Ne kune Predsjedništvo BiH Radončića što je kockao, nego što se "vadio"

Ministar Radončić pohvalio se medijima kako je na sastanku sa Dodikom riješio "ekstremno rizičan" problem, te detalje dogovora okarakterisao "državnom tajnom". Potom je naivno upao u zamku mojih javnih prozivanja, pa je "vađenjem" prokockao i više od onoga dobijenog dogovorom sa Dodikom. Sad sam trpi posljedice sopstvenog politikanstva i zalud se nada pomoći Dodika, Džaferovića i Komšića. Kako vidim medijski cirkus će potrajati.



Fahrudin Radončić na sopstvenoj koži uči naravoučenije urbane izreke: "Nije majka Muju klela što je kockao, nego što se vadio.". Odlično je medijski plasirao priču kako je jedino on sposoban Milorada Dodika privoliti na odluke u korist Bosne i Hercegovine.

Da bi dodatno dobio na značaju Radončić reče kako je riješeno "ekstremno važno pitanje koje može naštetiti državnim i nacionalnim interesima BiH", pri čemu detalje dogovora ne može otkriti obzirom da je riječ o "državnoj tajni". Iritiran takvim politikanstvom reagovao sam tekstom sa mnoštvom neugodnih pitanja.

Kao ključno pitanje pozicionirao sam "Znaju li Džaferović i Komšić 'državne tajne' Dodika i Radončića?" , šta se ministru učinilo kao mogućnost dobijanja novih političkih poena. Preko svog Instagram naloga i "Dnevnog avaza" obavijestio je javnost kako ostala dva člana predsjedništva znaju "državnu tajnu" koja je bila tema sastanka Dodika i njega.

I taj potez mu je medijski dobro prošao, no moj naredni "adut" svakako nije očekivao. Konkretno: potegao sam temu "DODIK OPET POGAZIO OBEĆANJE: Fronteks na granici sa Srbijom?". Izanalizirao sam aktuelna dešavanja i došao do razloga zbog kog je Radončić bio motivisan za famozni sastanak sa Dodikom i Lukačem.

Znamo da je Dodik, opet iz čisto politikantskih razloga, javno se zarekao kako Frontex neće "kontrolisati granicu između Srbije i Srpske". Notorna glupost, ali u Dodikovom stilu. Na drugoj strani Radončić bi trebao biti formalni potpisnik sporazuma sa Frontexom i ključni nosilac daljih aktivnosti.

Iz toga je razumljiva Radončićeva motivisanost da umoli Dodika na potrebnu saglasnost, pa (ako treba) i "dolaskom na noge" u Banjaluku. Doći ćemo do stvarne istine, no ja i dalje stojim iza navoda da je Radončić uspio nagovoriti Dodika i to upravo argumentima koje sam u tekstu objasnio.

I tad nastupa Radončićev totalni fijasko. Narednim reagovanjem pokušao je "braniti" Dodika tvrdnjom kako kako je ovaj odbio dati saglasnost za sporazum sa Frontexom. Kako sam kaže, jeste o tome razgovarano, pokušavao ga je nagovoriti, ali je Dodik ostao na "tvrdom stavu". Sad moraju "krenuti od nule"!

Normalno je da svi pregovori sa Dodikom sad moraju "krenuti od nule" kad ga je Radončić svojim politikanstvom doveo u vrlo nezgodnu situaciju. Nije Dodiku problem izmanupulisati javnost kako je pogazio sopstveno obećanje "u interesu Srpske i Srba", te zbog toliko opasne najezde migranata kakva prijeti kompletnoj Evropi. Posebno jer je Srbija još novembra prošle godine sa Frontexom potpisala identičan statusni sporazum.

Suštinski problem proizilazi činjenice da bi Dodikova saglasnost omogućila "donošenje odluka" Ministarstvu sigurnosti BiH, a šta se kosi sa zaključcima Narodne skupštine RS. Upravo je Dodik izdejstvovao opredjeljenje parlamenta Srpske o blokadi odlučivanja institucija državnog nivoa, a sad treba davanjem saglasnosti pogaziti sopstvene "tvrde stavove".

Odlično Milorad Dodik zna kakva medijska i politička kanonada bi uslijedila nakon objelodanjivanja takvog političkog poteza, a to mu i uz najbolju volju nije potrebno pored niza problema u kojima svakako grca. Ukoliko je Radončiću nešto i obećao sad to valja opovrgnuti. Sad doista "kreću od nule"!

Elem, poenta je u tome da je Radončić bukvano potvrdio moje navode. U nepromišljenoj odbrani Dodika otkrio je i razlog svog dolaska u Banjaluku i sadržaj razgovora (Frontex!), baš kako sam to lijepo opisao. Negiranjem je samo potkrijepio moja tumačenja, a sebi i ostalim političkim liderima dobrano zakomplikovao ionako haotičnu situaciju. Uz medijski cirkus kakvog se neće tako lako riješiti.

Za kraj moram nešto poručiti Radončiću. Da je privolio Dodika za sporazum sa Frontexom prvi bih mu javno čestitao. Naprosto, u pitanju je sporazum potreban našoj zemlji i svima nama. I svaki iole referentan bezbjednjak to zna.

No, struka, sa druge strane, jednako dobro zna i koliko je važna institucionalna funkcionalnost države na zakonom uređenim osnovama. Ovakve stvari rješavaju se na sjednicama predsjedništva i vlade, transparentno i u opštem interesu. Dosta je ovom narodu tajnih dogovora i "ekstremno rizičnih" poteza. U konačnici, narodu su prekipile posljedice ovakvih "državnih tajni".

Čekam sljedeći Radončićev "adut"...




Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)