KORONALUDILO: Još jedna prilika za pljačku!

Političari uveli vanredno stanje da bi vojskom i policijom mogli "liječiti" ljude i to narod prihvata kao opštepriznatu "medicinsku metodu". Baš kao što je "normalno" da Glavnog zdravstvenog inspektora RS, specijalistu epidemiologa dr Desimira Miljića, pred uvođenje venrednog stanja nađu (samo)obješenog. Usljed koronaludila narod, očekivano, ne primjećuje koliko su se političari ustremili na bankarske rezerve ove zemlje - baš kao i u svakoj nesreći koja nas je zadesila.Na početku problematizovanja aktuelnih dešavanja moram navesti spisak vodećih bosansko-hercegovačkih epidemiologa: dr Milorad Dodik, dr Željko Komšić, dr Šefik Džaferović, dr Zoran Tegeltija, dr Fahrudin Radončić, dr Radovan Višković, dr Dragan Lukač... Gdje se ovakva "medicinska elipa" nađe na okupu pandemija nastupa sama po sebi.

Što se tiče medicinskih stvari prednje nabrojani "konzilij epidemiologa" u prvi plan istura ministra Alena Šeranića, koji formalno jeste epidemiolog, ali sa vrlo zanimljivim kompetencijama. Naime, ministar je (čak!) tri godine od završetka studija medicine radio u struci, a potom se posvetio politici. Slijedeći praksu nebrojeno sličnih - nesposobnih za dokazivanje u struci.

Imala je Republika Srpska na polju epidemiologije priznatog specijalistu, koji je od 2007. godine bio na poziciji Glavnog republičkog zdravstvenog inspektora RS i objedinjavanjem zvanja mogao je dati referentno mišljenje o onome šta nas je zadesilo. Obzirom na funkciju od starta je bio uključen u sve aktivnosti institucija povodom virusa korona i od oka iskusnog stručnjaka nije bilo lako sakriti istinu.

Kako sam to već pisao, od dr Desimira Miljića nisu mogli sakriti činjenicu da su u Republici Srpskoj najmanje sedmicu zakasnili sa testiranjima prve dvojice oboljelih, kao i njihove djece, a samo zato što nisu blagovremeno nabavljeni testovi. I sve rezultate testiranja zaraženih valja posmatrati kroz podatak da raspolažu samo sa 650 testova, a nove nemaju mogućnosti nabaviti. Pametnom dosta.

Pored toga valja postaviti jedno racionalno pitanje: jesu li doktora Miljića mogli natjerati da zdravstvene inspektore angažuje za ovo šta trenutno rade. Koliko vidimo njihov posao sveo se na štampanje hiljada rješenja o nekakvim izolacijama, samoizolacijama ili šta već. Sektor kontrole izolacije, šta je u nadležnosti zdravstvenih inspektora, prepušten je policiji, komunalnoj policiji, tužilaštvu, sudovima, pa sve do vojske.

Znam, ovdje dolazimo do promišljanja kako se slične stvari dešavaju diljem planeta, odnosno kako naša "opšta slika" prati globalnu. Jeste, ali u pravilu "sitnice" određuju konačnu istinu. Koliko je kineski model bio uspješan vidimo po rezultatu, ali i po apelima za pomoć iz brojnih zemalja. Da ne otvaramo pitanja kako se Kina organizovanom berzanskom akcijom kotarisala mnoštva akcionara-krvopija Zapada iz svoje privrede.

Kakav je ruski model nećemo znati još mjesec i duže obzirom da Putin praktikuje tek po ostvarenim ciljevima i rezultatima otkrivati preduzete aktivnosti. Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i vojna parada na Crvenom trgu su teme kakvima ću se svakako pozabaviti narednih dana, a još kako su vezane za sveprisutno koronaludilo. Što se tiče same pandemije već smo doznali za ruski lijek "triazavirin", sa kojim je Kina krenula u liječenje oboljelih.

Iz zadnjih vijesti vidim kako farmakološka mafija udara na britanskog premijera Borisa Džonsona i njegov koncept "imunineta stada". Za neupućene: ideja je da se virus korona savlada prirodnim putem i razvijanjem kolektivnog imuniteta preko kontrolisanog širenja zaraze. "Imunitet stada" je medicinski priznat i dobro poznat metod prevazilaženja ovakvih problema.

Koliko Britanci iznuđeno redefinišu osnovnu zamisao, toliko je zanimljiva odluka vlade Holandije da problem sanira pomenutom metodom. Dakle, nisu baš svi poklekli pred koronaludilom, pa imamo više modela iz kakvih ćemo moći komparirati podatke i izvlačiti zaključke.

Elem, metod "imunitet stada" svakako je najjednostavniji, najbrži i najeftiniji način otklanjanja problema - normalno u smislu sveobuhvatnog saniranja šteta. Struka je vrlo saglasna u pogledu dejstava virusa na ukupnu populaciju.

Nekih 80% zaraženih nove virusa savlada bez vidljivih indikatora oboljenja. Mlade i relativno zdrave osobe pojma nemaju da su bile zaražene, a organizam prirodnim putem razvije antitijela protiv virusa i imunitet za ubuduće. Oko 15% zaraženih osjeti blage tegobe, ali kakve je organizam u stanju savladati. I opet izgraditi imunitet prirodnim putem.

Problem je u tih 5% oboljelih kod kojih nastupaju ozbiljne tegobe i gdje je liječenje neizbježno. Dodatni problem proizilazi iz toga što su najčešće u pitanju stare osobe i dobrano razorenog imunološkog stanja. Gro te kategorije bude izliječen, ali se problematika svodi na kapacitiranost zdravstvenih sistema država i neizbježno pitanje troškova.

Šta mislite zašto balkanski politički lideri preklinju dijasporu da ne dolazi za uskršnje-vaskršnje praznike? Nemamo kapacitiranost za liječenje iole većeg broja oboljelih, a računica je jednostavna - neka naše pečalbare liječe u zemljama gdje inače borave. Sva dešavanja oko zatvaranja granica diljem svijeta svode se na izbjegavanja liječenja (čitaj: troškova) osoba koje dolaze iz inostranstva i nema tu prostora za sumnju. Sve se gleda kroz pare.

Koliko god ovdašnji političari nisu spremni zdravstvene sisteme, koji inače grcaju u financijskim dubiozama, opteretiti bolesnicima iz dijaspore, toliko su zainteresovani za pristup novcu potrebnom za "sanaciju problema". To su virtuozi u vještini "kolji vola za kilo mesa", odnosno da potroše ogromne pare za suzbijanje problema kakve sami produkuju ili vještački naduvaju.

Vidimo da Dodikove kalkulacije kreću od 2,5 milijarde maraka iz rezervi Centralne banke BiH. To je ono da se "nađe za početak", a valjalo bi da problem potraje. Džaferović i Komšić ga u toj ideji podržavaju, bar po zaključcima Predsjedništva BiH. Zoran Tegeltija je fokusiran na 165 miliona eura namjenski obećanih od MMF-a.

Od Radovana Viškovića vidjeli smo organizovanje sastanka sa domaćim bankarima i zadovoljnu konstataciju kako para ima. Fikus-premijer početkom mjeseca koronavirus kvalifikuje "teorijom zavjere", a sljedeće sedmice sa pozicije šefa republičkog kriznog štaba propitkuje bankare o likvidnosti.

Da, u Bosni i Hercegovini ima novca do nekih desetak milijardi maraka (do čak 13 milijardi!) deponovanih u bankama kroz štednju građana. Odavno znan podatak. Samo to nisu pare vlasti i banaka, nego građana koji su ih deponovali na svojim računima, pa je doista problematično "bacati oko" na taj novac.

Elem, imamo proglašeno vanredno stanje, a tad građani moraju bespogovorno izvršavati naredbe vlasti, pa i kad je pristup vlastitom novcu u pitanju. Zar smo zaboravili šta se dogodilo pred izbijanje ratova iz 90-ih? Prvo su deviznu i dinarsku štednju građana "konfiskovali" za ratne potrebe i u ime naroda. I danas se ljudi vuku po sudovima, a gro njih nikada nije nadoknadilo štete iz tadašnje pljačke.

Vidite preporuke vlasti i banaka da bez prijeke potrebe ne dokazite, da koristite elektronsko bankarstvo (koje nešto "šteka"), a razmak između osoba u redovima sa metra povećaju na dva. Ako građani krenu masovno prema bankama mogu slobodno računati na dejstva policije i vojske. Pa vanredno stanje je pobogu!

U konačnici vidimo globalnu utrku u proizvođenju vakcina i lijekova za virus koronu. Enormne pare će se obrnuti na ovoj opasnosti i zato se ovoliko napada metod "imuniteta stada", odnosno prirodnog stvaranja imuniteta. Kad su balkanski politički lideri u pitanju dobro znamo koliko su vješti u "ugrađivanju" po poslovima zdravstvene zaštite, pa unaprijed možemo kalkulisati koliko će nas to skuplje koštati spram drugih naroda i država.

No, upravo usporavanjem širenja zaraze preko mjera vanrednog stanja vidimo kako neće žuriti sa nabavkama vakcina i lijekova. I farmaceutsku mafiju, doduše, prvotno zanimaju malo bogatije zemlje. Znači, prvo valja trošiti pare na kojekakve prevencije i socijalna zbrinjavanja, što je duže moguće, a onda (druga faza) ući u aranžame kupovine lijekova i vakcina.

Šta mislite odakle pare za sve te ujdurme? Pa već sam ukazao kroz tekst - sa računa građana u bankama. Reče Dodik kako će za otklanjanje ovog problema trebati dvije-tri godine. Taman do kraja njegovog mandata, a nakon toga možemo tražiti da ga izruče iz Srbije ili Rusije.

Normalno, ukoliko tužilaštvo uopšte ocjeni da je počinjeno nekakvo krivično djelo. Kao što su procjenili da nema potrebe za obdukcijom (samo)obješenog doktora Miljića. Ili, kako se to već događalo, da procijene kako ja ovakvim tekstovima činim krivično djelo.

P.S. Računajte da sam se tek počeo baviti ovom temom i samo zato ovaj tekst ne sadrži brojne podatke kakve danima prikupljam i obrađujem. I kakve ću saopštavati po sopstvenom ubjeđenju, a još nisu našli načina da utiču na moju slobodu mišljenja. Zato očekujte informacije i opservacije kakve nigdje drugdje nećete naći. Karakteristično za "zabranjenog analitičara".

Primjedbe

 1. Pa nesto ne stima oko tog ministra, ako je formalno epidemiolog, onda je mora raditi malo duze od tri godine u struci, jer sama specijalizacija traje 4, a prije toga mora imati 2 godine radnog staza, a opet prije toga 6 mjeseci pripravnickog, sto znaci minimalno 6,5 godina. Ako je ipak radio samo 3, onda nije ni formalno epidemiolog, onda je ljekar opste prakse.

  OdgovoriIzbriši
 2. Vi ste jedan od rijetkih glasova razuma na ovim prostorima. Zahvaljujem vam se na svom trudu da pametno i staloženo govorite o svemu što se dešava. Ja bih isto tako da dodam nešto.

  Došao sam do informacije odakle dolazi sva ta panika, a radi se o jednom Tviter nalogu (Jeremy C. Young, inače asistent istorije na koledžu u Juti) koji je u seriji tvitova 17. marta spomenuo studiju na engleskom po imenu "Impact of non-pharmaceutical interventions (NPIs) to reduce COVID-19 mortality and healthcare demand" od 16. marta. Mediji su raspirili tu njegovu poruku i cijeli svijet je zapao u paralizu a istog dana Republika Srpska proglašava vanredno stanje. Pa, šta kaže ta studija?

  Ta britanska studija koristi kompjuterski model da predvidi šta bi se moglo desiti sa koronavirusom ako se ne učini ništa naspram ako se učini nešto. Drugim riječima, to je naklapanje i nagađanje kao da baka iz komšiluka gleda u šoljicu od kafe i pokušava pogoditi srećne brojeve na bingu. Iz svih mogućih ishoda, mediji su se naravno zalijepili za onu najcrnju, jer strah i panika im donose više pregleda na njihovim vijestima.

  Upravo ta studija predlaže sve mjere koje građani širom svijeta pa i u Republici Srpskoj danas trpe: 14-dnevnu samoizolaciju, zatvaranje škola, zabranak izlaska za starije i tako redom. Međutim, ono što studija još kaže jeste da te mjere mogu u najboljem slučaju da smanje smrtnost od COVID-19 za 50% i da nema nikakve garancije da će karantin bilo koje dužine išta promijeniti na duge staze.

  Studija zapravo sugeriše da karantin traje bar 18 mjeseci pa dok se ne proizvede vakcina, za šta mogu trebati godine ili decenije, i da se onda vakciniše svaki živ čovjek na planeti. Studija još dodaje da vakcina možda neće nimalo pomoći. Dakle, obrni-okreni, virus je tu i ostaće tu.

  U praksi, čak i dnevne vijesti sugerišu da će vanredno stanje zaista i trajati mjesecima ako ne i godinu dana. Međutim, narodu se to ne govori na taj način već to može da shvati samo onaj ko čita između redova.

  ATV članak od 23. 3. 2020. pod nazivom "Zeljković: Građani treba da se osjećaju sigurno" citira V.D. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića na sljedeći način: "Na pitanje kada može da se očekuje završetak epidemije virusa korona, Zeljković je rekao da je o tome trenutno teško govoriti, ali je naglasio da će tokom ljeta sigurno doći do smirivanja."

  Dakle, već kreću psihološke pripreme stanovnika na ideju da će karantin i potpuna suspenzija Ustavom garantovanih prava trajati mjesecima ili godinama, bez ikakve naznake kad bi vanredno stanje moglo završiti. Ja znam jer sam čitao studiju i povezao sam da 2 i 2 daju 4. Studija sugeriše da se karantin svako malo-malo podigne i da se dadne narodu da diše a onda čim se pojavi bar jedan slučaj, ajmo svi opet u kuće i nemoj da bi iko promolio nos.

  Kako je moguće da jedna jedina studija dovede do tolike panike i apsolutne histerije? Hoće li iko snositi odgovornost za to? Na kraju krajeva, zdravstvo ovisi o ekonomiji, pa ako se ugasi ekonomija da se očuva zdravstvo, na kraju propada sve zajedno, i zdravi i bolesni.

  A u međuvremenu, policajci i žandarmi naoružani dugim cijevima patroliraju Republikom Srpskom kad padne mrak. Da li je možda njihova ideja borbe protiv koronavirusa da — pucaju na njega kad se pojavi?

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

SUROVA ISTINA: Po pozivu ministra Lukača stavljen sam na "crnu listu" BN TV! (VIDEO)

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)

DOSTA JE LAŽI I OBMANA: Ko i kako zloupotrebljava ubistvo načelnika Bašića?!