BOSANSKI VITEZ NERMIN ŠEHOVIĆ: Podsjećanje na zasluge u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

 

Nakon nastupa na Fece TV o obistvu Dženana Memića sarajevski inspektor Nermin Šehović zasluženo postaje junak bosansko-hercegovačke javnosti. No, o kakvom prekaljenom profesionalcu i vitezu je riječ mnogo više znamo po zaslugama u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića. Za inspektora Šehovića nema „savršenog ubistva“!


blog borislav radovanovic

 

Danas znamo da pravda jeste spora, ali kad snage udruže neprevaziđeni advokat Ifet Feraget i beskompromisni Muriz Memić vidimo da je dostižna čak i u ovom našem Tamnom Vilajetu. Upoznao sam ova dva heroja, shvatio matricu njihove borbe i iskreno vjerovao u uspjeh kakvom trenutno svjedočmo. Malo je reći da Ifet i Muriz restartuju Bosnu i Hercegovinu 

Novinar Senad Hadžifejzović objasnio je koliko muke i odobrenja je trebalo za javni nastup sarajevskog inspektora Nermina Šehovića, a onda smo shvatili i razlog panike sarajvskih centara moći. Preko četiri godine skrivali su činjenicu da je tim stučnjaka, predvođen Šehovićem, sproveo „istragu o istrazi“ ubistva Dženana Memića i kompletan slučaj aman doveo do njegovog finala. O tome više u narednim tekstovima. 

Uglavnom, građani ove zemlje i regiona dobili su još jednog heroja borbe za istinu i pravdu, pa sad s pravom traže njegovo adekvatno pozicioniranje u organima krivičnog gonjenja. I da moćnici objasne razloge ukidanja Odsjeka za krvne delikte kojim je tolike godine uspješno rukovodio Šehović. Odsjeka sa nebrojeno uspješno procesuiranih ubistava, koji je svojim radom građanima ulivao povjerenje. 

Ovakvo policijsko „sistematizovanje“ tek treba problematizovati sa pozicije zasigurno najvećeg profesionalnog uspjeha Nermina Šehovića i njegovog tima. Govorim o rasvjetljavanju i procesuiranju ubistava Mithata Mekića, njegove trudne supruge Marije Salas Kortez, Marija Tolića, Vernera Ajdarija, Rajka Milovanovića i drugih žrtava zločinačke organizacije Zijada Turkovića. 

Prvi svjedoci na suđenju Turkoviću i drugima optuženima bili su upravo Nermin Šehović i Vahidin Šahinpašić - njegov kolega iz SIPA koji je rukovodio policijskim timom. No, ovaj tim državne i entitetske policije oformljen je nakon početnih saznanja i rezultata Šehovićevih ljudi. Zato on sudu i objašnjava kako su saznanja o djelovanju zločinačke organizacije zasnovana na oko 35.000 presretnutih komunikacija između članova iste. 

Šehović je posvjedočio o „prelomnom momentu“ istrage – kada jednog od optuženih, Hajrudina Memovića, ispred BBI centra u Sarajevu hapse sa čahurom od metka kojim je ubijen Mario Tolić. Memović je ovaj dokaz pokušao prodati za 70 000 eura, no nije računao da policija upravo vreba takav čin pronalaženja materijalnih dokaza.

Inspektor Šehović na Sudu BiH svjedoči kako je nakon hapšenja Memovića nastala panika unutar Turkovićeve zločinačke organizacije, a šta su najbolje znali preko presretnutih komunikacija. Nakon prvotnog šoka osvjedočeni monstrumi zauzeli su stav „nema tijela – nema djela“, računajući da su uspjeli sakriti i uništiti tijela ubijenih žrtava i tragove na mjestima surovih likvidacija. I tu su se grdno prevarili!

Policijski tim uspješno pronalazi tijela ubijenih i to je presudni momenat razbijanja Turkovićevog zločinaštva, zbog kog su on i članovi zločinačke organizacije presuđeni na maksimalne zatvorske kazne. Ispod postavljam video uradak sa kog se vide ključni momenti ove priče, ali prije gledanja moram upozoriti na UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ na završetku priloga. Scene mrtvih tijela i nerođene bebe pokušao sam zakloniti natpisima, ali osjetljivim osobama i maloljetnicima preporučujem da ne otvaraju postavljeni video.



Neće mi Federalna televizija zamjeriti što sam za potrebe ove objave preuzeo samo dio njihovog dokumentarca o procesu potiv Turkovića i ostalih osuđenih, a kompletan sadržaj možete pregledati klikom OVDE. Natpisima sam pokušao ublažiti mučne scene, ali sam tijela nerođene bebe ubijene trudnice Marije Salas Kortez i drugih ostavio u prlikogu kako bi bar dio javnosti spoznao i taj segment rada policijskih inspektora. Mučan, ali opet neizostavan i izuzetno značajan dio našeg posla.

Kako pred sudom svjedoče Šehović i Šahinpašić ubice su hemijskim supstancama uništavale zakopana tijela i tragove ubistava na licu mjesta, no to se pokazalo samo kao segment njihovih pukih želja i loših zamisli. Nema savršenog ubistva, ima samo loših kriminalista, a to Šehović i Šahinpašić dokazano nisu

Pisao sam mnogo o mojim profesionalnim rezultatima slične prirode tako da ove pohvale ne dolaze od laika, nego od bivšeg inspektora koji izvrsno poznaje sa čim su Šehović i kolege realno bili suočeni u dokazivanju ovih monstruiznih zločina. Posebice zbog svima znanih Turkovićevih veza u policiji i tužilaštvu, koje su uveliko komplikovale rad hvale vrijednih inspektora i produkovale životne opasnosti po njih i porodice. 

Bosna i Hercegovina zapošljava preko 20 000 policijskih službenika, a na prste možemo izbrojiti one spremne da se uhvate u koštac sa zločinaštvom poput Turkovićevog. Pritom, inspektori-heroji imaju apsolutno istu platu sa kolegama koji drže „distancu“ od bilo kakve opasnosti, sve do onih sa dopunskim primanjima po osnovu sprege sa organizovanim kriminalom.

Po pravilu najbolji inspektori bivaju marginalizovani, a da ne ponavljam nebrojeno puta opisivane teške progone pojedinaca u funkciji „disciplinovanja“ policije. Suština je primorati policajce da ne rade posao za koji ih građani plaćaju i to moramo pozicionirati kao ozbiljan društveni progon. Zato je iznimno važna masovna javna podrška vrsnim profesionalcima poput Nermina Šehovića! Upravo zbog širenja svijesti o ovoj temi objavljujem nepoznate ili zaboravljene detalje iz njegove ranije karijere.

Na kraju moram apostrofirati riječi kolege Šehovića izrečene na Face TV. Kazao je da ljudski život prepoznaje kao najvišu vrijednost i da se upravo zbog takvog uvjerenja opredjelio i vrhunski specijalizovao za rad na krvnim deliktima/ubistvima. Nije pričao kako se takva profesionalna orjentacija pogubno odražava i po njega lično i po njegove bližnje, a trebalo bi čuti i tu stranu „medalje“ – kako bi shvatili da je ovde riječ o viteštvu. 

Nije Nermin Šehović samo vrhunski kriminalista, nego prije svega VITEZ! Rame uz rame sa njim stoji ADVOKAT-VITEZ Ifet Feraget! 

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!