BANDITIMA MITROVIĆU I VUJANOVIĆU JAVNO: Pravda jeste spora, ali neizbježna! (FOTO, VIDEO)

Prijedorsko tužilaštvo, pod kontrolom okorjelog kriminalca Mladena Mitrovića, dvije godine vodilo je istragu zbog lomljenja slavine kojom sam se isjekao radi izvlačenja iz policijskog pritvora. Nakon policijskog video snimka tadašnjeg hapšenja i pritvaranja objelodanjujem i sramnu tužilačku odluku iz koje se vidi kakvi idioti vode tužilaštvo i policiju. Stići će ih krvlju ispisana "PRAVDA", to im javno poručujem.


blog borislav radovanovic

U tekstu Svojom krvlju sam pisao "PRAVDA" objasnio sam stvarna dešavanja od 03. septembra 2018. godine, kada sam se samopovređivanjem živ izvukao iz policijskog pritvora. Prethodno su u prijedorskom tužilaštvu i policiji odbili zaprimiti prijavu protivpravnog lišenja slobode i sumnje na pokušaj likvidacije svjedoka u krivičnom predmetu ubistva Davida Dragičevića. Zato javnost treba znati detalje sramne istrage oko polomljene slavine za vodu kojom sam se isjekao.

Moj jedini grijeh bio je što sam 13 dana prije tog unaprijed planiranog i ciljnog hapšenja Republičkom tužilaštvu RS podnio prijavu protiv ministra Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma, te policijskih načelnika Darka Ilića i Dalibora Ivanića. Prijavio sam ih za "teško ubistvo" Davida Dragičevića. Koliko su prijava, svjedočenje i predloženi dokazi pravno i dokazno utemeljeni, sad će istragom razjasniti Tužilaštvo BiH. Može Gordana Tadić i nadalje štititi tužilačke i policijske zločince, ali to je vodi ka poziciji osumnjičene u istrazi Ureda tužioca Međunarodnog krivičnog suda (ICC). Šifra: "zločin protiv čovječnosti"!

Uz gornji tekst postavio sam policijski audio-video snimak stvarnih dešavanja, a kakav možete pogledati ispod pasusa. Poslije emitovanja ovog "dokumentarca" načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović ponovo je teško zloupotrebio službeni položaj i maltretirao policajce zbog nebuloznih sumnji da su mi ustupili sporni snimak. Za njegovu informaciju snimak mi je dostavio postupajući sudija i to po mom zahtjevu da se ovaj dokaz pribavi sudskom naredbom. 



Kada je shvatio da sporni snimak jedino dokazuje nezakonite radnje policije počinjene po njegovim direktnim naređenjima Vujanović je ovaj dokaz pokušao sakriti. Na objelodanjenom audio-video materijalu načelnik Vujanović i tadašnji komandir ne vide se jer stoje iza kriminalističkog tehničara u ulozi snimatelja, ali nesporno znamo ko je izdavao naređenja. Zato sam i apostrofirao da prema policajcima koji su izvršavali naređenja nemam zamjerki!

Sa druge strane gadno sam zamjerio Mladenu Mitroviću, Glavnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, sve do javno izražene sumnje da je direktno saučestvovao u pokušaju moje likvidacije ili fizičke eliminacije kao svjedoka u predmetu ubistva Davida Dragičevića.  Prethodnim tekstom detaljno sam objasnio kako je Mitrović nezakonito spriječio zaprimanje prijave moje majke i dežurnom tužiocu bukvalno zabranio izlazak na lice mjesta.

Tvrdio je kako on "odlično zna šta se dešava", šta podrazumijeva i njegovo znanje o teškim kršenjima zakona povodom mog nezakonitog hapšenja i držanja u prostorijama za zadržavanje. I oko strogo zabranjenog uskraćivanja hrane, lijekova, kontakta sa porodicom i drugih prava lica lišenog slobode. Znao bi sve to i dežurni tužilac da nije potpao pod nezakonit uticaj Mitrovića.

Kako su pojedinci sijali sad im valja i požeti, pa tako objelodanjujem skandalozne radnje tužilaštva po ovom događaju. Nakon što su odbili elementarno provjeriti prijavu unezvjerene majke zbog sumnje da joj je sin u životnoj opasnosti iz tužilaštva su ispoljili nevjerovanu zainteresovanost za "stradanje" slavine za vodu. Odmah su okvalifikovali krivično djelo i naredili vršenje uviđaja.


blog borislav radovanovic

Na gornjoj gotografiji vidite dokaz da je prijedorsko tužilaštvo protiv mene dvije godine vodilo istragu zbog krivičnog djela "oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari" počinjenog lomljenjem česme kojom sam se samopovrijedio. To da li sam se isjekao slavinom zbog straha od životne ugroženosti ili zbog izvlačenja iz pritvora u kom sam nezakonito držan tužilaštvo nije zanimalo, ali su za slomljenu slavinu ispoljili neviđenu empatiju. Možete samo zamisliti kakave "strahove i duševne boli" je pretrpila slavina za vodu.

No, šta doista vidimo iz tužilačke odluke sa gornje fotografije, kao i sa druge stranice postavljene ispod? Navod da je tužilaštvo protiv mene obustavilo istragu podrazumijeva prethodno formalno pokretanje istrage, odnosno donošenje Naredbe o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela "oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari". Po prijavi PU Prijedor tužilaštvo je pokrenulo i vodilo istragu do novembra prošle godine (preko dvije godine).

Istraga je vođena u "strogoj tajnosti" obzirom da MUP o podnošenju prijave nije izdao saopštenje, niti sam od tužilaštva obavješten - dok sve nije okončano. Sad mi valja podnijeti zahtjev tužilaštvu za pregledanje spisa i dokaza, a za potrebe procesuiranja Vujanovića, Ivanića, Mitrovića i drugih odgovornih. I to u okviru šireg konteksta vršenja krivičnih djela na moju štetu, ali o tome drugom prilikom.


blog borislav radovanovic

Sa fotografije druge strane akta vidite potvrdu mojih navoda oko tužilačke kvalifikacije krivičnog djela i nalaganja vršenja uviđaja. Ekspresno nema šta. Međutim, formalni razlog obustavljanja istrage tek pokazuje skandalozno neznanje ili čak zlonamjerno kršenje zakona sa strane tužilaštva. Istraga je obustvaljena jer PU Prijedor nije tužilaštvu dostavio prijedlog krivičnog gonjenja. Ovo krivično djelo ne goni se po službenoj dužnosti, nego po prijedlogu oštećenog čiji rok za dostavljanje je maksimalno tri mjeseca. 

Po kom pravnom osnovu je onda Mitrovićevo (privatno!) tužilaštvo pokrenulo istragu? Po kom osnovu je dvije godine vodilo istragu? Bez formalnog prijedloga krivičnog gonjenja nema krivičnog djela, a time ni pravnog osnova za pokretanje i vođenje istrage. Tako zakonski stvari stoje, a Mitrović i Vujanović imaju moje javno obećanje da će sporna dešavanja kad-tad objašnjavati sa pozicije osumnjičenih pred državnim ili međunarodnim tužilaštvom.

Prije toga mogli bi iz MUP-a objasniti: kako jevtina česma, kakvih na pijaci imate po desetak maraka, stara bar deceniju, može koštati 40 maraka? Neko se ovde koruptivno "ugradio" za nekoliko puta veći iznos od realnog. Tako česma po česma, objekat po objekat, iznajmljivanje stotinu škoda na četiri godine za 5,7 miliona iako su iste mogli kupiti za četiri miliona i normalno je da ministri policije postaju milioneri. Pritom radi prikrivanja sopstvenog kriminala i korupcije ubijaju djecu, građane, česite profesionalce i svjedoke. Sve do "zločina protiv čovječnosti"!

Mitroviću i Vujanoviću sam na zidu ostavio svojom krvlju ispisanu poruku i danas im javno poručujem da će ih stići pravda. I mnogo bolje im je da se suoče sa institucionalnom pravdom, jer u suprotnom stići će ih moja odmazda, osveta ili "uzimanje pravde u svoje ruke". Pitanje mojih ličnih ubjeđenja je razlog što se dosad nisam služio njihovim metodama, a nikako straha ili neznanja. Znam milion i jedan način kako gadno nauditi ljudima, šta je naprosto jedna od dimenzija moje profesije.

Život su mi zagorčali, djeca su gadno propatila zbog njihovih nečastivosti, a da ne pominjem širu porodicu. Po ko zna koji puta javno pitam: kakav zločin sam počinio da me ovako surovo kažnjavaju? U optužnici protiv mene stoji da sam 29. septembra 2016. godine otvorio vrata kancelarije Dalibora Ivanića, opsovao mu majku i rekao da ću ga ubiti. Nema govora o nekakvim pištoljima, pokušajima ubistva, duševnim bolestima i drugim lažima ministra Dragana Lukača. Policajac Danko Karanović, koji me je bez ikakvog osnova fizički napao, svjedočio je da otpora nisam pružao. 

Četiri i po godine borio sam se da na sudu utvrdimo istinu, posebice nakon onakve sramne javne satanizacije kakvoj sam izvrgnut tokom rada u anketnom odboru Narodne skupštine RS. Zalud, još nisam dobio pismeni otpravak presude, nego sam prije par dana podnio sudu zahtjev za razgledanje spisa. Kad dobijem presudu ima da je dostavim mnogima kako bi zauzeli stav spram onoga šta je ministar Lukač bestidno nalagao. Tražim od suda elektronske zapisnike kako bih o suđenju objavio knjigu, da čita narod kakvi lažljivci i idioti vode policiju.

Sad imamo problem što sam izdržao težu kaznu od one koju bih dobio da sam Ivanića ubio. Čovjek živ i zdrav, uživa u blagodetima položaja i primanja, a ja sam pretrpio patnje i ograničenja slobode teža nego da sam bio u zatvoru. I porodica je "odrobijala" zločin koji nisam počinio! Dalibor Ivanić je lično izvršavao dio kazne, a onda je to prepustio Sretoji Vujanoviću. 

Zbog vođenja krivičnog postupka četiri i po godine porodica i ja bili smo zatočeni u Republici Srpskoj. Nisam smio napustiti mjesto prebivališta, a kamoli da emigriram (ide potjernica). Uostalom, koja zemlja bi me primila sa uvjerenjem da se protiv mene vode krivični postupci? Pojma nemam koliko postupaka protiv mene vodi prijedorsko tužilaštvo iako krivičnog djela dosad nisam počinio. Sila nebuloza poput ove sa slavinom.

Završio sam magistarske studije kriminalistike i bezbjednosti, ali za neko drugo zaposlenje treba imati uvjerenje da se ne vodi krivični postupak. Pritom, kako pred penziju napustiti zaposlenje u MUP-u, pa bilo to i sa polovinom plate zbog suspenzije? Nezakonite suspenzije zbog čega mi pripada sad već pozamašna naknada, kakvu mi svim silama nezakonito pokušavaju uskratiti. I ta polovina polate išla je za kredite, gdje sam iznose rata čak morao domirivati (sve sa neizbježnim kamatama). Teško ću naći vještaka ekonomske struke sposobnog za izračune pretrpljene materijalne štete, a nematerijalna je odavno nenadoknadova. 

Problem je što se porodica i ja moramo suočiti sa novim i težim štetama. Zbog nezakonitog otkaza prestale su uplate rata kredita i sad banke kreću u prinudnu naplatu. Sve šta posjedujem stekao sam teško i pošteno, a sad ću po prilici ostati bez krova nad glavom. Sa troje djece, suprugom i majkom valja mi ponovo u podstanare ili na golu ledinu. To nam je namjenila Republika Srpska koju smo pokojni otac i ja životima branili! To je Republika Srpska - privatna prćija kriminalaca i zločinaca kakve sam polovinu života hapsio i zatvarao.

Odlično Vujanović i Mitrović znaju da Daliboru Ivaniću nisam opsovao majku, a kamoli prijetio. Vidite na gornjem snimku koliko dobro kontrolišem svoje ponašanje, a vjerujte da sam na prethodnom incidentu bio mnogo mirniji. Prisutni policajci su to na suđenju odreda posvjedočili. No, Mitrović i Vujanović su drugari, u kafanama utvrđuju "procesnu istinu" i kako ljudima zagorčati živote montiranim i lažnim optužbama. Na koje onda Lukač doda svoje fantazije, pa vidite u šta se izrodi traženje objašnjenja zbog maltretiranja porodice.

Nema potrebe da se lažemo. Silni progon i teror posljednjih godina trpim samo zbog pisanja na ovom blogu. I korištenja stručnih znanja radi pomaganja raznim nevoljnicima, poput prijave ubistva Davida Dragičevića. Takve stvari nisu mi trebale dok sam imao policijska ovlaštenja, te prikupljao direktno dokaze i hapsio, a sad djelujem u uslovima kakve su drugi nametnuli. Ne činim ništa zakonom zabranjeno, ali Republika Srpska odavno je pretvorena u privatnu prćiju teških kriminalaca i mamlaza, gdje nema mjesta za čestite i stručne profesionalce. Svi to znamo.

Hoće li se drugi pokoriti, šta nas čeka kao društvo - nemam predstavu, ali moja malenkost nema namjeru mijenjati se ili odustati od borbe. Najmanje ću prestati sa objelodanjivanjima istine o bitangama poput Mladena Mitrovića i Sretoje Vujanovića, sve sa ovakvim prezentovanjem konkretnih dokaza počinjenih nezakonitosti. Vjerovali ili ne: to su ključni potezi "lomljenja kičme" zločinačkog udruženja ministra Dragana Lukača.

Zalud je podnijeti stotinu prijava dok god su zločinci na sadašnjim pozicijama, tako da prvo valja demontirati njihove poluge moći, a onda je stvar rutine otpremiti ih na zaslužene robije. Nije laka rabota demontiranje ovako moćnih struktura, no i najdalji put započinje prvim korakom, pa narednim i opet narednim... Poenta je u kretanju ka cilju, a negdje će se već stići. Analogno, bitange poput Mitrovića i Vujanovića kreću se prema robijašnicama sa dobrim pretpostavkama da tamo i stignu. Šta je po njih mnogo bolja opcija od toga da pravdu moram sam sprovoditi. 

Nastaviće se...


Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!