Reagovanje na neistine potrala "Srpska info"

Objavljujem reagovanje upućeno portalu "Srpska info" zbog neistina i pogrešnih tumačenja iznesenih u tekstu o mom "kažnjavanju zbog širenja panike". Reagovao sam primarno motivisan potrebom da tražimo objavljivanje sporne odluke Vlade RS, a kako bi građani, novinari, policajci i sudije uopšte znali kakva ponašanja su zabranjena i kažnjiva. Kako da poštujemo propis čije odredbe su nam nepoznate i nedostupne? Ili ćemo zakone tumačiti poput načelnika PU Prijedor Sretoje Vujanovića - koji još nije shvatio da je jedino policija prekršila zakon.

Ilustracija Danijel Cucek
SADRŽAJ REAGOVANJA: 
  
Poštovani,

obraćam Vam se povodom Vašeg teksta pod naslovom "PRVA PRIJAVA ZBOG DIZANJA PANIKE Prijedorski bloger plaća paprenu kaznu", objavljenog na Vašem portalu (vidi: OVDE ), a koji sadrži više neistinitih navoda i pogrešnih tumačenja činjenica.

U spornom tekstu, uz navođenje mog imena i postavljanje fotografije, pogrešno ste naveli da je PU Prijedor uručio mi "prijavu", da sam time "sankcionisan", te da "plaćam paprenu kaznu". Time ste dezavuisali svoje čitaoce, kao i niz drugih medija koji su preuzimali Vašu objavu ili se pozivali na istu, odnosno svojim tekstom ste širili i doprinijeli širenju neistinitog sadržaja.

U cilju istinitog i pravilnog informisanja javnosti ukazujem Vam na sljedeće relevantne činjenice. Od strane PU Prijedor uručen mi je nezakonit prekršajni nalog, čiju fotografiju dostavljam u prilogu, zbog čega nema govora o nekakvom sankcionisanju, plaćanju kazne ili mojoj odgovornosti. Jedino možemo govoriti o nezakonitom ponašanju policijskih službenika i kršenju zakona od strane MUP RS.

Konkretno, PU Prijedor spornim prekršajnim nalogom grubo je prekršio član 3. Zakona o prekršajima RS koji obligatorno nalaže da niko ne može biti sankcionisan za djelo izvršeno prije nego što je zakonom ili odlukom zasnovanom na zakonu propisano. Pored toga pogažene su norme ustava i međunarodnih konvencija koje izričito zabranjuju retraktivno kažnjavanje. Zato nema teorijskih mogućnosti da me sankcionišu zbog sporne objave na mom blogu, a posebno jer će o ovom prekršajnom nalogu konačnu odluku donijeti sud.

Iz sadržaja prekršajnog naloga jasno se vidi da sam navodno inkriminirajući tekst objavio 18. marta, a šta znači dan prije donošenja sporne odluke Vlade RS o zabranji "širenja panike i nereda", odnosno dva dana prije njegog objavljivanja u Službenom glasniku RS. Međutim, ključni problem proizilazi iz činjenice da fizička i pravna lica na koje se kontraverzna odluka vlade odnosi još uvijek nemaju znanje kakva ponašanja i djela su zabranjena i kažnjiva.

Elementarna pretpostavka sprovođenja zakona ili odluka nadležnih organa jeste da populacija uopšte zna koje i kakve radnje su zabranjene i kažnjive. Zato su nadležne institucije Republike Srpske u obavezi da ovu odluku prvo učine dostupnom, odnosno da objave njen sadržaj, pa tek onda možemo govoriti o njenoj primjeni. Na ovakvo reagovanje primarno sam se odlučio kako bi preko Vašeg uticajnog medija ukazao na problem i pomogao građanima i medijima u zaštiti osnovnih prava i sloboda.

Ujedno apelujem na Vaše i druge novinare da od institucija traže HITNO objavljivanje sporne odluke Vlade RS, a naprosto kako bi pomogli građanima i novinarima da znaju kakva ponašanja i djela je vlada svojom odlukom inkriminirala uz novčano kažnjavanje. Žalosno je što na ovaj način moramo tražiti od institucija da čine stvari na kakve su ustavom i zakonom obavezne.

Shodno Zakonu o javnom informisanju RS, a primarno računajući na Vašu profesionalnu etiku, tražim da ovo reagovanje objavite na svom portalu, te dozvoljavam objavljivanje fotografije nezakonitog prekršajnog naloga PU Prijedor iz kog proizilaze prednje navedene činjenice.


Prijedor, 21.03.2010. godine

S poštovanjem,

bloger Borislav Radovanović


Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću