UGROŽENI ILI RAZMAŽENI: Kolike su plate članova CIK BiH? (FOTO)

Vanja Bjelica-Prutina dobila je policijsku zaštitu i sad bez suza i straha može trošiti preko 5.000 KM plate. Članovi CIK-a su u kategoriji najplaćenijih funkcija državnog nivoa. Komparacije radi Dodikova plata više nije "četiri i nešto", nego 6.313 KM. 

borislav radovanovic blog

Prema posljednjim informacijama srpskoj članici Centralne izborne komisije BiH (CIK) Vanji Bjelici-Prutini dodijeljeno je policijsko obezbjeđenje. Istovremeno iz CIK-a je prema Tužilaštvu BiH upućena prijava protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog "stavljanja mete na čelo" njihovoj srpskoj članici Bjelica-Prutina. 

Sa druge strane srpski član predsjedništva Tužilaštvu BiH prijavio je CIK zbog zloupotreba službenog položaja sa posebnim apostrofiranjem ponašanja opet srpske članice izborne komisije Bjelice-Prutine. Dodik policijsko obezbjeđenje nije tražio - iz svima znanih razloga. Iako ima pozamašno fizičko i tehničko obezbjeđenje "srpska trećina" šefa države u Sarajevu ne jede ćevape i ne pije vodu, odnosno mjere zaštite od trovanja sam sprovodi.

Po viđenju srpskog člana Dodika srpska članica Bjelica-Prutina svojim glasanjem za "ponovljeno kontrolno" brojanje glasova ugrozila je Republiku Srpsku. Poziva se na činjenicu kako "prvo kontrono brojanje" glasova nije izvršeno, zbog čega nema pravnog osnova za ponavljanje kontrolnog brojanja. 

Srpska semantika distigla je vrhunac kada srpska članica Bjelica-Prutina u isticanju srpskog člana Dodika da je "ponovno kontrolno brojanje" pravno neosnovano kada prethodno nije izvršeno nijedno kontrolno brojanje - nalazi ugrožavanje svog djeteta. I njoj "stavlja metu na čelo" zbog glasanja za ponavljanje kontrolnog glasanja bez prethodnog kontrolnog brojanja. Bolje rečeno: bez omogućavanja dovršetka osnovnog brojanja od strane biračkih odbora! 

Apostrofiranje pridjeva "srpski" članovi činim zbog činjenice da se politički predstavnici kod nas redovito zaklanjaju iza etničkog identiteta - umjesto ličnog. Vanja Bjelica-Prutina kao članica CIK-a imenovana je kao podobna Srpkinja po aršinima Mirka Šarovića i SDS-a, a "ponovljenim kontrolnim brojanjem" glasova pogoduje koalicionoj PDP-ovoj kandidatkinji Jeleni Trivić. 

Ukoliko u našim zakonima nađe pravnu normu "ponovljeno kontrolno" brojanje glasova možemo govoriti o lažnim optužbama za zloupotrebu službenog položaja ili političkih manipulacija u korist Jelene Trivić. Po mojoj procjeni ovde nije cilj utvrditi istinu o broju osvojenih glasova i izbornom pobjedniku za Predsjednika RS, nego u izbornom materijalu pronaći dovoljno nepravilnosti za poništavanje izbora tog nivoa vlasti. Konkretno: nalaganja ponavljanja izbora. Vrlo brzo CIK će donijeti odluku, pa ćemo znati jesam li dobro procjenio.

Drugo apostrofiranje činim na pojmu "ponovljeno kontrolno", gdje bih u datoj situaciji zaista volio čuti značenje, pa i član i naziv zakona koji tako nešto propisuje. U suprotnom možemo jedino govoriti o protežiranju izbornog kandidata političke opcije bliske "ugroženoj" i sada policijski zaštićenoj Vanji Bjelica-Prutina. Bivšoj advokatici specijalizovanoj za izborne žalbe na bazi iskustava stečenih kao izborni posmatrač, vjerovatno SDS-a, još tokom studiranja. 

Zbog takvih "kompetencija" (nepune četiri godine advokature) Mirko Šarović 2015. godine zapošljava je kao savjetnika svog ministarstva, odnosno iz privatnog sektora prevodi na grbaču naroda. Šarović kasnije svoju savjetnicu Vanju Bjelica-Prutina protežira na još nekoliko funkcija dok marta 2020. nije uvalila guzicu u jednu od najbolje plaćenih fotelja Bosne i Hercegovine - član CIK-a.

Znači, Vanja Bjelica-Prutina je samo joj jedna u nepreglednom nizu partijskih uhljeba i budžetskih parazita ove zemlje, kakvima je "logično" vršiti ponovljeno kontrolno brojanje glasova prije dovršetka primarnog brojanja od strane biračkih odbora. Iliti prije proglašenja preliminarnih rezultata. Politička opcija SDS-PDP postavila ju je na datu funkciju i sad joj valja "odraditi" pet-šest hiljada maraka koji u vidu plate i raznih dodataka svakog mjeseca liježu na tekući račun. Nemojmo se lagati.

borislav radovanovic blog


Hajde da se fokusiramo na temu teksta i plate najviših funkcionera Bosne i Hercegovine. Na gornjoj fotografiji vidite ključni podatak za obračunavanje plata i naknada zaposlenih u državnim institucijama. U pitanju je iznos osnovice koji određuje Savjet ministar BiH i od marta tekuće godine iznosi 535 KM. Ovaj iznos množi se sa kojeficijentom određenim za kategoriju imenovanih funkcionera i zaposlenih čime dobijamo osnovnu platu.

Iznos od 535 KM množi se sa kojeficijentima utvrđenim Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH, po kom najveći kojeficijent od 10,00 imaju članovi Predsjedništva BiH. Znači osnovna sva tri člana predsjedništva iznosi 5.350 maraka, na šta dolazi dodatak na prethodni radni staž koji maksimalno može iznositi 20% od osnovne plate. Šefik Džaferović nesumnjivo ostvaruje maksimalan dodatak od 1 070 KM, čime njegova startna plata iznosi 6.420 KM.

Za Dodika vidimo da je počeo raditi 1986. godine, dakle ima 36 godina staža i pripadajućih 18% dodatka ili 963 KM, pa mu startna plata iznosi 6.313 maraka. Kada je januara ove godine novinarima govorio o "četiri i nešto" hiljada maraka treba uobziriti da je to bilo prije ovog povećanja osnovice, ali zna on za dodatak na radni staž, pa je ipak morao kazati "pet i nešto" hiljada. Pod uslovom da ga taj podatak zanima pošto platu donira studentima.

Dodatak na radni staž Željka Komšića je 15% ili 802,50 maraka, odnosno "siromah" startno ubire tek 6.152,50 marke. Koliko članovi predsjednišva ubiru po osnovu raznih dodataka i naknada zaista je teško doznati i svakako je u pitanju varijabilan podatak. No, govorimo o izabranim funkcionerima u institucijama BiH sa najvećim platama i koje nam dođu kao svojevrstan orjentir.

Sljedeći najviši kojeficijent ima predsjednik Savjeta ministara i iznosi 9,00, tako da osnovna plata Zorana Tegeltije iznosi 4.815 KM, a kada dodamo najmanje 18% dodatka na radni staž ili 866 KM dobijamo startnih 5.681 maraka. Tegeltijini ministri imaju kojeficijent 8,50 tako da im osnovica plate iznosi 4.547,50 KM, na šta treba dodavati 300-700 maraka po osnovu radnog staža. Na to dolaze naknade za ishranu, regresa za godišnji odmor, troškove prevoza, smještaja i odvojenog života, službenih putovanja, rada u odborima, stručnih usavršavanja i ko više zna kakvih privilegija.

Prelazimo na poslanike i delegate Parlamentarne skupštine BiH sa kojeficijentom 8,40 i time osnovice plate od 4.494 KM. U zavisnosti od radnog staža računajte dodatak za taj platni razred koji maksimalno može dosegnuti 900 KM. Pa gdje su tek prednje nabrojane naknade? Državni parlamentarci poodmaklih godina (20% dodatka na radni staž) odreda prelaze 5.400 maraka mjesečno. 

Prednji podatak bitan nam je jer članovima CIK-a takođe je dodijeljen kojeficijent 8,4 koji pomnožen sa 535 maraka obračunske osnovice iznosi 4.494 KM, kako se to vidi sa pozadine podnaslovne fotografije (screenshot zakona). Vidim da je Vanja Bjelica-Prutina radni vijek započela 2011. godine čime joj pripada najmanje 5,5% dodatka na radni staž ili 247,17 KM. Zato srpska članica CIK-a svakog mjeseca u obračunu plate kreće od 4.741 marke.

Službenicima u institicijama BiH dodatak za ishranu podignut je na 11 KM tako da za 22 radna dana iznosi 240 KM. Imaju li članovi CIK-a veći iznos "toplog obroka" neka kažu, ali uz opasku da na njihove plate zakonski maksimum je preko 105 maraka DNEVNO. Pa tome dodajmo regres za godišnji odmor, bar 50 KM mjesečno, kao obaveznu naknadu i eto naše srpske članice na preko 5.000 plate (4.494+247+240+50).

Po unutrašnjem pravilniku CIK-a zaposleni imaju pravo na nagradu za posebna zalaganja koja može dosegnuti 20% plate, a kad će članovi to sebi dodijeliti nego u mjesecu održavanja izbora? Uostalom, neka pokažu platne liste za oktobar mjesec i demantuju moje navode. Obzirom da žive sa grbače naroda (javni sektor) svako ih ima pravo prozivati oko plata.

Vidjeli smo snimak stresa, suza i straha gospođe Vanje Bjelica-Prutina, kakve bi u načelu trebale produkovati našu empatiju, ali za toliku platu valja se suočiti i sa neprijatnostima u maniru Milorada Dodika. Iskreno rečeno u ovom slučaju vrlo "nježnog" spram nebrojeno drugih situacija prozivki neistomišljenika. I zakonski gledano opravdano ljutitog, baš kao i iz vizure logike o "ponovljenom kontrolnom brojanju" nečeg šta nije prethodno elementarno prebrojano.

Elem, gospođa Bjelica-Prutina učestvovala je u donošenju odluke koju jedan kandidat pozdravlja i vidi kao svoju političku šansu, dok protivkandidat istu osporava do nivoa prijavljivanja počinjenog krivičnog djela. Kad je Dodik najavio prijavu Tužilaštvu BiH uslijedila je "kontraprijava" zasnovana na snimku suza i stresa tokom sjednice. Kao bivša advokatica naučila je osigurati "dokaze" ugrožene sigurnosti. 

Možda ovakvi navodi zvuče grubo? Nadam se da javnost nije zaboravila sa kakvom brutalnom javnom satanizacijom moje troje maloljetne djece je bilo suočeno - godinama. Uz život u uslovima socijalne bijede pošto me režim od 2017. godine drži bez ikakvih primanja. Izvinite, ali empatiju sam davno izgubio.

U stvari kroz prizmu zaposlenja dolazimo do još jedne važne dimenzije "suza i straha" Vanje Bjelica-Prutina. Pobogu, nije ona u CIK došla kroz "radnu obavezu", nego boreći se za tako dobro plaćen posao. Za jednu od najviše plaćenih funkcija u cijeloj zemlji. Sve potkrijepljeno političkim privilegijama, nepotizmom i šta znam kakvim vezama. Ponajviše zahvaljujući Mirku Šaroviću, gledaj čuda, još jednom kandidatu na izborima!

Sažalio bih se na "srpsku članicu" CIK-a da nije opcije DAVANJA OTKAZA ili napuštanja tako stresnog posla. Ne drži je niko u logoru! Ovako, za 5.000 maraka redovne plate neka se nosi sa problematikom svog izbora zaposlenja. Znate, članovima CIK-a posao je da djeluju prema političarima i političkim subjektima ove zemlje - nakaradnim kakvi realno jesu. Prima platu za "zavođenje reda" među političarima, a šta je mnogo teže od posla zatvorskih čuvara. Sa tri puta manjom platom zatvorski čuvari bave se kriminalcima neuporedivo "lakšim" od naših političara.

Sve u svemu najčešći prigovori našem izbornom procesu idu po matrici da "nije važno ko kako glasa, nego ko broji glasove". Sad "ponovljeno kontrolno brojanje" glasova vrši CIK, a sa očiglednom namjerom KROJENJA izbornih rezultata. Da nije tako brojanje bi (do)vršili oni koji su za takve stvari nadležni - birački odbori. Nemojmo se lagati.

Kažu da pravni osnov vide u velikom broju nepravilnosti počinjenih od strane biračkih odbora. U redu, ali ko prima platu za utvrđivanje načina rada biračkih odbora i njihovu edukaciju? Kako sam to iznio u tekstu JELENI TRIVIĆ JAVNO: Profesorice dokaži porijeklo 78 755 glasova najveći problemi proizilaze iz činjenice da birački spiskovi uveliko prelaze broj punoljetnih građana. Za trećinu imamo više registrovanih birača od populacije sa pravom glasa.

U tekstu sa gornjeg linka ukazao sam na niz sumnjivih indikatora u izbornom rezultatu Jelene Trivić, sa apostrofiranjem na očiglednu političku operaciju uticaja na birače i to u inostranoj režiji. Elem, političke operacije iz ugla bezbjednosne struke nazivaju se "specijalne operacije" (FID operacije), dok pravna struka to poima kao ugrožavanje ustavno-političkog poretka. Sve su prilike da ćemo dalja dešavanja morati tumačiti primjenom pravne i bezbjednosne struke.

Pazite, matematički i egzaktno problematizovao sam 120 000 glasova, odnosno njihovu raspodjelu između Trivićke i Dodika u odnosu na stranačke rezultate njihovih koalicija. Još čekam stručno objašnjenje profesorice Jelene Trivić o fenomenu njenog poentiranja za aman 80 000 glasova i Dodikovog "minusa" teškog preko 40 000 glasova. Takva izborna odstupanja mogu biti samo vještački ili ozbiljnom operacijom produkovana, a uglavnom su protivpravne ili nezakonite prirode. 

Slažem se da Tužilaštvo BiH treba uložiti mnogo više napora u razjašnjavanju sumnjivih izbornih dešavanja, zajedno sa SIPA, OSA i drugim bezbjednosnim agencijama. Istine radi čelnici organa krivičnog gonjenja imaju manja primanja od članova CIK-a, pa razumijem i sniženu zainteresovanost za rad. Baš kao što nisu produkovali ovaj politički haos. 

Zato vjerujem da policijsko obezbjeđenje gospođe Vanje Bjelica-Prutina profesionalci odrađuju revnosno, ali ipak sa dozom antipatije. Pod dojmom da je mnogo više razmažena negoli ugrožena.

Nastaviće se...





Primjedbe

  1. Pozivam te ponovo i ovo je poslednji put da objaviš dokaze o tome da sam bilo koga, bilo kad cinkario policiji ili da objaviš demant te laži. U suprotnom imaćeš status saizvršioca u pripremi pokušaja ubistva... minimum...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aj Zdenko Bajo ne prdi matere ti ! Sta ce tebi Boro dokazivati kad svi znaju da si drukara a vidis ni da te roditelji nisu volili a kamoli ko drugi kakvo je to ime i prezime Zdenko Bajo ala brate

      Izbriši
    2. Ovaj Bajo je obicni ludjak, lik je za jakog psihijatra

      Izbriši
    3. Zdenko Bajo je ozbiljno prolupao i njegove komenrare uglavnom uklanjam. Na nekoj njegovoj stranici našao sam desetak prijava Tužilaštvu BiH protiv mene u kojima uglavnom citira navode mojih rekstova i to predstavlja kao TERORIZAM kom je cilj njegovo ubistvo ili sta znam jos. Zašto Tužilaštvo BiH njegove prijave ne dostavlja medicinskim tijelima ili organima socijalnog staranja da se zabave njegovim mentalnim zdravljem ne znam, a sve su prilike da ću im poslati takav upit.

      Izbriši
    4. Ovo je jadno čak i od tebe Borislave, odgovori čovjeku, postavio ti je konkretno pitanje, a ne vrijeđaš ga u tri komentara

      Izbriši
    5. RE: "Ovo je jadno čak i od tebe Borislave, odgovori čovjeku,.."

      Ukucaš njegovo ime i prezime, pa nađeš njegovu stranicu u vidiš šta dostavlja Tužilaštvu BiH, odnosno koliko mentalno poremećena osoba je u pitanju. Pritom smo se u životu sreli jednom ili dva puta - bez ikakve komunikacije, a on živi u Bijeljini šta je poprilično daleko od Prijedora. Nas dva nikakve veze nemamo, a ja drugog objašnjenja do mentalnog poremećaja nemam kada je u pitanju njegova opsjednutost mnome. Nisam do nedavno znao koliko je to daleko otišlo dok nisam na njegovoj stranici vidio šta piše i dostavlja Tužilaštvu BiH, a sa te pozicije moraću poslati upit tužilaštvu: do kad ćemo ovako?

      Izbriši
    6. Ti si Borislave Radovanoviću prije 5 godina opravdavao i podsticao prijetnje vješanjem pripadnicima pravosuđa a za mene lagao da cinkarim policiji. Sve to u vrijeme kad su pojedini klanovi aktivno pokusavali da me ubiju. Nisi lagao zbog poremećenosti nego da bi me predstavio kao opasnost oo njih koga treba smaknuti. A evo svi vide da nisi izneo nikakav dokaz za svoje laži, stoga su moji komentari na ovom gebelsovskom blogu okončani. Na lažove neću više gubiti vrijeme.

      Izbriši
  2. Posteni i neutralni boro sve si u pravu to su sve uhljebi i bitange na celu sa Dodikom u cemu se slazes sa mnom jer ti si revolucionar modernog doba. Ajde mi samo nesto odgovori, otkud onda Mili Dodiku tolike milionske nekretnine i njegovoj porodici pored takvih primanja " malih " sta mislis po tebi dali je kredit ili je on to zaradio sa firmom prije politike pa sad nakon 30 godinso shvatio da je cas da tu stednju ulozi u beograd, kopar i slicne atraktivne gradove sirom EU ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa imaju i porodicnih firmi i svasta nesto, niko ne kaze da on nije lapio... Ali otkuda i ovima iz opozicije svima vile, auta, stanovi po Balkanu... A samo se zapinje za Milorada, nije to fer

      Izbriši
    2. Opozicija nije otjerala 500.000 mladih ljudi iz Republike Srpske nego taj sto je lapio i lapa vec 22 godine. Ja imam 30 i od kad znam za sebe znam da nas Dodik pljačka i odgoni e zato zapinjemo za njega jer je 22 godije Milorad "glavni baja"

      Izbriši
    3. Pa kad je tako, sto taj covjek vlada onda ovoliko godina. Kriva je opozicija, jer joj je u vecem interesu da su u toplim foteljama sa dobrim olatama a odgovornost nikakva.

      Izbriši
    4. Ljudi moji, preko osam godina sam pisao o kriminalu Milorada Dodika i mnoge srvari javmosr je od mene prvog doznala. On je simbol balkanskih političara koji pljačkaju i uništavaju sopstvene narode. Mene iritira kad vidim da novi pretendenti za vlast služe se isrim metodama kao i Dodik kada ke bio opozicija, odnosno da su sve yo isra politička govna. Sve ovo sta gledamo u režiji je Mulana Radovića, šta tvrdim mjesecima, a ako je to naša "budućnost" jadni smo. Eto ja sam "izdajnik" jer ne prihvatam Radovića, identično kao što sam bio "izdajnik" zbog prozivanja Dodika. Samo zato što Dodik i Radović jednako "vole" Republiku Srpsku, al ' pljačkati. Izdajnik sam zato što ne volim lopove i muljatore, a ponajviše jer kontam njihove marifetluke i yo objelodanjujem na ovom blogu. Nekabsam.

      Izbriši
    5. Taj idiot vlada zato sto je zaposlio i 13 koljeno svojih podanika i svoje familije pa taj siri krug njegovih sluga glasa za njega jer su na drzavnim jaslama a drugi razlog je taj sto je otjerao sve nezadovoljne ljude jer su ljudi vidjeli da tim sto izadju na izbire ne mjenjaju nista jer je toliko opljackao od naroda i drzave da mu je najmanji problem platiti banditima da pokradu i izmjenu glasove postenog naroda. A ti ako ti to neko mora ovako to objasniti onda si definitivno najgluplja osoba na planeti a kao sa takvom osobom nema se sta pisati.

      Izbriši
    6. Hahahahaha ako ti je Boro pošten pa još i neutralan onda sa tobom nešto nije kako treba

      Izbriši
    7. Pa moram mu malo dati hvalospjev prije nego ga"munem u rebra" vidi se da ti nemas u sebi premazanosti i lukavosti. Covjeka kad hoces da " klepis" po usima pocnes fino i njezno pa ga onda u rebra maznes da izgubi dah a da ne zna zasto i kako. Procitas do kraja komentar i sve je jasno sta pise

      Izbriši
    8. RE: "Pa moram mu malo dati hvalospjev prije nego ga"munem u rebra"..."

      U svakom konfliktu puštam da me prvi udare, čisto da imam "pravni osnov" braniti se u svakom mogućem smislu (pravnom, fizičkom, oružanom...). Rukomet sam aktivno igrao desetak godina i bar sa te strane udarci mi nisu nešto strano, a prošao sam ozbiljne obuka vojnih i policijskih antiterorističkih obuka tako da se braniti znam.

      Nije mene problem "munuti u rebra", kako u fizičkom smislu, tako i kad je javni diskurs u pitanju. Zna se šta su razni mediji o meni plasirali i kako sam pojedinima odgovarao, pa sad moje ime pomenuti ne smiju. Moćni mediji. Isto je i sa raznim institucionalnim moćnicima.

      PUŠTAM DA ME NA KVARNO "MUNU U REBRA" DA DOZNAM SA KAKVOM FUKAROM IMAM POSLA, A ONDA SE PO TOME ODREĐUJEM. Komentarom si sam ukazao kakva si fukara, bar po mom sudu, a drugi neka to tumače spram sopstvenog čojstva ili "čojstva".

      Izbriši
    9. Ja da imam namjeru da te munem muno bi te u bradu da ti vilicu zabijem u tjeme jer to vrlo dobro znam posto sam dugi niz godina bio jako dobar bokser( tako kazu medalje i uspjesi) ali posto si ti oronuo kao srusena supa od tog nema nista jer ne bih da gubim karakter na mrline. A ko je fukarestina vidi se neko ko prosi po blogu ili neko ko zaradi mjesecno od 4 do 6 hiljada km. A o tvojim treninzima i obukama je suvisno pricati da imas 100 g ne bi postigao to sve sto nadrobis da si radio u zivotu. Ali ajde valjda ti je ovo izduvni ventil ovaj blog. Meni su to zene i rekreativno trcanje )))

      Izbriši
    10. Svaki influenser,bloger,portali, mediji, svi imaju na svom portalu,blogu,kanalu mjesto za donacije preko Paypal tako da ne znam zasto je neko fukara ako to ima.

      Izbriši
    11. U pravu si ! Fukara je onaj ko ima platu. Zato svi treba da idemo na blogove i slicne kanale, portale i da cekamo ko ce sta uplatiti. Pored ovakve vlasti i drzave na kraju ce i posao imati samo oni koji rade od kuce posto nece biti ni firmi ni staza ni radnika.

      Izbriši
  3. Ništa neobično, zna se kako se postavljaju lideri ovih naših banana država. Šibicarenje.

    OdgovoriIzbriši
  4. U redu, kako vi kažete nije bilo krađe na izborima, a šta je onda sa onih šesdesetak vreća sa izbornim materijalom i pečatima za listiće samo iz Doboja? Gdje oni nestadoše?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ko kaže da su nestali? Ukoliko su utvrdili da nedostaje izborni materijal iz CIKa rrebali su podnijeti prijavu Tužilaštvu BiH umjesto držanja presica. Bar oko krađe izbornog materijala zna se kakva je procedura, a ne može doći do "gubljenja". Nemojmo se zavaravati okonryih stvari

      Izbriši
  5. Boro, mislim da ni ovi iz snsda nisu ovako udarali na tebe ko ovi iz opozicije koji su ti javno udarili i na dijete. Mislim da si puno toga pisao o Dodiku koje je gore 100 puta nego o opoziciji pa nije udarao na tebe. Ima i tu neka razlika izmedju njih. A dodikov glavni problem su ljudi koji su oko njega.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gadne stvari o meni su lagali vlastodršci i njihovi poltroni, ali nikom nisam ostao dužan. Sam Dodik je zanimljiv iz više razloga. Kada je režim po meni najviše udarao zbog "pokušaja ubistva načelnika" Dodikov komentar bio je kako je upitanju "komplikovana situacija". Jedini nije rekao nešto negativno. Opet, odlično zna da me Lukač javno napao zbog poništavanja onog tendera sa radarima i izgubljenih 90 miliona maraka zarade, a on mu je to poništio - nakon što je od mene dobio određenu dokumentaciju. Najvećim dijelom dokumente službe. I znao je da Lukač laže i izmišlja, baš kao što od prvog dana zna da Lukač stoji iza ubistva Davida Dragičevića. Zašto se Dodik nije kotarisao Lukača ni meni nije jasno, ali imam više potvrđenih informacija da istraga protiv njega je u punom jeku.

      Izbriši
    2. Boro radi za režim od početka i nikad nije bio protiv režima, ima lični problem sa Lukačem ali je režimski čovjek od glave do pete. I to dokazuje svakim novim tekstom

      Izbriši
    3. Pametan covjek

      Izbriši
  6. "PRELIMINARNO: Dodik pobjeđuje Jelenu Trivić sa preko 100 000 glasova razlike!" Нешто ми звучи познато и чекам да се заврши бројање па да видим ко ће побиједити " прво се каже опа па се скочи" или ће можда побиједити "прво скочи па се потом каже опа"

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Po glasovima za tri nivoa vlasti pobjeda vladajuće opcije bila je sa preko 100 000 razlike i moja preliminarna procjena pokazala se tačnom. Zašto i jedni i drugi ćute o 120 000 problematičnih glasova na nivou Predsjednika RS znam dobro - zbog umješanosti Aleksandra Vučića i njegovog pokušaja rušenja Dodika preko režimskih "mangupa". Jelena Trivić dobila je uveliko preko 100 000 glasova od strane Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije i još nekih iz vladajuće koalicije - sve do SNSD-a. Nije Dodik iz stranke izbacio Radojičića zbog "neaktivnosti", nego što je bio vrlo aktivan u unutrašnjem puču.

      Po dosadašnjim informacijama u Bijeljini su glasovi dopisivani Jeleni Trivić. No, ja sam već najavio da je najveća krađa počinjena u Banjaluci i Čelincu - od strane opozicije. I to će se dokazati.

      Izbriši
  7. RASPUCHIN : Написао сам , у неколико наврата , да ће због ових избора еруптирати најновији вулкан и назвао сам га "КАКАтау" и по свему судећи моја процјена је била добра.
    Не би више о тој теми али ћу , свима вама , понудити на размишљање једну стару пјесму коју су пјевали "Рокери с' Мораву" (текст је копиран) :

    Srbija se umirit' ne može


    Srbija se umirit' ne može
    dok se braća politički glože

    Svirac svirca sa gudalo firca
    čika Miću bije po maliću
    žena muža s' oklagiju delje
    to je opšte narodno veselje


    Srbija se umirit' ne može
    dok se braća politički glože
    stric na tetku, svekrva na snaju
    baš je lepo u mom zavičaju
    motka tvrda a čvoruga meka
    najveća je naša briga, briga za čoveka


    Ujka ujnu zaključ'o u kujnu
    baba dedu dovodi u redu
    nema bliže od roda svojega
    svi ste vi moj do mojega


    Srbija se umirit' ne može
    dok se braća politički glože
    stric na tetku, svekrva na snaju
    baš je lepo u mom zavičaju
    motka tvrda a čvoruga meka
    najveća je naša briga, briga za čoveka

    OdgovoriIzbriši
  8. Хвала ономе ко ми је избрисао коментар,само зато што сам рекао да позиција и опозицаја раде за корпорације шта год се десило у будућности. Овом приликом желим да поручим јебите се и ти Борислава и остали који им вјерују. У потпису Добојлија који се никада неће продати ни једнима ни другима. ПС: Ви Срби сте некада били небески народ,сада сте постали пичке највеће!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina sve, mi kao narod možemo samo fumare.

      Izbriši
    2. NIJEDAN KOMENTAR U OVOM POSTU NISAM OBRISAO!

      Izbriši
  9. Samo veliko đubre i spodoba može nekoga kome su javno izrečene prijetenje nazivati razmaženim zbog toga što je taj neko tražio zaštitu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemoj da jedeš govna i praviš se nevješt, čuj koja prijetnja

      Izbriši
    2. Ako ono nisu prijetnje, onda nisu ni prijetnje atentatom Dodiku, pa bez obzira na to " šklopocije" od MUP-a, ga čuvaše ispred vlade.

      Izbriši
  10. MeN. Meni licno ovo lici samo na pratnju matrice trenutne vlasti u RS (malo zamotano i prikriveno) Znaci akcenat je stavljen na ovu gospodju Prutinu Ne znam iz kog razloga Ona je samo jedan od clanova CIKa koji su glasali za ponovno brojanje (a ima ih 7 8 ili 9 ne znam ni ja tacno) Nije cak ni jedina iz RS To sto se ona tako ponijela poslije verbalnih napada na nju moze se objasniti i time da je ona tako izvrsila pritisak na institucije (posto one same rijetko sta rade dok netko ne pogura) i tako se odbranila ili bar bitno smanjila dalje napade na nju koji bi se mogli desavati u buducnosti Sto se tice krsenja zakona od strane CIKa svako ko smatra da je to ucinjeno i tako nekom nanesena steta moze da se obrati republickim ili drzavnim institucijama i istim prilozi prijave i optuznice u vezi krsenja zakona Po prijavama institucije ce odraditi svoj dio posla A ne da se preko medija napadaju neke osobe ili podizu nekakve tenzije iznosenjem nekih pausalnih cinjenica (kako kazu SVE SE VRACA SVE SE PLACA)

    OdgovoriIzbriši
  11. Izbrisao si neki komentar gdje te osoba prozvala za zataskavanje smrti neke curice Ivone ako se dobro sjecam, jer sam komentar procitao jednom i kad sam htjeo ponovo nije ga bilo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma to je ovaj ludjak Bajo, lik nije uperan

      Izbriši
  12. Napisi blog o Drasku Jovicicu nemoguce da ti je prosao ispod radara

    OdgovoriIzbriši
  13. Hajde,Boro,izviri malo iz Dodikove ogromne,debele guzice.Uzmi malo kiseonika,jadan!

    OdgovoriIzbriši
  14. RASPUCHIN : Моје коначно размишљање на тему избора и могуће сврхе овог блога.
    Појавило се на овом блогу , нарочито у вези тема о изборима , један број али могуће је да се ради и само о једној или две особе које покушавају ућуткати све оне који не подржавају овај накарадни и поприлично болесни режим. Да је то тако показују и овакви коментари a који покушавају дискредитовати моје коментаре проглашавајући ме за : “геј Милана који се налапао док је био припадник режима а онда га издао”.

    “Anonimno 13.10.2022. 07:50
    Pa moze se zaključiti po tvojoj ishrani da si nekad bio neko ,pa si se nakrao i to dobro ...”

    “Anonimno 13.10.2022. 08:08
    Ma da nalapao se do 2006 i još piše protiv režima ne valja mu … pa zbog takvih danas ispaštamo do 2006 ste pokrali sve gospodine Raspuchin … “

    Нити сам “Milan” који на БН-у пише латиницом , нити сам геј а ни у лудилу нисам био припадник режима до 2006. који се уз то добрано “налапао”. У периоду од демобилизације 1996.г. па све до поменуте 2006.г. , са огромним поносом , сам био на евиденцији бироа за запошљавање у статусу незапосленог демобилисаног борца. Овакве коментаре смо могли видјети у медијима када је “прва ћерка Српске” напала оне који су издали њеног оца Милорада а уз његову помоћ се “налапали”.
    Све је то мање битно и не може ме пољуљати јер ми је апсолутно јасно о каквој се политичкој каљузи ради. Оно што је привукло моју пажњу је коментар :

    “Anonimno 13.10.2022. 08:00
    Drago mi je da je Borislav napokon prihvatio svoje greške i da ne napada više pošten narod ! Takođe mi je drago da ste shvatili Borislave po pitanju politike u našoj Republici Srpskoj da su sve montirane priče , izmišljotine o našim liderima pogotovo za Predsednika DODIKA kao i za LUKAČA ...”


    Овај коментар ме нагнао да и напишем овај одговор јер већ неко вријеме размишљам и о тој могућности а и Бориславова теза о непостојању пријетње чланици ЦИК-а ме учвршћују у убјеђењу.Могуће је да гријешим али … .
    Наиме , ако предпоставимо да је Бориславово предвиђање резултата избора у Приједору а нарочито ових избора била само медијска припрема за прихватање пројектованих резултата и планиране крађе гласова , у оволиком броју , од стране режима онда долазимо до закључка из коментара горе и до тога да је Борислав “прихватио своје грешке”. Све ове објаве послије избора су само једна од реакција попут оних Џевада Галијашевића јер пад Додика значи и пад режима и потпуни нестанак СНСД-а.
    Нормалне су реакције попут ових коментара јер ће и “прва ћерка Српске” доћи на тапет као и остали који су се “налапали” до 2006. али и до данас.
    Е сад , да ли ће овај закључак бити обрисан , не бих знао али ово је само моје виђење политичке сцене у Р. Српској коју посматрам као каљугу у коју се морају увалити чак и они поштени и добронамјерни како би и себе и нас могли извући из исте.

    OdgovoriIzbriši
  15. Da stvarno daj koju rec o tom Drasku Jovicicu iz Prijedora. Cuo sam da je bio rame uz rame railicu po tim narko poslovima a tek se navodno ukazao kad mu je pao rodjak Damijan Jovicic.

    OdgovoriIzbriši
  16. Re Raspuchin
    Rekla sam prije par dana da necu vise pratiti blog gospodina, i nisam citala njegov tekst veceras, po naslovu sam shvatila da cu opet “sentimentalno neshvatiti realnost” a vuce me taj “vox populi”.
    Ovo sto ste vi ostavili u komentaru je upravo ono sto ja nisam zeljela napisati, iz postovanja.
    Ali, stvarnost nas “golica”, pa “stipa”…na kraju gusi.
    Citajuci posljednje blogove, stekla sam utisak da zivim u jednoj anarhiji, nedodjiji, crnilu, nepravdi…i da to tako mora biti. Da nema nade ni spasa.
    Neko ko je godinama pisao protiv svih, odjednom brani neodbranjivo. Da je vo bio protivkanditat, ako je sistem los-daj i vola samo da mi, kao narod-kazemo glasno NE.
    To ne je uguseno, obespravljeno, dozvolili smo da nas siluju imopotentne budale koje imaju nas novac da plate navijace. Mozda je vulgarna metafora ali ja zaista mislim da je impotentno ili nemocno sve u odnosu na narod. “Ne” mora biti glasnije.
    Tada nece biti bitno ko je na vlasti, jer kad narod ima glas-vlast mora da cuje. Kod nas se sve svodi na ove i one, podjele na vlast i opoziciju, podobne i nepodobne, a svi isto zivimo. Skocila je cijena “opstanka”, cijena goriva je ista bila ja vlast ili opozicija. Svako na kasi plati ceh. Kredit. Lizing.
    Nikome ko je normalan nije dobro i nije mi jasno sto u momentu, kad se mogla desiti bar ta demokratska promjena, da obican covjek povjeruje da moze promijeniti nesto-ovaj covjek pise na nacin da “ubije i zadnju vjeru” i svu opoziciju diskredituje? Ovaj put mi je dovoljan naslov. Stara narodna kaze “Baba se cese tamo gdje je svrbi”. Nije i ne smije biti sve u novcu, taj papir nas je doveo ovdje. A da li postoji cijena za obraz?
    Ocigledno. Ja vjerujem da svako posrnuo, u ogledalu, vidi sebe u stravicnoj stvarnosti i to je kazna veca od svega sto ja, ili vi Raspuchinu, mozemo napisati. Savjest covjeku ne da da umre dostojanstveno. Zao mi je sto smo, kao hrabar narod, izgubili sve. Razaraju nas karcinomi, prvaci smo. Osiromaseni uranijum? Ja ne vjerujem u to. Vjerujem da smo izgubili ponos, cast, mentalnu higijenu…i da nas odraz u ogledalu frustrira do bolesti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. RASPUCHIN : А што Ви не би покренули блог? Писање Вам иде много боље него мени а ово је (прочитао сам неколико пута) , свакако , изврстан коментар.

      Izbriši
  17. Savrsen komentar Gospodjo. Borislav je prodao uvjerenja i sve za sto se borio Dr. Crt i tim sektasima njegovi blogovi vise ne objavljuju kriminal izuzev ako nije u korist snsd vec su gospodinovi blogovi postali pravdaonica za kriminal Dodika i te bande snsd. I da ostala je jos FLOSKULA aman ljudi ja sam 8 godina pisao o dodikovom kriminalu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vam mnogo.
      Pisala bih, da ima ko da cita. Kad pogledam svoje prijatelje, potpuno su inferiorni, nikakvog zara, vjere, volje i nade u njima nema. Non stop se zale a kada dodje dan izbora, kao da zive u drugoj zemlji i kao da se taj proces ne tice njih, njihove buducnosti i sudbine njihove djece. Ja prosto ne mogu da shvatim da, odrasla osoba, nema svoj stav. Prva ja nisam ni za jedne ni za druge, ali vidim realno gdje zivim, svaki dan mi je pomjeren za jedan stepen tolerancije na stvari i pojave koje nikada nece biti dio mog svijeta. Jedna Toplana pokrene hiljade izvrsnih postupaka zbog duga, vuku narod po sudovima zbog 100 KM, a onda procitate da je neki pravobranilac ostetio drzavu za par miliona i dobije 2 godine zatvora. Odlezace par mjeseci i to bi trebalo da se zove “pravna drzava”. Nema obestecenja, nema “traga tom novcu”. Svaki dan citamo o milionima i milijardama otudjenog novca od nas, mnogi u dzepu nemaju za hljeb-ali bitan je patriotizam, nacionalni interes i da uvijek imamo u koga uperiti prstom i reci da je izdajnik. Za mene, nikada ne moze i nece biti patriota neko ko ravnodusno gleda svoj narod u kaljugi i posalje helikopter po narodnu pjevaljku da uveseljava sav sljam (nepismene uhljebe i sopstvene izdajnike) koji je skupio oko sebe. Nije mi patriota ni covjek koji mijenja stranku jer svaka ima svoju ideologiju i svako ko drasticno mijenja stav-taj zeli samo fotelju, novac i moc. Nije mi patriotski ni sve ovo nakon izbora jer niko ne vidi koliko su ljudi podijeljeni, suprotstavljeni, otudjeni jedni od drugih. Strasno je sto, imam utisak da, kad bi jedna sibica pogresno pala, samo narod bi bio u plamenu. Sto niko ne pozove i ujedini sav narod u protest zbog cijene goriva, eto samo zbog toga? Bilo ko od tih politicara. Sto niko ne kaze narodu da ne brine, da moze i mora biti svima bolje. Na atv-u vec najavljuju sukob i brigu Rusije a ne pominju da nam je Rusija povecala cijenu gasa. Pa kako? Kakvi su to mediji? Treba svi da se pobijemo da bismo spasili kralja. Ja ne zivim u kraljevini i ne vjerujem u bajke. Samo djela. Pa da ih vidimo sve na djelu jer narodu nije do sukoba…prosli smo mi golgotu i kakav god epilog ovoga bio-treba vise da postujemo sebe i ne prastamo nikome vise nista. Da ih sve naucimo da mi nismo put do zvijezda nego trnje koje moraju proci da bismo im vjerovali.
      Srdacan pozdrav svima.

      Izbriši
    2. Sve pisete ispravno samo cu Vas u jednom ispraviti. Nije narod vise podjeljen to se vidjelo u banja luci zadnja 2 izborna ciklusa i vidjelo se sada u primeru na zadnjim izborima. Narod je pokazao da nije za ovu vladajucu strukturu ali narod je postao uboga sirotinja i beda a ta vladajuca struktura ima toliko novca da izbore okrene u svoju korist prevarom u jednom satu a ne danu ili noci. Djeluje mi da se razumijete u stanje u Republici Srpskoj a zna se kako se moze samo promjeniti takva vladajuca struktura isto onako kako oni "pobjedjuju" a to je otimacinom. Jednog dana ce se desiti da ta nazalost beda od naroda izadje na ulicu i srusi to sve kao sto se uradilo u Srbiji i slicnim drzavama gdje jedan covjek vlada i pljackq desetljecima i druga opcija tenkovi sfora jer vjera u boga da ce se naci neka zapadna sila da skloni ove razbojnike pa neka dodje ko god samo da se vise naros rjesi tog zla zvanog SNSD

      Izbriši
    3. RASPUCHIN : Re 19.10.2022. 07:57
      Дебело гријешите са закључком да народ није добрано подијељен а и са жељом да нека "западна сила" склони ове разбојнике.
      Народ јесте подјељен по неколико основа. На изборе излази , од прилике , половина уписаних бирача а друга половина не излази због тога што је отјерана у иностранство , како би зарадили за живот или сматрају да немају за кога гласати. То је прва подјела а друга подјела је код оне половине која гласа па тако добијамо да је цца. пола за власт пола за опозицију (по четвртина уписаних бирача) а краде се онолико колико је потребно да се избори освоје. Млада дама , у коментару изнад , је у праву што се тиче подјела. Сурова је чињеница да постоји четвртина оних који се налазе на "државним јаслама" и који си , поред свих ових поскупљења , још увјек могу приуштити , колико-толико , пристојан живот. Они и даље гласају за режим јер се таквог живота не желе одрећи у страху од губитка радног мјеста а онда би и они били осуђени на одлазак и тражење посла на западу а тај посао је много тежи а и плате нису баш толико много веће када се све сабере и одузме.
      Што се тиче "западних држава" и промјене власти? Па управо су они и довукли ову власт и направили овакав систем. Када би они мјењали власт промјенили би само неколико ликова у врху власти а све остало би остало на истом. У осталом , велика су превара те западне вриједности а за то постоје бројни докази које народ не жели да види. Морамо се сами изборити за боље сутра јер је ово наш проблем а било чији тенкови значе само једно : окупацију.
      На крају крајева , гдје би био тај Ваш запад? Колико је мени познато најзападнија граница запада , бар у овом дјелу свјета , је у Илоку а исти је нама много источније.

      Izbriši
    4. Zapravo, sve vrijeme je Boro radio za vladajuće, njegova maska je bila da je kao neki disident. Samo je sad otkrio pravo lice, i kako vrijeme bude odmicalo sve će više da ga pokazuje. Dokazaće se između ostalog i da je u Pravdi za Davida bio krtica vladajućih, samo polako

      Izbriši
    5. MeN. Ne veruj u idole Svako ima pravo na svoje misljenje a na kraju krajeva da isto i promjeni Mediji su vec duze vrijeme najjace oruzije u vecini borbi koje se vode a posebno u politickim Zar nije zanimljivo pratiti kako se to oruzije koristi a kod nas da li zbog lakovjernih pratilaca ili zbog nestrucnih rukovalaca tim oruzijem to se sve pretvara u komediju
      Recimo trenutno imamo vise esalona u odbrani "oca" nacije Pa prvi esalon kaze Otac je posten vlast je postena strucna i sve je med i mlijeko Drugi esalon propagira postenje oca ali da je on ipak okruzen nesposobnjakovicima i lopovima i da je potrebno da se on samo rijesi takvih A treci esalon kaze On je lopov ali je patriota za razliku od ovih "stranih placenika" i on je i ako je lopov jedini sposoban da odbrani RS koju "svi napadaju sa svih strana" itd Itd se obuhvata sto siri krug narodnog razmisljanja uzimajuci u obzir da isti prihvata samo ono sto mu odgovara Pa zar to nije zanimljivo

      Izbriši
    6. Re RASPUCHIN ukratko cu Vam objasniti gdje je taj "nas zapad" taj zapad me je primio prije 4 godine i mene i mojih 3 djece i zenu. Dao nam poslove, doplatke djeci, vrtic za dvoje i za trece skolovanje dao mi je 2 x regres od po 125 0€ (meni i zeni po jedan) dao nam je 2 povrata poreza od po preko 1000 € dao mi je dostojanstvo i za 4 g dovoljno ustedjeno da mogu kupiti manji stan u Republici Srpskoj a da a sta mi dade MOJA REPUBLIKA SRPSKA i svi predsjednici a Dodik pogotovo uze mi oca na 44 mjeseca kad mi je bio najpotrebniji pa mi dade bjedu od 91 do 2018 godine sve dok nisam otisao u "nas zapad" dade mi to da mi je otac umro od posledica rata dade mi to da mi majka nije radila nigdje poslije 91 godine kao ni otac znas ono za rat si jak ko bik al kad trazis posao onda jbg ne znas nemas skolu itd. A sad o vrijednostima gospodine RASPUCHIN moje vrijednosti pravoslavne nosim u sebi gdje god ja bio tako da Božić,Vaskrs,Slavu koju slavim i sve to sto jedana patrijahalna porodica gaji i voli ite kako imam i vrijeme i novac da dodjem u svoj rodni kraj da to proslavim obiljezim ili kako god vec to nazivali a ujedno i da prenesem na svoja dva sina i kcerku. E da dade mi Republika Srpska i da sam do prije 4 godine sve to isto slavio ALI NA VERESIJU IZ LOKALNE TRGOVINE posto u 90 % slucajeva tele nije bilo.za prodaju u tom perijodu kad su pare neophodne prijeko. Tako da uz duzno postovanje svima vama koji se busate "VRIJEDNOSTIMA" I kako cemo ih mi izgubiti koji smo otisli recicu Vam jedno nismo mi otisli sa 2 godine u "nas zapad" vec sa preko 20, 30,40 pa i 50 godina pa mozda slucajno bolje znamo za red i obicaje nego sto postuju te "velike" Srbende sto ostadose u "pravim" vrijednostima a covjek koji ima prave vrijednosti u sebi da ga bacis na mars on ce ih imati sa tim se radjas a roditelji to samo nadograde kroz odgoj jel znate onu vrana sokola nikad izlegla nije. E sad Vi gospodina Raspuchin djelite lekcije o Republici Srpskoj i pravim vrijednostima i da obavezno da se javi neko "anonimno" da kaze kako ne znam pravopis ili vozim izrentan auto i kidam klozete na zapadu. Posto je u Republici Srpskoj tako narod naucen da misli a ja iskrrno jos nisam dosao u svoj rodni kraj da bar trojici cetvorici nisam posudijo 100 km ili 100 € a da ne znam ja to su te PRAVE VRIJEDNOSTI I ODLIKE ZOLIVOTA U REPUBLICI SRPSKOJ KOJE MI GUBIMO IZ ZIVOTA SZO SMO OTISLI BOGU HVALA U "NAS ZAPAD"

      Izbriši
    7. RASPUCHIN за Re RASPUCHIN : Не знам шта је , Вас лично , погодило у мом коментару ... али да ли стварно мислите да сам прошао много боље , од Вас или Вашег оца , у овој Р. Српској? Поред тога што сам демобилисани борац (углавном незапослен) и избјеглица па сам , с' обзиром на ове две чињенице , и грађанин другог реда. Тај запад , који је Вама дао све ово што сте набројали , је опљачкао мог пок. оца а и мене. Опљачкао је и многе попут нас. Драго ми је да је Вама дао све то што сте набројали и , дај Боже , да Вам да још и више.
      Не , не дјелим лекције и пишем о чињеницама. Чињеница је да су страни тенкови на нечијој територији окупаторски тенкови као што је чињеница да су ти тенкови довукли ову власт због које сте , Ви , отишли на запад. Да ли је то тешко за схватити или , једноставно , занемарујете ту чињеницу? Моја размишљања преточена у коментар нису лекције никоме него и даље само моја размишљања која се некоме свиде а неком не и које свако схвата на свој начин.
      За сада толико и , молим Вас , не жестите се него уживајте у постигнутом а да сам на Вашем мјесту чак не бих ни пратио ове сајтове већ би се потрудио да што прије заборавим овај чемер и јад у којем живе сви они који су остали у Р. Српској.
      И скоро па заборавих ... Обишао сам и ја тај запад , прије рата и послије рата и видио шта се тамо збива , како се живи , ради и зарађује тако да не морате и Ви мени дјелити лекције а оптуживати мене за исто.

      Izbriši
    8. Mislim da smo svi ovdje na istoj “strani” i ne treba osudjivati nikoga ko je otisao trbuhom za kruhom. Svi smo mi, na kraju balade, samo ljudi kojima je podaren ovaj jedan zivot koji je iznad svake politike. Sto bi rekao Bora Corba “za ideale ginu budale” i to je zaista tako. Kroz istoriju se pokazalo da smo uvijek velicali “vodje” pa i onda kada nisu radili u korist naroda, jer pobogu-neka nama naseg “vodje”, dok je njega bice i drzave, nema veze sto smo “malo cesto gladni”. To je u nasem genetskom kodu, nazalost. Danas, itekako postoji podjela u narodu, sto pokazuje i ovih 15 dana nakon izbora. Imamo jedne koji su prosperirali samo zato sto su dio vlasti i njima odgovara ovaj rezim. U nekom drugom sistemu bi morali da rade, pokazu svoje znanje, trude se a neki i da odgovaraju pred zakonom.
      Druge cinimo svi mi koji smo svjesni tog hendikepa zvanog “genetski kod”. Ne moze jedan vuk pojesti 300 ovaca, niti jedan coban moze spasiti 300 ovaca. Zelim da kazem, kad je narod ujedinjen, sve je moguce. Mi smo, nazalost, izgubili volju i vjeru.
      Jedno mocno Vizantijsko carstvo nije palo jer je opljackano, sruseno je onog trenutka kad je narod izgubio vjeru. Treba da se probudimo, osvrnemo oko sebe, razmislimo i shvatimo da je moc u svakom od nas ukoliko smo slozni. I svaki “vodja” treba da ima strah od nas i da zna da nije nezamjenjiv.
      Kad vecina dostigne taj stepen svijesti, necemo imati problem sa “vodjama” koji egzistiraju samo zato sto smo mi dozvolili da nam bude dovoljna kora hljeba pred “miran san” i mir u kuci.

      Izbriši
    9. Neces ti da radis Raspuchin zato nigdje nisi opstao ! Zapad opljackao tvog oca a tebe unazadio pa te stigao rat pa Dodik i tako u krug. Momak je vidi se iz napisanog sve to prebrodio izdigao se iznad svega i po napisanom se osamostalijo i zbrinuo sebe i svoju porodicu a nije kukao nad sudbinom nego sudbinu uzeo u svoje ruke. Zensko sam od 32 g neudata i sad bi takvom covjeku ostavila broj da nije porodican vec jer to je odlika muskarca i covjeka. Srecna su i njegova zena i djeca pored njega ! Toliko

      Izbriši
    10. Mozda je i Raspucin likvidan pa eto pruzi mu ruku uzmi i ti stvar u svoje ruke

      Izbriši
    11. Re: 19.10.2022 12:43 -Tako je ! Danas je postalo normalno sprdati se sa zenama koje smatraju da su dobri muskarci oni koji su spremni zrtvovati se za dobrobit sebe i svoje porodice...a da je napisala da se divi DR Crti, Dodiku baji i tako slicnim "mocnicima" talvi kao ti bi joj napisali ostavi broj ja cu ti zivot rjesiti.

      Izbriši
    12. RASPUCHIN : Ево напокон уђох у кућу након што сам , у 10:58 , написао одговор "западњаку" (без спрдње али је анониман па ...) а то би значило да сам нешто радио непрекидно два и по' сата. Оно прије тога и не рачунам. Сада ћу , на брзину , "покусати" ручак па назад на посао до сумрака уз евентуалну паузу , за малу нужду.
      Да , наравно да сам , као рече овај-ова горе , "ликвидан" и сваким даном све ликвиднији а за моју "ликвидност" нико није закукао ни заплакао. И наравно да смо опљачкани и мој пок. отац и ја и свако ко мисли да се било каква пљачка може оправдати било каквим изговором па и тезом :
      "Neces ti da radis Raspuchin zato nigdje nisi opstao ! Zapad opljackao tvog oca a tebe unazadio pa te stigao rat pa Dodik i tako u krug."
      Такав-таква више припада поштоваоцима овог режима јер и они имају сличне тезе о правима раду и пљачки.
      И даље сам одмјерен у одговорима иако бих могао много тога написати о оном што сам ишчитао између редова у коментару западњака.

      Izbriši
    13. Sto jest jest rekao je covjek sve u milimetar i u prvom komentaru a i u drugom. Mislim na gospodina sa troje djece koji je napustijo drzavu tako ljepse zvuci od ovih primitivnih etiketiranja tipa zapadnjak, istocnjak itd. Zalosno ali istinito TO JE SAMO JOS JEDAN U NIZU SRBIN I PORODICA SA ADRESOM DALEKOO OD REPUBLIKE SRPSKE I SVOG OGNJISTA. Srecno i njemu i porodici

      Izbriši
    14. Svaka ti je na mjestu.Naravno i ona zna sta zeli i hoce samo jos broj.

      Izbriši
    15. Pusti broj. Srecno devojci bilo, nije bila ni vulgarna niti se prodavala. Samo iskrena u svom pisanju...

      Izbriši
  18. RASPUCHIN : Прво ћу одговорити на коментар :
    "Mislim da smo svi ovdje na istoj “strani” i ne treba osudjivati nikoga ko je otisao trbuhom za kruhom."
    Ако пажљиво прочитате шта сам написао , видјећете да ни у једном моменту нисам осуђивао човјека који је отишао на рад у иностарнство. Да , надам се и сам да смо сви на истој страни иако се , по коментарим , баш и не би дало рећи? Ако се добро сјећам пријашњих коментара , ради се о човјеку који је отишао у Словенију и описао свој живот тамо. Проблем је што није ставио некакав "ник" па отуда "западњак" а никако се не ради о "примитивном етикетирању" како неко написа горе. Моја једина примједба њему је била у вези његовог позива да управу над Р. Српском преузме нека западна држава. Када би људи пажљиво читали коментаре ако треба и више пута онда не би долазило до оваквих несугласица. Немам ја с тим никаквих проблема јер , као што сам већ писао , понеки коментар прочитам и више пута јер има коментатора који то заслужују.
    Е сад' ... ако је ненормална моја жеља (а иста се да видјети из гомиле мојих коментара које неки нису никада прочитали) да и Р. Српска постане уређена држава у којој ће овај млади човјек , који је у Словенији , а и сви остали грађани Р. Српске моћи радити и зарадити те да му буду загарантована сва радна а и остала права , као и право на имовину коју му нико неће отети , онда стварно не знам шта бих на то рекао? Можда сам стварно ја ненормалан због таквих жеља?

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!