Zastrašujuće razmjere zataškavanja policijskog ubistva Davida Dragičevića (FOTO/VIDEO)

Koliko daleko je zločinačko udruženje ministra Dragana Lukača išlo u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića doznajte kroz javnosti dosad nepoznate informacije i dokaze. Mogu iz Tužilaštva BiH odugovlačiti sa mojim daljim svjedočenjima u ovom predmetu, ali nemaju načina spriječiti me u objelodanjivanju zastrašujuće istine. Idemo do kraja!


blog borislav radovanovic
Lukačeva saradnica Nataša Krković i narko-diler Viktor Iseni


Prije tri godine, 18.03.2018. godine oko 02,40 minuta u Banjaluci, pripadnici policije Republike Srpske oteli su mladog studenta Davida Dragičevića. Nakon šestodnevnog držanja u zatočeništvu i zlikovačkog mučenja usmrćen je 24.03.2018. godine između 00 i 06 časova, da bi nakon par sati Davidovo mrtvo tijelo bilo "pronađeno" na ušću Crkvene u Vrbas. Pošto je u momentu pregleda od strane mrtvozornika tijelo bilo u stanju maksimalne ukočenosti znamo vrijeme nastupanja smrti (6-9 sati unazad).

Nadalje se fokusiram samo na dosad neprezentovane informacije i dokaze kakve sam apostrofirao u prijavi protiv odgovornih iz policije i tužilaštva u predmetu "Želimir Lepir i drugi", koji vodi Bajićevo posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva RS pod brojem T12 1 KTK0000686 18. Nadam se da je Tužilaštvo BiH, shodno najavi, preuzelo ovaj krivični spis i započelo istragu protiv prijavljenih Dragana Lukača, Darka Ilića, Želimira Lepira, Dalibora Vreće, Darka Ćuluma i Dalibora Ivanića (sadržaje prijava vidi OVDE ). 

Ovim tekstom objašnjavam stvarne motive postupajućeg tužioca Dalibora Vreće da pribavljanje ključnih dokaza Davidove komunikacije od teleoperatera odgodi punih 100 dana, dok ne prestane obaveza čuvanja određenih podataka. Govorim o podacima oko aktiviranja ili gašenja uređaja, registrovanja preko baznih stanica i brojnih drugih stvari na kakvima policija ubistva načelno rješava za nekih tri do sedam dana. Kada iskusni inspektori ukrste podatke teleoperatera stvar rutine je sve involvirane u krivično djelo (osumnjičeni, svjedoci i dr,) suočiti sa nepobitnim činjenicama i tako doći do istine. Znam iz ličnog iskustva i to na kriminalistički mnogo zahtjevnijim ubistvima od ovog Davidovog.

Odlično znamo zašto je tužilac Vrećo procesno odugovlačio pribavljanje ključnih dokaza od teleoperatera i to je prijavom ukazano u mjeri dovoljnoj za pokretanje istrage protiv njega i njegovog šefa Želimira Lepira. Sa druge strane MUP RS je preko direktnog linka kontrolisao i sprečavao operatere MTEL-a da inspektorima, roditeljima i drugim zainteresovanima izdaju listing poziva, šta će detaljnije biti pojašnjeno u drugom dijelu teksta. Ovde ću samo istaći važnost dolaznih (i dalje povezanih) poziva koji razotkrivaju stvarne razloge Davidovog dolaska u kafić "Meta" i to zarad unaprijed isplaniranog incidenta i tuče, a širim planom vezano za prethodno sačinjenu optužnicu tužioca Saše Labotića. 

Javnosti je odlično poznat snimak Davidovog posljednjeg zaživotnog pojavljivanja na Trgu Krajine, za koji sam odmah po objavljivanju ocjenio kako je u pitanju njegovo presretanje od strane pripadnika policije u civilu. I da su dva mladića sa kojima je prethodno razgovarao svjedoci ko je Davida doista presreo - vidljivo na završetku snimka. Davno sam objasnio kako su ti mladići mogli shvatiti da su njihovog poznanika zaustavili pripadnici policije, a šta će daljom istragom razjašnjavati Tužilaštvo BiH.

Po kasnijim dokazima i podacima do nivoa "osnova sumnje" utvrdili smo da su policajci Davidu prvo oteli mobilni telefon. Poznat je identitet dvije djevojke sa čijeg telefona je David pozivao svoj broj telefona, nakon čega je aparat ugašen. Znači, putem telekomunikacionih dokaza i izjava svjedoka nepobitno znamo da je David Dragičević posljednji "kontaktirao" sa sopstvenim telefonom, šta se lažnom istragom kontinuirano pokušava prikriti.


blog borislav radovanovic
Šema kretanja telefona osoba sa snimka nadzorne kamere od Nataše Krković

Na gornjoj fotografiji, koju po prvi puta prezentujem javnosti, vidite "šemu kretanja" osoba sa prednje pomenutog video snimka Davidovog posljednjeg viđenja na trgu. Ovaj "dokaz" Davoru Dragičeviću dostavila je kontraverzna Nataša Krković (vidi sa Siniša "Gebels" Mihailovic ) sa tvrdnjom da je u pitanju uradak italijanskog pravosuđa. Za imenovanu smo nesporno utvrdili da je u pitanju samo jedna u nizu osoba koje je ministar Dragan Lukač angažovao radi uništavanja stvarnih i podmetanja lažnih dokaza, te manipulisanja sa porodicom žrtve i zajednicom "Pravda za Davida".

Na Tužilaštvu BiH je da ispita Natašu Kričković (vidi: Lukačeva "Talija" ) o porijeklu "dokaza" sa gornje , kao i sa dvije fotografije postavljene ispod teksta. Pa i da razjasne: da li sporne "šeme" potiču od italijanskog pravosuđa ili od - ministra Dragana Lukača kao nalogodavca ubistva? Znate, moguće je da se Davidov telefon "kretao" pokazanom putanjom, ali nakon što su mu ga policajci oteli u namjeri prikrivanja izvršenja njegove potonje otmice. 

Nakon što je Davor Dragičević došao do javnosti dobro znanog snimka ubicama njegovog djeteta valjalo je dezavuisati ga u pogledu stvarnih dešavanja, posebice jer su u MTEL-u nezakonito mu uskraćivali listing poziva, štaje bio prljavi zadatak Nataše Krković i/ili lažnog ujaka Aljoše Borkovića. Zato će Krkovićka morati državnim tužiocima objasniti kako su nastale fotografije "šema kretanja" prezentovane ovom objavom. Ispod postavljam autorski video uradak sa objašnjenjima ključnih trenutaka otmice, koji nemojte propustiti.



Kada su mi pokazane "šeme" koje ovim tekstom objelodanjujem  uslijedilo je logičko pitanje: gdje su brojevi telefona po kojima je ovakva rekonstrukcija urađena? Kad naši inspektori rade ovakve stvari imaju brojeve SIM kartica, IMEI telefona, ostvarene pozive i poruke, vremena, bazna stanice... i druge podatke od teleoperatera pribavljene sudskom naredbom. Kakve su mogućnosti vojne tehnologije ne razumijem se mnogo, ali zato odlično znam kako i sa čim rade policijska i pravosudna tijela. Zato i tvrdim da je ovde riječ o teškim manipulacijama. 

Ima Tužilaštvo BiH nebrojeno načina i procesnih mogućnosti razjasniti sporna dešavanja, pa sve do te kontraverzne masovne tuče kod Metalske škole - šta od starta vidim samo kao još jedan ciljno podmetnut lažni trag. Nisu policajci-ubice tek tako Davidu prvo oteli mobilni telefon, nego radi prikrivanja otmice kakva je prethodno isplanirana i ubrzo uslijedila. Pod lažnim izgovorom privođenja ili lišenja slobode?!

Obzirom da je Okružno tužilaštvo Banja Luka već dostavilo krivični spis državni tužioci mogu razjasniti da li su u memoriji telefona doista sačuvane fotografije unutrašnjosti kuće Đorđa Rađena. U nebuloznoj ideji dokazivanja lažne ili nepostojeće krađe policajci su sa prethodno otetim telefonom fotografisali unutrašnjost kuće, mjesta gdje David naprosto nije mogao biti. 

Isti slučaj je sa snimkama njegovog ulaska i izlaska iz kuće za koje je već utvrđeno da su prepravljane i manipulativno obrađivane. Znamo i kako su nesrećnu majku Suzanu prevarili da im ove lažne dokaze sama donese, pa i kakva komunikacija je vođena između inspektora Karanovića i Đorđa Rađena. Normalno, podaci teleoperatera imaju mnogo jaču dokaznu snagu i daju potpuniju sliku kriminalnih radnji, šta i jeste suštinski razlog njihovog blagovremenog nepribavljanja.

Nakon nebrojeno tekstova sa detaljnim obrazloženjima o lažnom prijavljivanju krađe i kasnijem podmetanju "dokaza" nemam potrebu trošiti prostor na dokazivanje koji pripadnici policije su činili krivična djela tokom uviđaja i obdukcije. Sami su sebe "identifikovali", baš kao i oko izmišljene krađe iz kuće Rađenovih. Sa druge strane fokus ove objave je na dokazima u domenu telekomunikacija kakve kriminalizovani pripadnici policije i tužilaštva kontinuirano skrivaju ili uništavaju.

Zato, po prvi put i ekskluzivno, objelodanjujem navode iz mog svjedočenja u republičkom tužilaštvu po predmetu "Želimir Lepir i drugi". U izjavi detaljno sam obrazložio zbog čega su tužilački i policijski banditi punih 100 dana odugovlačili sa pribavljanjem dokaza od teleoperatera, a šta je djelimično prednje pomenuto. Potom sam ukazao na nezakonit uticaj ministra Lukača i ostatka zločinačkog udruženja na MTEL radi sprečavanja davanja listinga poziva Davoru Dragičeviću, koji je na to imao legitimno pravo i objektivnu potrebu.

Svedočki sam ukazao da je MUP RS od momenta nestanka Davida Dragičevića, pa mjesecima nadalje, vršio direktan nadzor nad servarima i bazama podataka MTEL-a. Ponavljam, policija je nezakonito uspostavila vezu sa urađejima i podacima ovog teleoperatera! Pokušali su zaposlenici pristupiti podacima Davidove komunikacije, ali bi odmah usljeđivalo telefonsko pozivanje iz policije i traženje objašnjenja razloga te radnje. Potom su inspektori dolazili u MTEL i ispitivali sve koji su pokušavali pristupiti podacima vezanim za Davidov broj telefona. 

Kod zaposlenih nije bilo dilema oko toga da policija direktno sprečava pristup podacima kakve su sami trebali pribaviti radi njegovog traženja, a da ne govorimo nakon pronalaženja mrtvog tijela. Svjedočio sam i o drugim vidovima nezakonitog uticaja na zaposlenike MTEL-a od strane rukovodstva firme spregnutog sa policijskim zločincima. Zastrašujuće stvari su činjene.

Predao sam postupajućem tužiocu primjerak dokumenta o obavezi čuvanja tajni poslodavca kakav su morali potpisati svi operateri i zaposlenici MTEL-a pred održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS o tada još uvijek "zadesnom stradanju" Davida Dragičevića. Kada je postojala najveća potreba pribavljanja podataka o Davidovoj zaživotnoj telekomunikaciji, pa time i najveći strah ubica i saučesnika od tog čina, zaposlenicima MTEL-a podijeljeni su ovi odštampani dokumenti radi "hitnog" potpisivanja. Takva radnja preduzeta je u svrhu njihovog dodatnog zastrašivanja oko (ne)pribavljanja tih ključnih dokaza. 

Neću iznositi sve detalje svjedočenja, ali apostrofiram da sam pribavio čak i nepopunjen primjerak tog dokumenta, te tužiocu ukazao kakve materijalne dokaze treba tražiti u tom preduzeći. Iako on to odlično zna "podsjetio" sam ga kako se saslušavaju svjedoci na osnovu dokumenata kakve su potpisali, a onda i da li su slične stvari činjene u posljednjih 17 godina. Zašto baš pred sudbonosne momente za Republiku Srpsku preduzeće MTEL na takav način "podsjeća" zaposlene kome moraju biti lojalni? Pokazalo se da je "lojalnost" ispoljena prema organizatorima i direktnim počiniocima ubistva nevinog dječaka.

U konačnici ističem kako ovim ekskluzvnim informacijama i objelodanjenim dokazima vršim javni pritisak na Tužilaštvo BiH oko preuzimanja predmeta upravo onako kako su najavili - i od okružnog i od republičkog tužilaštva. Kad sve to objedine nema vrdanja oko obaveznog pokretanja istrage i čak pritvaranja članova zločinačkog udruženja unutar policije i pravosuđa zbog dokazanih teških krivičnih djela povodom ubistva Davida Dragičevića. Ovo je samo produžetak javnog pritiska započetog tekstom Istraga ubistva Davida Dragičevića određuje budućnost Republike Srpske! .

Neko će reći kako ne treba vršiti pritisak na organe krivičnog gonjenja. Načelno jeste tako, ali bez masovnog djelovanja "Pravde za Davida" ovaj zločin nikad ne bi dobio svoje procesno obličje. David Dragičević i nadalje bi bio tretiran kroz početna tumačenja vrha MUP-a i režimskih medija u stilu "opljačkao kuću, pa pijan i drogiran pao s mosta i utopio se u Crkveni". Nakon aman 1 100 dana neprekidne borbe od nezaboravne pres konferencije Darka Ilića dogurali smo do "istrage o istrazi" sa nivoa Tužilaštva BiH, pri čemu je očigledno potreban i dalji javni pritisak na institucije - šta i jeste funkcija ove objave. 

Nastaviće se...


blog borislav radovanovic
Šema kretanja aktera tuče od Nataše Krković


blog borislav radovanovic
Nataša Krković i Siniša Mihailovic






Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)