BORAC, REFERENT ILI RATNI ZLOČINAC: Početak sage o ulozi Radovana Viškovića u srebreničkim zločinima

Znamo kako je „hotelski borac“ Radovan Višković svoju pomoć nudio za evakuaciju srebreničkih Bošnjaka, pa logički pitamo: šta je činio tokom potonjeg progona 350 000 Srba?  Ovim započinje raskrinkavanje Viškovićeve stvarne uloge u Srebrenici, a koja potencijalno određuje karakter zločina i neprocesuirane kreatore i izvođače.


borislav radovanovic blog

Svako se danas deklariše borcem iako realne BORBE nije vidio, a kamoli sa puškom stao naspram ratnih neprijatelja i svoju porodicu i narod konkretno branio. Bez obzira o kojoj zaraćenoj trani govorili. Uključujući i REFERENTA saobraćajne službe Glavnog štaba VRS Radovana Viškovića, poručnika po činu koji je „komandovao“ gomili papira kakve je kao i svaki birokrata samo gomilao i gomilao.

Sa papirima su vodili „ljute bitke“ u hotelu Han Pijesak, tako da Viškovića jedino možemo svrstati u kategoriju „hotelski borac“. I to po osnovu svjedočenja njegovog neposrednog pretpostavljenog, pukovnika u penziji Željka Kerkeza, koji kazuje: „Ja sam imao dvojicu referenata. Poručnika Viškovića i poručnika Mirovića. Jedan je uvek morao biti na… u odelenju“. Normalno, odjeljenje je djelovalo u pomenutom hotelu.

Pritom Kerkez ne misli na Gorana Viškovića kog Tužilaštvo BiH goni za već presuđene zločine, a samo kako bi zataškali aferu oko stvarne uloge aktuelnog premijera Republike Srpske u umobolnim zločinima Srebrenice. To ukazuje njegov sljedeći svjedočki navod: „Ja sam sa vozilom kojim je upravljao moj pomoćnik, RADOVAN VIŠKOVIĆ, sa pukovnikom Simovićem, krenuo tog dana negde u prepodnevnim časovima, sa Han Pijeska. Znači, iz sektora pozadine. Odnosno iz lokacije moje službe“.

Za neupućene, riječ je o njihovom odlasku u Potočare od 13. jula 1995. godine, gdje ćemo se datumom baviti i u kasnijim objavama. Pukovnik Kerkez sebe je solidno „zaštitio“ od pitanja: ko je organizovao onolika silna prevozna sredstva potrebna za transport jedinica koje su osvojile Srebrenicu? Reče da je njegova služba u tome zaobiđena, ali uz apostrofiranje kako se u kritičnim danima nalazio na „liječenju u Beogradu“. Kao i mnogi drugi.

Sugerisao je da na sporna pitanja može odgovoriti poručnik Radovan Višković koji ga je zamjenjivao u odsustvu. Kao razlog svoje odluke da odu u Potočare naveo je saznanje iz medija da o vršenju evakuacije bošnjačkog stanovništva, pa su kao odgovorni profesionalci otišli na lice mjesta i ponudili „pomoć“ u izvršenju zadatka.

Podrazumjevano: kao „humanisti“ Kerkez, Simović i Višković pomoć su nudili u evakuaciji žena, djece i druge nejači, dok o „evakuaciji“ muškaraca radi masovnih streljanja oni nisu znali ništa. Temom prevoženja muškaraca do Zvornika, Milića i gdje su sve vršena masovna streljanja, kao i masovnim grobnicama i njihovim dislociranjima bavićemo se u narednim tekstovima, a današnji fokus upravo je na evakuaciji nejači.

Znači, saobraćajna služba Glavnog štaba VRS raspolagala je sopstvenim prevoznim resursima i po potrebi angažovala je dodatna sredstva. Pošto su njihova sredstva, bar po tvrdnjama svjedoka Željka Kerkeza, bila neiskorištena ponudili su ih za evakuaciju Bošnjaka okupljenih u Potočarima. Priču svodi na civile i njihovu „humanost“ - bez upuštanja u stvarna dešavanja. O započinjanju ljudskom umu nepojmljivih zločina navodno ništa nisu znali.

Ostanimo zasad na navodu pukovnika Kerkeza kako su on i REFERENT Višković „brinuli“ o civilnoj populaciji. Znači, ponudili su svoje ljudstvo i resurse za transport bošnjačke nejači iz Potočara, kazano im je da pomoć nije potrebna i oni su se vratili u svoj HOTEL. Kako i priliči „hotelskim borcima“!

Nakon svega tri sedmice kreće pogrom 350 000 Srba iz Hrvatske i 13 zapadno krajiških opština tadašnje Republike Srpske. Srbi su dominantno pješice ili sa zapregama bježali da sačuvaju žive glave. Traktorima i autima vozili su samo „srećnici“ koji su nekako uspjeli doći do goriva. Nekih dva mjeseca trajala je ta srpska golgota i rasprostirala se na par stotina kilometara.

Pitanje za pukovnika Kerkeza i njegovog REFERENTA Viškovića glasi: jesu li bar jednom iz svog hotela otišli na lice mjesta i ponudili pomoć nekom od 350 000 paćenika našeg naroda? Jesu li prema Srbima bili „humani“ kao prema srebreničkim Bošnjacima? Prosto pitanje, zar ne? Neka kažu mjesto i vrijeme sa sličnom „brigom“ za patnje sopstvenog naroda.

Meni demagogiju ne mogu prodavati jer sam lično SVJEDOČIO kako srpska nejač sa svojih ognjišta bježi bez ičega u pukom spašavanju života. Ponajviše pješice i kroz teško prohodne prostore! Od žrtava „Oluje“ u Hrvatskoj, pa do sve i jedne pale opštine između Bihaća i Prijedora.

Prijedorski VII odred Brigade specijalne policije MUP-a sa nekoliko hvale vrijednih manjih jedinica u svaku izgubljenu opštinu prvi je ulazio i zatvarao pravce napada, a posljednji izlazio - DOK SRPSKA NEJAČ NIJE USPJELA POBJEĆI. Primarni zadatak bio je zaustaviti napad dok narod ne napusti ugroženo područje. Nekad su izvlačenja odsječenih dijelova odreda ili pojedinaca trajala danima i sedmicama, no to su redom momčine sposobne za svaku moguću i nemoguću situaciju.

Tako je bilo sve do Sanskog Mosta gdje smo uspjeli razbiti napad, osigurati dalje uvođenje jedinica i raspoređivanje snaga u odbrani opštine. Nekih mjesec dana uspješno je branjen ovaj prostor, stanovništvo se čak masovno vratilo, a onda je Sanski Most „pao“ – BEZ ISPALJENOG METKA.

Još jednom smo se posljednji povukli preko Ljubije, te produžili do Oštre Luke i rasporedili se za odbranu svog Prijedora. Pisao sam mnogo puta kakvim napadom smo preduprijedili raspoređivanje snaga ABiH, pa onda probili se do Koprivne. Danas je međuentitetska granica tamo gdje smo izdržali pet dana dok se snage nisu rasporedile iza nas i tako odbranile Prijedor.

Znate, mi nismo kao 30. divizija ABiH napustili položaje i svoje porodice ostavili na milost neprijatelja, nego smo nadljudskim snagama odbranili Prijedor. Po tome se razlikujemo od Nasera Orića i njegovih „heroja“ koji bez ispaljenog metka ostaviše nebranjenu Srebrenicu. Eto, da ne brojimo sve one izgubljene opštine u kojima smo uspjeli sačuvati bar živote nesrećnih Srba.

Iz te vizure mene lično boli Srebrenica. Znam kako se gine za sopstveni narod, jer je 58 odsto odreda izginulo ili izranjavano u tih par mjeseci. Moji saborci su istinski heroji srpskog naroda, na mukama i djelima dokazani! Nikad sebe nisam poimao hrabrim jer sam u rat ušao kao odlično obučen vojni specijalac, a herojima smatram ljude koji su u borbe išli srcem i bez adekvatne obuke i iskustva.

Nije hrabrost kada odrađujete stvari za koje ste prethodno osposobljeni i istrenirani, nego kad herojske podvige činite instinktom ili pod laičkim pretpostavkama kako se izvode određena dejstva. Moja malenkost borila se zajedno sa iskonskim herojima ovoga naroda i sa te pozicije znam o čemu govorim. Zato dan rata nisam proveo u vojnoj policiji šta je moj VES i vrhunska obuka omogućavala, nego isključivo na prvoj liniji odbrane. Ili napada.

U to vrijeme u Bosni i Hercegovini nisam imao „saksiju zemlje“ da branim, sve naše ostalo je u Hrvatskoj, a porodica mi je bila u Srbiji. Borio sam se za očuvanje Jugoslavije kojoj sam dao vojničku zakletvu, a kad su mi to uzeli naprosto sam branio svoj narod. Baš kao i oni protiv kojih sam ratovao. Razumjevanje među pravim borcima nikad nije bilo problematično.

Moj otac je tokom „Oluje“ poginuo na Plješevici i to kao heroj koji nije prihvatio predaju ostatka čete. Njih dvadesetak pokušalo se probiti iz obruča i svi su izginuli, dok su zarobljeni saborci nakon mjesec i po razmjenjeni. Kako je uvijek govorio – živ u ruke neprijatelju nije pao, a njegove ostatke uspjeli smo sahraniti tek nakon 22 godine.

Zato meni Višković i slični „hotelski borci“ ne mogu prodavati maglu, nego čekam da kažu datum i mjesto njihovog angažovanja tokom srpskog egzodusa 1995. godine. Taj ogroman prostor srpskog stradanja pregazio sam vojničkom čizmom i sa punih 13 okvira (390 metaka) za automatsku pušku, pored 10-15 kutijica dodatne municije i nekoliko ručnih bombi.

Takva borbena moć bila je „smiješna“ spram pokojnog Ribara sa M-84 mitraljezom i 1.800 metaka na sebi, uz municiju dvojice nosilaca. Sjećam se kada je naš legendarni komandant general Goran Sarić negdje 1999. godine objašnjavao da je takav oblik borbenih dejstava budućnost svjetskog ratovanja. Koliko je bio u pravu danas gledamo u Ukrajini. Male i visoko mobilne jedinice sa moćnom podrškom čine čuda, a u šta sam se uvjerio tokom sopstvenog ratnog puta i lako prepoznajem današnju rusku taktiku.

Nadam se kako iz ove vizure shvatate zašto nisam Radovanu Viškoviću dozvolio da se deklariše borcem, nego sam ga „uvrijedio“ ISTINOM. Ukoliko uvedemo kategoriju „hotelskih boraca“ on će imati pravo sebe svrstavati među borce. Ili neka se deklariše REFERENTOM kako to svjedoči njegov neposredni pretpostavljeni.

Zasad ga javno pozivam da kaže šta je činio tokom zastrašujućeg progona 350 000 Srba sa vjekovnih ognjišta. Znamo kakvu „humanost“ je pokazao prema srebreničkim Bošnjacima, koje je njihova i politika i vojska sramno ostavila na (ne)milost neprijatelju, pa me zanima kakav odnos je imao spram stradanja sopstvenog naroda. Ili je samo gledao kako u hotelskoj menzi napuniti svoju debelu guzicu?!

Nadalje ćemo se baviti stvarnim razlozima Viškovićevog odlaska u Potočare i ulozi u zločinima koji će Srbe vijekovima pratiti kao teška sramota. Jeftine mantre sa zamjenom identiteta oko rođaka mu Gorana Viškovića kod mene ne prolaze, nego samo istina zasnovana na egzaktnim dokazima. Uz apostrofiranje kako do istine vodi nebrojeno puteva.

Rekao sam Viškoviću da je lijepu budućnost sebi zamislio. Meni je ovde uništio život, a sad bi da u Sarajevu planduje sa većom platom od premijerske. Od toga nema ništa jer javna istraga protiv ovog „srpskog Ajhmana“ već je započeta i sa istom mu se valja suočiti. Moje je da objavljujem dokaze i na bazi istih delegiram određujuća pitanja.

Hoće li ista pitanja i objavljene dokaze Viškoviću podastirati drugi poslanici Parlamentarne skupštine BiH i to tokom sjedednica sa televizijskim prenosom ostaje da vidimo. Baš kao i kad je novinarska branša u pitanju. No, dominantno sam zainteresovan za animiranje Tužilaštva BiH i pokrtanje formalne istrage. Bez ujdurmi kakve glavni državni tužilac Kajganić čini preko već osuđenog Gorana Viškovića.

Zato ostajte sa svojim blogerom i ispratite ovu bitku do kraja, a možebitno dođemo i do kakvih istorijski važnih činjenica. Znate, Karadžić i Mladić su za „genocid“ u Srebrenici presuđeni na doživotne robije i njima istina ne može naškoditi. Ozbiljan problem može nastupiti ukoliko otkrijemo šta su činili niže rangirani „referenti“ poput Viškovića udruženi sa svojim tadašnjim gospodarima. Več sam i tu temu načeo, ali valja ostaviti razloga da i nadalje čitate moj blog.
 
Nastaviće se...

Primjedbe

  1. Boro kapa do poda sa ovim sto si napisao, znam ponesto oko tih bitki koje spominjes a dosta toga znam i o Sasni i Razboju gdje je "skoncao" rat znas sve.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dok se istina ne kaze i dokaze nema zivota ni napretka. Neko nas je sve uvalio u veliki grijeh, bruku i sramotu. Da su cista posla oko Srebrenice, pada Krajine i jedne i druge, Markala, Tuzlanske kapije i ostalih strahota vec bi odavno se organizovale komisije, strucnjaci iz svih oblasti da se to razjasni, svaki narod sa svoje strane, a ovako... jasno kao dan.. STRANCI + PRODANI SRBI, HRVATI I MUSLIMANI = ZLOCINI NEVIDJENIH RAZMJERA.

      Izbriši
    2. ASKA: Kako kažu: "Istina oslobađa". Kao kriminalista davno sam naučio da razni osumnjičeni tokom saslušanja grče se, savijaju i pate jer im usljed stresa metabolizam otežano funkcioniše. Kada se dobrano namuče kažem im da ta njihova grčenja su posljedica njihovih laži, a jedini "lijek" za to je istina. Kada priznaju šta su uradili naručim nam kafe, pa nakon neobaveznog ćaskanja kažem kako sad lijepo i opušteno sjede jer su se oslobodili laži, odnosno tereta koji ih je mučio- Kažem im da je to dokaz izreke da istina oslobađa. Velika većina njih na nekom narednom saslušanju odmah mi ispriča šta su počinili i kažu da se uzdaju u moj profesionalizam.

      Oko ratnih zločina znam mnoga samoubistva počinjena jer ljudi nisu mogli na savjesti nositi ono u čemu su učestvovali, a niko im nije omogućio da olakšaju savjest. Prosto da svoj dio tereta skinu sa sebe i čak odrobijaju šta ih slijedi, pa da život nastave kao ljudi. Bar u mom Prijedoru susrećem mnoge koji su izdržali kazne i koliko toliko vratili živote u normalu. Ne mogu promjeniti ono šta su učinili, ali su se bar suočili sa ljudskom pravdom i odslužili kazne koje su im izrečene u Hagu ili u Sarajevu. Što je mnogo bolja opcija od ovih što su u bjekstvu, što su počinili samoubistva ili poludili od silnog stresa. Mog kolegu tri i po godine držali su u pritvoru, a onda je presuda glasila da nije kriv za zločin na Korićanskim stijenama, odnosno da tamo nije ni bio. Moj ratni komandant general sarić, kog pominjem, dva puta je optuživan i u Sudu BiH oslobođen jer nije počinio ratne zločine. Evo i treći puta ga optužuju i čovjek se ponovo suočava sa procesom, a boluje od karcinoma i živi skromno bez ičije pomoći. Čovjek nije kriv i bori se na sudu da to dokaže, a dva puta je uspio. Tako se ponašaju časni generali i policajci! Svaki ovaj što bježi od suda već time pokazuje da je kriv, a mogu mantrati šta im drago.

      Ni sam ne znam koliko postupaka su protiv mene pokrenuli zbog ovakvih pisanja na blogu. Taj famozni "pokušaj ubistva" načelnika koji mi vazda pripisuju htjeli su uvući u zastaru, ali im nisam dozvolio. Osuđen sam na smiješnu uslovnu kaznu, ali u sudu ostaje kompletan spis iz kog se jasno vidi da ništa nisam uradio, nego da sam ja pretrpio krivična djela tih što me lažno optužiše. Meni više ništa nije potrebno jer smo uzvrdili ISTINU, a koja ostaje decenijama i decenijama čuvana u sudskim spisima, mada ću uskoro ići ka Vrhovnom sudu i tu priču zatvoriti kako valja.

      Izbriši
  2. Uh,sreće li smo imali:da ne bi tebe(odlično obučenog specijalca)-pade Prijedor. "Respect"!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mrs, da ga nijr Alijin Lukac i takvi odbranili

      Izbriši
    2. Ja imam 45 godina i zadnjih bar 20 godina kojeg god sam upoznao covjeka da je bio u ratu i da je izbjegao u Prijedor sve do jednog imaju ovu Borinu suplju pricu, e buraz mi da nismo stali u odbranu Prijedora Prijedor pade pa braco srbi kako sve odbraniste sem svoje kuce i svojih gradova i sela ?! I da se razumijemo NEMAM NISTA PROTIV IZBJEGLICA MUKA JE TO ali manite se vise odbrane Prijedora jer se dobro zna da je na Sasni 22 km od Prijedora posao napravila 43 motorizivana na celu sa Borislavom Bojicom Sanski Most je Prodan i pao je bez metka a dobre borbe su se vodile na Sasni i Razboju iznad sela Busnovi i Krivaja tu su Arkanove momcine dosle vidjeli da je sve suma nema kuca, haracenja i pokupili se a Bojiceva 43 motorizivana je tu stala junacki u odbranu i sela i grada. Ko je negdje bio i ratovao znace o cemu pisem

      Izbriši
    3. Ono sto ja znam jeste da ljudi koji su bili stvarno u ratu, nikad ne pricaju o tome. Moj stari je bio od prvog do zadnjeg dana, nikad pomenuo nije odbrane, napade, kurce, palce.

      Izbriši
    4. Imaš 45 godina i slušao si priče, pa sad nama koji smo u tome učestvovali držiš predavanja. Ma bravo. Znači, prvi napad na orijedor iz pravca Oštre Luke nije ni uslijedio jer smo ih mi uhvatili dok su se iskrcavali i razbili kako sanjati nisu mogli, a onda smo se probili do Koprivne i tu izdržali pet dana bez kontakta sa drugim jedinicama koje su se iza nas tek uvezivale. Mislim na specijalu. Sutradan su pokušali sa druge strane Sane i udarili na Zaštitni puk gdje su ponovo popušili. Nakon toga pokušavaju preko Tomine gdje su 43. i 5. kozarska uspjele uspostaviti liniju i još jednom ne uspjevaju probiti odbranu. Nakon toga potpisuje se prekid dejstava. Znam ja odlično da su vojne snage na ovom dijelu izvojevale pobjedu, odmah je javljeno svima, samo što nisam mogao biti na dva mjesta i svjedočiti svemu.

      No, kod mosta u Usorcima krenulo je iskrcavanje snaga za napad iz tog pravca. Po nekoj mojoj procjeni najmanje 400 vojnika je već bilo pristiglo, a još su dolazili. Pojma nisu imali da je nas ono malo što je ostalo od odreda samo preko vode sakriveno. Uspjeli smo organizovati dolazak dva tenka, dvije prage i našeg BOV-a sa trocjevcem 12,7 mm, tako da munjevito napadnu dok su ovi bili na gomili. Masakar smo im načinili, a onda smo pet dana izdržali u Koprivnoj dok se 4 km iza nas linija uvezivala. Mnogo gadna situacija.

      Znači, da se slučajno nismo našli na pravom mjestu u pravo vrijeme i organizovali ovaj napad prema Prijedoru nije bilo nikakve linije odbrane. Samo bi krenula masovna bježanija naroda i tu bi bio kraj priče. Zaštitni puk se postavlja na visu sa druge obale tog dana kasnije ili čak narednog dana, a mislim da nisu uspjeli razvući liniju odbrane kad su naletili na jedinice ABiH iz tog pravca. Tomina dolazi tog ili narednog dana, no trebalo je da se prijedorske jedinice prebace nazad, pa rasporede i koliko je bilo moguće u datim prilikama. Zato je i njihova pobjeda veličanstvena, jer se sve dešavalo munjevito brzo i sa zaista nadljudskim žrtvovanjem. Zato i kažem u tekstu da su Prijedorčani svoj grad odbranili na zadivljujući način, a ti sad nešto čuo pa mantraš gluposti. I kakve veze ima ko je bio izbjeglica, a ko mještanin? U svim ovim jedinicama bilo je i jednih i drugih i baš se neko bavio tim "razlikama". Negdje daleko od fronta bilo je svakakvih dešavanja na relaciji izbjeglica i mještana, ali među borcima to nikad i nigdje nije bilo bitno. Uostalom, u VII odredu, kao i u svakom drugom, bilo je momaka iz raznih opština RS. Bilo je više Banjalučana, pa dosta Vakufljana, iz Kneževa, Gradiške, Sanskog Mosta, Dubice i šta više znam odakle. Najviše nas je bilo iz Prijedora, gdje smo živjeli, ko je odakle došao ili je bio domicilni znali smo iz priča, ali to ništa suštinsko nije značilo.

      Izbriši
    5. Prosto je nepojmljivo da nakon 30 godina neko nekoga naziva izbjeglicom. Nisam izbjeglica, zadesilo nas da mi nismo trebali nigdje da idemo iz svojih kuca. Moj grad je primao izbjegla lica jos od kad je poceo rat u Slavoniji, pa sve do oktobra 1995. Kako koja budala je sjela za pregovaracki sto eto nama nove nejači. Ni tada, ni dan danas ne mogu da zamislim da te ljude oslovljavam bilo kakvim imenom osim njihovog krstenog. Ali ta ogavno ponizavajuca rijec izbjeglica nije se iskorijenila do dan danas. Stidim se zbog svojih sugradjana i zemljaka zbog toga. Jedina razlika koja postoji izmedju "domaceg" i "izbjeglice" je u tome sto je ovaj sto je morao napustiti svoje ognjiste i sve sto je ikada imao, stekao, naslijedio i volio postao jači, snalazljiviji, domisljatiji, otporniji ... pa valjda to smeta "domacim" koji nisu ni za KaKa... da ne psujem, nema smisla. Ljudi moji, upotreba pogresnih termina dovodi do pogresnih situacija. Ne treba nam to. Mi smo braca. Pametni, blesavi, vise ili manje posteni ili ne, cestitiji ili manje cestiti, ali moramo se postovati i pomagati. I nase komsije drugih vjera isto tako prigrliti, jer mi smo braca.

      Izbriši
    6. Aska zaboravili ste da se danas 90 % izbjeglica sami tako i nazivaju i deklarisu jeste vi ikad culi od bilo koga ko je izbjegao da je rekao ja nisam imao nista i bio sam u nedodjiji a dosao sam na odlicno ? Ne svi su imali milione kamione i dosli u te "dugave" gradove kako oni to sami vole reci i jos ovo ukinite onda nazive "izbjeglički" plecevi "izbjegličko" naselje kako SVE TO SAMI TI RASELJENI LJUDI NAZIVAJU I NE SMETA IM tad ali im smeta ako to neko drugi kaze

      Izbriši
    7. U pravu ste, sami ti ljudi kada ih pitate gdje zivis odgovore na prvu ja sam izbjeglica znas tamo vrbice topilik to su ona izbjeglicka naselja a onda kada taj termin upotrebi neko "domaci" odma mrzi izbjeglice . Po mom misljenju kao "domaci" mislim da neko ko zivi 20 i vise godina negdje nije izbjeglica vec mjestanin ALI tu onda ostaju bez tih povlastica tipa povoljniji plac, lakse do posla i ruku na srce pojedini su vec i navikli da kamce i kukaju na taj fazon " izbjegao sve ostalo ne znas ti to" Aska je delimicno u pravu svi smo svoji nema izbjeglica 30 godina nakon rata

      Izbriši
    8. Kada smo kod te teme, a hoćemo li provjeriti na Aerodromskom naselju je li više izbjegličkih ili domicilnih izgradilo kuće. Jednako su džaba dobili placeve, a svoja ognjišta napustili, samo što su jedni morali to učiniti da sačuvaju živote, a drugi iz interesa. Potom, koliko Prijedorčana je tokom rata napustilo svoje kuće i zauzelo stanove protjeranih Bošnjaka i Hrvata? Ja ih znam na stotine. Hajde što su zauzeli njihove nekretnine, nego i poslove, pa je svaka vaška postajala "važna funkcija". Jedan period bila je masovna pobuna što izbjeglice dobijaju pojedine funkcije i zaposlenja, a niko da kaže kako su ljudi prezentovali svoje prije rata stečene diplome, nasuprot onih koji su bez ikakvih kometencija zauzeli kancelarije protjeranih nesrba.

      Elem, jedno pitanje: jesu li sve te "izbjeglice" što dođoše u Prijedor borile se u ABiH i HVO, ili u VRS? Jesu li grad u kom su imali PRIVREMENI SMJEŠTAJ branili zajedno sa svojim saborcima, baš kako opisah u tekstu? Eto ja sam prije 29 godina dobio smještaj u Ljubiji, preko 22. brigade VRS i nekog programa smještaja porodica boraca odlučenog unutar Republike Srpske. Žena mi je mještanka, uzeli smo se nakon rata i troje djece rodilo nam se u prijedorskoj bolnici. Ja sam to šta su moja djeca i žena, a nakon 29 godina svikao sam se na Krajinu. I djeca su mi "zaguljeni Krajišnici" koji neće iz Prijedora u Banjaluku, a kamoli u Njemačku ili gdje već odlaze njihovi vršnjaci. Pritom, ja sam doista bio IZBJEGLICA pošto sam došao iz Hrvatske, dok unutar BiH govorimo o interno raseljenim licima - po međunarodnom pravu.

      Što se tiče komentara ASKA kao i uvijek samo POTPISUJEM!

      Izbriši
  3. Jok, Prijedor su odbranili ovi što se zadnjih godina prse pred kamerama, a u stvarnosti su nosili konzerve. Zajedno sa raznim facama koje niko nije vidio u zoni dejstava. Takva gamad poput tebe vijekovima gazi dostojanstvo srpskih boraca, a ponajviše takvim sprdnjama. Zbog takvih se često pitam zašto Srbi uopšte ulaze u ratove, a znaju da će poslije raya biti popljuvani, poniženi i obespravljeni. Srbi se samo klanjaju gospodarima narodnih blagajni (budžeta), i tu se današnje vrijeme ništa ne razlikuje od ranijih vijekova. Kad preuzme ključ od narodne blagajne i referent Viskovicuse može deklarisari borcem, zajedno sa ratnim švercerom Dodikom, a samo jer im se srpska govna klanjaju za deser maraka ili vreću brašna. Sprema se svjetski rat, no nisam siguran da nakon svega ima budala spremnih da ginu za ovakav pokvaren narod. Nemoj brinuti, imaćeš i ti priliku da se dokažeš i pokažeš od kakvog si materijala. Ja imam ratne drugove i mi međusobno znamo ko je bio kakav borac, a šta drugi misle nikog pretjerano ne zanima. Ponajmanje takvi što se anonimno kurče.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je Boro dobro si rekao samo nemoj biti i ti anonimna kurčina

      Izbriši
    2. Pa gdje sam ja to nastupio anonimno?

      Izbriši
    3. Ne smije Boro o Dodiku ništa ružno reći jer radi za njega, ili tačnije da kažem za narko generala

      Izbriši
    4. Jebo narkogeneral mater i tebi i drogosu vaskovicu...
      Smeta vam sto je Sinisa jedan od najjacih kadrova u ovoj jebenoj zenlji

      Izbriši
    5. Kostrešević kao gospodin na skupove opozicije pošalje malen broj ljudi ili ih bar vješto sakrije. Čak im priđe rukovodilac i kaže da šetnja njije dozvoljena, ali policija neće to sprečavati. Kod mitinga vlasti bilo je više policije, ali razumljivo pošto je skup bio mnogo veći. I onda opozicija napadne Kostreša što je na njihovim skupovima bilo manje policije nego na okupljanju vladajućih, šta je njihova tvrdnja, a upitno koliko utemeljena.

      Muka je što čovjek zna svoj posao i nastoji policiju držati podalje od političkih marifetluka, a najmanje da rade stvari koje su činili Lukač i Ćulum, pa se narod naoštrio na policiju. Ljudi ne mogu shvatiti kakva poruka je ovim potezom poslana Viškoviću i svia koji su se ufurali u moći. Uručen mi je prekršajni nalog sa 200 KM kazne zbog vrijeđanja drugog, kao i da sam na ulici presreo najobičnijeg čovjeka. Kako ih je prije dvije godine slagao za uniforme, kako ih tretira, tako mu i vraćaju. Baš kao i Lukaču. Može se našoj policiji da ufurane političare spuste na zemlju kad imaju direktora koji ne da političke uticaje, bar koliko je u njegovoj moći pošto tek sa novom vladom i zakonskim izmjenama to treba postići.

      Ljudi moji, MUP RS i Tužilaštvo BiH djeluju ubjedljivo najbolje na cijelom Balkanu i šta je najvažnije imaju kontinuitet rezultata. Sve zemlje okruženja zajedno nisu ostvarile rezultata koliko ova naša i zato Kostreš i Čampara ovako visoko kotiraju kod međunarodnih organizacija i policija velikih država. Eto predstavnike FBI prije dva dana nije htio primiti zajedno sa Lukačem, nego su održana dva odvojena sastanka. Šta bi sa Vaskovićevim najavama da će Lukač kao trsku slomiti Kostreša? Kažem da Lukač nema teorijskih šansi protiv ovog momka, a znam ih oba i mogu procjeniti na osnovu ogromnog iskustva. Sad baletan izmišlja da je Igor Dodik i šta znam ko pomogao Kostrešu, šta su tek gluposti vijeka. Igora Dodika policija zanima koliko i astrologija ili mikrobiologija, a i otac mu nije poznat po direktnom miješanju u organizaciju policije. Ministar Čađo je bio suveren u odlučivanju oko unutrašnjih pitanja 100 odsto, kao i Jovičić koji pojma nije imao. I Lukač je imao maksimalnu slobodu dok nije zaista pretjerao, no Dodik se i sad ne miješa nego pušta da to Kostreš i Lukač sami razjasne. Ko ima veći?! Ukoliko jedan od njih dva ima neki oblik protekcije to je Lukač jer Dodiku baš ne odgovara da ga Kostreš slomi kako bi želio. Iz čisto političkih razloga, a ne zato što je neko nekom drag.

      Izbriši
    6. Jedno pitanje Boro. Dodik slozili smo se svi a i ti si pisao da je lopov i kriminalčina epskuh razmera kao takav opasao se istim takvima na svakoj poziciji od ministara do policije e sad sta mene zanima posto svi znamo da je Kostresevic dosao tu gdje jeste samo zato sto je sa Dodikom u dogovoru JER NEMOJ MI MANTRATI da ga je dodik uzeo zato sto nije poslusan svi znamo da Dodika strucnost ne zanima nego pokornost. Reci ti nama ovo jel Dodik doveo Kostresevica da Kostresevic pokorno sluzi Dodiku i snsd ili ga je doveo da Kostresevic pohapsi i Dodika samog i Lukaca i Viskovica i Zeljkicu ? E to nas zanina sta je od to dvoje jer ocito po tvojim blogovima da Dodik sklanja PRAVE PROFESIJONALCE POPUT teve a dovodi poslusnike pa me zanima kako Kostresevic tako posten opstaje u toj jazbini s obzirom da vidimo da on i Mile Dodik jako fino funkcijonisu

      Izbriši
    7. Odkud tu sad najednom valja tužilaštvo bih, a skoro si srao po Kajganiću

      Izbriši
    8. Vremena se menjaju nekad ni Dodik nije valjao pa vidis da Boro okrenu plocu

      Izbriši
    9. ODGOVOR DODIK - KOSTREŠEVIĆ

      Nebrojeno puta sam te relacije objasnio u tekstovima. Dodiku je bilo u interesu da neko poput Kostreševića dođe na tu poziciju, a naprosto zbog autoriteta koji uživa kod policije. Znamo kakav haos je bio tokom vakta beskičmenjaka Darka Ćuluma i ranije. Lukač je uspio policijom ovladati u tolikoj mjeri da je čak i Dodika mogao ugrožavati, pa mu je čak i otvoreno prijetio da ga je on doveo na vlast i on će ga i skidati. Jedini Kostrešević imao je i petlje i znanja da policiju koliko toliko vrati na normalan kolosjek i to danas vidimo na milion primjera.

      Druga stvar, Dodik je Kostreševića "izradio" prije dosta godina i ovaj je na tome stekao iskustvo. Danas radi kako on misli da treba, a kome se ne dopada samo kaže da ga uvijek može smjeniti. Njemu nije nikakav problem naći lakši posao sa mnogo boljom platom, a da ne govorim kako za njega uvijek ima mjesta u Interpolu i Europolu gdje odlično znaju kakav profesionalac je u pitanju.

      Kostreševića iz te vizure boli uvo šta Dodik ili bilo ko drugi misli o njegovom radu, a najbolji primjer jeste to što ga nikad nema u medijima i da hvali svoje uspjehe. On je kvalitetno obrazovan i iskusan profesionalac i nema potrebe da prodaje maglu ili da nekom služi. Sad poslije izbora planira izmjene zakona i stavljanje policije pod punu kontrolu, a onda neće imati problem sa tim da i Dodika uhapsi ukoliko tako procjeni. Kako god je stotinjak najopsanijih likova Republike Srpske u dvije akcije fasovalo gadne batine isto bi se moglo dogoditi sa nekom stranačkom vrhuškom, a jedina razlika je što ovi sa kravatama plaču nakon prve ćuške. Neće Kostrešević ništa slično uraditi od obijesti, ali neka urade nešto slično kao sa Bašićem pa gledajte šta slijedi. Ljudi moji, dobro ga poznajem i ne pričam gluposti po nekakvim pretpostavkama ili onome šta sam čuo. Uostalom, ja sam mu neke stvari ukazao kad je započeo ozbiljnu policijsku karijeru, a shvatio je tek kada je gadno udario glavom o zid, nakon čega više nema iluzija i odlično zna šta radi.

      Izbriši
    10. Što taj toliki profesionalac ne razrješi ubistvo Željka Mrkovića, Srđana Kneževića, Mauzera... sve policijski načelnici. Za Milana Vukelića i Davida da i ne pitam, još ih ima. Ah da, zato što je i on sam teški kriminalac.

      Izbriši
  4. RASPUCHIN : Постоји једна јако битна чињеница коју би један правник , новинар , аналитичар , безбједњак , итд. морао уважити а то је образложење пресуде Радовану Караџићу у којем , између осталог , пише и (парафразирам а скоро да је и цитат) : “оптужени није имао ефективну контролу над снагама “босанских” Срба.”.
    Без обзира на моје мишљење о Караџићу ова се чињеница , коју чак ни онај суд (какав год да је накарадан) није могао заташкати , мора уважити и та чињеница тражи много дубљу анализу од овог личног сукоба са ШРО-Вишковићем и осталим ШРО-овцима. Прецизније , унутрашњег сукоба међу ШРО-овцима и њиховим шефовима.
    И наравно , Бориславе , да је мени јасно (и без читања твог текста и обајашњења , нама неукима) шта раде и каквим се "бизнисом" баве дјеца г. Лаврова. Само … , постоји много тога иза тог “бизниса”. Не гледа се све кроз новац као што то код нас ради огромна већина , има нешто што је важније и од новца , моћи и власти.
    У осталом , сличну сарадњу са Загребом имају и Додик и његова дјеца али су они корисни идиоти над идиотима. Већ сам ти писао а како би разумио овај проблем мораш се вратити на 1990. годину. И Додикове “ране радове”. Изгледа да теби није познато о чему пишем? Или и ти , као и они са БН-а , избјегаваш о томе пиасти због уваженог југословена и члана ЦК-а а Додиковог ментора и сарадника у криминалу и издаји , прије свега Републике СРБске Крајине?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. RE: Dobra poenta je ovo sa navodom presude Karadžiću, pa mogu unaprijed otkriti kako preko Viškovića planiram to detaljno razjasniti. Pošto redovnije od drugih pratiš moje tekstove trebao bi skontati da nisam bez veze u prethodnom tekstu objasnio kako je Višković tek puka narko mazga Nasera Orića i Rajka Dukića. Dva ključna čovjeka za ukupna dešavanja oko Srebrenice ja sam povezao preko droge, a sad moram ponovo pisati kako su Rajko i Naser obilazili svjedoke protiv Nasera i podmićivali ih, odnosno prijetili onima koji su odbijali novac. Mislim da sam ovim već previše otkrio jer valja nešto sačuvati i za naredne tekstove.

      Što se tiče Dodika znam ja odlično kakav kriminal se prije rata izveo u Laktašima i čak mnoge pikanterije oko toga i prethodnih dešavanja. Kada ću i hoću li ikada pisati o tim stvarima stvar je moje odluke i procjene. Niko me ne plaća, nikom ništa ne dugujem i zato imam slobodu da djelujem kako mi volja. Jedino šta nemam namjeru jeste da trgujem sa svojim saznajima ili da uzimam pare kako nešto ne bih pisao. To je pitanje moje samodiscipline - da sam spreman egzistencijalno se patiti, a odbijati mito ili laku zaradu da nešto učinim ili ne učinim. Takav sam bio kao inspektor i tih principa se držim do danas.

      I još samo nešto, kad drugi o Dodiku objave bar 10 odsto onoga šta sam ja objavio možemo pričati o moralnim obavezama. Meni je indikativno to što nije uzvratio kao što je mnogima učinio. Čak razmišljam da je to možda zato što zna kako sam spriječio pripremljen atentat na njega krajem 2006. godine i koliko sam rizikovao na tome. Razmišljam onako za sebe jer nisam tip koji ide onima kojima je valjao da ih na to podsjeća. Imao je godina da se sam javi, a pošto nije neće dočekati ni da se ja njemu javljam. Kao što nisam uradio u nebrojeno drugih situacija kada sam ljudima spasio živote ili spriječio teška ugrožavanja. Iz struke i iskustva sam naučio neke stvari, pa se tako i ponašam.

      Izbriši
    2. RASPUCHIN : Само кратко јер немам воље улазити у дубљу расправу.
      Што се Додика тиче , нисам мислио на предратни криминал у Лакташима већ преко Саве.
      Насер , дрога и још понешто имају и друге повезнице , исто тако од прије рата деведесетих.
      Какав Дукић? Тај да је "кључни" у вези Сребренице? Па ни Младић није био "кључни" а да би то био некакав Дукић.

      Izbriši
    3. Ma šta si napiso za Dodika, on ima krvi i krvi na rukama, kriminala i kriminala, a ti ga veličaš po blogu, i sad kao ti nešto piso o njemu. Kao da mi ne znamo da radiš za njega i sektu

      Izbriši
    4. Ljudi citajte blog Slobodana Vaskovica tamo je slobodna istina i samo istina ! Covjek o cemu je pisao nakon maksimum mjesec do dva akteri zavrsavaju u zatvoru. Pratite njegov blog i uvjericete se

      Izbriši
    5. Raspuchin. Dodikove šeme sa Hrvatskom kreću od rata i to čak od 1994. godine. Pokušavao je on švercati i ranije ali nije to bilo pod zaštitom politike, pa su mu kombinacije i roba padali. Ako ne kontaš Rajka Dukića onda pojma nemaš o Srebrenici.

      Izbriši
    6. Na ovom blogu sbe je moguće, pa i da čovjek reklamira Vaskovićev blog. Sto ne piše komentare kod Vasketa na blogu (nema te opcije uopšte)? Ili neka komentariše na drugim Vaskovićevim kanalima bez da ovaj obriše svaku kritiku. Tačno je da Vasković poteže ogroman broj imena, no "zamijemio" je oko teme priprmanja ubistva Čampare i policijskog načelnika. I on i ja znamo i ko je šta pripremao i ko je taj načelnik, s tim da ja sam fokusiran na druge teme (Višković), a svakako ću objaviti ko su organizatori likvidacije. Neću otkriti ime načelnika zbog njegove sigurnosti. Vasković neće ništa bitnoga objaviti jer se usrao u gaće, pošto je i njegovo ime na spisku meta. Ili bar misli da bi mogao biti meta. Kurčio se da se ne boji njihovih prijetnji kad su mu pisali, a sad kad ga ne pominju usrao se od straha.

      Izbriši
    7. Krajem 2006.sprijecio si atentat na njega? A u brate Boro... sreca pa nemas namjeru se kandidovati na izborima. Plasim se da bi ti to bio minus, na stranu da je to najljudskije nesto sto covjek moze da uradi za drugog covjeka.
      Izvini, malo sale... usijalo se oko ovih nazovi izbora, pa ljudi od nemoci svakakve kletve izgovaraju na pomen Dodika. Ne odolih da se nasalim iako je teski crnjak.

      Izbriši
    8. RASPUCHIN : Жао ми је , Бориславе , и први пут ћу си дозволити да ти кажем да немаш благог појма о Додиковим работама у сусједној држави. Нису његови "рани радови" тамо почели 1994.г. него 1990.г.. Ово ти је поуздан податак и већ сам ти то неколико пута писао. Пусти "Реке" и њихове приче.
      Рајко Дукић је један корисни идиот. Зар ти стварно мислиш да је то могло бити одрађено без Коса-Франца? Пардон , "KOS"-а - JNA? Па није то била њихова једина операција у служби запада.

      Izbriši
    9. Raspuchin pa dali je moguce da Boro nesto ne zna i da negde nije bio pa on vam je kao Mulder iz Dosije X serije sve otkrije i zna samo nizasta nema dokaza i niko mu ne veruje fali mu jos samo dr. Dana Scaliy ali dobro on ima Dr. Crtu sto bi rekla Aska malo sam se mirala nasaliti neodolih ali nije daleko od istine.)

      Izbriši
    10. Raspuchin: Vidi, Gojko Vasić radio je kao inspektor za provredni kriminal u Laktašima i odlično zna šta je Dodik radio, a čak je zaštkao određenu dokumentaciju i zato je mogao raditi onoliki kriminal koji je radio. Zna se kada su Dodiku oduzimani šleperi sa robom, kada je procesuiran i svašta nešto, ali te muljaže nije radio pod zaštitom države, nego kao i svaki drugi švercer snalazio se kao zna i umije. Od 1994, godine dobija zaštitu Miloševića, a koji mu otvara vrata u Hrvatskoj i od tada radi i za Srbiju i za Hrvatsku i za Republiku Srpsku i za Republiku Srpsku Krajinu, a Lukačeva specijala prati konvoje Dodika, Roguljića i sve te ekipe. Prije toga je bio švercer kog su hapsili, a nakon toga je od Karadžića dobio orden. To je razlika, dok je Dodik u suštini bio i ostao švercer i RATNI PROFITER.

      Izbriši
    11. ASKA: Sprečio sam atentat i na papu 2003. u Banjaluci, pa me nisu proglasili svecom. Mnogo života sam spasio u svojoj karijeri, a nikad sa potencijalnim žrtvama nisam riječ prozborio preko onoga šta je bilo nužno zbog zakonskih obaveza. Takve stvari bile su moj posao, a nakon dosta iskustva naučio sam i kako se nekad valja praviti blesav. Primjera radi poslao sam depešu MUP-u Unsko-sanskog kantona da se priprema razbojništvo nad eparhijom u Petrovcu. Nisu oni to shvatili ozbiljno dok se nakon nekoliko dana vladika Hrizostom nije pojavio zamotane glave koju su mu razbili prilikom pljačke. Još su oteli pištolj sa posvetom ministra Sredoje Novića. Sad zamislite frke kada su na mene krenule kolege iz Bihaća, pa kolege iz CJB Banja Luka gdje je kao inspektor radio vladikin sinovac, a o tome koga je Sredoja Nović u Sarajevu sve igao na noge da ne govorim. Izludili su me molbama za pomoć u rješavanju zločina koji nisu spriječili. Pa kad su krenuli urnebesi unutar tih svih službi, a dovoljno je podsjetiti kako je vrh policije Unsko-sanskog kantona pohapšen zbog organizovanog kriminala, kako im me zatvorenik pobjegao, kako je storinu čuda dogodilo se. Meni se obratilo mnoštvo sveštenika iz te i drugih eparhija da me vode kod vladike, da malo poentiramo kod njega, a nije mi se ulazilo u seksualna vršljanja vladike za koja sam takođe znao i mnogo toga drugoga, pa sam sve odreda odbijao. Možete li pretpostaviti koliko vrata sam tada imao otvorenih, a ni na jednima se nisam pojavio jer znam i stvari koje drugi nisu znali, a navaljivali su da idemo po "zasluge". Jednog dana u memoarima to će biti detaljno razjašnjeno, a dotad znam šta sam radio i nisam opterećen šta javnost o tome misli.

      ŠALU SAM RAZUMIO I ČAK SE NASMIJAO, A NEMAM VREMENA DA NAĐEM LINK SA VICEM U KOM SAM SE SAM NA SVOJ RAČUN SPRDAO OKO DODIKA I ATENTATA. UKOLIKO ZNATE VIC KADA JE ČOVJEK IZ NABUJALE RIJEKE SPASIO ADOLFA HITLERA KADA JE BIO DIJETE ONDA NE TREBA DA TRAŽIM KAKO SAM JA TO PREOBLIČIO.

      Izbriši
    12. Ma ja, ti si spriječio atentat i na Obamu, samo neće da te pohvale

      Izbriši
  5. Za RASPUCHIN: "Ne bacaj bisere pred svinje".Ne vrijedi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne postoji trocijevac 12,7 mm,nego samo 20,00 mm.
    PAT 20/3

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)