EKSKLUZIVNE INFORMACIJE: Prijedorska policija saučestvovala u ubistvu načelnika Bašića!

Pripremanje ubistva načelnika Radenka Bašića trajalo je četiri mjeseci i postalo "javna tajna" - na koju niko nije reagovao iz razloga koje otkrivam ovim tekstom. Tužilaštvo BiH preko predmeta inspektora Dejana Jurišića sad i formalno tvrdi da su pojedini pripadnici policije mjesecima znali za pripremanje zločina i time saučestvovali u istom, šta tvrdim od starta bavljenja ovom temom.

borislav radovanovic blog

 

Za shvatanje zastrašujuće pozadine ubistva načelnika prijedorske kriminalističke policije bitni su jučerašnji navodi Tužilaštva BiH i policijskih čelnika Siniše Kostreševića i Mladena Marića. Iz državnog tužilaštva prijedlog određivanja pritvora za uhapšenog inspektora Dejana Jurišića obrazlažu: "U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni tokom 2021. godine, kao ovlašteno lice MUP-a RS, imao informaciju da se sprema teško ubistvo načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića, kao i o osobama koje ubistvo pripremaju, a takvu informaciju nije prenio nadležnim organima...".

Apostrofiram: državno tužilaštvo formalno tvrdi da je inspektor Jurišić još 2021. godine znao za pripremanje ubistva i ko je upleten u zločin - počinjen tek 21. marta ove godine. Stav tužilaštva korespondira sa činjenicom da su operativci Agencije za istrage i zaštitu - SIPA sredinom decembra prošle godine iz Mostara dostavili informaciju kako Dalibor Railić priprema ubistvo pripadnika prijedorske policije. Problem zbog kog sam još aprila mjeseca istupio tekstom TUŽILAŠTVU BIH JAVNO: Kad kreće istraga protiv direktora SIPA za ubistvo načelnika Bašića?! 

Kad se u Hercegovini četiri mjeseca prije ubistva znalo za njegovo pripremanje mislim da je "javna tajna" adekvatan izraz. Pritom ističem kako se Tužilaštvo BiH bavi krivicom inspektora Jurišića i mora poštivati zakonska ograničenja, pa ne govori u množini poput moje malenkosti, a najmanje u smislu pojmova poput "prijedorska policija". 

Nakon aktuelne akcije policije vrlo brzo doći ćemo do imena drugih policijskih pripadnika grupe za organizovani kriminal Dalibora Railića i saučesnika zločina, a onda ćete vidjeti kako se krug odgovornih širi. Neke sam već pomenuo tekstu PADAJU PRIJEDORSKI NARKO INSPEKTORI: Hoće li Dejan Jurišić "propjevati"?!. Mnogi su znali kakav zastrašujući zločin se mjesecima priprema, ali su iz različitih razloga ćutali i NIŠTA NISU PREDUZELI da pomognu nevoljniku.

Uostalom, u sinoćnjoj emisiji "Dosije" ATV-a direktor policije Siniša Kostrešević i načelnik Mladen Marić govorili su o Bašićevim sumnjama na opasnost mjesecima prije ubistva, sa čim je Policijska uprava Prijedor bila upoznata. Danas policija prikuplja dokaze ranijih dolazaka u Prijedor ubice Aleksandra Miljatovića, pa sve do neuspjelih pokušaja likvidacije.

Možda bi mogli govoriti o neznanju i "naivnosti" prijedorske policije da nije bilo prethodnog teškog krivičnog djela otmice Jasmina S. iz Novog Grada opisanog u tekstu ŠOKANTNO: Ubica načelnika Bašića pod zaštitom prijedorske policije. Avgusta 2021. godine Aleksandar Miljatović usred dana sa grupom teško naoružanih kriminalaca otima Jasmina S. i odvozi izvan grada. Po prijavi očevica prijedorska žandarmerija sustiže i hvata počinioce, sve sa dokazima teškog krivičnog djela.

Još uvijek čekamo razjašnjavanje okolnosti pod kojima policija i prijedorsko tužilaštvo zataškavaju ovaj zločin i "amnestiraju" Miljatovića - koji je krivično djelo počinio tokom izdržavanja zatvorske kazne za ranije ubistvo. Zataškavanjem otmice pomažu Miljatoviću i u kasnijem dobijanju prijevremenog otpusta tokom kog je ubio načelnika Bašića. Logično pitanje glasi: je li počiniocu zatvorska kazna skraćena upravo kako bi mogao ubiti Bašića?

Danas nije sporno da je Miljatović odmah po skraćenju kazne za ubistvo Saše Ilića započeo praćenje svoje nove žrtve - policijskog načelnika Radenka Bašića, a bez zataškavanja otmice Jasmina S. ne bi bio na slobodi i u mogućnosti počinjenja zločina. Danas otkrivam jedan novi podatak: do otmice i prethodnih paljevina automobila Jasmina S. došlo je zbog sukoba sa Daliborom Railićem oko droge u vrijednosti oko 30 000 eura! Zato sam forisirao nedvosmisleno pomaganje ubici Miljatoviću od stane vrha prijedorske policije, tužilaštva i suda - kakvo se direktno ispoljilo na ubistvu načelnika Bašića.

U raskrinkavanju zločinačke hobotnice otkrivam još jedan novi podatak. Uhapšeni Bojan Dejanović još prilikom ranijeg hapšenja priznao je policiji kako je načelniku Goranu Mikanoviću dao mito od 7 000 maraka namijenjenih glavnom tužiocu OJT Prijedor Mladenu Mitroviću za zataškavanje jednog krivičnog postupka. Normalno, u pitanju je novac Dalibora Railića koji je Dejanović samo proslijedio Mikanoviću, šta i jeste spadalo u domen njegovog djelovanja unutar ove grupe za organizovani kriminal.

U brojnim tekstovima objašnjavao sam kriminalno tužilačko pogodovanje Daliboru Railiću i Vanji Vukoviću zbog pokušaja ubistva i kasnijeg ubistva Mihajla Stupara zvanog Šmit, baš kao i o brojnim drugim koruptivnim radnjama mega-krimosa na čelu OJT Prijedor Mladena Mitrovića. Apostrofiram: Stupar je ubijen kao svjedok da je od Railića nabavio tri kilograma droge, a šta je osumnjičenom prenio načelnik Goran Mikanović

Direktor policije Kostrešević i načelnik Marić kazaše da je prijedorsko tužilaštvo iskoristilo "zakonsko pravo" u nepostavljanju prijedloga za određivanje pritvora Railiću zbog ubistva Bašića i to bi možda imalo prođu da nije ranijih sličnih skandaloznih odluka povodom pokušaja ubistva i ubistva Stupara, otmice i paljevina vozila Jasmina S. i drugih teških zločina. Odnosno da nije prednje pomenutog mita od 7 000 maraka šta im je poznato preko izjave Dejanovića.

Povodom tekstova na ove teme čitaoci su u komentarima više puta navodili kako policija ne može uhapsiti tužioca, a pod dojmovima kako se javnosti "objašnjavaju" nadležnosti subjekata krivičnog postupka. Uvijek odgovaram kako policija jedina ima zakonsko ovlaštenje da lišava slobode, a koliko poznajem Kostreševića - neće odustati dok teško kriminalizovanim prijedorskim tužiocima ne stavi lisice na ruke. Zajedno sa policijskim rukovodiocima i inspektorima involviranima u predmetni organizovani kriminal. Sve do vajnog ministra!

Potpuno se slažem sa Kostreševićem da je bilo nezamislivo organizovanje ovakve egzekucije policijskog načelnika, bar nama koji nismo raspolagali informacijama koje su kasnije "isplivale". Opet, činjenice pokazuju da se zločin mjesecima pripremao i to sa zastrašujućim učešćem organa krivičnog gonjenja, kakvo nedvosmisleno pokazuju navodi ovog i vezanih tekstova. Zato je svima dosad procesuiranima na teret stavljeno krivično djelo "organizovani kriminal", gdje valja znati da po našim teorijskim i pravnim stanovištima organizovanog kriminala nema bez involviranosti "države". 

Iz te vizure podsjećam da sam smjenu Gorana Mikanovića i na tu poziciju dovođenje Radenka Bašića, kao i druga udaljenja sa radnih mjesta, uključujući i inspektora Dejana Jurišića, objavio kao početak razbijanja prijedorske narko mafije od strane novog direktora policije Siniše Kostreševića. Zato mi je od iznimne važnosti doznati eventualno postojanje nekog konkretnog Bašićevog poteza, izvan onoga šta sam objasio kroz njegovo istrajavanje na istrazi ubistva Mihajla Stupara i razbijanja narko grupe Dalibora Railića.

Upućeni odreda tvrde kako nema ničeg "izdvojenog", šta nas vraća na treće hapšenje Dalibora Railića poslije kog on kreće u traženje plaćenog ubice. Najmanje četiri mjeseca prije počinjenja zločina. Indikativno je da Railić svoje animozitete prema Bašiću nije krio, odnosno sam sebe je pozicionirao kao potencijalnog osumnjičenog. Konkretno: činio je sve suprotno od matrica po kojima djeluju iskusni kriminalci kada samoinicijativno organizuju tako težak zločin. Pritom, Dugi Railić nije glup i naivan!

Zato od samog starta izražavam sumnju da je odluka o ubistvu Bašića donesena iznad nivoa Dalibora Railića i od strane mnogo moćnijih subjekata organizovanog kriminala, odnosno da ubistvo predstavlja vid "poruke" ili oblik zastrašivanja direktora policije Kostreševića i njegovog tima najbližih saradnika. Posebice u kontekstu međunarodnih istraga koje su se sve teže reflektovale na Bosnu i Hercegovinu. Radenko Bašić bio je "idealna meta" za takav vid odgovora organizovanog kriminala na međunarodne istrage kojima odavno svjedočimo. 

Tekstom LUBURA NA SLOBODI: Tužilaštvo BiH u službi mafije dao sam širi opis narko struktura u kojima je Dalibor Railić djelovao, uključujući i povezanost predmeta međunarodnih istraga koje trenutno vodi Tužilaštvo BiH. Tim i takvim "presjekom stanja" pokazao sam koliko je Railić suštinski malen i beznačajan član hobotnice čija moć doseže do najviših funkcionera sistema bezbjednosti naše države i regiona. Govorim o poziciji koja bespogovorno izvršava naređenja i kad su ovako teški zločini u pitanju. Odlično znam do kog je kriminalnog nivoa Railić ranije dosezao samostalno, a šta je postao nakon "podrške države", no i da je u tom lancu predatora još uvijek ostao na nivou sitne ribe. 

Pojedini navodi ovog i vezanih tekstova pokazuju da moje sumnje oko motiva ubistva načelnika Bašića nisu neutemeljene, a moram naglasiti da sve pomenute aktere poznajem decenijama i dugo sam radio na poslovima suzbijanja organizovanog kriminala, pa imam saznanja kakva nisu za javnost ili zbog svoje preobimnosti nisu podesna u izražavanju karakterističnom za blog. No, vidimo da hapšenja inspektora poput Jurišića ili moćnika poput Nedeljka Lubure procesno potvrđuju moje navode i izrečene sumnje o policijskoj upletenosti u likvidaciju kolege Bašića. 

Mnogo toga će isplivati na površinu kroz ovu i vezane istrage, pa sve do mogućnosti surove egzekucije načelnika Bašića kao oblika prijetnje i sprečavanja dokazivanja organizovanog kriminala. Unutar jedne takve operacije razumljivo je da su mnogi znali kakav zločin se priprema mjesecima, ali ćutali o tome zbog straha od odmazde mnogo moćnijih struktura od ovih već prokazanih - prijedorskih. 

Kad se direktor SIPA Darko Ćulum mjesecima "pravio blesav" šta očekivati od niže rangiranih rukovodilaca ili operativaca policije? Ili ćemo potegnuti pitanja upućenosti Obavještajno bezbjednosne službe BiH (OBA) u pripremanje ubistva načelnika Bašića? Konkretno: jesu li prije zločina na mjerama držali Railića ili nisu?! U ovoj zemlji odavno nema nevinih!

Nastaviće se...

(klikni na linkove)

Primjedbe

  1. Svaka cast Borisaaa..90 posto si u pravu,govna izlaze vremenom na povrsinu sva!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Boro sereš li ga sereš.Dok si bio"NE" kakakav inspektor 2000-tih tvoj posao niti se video niti čuo.

      Izbriši
    2. Operativci ili terenci se ne slikaju i ne hvale svojim poslom, šta sam naučio iz bivšeg sistema. Moje najveće profesionalne zasluge pripisane su službi jer sam uvijek službene radnje "upakivao" tako da sam ja tek kotačić jednog sistema, šta u biti i jeste tako obzirom da profesionalci moć doista crpe iz sistema. No, gro onih koje sam hapsio provalilo je moja maskiranja i tražilo da direktno pregovaramo, da ne trošimo vrijeme na moje finte: "Moram se konsultovati sa šefovima". Nemam volje objašnjavati kako je to funkcionisalo, ali stotine i stotine su odlično znali koja je moja moć i ogroman dio poslova obavljao sam - telefonom. Primjera radi pok. Culi Grbiću telefonom sam obećao da ću na dva dana povući policiju oko njegove kuće i stopirati potragu, ali uz njegovu obavezu da se sam javi u zatvor na Tunjicama. Prethodno je došla kolona, sve sa auutobusom, iz Banjaluke i nisu ga uspjeli uhvatiti, a moja malenkost to je riješila sa dva-tri telefonska razgovora i čovjek se sam javio na izdržavanje kazne, a šta je značilo i da na najlakši mogući način završimo istragu tada nađene plantaže sa 2290 stabljika marihuane. Prije toga nije se javljao na telefon pa sam mu u dva sata noći upao na imanje sa pet vozila pod rotacijama i sirenama, gdje mu je žena doživjela takav sters da su u sedmom mjesecu trudnoće morali je prijevremeno poroditi. Svi su znali razliku između toga kad moram silom nešto realizovati i kad se sami odazovu i ponašaju normalno, pa se ne treba čuditi da je telefonski poziv najčešće rješavao probleme.

      Izbriši
    3. Bio Culo jeben , voljeo te kerove i drotovi njega voljeli ali jebiga počeo da reži na svog gospodara ...

      Izbriši
  2. Boro ovo su tvoji nadaleko poznati blogovi. Reci nam licno iz tvoje pticije perspektive kakva sudbina ceka Railica licno i usput ove kukavce Dejanovica i Jurisica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kada je organizovani kriminal u pitanju uvijek moramo razmišljati o više mogućih ishoda postupka. Ukoliko ostane na ovome da je Railić naručilac ubistva Bašića može komotno računati na maksimalnu kaznu od 45 godina po KZ BiH, kakva čeka i Miljatovića. Ukoliko ubistvo bašića kvalifikuju kao produženo krivično djelo ubistva Stupara, a šta realno jeste počinjeno, onda nema priče o manjoj kazni od maksimalne. Sad, kazne saučesnicima ili članovima grupe za organizovani kriminal određuju se prema drugim kaznama izrečenim u tom predmetu, a posebno onih izrečenih organizatorima i direktnim ubicama. Primjera radi Jurićić može dobiti veći kaznu od nekih koji su doista počinili ubistva (pet godina i više) u nekakvim situacionim deliktima. Opet, kako rekoh u prednjem tekstu može biti čak oslobođen ukoliko prokaže krupne zvjerke i pomogne u postupku. Svaki postupak je priča za sebe.

      Izbriši
    2. Za Stupara je njemu dogovorena oslobadjajuca ,evo videćete za koji dan

      Izbriši
  3. Pustiše bom opet kuma Dejanovića

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kaze da se sjetio kad je vozio motor 96 bez vozacke

      Izbriši
  4. Pa pustise bom kad je pjevao kao slavuj ! Za tvoju informaciju oni puste onog ko zakuka i prizna sve cim takvi poput bore udare pendrekom od stol. On i maloumni gredelj su fino rekli krivi smo za to i to podpisali i sad idu pod mač bato sta ce od njih u prdekani svaljace ih na po 10 g kad dodje do suda i zdravo. Gredelja intelektualca mozda i na 20 jer je on stara musterija za priznavanje dela. To su momci koji nikad nista nisu uradili bez da ih nisu pohapsili tako da oni nisu ni naucili da zive zivot prevejanih kriminalaca. Sad ce oni piti kavu u intermecu od 9 ujutro do 14 h zvakati kasikicu i prepricavati kako su opasni pa kad ih upakuju na 10 i vise godina docice drugi gredelji i slicni njemu da budu dvorske lude

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je zanimljivo da mediji nisu Gredelja povezali sa ubistvom Ramba Kličića u Cazinu, a šta jeste medijski zanimljivo. U Prijedoru znamo kakvi retardi su u pitanju, no šira javnost u to nije upućena. Opet, I Miljatović je teški retard pa ubi načelnika policije prije negoli je do kraja izdržao kaznu za ubistvo Ilića.

      Izbriši
  5. Boro odgovori iskreno. Sta mislis onih prvih dana kad je ubijen Basic jel Railica tuklo na smjenu svako 3 sata ili se provukao bez odbijanja bubrega

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Više puta gubio je svijest i hitna ga je vraćala da bi ga mogli nastaviti lomiti. Banjalučani su sve radili tako da ovi iz Prijedora nisu imali pristupa, niti su kome mogli pomoći. Batinaši su bili iz specijale ili banjalučke žandarmerije, normalno sa fantomkama, pa sad zamisli dokle su išli. Koliko znam samo jedan se provukao bez batina, ali on je odmah dao i potpisao izjavu da policija stoji iza ubistva. Ostali su polomljeni kako sanjati nisu mogli i to je bila "poruka" Kostreševića na "poruku" koja je njemu upućena ubistvom Bašića. Nastradalo je mnogo nevinih ljudi i u Prijedoru i u Banjaluci, mislim nevinih spram ovog zločina, ali tako je kad se razmjenjuju ovakve "poruke". Ipak, drugog ili trećeg dana kontaktirao sam vrh policije i poručio da je sa ljudima trebalo više razgovarati, a manje ići represijom, posebno jer su meni slali korisne informacije iz čistog neslaganja sa takvim zločinima.

      Izbriši
    2. To je tebe neko slago, niko Dugog nije i tako, ni čvoku nije dobio

      Izbriši
    3. Pa sto je onda izgledao kao da ga je voz udario na onoj slici kad ga izvode iz Prijedorskog supa u crnoj trenerci ? Sad kao plasili se oni dugog u celiji pa su mu donosili cevape da ne ogladni. Tada je policija skrsila svakog ko im se nasao pri ruci a glavno osumljicene su tacno tako dekali kako je Boro opisao.

      Izbriši
    4. Samo da mi je znati koji debil ovo uporno piše da Dugi nije dobio batine,pa majku ti.vise jebo svoju ako ne voliš majmuna onda ne trebaš lagati ,iznosili ga na šetnju u Sarajevu ,ubili ga kao mačku, sviju je ali njega posebno a ti Boro kao da si levat najveći, napisao sam ti da Zilic i Radomir Basic iz Ng nisu dobili batine,pa valjda ja znam ,bio sam tamo i prosao gadno i nemojte izmisljatii vise

      Izbriši
    5. Ha ha pa više se bojite Dugog vi u SUPu nego načelnika Vujanovića. Ajd daj link te slike ako postoji

      Izbriši
    6. Jadan li si ga ti kad te ubjedise da je dugi toliko zajeban i opasan, umlatilo ih je tu noc sve po redu a sad sto ti zivis u bajki da dugog nije jbg evo postavicu ti jedno pitanje. Dodju baje iz sarajeva u fantomkama odvale mu bubrege i zatvore na minimum 2 g istrage a mozda i na dozivitnu poslije sudjenja i sta ce biti ? Hoce li neko doci svetiti batine sto je popijo neko poput dugog. E jadna ti majka samo ti si jedan od onih sto zivi u ubjedjenju da je arkan ziv i na kipru )))

      Izbriši
    7. RE: "napisao sam ti da Zilic i Radomir Basic iz Ng nisu dobili batine,"

      Gdje sam tvrdio da jesu ili nisu dobili batine ili ih uopšte spominjao? Isticao sam da su u Novom zapaljena auta prije otmice Jasmina i da bi to takođe moglo biti vezano za sukobe oko droge. Otmica Jasminova je nedvosmisleno počinjena radi droge, gdje je opt KLJUČNO da je policija zataškala slučaj i pomogla Bašićevom ubici. Cijelo vrijeme pokušavam objasniti da su svi likovi koje pominjem NEBITNI pošto se glavešine mafije nalaze u INSTITUCIJAMA i na vlasti.

      Izbriši
    8. Otmica Jasmina Selimagica iz BosNovog je izvršena jer je Igor Repajic kamionom vozio migrante za njega u Hrvatskoj i Selimagic se obavezao ako ovaj padne da će platiti kauciju i advokate što naravno nije uradio nego je kupio par auta po 40-50 hiljada koja su mu zapaljena

      Izbriši
    9. A zna se da je Repajic kum od Miljatovica ,tako je to krenulo ,Miljatovic je bio smješten u laktasima kod Dodikovog necaka, Dobric Aleksandra ,sve provjeri pa mi se javi,zataškane su te mnoge stvari ali nikad se ne mogu sva usta začepiti

      Izbriši
    10. A jebem ti hajvane , uguglaj ubistvo Bašića i tražite slike na kojima je Dugi uhapšen , vidjećete slike i video , nema ni jednu ogrebotinu. Vijerujete li vi svojim očima ili nečijoj priči ? Dje ste vidjeli vi da dva drota osumnjičenog za ubistvo vode izmedju sebe ispravljenog sa lijanerima na rukama , a oni ga drže ispod ruke ko da su na korzu ? Ne zato što ga se boje , nego zato što ih je zadužio . Neko je rekao nemoj da ga tučete .

      Izbriši
    11. Boriša , jedno pitanje ; ko komanduje žandarmerijom i Sajom ? Ko izdaje njima naredjenje da mogu da izadju iz kasarne i asistiraju javnoj policiji ?

      Izbriši
    12. Upotrebu SAJ-a nalaže ili odobrava direktor policije, a nisam siguran ima li ministar ingerencija nad njima. Mijanjaju se pravila kako se ko bori za širenje moći. Nisam siguran kako sada ide oko žandarmerije, a prethodne forme u vidu jedinica za podršku mogli su angažovati načelnici centara ili direktor. U današnjem tekstu naveo sam da je upravo zbog tih jedinica direktor policije morao potpisati plan rada koji je Vasković objavio.

      Taman sam se sjetio jedne anegdote. Usred noći za jednu akciju trebao mi je tim jedinice za podršku, a tada je direktor policije morao biti obavješten i načelnik CJB nije mogao tek tako odobriti. Ja sam pozvao operativno dežurstvo centra i kazao šta mi treba, da bi me nakon aman sata pozvao kolega i rekao: "Boki ne znam ni ko je odobrio ni šta je tačno odobreno, ali sam shvatio da možeš koristiti jedinicu za podršku". Vjerovatno je bilo toliko poziva različitih rukovodilaca da čovjek nije uspio popamtiti ko je koga zvao.

      Izbriši
    13. I još jedan dodatak vezan za ovaj događaj. Pripadnici jedinice za podršku gadno su polomili svu četvoricu tada pohapšenih jer sam im rekao da idu oštro pošto su u pitanju opasni krimosi. Nisu bili nimalo opasni nego sam htio da im demonstriram silu pošto su se uzdali u dobre veze sa mojim tadašnjim pretpostavljenima. No, nakon privođenja pripadnici jedinice za podršku, inače maskirani, povukli su se i kada sam započeo ispitivanja svima sam saopštio da samo ja stojim iza svega - pa i sile prema njima. Čak sam više puta saopštavao raznim likovima da ja snosim odgovornost za primjenu sile iako veze nisam imao sa time, ali čisto da zaštitim druge kolege pošto sam znao da prema meni nemaju petlje svetiti se. Uključujući i pokojnog Bašića za kog sam više puta "disciplinovao" opasne likove i tako ga štitio od odmazdi. Mnoštvo kolega tačno zna o čemu govorim.

      Izbriši
    14. RE: "A jebem ti hajvane , uguglaj ubistvo Bašića i tražite slike na kojima je Dugi uhapšen , vidjećete slike i video, nema ni jednu ogrebotinu.."

      Jednom prilikom smo uhapsili policajca i lika koji je sa njim zajedno vršio krivična djela. Nismo ni bili svjesni koliko smo ih polomili dok blentavi tehničat po nalogu tužioca nije detaljno fotografisao sve povrede. Gledajući fotografije sami sebi smo kazali da nismo normalni, no poenta je da se zbog odjeće na njima nista nije vidjelo, a šta je pokazivala prva fotka koju je tehničar uradio.. Baš kao i kod Dugog, a koji je mnogo čvršći od ove dvojice pomenutih.

      Izbriši
    15. RE: ".Miljatovic je bio smješten u laktasima kod Dodikovog necaka, Dobric Aleksandra".

      Hvala na vrlo indikativnoj informaciji.

      Izbriši
  6. Ovaj tekst ima smisla, mada mislim da je ovo za Mitrovića (kakav god bio) malo naduvano. Koji ce se to tuzilac na ovakav nacin za 7000 pisljivih maraka upustiti u ovakve cirkuse?? Nema logike. Za Mikanovica svi znaju to je klosar i alkos, to je nesporno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidi se da ne poznajes nista od te teme koju komentarises !!! Prvo 7000 km gdje 80 % naroda radi za maksimum 800 km nije pisljivo, drugo on je zih po tebi pisljivih 7000 km uzeo za pomoc u jednom djelu i trece da svaki mjesec pomogne samo dvojici a brojka ide i do minimum 5 takvih i slicnih uslugica na mjesecnom nivou pa i da je uzimao po 3000 km za uslugu puta 5 na mesec dodjosmo do 15000 km puta minimum 10 meseci opa dodjosmo do dva stana u Prijedoru. Sedi jedan i ne komentarisi materiju o kojoj ne znas nista, a Boro ce apostrofirati moj komentar

      Izbriši
    2. Taj mito od 7 000 maraka blage veze nema sa ubistvom Bašića, niti sa nekim ozbiljnim djelima. Toliko je uzeto za običnu tričariju.

      Izbriši
  7. Sta ti pises za debelog budalo stara kad se zna da su njemu i jos jednom covjeku iz b novog auto zapalili pop i neskovic

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ili si i ti na platnoj listi familije selak pa ne smjes iznjeti prave inf

      Izbriši
    2. Koliko znam paljevine nisu riješene, a nisam nigdje rekao da su u direktnoj vezi sa otmicom. Za otmicu zbog droge vrijedne 30 000 maraka imam pouzdane informacije

      Izbriši
    3. Boro crtas ljudima metu na glavi, zna se koje su relacije Jasmin S I Radomir B i ko im je protivnik u njihovim vodama na njihovom terenu a koja je relacija gore pomenutih.

      Izbriši
    4. Ja "crtam metu na čelu čovjeku" kog je grupa teško naoružanih kriminalaca otela usred dana i pred brojnim svjedocima, a onda su pojedinci iz policije i tužilaštva zataškali tako teško krivično djelo? Time što otkrivam istinu o njihovim "protivnicima" koji su odreda prljavi policajci? Kakva je to logika?

      Izbriši
  8. kakav jasmin s i dugi sta piste vi
    zna se ko drzi sve konce I ovce u novom gradu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pobogu, ja pišem blogove, a ne optužnice. I otkrivam smo onoliko koliko procjenjujem da NE UGROŽAVA ni ljude ni istragu. Jasmina i svu tu novljansku ekipu, sve sa starom gardom, hapsio sam prije dvije decenije, a provlačili su mi se i kroz međunarodne istrage. Načelnik PU Prijedor na suđenju je izjavio da me poznaje tako što su se mladi inspektori Dubice, Novog i Prijedora meni redovito javljali po zadatke, šta znači da je moja malenkost operativno kontrolisala regiju. Baš kao što sam 10-15 puta odlazio u Banjaluku da povaljam razne velike krimose na koje MUP nije smio udariti. Kasnije, kad su malo pohvatali konce, banjalučki poznati krimosi dolazili su u Prijedor na moje telefonske pozive, kako se ja ne bih "patio" tražeći ih po Banjaluci. Sa druge strane znao sam ko kakve veze ima u banjalučkoj policiji, pa sam mnogo toga praktikovao "mirno raditi" u Prijedoru. Kad jednog dana budete čitali moje memoare doznaćete mnoge stvari koje će vas iznenaditi. To što sam godinama odbijao razne ponude funkcija i svoje lične zasluge pripisivao službi stvar je toga kako sam naučen od stare garde kriminalista i kroz školovanje. Pa i iskustva. Zapamtite da operativci dok su živi ne progovore o svojim najvećim profesionalnim uspjesima, nego tajne nose u grob.

      Izbriši
    2. Pa ti se hvališ više nego Stanivuković hahaha

      Izbriši
  9. Borough kada planiraš napisati nešto o dešavanju jeličić žuti, narod zaslužuje da zna istinu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne kontam na koga i šta tačno mislite. Napišite neki detalj kako bih shvatio šta je tema, pa ako znam ići će objave

      Izbriši
  10. Evo ja cu ti reci ukratko. Goran Jelicic tadasnji radnik sektora je bio covjek sa sela prilicno sirov i priglup tukao je od reda omladinu po medziku i drugim objektima po Prijedoru. Dok ga Jelaca nije izbusijo kao sir i poslao na 3 godine oporavljanja. Jelaca je bio olos ali je i ovaj itekako zasluzijo da shvati da postoji neko ko ce mu tako vratiti, snaga ne bije bitku nego srce. Zna Boro da je tako pa ce potvrditi jer na tog radnika sektora je bilo X prituzbi u policiju ali veze su bile jace od orituzbi omladine. Ali eto sad ima uspomenu na svoju snagu i silu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mnogo teška tema jer je i Srđan Jelača bio gadno "odvaljen" drogama i alkoholom. Ispred tržnice mu ispada pištolj, nasrće na ljude, a pojma nema ko su... Bilo je pitanje dana kada će nekog ubiti ili osakatiti. Znam samo da su se Prijedorčani za devet godina dobro "odmorili" od Jelače. Ovima iz Sektora tada sam više puta držao pridike da ne smiju tući ljude, odnosno da oni nisu policija, a koliko se sjećam podnijeli smo i nekoliko prijava ili oduzimanja licenci.

      Izbriši
    2. Boro posten komentar do kraja. Htjeo sam da ti objasnis jer znam da si ih tad ganjao mislim na ove iz sektora a Jelaca, tacno da je bio za robiju to sam odmah i kazao ali znam licno i za ovog Gorana Jelicica da je kotirao kao " strah i trepet" kad obuce uniformu sektora gledao sam i kad je curu osamarijo na sred medzika toliko o njemu u prevodu sta je sijao pozeo je. Sektor nikad nije bio neko ko moze privoditi ljude i tuci al siroka tema, zato su i prolazili tako kako jesu. Da skratim Jelaca je tu noc samo uradio ono sto je 90% omladine htjelo. Dokazao da nad metkom nema junaka, poslao indijanca na dozivotnu invalidnost pa se sad zali firmi sektor

      Izbriši
  11. Borislave, ako pratis portale i youtube možeš primjetiti da Andjelko Veljančić, kum Elez Darka, dosta stvari iznosi u javnost. Ako ti je poznata ova osoba može malo o njoj i da li ima istinitosti u onome što govori.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na informaciji. Nisam znao za to i svakako ću provjeriti-

      Izbriši
    2. Gdje su pare tolike od dugog sto su pricali da ima sta je sa lokalom intermecom ko sad uzima kiriju

      Izbriši
    3. Ne znam da li pisati o novom lokalu u Minhenu pošto ne volim objavljivati stvari bitne za istragu, a opet zamiljiva je tema koja cijeloj priči daje međunarodni karakter.

      Izbriši
    4. Eh da, čujem da mnogi traže nekakav štek Dugog u kom je ostala sila droge. Ne znam jesu li našli to (ne mislim na policiju) ili je sve šuplja priča.

      Izbriši
  12. Boro legendo pa ni ti ne vjerujes u sve sto napises... ;) Kako komentarises to da kod nas mediji osude covjeka prije nego sto dodje do suda? Evo prije par veceri Dosije na ATV-u osudi Dugog prije suda, dadose mu 45 godina. Ne kazem da nije kriv, ali treba sacekati da to kaze sud.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Siniša Kostrešević u mladosti radio je sa zadnjim garnutirama "stare škole" policije i zato nema komunikacije sa medijima kakva je kasnije postala praksa. Zato mi nemamo "rijaliti istraga" kao u Srbiji, pa čak i u svijetu. Nakon više od pet mjeseci Kostrešević je pristao dati javnosti odgovore na pitanja koja ne ugrožavaju istragu. Sad, da ste pratili pomno njegove riječi i da poznajete pravnu terminologiju znali bi da je išao sa mnogo blažim kvalifikacijama od onih koje zakonski i dokazno može koristiti. Sjetite se samo kakva medijska satanizacija je bila kada su uhapšeni načelnik Draško Papak ili policajac Goran Jelićić, sa notornim lažima koje je policija namjerno plasirala, pa to uporedite sa ovim šta radi Kostrešević. Uz opasku da je i za Papka i za Jeličiča dokazana nevinost za montirane i teško nezakonite postupke. I još samo nešto. Vidjeli ste kako Kostrešević pošteno priznaje da u momentu hapšenja nisu imali kredibilne dokaze, a bojali su se posljedica puštanja Dudog na slobodu, pa do toga kako su ga preko Tužilaštva BiH pritvorili, uz detalje kako su preko Europola dobili dokaze nužne za pritvaranje. Rijetkost je da policija nastupa tako otvoreno i govori istinu o procsnim stvarima, no kad znate šta radite i to radite u časnoj namjeri nema potrebe kriti ili manipulativno saopštavati šta ste radili. Kako ja to često kažem : Nemoj raditi ono šta bi kasnije morao kriti. Primjera radi kada su ubili Davida Dragičevića, pa onakvom idiotskom pres-konferencijom pokušali to predstaviti kao zades "narkomana i kriminalca". Iz te vizure treba gledati razliku između onoga šta je policija radila pod Ćulumom i kakve promjene je donio Kostrešević.

      Izbriši
    2. RASPUCHIN : Жао ми је , Бориславе , али не видим разлику између оне "пресице" и Кострешевићевог признања да није имао кредибилне доказе и да је због тога гомила психопата заштићена униформом испребијала недужне људе. Недужне , у смислу да немају везе са овим убиством. Од "стре школе" сте задржали најгоре као што сте и од "нове школе" усвојили све оно најгоре.

      Izbriši
    3. RE: Raspuchin

      Tebi je isto kada policija iznese onakve laži u cilju zataškavanja ubistva i kada direktor policije pošteno priznaje sa kakvim problemima se suočavao tokom istrage ubistva načelnika i kako ih je premoštavao. O prebijanju privedenih niko ga nije pitao, pa nije ni objašnjavao tu temu. Bar koliko sam ja upratio. Što se tiče "nevinosti" sa spiska koji je Vasković objavio znam većinu i da im ovo nisu prve policijske batine. Baš kao i ovima mojima iz Prijedora. Neće im ovo biti prvi puta da su sudski naplatili batine, tako da govorimo o davno utabanim stazama kojima kroče i oni i policija. Moj najveći prigovor Kostreševiću bio je što nisu izmlatili nijednog od pripadnika policije za koje preko decenije znaju čime se bave.

      Izbriši
  13. Boro sta kazes na Vaskovicevu objavu ovog plana Kostresevicevog ? I ko Vaskovica tako fila informacijama i dokumentima ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kažem da je vajni Ministar Dragan Lukač dostavio kopiju plana Vaskoviću. Zna se koji Lukačevi ljudi godinama dostavljaju informacije Vaskoviću i ko ih dopunski plaća za takve stvari. Onakvih operativnih planova ja sam sačinio pojma nemam koliko i dostavljao na potpise rukovodiocima na potpise. Svaka složenija akcija realizuje se po takvim planovima, samo što planove pišu inspektori i dostavljaju ih rukovodiocima na potpise - pošto se angažuju veće snage i različite organizacione jedinice, a plan je za sve njih obavezan. Znači, to je stvar forme i internih potreba policije, a da se neko bojao posljedica plana ne bi ga sačinjavao. Još manje bi onako brutalno polomili ljude. Kako sam od starta naveo: Bašićevo ubistvo bilo je "poruka" policiji koja je uzvratila svojom "porukom" i nema tu nikakvih misterija.

      Ja se time ne dičim jer smatram to moralnom obavezom, ali pola sata nakon ubistva kontaktiran sam iz Banjaluke da pomognem u otkrivanju počinilaca i doprinio sam koliko je bilo u mojoj moći. Do danas identično pomažem i to ne krijem, ali i ne pravim od toga pompu. Baš kao što doziram informacije koje objavljujem iako znam mnogo više od Vaskovića i tih što mu dojavljuju. Znate, i Goram Mikanović i Dejo Jurišić su Dugom Railiću dojavljivali informacije, pa je jedan u pritvoru, a drugi pakuje stvari za pritvor, a Lukaču će se još kako obiti o glavu ovo šta radi. Nas prekaljene profesionalce ne zanima šta će neko objaviti ili šta neupućena svjetina vjeruje, nego sve svodimo na ono za šta smo školovani - da zločince pošaljemo na zaslužene robije. Naš jedini cilj je jasan svakom ko ima zrno soli u glavi, a jesmo li uspješni neka svako prosudi po svom. Činjenica je da je Lukač kao svoje udarne pesnice postavio Darka Ilića i Nedeljka Luburu, baš kao i da smo mu definitivno "odsjekli obe ruke". I sad strahuje kakve udarce može dobiti od svojih "pasnica". Prije negoli se dohvatio mača trebao je naučiti "mačevanje".

      Izbriši
    2. Cekaj Boro, zar ti nisi rekao Vaskovic bolestan u noge siri dezinformacije a sad kazes da ima vezu do samog ministra,ko laze boro ti ili boro )))

      Izbriši
    3. Nije bolestan "u noge" nego koristi terapiju koja utiče na sposobnost kretanja. Zato uglavnom boravi u stanu i piše ono šta mu dostavljaju oni koji ga plaćaju ili oni koje plaćaju da mu dostavljaju informacije. Sa Lukačem je u vezi od 1997. godine kada su zloupotrebljavali ludu babu Biljanu Plavšić i bili plaćenici NATO, čime su postali neraskidivo povezani. Eto ubjeđivao vas je da će Lukač Kostreševića "slomiti kao slamku", pa sad izmišlja Dodikova učešća u tom sukobu kako bi umanjio svoje laži. On je Kostreševića vidio samo na slikama, a pojedine koje proziva i sam priznaje da nema njihovih fotki, pa je smiješno da daje "prognoze" o ljudima koje ne poznaje ili o temama o kakvima pojma nema. Kao da se ja bavim prima-balerinom sarajevdkog pozorišta.

      Izbriši
  14. A šta je sa vezom tvog omiljenog Kostreševića i Dugog?Dokazano da su imali kontakte bar 4-5 puta neposredno prije ubistva Bašića (mjesec-dva).I ima li taj jeličić veze sa ubistvom Irene Predojević ili je neki drugi...?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dokaz vaskovicevo laprdanje... Daj covjece ko njemu vjeruje

      Izbriši
    2. Vidite, kad Vasković ima tako dobre podatke neka objavi kodni naziv skaj aplikacije Dugog. Sve kodne nazive koje je objavio IZMISLIO JE i to znaju svi iole upućeni. Meni je poznat, a pomislio nisam da to objavim. Kao i svaku drugu informaciju koja bi mogla naštetiti istrazi. Gore u komentarima pogrešno je napisano "Jeličić" umjesto Jelača. Što se tiče Gorana Jeličića, policajca iz Dubice, dogodilo se ono šta sam objavio nakon njegovog hapšenja. Čovjek nikakve veze nema sa ubistvom Irene Predojević, a što je onako satanizovan neka objasni bitanga Goran Mikanović koji ga je lažno optužio i montirao onakvu sramnu satanizaciju. Kao što je prethodno lažno optužio načelnika Draška Papka i čovjeku uništio život samo što je htio njegovu fotelju. Poslije osam godina suđenja Papak je dokazao nevinost, a šta sam takođe tvrdio od prvog dana. Elem, kada sam svjedočio u Ireninom predmetu pitao sam tužioce zašto vajnog načelnika Mikanovića nikad nisu saslušali i da im objasni kakvu "akciju" je u noći ubistva vršio u Dubici. Goran Kotaran je zadavio Irenu i to ptice na grani znaju, ali problem su relacije između njega i bitange Gorana Mikanovića, odnosno činjenice da su i Kotaran i Mikanović bili članovi iste kriminalne grupe.

      Izbriši
    3. Druze ti hoces reci da Vaskovic nema podatke a covjek objavijo sluzbeni plan rada koji je nabavijo iz svojih izvora !!! Jasno da je prejak sa vezama i objavama jer inace ne bi nabavljao.l tako vazne dokumente

      Izbriši
    4. Neću pretjerati ako kažem da je taj plan odštampan ili kopiran u 20-30 primjeraka, a šta znam pošto sam na objavljenom primjerku vidio da se 40 inspektora angažuje iz uprava u sjedištu, bez onih iz PU Banja Luka. Po 29 meta navedenih planom takođe mogu procjeniti koliko operativnih grupa je angažovano, a svaka je dobila primjerak plana. Povrh svega taj akt nakon okončanja akcije nikom ne čuva, niti ima kakvog značaja, tako da su ga mnogi mogli iskopirati i dostaviti Vaskoviću. Za više detalja pročitaj današnji tekst posvećen toj temi.

      Izbriši
  15. Boro legendo kad ce biti detaljno blog oko intermezzo prostitucije,tih likova i desavanjau tom kaficu,sve se vec prica i zna al nama citaocima trebas ti kao relevantna licnost grada prijedora,jer tebi se vjeruje.Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pisao sam o toj temi kad se pojavila i u startu najavio da Lukač laže kad obećava istragu. Poslije sam objavio sliku ministra i policajca čija kćerka je pominjana, a u konačnici i da je Dugi Railić postao suvlasnik lokala. Jedino možda obradim temu Intermeca u Minhenu.

      Izbriši
  16. Ne smije boro pisati o tom kaficu, to je dodikov kafic da je sds kafic pisao bi boro o tome.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izgleda da je tako a kaze kao nece da kvari istragu a sve se po gradu vec zna,samo se ceka hapsenje. Gazda homic uvlacio se dns-u a sad snsd-u pa boro nece da pise radi Djajica

      Izbriši
    2. Boro je o tom kafiću prvi pisao i objasnio javnosti šta se tu dešava i koliko je ozbiljna problematika u pitanju. Najavio sam da ministar laže kada obećava istragu, da Mladen Mitrović laže jer odlično zna zašto u tom lokalu svakodnevno pije kafe, odnosno kakav kriminal se tu valja. Gazdu kog pominjete radio sam i kao oštećenog i kao osumnjičenog u raznim krivičnim predmetima, tako da odlično znam ko je u pitanju. To da je stranačli aktivan prvi puta čujem jer se prijedorskom lokalnom politikom bavim koliko i lanjskim snijegom.

      Izbriši
  17. Ma covjek je bio porodican stalno sa familiom zeni je morao pricati ko mu od kolega pravi probleme ,koga je napala kad su dosli izjaviti saucesce .I kad je Basic dosao na mjesto ove Mikanove ekipe oni su nesto strajkovali bolovali .Sjeli u mont i pjani Basica zvali ajde picko dodji ako smijes Naravno Da je dosao i pitao u cemu je problem .A problem je sto je bio posten .Zalosno je onoliko sposobnih i postenih momaka sto radi u mupu da su svi okrenuli glavu umjesto da su ta govna satrali..

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!