IZ MOG UGLA: Dodik uvalio "srednji prst" Đokovićima i narodu

Milorad Dodik vrijeđa porodicu Đoković odlično svjestan da njegov RTRS istovremeno prima signal svega izgovorenog u Beogradu. Zašto ne razmišljamo o njegovoj još jednoj ciljno izvedenoj prevari?!

borislav radovanovic blog

Nakon svakog velikog događaja uslijede široke analize i opservacije, a posebice kada nekakva manifestacija košta 40-50 miliona KM, pa smo nešto slično očekivali nakon teniskog turnira "Srpska open". Posebice iz razloga što turnir nije okončan kako su organizatori i zainteresovani očekivali - pompeznom pobjedom najboljeg tenisera svijeta svih vremena. Činjenica kakva je najmanje odgovarala Miloradu Dodiku.

Jok, fokus javnosti jeste na Dodikovim uvredama na račun Đokovića kao "ciganije poprilične" i pitanja ko je objelodanio kontraverzni snimak. Polako ulazimo u "teorije zavjera" kao omiljene zanimacije ovdašnje populacije i teško je uopšte ispratiti pravce u kojima se tema razvija. Interesantno je koliko razne "teorije" sve više udaljavaju nas od prostih činjenica i elementarne logike.

Unutar sve žešće javne rasprave nisam upratio potezanje sasvim racionalnog pitanja: je li Milorad Dodik ciljno i planski izgovorio uvrede na račun Đokovića i namjerno produkovao cirkus kom svjedočimo? Konkretan motiv ogleda se u onome šta danas nedvosmisleno imamo, a to je da umjesto sumiranja rezultata trošenja desetina miliona maraka narodnog novca bavimo se tabloidnim temama. Riječima koje je Dodik odlično svjestan prisustva kamera i mikrofona izgovorio ničim izazvan.

Šira javnost već decenijama "uživa" kada se Dodik javno provali ili načini kakvu ludoriju, čega je on odlično svjestan i sasvim racionalno koristi određene prilike za preusmjeravanje pažnje sa tema kakve mu politički mnogo više štete u odnosu na zabave za široke mase. Nekad dohvati mikrofon i pjeva, nekad vrijeđa novinare ili političke oponente, a počesto mu polazi za rukom stići na naslovnice moćnih svjetskih medija. San svakog populiste!

Ovdašnja ili svjeska javnost vazda se bave temama kakve njemu odgovaraju umjesto onoga šta čini esenciju dešavanja. Primjera radi jednostavnim pokazivanjem srednjeg prsta reporterima sa podnaslovne fotografije uspio je temu kreditnih muljaža i kupovine vile na Dedinju svesti na nivo pitanja njegove nekulture. Umjesto fotki dokumenata i dokaza financijskih malverzacija medije i društvene mreže preplavio je njegov "srednjak", koji je širokim masama vješto uvalio.

Sjeća li se neko teme sjednice Narodne skupštine RS kada mu je "izletilo" kako Lukač prisluškuje opoziciju? Pa se Lukač morao vaditi pričama o Dodikovim "performansima" iako javnost masovno znala kako je obilato zloupotrebljavao prisluškivanja. Moja malenkost jedina je tvrdila da Dodik, svjestan sve jačih povezivanja svog ministra i opozicije, namjerno ubacuju klicu razdora, odnosno da svesno potkopava Lukača, no svi drugi znali su "više i bolje". 

Ostalo je upamćeno kada je za Federalnu televiziju rekao da se je*e i kako je zgradu vlade "napravio da nervira ove iz Federacije BiH i da im srce otkaže", a to što naredba Suda BiH za pretresanje i izuzimanje dokaza kriminala nije realizovana zbog straha od međupolicijskog krvoprolića nikad nije javno problematizovano. Stotine policajaca koji su objekte vlade morali braniti po svaku cijenu znaju ko im je bio tituliran kao "neprijatelj", pa i kako su u suštini sprečavali sprovođenje istrage.

Mogao bih u nedogled nabrajati situacije kada je Dodik provokativnim izjavama pažnju javnosti preusmjerio na svoje vulgarnosti umjesto za njega problematičnih tema, ali poenta je da se njemu prečestvo "omaknu uvrede" kakve javnost zabavljaju i istovremeno skreću u pogrešnom pravcu. Toliko često da je iluzorno govoriti o greškama, nego valja razmotriti opciju ciljnog i planskog manipulisanja medijima i narodom.

Elem, valja negdje poentirati, pa zato idemo na saopštenje RTS-a povodom aktuelne afere i to navod: "Ceo signal je u celini bio propušten i Radio-televiziji Republike Srpske zbog čega se nadamo i reakciji MUP-a Republike Srpske". Znači kompletan sadržaj, uključujući i pripreme snimanja, bio je dostupam RTRS-u pod Dodikovom čvrstom kontrolom, a MUP RS baš će se usuditi istraživati mogućnost "zloupotreba" sa te strane. 

Kako uvodno rekoh: umjesto da mediji i javnost razmatraju učinke potrošenih desetina miliona maraka bavimo se novom Dodikovom "provalom", a možebitno i OSVETOM. Ima razloga biti nezadovoljan neispunjenim očekivanjima u pogledu okončanja turnira, a kakva bi poslužila za odbranu od napada za tolike silne narodne pare u ovoj financijski kriznoj godini, pa time i motiva da krivicu svali na porodicu Đoković i čak im "uzvrati" na njemu svojstven način. 

Dvije nepobitne činjenice potvrđuju ovakvu mogućnost. Prva, Dodik je sam odlučio izreći nešto šta uveliko prelazi uvodno "ćaskanje" političara i novinara prije emisije uživo. Druga, sadržaj je bio dostupan i RTRS-u pod njegovom čvrstom kontrolom, pa time i izvođenju zamisli bez straha od otkrivanja istine. Odlično je mogao pretpostaviti da će odgovornost biti pripisana RTS-u, dok nimalo nije naivan u operacijama "lažnih zastava" (false flag) šta sam objašnjavao u desetinama tekstova. 

Na kraju moram jedino naglasiti da mi stvarna istina nije poznata, nego u javni diskurs uvodim vizuru kakvu nisam primijetio kod drugih, a oglašavam se samo na teme u kojima izlazim iz nametnutih okvira javne rasprave ili plasiram ekskluzivne informacije. Ili kako bi kroz komentare doznali informacije ili razmišljanja drugih zainteresovanih.  

Primjedbe

  1. Само је једна чињеница тачна, велики Баја успјешно 20 година, стадо оваца води у планину и враћа са планине, иако се сваки пут његов број смањује. После Мила Црногорца, он је једини још који успјева да сваку лаж претвори у истину, и сваки промашај у побједу. Теби Боро свака част, на покушају анимирања јавности да схвати погубност његове политике, али мислим да је то узалудно. Ми смо једноставно Срби. Када нас толике трагедије нису промјениле у задњих 100 година, сумњам да ће било ко. Историја се понавља, нажалост.

    OdgovoriIzbriši
  2. Borislave, kako komentarišeš Šmitovo potezanje bonskih ovlaštenja u federaciji BIH? Nije mi jasno da za ovih 17 godina Dodikove tiranije nikad niti jedan visoki predstavnik nije smijenio nikoga u RS, a znamo da je davne 2004. Samo u jednom danu Ešdaun smjenio 60 ili više funkcionera SDS. Nekako mi ne izgleda realno da OHR i medjunarodna zajednica ne mogu da ga prisile ili bar obuzdaju, a vidimo svi koliko se inati i gura prst u oko zapadnjacima. Pa Milošević je bio moćniji od Dodika pa su ga srušili za veoma kratko vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prije pet godina sprdao sam se sa time kako je Soroš postao neuobičajeno neučinkovit u "obojenim revolucijama" protiv Dodika, pa onda i drugi svjetski moćnici poznati po sličnim dejstvima. Onda sam podsjetio kako su Vučić i Dodik "Trilateralci u pokušaju", kako sam ih nazvao poslije sastanka Trilaterale u Beogradu i sijaset tekstova na tu temu. Kada su svi tvrdili da će Kristijan Šmit i Bajden eliminisati Dodika ukazivao sam kako brzamo sa procjenama i da od toga nema ništa, te podsjetio šta sam objavljivao povodom ranijih sličnih pokušaja - od Švarc-Šilinga do Hojt Jia.

      Negdje imam foto Miloševića i Borke Vučić sa Rokfelerima i Rotšildima iz 1976. godine ili tu negdje. Dok je bio koristan za njihove ciljeve i interese znamo kako je vladao, pa i kako je skončao kada su mu našli zamjenu. Zorana Đinđića su mnogo brže "potrošili", pa znamo i kako je on skončao. Ukoliko Vučić i Dodik misle da će bolje proći kada ovi nađu nove SLUGE grdno se varaju. Uglavnom, ove baklanske političare godinama nazivam "okupacionim namjesnicima" koji realizuju zadatke dobijene od svjetskih moćnika iz sjene, a dominantno na planu razaranja i uništenja domicilne populacije kao ključnog činioca odbrane ovog globalno važnog prostora. Svaka imperija koja je vladala ovim prostorom oslanjala se na najgori šljam domaćih izdajnika i tu do danas nema nikakve razlike.

      Izbriši
    2. Milo Đukanović će ostati bez ikakvih posljedica, brat mu je već u Ženevi kod Caneta Subotića...

      Izbriši
    3. Otisli ljudi u penziju,uradili kolko su mogli da uniste Srbe,tako je i ovde.

      Izbriši
    4. Kad je unutar srpske provenijencije masovno zastupan stav "GOTOV JE", nakon formiranja vlade na čelu sa Krivokapićem, izašao sam sa tekstom kako ćemo se načekati dok se demontira režim Mila Đukanovića. Čak sam iznio procjenu da Đukanović jedini ima šansu dužinom vladavine u kontinuitetu preteći Tita. Je li uspio u tome trebalo bi izračunati, no zasigurno govorimo o maloj razlici.

      Zaista je bilo naivno razmišljati da će zapadne sile odbaciti Đukanovića kao stabilnog saveznika prije negoli na čelo Crne Gore dođe političar sposoban da opstane na vlasti i preuzme punu kontrolu nad svim instrumentima države. Do danas se sa te strane ništa nije promjenilo i neka ovi aktuelni samo malo počnu "lutati" Milo se vraća na vlast jači nego ikada. Ovako, dok svi pretendenti za vladara Crne Gore odrađuju istu politiku kakvu je Milo sprovodio i dok nema suštinskih promjena, centrima moći nije bitno ko to personalno čini.

      Izbriši
    5. U vezi sa Dubokom državaom, Milanovićem itd. Još uvijek ne znamo zašto su Dodik i Cvijanovićka išli kod pape na naš Veliki petak u aprilu 2019...Kakve su instrukcije tamo dobili?

      Izbriši
  3. Dodikov "propust" je napravljen da se skrene paznja sa Milanovicevog komentara da je Dodik dopustio dolazak u Derventu, sto je apsolutno istina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ko to nije skonto,dzaba mu sve,ma priglup narod,mislim na 10% sto glasaju za "srbendu",i jos 10% sto se boje da ce ostati bez bjednih poslova.

      Izbriši
    2. Postavimo sebi ovakvo pitanje: je li Dodik preko ujdurme sa Milanovićem pretrpio štete unutar svog biračkog tijela? Oni su to "progutali" kao i stotine ranijih sličnih situacija, a njemu sve odgovara osim potezanja sistemskih i kvalitetnih promjena. I Dodik i Milanović su populisti koji jedan drugom nabaciju lopte u šesnaesterac, a njihovi navijači aplaudiraju, dok protivnici urlaju i tako vazda u krug. Hleba i igara!

      Izbriši
    3. Ma on njima da se pokenja po glavi oni bi svrsili.

      Izbriši
  4. Naravno da je istina, Milanovic je i danas to potvrdio u izjavi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste, ali u pravcu da je Dodik normalan, razuman i kako "jadničak" trpi pritiske. Još samo da kaže kako je bio konsultant mađarskog MOL-a, a kao ekspoziture Gasproma, odnosno da su i Milanović i Dodik debelo involvirani u privatne poslove velikog maga Sergeja Lavrova. Zajedno sa Čovićem i Plenkovićem. Bavićemo se privatnim firmama koje kontrolišu sve ulaze budućih gasovoda kroz BiH čim uhvatim vremena za jednu tako veliku temu.

      Izbriši
    2. Hrvatski voditelj, zao mi je sto mu ne znam ime, vodu podkast Velebit. Jednu emisiju pocinje sa jako dobrim uvodom u kome kaze otprilike sledece: Vrlo je interesantno ovo sto se desava u svijetu, a posebno dio koji se odnosi na Hrvatsku. Kad smo trebali uci u EU maltretirali su nas da uvodimo kojekakve glupe zakone koji ni kod njih nikada nisu prosli. Nametnuli nam toboze efikasno pravosudje, a vidimo da nije. Gotovinu kad su trazili da izrucimo bio je pravi namjesteni cirkus... trazili su ga i u bankomatima banaka. Rusiji smo morali uvesti sankcije, a sada rusko gorivo legalno dolazi u luku Ploce. Legalno ga prodajemo svojim komsijama u Bosni i Srbiji, ali oni ne smiju da ga uvoze iako nisu u EU i stavlja ih se u kos onih koji slusaju Rusiju. Debelo ovdje nesto nije u redu.
      E tako i mi mozemo zakljuciti nasu i ovu i svaku sledecu temu.. DEBELO NESTO OVDJE NIJE U REDU!!!!
      Nisu to Borisa teorije zavjere, to su ZAVJERE protiv covjeka i porodice u cijelom svijetu.

      Izbriši
    3. RE: ASKA

      Pa svaka "teorija zavjere" na kraju se ispostavila kao realnost, odnosno dokazano je postojanje zavjere. I sam dosta pratim podkast Velebit i neke druge, bar u dijelu gdje kredibilni poznavaoci dešavanja objašnjavaju globalne procese primjenom svoje struke. Hrvati su se pokazali najvećim idiotima Evrope prelaskom na euro, odnosno odricanjem monetarne nezavisnosti sad kad je to najgora moguća opcija. Kuna je bila dobrano stabilna i čini mi se čak rasla, a onda je zamijeniti evrom bez ikakvog pokrića mogu teški idioti. Dovoljno je bilo pogledati u komšiluku koliko Srbija konstantno povećava zalihe zlata, a Vučić je za pomaganje populaciji tokom korone dijelio eure upravo kako ne bi narušio vrijednost dinara.

      Izbriši
  5. Ja mu kapu skidam.Sećate se Ognjena Tadića i Lajannja na Milorada,Deagana Čavića,Cicka,Tubina"Nesica,Pedera Stanivukovića...i jos da ne nabrajam...I na kraju sa njim i njegovim Lažima pljačkaju Narod.Nema se tu šta reci.Aj što ove naše vodi žedne preko vode,nego i OHR.Jednostavno čovjek je političar No1 na Balkanu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dodik je politička lopuža koja do dana današnjeg radi ono šta je naučen kao predsjednik Izvršnog vijeća opštine Laktaši - još kao mladi kadar Saveza komunista. Tada je bio akter najvećeg kriminala ikada počinjenog u SFRJ i malverzacija pod zaštitom vladajuće politike. Sve nakon toga tek je pitanje rutine. Zato je on "centar" oko kog se okupljaju manje iskusne lopuže.

      Izbriši
    2. Nije on Schmidta preveo žednog preko vode. Zna Njemac šta i zašto radi u korist Dodika i Čovića. Nešto smrdi taj naftni trag, majku mu

      Izbriši
    3. Ma,toliko je naših para ukrao (nezavisna evropska procjena:više od 3 milijarde KM) da sve kupuje.Sve je na prodaju,"ljudi" najlakše(ne Ljudi)."Uživajmo" u svom mraku i tihom nestanku.

      Izbriši
    4. Kakav je tačno bio kriminal u Laktašima prije rata? Poznato je da je u to vrijeme bilo dosta privatnih firmi koje su uspješno poslovale.

      Izbriši
    5. Laktaši su smanjili opštinski porez kako bi privukli firme da sjedišta ragistruju kod njih i u tome su uspjeli. Govorilo se da Laktaši imaju najviše firmi po glavi stanovnika. Elem, nije samo porez privlačio privrednike, nego i "progledavanje kroz prste" za kriminal kakav je činjen između firmi, a ponajviše oko lažnih prikazivanja poslovanja, utaja poreza, pranja novca i slično. Naprosto imali su oazu u kojoj se slobodno muljalo.

      Gojko Vasić je bio inspektor za privredni kriminal u Laktašima i nije nikakva tajna da je "zaštekao" papire zbog kojih mu Dodik nikad nije mogao ništa, a znamo kakvim se kriminalom taj vajni "policajac" sve bavio. Zapamtite, ubijeni Milan Vukelić nije bio problem za Dodika, nego je udarao po lopovijama njegovih kumova i Gojka Vasića, Dragog Miloševića i te bratije koja ga je i ubila.

      VEZANO ZA MILANA VUKELIĆA DODIK JE IMAO BRŽI JEZIK OD PAMETI PA JE ISPALO DA JE "DAO NALOG" IAKO MU TO NIJE BILA NAMJERA. POSEBNO NE U SMISLU DA UBIJU ČOVJEKA NA ONAKAV NAČIN.

      Izbriši
    6. Ilija brate mili... to ljudsko izdajnicko govno ti nazivas politicarem broj 1? Nemoj brate da nam vrijedjas inteligenciju. Lijepo ti ljudi kazu... broj jedan je dok izvrsava poslusno zadatke gazdi inostranih. Dok god je na vlasti znaj da jos sve nije rasprodato... ima se jos nesto prepustiti strancima od nase djedovine. Al prisjest ce im svaki milimetar te iste nase djedovine.. zivi bili pa vidjeli!!!

      Izbriši
    7. Vidim da Boro nešto zna o kriminalu u vrijeme SFRJ u kom se spominje i Dodik.Nešto sam davno pročitao i da li se to zvalo "zeleni plan" i dobijanju kredita za poljoprivredu koji nikada nisu vraćeni.I da li je tada istragu vodio Gojko Vasić kao mladi inspektor za privredni kriminal?

      Izbriši
    8. Vezano za ta predratna dešavanja neke stvari znam, a za neke imam dobre tragove, upravo zato što GOJKO VASIĆ IMA DUGAČAK JEZIK. Kada odlučim Dodika i Vasića udariti u glavu znam šta trebam objaviti, stvari koje ne sanjaju da su mi poznate, ali i preko kojih se ne prelazi, pa razumljivo ne srljam u njihovom objelodanjivanju. Sa druge strane mnogo puta sam objavio stvari koje se niko drugi nije usudio i ništa nisam postigao pošto kvaziopozicionari i mediji to nisu adekvatno ispratili, a moj blog je premalen za tako krupne afere. Kad već rizikujem da bar postignem željene efekte.

      Izbriši
    9. Daj Boro ne lupaj... Gojko Vasić već 10 godina uživa u penziji, da je ratni zločin počinio zastario bi, a ne neku "miljažu" o kojoj ti vrsni inspektor koga je Gojko prije 10 godina "zeznuo" i ti sad 10 godina ne smiješ o tome pisati, eto kolika je to tajna. Stvarno nekad lupetaš. Ima nas koji pažljivo čitamo tvoj Blog i sve objave, komentare, a objektivni smo i razmišljamo svojom glavom, a ne tvojom, Gojka Vasića ili nekog drugog

      Izbriši
    10. Re daj Bori ne lupetaj...
      Ratni zlocin me zastarijeva. Kad pricamo o lupetanj!

      Izbriši
    11. Boro kenja, radi za režim od početka i nešto ovde sere on će pisati, oće kad se uspostavi neki novi režim pa ako mu se uspjedne prikačiti. I onda će pljuvati Dodika da dokaže lojalnost. A ovako, niti smije niti hoće

      Izbriši
    12. Re Boro kenja..
      Malo mi je degutantno da se prica da Boro ne smije a ovamo ostali pisu pod anonimno. Sta smio ne smio mnogo je hrabriji od svih nas.

      Izbriši
    13. Kada imate troje djece ne postavlja se pitanje hrabrosti, nego zdravog razuma. Naprosto znate koliko ste RANJIVI i da vaš život postaje sekundaran spram porodice. Umijem zaštititi djecu i porodicu, no to podrazumijeva i pridržavanje "crvenih linija" kakve sam postavio pojedincima, pa podrazumjevano ne prelazim ih u domenu napada. Uostalom, pošto svoje bitke sam vodim, nikad nikom za pomoć nisam se obratio, dozvolite da to činim na svoj način. To šta su nečije želje nije moj problem.

      Izbriši
  6. Vladaće on vječno kao Zoran Đinđić.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ma za sve su krive seljacine,ne mislim na seljake.

    OdgovoriIzbriši
  8. Kad kriminalci iz Erotske unije budu htjeli da uklone Velikog brata, izvršiće pritisak preko Željke Cvijanović (a nju će u cijeniti preko djece) i ona će postati Jadranka Kosor. Ostaje da nagađati ko će biti Sanader.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Valja on njima,sve dok unistava Srbe nece ga dirati.

      Izbriši
    2. Jedan moj prijatelj bio je na sesijama u organizaciji Amerikanaca kada su razmatrane opcije promjena balkanskih političkih lidera. Zato sam znao po kom modelu je Zdravko Krivokapić uspio oformiti vladu. Elem, ovaj prijatelj upita Amere zašto ne smijene Dodika i biva zaprepašten kontrapitanjem: "A koga da dovedemo na vlast?". Godinama govorim da je Dodika dovoljno pobjediti na izborima i niko za njega neće intervenisati - OSIM AKO BI POBJEDIO NEKI OSVJEDOČENI RUSOFIL KOG ZAPAD NE BI MOGAO KONTROLISATI. No, mi takvih unutar aktuelne politike nemamo, pa se ne treba baviti takvim konstrukcijama.

      Imate tu jednu dimenziju o kojoj takođe valja voditi računa. Dodik od prvog dana ima veze i kontakte sa Amerikancima, dok je kompletna opozicija pod kontrolom Britanaca, a znamo ko je od ta dva centra moći mnogo jači i čija je zadnja. Ovakva Bosna i Hercegovima ustavno i politički kreirana je od strane Amerikanaca, a onda i međunarodno potvrđena, pa kao takva ne može postati britanskom kolonijom. Ostaje zemlja "zamrznutog konflikta" kako su ga Ameri zamislili, a koji odlično odgovara Rusima i zato oko Dodika imate prećutan stav ove dvije sile - dok se ne pojavi neko dovoljno sposoban da ga obori sa vlasti, ALI UNUTAR ZADANIH OKVIRA UNUTRAŠNJE I SPOLJNE POLITIKE.

      Izbriši
    3. Sasvim jasno i razumljivo receno... dalje od toga nema. Hvala Boro! Ovo ko ne razumije nista ni nece u svom zivotu.

      Izbriši
    4. Svi znamo da je poražen na izborima i da su mu omogućili da krađom ostane na vlasti, tako da..

      Izbriši
  9. Dr Vlado Djajic alijas Crta za predsjednika, da vam iskreno kazem slozio bih se sa gdjicom Askicom da kada bi dr crta bio kandidat za predsjednika glasao bih za njega 100 % on to zasluzuje to je narodna lola dajte nam seksa, alkohola i igara zasto takvu gromadu izbjeci

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Diktoru Đajiću sam u izvjesnoj mjeri načinio probleme skretanjem pažnje na njega i to premisama kakve su se pogazale potpuno pogrešne. Kada je Dodik bio na UKC-u zbog korone tvrdio sam da se krije od afere "Ikona", te da jedino u Đajića ima povjerenje, pored onolike stranke i svih funkcionera. I tad sam najavljivao da je doktor novi premijer - umjesto Viškovića. Pa kad je Vučić odlikovao Đajića objevio sam da je ovaj novi predsjednik vlade i "rokadu" njega i Viškovića uvodio u javni diskurs. Kad je Đajić preuzeo GO SNSD Banja Luka šira javnost uveliko je vjerovala da je to korak ka novim pozicijama.

      Elem, kako je i meni kasnije objašnjeno, Đajić je odbijao svaku priču od drugoj poziciji od one na kojoj jeste sve vrijeme - direktora UKC-a. Prosto je tvrdio da želi završiti svoj projekat, te da on nije zainteresovan za te funkcije na kojima mora nositi kravate, paziti na svaku riječ i živjeti "ukočeno", pa do toga kako je probao par televizijskih istupa i vidio da mu to ne ide. Ovo sa glavnim odborom stranke je rad sa ljudima na terenu i razna dešavanja, odnosno nešto šta njemu odgovara i to je najviše šta je spreman prihvatiti. No, strah od njega kao budućeg premijera ostao je kod političkih protivnika i zato su krenuli onakvi napadi na njega. Kad je javno potegao priču o opozivu Stanivukovića to je bukvalno eksplodiralo. I onda mi nije bilo druge do braniti čovjeka u situaciji koju sam u nekoj mjeri sam produkovao.

      Na kraju moram dodati kako sumnjam da čemo ikada moći glasati za Đajića kao predsjednika, jer se on naprosto neće kandidovati. Bilo bi dobro da je drugačije, ali nismo mi te sreće.

      Izbriši
    2. Kud ce dr Djajic alijas crta iz UKC onoliko grla mu na dohvati ruke a ne mora paziti na ponasanje nije ni on toliko lud

      Izbriši
    3. Ahahahahahaha da je mogo biti premijer prigrabio bi on rado, sve ostalo je šuplja. Isto ko što si i ti odbio mjesto premijera da bi nastavio pisati na blogu toliko ga je i on odbio... Znamo da ti je malog izvadio iz govana ali previše kenjaš

      Izbriši
  10. Opet ti u pokušaju spašavanja posrnulog Dodika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O kakvom "spašavanju" govorite kada navodim da je Dodik namjerno izveo ovu ujdurmu sa Đokovićima? Ukazujem dokle seže njegova pokvarenost. Hoćemo li ići korak dalje? Sad vam kažem da je snimak nastao u RTRS-u u Banjaluci i proslijeđen je Nebojši Vukanoviću koji ga je prvi plasirao u javnost. Ne tvrdim da je Vukan znao Dodikove namjere, nego da je iskorišten u jednom širem planu Dodikovog marifetluka. Zna MUP RS odlično da je Vukan prvi dobio snimak i objavio ga, a kako vidim svi se prave blesavi i ništa ne rade. Nikakav nije problem utvrditi je li Vukan snimak dobio iz Beograda ili Banjaluke i to da njega uopšte ne kontaktiraju, nego preko provajdera, ali ništa od toga neće biti učinjeno, a ja sam vam unaprijed najavio iz kojih razloga.

      Izbriši
    2. Aj ne budali, kakav provajder kakvi bakrači, mnogo je to kompleksnije nego što ti to gledaš u krimi serijama na koje se ložiš

      Izbriši
  11. Sto Djajic ne pokrene opoziv posrnulog gradonacelnika?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zna se da pitanje opoziva nije do Đajića, nego da Dodik ne da svog novog "Pinokija" i poslušnika u pogodovanju krupnom kapitalu.

      Izbriši
  12. Boro pitanje vezano bas za tvoju struku i siroko iskustvo, zasto se gasi ogroman broj banaka u Americi ?! Molim Asku da ignorise ovo pitanje, jer pitanje je za strucne osobe, ne za ove sto izigravaju pamet u svim temama, dakle direktno za Boru...hvala Boro

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemam podatke o "gašenju" banaka, ali da duboka recesija potresa bankarski sektor i američku ekonomiju uopšte zna cijeli svijet. Situacija je mnogo gora od krize iz 2008. godine. Razlozi su i privredne i političke prirode, no ključ je u "dedolarizaciji" kao globalnom procesu, a to u praksi znači da je prometovanje u dolarima smanjeno na istorijski minimum od sporazuma iz Bretonvudsa iz 1944. kada je dogovoren. Zadnji podatak koji sam vidio govori o nekih 47% u odnosu na preko 70% prije svega dvije decenije.

      Nedavno sam u komentaru objašnjavao kako SAD ne emituju nove novčanice kao što je rađeno decenijama unazad, nego potpuno suprotno - deponuju dolare koji im se vraćaju iz svijeta, a naprosto radi očuvanja kakve-takve vrijednosti na globalnom tržištu novcem. I taj proces će nezaustavljivo devalvirati dolar baš kao što je bilo sa dinarom kada su otcjepljene republike SFRJ prestale ga koristiti kao platežno sredstvo, pa su se dinari namijenjeni za 24 miliona stanovnika "slili" na nekih 9 miliona Srbije, C. Gore i srpskih republika u BiH i HR. Sjećate se onih novčanica od sto hiljada milijardi dinara i slično?

      Prednje navodim samo kao nama poznat primjer jednog od problema i koji s tiče spoljnih uticaja. Problemi unutrašnjeg bankarstva Amerike začeti su 2008. godine kada su u početku banke namirivale kredite iz hipoteka, ali se od toga moralo odustati zbog ogromnog pada vrijednosti nekretnina. Potom su štampali dolare i upumpavali ih u privredu i banke, no ni to nije dalo nikakvog učinka. Tek kad se pojavila "svinjska" ili kako su već nazivali onu pandemiju, pa kad su novac počeli dijeliti direktno stanovništvu radi podsticanja kupovine kao zamajca privrede uspjeli su donekle suzbiti krizu koja se iz SAD prelila na cijeli svijet.

      Poučen tim iskustvima u mojim prvim tekstovima o "korona-ludilu", kako sam to nazvao, pisao sam kako valja sumnjati da pokušavaju premostiti recesiju koja je tada nadolazila. Pod plaštom odbrane od "bolesti" izbjegnut je krah privrede kakav je neminovno slijedio. Putin je odlično znao unutrašnje probleme svojih protivnika i zato je akciju u Ukrajini onako tempirao, a šta, istine radi, ni ovima nije teško palo. Drugo je pitanje ko će izdržati duže, a posebice iz pozicije Kine kojoj ne odgovara nagli i dramatičan pad vrijednosti dolara i krah američke privrede. Vidimo koliko ograničavaju prometovanje juanima izvan prostora koji su obuhvaćeni bilateralnim sporazumima.

      Elem, prvog dana ruske intervencije u Ukrajini objavio sam kako se Putin samo nasmijao na nagli pad vrijednosti rublje, te kako će se ključne bitke odvijati na procesu "dedolarizacije". I vezano za koronu i oko sukoba u Ukrajini apostrofirao sam izbacivanje klasičnog novca iz upotrebe kao procesa i prelaska na elektronske valute NA ZLATNOM STANDARDU. Uz isticanje kako Kina kupuje zlato, a rješava se ogromnih količina dolara deponovanih kao podlugu juana, pa su tako od pet najvećih investicionih fondova svijeta čak četiri kineska. Pametni Kinezi diljem svijeta bezvrijedne dolare pretvaraju u infrastrukturne projekte ili kreditne aranžmane, a Amerikanci moraju to trpiti jer su decenijama tako plasirali "evrodolare" i kasnije "petrodolare". Po odluci Bilderberg grupe iz 1973. godine da izazovu prvu svjetsku krizu sa 1975. godinom, pa tako do kuvajtske krize kojom su razorene privrede svih socijalističkih zemalja.

      Izbriši
  13. A Boro se, i strukom i iskustvom, razumije u propast banaka u Americi k'o Mara u kriv kurac.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A jbg i ti si bas na kraj srca, valja malo sprdnje, vidis da je doslo vreme crvenih, nije vazno koliko znas vec koliko slusas

      Izbriši
    2. Koliko teško je zaključiti da je ista osoba napisala oba gornja komentara? Neko očigledno vodi dijalog sam sa sobom. To kad ljudi govore sami sa sobom poremećaj je pošto mozak nema dovoljno kontrole nad funkcijom govora, no to nije psihički problem nepoznat mediciji i nauci. Elem, da sami sa sobom komuniciraju pisanjem, e to je problem kojim se psihologija i psihijatrija moraju ozbiljno pozabaviti. Fenomen jeste novijeg doba i vezan za društvene mreže, ali opet dovoljno prisutan da ga struka uočio i adekvatno analizira, pa onda traga za metodama liječenja.

      Izbriši
    3. Iskren da budem, ja sam napisao ovaj komentar u vezi sa Marom i krivim kurcem..a ovaj ispod ko je napisao, stvarno ne znam. U svakom slučaju, smatram da nisam pogriješio a kritike za odabir riječi prihvatam (ako je ova kenjaža oko psihologa, psihijatara, dijaloga, fenomena itd..neka vrsta kritike). Ako griješim, molim da me ispraviš i objasniš koja formalna znanja posjeduješ kojima bi se moglo potvrditi tvoje poznavanje predmetne materije. Inače, iz tvog gore navedenog komenatara u vezi sa "propadanjem banaka", jasno je da veze nemaš o ovom konkretnom problemu već pišeš neke uopštene priče.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)