Nušić i ja - dva raba robijaška (VIDEO)

Dok čekam upućivanje na izdržavanje kazne zatvora javno pitam: hoće li mi kao i našem velikanu Branislavu Nušiću tokom robijanja zabraniti pisanje? Kako vidim sudije su ista podanička govna od kralja Milana Obrenovića, kog je Nušić svojom poemom "uvrijedio" za dvije godine tamnice, do današnjeg "kralja Mile".


borislav radovanovic blog

Niste znali poemu "Pogreb dva raba" našeg legendarnog satiričara i kolege pravnika Branislava Nušića - zbog koje je svojevremeno osuđen na dvije godine zatvora? Odmah to rješavamo i na kraju teksta postavljam poemu čiji završetak sa podnaslovne fotke, bar po meni, sadrži pouku koju valja prenijeti današnjim generacijama srpske i sve druge djece. Posebice sirotinjskim sinovima koji čast i dužnost poimaju poput mene kada sam sa 20 godina pohrlio u krvavi rat

Poistovjećivati sebe sa Branislavom Nušićem bilo bi degutantno, no mogu ukazati odrednice koje nas nepobitno povezuju. Prva, kao srpski borci oba smo kritički pisali o poratnim nepravdama prema onima koji su izvojevali "slobodu" - uspostavljenu po aršinima onih što ratovima jedino profitiraju. Pritom oba vlastodršce "udaramo u glavu", Nušić kralja Milana Obrenovića, dok moja malenkost Milorada Dodika. 

Druga zajedniča odrednica nam je što kao pravnici izlazimo iz okvira tog podrazumjevano režimsko podaničkog esnafa, odnosno svoja poimanja nakaradnosti institucija i društva iznosimo pisanom riječju i JAVNO. Bez obzira na posljedice i brutalne odmazde vlastodržaca. Kada pravnik, a Nušić je nakon studija u Beogradu i Gracu stekao zvanje diplomiranog pravnika, shvati besmisao institucionalne borbe sasvim logično izlazi iz zadanih okvira sistema. 

Zato društveno osvješteni pravnik u principu napušta podaništvo nakaradnom sistemu, nastupa kritički i javno, pa se neminovno i suočava sa posljedicama takvog djelovanja. Sunovrat nastaje kada nosioci progona postanu "kolege" pravnici i to striktno zarad ličnog interesa u vidu plate (budžetskih parazita!) i sitnih privilegije. Bez obzira govorili o Nušićevom ili današnjem dobu "pravo" određuju nepisani zakoni!

Tako se dogodilo da je Beograd masovno komentarisao dvije sahrane organizovane u tek par dana, ali po starom srpskom običaju -  šapatom i "kafanskim umovanjem". Rijetki su usudili se javno kritikovati to što su kralj Milan, njegova vlada i vojni vrh okupili se na sahrani majke pukovnika Dragutina Franasovića. Na potonje održanoj sahrani dokazanog srpskog junaka majora Mihaila Katanića niko od vlastodržaca i visokodostojnika nije se pojavio, ali se narod masovno odazvao i na svojevrstan način izrazio bunt.  

Branislav Nušić ovo razilaženje vlasti i naroda u svom maniru opisuje poemom "Pogreb dva raba" (ili češće upotrebljivan naziv "Dva raba") objavljenom u Novom beogradskom dnevniku, čime narodno nezadovoljstvo kulminira i započinje masovno izrugivanje vlasti. Po optužnici za "uvredu njegovog veličanstva"  Nušića prvostepeno presuđuju na dva mjeseca zatvora. Pošto je ovim činom bio posebno pogođen kralj Milan utiče na sud i kazna se preinačava na DVIJE GODINE. Kroz služenje kazne dolazimo do treće poveznice moje malenkosti sa legendarnim Nušićem.

Po urbanoj legendi 1888. godine upravnik zatvora Ilija Vlah robijašu Branislavu Nušiću kazao je: "Bolje je za tebe, mladiću, da ne pišeš. Pisanje te je i dovelo u apsu. Da si bio nepismen, ti bi danas bio valjan i čestit čovek i ugledan građanin može biti, a ovako se kao kockar vučeš po apsanama". Pokušajte zamisliti kako je diplomiranom pravniku (diplomirao 1884. g.) Nušiću bilo slušati ovog "pismenog" režimskog podanika. Mogao je Nušić biti i "sudija" poput ovih što dva mjeseca zatvora po kraljevoj intervenciji drugostepeno preinačavaju u DVIJE GODINE ROBIJE, ali time bi teško ušao u legendu.

Najgora po Nušića bila je zabrana da piše, čita knjige i novine, šta mu je teže padalo od uskraćivanja grijanja i drugih oblika maltretiranja. No, tu je upravniku Vlahu doskočio koristeći njegovu "obavezu" čitanja pisama zatvorenika. Tako u jednom kratkom pismu svog tetka nazvao je ujakom i sebe potpisao sa "tvoj nećak", a slabopismeni upravnik uplašio se samog pominjanja prezimena Geršić i mogućnosti da je riječ o ministru pravosuđa. Ekspresno je Nušiću dao pravo na pisanje, koje je ovaj iskoristio za stvaranje komedije "Protekcija". Takav je bio naš Nušić.

Ovim dolazimo do mog predstojećeg robijanja obzirom da je Osnovni sud u Prijedoru novčanu kaznu od 500 KM pretvorio u 10 dana zatvora (rješenje podnaslovni foto). Tiče se "prekršaja" od 03. septembra 2018. godine - kada sam se u pritvoru isjekao česmom i na zidu Svojom krvlju sam pisao "PRAVDA". Ukoliko ste zaboravili detalje spornih dešavanja pogledajte tekst sa linka i donji video.



U pitanju je policijsko audio-video snimanje mog tadašnjeg hapšenja na koje sam tiltovima dodao komentare. Kada su shvatili da su snimili sopstveno krivično djelo "protivpravno lišenje slobode" ovaj dokaz pokušali su sakriti, no uspio sam isti pribaviti i objaviti na svom youtube kanalu. Taman prilika da me podržite sa opcijama "subscribe" i "like", baš kao i da pokušate shvatiti moje poprilično atipično ponašanje.

Znači, pismeno sam se obratio poslodavcu (MUP RS) i kazao kako zbog socijalne bijede više ne mogu trpiti NEZAKONITU suspenziju, te zatražio otklanjanje posljedica krivičnih djela počinjenih na moju štetu. Na naredbe policajaca kakve se vide na snimku oglušio sam se jer sam na dati prostor upravo doveden prethodnim naredbama policajaca izdatim u okviru unaprijed pripremljenog kriminalnog plana.

Sa snimka, a posebno iz izjava svjedoka vidi se da je u pitanju ranije isplanirana i dogovorena "akcija" policije, tužilaštva i suda. Zato kriminalistički tehničar po naređenju čeka na ulazu kako bi snimio moj dolazak u zgradu PU Prijedor, odnosno da su akteri pritivpravnog lišenja slobode unaprijed znali da ću "počiniti prekršaj". Samo po sebi ovo nije privuklo moju pažnju obzirom da su mnogo teži oblici kršenja prava i diskriminisanja prema meni redovito primjenjivani.

U prostorijama za zadržavanje (policijsko pritvaranje) pitam se zašto izvode takav cirkus i nedvosmisleno čine teška krivična djela. I sjetim se "sitnice" da sam 13 dana ranije podnio dopunu prijavu protiv ministra Lukača, direktora policije Ćuluma, načelnika Ilića i Ivanića, te tužilaca Lepira i Vreće, a za krivično djelo "teško ubistvo" Davida Dragičevića. Uključujući i činjenicu da sam prijavu od 17.maja 2018. godine, kao i obe dopune prijave, objavio na blogu, tako da su procesuirani zločinci policije i tužilaštva odlično znali kako i čime ih formalno teretim.

Nalogodavce, organizatore, neposredne počinioce (policajce!) i saučesnike otmice, mučenja i ubistva Davida Dragičevića zbog tog zločina čekaju maksimalne zatvorske kazne, tako da nadalje mogu ubijati koliko im drago obzirom da teže ne mogu biti kažnjeni. Česmu sam otkinuo i isjekao se po rukama kako bih se izvukao iz ugrožavajuće situacije i očigledno planiranog zločina, šta sam i saopštio ljekarima hitne pomoći i svima drugima sa kojima sam došao u kontakt. I izvukao sam živu glavu.

Snimak sopstvenog krivičnog djela policija je krila jer posredno razotkriva i umiješanost glavnog tužiova Mladena Mitrovića, a u konačnici i postupajućeg sudije Nebojše Manojlovića koji je kroz dalji prekršajni postupak izrekao mi tih 500 KM kazne - sada pretvorenih u 10 dana zatvora. Ostali dokazi stoje u sudskom spisu skandaloznog postupka koji je sproveden u prvom i drugom stepenu, a čine ih službena pismena suda, policije i moje malenkosti. Od tih dokaza i činjenica nije moguće pobjeći.

Sporna dešavanja ostavljamo za neke naredne objave, a sad nam se valja fokusirati na pitanje: hoće li mi zatvorska uprava uskratiti prava kao u slučaju Branislava Nušića? Ukoliko je Dragan Jevđenić još uvijek direktor KPZ Banja Luka (Tunjice) neće uslijediti "savjeti" u stilu Ilije Vlaha obzirom da me ovaj nekadašnji kolega dobro poznaje i odlično zna zašto sam pokrenuo blog. 

Dakle, Jevđenić zna kako sam zbog pisanija na ovom blogu dospio u nemilost režima i da apsolutno NEVIN ROBIJAM, pa to toga kako današnji "kralj Mile" preko mene disciplinuje narod. Uz to je prekaljeni profesionalac koji je dokazao kako treba upravljati zatvorom - za razliku od ozloglašene mafije iz ranijih vremena. Iz te vizure ne očekujem zlopaćenja kakva je trpio naš velikan Branislav Nušić.

Elem, bez obzira na sopstvena uvjerenja Dragan Jevđenić teško da će mi moći omogućiti vođenje ovog bloga iz zatvora, odnosno moraće mi bar do neke mjere uskratiti pravo "pisanja". U suprotnom vjerujte da bih iz zatvora oborio rekord dnevnih ulazaka na blog koji premašuje respektabilnih 103 000 čitalaca, ali time i nepobitno produkovao posljedice po zatvorsku upravu. Nismo djeca, znamo kako ovaj sistem funkcioniše.

Mogao bih karikirati i izvoditi različite konstrukcije date situacije, no valja biti pošten i OBJEKTIVAN. Moja malenkost je "kralja Milu" mnogo grđe prozivala negoli Nušić kralja Milana, ali ovaj nije reagovao na planu pokretanja mog progona, a kamoli sankcionisanja. Njegov stvarni grijeh jeste što je okorjelnim zločincima OMOGUĆIO činjenje teškog zuluma koji porodica i ja trpimo preko osam godina. Baš kao i tolike hiljade drugih koji odbijaju povinovati se ovakvom kriminalizovanom i nemoralnom režimu! 

Sa druge strane kada pročitate poemu "Dva raba" doći ćete do boldiranog stiha kojim Nušić aludira na kralja Milana i tako shvatiti "težinu zločina" zbog kog je tamnovao dvije godine. No, mnogo bitnije, pokušajte zamisliti kako je sudskim postupkom "utvrđeno" da je pisac konkretno mislio na kralja Milana Obrenovića i time "uvrijedio njegovo veličanstvo". 

Želim poentirati na tome da su današnje sudije ISTA PODANIČKA GOVNA kao i prije aman vijek i po, ali uz napomenu da o tome ide poseban tekst sa jasnim dokazima. Sudovi nam smrde gore od septičkih jama sa 83% popunjenosti, a ovaj procenat uzet je iz egzaktnog dokaza ispoljavanja podaništva "kralju Mili" zbog kog sudije imam pravo nazivati GOVNARSKIM ESNAFOM. 

Do novog teksta molim vas da pročitate Nušićevu poemu i iz današnje vizure sve izvjesnijeg svjetskog rata razmislite oko pitanja: ima li smisla da srpski sinovi, baš kao i svi drugi, ginu za "kralja i otažbinu", pa čak i za ovakav nakaradan narod koji vijekovima gazi svoje ratne junake? Znate kako i gdje možete SLOBODNO iznijeti svoje mišljenje.

Pogreb dva raba

Ta tu skoro, biće ovih dana,

sa'ranismo jednog božjeg raba.

Čitali ste, vid'li ste paradu,

taj rab božji beše jedna baba.

Zatutnjaše sva četiri zvona,

povrveše kite i mundiri,

povrveše perjanice bojne,

povrveše bezbrojni šeširi.

Svi majori debeli i suvi,

oficiri cela kita sjajna,

pukovnici, s orlom i bez orla,

i još neko, ali to je tajna.

I pravo je, ne tumač'te drukče,

i našta bi tu brbljiva zloba,

i pravo je ta poslednja počast,

ispratiti pokojnu do groba.

Još skorije, biće ovih dana,

sa'ranismo još jednog božjeg raba.

Al' na žalost sviju baba naših,

taj rab božji nije bio baba…

Ne povrve kita i mundiri,

a i kog bi da do groba prati,

i što pođe i što htede poći,

od pola se puta kući vrati.

Potmulo su udarala zvona,

udarala zvona iz budžaka,

a i što bi da se čini dževa,

kad je pratnja srpskoga junaka.

Srpska deco što misliti znate

iz ovoga pouku imate:

U Srbiji prilike su tak'e,

babe slave, preziru junake,

zato i vi ne muč'te se džabe,

srpska deco, postanite babe.

Branislav Nušić

Primjedbe

  1. Boro, a ovi likovi što te vode...radne kolege ste bili, pretpostavljam da ste bili u nekim korektnim odnosima. Da li je njima bilo neprijatno ili nešto slično? Čini mi se samo na kraju da je pokazano malo empatije od strane ovog ćelavog (ne čuje se šta ste pričali ali čini mi se da ti je htio nešto olakšati). Nezgodno, jbg,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odmah sam objavio da ljudima ne zamjeram ništa, a posebno jer smo shvatili da su i njih i mene cijeli dan lagali. Piše to u tekstu sa linka. Nisam ovladao tim tehnikama inače bih zatajio njihoba lica. Srećem ljide i uvijek se pozdravljamo, a jednog dana u njima vidim važne svjedoke. Posebno nakon iskustva kada su policajci svjedočili u krivičnom postupku protiv mene i zaista me iznenadili sa koliko važnih činjenica su mi pomohli.

      Izbriši
    2. U vrijeme ovog Borinog snimka, Dugi je bio "ugledni" gradjanin u Prijedoru koji je primao poslodavce iz PU Prijedor i tužilaštva u svom "kabinetu" Intermeco .

      Izbriši
  2. Ne znam što ideš u zatvor,tamo piše Radanović a ti si(valjda) Radovanović?To je neko drugi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ostali podaci odgovarajj i rješenje se ma mene odnosi. Inače se hvalim da su čitaoci ovog nloga inteligentni ljidi, a vi ste ovim zapažanjem to dokazali. Ja inače te bitange iz suda puštam u njihovim greškama, pa to kasnije korisyim. Zato nisam ovu tehničku grešku ni pominjao. Svako dobro.

      Izbriši
  3. Ne treba čovjeku stajati na muku.Ali možda se i u zatvoru može upoznati boljih ljudi nego na slobodi.Boro je šiban vjetrovima i olujama u životu pa će pregrmiti i tih deset dana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam tek tako rekao da bih iz zatvora oborio rekorde čitanosti, a bar tu ima zanimljivih priča. Inače, kao inspektor u zatvor sam slao LJUDE, pa znam sa kim trebam tamo biti. Često kažem da se ne bojim doživotne robije, nego samo da će mi neka bitanga izmaći ako budem sam dijelio pravdu.

      Izbriši
  4. Traži vikende na pola kazne. ;)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično, hvala na prijedlogu, no poenta je da izdržim kaznu za nešto šta nisam pocinio. Sve sam bitange upozorio da samo jednom mogu nevin u zatvor, a drugi puta biću još kako kriv. Jesu li shvatili poruku ostaje da vidimo.

      Izbriši
  5. Hahahha jel ovo moguce, cirkus😂😂😂 Živ bio Boro 100 godina!!! Gdje mi zivimo jadni smo li 🤦‍♂️

    OdgovoriIzbriši
  6. Uvijek se sjetim one trojice u zatvoru serija Bolji život.Glumci Dragan Bjelogrlić,Danilo Lazović i Miša Janketić.Bjelogrlić je osuđen u toj seriji navodno 20 dana zbog neke tuče i susreće ovu dvojicu Danila Lazovića koji glumi nekog lika poremećenog,a Miša Janketić glumi osuđenika koji je pucao u vazduh jer ga je komšija pretukao.Naravno to je gluma uradi se tako da gledaocima bude zanimljivo ali vrijedi se podsjetiti komičnih scena na you tube iz zatvora serija Bolji život.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šta je bio po zanimanju naš proslavljeni scenarista Siniša Pavić, kom je Bolji život samo jedna od mega popularnih serija? Bio je pravnik i godinama je radio kao sudija, pa mnoge dogodovštine nije morao izmišljati jer ih je uočavao kroz praksu. Jedino je bio pametniji od Nušića, mene i sličnih koji su trpili odmazde režima. Mislim pametniji u načinu kritika stanja u društvu koje je redovito iznosio u svojim serijama, ali na način da vlastodršci ne shvate šta im Pavić radi.

      Već od 70-ih godina prošlog vijeka, a šta je 80-ih kulminiralo, umjetnici su se prosto takmičili kako zeznuti ove iz partijskih komisija koje su odobravale projekte. Vjerujte da tu ima materijala za stotinu doktorata, a još nisam čuo da je jedan odbranjen iako govorimo o jednom od ključnih modela demokatizacije SFRJ - koja nas je dovela do prijema u EU po prvotnim planovima osnivanja ove zajednice država. Samo na višedecenijskom djelovanju Siniše Pavića ima prostora za deset doktorata, a da ne govorimo o drugom istoriografskom djelovanju.

      Izbriši
    2. E Boro kralju stari si ti golman I tvoje odbrane ce se mnogi sakriti u rupe..

      Izbriši
  7. I zatvor je za ljude,tako kazu.Nego pravda uvek stigne,nekad prije nekad kasnije.Svi mi kadkad pogresimo,samo pravda nekog miluje a nekog bogami na neke druge nacine zlostavi.Evo ti ides u zatvor nesto malo,razlog kaze ima zasto ides.Ali taj Mikan,Sretoja,Ivanic,Lukac...sta mislis da njih nece stici pravda...Evo pisem po prvi put.Oficir sam OS BIH,u svojoj 18- stogodisnjoj karijeri nemam mrlje.Pre 15-godina u Prijedoru porodise meni žena.Tadasnji nacelnik za narkotike CJB BL inace moj dobri jaran i jos par momaka odemo u jedan ugostiteljski objekt u Pd da proslavimo.Naravno malo vise se popilo i slavilo...u jednom trenutku odem do auta i uzmem gasni pistolj,gde sam ispucao par metaka.Naravno dolazi patrola i kontrolise,nacelnik naravno sve objasni.I gle cuda,patrola obavjestava tadasnjeg nacelnika PD policije Mikana i ovaj dize sa Kurca tuzioca M.Basarak i dovodi jedinicu za podrsku na nas,a sve zbog toga da Mikan namjesti ovom mladom nacelniku za droge u BL.I tu nastaje haos....ima jos

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I sta je na kraju bilo, gdje zavrsi mladi nacelnik ?

      Izbriši
    2. Mislim da se ovde govori o Mikanovom nasljedniku LJ.B., inače dobrom momku, sa kojim sam prije i poslije toga dosta sarađivao. Godinama ga nisam vidio i ne znam šta trenutno radi, ali ako ste u kontaktu zamolio bih vas da ga pozdravite.

      U kontekstu ovog događaja treba podsjetiti kada je Mikan sa teško pijanim društvom došao u restoran gdje je oko 300 žena slavilo 8. mart. Gazda ih je ispoštovao i poslužio ih jednim pićem za šankom, nakon čega ih je zamolio da odu jer ipak žene slave i grupa pijanih bilmeza ih samim prisustvom ometa u tome. Mikan je zaurlao na gazdu u stilu zna li ko je on, šta može da mu uradi i slično. Gazda opet čovjek koji drži do svog dostojanstva bukvalno ih je istjerao napolje.

      Tada Mikan sa svog telefona poziva dežurnu službu i LAŽNO prijavljuje bombu u restoranu. Po ovoj lažnoj prijavi digla se silna policija, upala u restoran i 300 žena istjerala napolje da se smrzavaju, odnosno upropastila im slavlje, a kako bi tražila nepostojeću bombu. Vlasnik restorana prijavio je ovu tešku zloupotrebu službenog položaja, a idiot kakav jeste Mikan sutradan u kanalu pored restorana podmeće bombu. I traži ponovni pregled lica mjesta, no tada mladi načelnik prijedorske krim policije odbija učestvovati u toj farsi. To da je bomba bila ostavljena u kanalu ispričali su mi ovi što ih je Mikan platio da to urade.

      Silna frka digla se oko toga, narod je bio na jednoj strani, dok su Mikana politički mentori pokušavali zaštititi. Zato RTRS nakon mjesec i po objavljuje snimak tih žena istjeranih iz restorana i kako protestvuju, a snimljen je 8. marta. Mikan je novinarki D.D. prijetio oko tog incidenta i nekih drugih stvari koje je objavljivala na RTRS-u, a šta mu je konačno "odsjeklo glavu". Tada je suspendovan i pokrenut je krivični posupak koji su već bili zataškali i odlučili da ga ne gone. Pomenuta novinarka i ja da jedne strane, dok vlasnik restorana iz svog ugla, svojski smo se potrudili na uzbunjivanju javnosti i uticaju na pravosuđe da sprovede istragu. Zbog pritiska javnosti ministar Stanislav Čađo je naredio suspenziju i vođenje disciplinskog postupka, a tada je Mikanu dao nadimak "Prijedorski šerif".

      U disciplinskom postupku kažnjen je sa umanjenjem plate 30% na šest mjeseci, šta je ispod otkaza bila najteža kazna. Nakon toga priznao je krivicu i sa tužilaštvom sklopio sporazum na novčanu kaznu od 3.000 KM, koju je platio. Kazna jeste sramna, no ostaje činjenica da je pravosnažno kažnjavan i to je Darku Ćulumu bilo odlično poznato, ali ga je ipak vratio u Prijedor i postavio za načelnika SKP PU Prijedor, odakle je organizovao mrežu narko dilera koja je ubila svjedoka Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića.

      Pazite, zbog ovih i ovakvih činjenica (presuda, raznih krivičnih predmeta i slično) Mikana od te 2008. godine do negdje 2016. nisu mogli vratiti u Prijedor - dok god sam ja imao policijska ovlaštenja. Još dok je bio načelnik zaprijetio sam da ću bitangu uhapsiti i zadržati 24 sata radi saslušanja, a nakon toga sprovesti tužiocu. Darku Ćulumu sam rekao da ću to uraditi, a da vidim ko će otvoriti moja vrata kako bi ga pustio iz kancelarije pošto sam naoružan sa CZ 99 i dva okvira po 15 metaka, a još više poznavanjem zakona i kriminala kojim se Mikan bavi. I ta prijetnja svima je bila poznata dok god me decembra 2015. nisu nezakonito rasporedili na mjesto državnog službenika (pravnika). Tada sam morao predati službenu legitimaciju, značku i pištolj, pa postao "bezopasan" po Mikana i slične. Znači pištolj sam razdužio januara 2016. godine, a Lukač je tvrdio da mi je "jedva otet" 29. septembra kada sam njime "pokušao ubiti načelnika Ivanića". I on i Ivanić su odlično znali da osam mjeseci nemam pištolj, ali u našoj Narodnoj skupštini je očigledno dozvoljeno iznositi onakve laži.

      Izbriši
    3. No, sve ima svoju "cijenu" pa tako Radovan Višković se ne smije sat vremena vratiti u zgradu Vlade - gdje ga čekam da mu ponovo je*em mater lažljivu. Pisao sam šta su sve izvodili tog dana, no nisam dovoljno isticao kako mi je bilo omogućeno da odem i da se incident zataška, a šta nisam učinio nego sam ga čekao da se vrati ili da me uhapse.

      Viškovićev formalni prijedlog bio je osnivanje anketnog odbora oko ubistva Davida Dragičevića, a potom i da se izglasa odbijanje izvještaja odbora. Pobrinuli su se da se poslanici više bave lažnim i izmišljenim "pokušajem ubistva" umjesto stvarnim ubistvom ovog dječaka, a onda inercijom i mediji i javnost. I morali su požuriti pošto je tužilaštvo donijelo naredbu o sprovođenju istrage za ubistvo, čime su nakon 100 dana potvrdili i navode Davorove i moje prijave i stava anketnog odbora.

      Zapamtite, 17. maja mediji su prvo objavili kako Davor i ja podnosimo prijavu za "teško ubistvo" OJT Banja Luka, a nakon dva sata i da ću biti član anketnog odbora. Tolika panika je nastala da je Aljoša Borković skriven u blizini roštiljnice čekao da se Davor i ja rastanemo, da bi za minut došao sa ponudom za hapšenje dva pripadnika policije kao počinioce ubistva. Poslije su "ponudu" povisili na dva policajca i dva inspektora, a samo da Davor povuče narod sa trga. Ono šta je javnosti tada promaklo jeste da bi rad anketnog odbora bio bitno drugačiji pošto bi se i ovi iz tužilaštva i iz policije HVALILI KAKO SU UHAPSILI POČINIOCE I PROTIV NJIH VODE ISTRAGU. Tada sam podržao Davorovu odluku i danas smatram da je načelno ispravna, no ima i svoje posljedice. Konkretno, da su nekog od policajaca koji su počinili ubistvo tada uhapsili imali bi kakav takav "napredak" u istrazi, a ovako nakon aman pet godina još se borimo za ikakav pomak.

      Više izvora kaže mi da će se to promjeniti po formiranju nove vlade, ali kad se sjetim da je Radovan Višković u svojoj prvoj vladi pristao za ministra imati zločinca Lukača vrlo sam skeptičan. No, imaćemo na dva još javnih suočavanja i "razjašnjavanja". Znam, nameće se pitanje: ZAŠTO NE PRESRETNEM DODIKA? Odgovor je vrlo prost, preko nakon ovih bitangi iz policije i pravosuđa, pa nakon Lukača i Viškovića, ostaje mi samo jedan funkcioner za javni incident ili "raspravu". Kada taj "adut" iskoristim nemam ga više u rukavu, a upitno je hoću li njime "dobiti partiju". Samo iz takvih taktičkih razloga planiram još neko vrijeme maltretirati Viškovića, a nije loše sačekati neki događaj koji bi iskoristio za Dodika.

      Eto kakav sam, kako "igram otvorenih karata", kad i ovakve poteze dijelim sa javnošću. Može neko reći da ovako pokušavam pridobiti Dodika, no imam nebrojeno načina da sa njim neke stvari rješavam bez znanja javnosti. Baš kao što rizikujem da Dodik povuče prvi potez na "prevenciji" našeg javnog suočavanja, ili da iskoriste incident kako njima odgovara. Ovakvim navodima mnogo više rizikujem negoli što mogu nešto postići, ali valjda ljudi shvataju da ja DJELUJEM JAVNO i ne zanimaju me jeftini kompromisi. NEMA RAZGOVORA DOK POJEDINCI NE BUDU POHAPŠENI I PRITVORENI SA OPTUŽNICAMA KOJE PRETPOSTAVLJAJU DOŽIVOTNU ROBIJU. Zar je to tako teško shvatiti?

      Izbriši
    4. Ne.Radise o B.R.Tada 30-togodisnji nacelnik za narkotike u BL..gde mu Mikan i Basarak kurava pakuju kod tadasnjeg direktora policije a mene moj Komadant premjesta u Capljinu iz kasarne BL.Teza povreda duznosti u civilnom sektoru.Tako da od Prijedorski Dzigerasa nigde nesmes ni slaviti ni nesto napraviti...Ali doce i njima kraj.A sto se tice B.R. na zalost zavrsio je u misiji UN ,jer od postenog rada ne moze da se zivi u BH.Lp

      Izbriši
  8. MIROTVORAC
    Boro, u Zakonu o JRM nema Clan 124., kako tamo stoji, cisto da znas, mada mislim da to tebi kao iskusnom pravniku nije izmaklo.!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. RE: Mirotvorac

      Hvala na ukazivanju još jedne tehničke pogreške rješenja koju nisam primjetio. Istini za volju nisam to rješenje analizirao preko letimičnog pogleda. Rješenje sadrži i pouku o pravu na žalbu, ali to pravo nisam iskoristio jer sam dobrano iskusan u marifetlucima sudija. Bez obzira žalio se ili ne sud će donijeti rješenje o ispravci ovog rješenja, ali na koje nema prava žalbe.

      Nedavno su mi u jednom izvršnom postupku pokušali slično podvaliti sa ispravkom rješenja oko isto ovako pogrešnog prezimena, a gdje stoji da nemam prava žalbe. Uzvratio sam žalbom na rješenje kojim se pokreće izvršni postupak (ovrha), a s pozivom na dan dostavljanja rješenja kojim ispravljaju prethodnu grešku. I sad sam dobio da odgovorim na tužbu, čime je prekinut izvršni postupak, a pokrenuta parnica, kako sam i tražio. Sad će pravnici Luke Petrovića u parnici naučiti poprilično pravnih znanja - ukoliko ne odustanu od tužbe poput nekih drugih u identičnim situacijama.

      Izbriši
  9. Radovanovicu ovaj komentar o 8 martu, laznoj bombi i zenama si objasnio u milimetar to su ti tvoji kvalitetni tekstovi, tako treba samo rokaj

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To sam do detalja objavio prije dosta godina, kada sam problematizovao kriminalizaciju prijedorske policije. Žalosno je što moj blog nema većeg medijskog uticaja, jer bi možebitno danas bili živi i Mihajlo Stupar i Radenko Bašić. Kada sam objavio kako inspektori za droge otimaju i gepekuju građane protiv mene je podnesena prijava tužilaštvu koju je potpisao Goran Mikanović. Cijeli grad je tada znao da njegovi inspektori za droge dilaju drogu zajedno sa Railićevom grupom, odnosno kakvim kriminalom se bave, a svima je bilo "normalno" da se protiv mene vodi krivični postupak zato što sam objavio istinu. Vrh policije je odlično znao da su prijedorski inspektori za droge sve radili sa grupom banjalučkih inspektora Radulovića i Stijaka, te da smo ih htjeli pohapsiti. No, dolazi Lukač i nas sve sklanja sa organizovanog kriminala, a najmoćnije uprave daje Darku Iliću i Nedeljku Luburi, starim kriminalnim saradnicima Gorana Mikanovića.

      Trebam li danas dokazivati ko je Darko Ilić? Ili ko je Nedeljko Lubura? Ogigledno trebam dok god njihov pokrovitelj Gojko Vasić uživa u penziji i pokradenim milionima, dok je njihov drugi pokrovitelj Darko Ćulum na poziciji direktora SIPA, a od Mikanovih dilera jedino je Dejo Jurićić uhapšen. Jurišić im je potvrdio sve ono šta sam godinama ukazivao na ovom blogu, no svakog dana čujem isto - hapšenja će biti ubrzo. Aman sutra. Problem je što znam kako to sutra postane "malo sutra", a jedino idu lažne istrage i progoni protiv mene zbog objava na blogu.

      Neće me lako slomiti kako zamišljaju, ali valjala bi mi podrška javnosti. Zašto drugi mediji prenesu svaku moguću laž koje bitange iz institucija plasiraju, a mene kao REGISTROVANOG NOVINARA nijedan novinar ne pita za komentar? Je li to normalno? Ranije je dosta portala preuzimalo moje tekstove, ali samo kada je to odgovaralo političkim interesima njihovih poktrovitelja. Kada sam to shvatio počeo sam pisati "u prvom licu", odnosno na način kakav nije pogodan za preuzimanja. Kažu da pišem "ja, ja i opet ja", ali niko neće da malo uključi mozak i pokuša shvatiti razloge promjena mog javnog djelovanja. Kako sam nebrojeno puta napisao: svoje bitke vodim sam, a vremenom sam počeo voditi računa ko sve od toga izvlači korist - započevši sa pojedinim do 2018. godine javnosti nepoznatim političarima kojima su guzice zinule na najviše funkcije u zemlji.

      Izbriši
  10. Bore sta mislis o inspektoru Karanu iz Prijedora, onaj celavi ne znam mu ime, jel i on u tim muckama ili ga mozes svrstati u postenog inspektora ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema takvih za koje ne znam "mrlje" iz karijere, ali Goran Karan (sada načelnik SKP, zamjenio Bašića) prema meni bio je korektan kolega. Ono šta smo zajedno radili bilo je profesionalno i kako valja, zbog čega držim da tako radi i u drugim poslovima. Znam sa kim ga viđaju u gradu, ali sa istim tim osobama se i sam družim i o njima imam svoje mišljenje koje ne bih dijelio javno. Dovoljno je reći da su ljudi mnogo puta priskočili u pomoć kada je trebalo riješiti određene opasnosti ili probleme, odnosno da je od njih bilo više koristi negoli od većine inspektora. Mislim na korist za službu i društvo. Zato razumijem zašto se Karan druži sa pojedincima sa kojima sam imao identičan odnos dok sam bio u službi.

      Mnogi nemaju razumjevanja oko druženja policajaca i "problematičnih" osoba, a meni kada god su zapinjali za takve stvari uslijedilo bi pitanje: "A sa kim da se družim, možda sa doktorima ili umjetnicima?". Kada decenije provedeš sa određenim strukturama društva, pa čak i sa pojedincima, normalno je da se tu prepletu razne veze i dešavanja. Moj Dule kada je krenuo u srednju školu upoznao sam ga sa većinom prijedorskih "žestokih momaka" jer oni najčešće rade obezbjeđenja klubova, vazda su u gradu i siguran sam da će ga zaštititi od bilo kakve nevolje. Što se toga tiče nikad jedan problem nisam imao, a ljudima hvala što mi paze sina, tako da mirno spavam kad je u gradu. Nadam se da sam dovoljno ukazao kako percipiram određene sugrađane time što im sina povjeravam i to godinama unazad.

      Moj Dule je sa nepunih 17 godina ulazio u klubove gdje mlađe od 21 godine ne puštaju, a to znam jer mi ujutro prenese pozdrave ljudi. Nikad ga nisam pitao gdje i sa kim je bio, kada je došao kući ili oko pića i provoda. Naučen je da sam odlučuje šta će mi ispričati, te da slobodno misli i odlučuje kako uređivati svoj život. Bio je najbolji učenik i osnovne i srednje škole, a danas je odličan student prava u Banjaluci, uz opasku da pored studija radi kod majke u prodavnici. Pošto nema mnogo posla najviše uči upravo u prodavnici. Njega popularni klubovi i razni provodi danas slabo zanimaju jer je to "isfurao" vrlo mlad i danas se drži društva sa studija koje zaista kvalitetno organizuje svoje zajedničko vrijeme i izlaske. Ma prezadovoljan sam kako to sveukupno ide tako da već i kćerka u mnogim stvarima ima kvalitetnu spoznaju i jako sam ponosan na oboje. Nije danas lako sačuvati djecu od poroka i štetnih uticaja, no ja sam imao povjerenja u mnoge ljude koje u Prijedoru i šire negativno doživljavaju zbog burne mladosti ili raznih fama i to se pokazalo dobrom procjenom. Posebice kada govorimo o osobama sa kojima se pomenuti Karan intenzivno viđa po gradu i šta možda povlači određene skepse.

      Izbriši
    2. Koji "žestoki momci " ? Mali Dule i izlasci u klubove ? Jesu to neki tvoji doušnici ? Jesu li to neki tvoji saradnici kojima si činio usluge da nešto "zataškaš " za kemice ?

      Izbriši
    3. Nikad Kajinog nisam radio, niti znam da je imao kakvih problema sa zakonom izuzev onoga šta svi znamo. Zato sam sa njegovim bratom i njim imao odnose uvažavanja i podrške. Kajin mog Dulu simpatiše i pušta ga gdje god radi, a meni je to bilo posebno važno jer znam da mu se pored Kajinog ništa loše ne može desiti. Jedino šta sam Duli ikada rekao jeste da mora ispoštovati povjerenje koje mu Kajin ukazuje, pa se spram toga i ponaša. Nije to bilo potrebno govoriti jer je on dobro vaspitan momak, a Kajinog je još kao klinac jako poštovao.

      Malo je taj izraz "žestoki momci" problematičan sa današnje distance. Prije dvije decenije nije bilo sile pred kojom su se pojedini Prijedorčani sklanjali ili se pokoravali, a danas su to mahom ljudi sa porodicama i pokušavaju živjeti normalno. I sami imaju djecu uzrasta mog Dule ili Zorane, pa iz te vizure i njih gledaju. Baš kao što i ja poimam njihovu djecu. Svi mi smo prvo ljudi, a onda i Prijedorčani (sugrađani).

      Izbriši
  11. On je sad umjesto pokojnog Bašića nacelnik krim policije, a bio varen i pecen svaki dan u Maestru sa Railićem... šta dalje pricati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemojte griješiti dušu. I ja sam u Maestru godinama stalni gost i odlično znam ko sa kim tu sjedi i šta se dešava. Nikad Karan nije sjedio sa Railićem za istim stolom, a drugo je što se mi svi tu znamo pa često se priča razvije između stolova. No, sve to je glasno tako da svi mogu čuti i najčešće su u pitanju kakve šale ili stare anegdote. Najvažnije u svemu jeste da se tu niko ne krije, niti šta muti, a zna se na koliko mjesta se mogu sakriti oni koji kuju pokvarene planove. U malenom Maestru takve stvari se naprosto ne rade, niti je taj kafić pogodan za kriminalne rabote. Ne znam tačno, ali desetak godina sam tu redovan gost i znam o čemu govorim.

      Za neupućene Karan je bio načelnik za opšti kriminal i nije odgovarao Vujanoviću i Mikanoviću, pa su ga šutnuli za inspektora na provrednom kriminalu. Svojeglav kakav jeste našao je zataškani predmet "Stadion" počeo ga raditi, da mi mu vajni šefovi spakovali prekomandu u Trebinje i mnoge druge probleme. Pokojni Bašić došao je na njegovo mjesto, a sa kog je kasnije zamjenio Mikanovića. Kada je do te smjene došlo objavio sam kako time Kostrešević započinje obračun sa prijedorskom narko mafijom, šta se pokazalo tačnim, ali je i rezultiralo Bašićevim ubistvom.

      Znači, niti je Karan bio dio tih Mikanovih narko struktura, niti je to bio Bašić i zato su kao "smetnje" tretirani i u službi i u kriminalnim krugovima pod policijskom kontrolom. Najbolje je to znao direktor Siniša Kostrešević i zato je uradio određene smjene kako jeste. Prvo je Mikana zamjenio Bašićem, a sad je na to mjesto doveo Karana, pri čemu treba shvatiti da on ima mnogo bolji pregled ljudi i stanja od svih nas koji pratimo dešavanja. Karan je mjesecima neformalno zamjenjivao Bašića, da bi na kraju Kostrešević ga i postavio na tu poziciju. Sad, hoće li se nešto mijenjati sa novim načelnikom umjesto Vujanovića i kako će tu Karan pozicionirati se vjerujte da se nisam interesovao. Meni se ta služba ogadila toliko da samo do pisarnice pored ulaza ulazim i to kada zbog potreba moram ući u objekat. I to se neće promjeniti dok sam živ. Toliko o mantrama kako pokušavam vratiti se na posao ili baviti se tom službom preko potreba novinara-blogera i tema kojima se javno bavim.

      Izbriši
  12. MIROTVORAC
    Boro, nebih da puno pametujem, ali u konkretnom slucaju treba razmisliti i o apsolutnoj zastari, kulturno krasti vrijeme, ako nista bar nekima zivce napregnuti kao strune, i to pocev od koristenja pravnog lijeka (zadnji dan putem poste), do neuredne dostave, itd.!
    Da budemo objektivni, Clan 24., Zakona o JRM je jako diskutabilan (odbijanje naredjenja, ometanje OSL…) i u svakom slucaju mora doci do svrsene radnje, no u ovom slucaju je doslo ovako kako stoji i iskreno me cudi da je predstavnik organa (znam njihove kapacitete) uopste uspio pred sudom ovo dokazati ako je imao tebe na suprotnoj strani, ili je jednostavno sud morao donijeti takvo Rjesenje.!?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam se odazvao na suđenje, nego napisao akt da slobodno bez mene nastave ono šta su sramno dogovorili i započeli. I tu imamo pravni presedan pošto je sud zauzeo stav da sam neodazivanjem na suđenje priznao prekršaj, a ja sam prethodno reagovao aktom u kom sam objasnio kako u datim okolnostima nema smisla učestvovati u toj lakrdiji od predstave i svojim učešćem dati legitimitet kriminalnom postupku. I apostrofirao da ne priznajem odgovornost za prekršaj.

      More nezakonitosti počinjeno je u tom postupku zbog čega je drugostepeno rješenje lako pobijati apelacijom Vrhovnom sudu. No, meni je mnogo važnije da se sprovede istraga protiv aktera tog pokušaja moje likvidacije ili kako su već zamislili moju eliminaciju, kao i još nekoliko sličnih pokušaja preko nezakonitih postupaka, pa trpim krivična djela i skupljam dokaze. Opet, za vođenje djelotvorne istrage važno je stvoriti određene pretpostavke, a tu prije svega mislim na odlučnog i poštenog tužioca i PROMJENE U VRHU POLICIJE. Nemam ja potrebe podnositi prijave ili žalbe sudu ukoliko na ključnim pozicijama dobijemo ljude spremne da primjene zakon, a i ptice na grani znaju šta se doista dešavalo. Sve šta treba može se uraditi PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI i nemamo se potrebe zavaravati da će moji pravni akti nešto promjeniti dok su bitange na pozicijama.

      Ima još jedan način rješavanja ove situacije, ali je opet ključno da pojedinci izgube sadašnju moć. Većina njih će za par minuta "propjevati" i kazati istinu kada ih uhvatim nasamo, pa to lijepo snimim i objavim na youtube kanalu. Neka me poslije toga hapse koliko im drago, no samo da dobijem mogućnost adekvatne pravne odbrane, umjesto da hapšenja koriste za likvidacije. Meni mije problem pravno braniti "civilno hapšenje" i saslušanje osumnjičenih izvan institucija, posebno ako uspijem priznanja objaviti na društvenim mrežama, ali ništa od toga ako me nađu obješenog u pritvoru - poput nekih drugih.

      U konačnici znam ja kako nekom nanijeti teško zlo, a da mi ovakve budale u organima ne mogu ništa dokazati. Godinama ukazujem kako ja trpim teške posljedice, dok pojedinci gomilaju i krivična djela i lična bogatstva, a APSOLUTNO NIŠTA LOŠE IM SE NIJE DOGODILO. Samo izmišljaju nekakva "ugrožavanja sigurnosti", a najviše jer znaju šta su činili. Kad ih udare nesreće sav svijet neka sumnja na mene, ali moje reagovanje biće u njihovom maniru - NEKA TO NADLEŽNI ORGANI DOKAŽU. No to je posljednja opcija i ne posežem za tim stvarima zbog svoje djece i zato što načelno smatram da se počinjeno zlo mora vratiti onome ko ga čini, pa ma koliko bio u pravu.

      Izbriši
  13. Navikavaj se na zatvor polako, trebaće ti, završićeš ti tamo na duže vrijeme prije ili kasnije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kaži Borislavu ko ima vikendicu do tvoje i ko je radio(i sada radi) prljave poslove za tebe(i u vezi Ireninog ubistva...)?Možda te i "guziči"?

      Izbriši
    2. Ako ga je derao onda samo Mika Mikica Lukic moze biti investitor 😂

      Izbriši
  14. Mikane da ste vi mogli Boru zatvoriti uradili bi vi to vec za ovih dugih 11 godina golgote, a posto ne mozete veselje vam je sto ce Bora biti u zatvoru i tih deset dana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svaka čast. Meni nije problem u zatvoru provesti deset godina ako treba, ali ništa zgriješio nisam, odnosno ja sam pretrpio krivična djela. Pitanje je kako neki ljudi misle živjeti nakon toga? Dalibora Ivanića sam po mojoj procjeni već odrobijao, a Lukača polako robijam - pritom su oba živa i odličnog zdravlja. Doći ćemo do pitanja: imaju li pravo živjeti nakon što odrobijam kao da sam ih pobio? To pitanje ću poslati svim mogućim sudovima, tužilaštvima, ministarstvima i ukupno na stotinu adresa - pa da mi sa tolike "pameti" odgovore. Normalno, sve popraćeno javnosti i čak protestom. Jedno je šta pojedini idioti zamišljaju u svojim glavama, a šta je STVARNO PRAVO sasvim drugo je pitanje. IMAJU LI POJEDINCI PRAVO NA ŽIVOT?

      Davor Dragičević i Muriz Memić možda ne znaju ovakva pitanja pravno formulisati i potegnuti na pravim adresama, ali ima ko zna, pa ćemo onda zajednički UDARITI. Presreo sam Viškovića i pitao: "Važe li za mene ustav i zakoni ove zemlje?", a on onako baš premijerski kaže: "Aj' ne seri!". Odlično, ako smo konstatovali da nema ustava i zakona - onda idemo na principe DIVLJEG ZAPADA, pa ko bude brži na revolveru.

      U svakom postupku protiv mene postavio sam odlučno pitanje: kako ja nenaoružan ugrožavam njih naoružane i to još sa tjelohraniteljima i silnom policijom okolo? Iz tužilaštva i sudova konstatuju da je to moguće i izvode svoje jeftine predstave. Onda kažem može i tako, ali šta će biti kad se lola dohvati oružja, odnosno kad obe strane budu naoružane? Kad neko traži rat mora računati i da će ga kad tad dobiti. Trpio sam ja i Tuđmanov režim u Hrvatskoj i Alijin u Bosni, nisam srljao u rat, ali kad je započeo godinama nisam odustao. Ova Dodikova šaka jada smiješna je spram ovih što sam protiv njih već ratovao i koliko im treba da shvate tu činjenicu? Posebno da sam ja naučen kako sa snajperom sam otići na borbeni zadatak, odnosno da mi postojanje nekakve jedinice nije od suštinskog značaja. Ovo pominjem čisto kako bi ljudi shvatili da funkcionišem onako kako sam kroz život osposobljen, a ne kako zamišljaju pojedini bandoglavci kojima metak iznad glave nije zviznuo, a kamoli nešto teže.

      ZA OVOLIKO GODINA NIKAD NISAM TRAŽIO MIRNO I RAZUMNO RJEŠAVANJE PROBLEMA ZATO ŠTO SAM SE NEKOG BOJAO, NEGO ZATO ŠTO ZNAM KAKVE FUKARE IMAM PROTIV SEBE. SAKRIJU SE IZA ZIDINA I OBEZBJEĐENJA PA KOMANDUJU LJUDIMA ZA KOJE ZNAJU DA IM NEĆU NAUDITI. ELEM, KROZ GODINE SVAKAKVIH DEŠAVANJA POLICIJA SE SVE VIŠE IZMIČE U STRANU, PA NEKA SE "MUDONJE" SAME BORE KOLIKO IM DRAGO. TU POLAKO PRELAZIMO NA MOJ TEREN!

      Izbriši
  15. Deset dana nije puno sigurno ce te sluzba tretmana po tvojim zaslugama iz vremena sluzbe smjestiti npr sa poznanicima.Bar ovi iz Prijedora par na Tunjicama ima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije mi bitno gdje i sa kim će me smjestiti jer u zatvorima su ljudi - sa sposobnošću mišljenja i govora. U tom smislu možemo, samo primjera radi, razgovarati o mogućnosti OSNIVANJA UDRUŽENJA GRAĐANA od strane zatvorenika. Znači da se zatvorenici kao pravno lice organizovano bore za svoja prava, da djeluju kao subjekt sa pečatom i računom, da apliciraju za razne projekte (čitaj: sredstva) poboljšanja svojih prava i uslova izdržavanja kazni i sl. Više udruženja građana sam formirao, imam u elektronskoj formi svu potrebnu dokumentaciju i sav posao jeste da razjasnimo kakvu strukturu udruženja žele i da razjasnimo specifičnosti za tu kategoriju. Potom održimo osnivaču skupštinu, izaberemo ljude na pozicije i da to POŠTOM pošaljem u Ministarstvo pravde BiH. Eto im osnove da svi zatvori u zemlji osnuju samo podružnice tog osnovnog udruženja ili da se uvezuju u uniju udruženja. Pošto ću vrlo brzo biti na slobodi eto im spoljne pomoći koja bi sve to iskoordinirala između zatvora.

      Izbriši
  16. Pitanje za Blogera?Pre jednu godinu,dolazim za praznike u RS,inace sam Srbin rodjeni Banjalucanin sa stalim zaposlenjem u jednoj E.Drzavi.Dolazim na g.p.Gradina i tu mi policija uzima pasos redovna kontrola,Da bi mi rekli da sacekam par minuta.Dolaze dva tipa u civilu i kazu da moram na info.razgovor.G.policija mi daje dokumenta i kazu da je sve u redu,samo moram sa njima na razgovor bez ikakvog obrazlozenja.Sjedam u svoj auto i idem za njima do Prijedora.Mislim da se naselje zove Pecani,tu me vode u prostoriju gde su 4 zida i dve,tri stolice...Na zidu ogroman plakat sa velikim slovima na Latinici;Zasto,Kada,Skim,Gde,....razlog niti znam zasto sam dosao,niti ko su ljudi.E onda mi je mozak tu stradao,njih 4 svako postavlja pitanje.Pusten sam nakon par sati.Niti znam gde sam bio ni sa kim ni sta su trazili,ama bas nista

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na Pećanima nema službenih prostorija, niti bilo šta slično opisu ima u Prijedoru. Pored toga nema zakonske mogućnosti da se nekog tako privodi. Opet, pisao sam o gepekovanju građana od strane inspektora za droge i sličnim pojavama, tako da ovo šta opisujete nije iznenađenje. U svakom slučaju trebalo je da odete u PU u centru grada i zatražite objašnjenje. Još bolje u pratnji nekog advokata. Pa onda moraju dati neke odgovore.

      Izbriši
    2. Nisi jedini koji je tako prošao, graničari imaju dil s nekim... a znaju oni vrlo dobro što su te cijedili.

      Izbriši
    3. Nisam lud.Znam da je tu bilo mislim Dunav osiguranje,tamni hodnik i sve neke prostorije.Znam da je bio grb BIH na zidu..Skontao sam da su ljudi puno skolovani,dvojica su imali Bošnjačko govorno podrucje,na zidu su bila samo pitanja...Rekli su da je to samo info.razgovor u cilju sprecavanja neceg sto ja nemam veze sa tim.

      Izbriši
    4. Ma to je OSA. Preko puta Zelene pijace, dakle ulica udaljenosti od Pećana.

      Izbriši
    5. Kako na gornjem komentaru stoji riječ je o prostorijama OSA. No, sad dolazimo do problema prekoračenja ovlaštenja pripadnika ove agencije. Oni mogu NA DOBROVOLJNOJ OSNOVI obavljati razgovore u službenim prostorijama, a da nekog privode i saslušavaju, odnosno da primjenjuju policijska ovlaštenja, nemaju prava. Zakonom su i im data ovlaštenja da prisluškuju, da plaćaju doušnike, da se za pomoć obraćaju policijskim agencijama i slično, a upravo zbog mogućnosti zloupoteraba uskraćena su im prava na privođenja, hapšenja, saslušanja ili bilo šta zasnovano na prinudi. Ko sa njima želi DOBROVOLJNO razgovarati to je to, a da nekog privode i saslušavaju nemaju zakonskog prava.

      Izbriši
  17. OSA.Sluzba koja kontrolise sve,toliko znaju o Prijedorskoj policiji da znaju ko ciju zenu krpi a kamali o njihovom radu..Dusko Z.kad je upao u stanicu i pokrao drogu naisao je na jednog bezbednjaka i rekao,vidi sta sam uradio...zauzvrat je Dule dobio od sluzbe brisanje podataka o krivicnim dijelima da ode u Ameriku

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakve veze ima Zgonjo sa bezbednjacima,sitni krimos nema logike.To sam cuo da ode u Ameriku ili je vec tamo,znam da je ljetos u centru samarala zandarmerija nekog klinca od nekog bezbednjaka u pd i da su likovi prebaceni u Gradisku odma,A Sretoji zapreceno jos jednom da se njegovi Kadabahače po Prijedoru da i on ide u Kostajnicu odaklen je dosao.OSA je jebena

      Izbriši
    2. Palo mi je na pamet da Zgonjo nije bez veze ušetao u policiju, isprovaljivao kase i pokrao šta je već pokrao, pa sve do toga kako bi to moglo biti u pravcu angažovanja od strane nekoga ili sa određenim ciljem. Posebno jer je pokušavao pucati da bi privukao pažnju i da ga policija dođe uhapsilti, a kad su policajci došli i rekao im je da ih čeka kako bi im vratio ono šta je uzeo. No, opet je prevagnulo da je to nekakav njegov obračun sa inspektorima za droge zbog onoga čime se oni bave (dilaju drogu).

      Ni sad ne bih hipotetički bavio se ovom temom, ali mogu potvrditi da OSA odlično zna šta radi prijedorska policija. Neću izlaziti sa imenima, ali poznata im je informacija koga je od "komandnog kadra" policije OSA locirala na sastanku sa Dugim desetak dana prije ubistva. I uslijedila je "promjena radnog mjesta", ali sve drugo ostalo je zataškano ili sakriveno. Kao i oko onih tri kile marihuane za koju sam otkrio da je kriju u službenoj kasi policije, pa su u strahu od reakcije iz Banjaluke sami organizovali uviđaj i "pronalaženje".

      Suština je u tome da svaka iole normalna država na najmanji znak involviranosti u kriminal ili korupciju nosioce funkcija iz organa suspenduju (ako ovi ne podnesu ostavke) i tako spriječe da ometaju istrage ili druge postupke. Ljudi podnose ostavke kako bi izbjegli udaljenja sa položaja, tako da to nije pitanje političke kulture, nego naprosto manje štete i po sebe i po stranku i po vlast. Samo kod nas je moguće da imamo ovakve afere sa policijskim, pravosudnim ili političkim funkcionerima, a oni ostaju na funkcijama tokom postupaka i čak u mogućnosti da ometaju istrage ili druge postupke. Onda je Dodiku, Bakiru ili Čoviću krivo kad narod kaže da imamo mafijašku državu, a kao šefovi stranaka svoje kadrove drže na pozicijama i puštaju da ometaju postupke protiv njih.

      Izbriši
  18. Jesi siguran Boro da se OSA procistila. Svakakvih "specijalaca" je bilo, ali i sada ima tamo. Nije im strana saradnja sa kriminalcima. Mozda im je to i posao, pa profesionalna deformacija, zanesu se malo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma kako će biti "pročišćena" sa Osimicom kao direktorom? No, kao i u svakom sistemu postoje profesionalci koji svoj posao nastoje zakonito raditi, baš kao što postoje i oni povezani sa politikom, kriminalom ili stranim službama.

      Izbriši
  19. Dobra,organizovana i vrlo stabilna OSA..Ali u njoj rade ljudi malo drugcijeg tipa.Evo primer Mladen Maric,skolovan i posten čovjek,nacelnik kriminalisticke policije u RS.Dva puta se vraca u OSU..Amel Čekić nacelnik krim policije u ZD kantonu,3 puta dolazi i odlazi iz OSA..Sve to nekako uvezano,I Mup RS i Mup federacije imaju svoje ljude tu,svasta se tu zataskava.Znam samo da ogromne informacije imaju o Osnovcu G.Selaku,kakav je to kriminal u pitanju i koje su to seme sa drzavnim vrhom Srbije i CG..Ali dzaba,nemaju kome dati,nema ko to da procesuira da pokrene,o tome bih mogao danima da pisem

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hajde da ispričam jednu anegdotu. Vrlo brzo po osnivanju te agencije javiše mi se dvojica kolega, koje sam poznavao od ranije. I kažu da bi mi trebali sarađivati. Odgovorim im kako sam kroz školovanje i službu naučio nešto o "agenturnom radu".

      Prvo da pripadnici državne bezbjednosti na terenu uspostavljaju "operativne veze" sa pojedincima koji su u doticaju sa narodom. Pa tako redovito angažuju seoske policajce, sekretare mjesnih zajednica, sveštena lica, lugare i slično. Onda ih instrumentalizuju da od njihovih informacija "zavise" država i narod, pa ovi džabe rade za njih, dok ovi primaju plate na njihov račun. Pitam ih: ličim li im na nekog seoskog policajca ili vođu sektora?

      Potom ih podsjetim da imaju fondove iz kojih plaćaju informacije, pa kad ih nešto bude zanimalo neka se jave sa "naknadom" za moj rad izvan posla kojim se bavim. Bukvalno isto sam uradio dvojici kolega iz SIPA kada su došli sa istom idejom. U mom opisu poslova jeste da svoje informacije zadokumentujem i dostavim nadređenima, a ovi odlučuju šta proslijediti drugim policijskim agencijama. Mene taj dio nikad nije zanimao. No, ovi su tražili direktnu i vaninstitucionalnu saradnju, a kad su takve teme na stolu PRVO SE RAZGOVARA O NOVCU. Nisam bio zainteresovan za saradnju, a pošto sam znao kako taj sektor funkcioniše potegao sam "prethodno pitanje". I bar pokazao kako nisam naivan.

      Izbriši
    2. Koga drugog da vrbuju ako ne tebe - starog udbaša

      Izbriši
  20. Boro, ode i Lukac

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto njega za ministra bezbjednosti BiH

      Izbriši
    2. Hahahahah mozda u nekim snovima, pa jedva ga se Mile rijesio

      Izbriši
  21. Boro ova Zmija spominje Selaka,smijes li pisati o njegovom postenom radu,o njegovoj sekici sa velikim dudama sto vefri i oblaci po lutriji.Ili ne smeš od Tubina da pises??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne smije, jer rade za istog gazdu Burlu

      Izbriši
  22. Ma kakav Selak, totalni nesposobnjaković, seka je već nešto drugo, ali svi su pod šapom velikog tate...

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)