U LAŽI SU KRATKE NOGE: Ministar Dogan reprezent "moralnosti" režima Republike Srpske (FOTO)

Novoizabrani ministar Dado Dogan kao "moralan čovjek" najavio je ostavku, no nemoralno laže da je saobraćajnu nezgodu počinio nehatom. Baš kao što Željka Cvijanović laže da ga nije pomilovala od zatvorske kazne. Žali bože narod sa Viškovićevom vladom - skupljenom sa koca i konopca!


borislav radovanovic blog

Iluzorno je razmišljati o pozitivnim političkim i društvenim promjenama sa vladom na čijem čelu je ostao Radovan Višković, te ministrima skupljenim sa koca i konopca - kako bi to narodski kazali. Kakve "konsultacije" oko sastava vlade je Višković vodio najbolje dokazuje to što mu Petar Đokić ime svog kandidata dostavlja pred sjedicu skupštine o imenovanju vlade. Zato su i narodni poslanici ekspoze i imena ministara sa biografijama dobili NAKON početka sjednice.

Javnost već zna ključne detalje saobraćajne nezgode nesuđenog ministra Dade Dogana iz 2012. godine, kom prilikom mu je smrtno stradao prijatelj, tako da ću se fokusirati na laži u funkciji zataškavanja ovog skandala i određena pravna tumačenja. Iz te vizure pomilovanje bivše predsjednice Željke Cvijanović je legitiman pravni čin i oko izbora ministra Dogana nema pravnih prepreka.

Znači, Milorad Dodik sa pravnog stanovišta potpuno neosnovano zatražio je smjenu ili ostavku mladog ministra, dok o "moralnosti" njegovog čina još kako ima smisla raspravljati. Kada je Nikola Đurović stradao od bezobzirne utrke Dodikovog ministra Stanislava Čađe i šefa obezbjeđenja Miloša Čubrilovića - Čubrija, koju sam u brojnim tekstovima detaljno razjasnio, važili su neki drugi aršini. Slobodno možemo zaključiti da je Dodik zabio autogol!

Iz medija vidim Doganovu izjavu: "Saobraćajna nesreća koja se desila iz nehata i za koju sam odgovarao pred zakonima Srpske je bolna tačka u mom životu, a na ovaj način sam se uvjerio da su političke igre bez granica. Nakon što formalno bude utvrđen izbor Vlade, podnijeću ostavku na izabranu dužnost". Jednako "moralna" koliko i Dodikov zahtjev za smjenom ili ostavkom!

Laži nesuđenog ministra demantujem navodom presude Vrhovnog suda RS: "Neosnovani su i prigovori žalbe branioca optuženog u pogledu vinosti optuženog u vrijeme izvršenja djela. Naime, u pogledu oblika vinosti, pobijana presuda je dala valjano obrazloženje, jasno definišući psihički odnos optuženog prema osnovnom djelu, pravilno ga određujući kao eventualni umišljaj, jer je optuženi bio svjestan da upravljajući vozilom pod dejstvom alkohola u stanju teškog pijanstva, sa koncentracijom alkohola u krvi od 2,12 promila, zbog čega je bio očigledno nesposoban za bezbjednu vožnju, pa je usljed toga, propustio da kontroliše kretanja svog vozila svojom desnom saobraćajnom trakom, tako da je u jednom momentu izgubio kontrolu nad vozilom i sletio u kanal, može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život ljudi, pa kada i pored toga, preduzima te radnje u saobraćaju, on pristaje na nastupanje takve posljedice. Teža posledica konkretne saobraćajne nezgode - smrt jednog lica je obuhvaćena njegovim nehatom (svjesni nehat), jer je olako držao da do takve, teže posledice, neće doći"

Znači, pitanje nehata u žalbi Vrhovnom sudu potegao je osuđeni Dogan i dobio tumačenje kako se upravljanje vozilom u stanju teškog pijanstva (2,12 promila) podvodi pod "eventualni umišljaj". Imate dva oblika umišljajnog počinjenja krivičnog djela: direktni i eventualni. Kod oba pojavna oblika umišljaja počinilac krivičnog djela je svjestan da svojim činjenjem ili nečinjenjem može produkovati štetnu posljedicu, samo u eventualnom umišljaju olako drži da njegovo djelo neće posljedično rezultirati - smrću drugoga kao u ovom slučaju.

Vrhovni sud nije uvažio Doganove ožalbene laži o "pucanju pneumatika" kao uzroku nesreće, nego je potvrdio prethodne presude u dijelu da je smrtno stradanje njegovog druga posljedica upravljanja vozilom usljed teškog pijanstva (eventualnog umišljaja). Baš kao što nije usvojena žalba tužilaštva zbog blagog kažnjavanja obzirom da je za ovo djelo Krivičnim zakonom iz 2003. godine bila propisana kazna zatvora od dvije do dvanaest godina. Današnji zakon mnogo bolje utvrđuje kvalifikovane oblike "ugrožavanja javnog saobraćaja", pa kad imamo dejstvo alkohola preko 1,5 g/kg ili narkotičkih sredstava predviđa kažnjavanje od tri do petnaest godina zatvora.

Načelno nemam problem sa blažim kažnjavanjem od zakonskog minimuma, a zagovaram široki društveni dijalog oko kaznene politike. Za 25 godina efektivnog rada u policiji spoznao sam kako su zatvorske kazne posebno pogubne za mlade osobe i počinioce krivičnih djela male opasnosti, te da tu treba maksimalno moguće razvijati modele rada za opšte dobro i kvalitetnog prevaspitavanja. Vjerujte da pooštravanje kaznene politike, a kakvo u ovoj zemlji imamo u kontinuitetu, nije i neće donijeti željene ciljeve.

Zato imam problem sa lažima i manipulacijama, a posebice kada dolaze od inače lažljive političke oligarhije. Dado Dogan navodi kako je "odgovarao pred zakonima Srpske", dok moja malenkost kazuje da je iskoristio sva raspoloživa pravna sredstva izbjegavanja sankcije za počinjeno krivično djelo. Sa podnaslovne fotografije vidite Odluku o pomilovanju osuđenog lica donesenu po predsjednici Željki Cvijanović januara 2019. godine, koja sadrži i navod o pravosnažnosti presude sa 25.08.2016. godine (presuda Vrhovnog suda), kao konačni dokaz izbjegavanja izdržavanja dosuđene kazne zatvora. 

Kakav je problem saopštiti kada i gdje je izržavao kaznu, u cjelosti ili djelimično, odnosno korištenje pogodnosti novog zakona u vidu zamjene kazne zatvora novčanom kaznom? Ništa od toga mlađani Dogan nije naveo, tako da osnovano pretpostavljamo potpuni izostanak pravosnažne sankcije. Znači, pored blažeg kažnjavanja od zakonskog minimuma (dvije godine) sud je budućem ministru pogodovao i odlaganjem upućivanja na izdržavanje kazne od avgusta 2016. do januara 2019. godine. Aman dvije i po godine!

Ovim dolazimo do laži Željke Cvijanović oko "brisanja osude kako bi se mogao zaposliti" i šta je već nalupetala. Po prilici mladom kolegi političaru iz vladajuće koalicije dodijelila je pomilovanje i time ga poštedila izdržavanja kazne. Uz dodatno pogodovanje u vidu brisanja kazne iz kaznenih evidencija, odnosno stvaranja privida da Dado Dogan uopšte nije počinio krivično djelo, a kamoli da je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu. I to je iskorišteno prilikom njegovog izbora za ministra porodice, omladine i sporta.

U demantovanju laži sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović navodim "zakonsku rehabilitaciju" po kojoj je "ministar u ostavci" NAKON TRI GODINE od izvršene ili izdržane kazne mogao zatražiti brisanje iste iz kaznenih evidencija. Zašto bi mu predsjednica primjenom instituta pomilovanja davala nešto šta je mogao ostvariti jednostavnim upravnim postupkom? Glupost!

Ukoliko govorimo o zapošljavanju osuđenih lica dominira princip izuzeća saobraćajnih delikata. Već u konkursnoj proceduri ističe se da kandidati za posao ne smiju biti osuđivana lica - OSIM za krivična djela u domenu javnog saobraćaja. Mrsko mi je sad tražiti odredbe oko imenovanja ministara, a i Dado Dogan ne plaća me za pravnu pomoć, no siguran sam da njegova presuda nije pravna prepreka izboru i imenovanju na poziciju ministra. 

Po svoj prilici Dogan je ovakav vid pomilovanja tražio zbog primjene člana 93 stava 4. KZ RS u navodu "Podaci o brisanoj osudi ne mogu se dati nikome" i to za potrebe zapošljavanja i dalje političke karijere. Pored već stečenih benefita u vidu izbjegavanja izdržavanja pravosnažne kazne zatvora bilo mu je važno misliti na budućnost, a najbolji put jeste "brisanje osude" kao da nikad nije postojala. Prepreke tome bile su u vidu zakonske obaveze da se odluke o pomilovanju moraju objaviti u službenom glasniku ili objavljivanje presuda Vrhovnog suda RS - koju sam po broju predmeta za par minuta našao na sajtu suda. Kako naslovno rekoh: U laži su kratke noge!

Dakle, kako bi ovu temu rezimirali, ističem da sa pravnog stanovišta nema nikakvih prepreka da novoizabrani ministar Dado Dogan i nadalje vrši datu funkciju. Ukoliko je izdržavanje kazne izbjegao pomilovanjem, plaćanjem ili kako već važno je da ima pravno uporište, odnosno da je sproveden zakonit postupak. Problematično je njegovo posezanje za "moralom", baš kao i drugih aktera ovog skandala - poput Dodika ili Cvijanovićeve. Prije svega nemoralno je lagati ili bestidno obmanjivati javnost. U nadi da će "brisanje osude" sakriti istinu!?

To da je javni moral u ovoj zemlji davno zaglibio na dnu septičke jame nedavno sam kazao tekstom Nušić i ja - dva raba robijaška. Prijedorske "kadije" pročitale su tekst i komentare, tako da mi je već dostavljen ispravak rješenja oko pogrešno navedenog prezimena, a čime su ispunjeni uslovi za moje upućivanje na 10 dana zatvora. Ukoliko ne odlučim reagovati žalbom?!

U Republici Srpskoj "moralno" je da u zatvor šalju nevine ljude, čak žrtve teških krivičnih djela policijskih i pravosudnih moćnika, a samo zbog JAVNOG MIŠLJENJA suprotnog kriminalizovanom režimu. Vidite, moja malenkost ispunila je uslov za brisanje uslovne osude za "pokušaj ubistva" načelnika Dalibora Ivanića, no ne pada mi na pamet tražiti to pravo. Hoću da na mojim konkurisma za posao ili traženju boravka u inostranstvu stoji ova presuda - koje se treba stiditi kompletna Republika Srpska. Znate, čovjek gubi dostojanstvo tek kad ga sam pogazi!


borislav radovanovic blog



Primjedbe

  1. A lukac boro sta se snjim desava vise nije ministar policije ? Malo o tome pisi dogan je ne bitan puna vlada sve sami dogani!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lukač ide u zasluzenu penziju,sa par miliona zaradjenih posteno,sa aktovkom dokumenata protiv Burle i institucija,Par puta je vidjen u Đenovi u Italiji.A tamo znase ko upravlja i sa čim,i onaj peder od predsenika vlade srbije je isto tamo.

      Izbriši
    2. Potvrđene su informacije da Lukača više neće biti na ovoj funkciji, no još uvijek čekamo potvrdu da će biti "pušten niz vodu". Za mene je određujuće hoće li biti uhapšen zbog ubistva Davida Dragičevića, a kako različiti izvori mjesecima najavljuju. Osnov za njegovo lišenje slobode i pritvaranje, kao i Ćuluma, Ilića, Lepira i Vreće postoji još od decembra 2018. godine i oko toga se nemamo šta ubjeđivati. Opet, Ifet Feraget mi je kazao kako Tužilaštvo BiH ovde ide na otkrivanje direktnih počinilaca otmice, mučenja i ubistva, a šta ima smisla kada vidimo kako su Memići prošli na zadnjem suđenju.

      Što se mene tiče znam da ću biti ključni svjedok suđenja za ubistvo Davida i živim za taj dan - da pred sudom deklamujem ono šta sam dokazao prijavama i svjedočenjem iz decembra 2018. godine. Tek onda će javnost biti "patosirana" činjenicom da bitange nisu pohapšene i pritvorene I PORED TOLIKOG FONDA DOKAZA PROTIV NJIH. Nije isto kada ljudi nešto čitaju na blogu i kada gledaju snimak suđenja, uz opasku da navode svjedočenja nisam objavio, a tužiocu sam detaljno razjasnio i kakva djela su činjena i koji dokazi to potkrepljuju.

      Pazite, ja godinama znam ko će biti svjedok pokajnik u tom predmetu i koji će do zadnjeg detalja otkriti šta se stvarno dogodilo i ko je nalogodavac zločina. Nakon određenih dešavanja stvorene su pretpostavke za drugog svjedoka pokajnika, ukoliko ovaj prvi "omane", tako da nemam brige oko oslobađanja i muljanja. Neću dalje na tu temu, nego samo želim apostrofirati šta će uslijediti ukoliko Dodik odluči Lukača "prepustiti sudbini", a to ćemo najbolje ocjeniti po tome hoće li mu ili neće dati kakvu važnu funkciju. Bar orjentaciono, a to što Stanivuković na Srpskainfo svom dragom komsiji plasira mantre i lijepe želje oko Puteva RS mnogo više je pokazatelj očaja (ispitivanja situacije), negoli realnosti.

      Izbriši
    3. Sve to stoji,iole ako imas mozga znas da nece doci do procesuiranja nalagodavca..Mozda ti i jesi u pravu,mozda je to sve tako.Ali to nikako nesme da se sazna,Lukac je ssmo sitna riba koja je morala to da uradi.Opet kazem i spominjem italiju,Vatikan je tu.I da nisu ovi nasi ga smakli,vec je bila spremna specijalni vod medjunarodne zajednice sa kosova da krene i da ga smakne.Isti takav slucaj je bio u Bugarskoj pre par meseci,lik koji radio u ministarstvu odbrane je ubijen i mucen.ASAS1 kod govore da su upali.A taj kod je samo u area 51 i u Vatikanu cuvan.Pjani Dragicevic je jednom prilikom rekao da ce se citav svjet okrenuti naopacke ako se sazna istina.

      Izbriši
    4. RE: "Lukač ide u zasluzenu penziju..."

      Unazad šest-sedam godina objašnjavam kako su ministri Lukač i Nebojša Stefanović preuzeli kontrolu nad balkanskom narko rutom. No, kao ključno objasnio sam isttragu DEA iz 2018. godine, a čije posljedice su sva ova silna IZNUĐENA hapšenja. Ima Stefanović mnogo više dokaza i oko droga i oko ORUŽJA (gdje su i otac i on skupljali dokaze), baš kao što ih imaju i Amerikanci. Odlično se zna čime ucjenjuju Vučića, no sa te strane nisu jedini i teško će bitanga još dugo odolijevati izazovima. To znači da će Stefanovića morati "prepustiti sudbini", a onda ni Lukaču nema izvlačenja. Ili vjerujete da u Đenovi postoji neko ko nije pod kontrolom CIA i DEA?

      Izbriši
    5. RE: "Sve to stoji,iole ako imas mozga znas da nece doci do procesuiranja nalagodavca"

      O međunarodnim istragama i političkim muljažama kao pozadini ubistva Davida Dragičevića prestao sam pisati jer me ljudi nisu shvatili i bio sam baš ružno napadnut. Pošto pominjete Vatikan reći ću da je Dodik išao kod pape da traži pomoć u izvlačenju ŠEST MILIJARDI koje su Amerikanci blokirali na računu. Više se ne mogu sjetiti detalja, ali sam tada objavio i zašto je išao u Vatikan i u Mađarsku, pa to povezao sa neuspjelim kupovanjem duga Todorićevog Merkatora i drugih muljaža sa Rusima.

      Da, te stvari sam posebno isticao oko ubistva Slaviše Krunića i prethodnog tendera da na 10 godina čuva dokumentaciju Banke Srpske i svih dokaza u istoj. Znate ko je kupio Sektor ADS i preuzeo kontrolu nad time, no tu moram priznati da sam oko Igora Dodika dobrano pretjerao. Bar stotinu izvora sam kontaktirao, no nisam našao vezu Igora i samog ubistva, a red je da to kažem. Sasvim druga pozadina ubistva je u pitanju, a po paroli FBI "prati trag novca" lako je otkriti odgovorne. Samo je ulogu Gajića trebalo preformulisati iz pomagača u ORGANIZATORA ubistva, a on bi onda otkrio naručioca. Prosto kao pasulj, a nije Igor!

      Izbriši
    6. Prosto ko pasulj.FBI dolazi i uzima dokumentaciju.Pa nisu nasi ovnovi tako da ubistvo nerjese.Nego Amerikanci uzimaju i zataskavaju.Zali boze djeteta onogsto strada.Lukac je samo Marijoneta u tome bio

      Izbriši
    7. Davida Dragičevića oteli su, danima držali zatočenog i mučili, te dana 24. marta između 00 i 06 časova ubili POLICAJCI i to sve po nalogu ministra. Jesu li nakon tri dana agentima FBI predali Davidov stik ili kakve druge podatke teško je reći, odnosno ko i sa kakvim motivima je nastupao izvana. Nepobitno je samo da je Tramp smijenio i direktora i zamjenika direktora FBI nakon što su jedino u Banjaluci postignuti konkretni rezultati međunarodnih akcija Pleade i Port Rojal, a koje su sprovodile policije 50 država i sa 10 miliona oštećenih kriminalom diljem svijeta.

      Od prvog dana ukazao sam kako šest inspektora za visokotehnološki kriminalitet koji su prethodno napustili MUP treba saslušati oko motiva ubistva. Kada su oni odbili zahtjeve šefova nastupio je lažni ujak Aljoša Borković, ali nesposoban za tako složene hakerske operacije, pa je bez znanja Lukača i ostalih angažovao Davida. Ovaj kakav jeste uspio je provaliti zaštite, te postaviti svoje, nakon čega nije bilo druge do ga onako mučiti da otkrije šta je uradio.

      Govorim li napamet ili izmišljam lako može razjasniti Sud BiH po čijim naredbama su oduzeti hard diskovi, domeni, hostinzi i drugi dokazi akcije Port Rojal i u čijim depozitima bi trebali biti deponovani. Gdje opetovano inspektori za visokotehnološki kriminal koji su napustili MUP odlično znaju o čemu govorim.

      Izbriši
  2. Debil Pavić mladji,ubio pjesaka,Salabalija junior ubi pjesaka..a ti Boro vrlo dobro znas koji je inspektor iz pd satrao zenu na pjesackom pa nikom nista.Kakva drzava i predsednici,premijeri takvo i pravosudje.Samo strance dovesti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sedmicu prije te saobraćajke Šalabalija je sa načelnikom Mikanom u autu divljao Dubicom. Kada ih je policija zaustavila Mikan je ključevima auta gađao policajca, pored drugih divljanja i prijetnji koje je počinio. Zbog toga nije se usudio pomagati mu tokom postupka za tu saobraćajku, a trebalo je da nevina žrtva plati životom kako bi ovo isplivalo na površinu. Ma gade mi se odreda, od policije do pravosuđa.

      Mikan je i službenim fokusom zabio se u auto sa cijelom porodicom, u jednom od svojih poznatih divljanja. I pored teških tjelesnih povreda i velike štete, kao osnova krivičnog gonjenja, tužilaštvo je saobraćajku zataškalo. No, zbog te saobraćajke počeo je prijetiti novinarki RTRS-a, oko čega se digla gadna frka i zbog čega je stvarno suspendovan i procesuiran za lažnu dojavu bombe u Vili Dragojević - gdje je pravosnažno kažnjen za zloupotrebu službenog položaja.

      Eto objvio sam i ime ludače koja je Mikanovim autom usmrtila Dragoslava Egeljića, pa nešto ne vidim reakcija. Osim što se pojedinima žuri da me pošalju u zatvor! No, moja malenkost zna mogućnosti "civilnog hapšenja", pa i kako doći do dokaza koje tužilaštvo odbija pribaviti. Baš kao što mi se naglo može pogoršati zdravstveno stanje. Prije sedam godina bitange su mi napakovale dijagnozu kakva je njima odgovarala, no bez svijesti da je to problem "uvaženih doktora" koji nemaju načina braniti počinjene nezakonitosti. posebice ukoliko zaista počnem "ludovati" onako kako su me prezentovali javnosti.

      Što se tiče malog Pavića znam da je bilo tako nešto, ali zaista nikad nisam doznao detalje. Mnoge druge stvari znam, ali ovo mi je naprosto promaklo, a posebice jer se zna na kojim poslovima sam radio i da se saobraćajem nikad nisam bavio. Zato sam svojevremeno spriječio otmicu Markove kćeri od strane međunarodno poznatih krimosa. Pazite ovo, plan je bio oteti je ovde, pa mjesec-dva držati u šteku u Hrvatskoj, a onda dati kratak rok naplate DVA MILIONA otkupnije u Austriji. Kako reče organizator otmice: "Da vidim mogu li se policije ove tri zemlje organizovati da me uhvate.".

      Ne mogu se sjetiti ni pomenutog inspektora, pa bih molio pomoć. Ako sam objavio da imamo DNK dokaze Dodikovog učešća u stradanju Nikole Đurovića ne vidim problem da nešto krijem oko drugih sličnih situacija. Znam za banjalučkog inspektora koji je zgazio pješaka i pobjegao, a onda se vadio da od glasne muzike nije čuo saobraćajku, ali se ovoga u Prijedoru sad ne mogu sjetiti.

      Izbriši
    2. Boro, ko je "ludaca" koja je bila sa Mikanom u autu? Za Hamuza se ne sjecam ni ja da je nekoga pregazio.

      Izbriši
    3. Objasnio sam tekstom na https://radovanovicborislav.blogspot.com/2022/10/hronologija-zlocina-kako-presueni.html

      Izbriši
  3. Da taj inspektor nije posle radio u OSI pa izbacen sad je u Vatrigasnim neki kurac😉

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam na koga mislite, ali ne znam da je imao takvu saobraćajku.

      Izbriši
    2. Imao je dosta toga.Mislim da nije uvezan sa kriminalom,nego nedolicno ponasanje u sluzbi,covjek jednostavno nije za toga posla.Mislim da bi bio najbilje da bude kondukter recimo u VD tursu...

      Izbriši
    3. Bojim se da ste ga pobrkali sa jednim drugim pripadnikom OSA iz Prijedora. Ili sam ja možebitno pobrkao likove. Jedan od njih dvojice na tijelu ima isteroviran lik NERMINA ĆULUMA iz Sanskog Mosta, međunarodno poznatog kriminalca i vođe Tribunsa.

      Izbriši
    4. Martić R.kako ga opisa ovaj lik.Trenutno komandir u vatrogasnom.Radio i u OSI i bio inspektor za privredni kriminalitet u CJB Prijedor.Mislim da je bio korektan svagdje,nije sa kriminalcima petljao niti je imao saobracajku.Sano da nije za činovničkog posla i definitivno nije.Čovjek nije u vinklo.A sto se tice ovog iz OSE i ostalih,lako bi pisao ja o njima,nego saznacemi adresu pa me jebati

      Izbriši
    5. Aj malo piši,valjda neće čitati.Ako znas i o nekim Policajcima pisi,recimo o jednom navodno komandiru JZP sto mu je tata namjestio to,tata mu presjednik boracke

      Izbriši
  4. ASTA JE SA SAOBRACAJKOM KABICA ZNAS LI STA O TOME

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ništa ne znam, osim da je čovjek izdržao svoju kaznu (kako je jutros rečeno) i sa te strane Dodik se o njega teško ogriješio. Sreća pa je čovjek osvojio poslanički mandat i to sa preko 9.500 glasova šta je polovina SNSD-ovih glasova u izbornoj jedinici 1. Znači u Prijedoru je osvojio ogroman broj glasova, a dok se na izborima 2018. nije pojavio kao kandidat malo ko je uopšte znao da se on bavi politikom. Kaba je u gradu poznat kao običan momak (još od mladosti) koji je sa svima dobar i kog su ljudi masovno poštovali. Ono poštuješ nekog jer znaš da je čestit i dobar čovjek. Ja ga 20 godina znam kao takvog i nikad za njega nisam čuo jednu negativnu riječ, a da kažnjavamo čovjeka koji je svoju kaznu davno izdržao meni je posebno degutantno. Posebno kad prema Kabi imaju iste aršine kao prema nekom klincu kom je etnička pripadnost jedino bitno određenje, gdje je čak pljunuto na to što je sa 18 godina ušao u rat i stvaranje te Republike Srpske. No kad vidim kako sam ja prošao kao borac prve kategorije i sin poginulog borca ništa me ne može iznenaditi.

      Izbriši
    2. Kaba je kod Prnjavora vozio auto i imao saobracajku. Kisa, kolotrazi..nije bila pjanska. Dvojica momaka su bila sa njim od kojih je jedan poginuo. Kaba se isto izlomio, trecem nije bilo nista. Necu im spominjati imena. Momak koji je poginuo je bio njegov najbolji drug. Ne znam se terminoloski izraziti ali sjecam se da je Kaba trazio da ide u zatvor iako je sudija bio protiv. Poprilicno ga je to bilo poremetilo i psihicki sjebalo. Da li je kapacitet za ministra? Vjerovatno nije. Ali dobar je lik, nije seljak i nije iskompromitovan u smislu da je krao, varao itd.

      Izbriši
  5. Ko je najveći mafijaš po tvojoj procjeni kod nas?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na Balkanu to je zasigurno Vučić, dok u BiH nije lako razlučiti Dodika, Čovića i Bakira. Ja ljude koji su izdržavali zatvorske kazne nemam običaj nazivati kriminalcima, nego taj pojam koristim za ove što jednim potpisom pokradu više negoli šta znam koliko ovi uspiju pokrasti provalama ili pljačkama. Inače, naše teorije kažu da organizovanog kriminala nema bez sprege sa državom, pa tako treba poimati i ko su najveći kriminalci. Po funkcijama.

      Izbriši
    2. Da šta znaš znao bi da su na Balkanu najveći mafijaši Milo Đukanović i Fahro Radončić, pa tek onda ovi ostali

      Izbriši
  6. Marko Pavic je definitivno broj 1 u kriminalu, cjela ta porodica je utirala Prijedorcane 30 godina ali bogu hvala i njima dodje kraj, za vrijeme Marka Čmarka su se u Prijedoru i pojavili bizMismeni poput Mućka, Pale, Radanovica Brane, Predraga Starčevića, onog zvaljavog Dragana Grbica i ostale bagre...Boro daj koje slovo o navedenim bizMismenima iz ovog komentara znas ih kao zlu paru

    OdgovoriIzbriši
  7. Mućak je prije izbora kada je Marko pobjedio uvezao 11 kamiona i radnih mašina koje je platio oko 250 000 eura, a inače su vrijedne oko 1,2 miliona eura, no skinute su sa osiguranja ili klasično pokradene. Znao je kakvim poslovima se ima nadati, pa se adekvatno "pripremio". Jednom su me nešto prozivali u njegovom kafiću, pa sam povadio sve te podatke i to da svi vide, odnosno da im prenesu šta radim. Uradio sam te provjere da im dam do znanja kako prolaze oni koji mene olajavaju, a u čemu sam odlično uspio.

    Sjećam se kada smo Siniša Kostrešević i ja razgovarali o vehabijama po Kozari i ja mu objašnjavam da jedino one godine kada je bio onaj veliki odron puta nisu imali bojevo gađanje. Kostreš kaže kako je do odrona došlo zbog kiša, šta je bilo zbanično saopšteno, gdje mu odgovorim kako je radnik jedva iskočio iz zatrpanog bagera kojim su potkopali osovinu puta. Kamerman ATV-a sišao je dolje i snimio bager, no Mućak se "nacrtao" na licu mjesta i dao mu 10.000 maraka da to ne prikazuje. O tome nismo poslije razgovarali jer je Lukač sve nas poskidao sa organizovanog, a doveo bandu Darka Ilića.

    Znaju Marko i Mućak ko im je spalio vikendice, kao što zna i policija, a zašto to nije istraženo neka sami objasne. Ili kada je razbijeno staklo na Markovom đipu i ukradena torba sa novcem od mita oko 400.000 maraka ili čak eura. Svima koji su se u tome rastalili provaljene su kuće i pokraden mito, zbog čega se niko nije posebno trudio to istražiti.

    Oko poenutog Grbića ima takođe ludost nigdje drugo zabilježena. On i bivši kompanjon istom liku su plaćali za bacanje bombi ili paljevine stana, bez svijesti kako ih ovaj levati. I to je policija znala, a nikad nije riješila jer takvima više trebaju psihijatri negoli policajci.

    Što se tiče Starčevića pisao sam kako su mi zbog istrage njegovih muljaža preko apoteka uništili karijeru, no ipak sam ih prisilio da nakon 15 mjeseci podnesu prijavu tužilaštvu. Potom je Mitrović prijavu i dokaze godinama krio u svojoj ladici i na kraju ne znam kako se postupak okončao. Pazite paradoksa, sudija Manojlović mene oglašava odgovornim za prijetnje Daliboru Ivaniću, a istovremeno mi prenosi informacije o zataškavanju tog predmeta od strane tužilaštva. Odlično svjestan da sam zbog tog zataškavanja kriminala protestvovao ispred PU Prijedor, kada je došlo do incidenta sa Ivanićem. Čak sam u sklopu predmeta dostavio mu svoju izjavu datu vezano za taj kriminal. Ma da bog saćuva.

    Oko Starčevića sjećam se da sam im razvalio pokušaj muljaže oko naplate štete za zapaljeni džip (ovim u policiji), a najbolje je bilo oko pokušaja njegove otmice. Likovi su ga čekali ispred zgrade, a kada je slučajno naišla marica sa rotacijom pobjegli su glavom bez obzira. Jednom prilikom navlačim lika da priča o tome i držim ga u neizvjesnosti koliko znam o tome. Kada sam mu na kraju rekao kako sam planirao sa specijalnom policijom opkoliti kuću pokojnog Cule i megafonom ih pozvati da se predaju bilo mu je jasno da sam sve znao i sa njima se poigravao kao mačor sa miševima.

    Brane Radanović bio je igrač mnogo prije Markovog dolaska na vlast i sa nekim drugim političkim vezama. Sjećam se da su mi jednom iz IPTF-a sproveli lika kog je njima predao SFOR i koji je svjedočio kako pare iz kuglane idu za skrivanje Karadžića. Luda priča da bog sačuva. Ja uzmem izjavu od lika i dostavim je IPTF-u, a njega pustim. Pitaju šta da rade sa izjavom, a ja im odgovorim neka je dostave SFOR-u od kog je sve krenulo, pa neka oni vide šta će sa time. Nikad to nisam dostavio tužilaštvu ili nekom drugom jer ne znam šta bi sa tim uopšte radili, a ove iz "međunarodne zajednice" sam na opisani način kulturno odje*ao.

    Pale je priča za sebe i tu ne bih nešto posebno iznosio. Niti se mogu sjetiti nečeg interesantnog, a da je on činio. Jednom prilikom je svojim lupetanjem pomogao da saznam za jedan važan dokaz u međunarodnoj istrazi, no pojma nema o tome, pa neka tako i ostane. Mislim da sam u ovom "zanosu" objavio više negoli imam naviku, no drago mi je kad ljude interesuju neke osobe i dešavanja, pa tako i reagujem.

    OdgovoriIzbriši
  8. Boro evo sada ide Bozic.Praznik za koji mi Srbi zivimo.Nego da te pitam?Sta bi sa Popovim sinom sto ubi malog Tanića ispred Crkve za Badnji dan..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nista, mislim da je u Grčkoj ili tako nesto.

      Izbriši
    2. Kako reče donji komentar, sjećam se da je bila priča o Francuskoj. Već sam zaboravio detalje, ali bila je neka frka oko njegovog imenovanja za sveštenika. Nešto oko toga da onaj ko počini grijeh ubistva ne može biti sveštenik, a to je valjda pogaženo. Uz napomenu da sam možda pobrkao informacije pošto je u pitanju zaista stara priča

      Izbriši
  9. Ja mislim da je on u Francuskoj i da je svestenik tamo.Sta reci,aj sto u politici ima muljaze ali u Crkvi...

    OdgovoriIzbriši
  10. Cekaj nisam te povezao, ko je Starčevića mislijo oteti, zasto i kada i ta marica jel narucena bila ili igra slucajnosti, i to sa džipom sta je tu muljao ?

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!