ČUDO NEVIĐENO: Dodik nije pokrao izbore!? (FOTO)

Prezentujem rezultate Izborne jedinice 3 (banjalučke) po kojima razloga za sumnje ponajviše ima - Milorad Dodik. I to primarno oko marifetluka "mangupa" u vladajućoj koaliciji. Prikupio sam i obradio podatke CIK-a, tako da "narodnu volju" ne bi tumačili proizvoljno.


borislav radovanovic blog

Takvi kakvi jesmo, Balkanci, razumljivo lakše usvajamo političke laži, stereotipe i nebulozne primjere, negoli da zaključke izvodimo primjenom matematike. Već sam pisao kako hiljadu puta ponovljena laž postaje "činjenica" iako se kosi sa elementarnom logikom. Na to računaju izborni gubitnici, pa su za četiri dana 658 puta ponovili: "Krađa, krađa, krađa...!!!".

Jedino nisu ponudili neki konkretan podatak u prilog svojih tvrdnji. Mislim preko nivoa pogrešnog upisivanja podataka. Eto kandidatu "STRANKE ŽIVOT" u rodnom selu majke Jelene Trivić upisali su njene glasove, ali je identično učinjeno na Dodikovu štetu u Dvorovima. Takvih omaški uvijek je bilo i iste je bar lako popraviti, a bukvalno glupavo ih je poimati kao oblik izborne krađe. 

Kada sam osporavao Dodikovu pobjedu 2018. godine činio sam to prezentacijom sa donje fotografije i problematizovanjem procenta izlaznosti. No, ove godine po podacima CIK-a imamo 7 odsto slabiju izlaznost u odnosu na 2018. godinu i oko 9 000 manje nevažećih listića, čime se prostor za izborne krađe dobrano umanjuje. Pored uvedenih promjena pravila glasanja. Razlika je i to što sam prije četiri godine sve izborne mahinacije pripisao režimu.



borislav radovanovic blog

Za izradu podnaslovne tabele koristio sam podatke CIK-a od 5. oktobra 2022. godine na bazi 95 odsto obrađenih biračkih mjesta, a potonji uvidi u trendovima ništa nisu mijenjali. Prema nominalnim pokazateljima sa jučerašnjim danom imamo 88 668 glasača manje u odnosu 2018. godinu, iliti oko 14 odsto manje spram tadašnjeg odziva. Vidim da je ukupni broj glasača neznatno revidiran, zbog čega i dalje stoje problemi na koje sam ukazivao prije četiri godine. I prije osam godina.

Tadašnji kandidati Mladen Ivanić i Vukota Govedarica trebali bi se sjećati mog tumačenja da se ne ide na izbore po spiskovima koji sadrže preko 350 000 glasača više od broja punoljetne populacije (sa pravom glasa) po podacima Zavoda za statistiku RS. Vidim da je ista situacija ponovljena sa nerealnom procjenom izborne pobjede, odnosno opozicija godinama pristaje na ovakve izborne pretpostavke, a buni se tek kad izgubi. U pravu se to naziva "skrivljena šteta".

Vidim da problematizuju rezultate u Prijedoru, no mene lično začuđuje tolika podrška Jeleni Trivić nakon silnih političkih promašaja o kojima sam redovito pisao. U Zvorniku, kao i u Prijedoru, nema odstupanja spram lokalnih izbora od prije dvije godine i uostalom godinama govorimo o bastionu SNSD-a, tako da nova prebrojavanja neće donijeti promjene rezultata. Normalno, novo brojanje može samo pomoći utvrđivanju istine, ali ovde ćemo doći do potvrđivanja objavljenih rezultata.

Imamo "grad slučaj" Doboj i preko 10 000 glasova razlike u korist Milorada Dodika, no moramo uvažiti činjenicu da je Dodik sada osvojio gotovo 2 000 glasova manje od Borisa Jerinića na ponovljenim gradonačelničkim izborima. I sad nemamo četiri puta više glasova SNSD-u u odnosu na SDS-ovog kandidata, dok su režimski kandidati (SNSD+SP) zajedno čak pet puta premašili opoziciju. Po ovome možete još jednom ponoviti izbore umjesto brojanja glasova i ništa se neće promjeniti.

Sa te pozicije imamo još jedan "grad slučaj" sa krajnje problematičnim rezultatima, konkretno Banjaluku. Na jednoj strani Željka Cvijanović potukla je Mirka Šarovića sa preko 5 500 glasova razlike, dok je na drugoj Jelena Trivić "ubila" Milorada Dodika sa 10 000 glasova više, šta se jasno vidi na podnaslovnoj fotografiji. To je atipičnost kakvu nemamo u Prijedoru, Zvorniku, Trebinju ili gdje sve opozicija mantra o izbornoj krađi.

Nije mi bilo teško, pa sam sabrao glasove SDS, PDP i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, koji su u Banjaluci svi zajedno za Narodnu skupštinu RS osvojili 37 172 glasa po podacima CIK-a od 5. oktobra. U odnosu na 2018. godinu imamo bitan rast PDP-a i drastičan pad SDS-a, na čemu je profitirao Nebojša  Vukanović. Sa druge strane SNSD sam je pojedinačno ostvario 29 335 glasova. Bez koalicionih partnera SNSD je "opozicionu trojku" sustigao za manje od 8 000 glasova, a u zbiru režim je potukao opoziciju. 

Najbolji orjentir imamo u zadnje dvije kolone gornje tabele, gdje po gradovima vidimo snagu SNSD-a naspram sabranih glasova SDS-a, PDP-a i Vulanovićeve liste. Čelinac jasno prati matricu nedosljednosti kakvu imamo u Banjaluci, gdje su "mangupi" identično odigrali protiv Dodika. No, klučno je da se SNSD samostalno odlično nosi sa kompletnom opozicijom u PDP-om Kotor Varošu, a "tuče" ih neviđeno u Mrkonjić Gradu, Šipovu, Kneževu i drugim opštinama Izborne jedinice 3. Gdje su tek glasovi ostalih 5-6 stranaka vladajuće koalicije?

Kako sad objasniti da je Jelena Trivić u Banjaluci uspjela skupiti 20 odsto više glasova od Dodika? Iliti 10 000 nominalne razlike? Sve druge nivoe vlasti prati uvjerljiva pobjeda režima, osim "fenomena" u liku Jelene Trivić! I to sa hiljadu glasova više od pobjede Vukote Govedarice nad Željkom Cvijanović prije četiri godine. No, Cvijanovićka je ovoga puta ostvarila dominantnu pobjedu (5 500 glasova razlike), šta je simptomatično u odnosu na prošle opšte izbore za Predsjedništvo BiH, kada je Dodik u Banjaluci porazio Ivanića za svega 800 glasova.

Sa podnaslovne tabele vidite da je Dodik manje ili više uvjerljivo pobjedio Trivićku u svim opštinama Izborne jedinice 3, gdje govorimo o regionu kao jedinstvenoj društvenoj kategoriji. Inače mrzim kada mi Banjaluku tumače kao "metropolu" različitu od drugih gradova i opština Republike Srpske. Ubjedljivo najveća koncentracija "ortodoksnih seljačina" upravo je u Banjaluci i nemojmo se oko toga lagati. Uz opasku da "seljačine" svuda u svijetu glasaju za postojeću vlast ili populističke kandidate.

Pored toga godinama nas uvjeravaju kako SNSD ima razvijenu mašineriju primoravanja zaposlenih u javnom sektoru da glasaju za tu opciju. Zato slijedi logično pitanje: kako se to nije odrazilo na planu glasova za Milorada Dodika u entitetskom administrativnom centru sa uvjerljivo najviše tih "ucjenjenih" glasača? Na drugim nivoima vlasti vidimo pomenuti "doprinos" budžetskih parazita, a jedinu iznimku imamo sa Jelenom Trivić. Govorimo u referentnoj indiciji da nešto nije u redu sa izbornim rezultatima. 

Načelno možemo govoriti o dvije varijante materijalizacije ovolike dominacije Trivićke nad Dodikom. Prva, ciljno se išlo na izbornu krađu kandidata ovog nivoa vlasti, a šta je teško izvodljivo i prilično nerealno. Drugu, mnogo realniju, varijantu objasnio sam tekstom GAF ILI UNUTRAŠNJI PUČ: Promašio sam rezultat Jelene Trivić za 50 000 glasova, gdje se "unutrašnji puč" pokazao vrlo utemeljenim.

Moja najava Slijedi Dodikov obračun sa Stevandićem i Vučićem?! svakim danom dobija sve više pokazatelja vjerodostojnosti, pored onog udarnog u vidu procjene da su režimski "mangupi" glasali za Jelenu Trivić. I time pokušali "unutrašnji puč" u sadejstvu sa Aleksandrom Vučićem i međunarodnom zajednicom u liku zapadnih centara moći. Zna Milorad Dodik odlično šta se dogodilo i zato je odgovornost za izborni rezultat u Banjaluci preuzeo na sebe lično. U više medijskih izjava decidno je tako tvrdio.

Uostalom, ekspresnim izbacivanjem iz stranke Igora Radojičića zbog "neaktivnosti" Dodik pokazuje gdje počivaju ključni problemi. I ovo je tek početak njegovog obračuna sa pojedincima koji su bili vrlo "aktivni" u sad već izvjesno neuspjelom pokušaju svrgavanja Laktašenka sa sopstvenog trona. Sve šta imaju na tacni su dobili od Dodika, a onda smislili glasanje za Trivićku kao način ostvarivanja nerealnih ambicija. I sopstvenih i Vučićevih ambicija.

Kako sam 3. septembra najavio analizom izbornih rezultata do kraja ću razjasniti vrlo sumnjiva dešavanja neposredno pred i tokom samih izbora, a kako vidite to činim primjenom metoda i stručnih znanja u oblasti analitike. I matematike. Istraživanje radim kao i u nebrojeno ranijih društvenih procesa, jer taj dio moje struke naprosto volim i uvijek sam spreman analizirati razne fenomene. Potom i svoja saznanja podjeliti sa javnošću.

Pratim proteste u režiji Milana Radovića, kako stvari stoje nesuđenog premijera Republike Srpske, šta sam objasnio u brojnim tekstovima, ali "pokradena narodna volja" postoji samo u njegovim očajničkim pokušajima realizacije ličnih ambicija. To što su Dodikovi "mangupi" pokušali se kotarisati sopstvenog lidera blage veze nema sa "voljom naroda" kao otrcanom frazom omiljenom među politikantima i malipulatorima. 

Kako sam najavio po rezultatima stranaka za parlamentarni nivo tačno ćemo vidjeti spornu nedosljednost u glasanju za Predsjednika RS i pokušaj političke eliminacije Milorada Dodika od strane vladajućih - udruženih sa Vučićem i strancima. U svakom slučaju čekaju nas izuzetno turbulentna politička dešavanja i zato pratite blog "zabranjenog analitičara". 

Nastaviće se...


Primjedbe

  1. Nemaš ti pojma,bolje ti je da ugasiš ovaj "blog",samo lupetaš,bulazniš i kao nešto "raspredaš".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To si zaključio tako što nisi pročitao sadržaj i ne zanimaju te obrađeni podaci. Ili bi da "ugasim blog" jer si ti isuviše glup da bi razumio ono šta prezentujem?

      Izbriši
    2. Boro provaljen si.

      Izbriši
    3. MeN. Kažu Nije majka klela Muju sto se kockao nego sto se cupao A sada ako moze jedno objasnjenje Prije nekog vremena ste pisali kako je Vucic htio da od Draska napravi novog Dodika a onda mu je zamjerio njegove veze sa Britancima ( ocigledno da se Vucic opredjeljuje na podrsku Dodiku) Iz ovoga se moze vidjeti da Vucic nema neke simpatije prema Britaniji Ali sada pisete kako je Dodik pobjedio i ako su se neki udruzili zajedno sa Vucicem i strancima Da li je Vucic sada uz strance (stranci se podrazumjevaju da su sa zapada) i opoziciju ili je uz Dodika i Rusiju (Putina) koja navodno podrzava Dodika Da se ne ponavljamo lako je naci vase pisanje iz predhodnih objava na blogu

      Izbriši
    4. Vucic je prije vazio za Putinovog covjeka pa na kraju ne smije otici na njega. Taj covjek je jedna obicna prelivoda i podguzna muva sviju. Jedan od odvratnijih politicara na Balkanu

      Izbriši
  2. Nije se Vučić potrudio dovoljno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Igranka još traje, polako sa ti podatci, što jes jest frljakanja previše.

    OdgovoriIzbriši
  4. RASPUCHIN :
    Прво , Бориславе , избори се озбиљно краду од када је Додик доведен на власт тенковима НАТО-пакта. Како знам? Па већ сам писао да сам се једно вријеме , послије рата , бавио том работом , политиком а не крађом , и знам да се жестоко краде.
    Друго , Бориславе , када помињеш институције и обавезу гласања за режим , заборавио си у ту своју анализу убацити све оне запослене на државним јаслама који до истих тих , у Бањој Луци , свакодневно путују из : Градишке , Српца , Челинца , Мркоњића , Приједора и осталих варошица и села која имају своја бирачка мјеста. Поред тога , постоји могућност да су крађу , у Бањој Луци , концентровали само на одређене листиће.
    Треће , Бориславе , све ово показује , а и то сам помињао , да је у читаву игранку умјешан и "високи швабов" као агент БНД-а а и омиљена агенција "великог баје" из "лијепе његове".
    Да ли за ове друге игра Британија? Да ли за њих игра и Вучић? Теже могуће јер су и Вучићева муда у шкрипцу који затеже БНД. Заболе ме ко за кога игра , као што ме заболе за кога ти све играш. Да ли само за Ђајића или једно од струја у црвеној секти?
    Чињеница је да имамо великих проблема и да је наш народ на рубу нестанка а не зна се да ли гори владају Србијом или Р. Српском.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tacno Raspućine, na izborima se krade najmanje od 2006.godine. Kao sto ti rece, i ja sam svojevremeno ucestvovala na izborima kao clan opstinske izborne komisije, a pri tome nikada nisam bila clan niti jedne partije. Poslije 2006.mogao si ucestvovati samo kao predstavnik stranke. Znali su me pozivati ljudi iz opozicionih partija, jer se znamo licno, pa me pitaju da li bih za njih radila kao posmatrac ili kao clan odbora. Konkretno PDP i Srpski demokratski Savez su bili u pitanju. Rekli su nemamo obucenih ljudi koji razumiju kako se moze manipulisati u izbornoj noci. Nisu trazili od mene nikakvu mahinaciju ili provokaciju da izvedem, niti bih je ucinila, samo da posteno radim svoj posao. I tako je i bilo. E sad dolazimo do dijela u kome se potpuno slazem sa Borom. Opozicija za sve ove godine nije se potrudila da obuci jedan broj ljudi. Da ih obuci i povremeno edukuje u smisli prepoznavanja izbornih manifetluka. Za ovoliko godina morali su pridobiti odredjeni broj pravnika koji bi spremno reagovao za slucaj pojave sumnje u regularnost izbora. Mozete pogledati na You Tube kanalu sta radi Mirnes Ajanovic sa svojom strankom BOSS. Od pocetka ovog korona ludila covjek prati situaciju i podnosi krivicne prijave. Salje zahtjeve za tumacenje zakona i dr.propisa Ustavnom sudu ili vec kojoj relevantnoj instituciji, zavisi od situacije. Evo i za ove izbore se oglasio gdje kaze da je Tuzilastvu prije izbora na neke stvari ukazao. Ne kazem da ce uroditi plodom, ovo je okupirana i suvise korumpirana i kriminalizovana drzava, ali da nasa opozicija tako sistematski djeluje iz dana u dan mnogi bi smo i zivot dali i stali svaki put iza njih. Ovako, plasim se da ce to tesko ici. Doduse, Vukanovi je rekao na protestu nesto sto me se dojmilo. Javno je prozvao strance. Drugi to nisu ni u ludilu pomenuli.
      Svi mi znamo da smo okupirani, da se nasa prirodna bogatstva raznose, da su nam isti ti i vlast odredili, a kao pricamo da li je Dodik ovo ili ono uradio ili je to uradio neko iz SDSa ili PDPa. Sve je ovo suplja prica i nase vlasti i opozicije, a i nas samih. Imali smo petlju uzeti pusku u ruke kad smo mislili da smo ugrozeni, a sada se krijemo iza neke suplje price.
      Ajde da vec jednom progovorimo o pravoj temi. Da nije ovoga sto sam sad napisala ne bi nam djeca bjezala odavde, ne bi nam se borci svako nesto raznosili bombom ili skakali sa zgrada, ne bi se leksilijum pio kao u Njemackoj pivo, ne bi nam se djeca sa deformitetima radjala, ne bi bilo ovoliko oboljelih od karcinoma, ne bi bilo ovoliko nezaposlenih i nesretnih, a nesretni su i oni gdje dvoje radi sa fakultetskim diplomama pa odlaze, ne bi nam David i Dzenan bili ubijeni, niti bi Borina majka, zena i djeca prezivljavala strahote godinama.
      Kad cemo poceti pricati o pravim temama? O onome sto nas zaista izjeda.

      Izbriši
    2. Imao sam blog i 2014. i 2018. godine, tako da se moji navodi lako mogu provjeriti. Podsjećam da sam opoziciju i javnost u proljeće prošle godine pozivao da se organizujemo za ove izbore, da razradimo ideje i projekte, da se što bolje organizujemo i okupimo narod. Znači 15-16 mjeseci prije izbora iskazao sam spremnost na ozbiljan i mukotrpan rad da srušimo ovaj režim, ali i da dođemo do novih vizija razvoja društva i zemlje.

      Moje tadašnje objave nikog nisu zanimale, od političara do naroda, a posebice jer sam govorio o temeljnim i sveobuhvatnim promjenama. Kasnije kreće privatizovanje opozicije od strane jedne grupe opozicionara vođenih jedino ličnim interesima i tu se definitivno razilazimo. No, poenta je da promjene u stilu "sjaši da ja uzjašem" na leđa ovog naroda i zagospodarim javnim dobrima mene nikad zanimale nisu. Baš kao što me nisu zanimale funkcije. I zašto bih iz te pozicije podržavao "kozmetičare" od kojih za četiri godine nisam čuo ništa smisleno, a kamoli kvalitetno? Zato da se "dopadnem" narodu?

      Činjenica je da tokom kampanje nisam objavio ništa šta bi Dodiku pomoglo ili njegovim protivnicima odmoglo, iako nisam krio svoje razočaranje i ljutnje zbog satanizacije. Rekao sam da se neću miješati u kampanju i to sam ispoštovao, a materijala imam na pretek. I to ponajviše za opoziciju. Mnogo toga mogao sam prodati i da niko pojma nema o tome, ali nisam. Elem, smijem li sa pozicije analitičara prokomentarisati rezultate? Smijem li uopšte analizirati podatke CIK-a? Sad kad to nema uticaja na same izbore. Čuj, sad sam Dodikov plaćenik zato što komentarišem rezultate koje je CIK objavio.

      Normalno, ovi navodi ne odnose se na vas dvoje, jer vi ništa od navedenog niste tvrdili, ali pišem ispod vaših komentara zato što zavređuju pažnju drugih. Poenta je da neki pojedinci olako se hvataju izbora, zbog sopstvenih ambicija ili lakomislenosti, ali ih očogledno nije briga za narod i opšte posljedice. Oboje pišete kako ste se suočavali sa izbornim krađama i drugim problemima dok su pojedini "lideri" bili dječica, no niko od nas starijih pojma nema jer je svijet nastao kad su oni porasli. I ušli u politiku. Njima ne trebaju politički saborci, nego samo fah-idioti da se dive njihovim "umotvorinama", da aplaudiraju i drže transparente dok oni baljezgaju sa bina. I očigledno takvih imaju podosta, ali ne mogu imati baš sve i svakoga - posebno ne one sa konkretnim znajima i idejama. Takvi njima čak smetaju jer ugrožavaju "lik i djelo". No, ko sa takvima misli graditi bolje društvo u gadnom je problemu. Ne vidim ja tu razlike u odnosu na Dodika-

      Izbriši
    3. Kljuc moga komentara (doduse poduzeg, pocela sam izgleda od Bore prepisivati 🤣 ) je u pitanju KADA cemo strancima pokazati zube? Imali smo sansu, a propustili smo je, kada si javno sa Davidovog trga predlozio da krenemo organizovano put Brisela. Na mirne proteste. Mozda mi necete vjerovati, ali to govorim jos od rata. Od momenta kada sam shvatila ko ovdje zapravo ratuje i zbog cega. Govorila sam da smo okrenuti na pogresnu stranu, da se naravno nenaoruzani samo okrenemo i krenemo put zapadne granice. Uz Boziju milost da i Hrvati prepoznaju momenat pa da krenu s nama. Sad ga prepoznaju 100%, rasturili su im drzavu, pokupili im djecu i sad dolaze kojekakvi i kupuju zemlju po Slavoniji i Dalmaciji. A sta nas sve jos ceka ne smijem ni da mislim. Bolje da rjesavamo mi nego nasa djeca i unuci.

      Izbriši
    4. Moja ideja bila je da krenemo na taj protest, ali u Strazbur i ispred Savjeta Evrope čija je BiH punopravna članica i kao takva mora izvršavati preuzete međunarodne obaveze.

      Izbriši
    5. Izvinjavam se na pogresno navedenoj lokaciji, ali shvaćena je poenta, nadam se.

      Izbriši
    6. RE: Aska

      Ma nemate se šta izvinjavati. Detalji nisu bitni nego suština, a meni je drago da ljudi zapamte određene ideje iako nisu realizivane, čisto zato što mogu biti primjenjene u nekoj drugoj situaciji.

      Izbriši
    7. Pamte ljudi moj Boro iako na blic izgleda da su tupavi, nezainteresovani itd. I vlast i opozicija suvise razvlaci sa kljucnim pitanjem, a to je pitanje nase okupacije i bezocnog rasturanja nase zemlje i u ekonomskom i u demografskom smislu. Nas narod znamo kakav je... vladati ne zna, ali ratovati do zadnjeg ako treba to sigurno zna. Previse nam je razvijen gen za pravicnost i burno reagujemo ako se neko s tim igra. Samo naznaka da se u neku osobu moze pouzdati prozrokovace nezapamcinu reakciju ovog naroda... samo kad se takav pojavi.
      Naravno ne zelim ponovno stradavanje bilo koga, ali ponasanje stranaca je takvo da ne vidim svjetliju nam buducnost.
      Evo npr.ova situacija sa drvetom i peletom. Navodno nema izvoza... lazu. Pelet odlazi za Evropu, da sacuvaju svoje guzice od socijalnih nemira (nadaju se da ce uspjeti). Kod nas masovno ljudi odlucuju se da ce se grijati na struju sto znaci cist gubitak za drzavu, a samim tim i za gradjane. Nas prisiljavaju na stetne sporazume umjesto da se spametuju i udruze sa Rusijom i Kinom i kutarisu se zla koje ih iscrpljuje ekonomski od 1945.godine. Meso, mlijeko, voce... necu da duzim na tu temu, svi znamo sta nam se uvozi, a sta mi dajemo za to. Sto je previse, previse je... i jos mi u nedjelju neradnu i to u toku noci kad je glasanje zavrseno izadje Smit bezglavi i prica kako je on bas sad, bas na neradni dan u sedmici upotrijebio bonska ovlastenja i sad ce sve oko izbora biti ok. Ma nemoj... bice mu ok kad se narodi sa ovih prostora za koju godinu organizuju pa zatraze odcjepljenje dijela Njemacke. Pa i braca Turci i Rusi to ucine...e tad ce biti OK!!!

      Izbriši
  5. Mnogo mi se sviđaju komentari gospodina Raspućina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ga na drugim forumima pratim preko 10 godina i jako mi je drago da je ovaj blog prepoznao kao prostor objava svojih razmišljanja.

      Izbriši
  6. Ma nema presvuceni radikal nista sa tim,oni rade zajedno.Moguce da u BL ti drzavni paraziti nisu zadovoljni pa ga udaraju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Brojne indicije ukazuju na Vučkovu umiješanost, a kako su krenuli to će se još bolje vidjeti.

      Izbriši
  7. Statistika o tome koliko je ljudi pristupilo glasanju, a koliko je listića u kutijama tj. koliko ih je prebrojano ne postoji. Ako to nije u redu svaka slijedeća statistika nije objektivna. I svaka bi otkrila način kako se na prevaru dobijaju izbori.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zavisi šta vi podvodite pod pojam "statistika". Ja taj pojam rijetko koristim iako mi je statistika dobro poznata kao vještina. Kako vidite iz mojih tekstova dominantno se izražavam nominalnim pokazateljima, pa tek radi dodatnog potkrepljivanja koristim procente.

      Izbriši
  8. Nikad vise dokaza o izbornoj kradji nismo imali i sad treba da vjerujemo podacima koje su Bajine komisije nastimale i poslale CIK-u! I da sabirajuci te lazne podatke izvodimo neke zakljucke!
    Strasno koliko slijepih imamo i nakon zavrsenih izbora!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da ste pročitali tekst vidjeli bi bar foto prikaz kako sam osporavao rezultate izbora iz 2018. godine. Ako vas zanima na mom starom blogu imate brojna tumačenja izbornih krađa iz 2014. godine ili pojedinih lokalnih izbora. Godinama pratim ovu problematiku i na bazi konkretnih pokazatelja govorim da nikad nismo imali manje prostora za izborne krađe. Daleko je ovo od kvalitetno organizovanih izbora, no pomak u odnosu na raniji period. Mali pomak, ali vidljiv.

      Nego, recite vi meni šta je opozicija konkretno uradila na planu sprečavanja izbornih krađa? Meni je više dosadilo ukazivati im na strukturalne probleme koji omogućavaju muljaže, a posebno kad sam shvatio da to njih ne zanima. Olako uđu u izborni proces sa nerealnim nadama, pa kad izgube vazda ista priča i svaljivanje krivice na druge. Ma "sekundu" se nisu potrudili popraviti izborne uslove, ušli su u bitku i tek kad su izgubili "sjetili" se da Dodik redovito krade izbore. Mene su 2018. godine javno ispljuvali zbog zalaganja za masovni bojkot izbora i proteste dok se ne urede pretpostavke poštenih izbora. Ali zbog uvjerenja da sigurno pobjeđuju, bar kako su me odreda ubjeđivali, šta se ipak pokazalo pogrešnim. Zapamtite, ja ne pišem o ljudima i stvarima koje ne poznajem, nego na bazi konkretnih znanja i iskustava.

      Izbriši
    2. Ja sam davno rekla da dok god ne vidim dozu ozbiljnosti kod opozicije glas na izborima dajem svoj svojoj srpskoj braci 🤣🤣🤣 znaci ponistim listic do zadnjeg kvadratica oznacim. Ove izbore to nisam uradila i ne kajem se zbog toga i necu ni prigovarati, uradila sam svjesno. Da ne objasnjvam zbog cega.
      Ali to Boro stoji sto ti kazes... pod broj jedan glas ne moze biti vlasnistvo pojedinca tj.buduceg papka. Za ovoliko godina opozicija nije ni pokusala to da promijeni. E pa, cijena ima za sve.
      Ne vidim onu mušmulu Šarovica nigdje ovih dana? Ima li ko misljenje o tome? Ubijedjena sam da je placenik inostrani. Jos gore, stranci placaju Baju, a ovaj Šarovu mrvice.

      Izbriši
    3. Šarovića gotovo nema u ovim protestima i ujdurmama opozicije jer ga Dodik još uvijek drži u neizvjesnosti oko ponude prije nekih dva mjeseca. Šarović je nudio gubljenje izbora u zamjenu za postizbornu koaliciju. I Dodik najavljuje kako za SDS ima mjesta u budućoj vlasti, ali ostaje nejasno da li sa Šarovićem ili novim predsjednikom te stranke. Ja sam mnogo prozivao Miću Mičića i Obrena Petrovića dok nisam doznao kako je Osmica Mehmedagić raznim ucjenama i prijetnjama izgurao Šarovića - koji u početnim procesima nije pominjan kao kandidat za predsjednika SDS-a. U igri su bili Mićić, Petrović, Cicko i Sonja Karadžić, a oni odlično znaju šta su uradili Bakir i Osmica. Zato vjerujem da će Dodik čekati novo rukovodstvo za dalje pregovore. Inače vidite da Milan Radović je preuzeo komandnu palicu, a šta je bilo i za očekivati obzirom da je Šarovuću dao lovu da se kandiduje na izborima - I IZGUBI. Tek kad Šarović izgubi otvara se prostor da SDS-u pripadne premijerska fotelja, a zbog čega je Radović kompletne izbore pretvorio u farsu. Ne zanima njega Jelena Trivić mimo dila da ga predloži za mandatara i time mu omogući preuzimanje vlasti. Nisam to u ovom tekstu detaljno obrazlagao obzirom da sam mjesecima pisao o tim stvarima.

      Izbriši
    4. Hvala na odgovoru. Znam sta ti mislis o Šušmuli, zanima me misljenje drugih. Pokusavam navesti nas narod na razmisljanje, na razmjenu misljenja i slicno. Bez toga nema napred.

      Izbriši
  9. Боро,ти настави да Србујеш са Додиком,а ми млади ћемо вани. Оног дана када постанете земља пензионера,немојте кривити нас младе,већ искључиво себе.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo majstore za komentar !!!

      Izbriši
    2. Trebao je davno to rijesiti s Dodikom, a ne trositi vrijeme na ovu pokvarenu opoziciju i narod. Bolji jr Dodik nego sva opozicija realno

      Izbriši
    3. Neka sam doživio da me optuže za "srbovanje", pošto me uglavnom etiketiraju izdajnikom. Vi mladi koji se spremate na odlazak u inostranstvo zaboravite na tu ideju jer će se tokom zime desetine hiljada vratiti kućama. Bajka o "divnoj" Evropi davno je završena samo vama još nisu javili. Imam troje djece koja ne pomišljaju na odlazak, niti mogućnost da žive negdje drugdje, tako da znam kako postoje i mladi sa drugačijim razmišljanjima. Moje sestre imaju petoro djece koja takođe ne pomišljaju na inostranstvo, a u široj familiji još desetine sličnih. Zašto je tako? Pa od naših starih naučili smo da se živi od konkretnog rada i znanja, u porodici dominiraju majstori raznih zanata i gotovo niko ne radi u javnom sektoru. Koliko stotina kuća su izgradili i uredili moji ujaci, stričevi, tetak i njihovi sinovi niko nema predstavu. Mog pokojnog djeda po kom sam dobio ime, nekad čuvenog građevinca u kamenu, tu ne računam jer on je tek posebna priča. Pobogu, samo kuće nas potomaka mogu sačiniti manje naselje. ne selo, nego naselje. Ja nisam neki majstor, naprosto živio sam od nekih drugih znanja, no ipak znam više vještina od ogromne većine vas koji se nadate sreći u inostranstvu. Sa takvom porodicom normalno je da sam mnogo toga naučio. Meni je dan u kom ništa novo nisam naučio izgubljen, a 52 godine mi je i davno sam nakupio 40 godina penzijskog staža, da bi mi nova znanja nešto posebno trebala..

      Izbriši
    4. Nemojte djeco da planirate da idete prije ljeta sledece godine. Sacekajte malo da se vidi sta ce biti sa Evropom. Koplja se lome u svijetu i sve sile su uprte da se onemoguci saradnja Evrope, prvenstveno Njemacke i Rusije. U tom lomljenju koplja stradace nevini kao i kod nas sto je bilo. Samo se malo strpite. A dok trpite pokusajte se ispraksati u necemu konkretnom. Bar da budete placeni i cijenjeni ako i odete jednog dana.

      Izbriši
    5. RE: Aska

      Moram na pregled i određivanje nove dioptrije, šta mi je poseban problem. Posebno kad radim u html-u ili na drugim programskim pismima. Jednako je i sa programima fotošopa ili video uređivanja. Pojma nemam koji će mi đavo sve to, ali nekako me opušta i naprosto volim učiti.

      Drugo, registrovao sam nalog na poslovnoj mreži Linked i iz čiste budalaštine stavio da stražim posao od kuće za prostor SAD i EU. Nemam predstavu koliko hiljada obavještenja sam dobio o tražnji profila koje sam naveo (sigurnost, menadžment i mediji), a nikako da isključim tu opciju pošto mi samo zatrpavaju e-poštu.

      Poenta: sam učim iz materijala javno dostupnih na internetu i vidim kolike se mogućnosti samoobrazovanja nude u toj oblasti, kao i ogromnu tražnju takvog rada. Zato ne razumijem mlade koji u tome ne vide životnu priliku. Baš kao i oko menadžemnta i elektronske trgovine gdje na youtube gledam tutorijale samo kako bih shvatio načine razmišljanja u toj oblasti i koliko je u biti lako manipulisati ljudima.

      UČENJE JE TEK NAČIN DA SPOZNAMO VLASTITO NEZNANJE!

      Izbriši
    6. Da, Boro... upravo me to i plasi. Mladi ne silaze sa interneta, ali zbog potpuno pogresnih i nakaradnih razloga. Srecom, elektronika i informatika su mi profesija pa sam nekako istrajala u ideji da svojoj djeci dokazem razliku izmedju sadrzaja na neiu i kome odgovaraju debilne generacije. Trudim se i da tudjoj djeci objasnim tu problematiku. Smatram ako uspijem i jedno dijete na ovome svijetu sacuvati od zla i pouciti ga necemu da mi zivot nije bio uzalud. Znanje i iskustvo je jedino sto covjeku ne mozes oduzeti.

      Izbriši
  10. Tebi je najbolje da se uhvatiš krampa i lopate. Džaba si se školovao moj Borislave! Očigledno je i kod tebe jedna od onih Mc Donalds diploma.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam matematiku morao odlično znati da bih završio srednju mašinsko tehničku školu u Novom Travniku, koja je bila poznata u cijeloj bivšoj Jugi. Zato bez problema izvodim razne izračune koje predstavljam tekstovima. Imate moje proračune sa početka pandemije korone kada sam najavio da će smrtnost biti ispod 0,5 odsto iliti deset puta manja od one koju je prezentovala Svjetska zdravstvena organizacija. Sammo dok se poveća broj testiranja. Ova analiza je neuporedivo laka u odnosu na ono šta sam tada radio i dokazivao. Normalno primjenom znanja iz Metodologije istraživanja bezbjednosnih pojava koji sam imao na postdiplomskim studijama bezbjednosti. No, ja sam nezaposleni bloger i ne vidim razloge vaših interesovanja za moje diplome, pored hiljada raznih funkcionera koje građani plaćaju, a nikako da doznamo gdje su uopšte studirali. Ja sam nebrojeno takvih bukvalno marškao i tjerao u materinu, pa nemam pristupa u mnogim institucijama. Pod svojim imenom sam to činio i tu se razlikujem od vas "anonimnih" - od kojih decenijama čekam da urade samo 3 odsto onoga šta sam ja činio. Evo samo primjera radi podsjetiću na silne medijske naslovnice kako će me Milan Tegeltija prijaviti zbog objava o lažnoj diplomi. Nikad me nije prijavio, a moja malenkost je tu bitangu otjerala iz pravosuđa. Ko redovito prati ovaj blog zna i kako sam to izveo, a nije bila laka rabota. Godinama sam pisao kako je on Dodikov "vojnik", a vi ste to shvatili tek kad je istjeran iz VSTS-a ili kad je imenovan savjetnikom. Zašto? Pa ja striktno pišem o ljudima i procesima koje odlično poznajem.

      Izbriši
    2. Ne znam Boro što toliko potenciraš Milana Tegeltiju.Tegeltija je morao da ode nakon zadnje afere i prisluškivanih tel razgovora gdje Tegeltija jasno govori Milijuni Buhi da će biti sređeno u vezi imenovanja njene rođene sestre na mjesto studije.A ta Buha u to vrijeme je bila članica VSTS

      Izbriši
  11. Pratim Vas i citam od 2014. kad sam kao mladi student cak i bio u kontaktu s Vama i u nekoj zaguljenoj mantri da cemo nekad nesto mijenjati. Sad, nakon 8 godina kad vidim sta pisete i kako pisete, zao mi je samog sebe.
    Ujedno, da Vas obavjestim i da nakon 8 godina gubite vjernog pratioca od veceras, imate jedan pregled manje. Ovo je prvi i vjerojatno zadnji put da pisem komentar na Vas blog.

    Ako Vas uopste interesuje (u sta sumnjam), zasto ste izgubili starog pratioca. Odgovor lezi u ovoj recenici: "Jedino nisu ponudili neki konkretan podatak u prilog svojih tvrdnji."

    Sad mi je jasno zasto ste izbaceni iz policije. Moze Vas biti sram djece, supruge i godina!
    Zbogom!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da li ce ti ovo objasnjenje Stefane biti logicnije i prihvatljivije.... u izbornoj noci nakon 19h pocinje brojanje, prvo za clana Predsjednistva, pa dalje redom. Cim se prebroji, upisu se podaci na zapisnik (koji bi kasnije trebao biti okacen na oglasnoj ploci na tom izbornom mjestu, po zakonu) Dok predsjednik birackog odbora upisuju izbrojane glasove u zapisnik posmatraci telefonom jave svojim strankama koji je to broj. E tako su stranke prije CIKa imale podatke o broju glasova.
      E sad ja pitam u cemu je problem da svaka stranka koja zakljuci da je veliki nesklad izmedju podataka koje su dobili od svojih posmatraca i koje CIK objavi javno napravi jedinstven obrazac Izjave u kojoj ce stajati da pod punom krivicnom i materijalnom odgovornoscu posmatrac ili ti clan birackog odbora izjavljuje da je na tom i tom birackom mjestu taj i taj dobio toliko i toliko glasova? Svaki posmatrac je te podatke kod sebe zapisivao. I to bi bila jedna sila materijalnih dokaza da se u izbornoj noci desio haos, ako se desio.
      Te kradje su bile i 2018. i mnoge izbore tj.vecinu. I svaki put na iste fore.
      Da li normalan covjek dozvoljava sebi da ga zeznu 2x na isti nacin, a da ne pricam svaki put na isti nacin?
      Nadam se dobri moj Stefane da se ti i tvoja generacija necete nagutati gorcine ovoliko koliko Boro, Raspucin, ja i velika vecina ljudi ove lijepe, ali napacene zemlje 💞

      Izbriši
    2. RE: Stefan

      Pretpostavljam o kom Stefanu je riječ i, ono da budem brutalno iskren, nije mi žao što "napuštate" ovaj blog. Moju suprugu i djecu "žalite" tek kad oni zaključe da ih treba žaliti, odnosno kad negdje čujete da sam loš suprug i roditelj.

      Kažete da vam je sad jasno zašto sam izbačen iz policije. Sve te "dokaze" izborne krađe sam pregledao pošto se u formi slika i snimaka danima prezentuju na društvenim mrežama. No, da se manje vodite emocijama, a malo više sopstvenim razumom shvatili bi suštinu ove objave.

      PODNASLOVNOM TABELOM IZVEO SAM KONKRETAN DOKAZ! PRIKUPIO I OBRADIO PODATKE TE IH PREZENTOVAO JAVNOSTI!

      U tekstu nisam iznio sva moja zapažanja jer bi to bila ogromna, sumorna i dosadna materija, ali sam ukazao suštinu - da je Jelena Trivić dobila jedan broj glasova od režimskih "mangupa", odnosno da ovo veze nema sa voljom naroda nego sa pokušajem "unutrašnjeg puča" i rušenja Dodika. Sa druge strane imate očajničke pokušaje lopova i tajkuna Milana Radovića da osigura premijersku fotelju.

      U konačnici, a obzirom na vašu struku, kažite o kakvoj "volji naroda" govorimo ako pola tog naroda nije izašlo na izbore, a od te druge polovine ovi što se na narod pozivaju svi zajedno osvojili su glasova koliko SNSD pojedinačno. Znači govorimo o manje od jedne četvrtine naroda, baš kao što se i Dodik godinama zaklanja iza "svoje" četvrtine naroda.

      Iskreno govoreći stvarni broj stanovnika Republike Srpske je mnogo manji od biračkog spiska, pa bi trebali govoriti o "TREĆINAMA". No, opet jedna trećina, ma koju politiku podržavala, manja je od preostale dvije trećine. Poenta je da se iza "volje naroda" redovito kriju muljatori kojima je narod tek puko sredstvo ostvarivanja vlastitih interesa. TE MULJATORE KAO INSPEKTOR REDOVITO SAM PROVALJIVAO I ONDA PROCESUIRAO, A ŠTA MNOGIMA NIJE ODGOVARALO, PA SAM IZBAČEN IZ POLICIJE.

      NO, DOK SAM JA AKTIVNO RADIO NAJVIŠE ŠTA SE DOGAĐALO BILO JE DA PIJANI POLICAJAC IZAZOVE INCIDENT I DOBIJE ŠAMAR ILI UDARAC. Reagovao sam i na te situacije, ne zbog tog policajca, nego zbog službe koja sebi ne može dozvoliti da dobija batine od kriminalaca. Samo sam reagovao kada su kriminalci u pitanju, a kada bi policajci sopstvenom krivicom izvukli "deblji kraj" od građana nisam se miješao. ZATO TIH GODINA NISU UBIJANI NAČELNICI ILI SVJEDOCI, KAO ŠTO SADA IMAMO U PRIJEDORU. Koga zanima istina lako je proći par kafića i porazgovarati sa policajcima i kriminalcima, pa ih pitati za razlike mog rada u odnosu na ovo sadašnje, sve do ovako teških zločina.

      IZBAČEN SAM IZ POLICIJE DA BI MINISTAR LUKAČ, DARKO ILIĆ, NEDELJKO LJUBURA, GORAN MIKANOVIĆ I OSTALI MOGLI OFORMITI ZLOČUNAČKU ORGANIZACIJU ČIJE POSLJEDICE GODINAMA TRPIMO. Pošto si ti sad "progledao" i zaključio notornu glupost ili ispoljio ovakve emocije i ja tebi kažem - ZBOGOM. I nemoj mi se javljati kad se sretnemo pošto sam poprilično siguran koji Stefan je u pitanju.

      Izbriši
    3. Zavalja ti ga Stefan momacki

      Izbriši
  12. Citam ovaj borin komentar kao ne idite vracacete se iz EU ! Ista retorika kao Dodikova kad je rekao oni tamo iznajme auta pa se kurce.. ovako Boro ja sam otisao sa zenom i djecom prije 40 mjeseci u sloveniju. Za 40 mjeseci rada smo SVOJOM USTEDJEVINOM kupili auto od 8000 € vratili kredit u Prijedoru u iznisu od 6000 km imamo za taj period trenutno ustedjenih 7500 € imali bi puno vise da ne zivimo opusteno i prilicno rastrosno, zadnje 3 g more dolazci u Prijedor godisnje minimum 7 puta evo racunice ja zaradim 1280 € zena 1200 € djecijeg dodatka imamo 135 € povrata poreza koji se isplati u avgustu ja dobijam cca 950€ zeba cca 800 € regres nam je isto u avgustu po 1350 € svakom imamo placen prevoz i hranu, dobijamo bozicnice po 250 € za katolicki bozic u decembru i jos imamo sada naredna 4 mjeseca 150 € svaki mjesic pomoci za poskupljenja. Stan placamo od 500 do 520 € sa svim obavezama imamo mimo toga jos cca 100 € ostalih obaveza zdravstveno kablovska itd. Hrana je sva moguca jeftinija nego u pd stan nam je 75 kvadrata znaci stancina u centru brezica ne neke zabiti po 40 km od civilizacije pa vi sad dragi citaoci izracunajte kad se od 1480 € + 135 € djecijeg doplataka sto izadje cca 2600 € moze li se zivjeti od cca 1800 € koji nam ostanu kad sve zivo poplacamo ? I da potrosimo tih 1800 € za 30 dana opet nam ciste ustede za godinu dana ostane regres i ostali dodatci koje sam naveo sto je cca 5000 € a mi licno mjesecno stedimo od 400 do 600 € od samih plati i zivimo dostojanstveno. Tako da ne obmanjujte narod da je bolje u Republici Srpskoj nego negdje gdje si covjek dostojno placen i uredno placen ako ces raditi a da ne pominjem penzije u Republici Srpskoj i eu. Usput radimo u mesnoj industriji od 6 do 13 h i radni vikend je jedan mjesecno ostale slobodni godisnji 28 radnih dana pises kad hoces bolovanje uzimas kad ti god treba nema pritiska ni prijetnji otkazom. Normalnim ljudima sve sam rekao a ove price propast ce EU vi cete nazad ajde bas da vidimo sta ce biti propasce cjela EU ali eto procvat ce biti u Republici Srpskoj.)) Inace sam djetr borca prve kategorije od 45 mj ratnog staza volim Republiku Srpsku ali moja djeca i ja smo saznali sta je zivot i dostojanstvo u Sloveniji a ne od Dodika i Republike Srpske a da radio sam u Republici Srpskoj 10 g a staza upisanog 36 mj. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ahhahaaha, i šta je bilo kad si se probudio? Cuj u Sloveniji si ostvario toliku zaradu... To je isti klinac ko i ovdje kod nas, balkan js to

      Izbriši
    2. Das mi broj sa viberom pa ti posaljem platnu listu al se kladimo u bar 100 € ko slaze. A ti se tjesi da tu kod nas imas zaradu preko 1000 km naravno kad je u pitanju obicni radnik ali dobro rekao sam ti das broj cujemo se pa se opkladimo ko slaze plati

      Izbriši
    3. RE: Slovenija

      Nedavno sam upratio podatak o priraštaju stanovništva u Sloveniji, a vi objašnjavate kako je do toga došlo. Ja nigdje nisam tvrdio da je ovde bolje negoli u zemljama EU, nego samo da mnogi ne pomišljaju na odlazak. Drugo, opet kažem da će se do kraja zime iz Evrope vratiti mnogo više negoli na početku krize izazvane onom đavoljom koronom, odnosno desetine hiljada ljudi. Već sad vide se teške posljedice inflacije i pada životnog standarda diljem Evrope, a trendovi neumoljivo ukazuju na drakonska pogoršanja. Kao evroskeptik godinama tvrdim da se u EU sve zasniva na lažima i mantrama, odnosno da nijedna supradržava dosad nije opstala, pa neće ni ova. Danas to vide i potpuni sljepci, a kamoli ljudi sa sposobnošću sagledavanja procesa. Vladimir Putin samo je određene procese ubrzao, ili je to ipak učinio Džo Bajden, ali i jednima i drugima ciljna meta je Evropa i njeno razbijanje. Biće dobro ako Evropa ne bude sravnjena sa zemljom kao u dva svjetska rata kada su velike sile jednako ovako uspostavljale svjetski poredak kako njima odgovara. Ili kada je krupni kapital izazivao svjetska krvoprolića zarad novih bogaćenja.

      Lijepo ste vi to opisali u Sloveniji, ali govorimo o pojedinačnom slučaju i to je smiješno kada su društveni procesi u pitanju. Pazite, ja nemam predstavu koliko ponuda raznih unapređenja sam odbio. Još od 1999. godine nuđeno mi je da biram rukovodno mjesto nižeg ili srednjeg ranga u Banjaluci. Govorim šta mi je nuđeno, a ne o tome šta sam mogao dobiti bukvalno telefonskim pozivom. Znači davno bih ispunio uslove za DIREKTORA POLICIJE, no ja sam naprosto volio operativne poslove, a imao otklon prema "šefovanju". Potom, kada bih sabrao cifre koje su mi nuđene samo da od aktuelnog kriminala okrenem glavu, kako je to činilo 95% policije, davno bih bio MILIONER. Nije mi trebalo da se bavim kriminalom, nego samo da radim šta i drugi, a novac bi stizao sa poprilično strana. Treće, mojih nekoliko dobrih prijatelja bilo je u kategoriji milionera u bukvalnom smislu i kod njih sam imao na raspolaganju par stotina hiljada maraka za posao kakav god sam mogao poželiti, sve sa dodatnom saradnjom. No, mene je jedino zanimao moj posao i bio sam zadovoljan životom koji sam imao i onim šta sam sticao - SVOJIM POŠTENIM RADOM. Na kraju mi je ta ljubav prema poslu zamalo došla glave, a financijski sam uništen, no ja to posmatram samo kao još jednu životnu etapu koju valja pretrpiti. Jedino mi je bitno da djeca nastave u ovom pravcu kada je obrazovanje u pitanju i onda započnu svoje karijere. Kako će i dokle dogurati njihova je stvar, moje je samo da im pomognem u stvaranju temelja (fakultetsko obrazovanje). Ukoliko ostanu na sadašnjim zamislima da se bave advokaturom mogu im pomoći i da se profesionalno sasvim solidno rangiraju. Poznajem bar stotinu advokata, ono dobro znam kako rade i žive, pa znam i minimume i maksimime te branše. Ukoliko vi znate nekog advokata u Republici Srpskoj ili okruženju koji egzistencijalno tavori molim da mi javite. Eto jednog od razloga zašto moja djeca ne razmišljaju o odlasku u inostranstvo. To što je njihov fakultetski obrazovan otac postradao i zapao u neprilike tokom jedne faze života u svojoj ukupnosti ne znači mnogo, a najmanje da zbog toga razmišljaju o napuštanju zemlje. Uostalom, moja potraživanja prema Republici Srpskoj su teška par stotina hiljada maraka i to ćemo jednog dana naplatiti, mada se na tom planu zaista ne trudim nimalo. Ko zna moj odnos prema novcu razumije i zašto određene postupke doživljavam sa gađenjem. Često se sa djecom šalim da će kao advokati prve pare zaraditi na očevim parnicama. Ukoliko niste shvatili poentu, evo je ukratko izrečene. Nisam ja fizički radnik da bih se penjao po skelama Slovenije ili Njemačke, a ni djeca mi to neće biti. Nemam ništa protiv ljudi koji rade takve poslove, ali naprosto nismo isti. Kapirate?

      Izbriši
  13. I evo da jos pomognem ko zeli. SPAR AUSTRISKI TRAZI RADNIKE SIROM SLOVENIJE PRAVE PAPIRE I BOSANCIMA plata 1100 € na mesnici ko je mesar 1250 i imaju regresa 1800 € bozicnice 500 kontakt nadjite na guhlu kucate spar i grad koji vas zanima i izbaci i adresu i tel. Srećno ko pokusa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da ne bi bilo kakve zabune: kao evroskeptik ne vidim dugoročne sreće u odlasku u inostranstvo, no ovom čovjeku javno zahvaljujem što na blogu obavještava ljude o mogućnostima rješavanja egzistencija. Iskreno će mi biti drago ako ove informacije nekom pomognu da dođe do zaposlenja i solidnih primanja, odnosno do dobrobiti svoje porodice.

      Znači pozivam čitaoce da ovakve informacije ili komentare što češće objavljuju, jer najmanje je bitno šta ja o nečemu mislim, a o korisnosti informacija neka sude oni koje to konkretno zanima. U ovom slučaju mesari, a biće mi drago da i neke druge profesije doznaju njima zanimljive informacije.

      ZNAČI, GOSPODINU HVALA NA OVIM KOMENTARIMA I NEKA MI NE ZAMJERI ŠTO SAM U PROŠLOM KOMENTARU REAGOVAO SPRAM SVOJIH UVJERENJA. NIJE BITNO ŠTA JA O NEČEMU MISLIM, NEGO DA LJUDI KROZ KOMENTARE RAZMJENJUJU MIŠLJENJA I INFORMACIJE.

      Izbriši
    2. Hvala Boro. Pomognem kad mogu i koliko mogu a sada se vidi da si ti dobar covjek samo s oprostenjem "izjeban" pa onda nekad pretjeras ali svi smo ljudi nismo robiti desi se

      Izbriši
    3. 🤣🤣🤣🤣 "izjeban" 🤣🤣🤣🤣 ibas me nasmija, a zakljucak mi je sledeci... svi smo mi dobri i normalni ljudi samo malo vise da prostite "izjebani".
      Moramo se pomagati, hvala i od mene na korisnoj informaciji i sve najbolje tebi i tvojoj porodici 💞💞💞

      Izbriši
    4. Gospodjo Aska taj termin sam koristio jer je stvarno tako. " 90 % naroda je " izjebano"

      Izbriši
  14. RASPUCHIN : Како сажето изнијети размишљања на тему која је покренута? Тешко али покушаћу.
    - На шта се свела политика и политичка борба у Р. Српској?
    Моје мишљење је (поједностављујем) да се ради о обичном сплеткарењу и трговини кокошара без обзира на политичко увјерење и оно што су народу обећавали. Неко некада рече да је политичка кампања исто што и завођење а зна се шта слиједи након завођења.
    - Да ли вјерујем коментару који описује искуства из Словеније?
    Апсолутно и све што бих могао додати на то је искуство одавде. Један комшија је , прије неких 7-8 година , мом (сада пок.) Оцу “стидљиво” рекао да му је плата у електропеивреди 900 €. Када се узме у обзир да је на ту плату добијао : бесплатну струју (сада им је наводно укинута) , превоз , топли оброк , огријев , регрес и многе друге јавне и тајне погодности а не плаћа скупу станарину и не путује издалека да обиђе кућу и родбину , испада да је њему овдје Швајцарска а не Словенија. Ово има рећи да је “велики баја” у праву када тврди да је код нас као у Швајцарској јер ако овај из електропривреде толико зарађује а има трогодишњи занат колико тек други зарађују? Тешко је знати зараде јер је то “пословна тајна”. Односно , шта народ има знати колико нам новца отимају.
    - Менталитет о којем упорно пишем?
    Још из социјализма нас прати изрека : “Заврши факултет да не би морао радити”. Данас се ту ради о стицању диплома без обзира на легалност јер је , по свему судећи , једини циљ стицања дипломе наваљивање на “државне јасле” до пензије. А сви знамо да се на државним јаслама нико није ознојио од рада и да је једина могућа повреда на раду то да се случајно порежеш на папир или болни хемероиди од сједења. Ономад чух причу једног њиховог стручњака , а иста потврђује ово моје размишљање , да у средње образовање треба увести предмет који би помогао младима да , након школе , постану привредници! Нисам могао вјеровати у то што чујем? Зар није логично па чак и логичније да привредници постану и они са вишим и високим школама? Зар они нису оспособљенији за покретање производње или и ово потврђује оно горе написано о дипломи и “државним јаслама” без муке и без ризика?
    И нећу да дужим , а било би још тога за написати , јер је и ово за неке превише. Неки , једноставно , нису у стању задржати концентрацију и пажљиво прочитати до краја а одмах ће одговорити , на овакав коментар , нечим што почиње или завршава са : “Aaahahahaaaa”.

    И морам , на крају , додати текст пјесме која је настала прије неких четрдесетак година и показује да сам у праву и да се мало тога промјенило :

    Džemper za vinograd

    Ponekad poželim da ostavim studije
    i upišem neki zanat
    pa da budem pekar, limar, il’ moler
    da ukrotim struju
    i naučim da popravljam bojler.

    Il’ da budem dimnjačar i donosim srecu
    da budem majstor za frule
    da pravim servise i duvam u staklo.
    ne morah na fakultet, al’ mi se omaklo.

    Čudio se meni drugar
    šta ima tu da mi smeta
    što on da bi bio Bog i glavni
    želi svrsit’ tri fakulteta.

    A zar nebi bilo ljepše sad
    misliti na vinograd
    u ljubavi biti s njim
    kao dragom dičiti se njime
    čuvati ga zime.

    Izgleda da mnogi žele imat kola
    snažan motor iz Japana
    mjesto lične karte kolor televizor
    ostaviti život, gledat’ ga u retrovizor.

    A zašto ne bit’ običan
    i voljet male stvari
    zašto svako mora biti glavni.
    Šta to lijepo ima obraz
    zakrpljen sa flekom
    zašto sa tugom gledam za čovjekom.

    Čudio se meni drugar
    šta ima tu da mi smeta
    što on da bi bio Bog i glavni
    želi svrsit’ tri fakulteta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 💞💞💞💞💞
      Hvala Raspucin!!! E to je toooo, bravo!!!
      Moj sin prije dvije godine napusta studije nakon u roku zavrsene 3 godine, dolazi kuci i kaze: Fakultet napustam, zenim se! Ima li u kuci privremeno mjesta za moju zenu i mene ili da se drugacije snalazim.
      Okolina je bila zgranuta. Pa te mlad je, pa ko zna koja je to njega "prevarila" itd, itd... Mi kao roditelji smo ga podrzali. Djevojku ni na slici prije toga nismo vidjeli. Da skratim, nakon 2 godine moja djeca, snajka i sin i dalje imaju sjajne i zaljubljene okice, rade sve zajedno, izuzev naravno kada su na poslu, uzivaju do maksimuma iako su im platice skromne. Ne vidim da ih para nesto veliko pomjera iz cipela. Ja sam kao roditelj veoma sretna zbog svega toga.
      I da, nemam bas veliki vinograd, ali imam vocnjak i radije sam na toj lokaciji nego na svom poslu iako imam fakultet i finu platu i radim posao koji volim...ali ne volim vremena koja su dosla i ne volim ponasanje ljudi na poslu. Po cijeli dan se gleda net, narucuju kojekakvi proizvodi koji im i ne trebaju, nadmudruju se plavusice ciji muz ima bolje veze u stranci itd, itd....

      A zašto ne bit’ običan
      i voljet male stvari
      zašto svako mora biti glavni.
      Šta to lijepo ima obraz
      zakrpljen sa flekom
      zašto sa tugom gledam za čovjekom.

      Hvala Raspucin, popravio si mi ionako vec dobro raspolozenje 💞💞💞

      Izbriši
    2. RASPUCHIN : Нема на чему "Aska". Или како су ме научили када сам био сасвим мали : Молим и други пут. : )

      Izbriši
  15. Ljudi, nema potrebe da se svađate sa Radovanovićem. On je pičketina koja radi za režim odnosno i nikad nije prestao raditi, na razne načine. Preko policije, pa ubačene krtice u razna udruženja kao što je Pravda za Davida(nažalost Davor je to kaso skonto iako smo mu nas par u pravdi govorili), pa do dana današnjeg gdje radio kao "nezavisni bloger disident". Nemojte se čuditi ovakvim tekstovima, biće ih još više

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam da ste Davoru svašta govorili protiv mene, a u nastojanju da ga uvučete u političke igre i izbore. Eto uspjeli ste u tome, dobili glasove i mandate, a onda vas nije bilo briga ni za Davora, ni za bilo koga iz te priče. Na kraju vam je Lukač postao saveznik. Time ste definitivno pokazali da vas je jedino zanimala vlast, kao i sve političare ovog svijeta. No, hoćemo li o tome koliko puta je opoziciju zanimalo kada sam hapšen, progonjen, maltretiran, ostavljen bez posla...??? Koliko sam postradao zbog borbe protiv režima nemam potrebe dokazivati nikom koga je to iole zanimalo, baš kao što ljudi vide koliko su političari koji su na mrtvom djetetu "zaradili" glasove i mandate - PROFITIRALI. I da su se naroda sjetili mjesec-dva prije početka izborne kampanje. Normalno je da će ovakvih tekstova o političkim lažovčinama biti jer je to moja omiljena tema.

      Izbriši
    2. Ne da su dobili glasove vec su ih dobili i prepustili Milokradu. Tad je bio taj momenat o kome sam ranije pricala. Kad 2018.nisu znali iskoristiti nece nikada nista ni znati. Kurvaju se medjusobno opozicija i vlast, a onda svi skupa i sa strancima.
      Nemoj Boro molim te ovakvim mentolima objasnjavati ko si. Posalji mu smjeska i kazi mu bravo maistore, ne provali me CIA ni BIA, ali ti si uspio.
      Evo, priznajem javno i ja sam ubaceni element 🤣🤣🤣 ali izgleda ce me izbace, ponestaje sendvica za botove i ubacene elemente 🤣🤣🤣🤣 bice meni jopet u vinograd 😉

      Izbriši
    3. Nikad se ti nisi borio protiv režima, ti si se borio i boriš protiv Lukača jer te sklonio sa pozicije na kojoj si uzimao fine svote od kriminalaca i tamo postavio svog čovjeka. Pa kad su te makli onda si počeo da laješ o krimialu u policiji, do tad ti taj kriminal nije smetao

      Izbriši
    4. Apsolutno tačno.
      Borin blog odiše mržnjom prema jednom čoveku, Draganu Lukaču.
      Mislim da ta mržnja daje smisao Borinom životu.
      Dodvorava se Dodiku, a ne voli ga, ali "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj".
      Ove silne studije koje radi su totalna glupost...
      Visoki predstavnik i međunarodna zajednica određuju ko će vladati u RS, već odavno.
      Pod njihovim "blagoslovom" Dodik može da radi šta hoće, ima odrešene ruke, finansiraju ga, podržavaju ga.
      Imaju svoje interese od toga, a to im dotični obilato pruža.
      Ova igra sa Putinom je zavaravanje, priča za naivne.
      Crna lista, priča za naivne.
      Opozicija, priča za naivne. Nikada nismo imali pravu opoziciju, nećemo je ni imati.
      Većina je odavno kupljena od strane Dodika, spavaju, ali kad dođe vreme, pređu na njegovu stranu.
      Bilo je niz tih primera, da ih ne nabrajam.
      Naravoučenije: Dodik će otići sa političke scene, kada to odluči međunarodna zajednica.
      A, to neće biti ove godine, na žalaost.
      P.S. Ova Aska mi deluje kao eho iz Borine guzice... Ime nije za psa, nego više za neku ovčicu...

      Izbriši
    5. Lijepo vam napisah da ponestaje para i sendvica za botove i ubacene elemente, a Anonimni No1 radi li radi 😆
      Anonimni no2, mnogo si ljut brate? 😉 Pa i mi smo.... o tome se radi. Stranci su nas problem.

      Izbriši
    6. Opet neki eho... Bot nikada nisam bio, niti ću biti. Ničiji, a pogotovo ne režimski... Dodik mi nikada nije bio simpatičan, niti će mi ikada biti. Neka smo to razrešili. Ljut jesam. Na opoziciju. Na ove izbore nisam izašao, i neću dok se opozicija ne uozbilji. Sve za koje sam ranijih godina glasao, završili su u redovima sekte, toliko o našoj opoziciji. Aska, pusti da Boro nešto odgovori, ne leti pred rudu.

      Izbriši
    7. Dodik ima veca muda i od opozicije kompletne i Vucica i mnogih. Tri puta otici kod Putina u ovo vrijeme nije nimalo jednosta na stvar. Drugo, Boro je davno trebao s Milom sve rijesiti a ne trositi vrijeme na budale. A Lukac je problem i Dodiku i mnogima osim opoziciji

      Izbriši
    8. MeN. Nije da on ima muda nego mu je sve dozvoljeno da pokusa da osvoji vlast i na ovim izborima Da li je netko iz zapadnih drzava osudio ili bar spomenuo nesto u vezi susreta Putina s Dodikom Da li je Smit nesto prokomentarisao Hrvatska ili Sarajevo Sve i da nije ovako to ne bi znacilo da ima muda nego da nema mozga i da bi i RS i narod u njoj dao za jos 4 godine vlasti (kao Putin bi nesto ucinio kada bi zapad doveo u pitanje potojanje RS) Da ne bude neke zabune ja trenutno u Putina gledam kao u Boga (znaci u Putina a ne u Rusiju) madà sto god vise odmice ova situacija u Ukrajini sve se vise misljenjem priblizavam svojoj drugoj opciji a to je da je sva ova trenutna kriza dogovorena izmedju Putina i ostalih velikih sila

      Izbriši
    9. RE: "Borin blog odiše mržnjom prema jednom čoveku, Draganu Lukaču.
      Mislim da ta mržnja daje smisao Borinom životu."

      Prema Lukaču imam jake negativne emocije i ne krijem to, no da mržnja dominira u mom životu neki ljudi ne bi bili živi ili bi ih zadesile gadne tragedije. Jednu stvar zapamtite: kad odlučim svetiti se Lukaču to će znati svi, ali ni onda na meni nećete vidjeti nekontrolisane emocije. U životu sam dosta puta zaprijetio raznim osobama, pa čak i ubistvima, a ton nisam podigao. Čak sam advokatu predlagao da izvedemo par svjedoka kojima sam svojevremeno uputio ozbiljne prijetnje, pa da to sud uporedi sa glupavim lažima Dalibora Ivanića. No, dovoljno je bilo to što je pet svjedoka tužilaštva identično me opisalo kao osobu koja nikad ne gubi kontrolu, niti ne nedolično ponaša. Niko se nije mogao sjetiti jednog incidenta načinjenog sa moje strane za 25 godina našeg poznanstva ili rada u MUP-u. Odreda su bile kolege koje su se zatekle na licu mjesta i sačinile službenu dokumentaciju.

      Izbriši
  16. Evo ja se javljam iz Doboja i sa sigurnošću tvrdim da nije bilo namještanja , Jelena je zelena da vodi Republiku Srpsku ! To su ave komentari koje sam slušao dok sam bio na biračkom mjestu , ljudi su se otrjeznili kad su ušli u salu i trebali glasati za nju ,jednom rječju shvatili su ko je šta je a mislim da je tako bilo i ma.ostalim biračkim mjestima ! Ona nije dovoljna jaka da podnese pritiske koje nam nameću zapadnjaci i slušao sam sam kamo ljudi komentarišu ,,Bolje Mile šta će ona jadnica pa ona bi potpisala da se spojimo sa Albanijom itd...da nedužim jedini koji je sposoban je Milorad Dodik i ja isto stojim iza toga a ljudi vi ako imate dokaze slobodno priložite ,viśe puta su montirani procesi protiv njega i u BH tužilaštvu i to je rješio u svoju korist to jeste odbranio se od onog što nije uradio ! Na to sve želim da poručim da su ljudi u zadnji čas shvatili ko je Jelena i ko je finansira i sve njene veze od pre tako da ima Boga ! Živ i zdrav bio naš Predsednik Milorad Dodik ! Kakve je sve podmetačine i namještene postupke oborio koji su montirani protiv njega ne jednom već mnogo puta ! Svaka čast Predsedniče 💪! A ovi što laju nek se zapitaju kakve veze ima Jelena Trivić sa zapadnjacima i to se saznalo a vi gospodine Boro vidim da imate veze i u Evropi pa provjerite sa kim je imala i kad kontakte ! A ne optuživati i osporavati pobjedu Milorada Dodika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Govorite o covjeku kojeg su stranci na silu doveli na vlast, koji svake izbore pokrade, koji je za vrijeme vladavine desetine nadleznosti republike srpske prenio na bih, koji je potpisao da bih ide u nato, koji je opljackao i unistio privredu, koji je cak i vazduh prodao, koji nam je zaduzio deseto koljeno, koji je od ratnog svercera i dezertera postao milijarder, koji je okruzen kriminalcima i olosem od kojih je takodje stvorio tajkune, koji je unistio pravosudje i zdravstvo, pod kojim smo imali najvecu smrtnost od korone dok su nas njegovi pljackali i trovali industrijski kiseonikom, da ne nabrajam dalje. Kradja, laganje, primitivizam, bahatost su njegove dominantne osobine. Njega narod, a ni republika srpska uopste ne zanimaju. Samo vlast i pljackanje ovog jadnog naroda. Na zalost, izgleda da mu nikad nije dosta.

      Izbriši
    2. Nadam se da je gospodin iz doboja pogresno informisan, da mu ovo sto pise nije trenutno zanimanje, tj da je placenik rezima ili bot- novo zajimanje ljudi u rs koje je uveo snsd.

      Izbriši
    3. Ovaj je iz dobojskog odbora snsd-a

      Izbriši
    4. Nadam se da će mu Mile za ovaj komentar uplatiti 100 KM.

      Izbriši
  17. Za komentar iznad što se javio iz Doboja možeš li objasniti to malo bolje kako se narod otrjeznio i kakve veze Jelena ima sa zapadnjacima ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. MeN. Pa zar nisi razumio Cuo je sta pricaju neke babe u hodniku

      Izbriši
  18. BORO STA KAZES O CETRDESET HILJADA LJUDI DRUGI PUT PRED BOSKOM ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Smrad će reći da je trgu bilo 200 ljudi a da je on svojevremeno izveo 70 hiljada

      Izbriši
    2. Šta kažem? Eto kažem da me zabole k....

      Izbriši
  19. DOBOJ nisam stigao odgovoriti : kad kažem u poslednji čas su se ljudi otrjeznili mislim na poruku koju je Vojislav Šešelj poslao i mnogi su to pogledali na You Tube a te babe što spominjete i njih je bilo naravno da su se raspitivale i razmjenjivale mišljenje sa ostalim glasačima ispred biračkog mjesta i tu su shvatili da je ona zapadna violina baš tim rječima su je nazivali ! A te sendviče stavite sebi Aska znate gdje , ja nisam nikakav bot naprotiv mislim da si ti u duetu sa dotičnim Raspuchinom tako da i njemu isto taj sendvič stavi znaš dobro gdje !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. RASPUCHIN : Баш ме занимало колико је то људи послушало црвеног војводу и до данашњег дана до 15 часова и 5 минута укупни број (ту рачунам и свој данашњи преглед) погледа је 18.917. Чак и да су сви прегледи били прије избора и да су гледали само они са правом гласа , у Р. Српској , то није могло битније утицати на формирану личност а тиме и на опредјељење гласача.
      У принципу самостално износим мишљење али немам ништа против од , како Ви кажете , дуета са г-ђом "Аском" па макар она и ја скупа и завијали на пун мјесец , то би ми била част.
      А сендвичи? Строго пазим како се храним и преферирам јела на кашику , салатице , рибу , здраву храну а ту не спадају сендвичи од ГМО подригуше.

      Izbriši
    2. Voli Raspuchin i krastavce isto a Aska voli i banane ali velike !

      Izbriši
    3. Ma da nalapao se do 2006 i još piše protiv režima ne valja mu ,stali mu na put ne može više duda Raspuchine !Nema se a hrani se gospodin zdravom hranom ,pa zbog takvih danas ispaštamo do 2006 ste pokrali sve gospodine Raspuchin !

      Izbriši
    4. RASPUCHIN : Re Anonimno 13.10.2022. 08:08
      Зар не би било најједноставније да напишете гдје , шта и колико сам то све покрао ("налапао") до 2006.г. када већ знате и због тог мог лоповлука испаштате? Поред тога можете написати и моје пуно име и презиме као и пребивалиште јер би то било фер према осталима који коментаришу на овом блогу а које доводим у заблуду.
      И зар сам баш све сам покрао? Зар ником другом нисам оставио ништа за "лапање"?

      Izbriši
  20. Pa moze se zaključiti po tvojoj ishrani da si nekad bio neko ,pa si se nakrao i to dobro kad se hraniš kao vegan ,znamo koliko kosta i kokosovo mlijeko a za ostalo da ne spominjem !Tako da Raapuchine nemoj da jedeš mnpgo bananana daj malo i Aski i ona voli zdravu hranu !

    OdgovoriIzbriši
  21. Drago mi je da je Borislav napokon prihvatio svoje greške i da ne napada više pošten narod ! Takođe mi je drago da ste shvatili Borislave po pitanju politike u našoj Republici Srpskoj da su sve montirane priče , izmišljotine o našim liderima pogotovo za Predsednika DODIKA kao i za LUKAČA ! Iskreno mislim da ćete se za svoje tekstove koje ste pisali u stanju ludila javno pokajati i zatražiti izvinjenje !

    OdgovoriIzbriši
  22. Čuj gej Raspuchina kako naziva Vojislava ! E g..... jedno !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. RASPUCHIN : Једини геј у овој причи је онај којег су у Зеници звали "балерина" а Ви као његов сљедбеник нагињете истом. Појма Ви немате о чему пишете.

      Izbriši
  23. 😂😂😂😂😂 dzaba pisete sad ce to Bajro obrisati sve to su njegovi botovi ,Aska i Raspuchin sve znaju oko igri sa sendvicima i raznoraznim sexy spravama to su novi Evropejci 😂

    OdgovoriIzbriši
  24. Milan sa BN portala i Raspuchin su isti lik. Tamo piše latinicom, a ovdje ćirilicom. Providno.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića