ANEGDOTA: "Ide Boro redovno u školu osim na CRVENO SLOVO"

Povodom Vaskrsa sjećam se kako davne 1978. godine, znači još za Titovog života, nisam išao u školu na svako crveno slovo crkvenog kalendara. Kao dijete doslutio sam današnje promjene. 

borislav radovanovic blog

Jutros djeca ne idu u školu pošto je drugi dan Vaskrsenja Hristovog i crveno slovo kalendara Srpske pravoslavne crkve, nešto šta je u mom djetinstvu bilo opšte nezamislivo. Meni je još kako bilo "zamislivo" pošto nisam išao u školu ni na druge svetkovine kakve narod naziva "crveno slovo" vjerskog kalendara, samo ostatak društva nije bio toliko dalekovid.

Znači, davne 1978. godine pohađao sam drugi razred osnovne škole u mjestu Čačinci, Zapadna Slavonija, Socijalistička Republika Hrvatska. Josip Broz Tito još je bio "mobilan" šta znam jer smo jednom prilikom svi izašli ispred škole i mahali dok je autom prolazio kroz naše mjesto. Komunizam je postepeno usvajao demokratske promjene u vidu socijalističkog samoupravljanja.

Recimo da sam bio uzrasta mog Dule sa podnaslovne fotografije, kada prislužuje osvještavanju novoizgrađene crkve u Miskoj Glavi od strane episkopa banjalučkog Jefrema i blaženopočivšeg parohijskog sveštenika i mog velikog prijatelja Rade Šamare. Dakle, čini djela kakva je njegov otac "prorokovao" u svom djetinstvu.

No, vratimo se na tadašnje doba. Moja majka napokon je postala "stalni radnik" u svojoj firmi, pa je baba Anđa došla čuvati mlađe seste i mene. Normalno, koliko je nesrećna baba mogla mene "čuvati" bez u najmanjem položenog kursa za miliocionera, odnosno kao seoska starica tek pristigla sa našeg rodnog Vlašića. Šta pokazuje i anegdota koju danas dijelim sa čitaocima.

Otišla majka na roditeljski sastanak i tako saznala da imam brojne izostanke, tačnije da u više navrata uopšte nisam dolazio u školu. Zbunjena reče učiteljici da će provjeriti šta se dešava, pa joj javiti. Pretpostavila je da nije ništa strašno pošto je već bila navikla na pismene pozive iz škole povodom "urgentnih" situacija.

Dođe majka kući i upita svekrvu idem li redovito u školu. I dobije odgovor: "Ide snajo redovno, pazim ja na to, osim nedeljom i na crveno slovo". Tako provališe moju prevaru lekovjerne bake. Naime, moja baba Anđa kad ujutro ustane prve riječi su joj bile: "Danas je crveno slovo i ne valja ništa raditi", a šta se u mojoj porodici uvijek poštovalo.

Sad, baba je vjerske praznike znala napamet, a ja bih svakog jutra uzimao crkveni kalendar i provjeravao koji dani su napisani crvenim brojkama i slovima. Kada baba kaže da je vrijeme spremati se za školu lakonski bih odgovarao: "Danas je crveno slovo i nema škole", a šta je nesrećnica vjerovala pošto njeno đačko doba seže još u vrijeme kraljevine.

Kad roditelji dođu s posla svakako bih bio kod kuće i zato mi je mjesecima prolazila takva prevara, dok majka nije otišla na pomenuti roditeljski sastanak. Normalno, majka je "zaboravila" obavjestiti učiteljicu o razlozima mojih izostanaka, ali sam dobio zabranu dotadađnjeg "praktikovanja vjere".

Ova anegdota možebitno bi bila zaboravljena da tokom rata nisu učestali onoliki vjerski praznici, pa djeca aman na svako crveno slovo nisu pohađala školu. Tada bi se često sjetili kako sam "još za Titovog vakta doslutio" promjene i drugačije odnose prema vjeri. Baš kao i nekih drugih događaja iz mog dječačkog srbovanja u Hrvatskoj, uključujući i mnogo nezgodnije situacije, ali o čemu ćemo nekom drugom prilikom. 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ БРАЋО ПРАВОСЛАВНА!


Primjedbe

  1. Jako fin i čitljiv tekst!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako pored tako dobre bake postade komunjara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako što sam pročitao hiljade knjiga, učio, razmišljao... Nakon toga nisam imao nikakvih problema SPOJITI Svetosavlje i filozofska promišljanja Karla Marksa, koji je cijelog života išao u crkvu i praktikovao vjeru. Drugo je pitanje što je on kao filozof tumačio institucionalizovanje religije i njene zloupotrebe, a kakve danas odlično vidimo.

      Sa nekih 18 godina javno sam istupio sa tezom da je Marks kojim slučajem mogao pretpostaviti da će neko pokušati graditi komunizam u Rusiji, Jugoslaviji ili Albaniji, on bi sve svoje knjige popalio da ništa iza njega ne ostane - jer bi to podrazumjevalo vulgarizaciju njegovih ideja i pogubne posljedice. I nije se našao niko da pobija takve stavove jer sam između 15. i 18. godine pročitao ogroman broj knjiga i vać tada važio za vrsnog poznavaoca Marksovih djela.

      Baš kao što se znalo da volim istoriju i da tom materijom vladam odlično, ali uz solidno poznavanje vjere koju sam naslijedio, kao i religije uopšte. U mom partijskom kartonu je u polju nacionalnog izjašnjavanja stajalo "Srbin" za razliku od svih ostalih Jugoslavena. Uvijek sam Jugoslaviju smatrao svojom jedinom pravom državom, ali sam znao na kojim konstituensima je nastala i šta znači ustavno "pravo naroda na samoodređenje do osamostaljenja". Šta ćete, sve je moguće ako pročitate dovoljno knjiga.

      Izbriši
    2. Pitanje koje knjige,najgore su one sa 95% istine i 5% lazhi.

      Izbriši
    3. Moj Boro zalutao si u povezivanju Karla Marksa i istinskog hrišćanstva a to je pravoslavlje.Jesi li ti čitao Svetog vladiku Nikolaja i avu Justina Popovića? Pa oni nikad nisu spominjali Karla Marksa i Fridriha Engelsa a kamoli da o njima govore u pozitivnom svjetlu.Drži se kriminalistike i rada pravosuđa.

      Izbriši
    4. RE :"Moj Boro zalutao si.. " Hvala Gospodu na Nebesima (tako nazva svoje djelo Sveti Nektarije Eginski:"Gospodu na Nebesima";naravno Boro čita Pašića,Kardelja...sve same "umove" pa do Marksa i klike) pa evo jednog pametnog komentara.Potpisujem.

      Izbriši
    5. Kardelja u životu nisam pomislio čitati, niti bilokoga sličnog POLITIČARA. Razumijete li razliku čitanja literature filozofa ili pravnika od one koju pišu političari? Ili se pokondireni tikvani razmeću kafanskim znanjem?

      Marks je Slavene doživljavao kao etniju sa slabim revolucionarnim potencijalom, a tu je Hegel dao bolje tumačenje problema. Hegel je pisao kako su Slaveni predugo ostali u matrici kmet i gospodar, odnosno u feudalizmu, pa su zakasnili u procesu razvoja nacionalnih država i nacija. Jednostavnije rečeno civilizacijski kasnimo. I danas se odlično vidi koliko su njemački filozofi bolje razumjeli naše razvojne probleme od nas samih.

      Na kraju, ako vladika Velimirović nije pominjao Marksa to naprosto znači da ga, kako tvrdite nije pominjao. Znači nije ga ni po negativnom pominjao. Na sve to naš vladika jeste bio velika ličnost, ali u globalnim razmjerama daleko je od jednog od nedvosmisleno najvećih filozofa svih vremena poput Marksa. To što Britanci, američka elita, Vatikan i slični svjetski hegemoni vijek i po gotovo panično reaguju na Marksove ideje, pa rade sve moguće da ga ogade narodu moramo razlikovati od onoga šta je ovaj filozof kroz svoja djela razjasnio. Normalno, o detaljima nemam namjeru raspravljati sa nekim iz kategorije kafanskih "znalaca"

      Izbriši
  3. Pretjera ga brate, malo je mnogo za taj uzrast....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pobogu, nisam bez veze napomenuo da je to bio jedan od "blažih" mojih nestašluka. Moja mati u prvom polugodištu dva puta je dobila pismene pozive da dođe u školu zbog mojih tuča ili drugih incidenata. Prije toga još u vrtiću je pozivana zato što sam istukao sina od odgojiteljice. Bio sam jedini Zvezdaš u razredu kojim su dominirali Dinamovci, pa smo svakog ponedeljka imali obračune poslije utakmica u nedelju. Jedina sreća moje majke bila je što sam se tukao sa starijima od sebe ili sa više vršnjaka.

      Imao sam osam godina i kada je moj stari kupio novi Tomos motocikl, ona prva serija. Sa deset godina više mi niko nije branio da ga vozim, a prethodno sam ga svakodnevno krao i razbijao se pošto sam bio premalen da ga kontrolišem. Sa 14 godina vozio sam Apenku, brzinca, a o biciklima i ludorijama bolje da ne pričam. Lomovi, posjekotine, razbijanja i modrice bile su moja svakodnevica, ali je roditeljima mnogo teže bilo izaći na kraj sa mojim "intelektualnim kreacijama". Bio sam zaista nestašno dijete i po tome me bar dobro pamte.

      Izbriši
    2. Boga mi,imali su tvoji para kada su ti sa deset godina dali da vozikaš motorče od oca (o tom koliko je to bila "dobra odluka",ne bih) a to što si Zvezdaš...pa niko nije savršen,što ono kažu:"Pogreši čovek"...Zezam se,pozdrav od "Grobara" i...sve najbolje tebi i tvojima,naročito djeci.

      Izbriši
  4. Boro, Boro koji si ti likson

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako si poceo pisati, mislio sam da ces napisati da si ti odredio kad ce biti " crveno slovo"

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danas su takve stvari bez neke težine, no komparacije radi Stipe Mesić je godinu i nešto prije toga izašao iz zatvora, a Aliji Izetbegoviću su sudili 5-6 godina kasnije. Šešelj je skupljao peticije za Aliju jer je svoje već odrobijao. Normalno, nisam ja bio u problemu, ali je mojim roditeljima valjalo razmišljati šta reći o tome kako odgajaju dijete. Ni krivi ni dužni jer sam u komšiluku imao jednu baku koja je bila okorjeli nacionalista i nema ludosti kakve me nije učila. Sa 5-6 godina sam pjevao "Crven, plav bijel, to je Srbin cijel" i sve tako neke stihove.

      Ta baka Dragica bila je predratna skojevka, početkom 1942. kroz prozor je iskočila i pobjegla ustašama koji su opkolili kuću. U partizanima je dogurala do čina kapetana. Elem, poslije rata napustila je partiju i počela srbovati jer nije prihvatala da se povinuje braći Mesić, stricu i ocu Stipe Mesića. Njegov stric je zarobljen na Staljingradu kao domobran, a onda se ušliftao komunistima i vratio se kao visoki oficir Crvene armije.

      Normalno, pošto smo živjeli na par kilometara udaljenosti narod je znao istinu, a baka Dragica nije se libila stati iza svog mišljenja. Ako su Mesići bili komuniste za nju tu nije bilo mjesta i započela je srbovati. No, nju zbog stvarnih ratnih zasluga nisu zatvarali i slično. a i znali su da će biti samo gora. Kasnije, sa nekih 12-13 godina upoznajem baku Jovanku, partizanskog poručnika koja je sa poratnim prišlepanim komunistima vodila bukvalno isti rat kao i baka Dragica. Ja sam njihove priče bukvalno gutao, tako da sam jako mlad indoktriniran kao velikosrpski nacionalista, a ko nije upoznao prave srpske komuniste razočarane "ravnopravnošću" sa onima protiv kojih su ratovali taj pojma nema o nacionalizmu.

      Na to dodajte da je patrijarh Pavle 70-ih gotovo svako ljeto na odmor dolazio kod sestrića, sveštenika u Mikleušu, mjestu pored Čačinaca, tako da sam od djetinstva znao za njegove odlike o kojima se javno pričalo tek od 90-ih, odnosno da je ostavio dubok trag na moje šire okruženje koje je odreda praktikovalo vjeru i sa partojom imalo distancu. Mogao bih ovako nabrajati u nedogled, no zaista sam kao dijete znao mnogo toga šta se javno nije izgovaralo.

      Izbriši
  6. Boro postoje li Vanzemaljci???Eno Rusi objavise da su sad u Ukrajini,prvi put u životu susreli sa nepoznatim elementom,kojeg nema u periodičnom sistemu.Niti Ukrajinci znaju,niti njihovi donatori.To sam večeras gledao na N1

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upratio sam i da američki mediji potežu teme oko vanzemaljaca, a vi pominjete i ruske. Znači da ni jednima ni drugima olanovi ne teku po zamislima, pa pažnju javnosti skreću na "vanzemaljce". Stara fora. Doduše, Rusi to moguće potežu i zbog ovog filma sa Bikovićem snimanog u svemiru. Snimanje jednog takvog filma je prezentacija nadmoći u kosmičkim tehnologijama i vjerujte da u samoj ideji snimanja prste imaju Putin i FSB.

      Nemam ja tu šta vjerovati kada nauka oko vanzemaljaca nema stava, odnosno nema dovoljan kvantum dokaza postojanja nečeg takvog da bi uopšte analizirala samu pojavu. Ukoliko nešto šta bi moglo ličiti na dokaze i postoji to je pod čvrstom kontrolom politike i obavještajnih službi, a ja političarima i obavještajcima ne vjerujem ni kad kažu "Dobro jutro". Pogledam na sat i provjerim je li doista jutro.

      Znači, kada se po pitanju vanzemaljaca stvori nekakav naučni diskurs možebitno se informišem oko te teme, a ovo šta Ameri i Rusi plasiraju zadnjih mjeseci odreda je u funkciji rata i dezavuisanja javnosti (skretanje pažnje sa važnih problema).

      Izbriši
    2. Boro reci ti nama kako ti se cini serija " ubice moga oca" jeli radjena po scenariju iz RS ili je stanje jos gore .lep pozdrav.

      Izbriši
    3. Ako ćemo o serijama, Južni Vetar je precizno prikazao kako funkcioniše obavjestajno-kriminalni sistem u zemljama bivše nam države.

      Izbriši
    4. Poslije ko zna koliko godina počeo sam gledati domaće serije, odnosno pratim Južni vetar, Ubice mog oca i Močvara. Imaju zanimljivu radnju, drže pažnju, te prilično dobro prezentuju zbivanja, a očigledno imaju kvalitetne konsultante iz policije i kriminala. Zbog toga i pratim serije, a inače ne pamtim kada sam neku našu seriju gledao zadnji puta.

      Serije nemaju nikakve veze sa Republikom Srpskom, nego upravo oslikavaju stvarnost tamo gdje se radnja i odvija - Srbija. Narednu zadnju seriju Južnog vetra ponajviše čekam da vidim kako će ogoliti onu grupu staraca u kojoj je bio "Crveni" i gdje ga je nasljedio stari Maraš. Po mom mišljenju pokušava se demistifikovati ono šta nazivamo "duboka država", kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Stoji da su stari udbaši i oficiri bukvalno stvorili organizovani kriminal, pa do nivoa da su i političari najvišeg ranga tek njihove marionete, pa pretpostavljam da će u tom pravcu i serija biti razvijana - odnosno da će to biti finalna poruka.

      Izbriši
    5. Dragi Boro pa kako si ti opisao prijedorski csb u svojim tekstovima i kada tu spojimo udbasa kilu te ubistvo Basica i vezu Sule sa bivsom Vlasti SDS kud ce bolja slika . Mislim.da je moguce a vjerovatno jeste i stanje u Srbiji jer i tamo UDBA jos vuce konce

      Izbriši
    6. Razumijem na šta aludirate, posebno oko ubistava djevojaka u Prijedoru i Dubici, no tu je serija Močvara mnogo sličnija našim dešavanjima. Elem, svuda to funkcioniše po istim matricama, ali mene ovo ukupno najviše vuče na Beograd. Nisam siguran jesam li negdje pročitao ili čuo da je Pop, bivši šef odsjeka ubistava beogradske policije, angažovan za konsultanta ili je neko iz te priče. No, pored svega onoga šta su imali u Beogradu zaista je neozbiljno da traže priče iz naših malih sredina.

      Izbriši
  7. Vanzemaljci postoje i to je dokazano.Nego Boro koji je to Mafijaš,diler,kamatar iz Prijedora odselio se u Sloveniju i doveo njih u Prijedor pa oni sad vladaju,em sto zemlju kupuju po Palančistu i Bozicima,em sto bijelo rasturaju,nekuvečer u Intermecu tipični Slovenac peder prodaje javno??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad se za bjelo padalo,dobro da nam rece,kakva je roba.

      Izbriši
    2. Konkretno ne znam, a ne bih da špekulišem. I prilično sam skeptičan da neko drogu prodaje "javno". Šta, išao je od stola do stola i kao konobar nudio kokain? U stvarnosti toga nema i nemojmo se zamajavati. Pazite, ja taj lokal i vlasnika nisad nisam poimenično pominjao jer naprosto nemam saznanja da su u konkretnoj vezi sa kriminalom, bar preko onoga oko pranja para Dugog u širenju lokala kakvo sam davno objasnio. No, ne znam ni u kojim tačno okolnostima se to događalo, pa nisam išao dalje od prostog prenošenja provjerene informacije. U nadnom nakaznom sistemu kakav godinama imamo u Prijedoru ne znam šta bih očekivao od vlasnika lokala "protiv" debelo zaštićenih i osiljenih kriminalaca.

      Elem, pošto prijedorska policija revnosno prati ovaj blog eto im "sirova informacija" pa neka provjeravaju koliko je istinita. Ovo dođe kao da ste neku informaciju ili prijavu policiji dostavili anonimno, ali bez maltretiranja u vidu pisanja i slanja nekog pisma. Pritom ja im dođem kao svojevrsna "unutrašnja kontrola" i nikad ne znaju hoću li neko pitanje potegnuti javno ili će se time pozabaviti moji prijatelji još uvijek aktivni u službama i sa jakim uticajem.

      Izbriši
  8. Reci ti nama kad će MItrović da sleti na Tunjice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ja "Srpska open" pa da rizikujem sa lošeim vremenom, nego će početni protesti započeti kako sam i najavio - sa lijepim sunčanim danima.

      Izbriši
    2. Ode on i bez protesta dok se nesto raspakuje njemu je vrijeme da se pakuje. Nebo je granica, sto bi rekli englezi Sky.

      Izbriši
    3. Niko nikud ne ide dok DUDUK ne kaze ' dosta si Boro rekao o proslosti ali tvoje a niti Vaskoviceve prognoze se ne obistinjuju. Niti je Dodik pao kako kaze Vaskovic niti se desavaju hapsenja i smjene kako ti kazes . Niti ko umire od raka kako ti prenosis ' niti Andrja dade ostavku ' Baco i dalje kasapi .Znam da ti tome nisi kriv sto je narod slijep ali eto tako . Da i jedno pitanje jeli taj naturalizovani slovenac sto dila bijelo Z.....in

      Izbriši
    4. Svi oni odoše samo čeka se lijepo vrijeme .Sve će se obistiniti verujte na reč

      Izbriši
    5. Rekoh da ministar traži ostavku od Andrije, ali ne i da će ista uslijediti. Rekoh da postoje informacije o Lukačevoj bolesti koje provjeravam jer nikad ne napadam nemoćne i koji se ne mogu adekvatno braniti. Pošto se "zaposlio" kod Ristića odmah sam reagovao. Što se tiče Baće radi samo proste zahvate i to vrlo rijetko i sa dosta frke oko svakog ulaska u operacionu salu. Više ne može ni naivni narod varati kao ranije. Znači, tumačite onako kako sam nešto tvrdio i nemojte ni dodavati ni oduzimati.

      Eh da, oko najavljenih hapšenja i sam ne znam šta se dešava i zašto neke stvari ne idu zamišljenom dinamikom. Eto Momić je sad dostupan i oko njega ima dosta posla pošto je i svašta bio upleten, pa to valja razjasniti prije optiženja ili će se istraga širiti na druge članove te bande.

      Sa druge strane izgleda da su Hrvati "izgubili" Lovrenovića, a šta je indikator da im se ne može vjerovati i da se njihovim službama treba ozbiljno pozabaviti. Nema sumnje da su i Milivoje i Dušan imali zaštitu Hrvatske, a povezano i sa nekim našim moćnicima, pa sve fo toga da ni Srbiji nije previše stalo otkriti sa čim su sve povezani. Nimalo jednostavna situacija po Tužilaštvo BIH i policiju koja radi na tim predmetima.

      Izbriši
    6. Radi proste zahvate kad se nekom zaglavi predmet ozada.

      Izbriši
    7. Haha tacno. Ma Baco je pukao i profesionalni, a i privatno sve prokockao, pa je morao devojci dete napraviti da bi obezbedio krov nad glavom. Uselio se kod punicinog oca. A profesionalno domet je vadjenje predmeta Sovi iz zadnjice, pa dobije gratis veceru.

      Izbriši
    8. Au Baćo bježi u mišiju rupu.Ti si sramota za bolnicu a i izvan nje.Ja čujem priče a i čitam pa vidim čovječe ti skroz skreno..

      Izbriši
    9. Boro sta bude sa prijavom VSTVu tuzioca LJ Macanovica za nerad na laznoj diplomi? Ocigledno da to nije zavrsena stvar, i da se ni tuzioci ni Baco nemaju cemu nadati kad su tri godine zavlacili.

      Izbriši
    10. Tri godine zavlačili ,pa jebem ti pravosuđe.Sve nam je trulo.

      Izbriši
    11. Kad smo kod Bace, Boro dobi li on batine od onog policajca neki dan?

      Izbriši
    12. Haha, čuj morao napraviti dijete! Zna li se koji djevojci? Ima on njih više pa kojoj ubode?

      Izbriši
    13. Zvanicnoj jadnoj 16 godina mladjoj, pocetnici u svakom smislu, koja zna da slusa i ne postavlja pitanja, ona ce na zalost u rashod.Jbga ima i decke i devojke. Bitno da se snadje za svratiste, i za tanjir.

      Izbriši
    14. Znači jadna Milica je izvukla deblji kraj!
      Vrijeme bi joj bilo da počne postavljati pitanja, ima ona njega pitati o dosta toga.

      Izbriši
    15. Jadna i munjena i ona i mama, glas razuma su deda i tata. Neka cuvaju sta imaju jer ce sve da im rasputi. Auto, kuce. Jadna Milica je ubjedjena da Baco prodaje stan koji je otisao zelenasima krajem prosle godine,samo ne znam kako tukaca Mirjana prihvati objasnjenje da zivi kod njih a stan "prodaje". Cak i formalno drzi oglas na piku. Bog je Milicu pogledao sa EU, samo ona to jos ne kapira. Nema njoj druge nego deblji kraj izvuci kraj njega, psihicki ce da zglajza. Svi koji je poznajemo vidimo da se povukla, da je odutna. Zao mi je.

      Izbriši
    16. Pa ima Mica prvu kolegicu sa ginekologije Jecu moze da je pita za iskustva sa Bacom, bio je sa obe uporedo, pa Maja blizu je i ona, čim skokne do sale, nju je dijelio sa Grbicem..treba li da nabrajamo Andjelu, Renati.Milica nije mala da je zalimo, zna ona i za Pantosa, Smucuja, Mudrog, Sovu, Radakovica, Zoku, Moku. Mico šta kaže Jeca?

      Izbriši
    17. Mica i kad pita on joj lijepo objasni da su to drugarice.
      Privlačan je bio Audi, trosoban stan, vikendica, posjete i putovanja na razne destinacije nije Mica tako naivna

      Izbriši
    18. Da se kladimo da ce Mica sve plati, Mica je najebala, ako je otac njen ne izvuce iz bacinih kandzi manipulacija. Trenutno Baco vozi njezinu tojotu. Toliko o audiju. Zivi kod njene mame, toliko o stanu, bacio je oko na kucu, sreca Zoki pametan. Pogubno je kraj njega zivjeti. Mica to nece jos shvatiti ali shvataju njezini najblizi. Baco je kralj manipulacija na kratke staze. Mica trpi i te kako od galame dernjave do vrijedjanja, a i samar joj nije stran.

      Izbriši
    19. Mico kaže li ajde da prodamo tojotu kupucemo dzip, bezbednije je zbog decice, da je izdignut, ja se plasim u saobracaju. Prodaj Mico tojotu, hodaj pješke. Nego, jebes Micu, Boro šta je sa diplomom dokle je to stiglo? Jasno je da je nema, kad ce biti zvanicno, da malo Andriji gace prorade? I kad sletio ima papir da ga je pokrivao, sto se Sovilju nije desilo.

      Izbriši
    20. Koliko znam da Baćo živi u svom stanu jer ga viđam na Pećanima.
      Danas niko nikog ne trpi pa mi nije jasno zašto i ta jadna djevojčica trpi nekog dedu pored sebe pogotovo ako je istina da je vrijeđa.
      Ne vjerujem da bi Zoran to dozvolio a da je bacio oko na kuću, pa to ništa nije Micino već njenog dede.
      Ona samo treba da progleda i da ga ostavi ako je istina da je vara sa njenim radnim kolegicama

      Izbriši
    21. Ne zivi na Pecanima vec 6mjeseci. U stanu nije. Da li bude na Pecanima da, u stanu ne. Jer je drugi covjek preuzeo stan. Varanje, ni prva ni posljednja, ni sa drugarica ni sa drugovima. To na kraju i nije kriminal. Diploma je predmet ovog bologa, a karanje na Urijama i Jelovcu.

      Izbriši
    22. Koliko ja znam, a znam. Deda i otac su presrecni sa zetom, proklinju dan kad su ga upoznali, a majka je zaista presrecna sa zetom doktorom, i pomaze u ostvarivanju ideja. I da Zoran nije dao, bez obzira sto su Mica, Baco i Mirjana navaljivali. Ko ne bi bio srecan sa zetom bez diplome, sa par istraga u tuzilastvu koliko god ga potapati u ojt, sa drugovima kriminalcicima, zelenaski dugovima, gej druzenjima. Ipak je on medijska licnost. Jebes klasicna varanja sa Jelenom Š Majom B. Andjelom K.

      Izbriši
    23. Haha šta će Mirjana kad sazna da Baćo nije samo njen zet. Možda ih Zoki obje dozove pameti, hoće li onda biti ponosna punica zeta doktora i buduća baka.
      Možda im kuća bude pretijesna pa se svi presele u vikendicu i kupe džip, ako toyota može kupiti džip

      Izbriši
    24. Pa ne moze tojota kupiti dzipa, ali Baco ce se pametno kladiti i dobiti duplo golo i kupice Q(rac)5. Samo dok sastavi jedan pametan tiket da plati Mitrovica, valja podmazati na novo, jer kaze Boro stiglo iz VSTV, upit sto se ne radi diploma, od tiketa zavisi odgovor VSTVu.

      Izbriši
    25. E moj ti, pa šta tu Zoran moze? Jajnici su se prostopavali da se zadrži krov nad glavom trudnocom. Kad ih liferuje iz kuće tad ce shvatiti ko je zaljubljeni zet.

      Izbriši
    26. Kolege od Bace su dobro prosli 'nemogu ostati trudni .. A po bolnici je i tako kupleraj

      Izbriši
    27. Mozda ce dr Baco dovesti u prijedorsku bolnicu Netflix da snime seriju 18+

      Izbriši
    28. Neko ko je propao ne biva pozvan na hiruske kongrese, i ne izlazi redovno po medicinskim casopisima kao jedan od retkih koji radi neke vrste zahvata. Najbolji specijalizant u prethodnih 40 godina. Gledajte svoja posla bednici.

      Izbriši
  9. Boro, Boro, gdje te silne knjige nadje za pročitati. To je izgleda u tvom sela Šišava na Vlašići postojala narodna biblioteka. A kud brate da voziš taj moped Tomos kad u Šišavi odakle si koza pase pod ručnom. Nisi Vaskoviću ni do stopala. Teme su ti baš bezveze. Lokalnog karaktera, suhoparne, jadne.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da znas nesto o Bori onda bi znao da je vrlo brzo nakon rodjenja odselio u Hrvatsku. Ali pojedinci samo znaju srati o necemu o cemu pojma nemaju

      Izbriši
    2. U tekstu jasno stoji i vrijeme i mjesto radnje. Što se tiče knjiga jedino šta me je zanimalo da od imovine sačuvam iz Hrvatske bile su knige i djelimično sam uspio. Moja kućna biblioteka u mladosti bila je veličine više stotina knjiga i na to nikad nisam žalio novac. Pored toga, gdje god sam živio bio sam član gradske biblioteke i to uvijek među najaktivnijim. Sa nekih 22-23 godine procjenjivao sam da sam pročitao preko hiljadu knjiga i prestao sa tim procjenama.

      Nemam polica, pa valja to povaditi iz raznih "štekova", a planiram posložiti stručnu literaturu koju imam u kući, pa da vidim premašuje li mojih 186 cm visine. I uslikati se sa tim. No, od kako koristim informatičke mogućnosti orjentisan sam na e-knjige, pa kontam nekakvom aplikacijom snimanja ekrana načiniti video o elektronskoj biblioteci stručne literature sačuvane na računarima. Onaj ko je navikao čitati vrlo lako prezentuje tu svoju sklonost, jednako kao i kad je pisanje u pitanju. Pritom pratim nekakav stari "standard" da 10 puta više čitam negoli pišem.

      Izbriši
    3. ljudi, imao sam maksimalno 16 godina kada sam se "nagonio" na literaruru prof dr Najdana Pašića, za kog sumnjam da se danas iko sjeća. Moj profesor Jovo Crnogorac prepoznao je tu moju novootkrivenu ljubav za politiku i posuđivao mi je knjige iz svoje lične biblioteke, a ja sam to naprosto "gutao" i savladavao sa lakoćom. I tako naletim na Pašića koji je stručnu terminologiju koristio preko svake mjere, odnosno pisao tako da je malo njih to uopšte moglo pratiti. Ili je bar moj utisak bio takav. No, Pašić mi je "pokazao" da moram još više čitati i učiti, a vjerujte da sam sedmično čitao po nekoliko knjiga. Od kad sam naučio čitati tako je vazda bilo.

      Najviše muke imao sa sa školskom lektirom, jer sam bukvalno sve šta je stizalo kao gradivo pročitao bar dvije godine ranije i niti mi se dalo ponovo tražiti istu knjigu, niti sam zapamtio imena svih likova i pojedine detalje radnje, pa sam se "vadio" uopštavanjem. Sa druge strane ruske klasike nikad nisam savladao jer mi je to u mladosti bila nekako dosadna materija, a kasnije sam se isključivo orjentisao na stručnu literaturu. Koji autori bi se meni dopali pročitao bih bukvalno sve šta su napisali, a koji nisu - ostali bi samo na pokušajima. Valjda to i treba tako kada čitanje doživljavate kao svojevrsno uživanje.

      Izbriši
    4. Serendaš brate,za Pašića...ti sa 16 godina da se "nafuraš" na njegova djela i,kao,sve razumiješ.Bio su i ostao munjen i ufuran.A ko nije pročitao bar pola knjige(ne knjiga) od Dostojevskog ili tolstoja-to je polupismen čovjek.Hajd' sad "zdraaavo!"

      Izbriši
    5. Da umijete elementarno čitati shvatili bi da sam se "nagonio" na literaturu mnogo iznad mog uzrasta, a podrazumjeva se da nisam mogao savladati tako tešku stručnu materiju. I danas bih se da Najdanom Pašićem dobrano napatio, a kamoli kao klinac, no poenta je šta sam POKUŠAVAO i dokle su sezala moja interesovanja. Često pomišljam da Marksova tumačenja svedem na današnje globalne prilike i protumačim koliko dalekosežno je taj filozof poimao društvene procese, no kad vidim kako reagujete na te teme redovito odustanem. Bar u odnosu na ovaj blog.

      Izbriši
  10. Borislave,pozdrav.Pojasni nam kako to da novi Ministar i.p.BH g.Kolakovic ima više autoriteta u Vladi Srbije i kod prijesednika Vučica,nego naš Mile.Jel stvarno Vule za cihelovitu BH.Ili neće sa Milom da petlja?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A sta je problem cjelovita BiH? To je zemlja nasih pradjedova, uvedite se vise u pamet sa tom terminologijom koju nam namece bolesna amerika i engleska.

      Izbriši
    2. Aska,prči li te Boro,"cjelovitu" ili parcijalno?

      Izbriši
    3. Ostavi svoj broj pa ti javim sve sto te zanima 😉

      Izbriši
    4. Nisam upratio to što pominjete, ali prije prošlih izbora najavio sam žestok okršaj Vučića i Dodika, a onda i objašnjavao zašto Vučić prima Eskobara ili Šmita. Danas to vidim sa ambasadorom Marfijem, ali mi je mrsko ponavljati stvari koje sam suštinski davno razjasnio. I bez zadnjih dešavanja godinama sam objašnjavao razlike u Dodikovom i Vučićevom poimanju Bosne i Hercegovine ili srpsko-bošnjačkih odnosa.

      Izbriši
    5. Eh,Askice,Askice...moj broj bi ti bio malo "poveliki",bojim se....

      Izbriši
    6. Spusti povecalo, samo te zbunjuje uludo 😉

      Izbriši
  11. Sto se tiče Lukača i "bolesti", evo iz prve ruke... U ponedeljak predveče je bio sa suprugom u Delti... Nikad nije bolje izgledao, kao momčić. Nasmijan, opušten, bez obezbjedjenja, kao sav normalan svijet. Po izgledu, penzija mu baš prija...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prija penzija svakome. Tesko je u zatvoru. Čut će od bivseg zeta Lubure. Cim mu se prikljuci tamo ispricat ce se njih dvojica.

      Izbriši
    2. Prija penzija ko je zdrav zaradi i ko moze da zivi od nje, a to su ovi sto su se nakrali. Jer posten covjek ne moze od penzije da zivi.

      Izbriši
    3. Sto Boro obrisa pitanje za Ivica i DNS koji interes o n mi djeluje normalan otkud sad sa Nesicem

      Izbriši
    4. Drago mi je zbog Lukača jer se možemo adekvatno razjasniti. Vezano za Ivića i Nešića koliko ja znam nema konekcija. Nešić ima planove graditi potpuno novu strukturu prijedorskog DNS-a, no ima problem naći nekog ko bi na lokalu to vodio. Smatrajte ovo kao "oglas" ukoliko nekog zanima karijera u DNS-u.

      Izbriši
  12. Ti si gori od svih rialitija skupa,kakve gluposti iznosis

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odgovorio bih, ali pojma nemam šta se dešava u rijalitijima. Takve stvari ostavljam vama.

      Izbriši
  13. Boro, nije bas da je "crveno slovo" ali uhapsise Luburu Gnjiduru. Znam da ces objaviti neki novi clanak, ali neka ostane traga i pod ovim datumom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zbog obaveza oko operacije tašte i drugih peripetija slabo sam išta pratio. Je li to Lubura ponovo uhapšen?

      Izbriši
    2. Prije svega, svako dobro od Boga za tebe i tvoju porodicu, a onda i ispravka gore napisanog... 19.4.2023. BN portal je objavio vijest o ponovnom hapsenju Lubure. Procitala sam samo naslov i uvodni pasus. Htjela sa napravim skrinšot za ovaj blog, ali se sjetim da nemam nacin da u toj formi nalijepim ovdje i odustanem.
      Medjutim, kad sam sad otisla da provjerim ima clanak od 19.4.ali sa sasvim drugim i naslovom i tekstom. Vjerovatno su napravili neku gresku, pa ubrzo ispravili. A glasi ovako....

      Policajcu prekinut radni odnos zbog zloupotrebe

      Ovu mjeru izrekla je disciplinska komisija Odjeljenja za prvostepeni disciplinski postupak MUP-a Republike Srpske u okončanom prvostepenom disciplinskom postupku protiv ovog lica, navedeno je u saopštenju.

      19.04.2023 | 12:03

      Izbriši
    3. To oko otkaza sam ispratio, pa čak razmišljao pisati takst, no zbog obaveza oko operacije tašte nisam stigao. Poenta je da su nekih osam mjeseci vodili prvostepeni disciplinski postupak, a Lubura je je to vrijme po osnovu suspenzije primao 50 ili 55 odsto plate (znači bar 1.500 KM) iako nije radio. Sad ima žalbeni rok koji će povući bar još tri mjeseca redovnih primanja, a ako nalože ponavljanje postupka - ko zna do kada. Znači, kriminalca sa Interpolove potjernice u gepeku službenog auta vozio je kroz tri države i skrivao u Banjaluci, bez drugih zloupotreba službe, i disciplinskim organima trebaće godina da takvu bitangu otjeraju iz MUP-a. Kako prema meni nisu bili tako spori i neučinkoviti? Svi postupci protiv mene bili su lažni i montirani, odnosno "dokazivali" su stvari koje su izmišljene, a odbijali moje zahtjeve za npr. pripremanje odbrane ili da mi daju dokaze po kojima me terete. Ma odvratno!

      Izbriši
  14. Nego reci ti nama Boro jel Vanja Vuković izlazi na vikende ili su ga ovi korumpirani pustili dobro prije vremena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam tačno, ali po zakonu davno je stekao uslove za zatvorske pogodnosti. Pixsao sam zašto su zakonski bili obavezni omogućiti mu obnovu suđenja i čak promjeniti pravnu kvalifikaciju, ali koliko vidim neće od toga biti ništa. Žalosno, jer nebitno je šta ja ili ma ko drugi misli o Vanji, nego da zakon jednako važi za svakog.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)