DODIK PREZADOVOLJAN: Može li Srbin glasati protiv Putina?

Iako je Dodik pohodio Putina po ustaljenoj matrici izbornih kampanja posljednji sastanak obiluje dimenzijama kakve moramo protumačiti. Primjera radi, zašto su centri moći zapada naprosto zanijemili ili kakva je pozicija Srba u Putinovom "Trećem Rimu"? Otkrivam zašto je Dodik odabrao kandidaturu za Predsjednika RS.


borislav radovanovic blog

U analiziranju sastanka Vladimira Putina i Milorada Dodika moramo sublimirati različite dimenzije i aktere, pa krenimo od ovog drugog. Po višegodišnjoj ustaljenoj praksi Dodik izbornu kampanju kruniše prijemom kod premoćnog ruskog predsjednika i to po čistoj računici da dominantna većina srpskog biračkog tijela bukvalno obožava Putina. Iz te vizure sam prijem nije ništa iznenađujuće, a istine radi i poodavno je najavljen.

Razlika u odnosu na ranije sastanke nije zanemariva. Konkretno: Putin je Dodika ugostio u svom kabinetu u Kremlju i to za "slavnim stolom" - kako su ovalni sto sa postnaslovne fotografije svjetski mediji nazvali povodom sastanaka sa francuskim predsjednikom Makronom ili njemačkim kancelarom Šolcom. Za ovog posebnog gosta ruski predsjednik promjenio je ustaljeni "raspored sjedenja", pa je "Laktašenko" bio na nekih dva metra udaljenosti za razliku od Makrona i Šolca koje je držao na distanci od šest metara

Obzirom da se ruska diplomatija još uvijek drži tradicionalnih principa možemo slobodno reći kako promjena pozicija za stolom predstavlja PORUKU ostatku čovječanstva. Posebice zbog (geo)političke, obavještajne i medijske pažnje koja je popratila sastanak. Dodik je pride dobio izravnu podršku za predstojeće izbore, čime se Putin direktno politički svrstao. Bitna razlika spram ranijih sličnih prijema. 

Sveukupno, Milorad Dodik ovim gestama predsjednika Ruske Federacije i njegove informativne mašinerije (Peskov) dobio je mnogo više od najsmionijih nadanja. Nemam predstavu šta bi se narednih dana moglo dogoditi u pogledu moje ranije procjene iz teksta PRELIMINARNO: Dodik pobjeđuje Jelenu Trivić sa preko 100 000 glasova razlike!. Rekoh: Dodik osvaja preko 300 000 glasova, dok Jelena Trivić nema izbornu bazu veću od 200 000 potencijalnih glasača. Izbori će kao i uvijek pokazati objektivnost i utemeljenost mojih predviđanja.

Paradoks ukupne situacije počiva na činjenici da sam krajem 2017. godine ukazivao na Dodikov dil sa tadašnom Trampovom administracijom. Nakon defilea povodom Dana Republike 11. januara 2018. godine napisao sam: "Već danas Miloradu Dodiku čestitam na pobjedi za srpskog člana Predsjedništva BiH, a njegovoj koaliciji na osvajanju vlasti na entitetskom i državnom nivou. Dodikov dogovor sa Trampovom administracijom, a zbog kog je Brajan Hojt Ji podnio ostavku, već danas je neupitan i predstojeći izbori u tom domenu biće tek puka farsa"

Do samog održavanja opštih izbora 2018. godine zagovarao sam masovni bojkot kao oblik otpora "Vašingtonskom sporazumu" Dodika i Trampa, no znamo kako je opozicija odlučila i okončala tu unaprijed izgubljenu bitku. Paradoks je u tome što Dodik strane mijenja "k'o čarape", pa od Amerikanaca reterira do Rusa i nazad - kako to odgovara njegovim političkim ciljevima. 

Poučen ranijim iskustvima vezano za sadašnje opšte izbore još sredinom 2021. godine potegao sam teme nužnosti konsenzusa opozicije i naroda, šta je rezultiralo teškim uvredama i mojom satanizacijom od strane političkih "saveznika" kojima sam dobrim dijelom donio glasove i mandate. Nakon neuspjeha i razočaranja objavio sam svoje distanciranje od Političkih tapkaroša ulaznica za opoziciju.

Danas smo tu gdje jesmo, zarad sopstvenih nerealnih ambicija i pretjeranih narcizama pojedinaca valja nam još četiri godine trpiti isti režim. Hoće li se neko izviniti zbog izbornog "poraza" - čije posljedice neće snositi kompenzacijskim mandatima osigurani lideri opozicije, nego običan narod? Neće, kao što smo mogli vidjeti 2014. ili 2018. godine. Najveći paradoks proizilazi iz činjenice da Milorad Dodik početkom ljeta tekuće godine nije računao na ovakav razvoj situacije.

Dodikova odluka o kanidaturi za Predsjednika RS dominantno je zasnovana na procjeni da bi Željka Cvijanović mogla izgubiti od Jelene Trivić, nakon čega stvari mogu krenuti u vrlo opasnom pravcu. Unaprijed se kalkulisalo da bi u tom ishodu pregovore o mandataru za sastavljanje Vlade RS vodili Jelena Trivić i Milan Radović, a odlično se zna koji motivi dominantno pokreću šefove stranaka vladajuće koalicije. Ukoliko im Radović ponudi dovoljno ministarskih i direktorskih pozicija eto nama široke koalicije po modelu postmiloševićevskog DOS-a.

Priča je potpuno drugačija kada Milorad Dodik vodi pregovore o mandataru i sastavu vlade, tako da pitanje njegove pobjede uveliko prevazilazi samu funkciju za koju se bori. Sa druge strane kandidatura Mirka Šarovića takođe je u funkciji Radovićevih premijerskih ambicija, odnosno da gubitkom SDS-a za pojedinačne funkcije otvara prostor u pregovorima o mandataru. Svjestan toga Dodik nije išao dalje od provjerenog poslušnika Željke Cvijanović, a sebi je dodijelio ključnu bitku kakva objedinjava i sastavljanje vlade kontinuiteta.

Prema mojim izvorima u SNSD-u još uvijek postoji bojazan od postizborne kombinatorike jer trećina mandata u Narodnoj skupštini sa kojom MAKSIMALNO (?!) računaju daleko je od neophodne polovine za formiranje vlade. Ovim dolazimo do još jedne dimenzije sastanka Putina i Dodika, a tiče se "reagovanja" zapadnih centara moći i njihovih predstavnika u Bosni i Hercegovini. Sa pisanjem ovog teksta sačekao sam upravo zbog očekivanih "saopštenja".

Elem, naoko iznenađujuće nastupio je muk bukvalno svih predstavnika koji sa Dodikom odavno vode "rat" saopštenjima. Kazaše li nešto američki, britanski, njemački i ini ambasadori zapada? Delegacija EU u BiH saopštila je kako Dodikovi "nestašlici" nisu dobri za naše pristupanje toj uniji. Znaju zapadnjaci da njihovi "napadi" Dodiku poslovično donose glasove i očekivano se suzdržavaju. Vrlo slično situaciji koju sam objasnio tekstom AVDO AVDIĆ U IZBORNOJ KAMPANJI SNSD: Otkrivena tajna "40 britanskih obavještajaca".

Na drugoj strani moramo uobziriti MOTIVE Vladimira Putina po kojima je Dodiku ukazao uvažavanje mnogo iznad njegove realne moći. Na dan prijema Putin je bio zaokupljen odlukom o mobilizaciji 300 000 vojnih obveznika - za koliko planira povećati snage u Ukrajini. Stvari mnogo važnije od davanja izborne podrške prekodrinskom Baji. No, koliko god Aleksandar Vučić bježi od pozicioniranja Srbije kao ruskog "nepotopivog nosača aviona" toliko se Dodik natura za tu ulogu. Posebice jer je Ruska Federacija jedan od međunarodnih garanata Mirovnog sporazuma za BiH i time nosilac prava odlučivanja.

Znamo sa kakvom zebnjom se očekuje ruski stav o isteku mandata EUFOR-a, pa su ovdašnji mediji revnosno prenijeli Dodikovu najavu da će od Putina tražiti produženje trajanja misije. Pored toga vidimo koliko Vladimir Putin svoju "specijalnu opreciju" u Ukraniji zasniva na ranijim NATO intervencijama protiv Srba. Mnogo više je fokusiran na bombardovanje iz 1999. godine i otimanje teritorije Srbiji, ali "pravne osnove" nalazi i u intervenciji na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iz te vizure Milorad Dodik nije beznačajan akter, a posebno zbog političkog "kurvanja" Aleksandra Vučića.

Sutradan po vojnom upadu na teritoriju Ukrajine objavio sam kako Rusija ulazi u svjetski rat sa ciljem vraćanja pozicije svjetske sile, a odmah potom i kako Putin gradi "Treći Rim" unutar kog Srbi imaju posebnu ulogu. U tom projektu Putinu je važno uz sebe imati bar jednog od dva najmoćnija srpska politička lidera, pa to i pokazati ostatku svijeta - kako smo imali priliku vidjeti. Biće ovo duga i iscrpljujuća globalna bitka tako da i neki "tamo daleko" političari poput Dodika imaju svoju svrhu i upotrebnu vrijednost.

Mogao bih ovako unedogled nabrajati različite dimenzije sastanka Putina i Dodika, no prostor jednog bloga već sam uveliko premašio, tako da stvari valja rezimirati. Aktuelna dešavanja i situaciju nastojim objektivno analizirati, šta podrazumjeva maksimalno isključenje sopstvenih emocija. Kao i osam godina unazad pokušao sam dati doprinos u slamanju Dodikovog režima i to blagovremeno - godinu prije izborne kampanje. Politički subjekti i pretendenti za pozicije nastupili su kako smo imali priliku vidjeti i danas smo tu gdje jesmo. Po mojoj procjeni čeka nas još četiri godine iste vlasti, gdje naglašavam kako svoje želje razdvajam od objektivne realnosti.

Krajnje iskreno, jedva čekam okončanje izbora kako bih se mogao posvetiti nekim drugim temama i dešavanjima. Davno sam objasnio pogešne poteze opozicije koji Miloradu Dodiku donose još jednu izbornu pobjedu, uz rezigniranje da opozicija Republike Srpske ima neograničen potencijal NESPOSOBNOSTI. Dokazan kroz ko zna koliko opštih i lokalnih izbora. Kako ono kažu: Loša vlast nikad nije bila društveni problem koliko nesposobna opozicija? 

Primjedbe

  1. Moj Borislave, sad si i voz i stanicu. A možda je kondukter nastradao...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto rezultata izbora za 10 dana pa ćemo vidjeti jesam li nesto "promašio". Sad vidim najavu Jelene Trivić da pobjeđuje sa 30% razlike pa ne znam da li bih plakao ili se smijao. Od aman milion stanovnika Sroske nismo mogki naći nekog ozbiljnog čovjeka da ga kandidujemo, nego sa ovakvim benama Dodiku poklanjamo jos jedne izbore. I dokazujemo da za 16 godina bukvalno nista nismo razumjeli, nego ponavljamo jedne te iste gluposti.

      Izbriši
    2. Ti si isto jedna velika bitanga,da li kupita ili ucjenjena ne znam..Bice kako bude,tu se ne moze nista...Ti si pokazao da se radi o 0 od covjeka...

      Izbriši
  2. I sa dragim Bogom da se Rudonja sastane moj glas i glas moje porodice neće dobiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neće ni moj. Glasaču za Amira Reka i sa te strane nemam "problema". No, ovde govorim o izbornom potencijalu Republike Srpske koji nije prepoznatljiv ni po obrazovanju ni po zdravom razumu. Inače se od 2006. ne bi vrtili u krug kao macka koja lovi sopstveni rep.

      Izbriši
    2. Kad vidim ko se sve nudi kao alternativa, kazem neka nama Mile... Ima par ljudi kojih se on treba rijesiti i to je to

      Izbriši
    3. Na nasu veliku zalost, Boro je u pravu.... sve do ijednog argumenta... tuzno, ali je tako.

      Izbriši
    4. RE: "Kad vidim ko se sve nudi kao alternativa..."

      U proljeće 2021. godine potegao sam niz tekstova na temu organizovanja opozicije za iole ozbiljnu izbornu bitku. Sebe sam kao i godinama unazad vidio kao aktera te borbe, koji je svoje opoziciono djelovanje platio strašnom odmazdom režima. Kada sam vidio ko se sve nameće i koliko je to nerealno upozoravao sam na posljedice i pokušavao pokrenuti jedan široki dijalog oko ideja i projekata. Godinu i po prije izbora takve stvari se rade i nisam u ovome od juče da toliko ne bih znao. Uzeo sam onog nesrećnika Vukanovića kao "primjer" sasjecanja nerealnih ambicija pojedinaca i pokazao na kako klimavim nogama stoje takve ideje. Kad sam shvatio da unutar opozicije dominiraju neozbiljni likovi objavio sam kako više nisam dio te priče, odnosno da ljudi znaju kako više ne podržavam likove kojima sam prethodno donio glasove i mandate. Znači i radi sebe i radi naroda kazao sam sa koje pozicije djelujem, odnosno da ostajem bloger koji nema namjeru ulaziti u politiku. Sve šta sam imao na umu bilo je i na "drumu". Baš kao što su na "drumu" bile i hiljade sramnih uvreda i laži plasiranih zbog moje takve promjene. Takav kakav jesam samo sam se obračunavao sa onima koji me napadaju i sa te strane najveću štetu su pretrpili "novi idoli" zbog kojih su me njihovi botovi satanizovali. Sad to nije pitanje nekih izbora ili šta znam kog momenta, nego moje čvrste namjere da pojedince "vratim tamo odakle su došli na ovaj svijet", a posebno kada su platili lokalnim majmunima da mi napadaju djecu. Htjeli su rat i imaće ga, gdje mi je čak bitno da izbori prođu pa da ih javno satirem bez konotacija kakve sada postoje. Sa Dodikovim režimom sam se i do sada sam borio, pa znam šta mi je činiti, ali ove kvaziopozicione bitange će me dobrano zapamtiti.

      Što se tiče pomenute "zamjene ljudi" moram istaći kako je to suština moje ogorčenosti pojedincima iz lažne opozicije. Znači, prišlepali su se na našu borbu protiv Lukačeve zločinačke bratije, na lažima dobili glasove i mandate, da bi se na kraju uortačili sa istim tim Lukačem. Time su pokazali prava lica i produkovali moju ogorčenost. Sa 40 godina staža, a premalo godina za penziju, ostao sam bez posla, nemam predstavu koliko puta sam hapšen i različito ugrožavan samo zato što sam beskompromisno udarao na zločinački režim, a pojedinci su dobrano profitirali poslaničkim primanjima i privilegijama. Onda im guzice zinule na još veće funkcije i da bi u tome uspjeli ušli su u đavolji savez sa Lukačem. Njihov izbor, no i moja malenkost ima pravo na izbor - da ostanem na onim ranijim stajalištima, a prozovem bitange. I sad smo tu gdje jesmo. Što se mene tiče Dodik može Lukača slobodno ostaviti na sadašnjoj poziciji, ali i njega čeka POSLJEDICA kakva mu se nimalo neće dopasti. Od njega jedino očekujem da se skloni u stranu, te da nama prepusti Lukača da dovršimo ono šta odavno radimo. Znači, nije to samo pitanje moje malenkosti nego malo većeg kruga ozbiljnih igrača koji se sa Lukačem obračunava na svoj način. I polako ga sprema na robiju do kraja života.

      Izbriši
  3. Borislave, kakvo je vaše mišljenje o trenutnoj situaciji na Ukrajinskom ratištu, Ukrajinci vraćaju izgubljene položaje a ruska strana već nekoliko mjeseci ne ostvaruje veći napredak. Da li Rusi posustaju ili su to nekakvi "manevri" ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slabo sam agilan na planu pisanja o Ukrajini, ali pratim dešavanja. Sa tako malenim brojem vojnika Rusi su mogli ostvariti uspjehe u pervim mjesecima jer su samo djelovali OFANZIVNO. Ogromna teritorija bila je slabo branjena i naprosto pogodna za zaposjedanja od strane malih jedinica specijalnih snaga sa jakom podrškom avijacije, raketnih jedinica i artiljerije. No, kada treba braniti tako osvojena područja nije ista priča, posebice kada govorimo o velikim ofanzivama ukrajinskih snaga. Dolje u hersonskoj oblasti ofenziva je propala sa strahovitim gubicima, koji dosežu do 3000 Ukrajinaca za svega 3-4 dana. No na sjeveroistoku ruske snage bile su toliko malobrojne da nisu ni pokušake sličan otpor. Bilo je tek nekoliko ozbiljnih okršaja.

      Sad, šta znači ovaj nepobitni ukrajinski uspjeh? Prvo znači da će se rat produžiti pošto bi u slučaju njegovog izostanka bilo dovedeno u pitanje dalje financiranje sa strane zapada. To više pogoduje Putinu negoli Zelenskom jer ova druga dimenzija rata Rusije i Zapada tek polako treba donijeti konkretne rezultate. Mislim na rat preko energenata, inflacija, nestašica i drugih iscrpljivanja. Sve češće se pominju inforlacije kako Putin čak dvije zime Evropu planira uskratiti za energente, razne rijetke metale i žitarice.

      Sljedeće, Putin je odgovorio sa djelimičnom mobilizacijom 300 000 vojnika. Kako to Dragan Petrović lijepo objašnjava imao je u aktivnom sastavu više od tog broja ljudi za upućivanje u rat, ali nije tome pribjegao. Po meni cilj je polako aktivirati rezervni sastav u aktivni i kda zna da ide u svjetski rat to je sasvim logično. Iz aktivnog sastava će zamjeniti ovih 150 000 vojnika koji su dosad zaista iscrpljeni u Ukrajini. Inače Rusija je držala premalo vojnika u kopnenim snagama i to će se u kontinuitetu povećavati.

      Znači, kako sam shvatio Putinove planove od prvog dana intervencije sve ovo ide po tim matricama - vraćanja Rusiji statusa svjetske sile i uspostavljanja novog svjetskog poretka, ali na način da sebe i svoj narod što manje iscrpljuje, te da maksimalno koristi slabosti protivnika na njegovoj eliminaciji. Godinama sam ukazivao da je Vladimir Putin ispao najbolji Kisindžerov "student" iako je njegove ideje proučavao kako bi se borio protiv američke globalne dominacije za čije uspostavljanje je Kisindžer nemjerljivo zaslužan. Danas i sam Kisindžer na to upozorava. Pored toga Putin je uveo sve modele američkih geostrategija na kojima su ovi svojevremeno postizali uspjehe, a šta znam jer sam mnogo proučavao američke doktrine i strategije. Sve ono šta se pokazalo uspješnim Putin godinama primjenjuje i tako koristi znanja svog glavnog protivnika, normalno kao nadogradnju svega šta je naučio iz ranijih ruskih doktrina.

      Nedavni šangajski samit najbolje je pokazao da se uspostavlja novi svjetski poredak koji ima za cilj jednom za vijeke slomiti imperijalističke i nezajažljive centre moći Evrope i Sjeverne Amerike, kao globalnog hegemona koji uništava čovječanstvo vijekovima. Znam, ljudi se groze od ratova, no nema drugog načina da dođemo do boljeg i pravednijeg svjetskog poretka. Prije 7-8 godina sam u svojim tekstovima najavio da je 2025. godina krajnji momenat izbijanja kinesko-američkog sukoba, ali da mislim kako Amerikanci neće čekati dok se Kina adekvatno naoruža, nego će sukob izazvati ranije. Godinama to tvrim i lako je naći na brojnim portalima specijalizovanim za geopolitiku koji su preuzimali tekstove sa mog bloga, pri čemu ističem da je u pitanju mišljenje struke (ovo oko 2025.). Ono šta ostaje da istorija razjasni jesu li Amerikanci doista krenuli u taj pohod ili ih je Putin preduhitrio pošto je izvanredno tajmirao napad na Ukrajinu (nakon dvogodišnjeg iscrpljivanja koronom). Ako uobzirimo rušenje berlinskog zida ili razbijanje Jugoslavije biće da je ovo drugo.

      Izbriši
    2. Navodni Ukrajinci (na snimcima s njihove strane se vide i čuju vojnici koji pričaju američki engleski a to je potvrdilo i lokalno stanovništvo) su vratili 1,6% od teritorije koja je pod kontrolom Rusije. Kažu Amerikanci, nisam sama računala. Pri tom, te oblasti nije ni čuvala vojska nego neke specijalne jedinice ili TO koje su se uredno povukli bez velikih žrtava i drame. Ako pogledate mapu, vidite da su sad te NATO/ukrajinske snage kao u nekom džepu, okružene sa tri strane Rusima. Da li je baš tako veliki uspjeh kao što pričaju?

      Izbriši
    3. Dr Dragan Petrović koji zasigurno najbolje poznaje Ukrajinu kaže da sad Rusi umjesto 22% kontrolišu oko 21% ukrajinske teritorije, odnosno da je riječ o manje od jednog procenta. Tačno je da su taj položaj držale snage lokalne milicije kojima nije padalo na um da izvode samostalne "akrobacije". Na južnom frontu ruske snage su spremno dočekale ofanzivu i vidjeli smo koliko su to uspješno izvele. Ovde iz nekog razloga to nije učinjeno, ali valja razmišljati o nekim višim ratnim ciljevima ili planovima. Primjera radi Ukrajinci i strani plaćenici došli su vrlo blizu ruske granice, gdje uvijek valja računati sa mogućnošću nekog nekontrolisanog napada na rusko tlo ili smišljene varke lažnog napada. U oba slučaja Putin dobija "izgovor" za jaka dejstva i realizaciju tajnih zamisli. Opet, vidjeli smo da je ovaj ukrajinski "uspjeh" za posljedicu imao odluku o mobilizaciji 300 000 rezervista što nikako neće po njih dobro rezultirati. Znači, ako nešto u životu znam to je logika ratovanja, od toga da sam okusio i početak rata u Hrvatskoj i u Bosni, pa onda odratovao, da bih iz toga postao profesionalac bezbjednosti. Decenijama sam kroz dalje obrazovanje i stručno usavršavanje proučavao ono šta sam u mladosti preživio, pa dobio jedan novi kvalitet spoznaje. Na tom planu sam upotpunjen obzirom da teoretičari u pravilu pojma nemaju kako rat izgleda iznutra (nikad nisu prišli ratnim dejstvima), dok ratnici pojma nemaju o teoriji. Tek kad steknete znanja i iskustva u obe kategorije možete imati kvalitetnu spoznaju. Ovde niko ne pominje da su Rusi i Ukrajinci mnogo sposobniji na planu TRPLJENJA teških ratnih uslova od nas Srba, Hrvata ili Bošnjaka, naprosto imali su mnogo teže životne okolnosti i lošije standarde. A sposobnost TRPLJENJA mnogo je važna za vođenje ratova i tu može nastati ozbiljan problem. Zato Putin nije pomišljao na brzo zauzimanje kompletne Ukrajine, pa da onda decenijama mora na tom prostoru držati ogromne vojne snage i stvarati sebi troškove, a konstantno se mučiti sa otporom stanovništva vrlo sposobnog da trpi okupacione posljedice. Uostalom, nikada nije pomišljao da doista ratuje sa Ukrajincima, nego sa onim dijelom populacije koji je instrumentalizovan protiv Rusije do momenta sloma režima Zelenskog. Stvarni rat vodi protiv Zapada i NATO jastrebova, a na toj strani se pokazao i više negoli uspješnim.

      Izbriši
  4. Meni rece saradnik doktora Vlade da SNSD gubi izbore, pa cak i da pokradu da nece izostati reakcija stranaca. Sta mislite o tome?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako sam naveo u tekstu: unutar SNSD-a postoji ozbiljan strah od ishoda izbora i postizborne kombinatorike. To uostalom najbolje pokazuju Dodikovi potezi gdje je on krenuo protiv Jelene Trivić . kao ipak najjači kandidat režima. Nije se smio poigravati sa izborima i potcjeniti protivnike kao u slučaju Draška Stanivukovića. Zato već mjesecima ima dil sa Stanivukovićem koji bi po tome trebao preći na njegovu stranu odmah na uspostavljanju novog saziva skupštine. Kod nas sve dogovoreno preokrene se u djeliću sekunde ukoliko se ukaže prilika za uspostavljanje vlasti, pa se ništa ne smatra čvrstim dogovorom.

      Što se tiče reakcije stranaca eto imali smo je prilike "vidjeti" kako sam to apostrofirao u tekstu. Godinama objašnjavam da je Milorad Dodik posljedica sporazuma Amerikanaca i Rusa, neko ko održava zamrznuti konflikt kako odgovara obema silama, a opet bez eskalacija kakve nijednoj strani ne odgovaraju. I to narod ne vidi jer naprosto odbija malčice razmisliti, bar do nivoa da preko decenije Republika Srpska ima dovoljno "glasova" za drugačiju vlast, ali katastrofalni potezi opozicije Dodika održavaju na poziciji. Vučić je u malom Stanivukoviću vidio nekog koga bi mogao pozicionirati umjesto Dodika dok se ovaj nije isprovaljivao sa Britancima i doživio da ga Vučić precrta. Time je izgubio svaku šansu da ga Ameri i Rusi adekvatno prepoznaju i sa njim zamijene Dodika. Zaista ne vidim nekog sposovnog da donese novi politički kvalitet i zamjeni Dodika, jer da vidim već bih mu sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje. Imam zaista dobrih ideja kako neke stvari promjeniti i urediti, ali nema političkog subjekta spremnog i voljnog za ozbiljan rad. Lično nemam političkih ambicija i način života političara nikad ne bih prihvatio, ali znam kako se i uspješno ruše sistemi i kako se grade novi (to mi je struka). Elem, kako naći nekog spremnog da se adekvatno pripremi za najviše funkcije? Iskreno sam vjerovao da je sa Jelenom Trivić moguće napraviti dobar posao i prije godinu i po ponudio joj pomoć. Srećom pa je vrlo brzo pokazala koliko je "loš materijal" pa na tom planu nisam potrošio vrijeme i trud, niti sam sebi dozvolio blamažu poput nekih ranijih kada sam od diletanata činio "velike" igrače.

      Na kraju biću potpuno iskren. Mene najviše zanima mir na ovom dijelu svijeta tokom predstoječih velikih potresa slamanja sadašnjeg hegemona. Sa te strane nemjerljivo je važan pomenuti sporazum Amera i Rusa oko Dodika, bez obzira na moje lične interese. I koliko ja vidim to i danas funkcioniše. Prije četiri godine jedan moj prijatelj na svojevrsnoj tribini upitao je američke predstavnike zašto ne skinu Dodika. I zaprepastio se kontrapitanjem: "A koga drugog da postavimo?". Posljedica tih "tribina" bio je ovaj budalasti Krivokapić u Crnoj Gori, no vidimo da Abazović kao mnogo ozbiljniji igrač opstaje. Elem, u Crnoj Gori takvi "eksperimenti" su mnogo jednostavniji od Bosne i Hercegovine. Zato sam tokom demonstracija u Kijevu, dakle prije državnog udara, tvrdio da će Crna Gora i Makedonija prije ući u NATO od Bosne i Hercegovine u kojoj je NATO već stacioniran, a sve u cilju potpunog opkoljavanja Srbije. Evo prođe osam i po godina pa polako razmišljam o objedinjavanju tekstova na temu geopolitike u jednu knjigu iz koje bi se vidjelo jesu li moje prognoze bile dobre i gdje sam pogriješio (rijetskost).

      Prednje sam naveo kako bi shvatili moje promišljanje oko pitanja koje ste postavili. U SNSD doista ne vidim razloga za strahove kakvi kolaju - osim onoga šta kriminalistika odavno zna kao pojavu. Počinioci zlodjela uvijek prekomjerno strahuju od suočavanja sa posljedicama onoga šta su učinili. U pitanju je kriminal zastrašujućih razmjera i normalno je da vrhuška SNSD-a nema mirnog sna, ali to je stvar sa kojom će se suočiti tek kad ovde izrastu neki novi i mnogo ozbiljniji politički subjekti.

      Izbriši
  5. RASPUCHIN : Треба пажљиво читати изјаве па и наслове као овај поднаслов , иначе Додику веома склоног , “ТАНЈУГ”-а :

    “Председник Русије Владимир Путин рекао је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику на састанку у Москви да се нада да ће у Републици Српској јачати патриотске снаге.“

    Када се ово веома , веома пажљиво прочита онда се долази до онога шта сам написао у вези избора (иако ћу и сам гласати али не за Реку) а написао сам :

    “Говно у руци или говно на грани и није неки избор”.

    Да , има неке симболике у том распореду сједења па и порука али је “велики баја” небитан као лик и личност и он ту само показује намјере Русије према територијама с’ ове стране Дрине од којих су многе кроз историју неправедно отете нама , Србима.
    Прије неколико година (ко се не сјећа нека потражи) Путин је посјетио капелу на Вршићу коју су подигли Руси и тада је далекозором гледао према сјеверо-западу. Тада сам , на једном сајту , написао коментар да он у ствари гледа у правцу границе а граница је на Сочи која је договорена са западом. А запад? Па запад је третирао Русе и Русију као индијанце и сматрао да може кршити договоре а понудиће им , Русима , у замјену , огледалца и стаклене перле. Изгледа да су се мало зајебали овај пут?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nema sumnje da je Dodik za Putina tek korisno sredstvo, a ovom to u datim okolnostima odgovara. Nikog tu nije briga za narodom, no to smo valjda odavno shvatili.

      Izbriši
  6. Boro šta misliš o tome Vasković danas piše da prije godinu dana Zeljković sad već bivši direktor instituta za javno zdravlje ne bi bio uhapšen da Dodik nije naredio tužiocima da ga uhapse.A prije godinu dana Vasković je napisao prema svojim izvorima da niko nije očekivao da će specijalno tužilaštvo uhapsiti Zeljkovića.Čak je i pisao prema svojim izvorima da su taj dan Stevandić i Dodik otišli kod Lukača i tražili da policija ne postupi po naređenju g.tužioca Bajića i ne privede Zeljkovića što je Lukač odbio.A danas piše da je prije godinu dana Dodik sigurno naredio tužiocima da uhapse Zeljkovića

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vezano za Zeljkovića objavio sam dokumente koji dokazuju njegova krivična djela u jabnim nabavkama mjesecima prije negoli je neko po tom kriminalu pomišljao postupati. I prozvao sam Miodraga Bajića zbog nečinjenja, ali ponajviše zbog mog animoziteta prema toj bandi iz Specijalnog tužilaštva BiH. inače od starta tvrdim da je u pitanju organizovani kriminal sa elementima inostranosti (uvoz roba) za šta je nadležno Tužilaštvo BiH. Dao sam vrlo precizna pravna tumačenja počinjenog kriminala.

      Kada je policija ušla u Zeljkovićev zavod objavio sam da to čini u okviru Dodikovog plana kotarisanja tih kombi-tašna-mašna koalicionih partnera, pa opet detaljno objasnio šta sve to znači. Elem, dogodila se situacija sa Inckovom odlukom i planovima sankcija prema Dodiku, kada je izmajmunisao opoziciju, ali i morao odustati od razbijanja stranaka svojih koalicionih "saveznika" kao što je prethodno učinio Pavićevom DNS-u. Danas smo tu gdje jesmo zahvaljujući dešavanjima koja su poremetila brojne Dodikove planove, ali i njegovim potezima koje sam kontinuirano objašnjavao. Bitno različito od svih koji su davno "otpisali" Dodika usljed Bajdenovih sankcija i fantazmagorija oko Kristijana Šmita. I vidite da se bukvalno ništa nije dogodilo kako sam od starta ukazivao.

      Kada je Bajić pokrenuo gonjenje Zeljkovića opet sam objasnio njegove motive, konkretno da takvim potezima progona kriminala vlasti čuva zaštitu "međunarodne zajednice" fokusirane na pravosuđe. Bajića i Tegeltiju sam upoznao 2004. godine kao tek imenovane tužioce koji su se kod mene "grebali" za ozbiljne predmete na kojima bi se dokazivali. Zato znam da su Dodikovi "vojnici" , šta se u Tegeltijinom slučaju pokazalo kao istina kada sam barabu otjerao iz pravosuđa. Bajić se našao u mnogo težoj situaciji obzirom na ogroman kriminal koji je počinila banda iz Specijalnog tužilaštva i policije, pa se ne treba čuditi što na ovaj način čuva svoju poziciju.

      Ono šta je Vasković "zaboravio" jeste da je policija ušla u zavod i izuzela dokaze, te podnijela prijavu, a Bajić se samoinicijativno ubacio u tu igranku. Svima njima cilj je da predmet ne ode tamo gdje treba - u Tužilaštvo BiH, jer ovako mogu "kombinovati" kako im drago, a bez bojazni da bi se moglo doći do stvarnih aktera tog kriminala. Zeljkovića su kao slabopismenog krelca i postavili na tu poziciju kako bi unaprijed imali "žrtvu" za sopstvene lopovluke u javnim nabavkama, a šta sam davno objasnio.

      Znači, govorim o desetinama tekstova na tu temu i nemam potrebu vraćati se na tu temu kao Vasković obzirom da sam sve bitno davno razjasnio. Koga je to zanimalo mogao je znati i prije poteza "nadležnih organa" ili se može naknadno informisati pretragom mog bloga. To kolika je "moć" Stevandića objasnio sam objavom kako ga je Vlado Đajić istukao. Ili kada sam objašnjavao ljubavnu vezu Dodika i Natalije Trivić, pa naveo da je slogan Ujedinjene Srpske: "Mi smo stranka Dodikove ljubavnice". Pošto je Dodik davno šutnuo Trivićku zna se kako danas kotiraju.

      Izbriši
    2. Eh da, Miodrag Bajić je jedan od Vaskovićevih IZVORA pa vidite koliko mu se može vjerovati. Čuj Dodik i Stevandić išli Lukaču da ga mole oko nečega za šta je on nadležan koliko i ja. Posljednji razgovor Dodika i Lukača bio je aprila 2018. godine nakon sastanka sa Davorom Dragičevićem, koji je moja malenkost izdejstvovala. Tada je izbila gadna svađa i čak su majke psovane, no nikakve tuče nije bilo. Nikad se njih dva više nisu sastali u četiri oka, a još manje bi Dodik pristao da tome prisustvuje i nekakav Stevandić. Dodika i Lukača na zajedničkom sastanku mogli ste vidjeti samo ako je bar još 10 osoba tome prisustvovalo i drugačije se to nije moglo izvesti. To što je Lukač takođe Vaskovićev IZVOR i što onda ovaj piše gluposti kakve mu serviraju problem je onih koji u to vjeruju. Pa nije Dodik juče ušao u politiku da ne zna kako funkcioniše hijerarhija i ko kome izdaje, a ko kome prenosi naređenja. Više puta sam objašnjavao kako Višković muku muči kada mora nešto naložiti Lukaču po nalogu Dodika, a opet boji se i jednog i drugog. Da bi se pisalo o sistemima državne uprave prije svega treba poznavati sisteme, a šta je ipak moja struka. Na školama baleta to još uvijek ne proučavaju, a Vasković nikad nije studirao da bi na taj način nešto naučio.

      Izbriši
  7. Realna analiza. Glasačko tijelo Dodika i SNSDa je stabilno, broj njihovih glasača je konstantan. Znači, ne promijenjen je. Opozicija mora glasove tražiti od birača koji ne izlaze na izbore tj, moraju animirati apstinente. A oni to opet ne rade. Što se tiče pdluke da se Dodik kandiduje za Predsjednika RS a Željka za Predsjedništvo BiH, ja bih dodao još nešto.Vidjelo se da ima sukoba unutar SNSDa tj postojanje raznih struja. Tako je Radojičić miniran pre dve godine ali i sama Željka pre četiri (u Banja Luci je izgubila a na nivou RS jedva je pobjedila). Tako da je moguće da ju je Dodik žrtvovao...i kako ti reče za sebe je ostavio ono najvažnije, kontrolu Parlamenta RS.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dodik odlično zna kakav je saradnik Željka Cvijanović i kojim mehanizmima je kontroliše. Posljednji njen pokušaj da bude ono šta njena funkcija jeste opisao sam vrlo precizno istog dana kada se događalo. Konkkretno kada je medijima saopštila da će mandat za sastavljanje vlade povjeriti Zoranu Tegeltiji, pa je Dodik za dva sata sazvao novinare i saopštio ime Radovana Viškovića. Morao je lupiti neko ime, a kako sam najavio Višković je tek trećeg dana izašao pred novinare i potvrdio Dodikovu odluku. Poslije toga Cvijanovićka više nije pokušala slične avanture, nego je doslovno izvršavala šta joj se kaže. Zato je ona Dodikov izbor, a njega baš zabole šta članstvo SNSD.a misli o tome. Te priče oko Radojičića smiješne su od kako su ga vozili u gepeku i demonstrirali kako prolaze ti što misle da mogu mimo Dodika. Primjera radi Radmanović je stari vuk koji nema straha od Dodika i od njega dolaze mnoga mešetarenja, uključujući i pijuna Radojičića, ali ni on godinama nije pokazao nekakva odstupanja. Uglavnom, Željka Cvijanović će u Predsjedništvu BiH uraditi mnoge stvari koje se Dodik nije sam usuđivao, a ova će izvršiti svaki njegov hir bez obzira na posljedice. Pored toga kada počne pričati ostala dva člana će samo tražiti načina da što prije okončaju sjednice jer se zna da ova nema granica u "oratorstvu". Njoj bi odlično odgovaralo kada bi sjednice predsjedništva trajale 10-12 sati neprekidno, ali niko normalan nema snage to izdržati i sa te strane biće mnogo "učinkovitija" od Dodika.

      Izbriši
  8. Nego reci ti nama Borislave jel Railicu produzen pritvor, danas istice, a niko nista ne informise

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam provjeravao, ali sumnjam da će njega ikada pustiti. Za njega ne važe ni ustav ni zakoni.

      Izbriši
  9. Jako je pametno i odgovorno ici u posjetu Putinu u vrijeme dok se zahuktava njegov sukob sa pola svijeta. Posebno je to pametno kada se nalazite u Evropi, okruzeni Nato zemljama i sa Nato snagama na vasoj teritoriji. Naravno da treba odrzati i iskoristiti dobre odnose sa Rusima ali ovako se eksponirati i kofol prkositi nekome moze samo potpuni idiot. Kao sto samo potpuni idiot i imbecil moze napisati ovakav tekst. PS Dodik ce nazalost lagano dobiti izbore, ali to nema nikakve veze posjetom Putinom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidi, Milorad Dodik i ovaj "imbecil" poznati su po tome da rade šta naume, bez obzira šta svjetina o tome mislila. I on nakon ko zna koliko ovakvih naoko iracionalnih poteza i nadalje suvereno vlada iako ga "umne glave" svrgavaju po nekoliko puta godišnje. Baš kako što je ovaj "imbecil" izdržao 15 godina otvorenog sukoba sa najgorim zločinačkim strukturama u policiji i pravosuđu, šta još nikom nije pošlo za rukom. A opet dobrano zato jer sam povlačio krajnje neočekivane poteze i napadao tamo gdje se u snovima ne smije. Zato u ovoj zemlji nemate aktera koji išta znači da ne zna ime ovog "imbecila" i koji o meni nema mišljenje. Bilo to pozitivno ili negativno, ali imaju mišljenje - šta je nebrojeno puta i izrečeno u mas-medijima. Pobogu, Narodna skupština se više bavila ovim "imbecilom" negoli izvještajem anketnog odbora.

      Zašto ovo pominjem? Jeste naoko iracionalno paktirati sa Putinom u ovom trenutku, no za Dodika su čuli u mnogim zamljama gdje stanivnike ne zanima ime predsjednika ili premijera sopstvene zemlje. Je li to dobro ili nije, ali američki predsjednici od Klintona na ovamo odlično znaju ko je Dodik iako on u klasičnom smislu nema nikakve realne moći. Makedonija je uradila sve šta su Amerikanci od nje zatražili, a bukvalno nikog ne zanimaju imena predsjednika ili premijera POSLUŠNIKA. Za razliku od Dodika. I za razliku od moje malenkosti koja u ovom društvu nema bukvalno nikakve moći, ali zbog toga kakav sam ljudi masovno znaju za mene. Pa se tako cesto dešava da moja autentična tumačenja za par dana nakon objave teksta čujemo od raznih "analitičara" koji ne silaze sa tv ekrana.

      Izbriši
    2. Rijec imbecil za vas upotrijebio sam u afektu, izvinjavam se ovim putem iako je anonimno. Znam vrlo dobro ko ste vi i kroz sta ste sve prosli. Ipak ne svidjaju mi se vase objave vec duze vrijeme, nije to samo zato sto se sve vise svrstavate na stranu rezima, nego jednostavno nije mi to onaj Boro od ranije. Za Dodika i dalje ostajem pri misljenju da je idiot i da je ovo trenutno idiotski i neodgovoran potez, koji samo pokazuje da mu je iskljucivo bitna vlast i licni interes, a ne narod koga bi trebalo da predstavlja. Sto je najgore, ponavljam, dobice izbore svakako i nisu mu potrebne takve stvari.

      Izbriši
    3. Iskreno, nimeni se moje objave ne sviđaju u zadnje vrijeme. Tu se slažemo. Imam nekih manjih problema oko pokretanja novog bloga onako kako sam zamislio, pa svakog dana nešto proučavam ili bolje rečeno učim na tom IT fonu. Pritom nikako da se odlučim za nišu unutar koje bih tražio publiku. Što se kaže da vidim neku zaradu od tih reklama. No, vjerovatno ću i na ovom blogu uraditi ozbiljan zaokret i manuti se ovih lokalnih tema koje imaju vrlo malenu čitalačku publiku. Primjera radi sa par tekstova oko Europrajda mogao sam dići čitanost na regionalnom planu, a ja sam dangubio na temama koje nikog ne zanimaju. Pogledajte samo ovaj tekst oko posljednje posebne sjednice skupštine. Proučim materiju prava veta članova Predsjedništva BiH i objasnim kako je to pravno utvrđeno, a onda vidim da to nikog ne zanima. Tema o kojoj mediji masovno govore, o kojoj je napisano ko zna koliko miliona komentara na društvenim mrežama, a kako stvari funkcionišu u pravnom smislu bukvalno nikog ne zanima. To je po meni ozbiljan pokazatelj teško razorenog društva, a kom pomoći nema dok ne shvati važnost ZNANJA i kako se do znanja jedino može doći UČENJEM. Meni nikad nije bio cilj da ljudima nametnem svoje mišljenje, nego samo da ih navedem na razmišljanje - pod premisom da sa ljudima koji razmišljaju nije lako manipulisati. No, premalen sam ja da bih načinio nešto ozbiljno protiv projekcija IDIOTIZACIJE čovječanstva upravo zasnovanih na smanjenju procesa učenja i razmišljanja. Zašto se ovoliko dugo držim pisane riječi iako vidim da su svi odavno prešli na foto ili video izražavanje? Naprosto jer čitanjem ljudi moraju razmišljati, dok u drugim formama prosto upijaju ono šta očima vide. I kad djelovanje svedete na prostor Republike Srpske koja nema milion stanovnika normalno je da imam deset ili dvadeset puta manje posjeta negoli prije Pravde za Davida. Do 2018. godine meni nije bio problem premašiti 20 000 dnevnih ulazaka na blog, pa čak do 60 000, ali na temama oko geopolitike ili dešavanja koja su zanimljiva kompletnom prostoru bivše Juge. Znači, znam kako povećati čitanost, a da ne idem u sfere rijalitija i "žutila" kakve danas najbolje zarađuju. Bar ne pod svojim imenom.

      Izbriši
  10. Boro zašto je, po Vašem mišljenju, Jelena Trivić, kao kandidat za Predsjednika Srpske "loš materijal", kako kažete? Zašto ste tako kritični prema njoj? Pa, pobogu Zeljka i Baja, njoj ni po kom osnovu nisu ni do koljena!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razlika je u tome što Baja i Željka imaju izgrađenu ogromnu mašineriju glasačkog izvora, a koju može pobjediti samo neko izvanrednih ideja i spremnosti na velike bitke. Čak nije bitno koliko je nečije lično znanje, nego da ima harizmu kojom se ljudi pridobijaju. Dobar logistički tim sa osobama koje su spremne na učenje i aktivno djelovanje može od svakog načiniti SIMBOL oko kog će se ljudi masovno okupljati. Primjera radi Davor Dragičević je imao nekakvu harizmu i istrajnost u borbi tako da nije bio problem od njega načiniti simbol koji je u jednom momentu bio čak globalno prepoznatljiv. Elem, kada je došao do maksimuma onoga šta je svojim znanjem i sposobnošću učenja postigao jednostavno se "ugasio". Pominjem ga čisto kao primjer, a inače se njime ne bavim javno. Pa pogledajte da je Njegoš Tomić u jednom momentu "bljesnuo" kao neki novi SIMBOL, a bukvalno nikakvih kvaliteta nije imao. Kako je "nastao" znam bar ja koji sam slučajno na fejsbuku vidio da sin poginulog borca štrajkuje glađu i to objavio na blogu, pa me je kontaktirao i vrlo brzo smo formirali pokret i sve ono šta se izdešavalo. Iz te vizure Jelena je kao mlada univerzitetska profesorica djelovala kao odličan "materijal", no nije shvatila bukvalno ništa od onoga šta sam joj pokušao objasniti kako se "stvaraju" politički lideri, nego je sama sebe svrstala u jeftino sredstvo manipulacija Milana Radovića. Odnosno postala je političar u bukvalnom smislu, a od takvih se ne stvaraju narodni IDOLI oko kojih se okupljaju mase. To što nema harizmu može se nadomjestiti, ali što nema volje da uči i razvija potrebne vještine učinilo ju je bukvalno neupotrebljivom. Pazite, znam ja odlično koliko njoj malo nedostaje da potuče Dodika i mislim da sam to mogao "navući", ali se postavlja pitanje odgovornosti prema društvu kada jedna takva osoba zaposjedne funkciju kojoj nije dorasla - niti ima sposobnosti da se vremenom prilagodi. Jelena je psihički vrlo nestabilna osoba i to sa ozbiljnim poremećajima. Ovo je mišljenje struke koje sam tražio i kao takvo dobio! Nisam ni sumnjao da je to toliko ozbiljno izraženo dok mi nije objašnjeno. I tu je bio kraj mojih pokušaja da sa njom nešto radim. Nikad ovo nisam objavio i sad pišem u komentaru za koji je upitno hoće li ga iko zapaziti, ali odgovaram iskreno na postavljeno pitanje. Ja odlično pamtim kakve nepopravljive štete je srpskom narodu nanijela Biljana Plavšić, tako da slični "eksperimenti" sa mojim učešćem nisu mogući. Pritom Plavšićka je za Trivićku "izmislila svijet" u smislu referenci sa kojima je zasjela na čelo Republike Srpske, a poslije čega se totalno pogubila i postala počinilac DRŽAVNOG UDARA protiv iste te Republike Srpske. Onda su je mentori "nagradili" sa 11 godina robije pošto su bili nezadovoljni njenim učinkom protiv sopstvenog naroda. I koliko je luda bila još je priznala zločine za koje objektivno nije imala odgovornosti. Bila je adhok korisni idiot Haga dok ne uhvate Karadžića ili Mladića, nakon što je bila korisni idiot NATO u državnom udaru protiv Republike Srpske 1997. godine. U ovako turbulentnim vremenima ne smijem pomisliti šta bi mogla produkovati Jelena Trivić koja se dvije godine sa Dodikom takmiči u dokazivanju "Ko je veći Dodik", odnosno u jeftinom populizmu.

      Izbriši
    2. Eto kada ovo prođe javno je pozivam na tv duel oko striktno ekonomskih tema koje ona sama odabere. Tamo gdje smatra da je najjača. Pa neka narod sam procjeni ko je od nas dvoje stručniji. Znate, da bi se neko bavio bezbjednošću mora poznavati ekonomiju, a moja malenkost je svoje nastavno gradivo tokom studija uveliko PROŠIRIVALO preko osnovnog. Elem, učio sam iz knjiga Vilijama Engdala, svjetski poznatog istraživača koji je po zanimanju ekonomista i iz te vizure objasnio je geopolitička dešavanja na zaista fascinantan način. Jelena za ovog čovjeka nije čula jer se ne nalazi među "stručnjacima" od kojih je ona učila nešto šta se ekonomijom ne bi smjelo nazivati, a kamoli smatrati. Ona je produkt neoliberalne nadriekonomije ili svjetske prevare kakva dominira ekonomskim fakultetima od rata na ovamo - i koja se odavno pokazala razornom po zemlje koje su takva "znanja" usvojile. Pazite, ja sam u prvom tekstu povodom ruske intervencije u Ukrajini, dan nakon napada, objavio da će se ključna bitka voditi oko rušenja "dolarskog sistema". Danas to kazuju aman svi stručnjaci u svijetu, bez obzira za koju stranu navijali. Nije mi bilo problem to najaviti obzirom da sam za osam godina objavio preko stotinu tekstova na temu simbioze dolarskog sistema i trgovine energentima kao stuba globalne hegemonije zapada, kakva se ovim ratom definitivno slama. Jelena Trivić nije sposobna shvatiti suštinu aktuelnih svjetskih procesa iz prostog razloga što pojma nema o ekonomiji. Zato se i takmiči sa Dodikom ko je "veći Dodik". To je njen maksimalni domet i zato je LOŠ MATERIJAL.

      Izbriši
    3. RASPUCHIN : Рушење "доларског система" се покушава већ дуго а један од тих је завршио зна се каквим мучним страдањем (Гадафи , за оне који не могу докучити). Енгдала сам препуручио путем "БиГ"-радија има , можда , и две деценије.
      За домете економског факултета си у праву али нису они криви јер су прешли из система "самоуправљања" и договорне економије у некакав "болоњез". У ментално стање г-ђе Тривић не бих улазио а посебно не у исто то стање "великог баје". Тешко је , у опште , расправљати на ове теме јер су људи тврдоглави и сујетни. Проблем је што се политичари такмиче и нуде страним службама како би дошли на власт а њиховим сљедбеницима цуре слине од погледа на "државне јасле".
      Већ сам писао , систем је у коми а систем нам је некакав "Франкештајн" састављен од најгорега што је било у социјализму као и најгорега из капитализма а менталитет је тек прича за себе.
      Дошао сам до закључка да је г-дин ника : "Измет Фекаљи" у праву јер ово полако постаје губитак времена и твој , Бориславе , начин да празниш своје фрустрације (о какао мрзим употребљавати ту ријеч али немам снаге дати шире објашњење па нека овако остане). Нико више не чита пажљиво кометаре а о размишљању о написаном и да не говоримо. И како са таквима размјењивати мишљење када је огромна већина склона лагању и паламуђењу?

      Izbriši
  11. Боро управу си све за победу Милорада не само због посете председника православном цару.Кад погледамо медије који подржавају опозицију какав је њихов став о за сад специјалној војној операцији.Са друге стране се види како реално извештавају они који подржавају власт јасно је да народ види.Да опозицију подржавају они што су нас бомбардовали,неко ће рећи па и Милорада су довели да ал циљ Милорадов данас испливава он је Српско јединство очување породице стимулишући младе да стварају породице и све већа стална помоћ вишечланим породицама показује једну здраву политику.Свако мењање на боље треба да се похвали.Према томе Бориша све си у праву убједљива победа председника Додика.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dodik je "američki proizvod" i sa te strane je fenomen u novijoj srpskoj i jugoslavenskoj istoriji. Znači, od atentata na Aleksandra Obrenovića i zatiranja te državotvorne dinastije sve vladare Srbije i Jugoslavije postavljala je britanska kruna. Do Dodika koji je na vlast doveden američkom RMA reformom bezbjednosnog sistema iz 1982. godine i Pravila Pentagona FM 100-10 iz 1984. godine, dok je za rušenje Miloševića dodatno primjenjeno
      pravilo FM 100-5. Ovo sam objasnio u ko zna koliko tekstova i stručnih analiza. Zato britanski lord Pedi Ešdaun ništa nije mogao Dodiku prilikom njihovih otvorenih sukoba.

      PDP je potpuno, a SDS u značajnoj mjeri, pod kontrolom britanske diplomatije, a kojom preko decenije suvereno vlada gej-lobi. Pritom valja znati da Britanija i Amerika odavno nemaju usklađenu politiku, nego Britanija često solira kada je zapadni Balkan u pitanju. Zato je Vučić i prišao Donaldu Trampu, a otvoreno se sukobio sa Borisom Džonsonom. Uostalom, zato je šutnuo Draška Stanivukovića sa kojim je prvotno imao ozbiljne planove. Sa druge strane, kako sam naglasio u tekstu, Dodik je u međuvremenu postao dio sporazuma Amerikanaca i Rusa, i to će ostati dok ne iznikne neki novi političar sposoban da dobije takav status.

      Ključno je shvatiti da nije isto kada ste dio tajnog ili prešutnog sporazuma dvije najveće sile svijeta ili kada ste pod kontrolom bivše svjetske sile koja raznim smutnjama pokušava ostati "bitna", a to joj ne polazi za rukom. Eto imate moj tekst kada sam Željka Komšića nazvao "britanskom pudlicom" i objasnio da se uveliko sprema smjena Borisa Džonsona. Nakon 6-7 dana Džonson je podnio ostavku - kako sam i najavio! Znači znam šta govorim.

      Sad, čekam da prođu ovi đavolji izbori i da se možemo fokusirati na ozbiljne teme. Dva-tri dana nakon ruskog napada na Ukrajinu objavio sam tekst pod naslovom "Putin stvara novi Treći Rim" i najavio kakvo novo svjetsko svrstavanje slijedi čovječanstvu. U međuvremenu se dogodilo mnogo toga na tom planu i čim prođe ovo ludilo slijedi više tekstova na tu temu. Posebice oko onoga šta se nedavno događalo na Šangajskom forumu i finalnih dogovora Putina i Đipinga. Izuzev Evrope i Sjeverne Amerike ostatak čovječanstva se svrstao uz Rusiju i Kinu kao nove vodeće svjetske sile i tu više nema dilema. Milijarda ljudi je bitno manja od ostalih preko šest milijardi spremnih da skinu lance ropstva. U tom konteksti bitno je Dodikovo ovakvo svrstavanje, a vidjeli smo da su reakcije zapadnih moćnika potpuno izostale. Baš kao kad je Eskobaru rekao da prenese Bajdenu kako mu se "Je*e za njegovim sankcijama" šta su svjetski mediji masovno morali ignorisati iako je u pitanju medijski izvanredno zanimljiv skandal. Pazite, Putin još uvijek nije Bajdenu poručio ono šta Dodik jeste, pa ma šta ko mislio o tome.

      Izbriši
    2. Moram još samo naglasiti da nisam ničiji promoter i lično me baš briga ko će pobjediti na izborima pošto sam se i dosad sam borio u svojim bitkama. Da me Dodik plaća kao što mnogi misle vjeruj da pojedini opozicionari ne bi smjeli izaći na ulice koliko kompromitujućeg materijala imam za njih. Pošto im ništa dužan nisam, nego naprotiv oni meni duguju mnogo toga, mogao sam ih satirati kako su zaslužili, ali time bih pomogao Dodiku - šta mi opet nije u interesu, niti je u skladu sa mojim moralnim načelima. Sa druge strane imam podosta gadnog materijala o režimu, ali nisam našao svrhe da ga plasiram. Zna narod kakvu cijenu sam platio zbog moje borbe sa vlašću i da se baš niko nije našao da stane iza mene ili mi pomogne. Kompletna opozicija zna da sam godinama bez posla, a ovamo gledam kako zapošljavaju narko dilere, razne bitange koje je Dodik protjerao ili po kojekakvim urgencijama. Pazite, ja im donio mandate i glasove, zbog toga gadno postradao, a niko me nije upitao kako mi je. Baš ih briga kad im svakog mjeseca liježu masne plate sa pozicija stečenih teškom prevarom i mene i naroda. Prišlepali se na našu borbu protiv Lukača da bi na kraju sa njim paktirali. Dno dna. No, opet nisam svoj gnjev iskalio kako sam mislio pred izbore, nego sam imao dovoljno društvene odgovornosti da sebe ne stavljam iznad naroda i društva. Zato nisam nijednoj strani ni pomogao ni odmogao i savjest mi je mirna. Ovo šta danas pišem čisto je stvar održavanja "kondicije" na planu analitike kojom se bavim i nuđenja javnosti na provjeru mojih predviđanja.

      Izbriši
    3. Kroz ovaj test, odnosno članak ste, Boro, na jedan iskren i emotivan način opisali život velikog broja građana u našoj Republici, koji su ogorčeni na primitivizam, bahatost, neodgovornost, nezajažljivost, nestručnost mnogih naših "kvazipolitičara" koji godinama urušavaju i prodaju ono što su stvorili naši očevi i majke u prošlom sistemu, a sirotinja u ratu odbranila i krvlju platila. Mnogi od nas, koji smo mislili da se ovdje sa vrlinama i poštenjem može stvoriti pravedno i humano društvo, su razočarani ljudskom pohlepom za metrijalnim dobrima, nebrigom za buduće generacije i političkom nezrelošću.
      Valjda je nama svima jasno da se na pozicije lidera, predsjednika država na našim (a i drugim) geografskim prostorima ne dolazi tek tako. Za zaposjesti na takve pozicije mora se dobiti aminovanje Velikih. Ali, "čije li to grijehe kajemo i kakve dugove vraćamo da samo mi dajemo i sve životima plaćamo" (što bi rekla jedna novokonponovana narodna pjesma). Pa, zar u ovom "predsoblju Evrope", "gdje se zlo pregoni sa gorim", "na površinu isplivavaju svi grijesi moćnika svijeta, zar na našim prelijepim i bogatim prostorima sve što je "prljavo i ružno" mora da bude ovdje odbačeno, ostavljeno. I, tako vijekovima!
      Ali, dragi Boro, mislim da je princip života u prirodi, pa tako bi trebalo i kod ljudi da bude, da se mladima ostavlja na volju, želju i pamet da sebi, po svojoj mjeri kroje sutrašnjicu, da zamijene stare ideje sa novim, koje priliče njihovoj svakodnevnici. Stari ljudi su umorni i od ideja i od "rata".
      Zato, Boro, Vi, kao intelektualac ustanite i jasno kažite, DA, ima čestitih ljudi i osoba među mladim generacijama koje će sačuvati našu Srpsku i stvoriti bolji život od ovih koji sve razoriše. Da, izaći ću na izbore, daću podršku mladoj profesorici ekonomije da se pokaže, ne zbog nje, lično, već zbog toga što kroz nju kao osobu mogu da prepoznam sve ono što predstavlja napredak i progres i daje vjeru da može biti bolje. Hajde, pokušajmo sa nekom drugom grupacijom mladih ljudi da idemo ka boljem životu. Dosta "slijepih" Vođa!
      Jer, "pokoljenja djela sude, šta je čije daju svjema" Njegoš.
      P.S.
      Još, jednom, hvala za gornji članak i želim Vam, i dalje, dobru "kondiciju"!!!

      Izbriši
  12. Претежно се слажем са анализом, такође и са коментарима аутора. Запазио сам и кометар читаоца везан за наратив опозиционих медија. Тачније бнтв. Значи након дугогодишњег праћења тог медија, довели су се до нивоа правих шупака и отворених нато подгузних мува. Одвратно поданичко писаније бљувотина на рачун Русије и председника Путина, цензура патриотских коментара, и дозвола за срање и по Русији и по Србима. Бошњаци бљују мржњу по православљу, пишу нацистичке коментаре, а бн им то све дозвољава. Још кад видим оне скидаче магија послије поноћи, и каквим преварантима бн изнајмљује фреквенцију и канал, па то треба затворити трајно. Мислим да је видовњаштво и сав тај црномагијашки фазон законом забрањен у овој држави. Кривичну им треба залијепити за то Значи фуј колико су ми се згадили. Специјална војна операција Руске федерације је скинула све маске и хвала им на томе. Једино ти замјерим избор за глас на овим предстојећим изборима. Јелена Тривић има потенцијал али дозволила је себи да други манипулишу с њом. Занима ме само шта ће опозиција након још једног пораза? Доживјеће сви нервни слом.

    OdgovoriIzbriši
  13. Istina, BN je postala prava bljuvotina. Doduše, nisu nikad ni bili objektivni.
    A koju nam Vučko igru igra? Čiji je, zna li se?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja lično BN TV ne gledam, a prije par dana ušao sam na portal i brzo to zatvorio pošto sam se prisjetio nečasnih i odvratnih stvari vezanih za isti. Znači, BN portaj je par godina preuzimao moje tekstove i redovito su bili u kategoriji najčitanijih i najviše komentara. Tada su sa ponosom postavili objavu o rekordnih 100 000 posjeta za 24 sata, šta je njima nešto značilo, dok meni nije obzirom da je moj rekord na blogu preko 103 000 posjeta. Blog na kom ja svakih par dana objavim neki tekst i portal koji objavljuje desetine sadržaja dnevno nisu za poređenje, ali to pominjem samo kako bi ljudi shvatili da mi prekid saradnje sa njima nije teško pao zbog medijskog prisustva, koliko zbog načina na koji je to učinjeno. Eto u komentaru oko adrese na koju se Dodiku može poslati dopis naveo sam kako sam marta 2018. godine preko kabineta poslao dokumentaciju zbog koje je poništio onaj tender sa 100 radara i čime sam Lukača izludio. Pisao sam o tome kako je Lukač kontaktirao BN TV, kako je to javno rekao na sjednici skupštine, i rekao im da sam duševni bolesnik i šta je već natavrljao. Znači, zbog Lukačevih laži BN je prestao preuzimati moje tekstove, a kasnije su o meni objavljivali tako da se nisu razlikovali od RTRS-a. Bilo je doista degutanstno gledati kako u montaži brišu mene iz objava oko Pravde za Davida, a još degutantnije kako su u javnoj satanizaciji ponekad bili gori od RTRS-a. Elem, ja ništa nisam izgubio time što je BN TV blatio me, ali ta plaćenička televizija nikad više ništa nije objavila oko tendera za radare, oružje i druge lopovije ministra Lukača. Pisao sam i o tome kako "peru biografiju" vajnog ministra. Ono čime sam zadovoljan jeste da sam Lukaču upropastio posao na kom su on i kompanjoni planirali zaraditi 90 miliona maraka za 10 godine, gdje mu ni ova smrdljiva televizija nije mogla pomoći. Pored toga, kako je gazda Trišo radio tako bi sad rado prodao televiziju, ali nema budale da to kupi. Mislim da će on to najkasnije za godinu zatvoriti ukoliko ne nađe nekog kupca. Eto neka je proda svom starom drugu Lukaču.

      Izbriši
  14. Boro, naravno, mozeš da imaš svoje mišljenje o Jeleninom "skromnom" znanju o ekonomiji ali ulaziti u nekakvu vrstu duela sa profesoricom na Ekonomskom fakultetu, kp zna vise o ekonomijo, pobogu to baš ne ide. Vi, mozda, jeste procitali neku literatu iz oblasti ekonomije ali niste, bar, najmanje, četiri godine izučavali teoriju oz ekonomskih nauka. Od, Vas ,koji, uporno i sa razlogom forsirate svoje znanje i, teoriju i praksu iz kriminalističkih nauka, s ne očekuje nipodastavanje necijih godina studiranja.
    Sa, druge strane, kakvo znanje o ekonomiji je imala Željka a bila je predsjednica Srpske? Cak, šta vise provaljivala se sa nekim izjavama o procentima.
    Ima Jelena harizmu i to mnogo veću nego i Željks i Baja skupa. Samo Vi ste se sa rezignacijom vezali Radovića i Lukača, pa Vam Jelena, nekako, ne odgovara u tom drustvu. Lukac je zavrsena priča, a Radović je, preko Popovića i doveden da bude na ovom mjestu.
    I, ne razumijem poredjenje Jelene i Biljane Plavšić. Šta ste time htjeli da pokazete? Dvije različite osobe u dvs, totalno različita vremena zivljenja dokazivanja.
    I, zamolio bih Vas, za Vašu analizu političkog djelovanja i "pada" Draga Čavića. Kakva je to misterija, kada je ovaj čovkek u pitanju? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod Dragana Čavića nema nikakvog "pada" jer je u pitanju ljudska mizerija koja nikad nije distigla nekakav uspon da bi poslije toga pala. Kada su stranci sankcijama devastirali SDS u prvi plan izbio je Dragan Čavić koji je prihvatio ulogu trojanske mazge (ne mogu vrijeđati plemenite životinje poput konja). Sjetite se samo šta je njegova komisija utvrdila o Srebrenici. Potom je Dodiku bukvalno predao vlast prije izbora 2006. godine, a onda su Čavić i Stevandić 2012. godine bukvalno poklonili SNSD-u gradonačelničku poziciju u Banjaluci, nakon čega su još neko vrijeme uništavali opoziciju za račun Dodika, a danas znamo sa kim su u koaliciji. I na Stevandića i na Čavića sam upozoravao javnost jer sam naprosto znao šta rade, ali to je kao i danas pokazalo se uzaludnim.

      Što se tiče poređenja sa Biljanom Plavšić valja podsjetiti da baba nije imala ni roda ni poroda, tako da sve nakaradno šta je uradila bilo je posljedica njenog nesnalaženja i povodljivosti. Jelena ima dvoje djece i da u njoj postoji zrno majčinstva ne bi sopstvenu djecu uvodila u ovakve "avanture". Kao iskusan bezbjednjak, ratni veteran i bivši vojni i policijski specijalac godinama se jako teško snalazim jer imam "teret" u vidu troje djece. Dok sam bio momak Lukač i slični klošari samo u snovima bi mi mogli raditi ovakve gadosti, a da ih ne pobijem ili pretvorim u doživotne invalide. U bukvalnom smislu. Ovako, ne mogu svojoj djeci natovariti breme koje bi ih pratilo dok su živi.

      Ovo pominjem iz vizure jedne žene koja ne shvata da se iza nje krije gomila kukavica koje će se razbježati na prvi znak opasnosti. Koliko srpskih političara se suočilo sa direktnim prijetnjama zapadnih moćnika da će im udariti na porodice? Pa sjetite se samo šta je Karadžićeva porodica podnosila, a njegova djeca nisu bila malena i nemoćna kao Jelenina. Nisam još nikog čuo da je demantova Dodikove priče oko prijetnji koje su mu upućivane, a on o tome često priča. Potom dolaze različite strukture ovdašnje teško kriminalizovane moći - spektar opasnosti koji mi je mrsko nabrajati jer ih ima previše. Hoće li Jelenini muž i brat "od dva metra" braniti je od izazova sa kojima će se suočiti ona i porodica? To što ja javno ne pišem kakva mučenja i torture su prošli mnogi koji su udarali na ovdašnje moćnike ne znači da ne znam do detalja, pa i zašto nekih svojevvremeno baš aktivnih buntovnika danas bukvalno nema u javnosti. Jelena niti se zna sama zaštititi, niti zna kako određene strukture organizovati na planu samozaštite, a očigledno ne razmišlja kakve opasnosti čekaju nju i porodicu. Sa kukavicama poput Borenovića, Šatovića, Stanivukovića, Vukanovića i ko zna koliko sličnih koje ni prstom neće mrdnuti da je zaštite. Čak joj je bolje da im ne okreće leđa.

      Izbriši
    2. Na kraju oko ekonomije. Koga zanimaju moja tumačenja svjetskih ekonomskih procesa na blogu ima o tome nebrojeno tekstova. Nekad da bih dopro do širih masa, čisto da ih navedem na razmišljanje, znao sam spakovati lažnu vijest da Predsjedništvo BiH realizuje akciju pomoći stanovništvu zbog pandemije korone sa po 1000 maraka. Kazah da našoj zemlji nije problem iz pasive izvući tri milijarde maraka "mrtvog kapitala" i obrtom kroz potrošnju da se to vrati najvećoj mjeri, ali bi narodu mnogo značilo da npr. četveročlana porodica dobije 4000 maraka pomoći. Posebno sam ukazao na pogubnost karensi borda i toga što nam podlogu valute služi eoro koji je u kontinuiranom padu vrijednosti. Zašto ti vajni "ekonomisti" danas izbjegavaju temu koliko je konvertibilna marka izgubila na vrijednosti usljed pada eura? Jok, sve su to poslušnici MMF i Svjetske banke. Prije sam potegao pitanje: zašto Jelena Trivić ne objasni narodu kako je Dodik 2006. godine vraćen na vlast od strane financijskih centara moći kojima je BiH te godine zbog uvođenja PDV-a postala interesantna za plačke po već ustaljenim matricama? Pa neka objasni kako su Dodik, Čović i kasnije za istu namjenu iznjedreni Izetbegović kod nas sproveli "grčki scenarij" dužničkog ropstva. Pa kako se bankarskim i uopšte financijskim manipulacijama decenijama uništava srednji stalež koji je svojevremeno iznjedrio PARLAMENTARNU DEMOKRATIJU. Jok, načinen je vještački srednji stalež od budžeskih parazita i zato danas parlamentima dominiraju razni idioti bez zrna svijesti kako "narodni deputati" uništavaju zakonodavnu vlast, odnosno donose zakone kojima elita samo jača hegemoniju nad populacijom. Često se zakoni donose zarad izvršenja nekog konkretnog krivičnog djela, kao u slučaju jedinstvenog knjiženja imovine (po hitnoj proceduri) samo da bi mogli dobršiti pljačku zemljišta poljoprivredne škole u Banjaluci. Pisao sam o tome, sve do toga kako su pare u gepecima vožene iz Laktaša u Banjaluku. I samo rizikovao da glavu izgubim zbog otkrivanja takvih lopovija.

      Pazite, mogao bih apostrofirati ko zna koliko tema sa kojima bih u tv duelu rado razmjenio mišljenja sa Jelenom Trivić, a da ne ulazimo u polje energetike koja je izvorište svih muljaža i lopovija, gdje sam se dobrano specijalizovao. Najmanje da ulazimo u domen bezbjednosti šta je moja branša, a sve započine i završava tom naukom (multidiscilninarnom). Npr. da se upustimo u rasprave oko kriznog menadžmenta kao nastavnog predmeta sa kojim se ona nije susretala, a bukvalno počiva na ekonomskim doktrinama. Eto neka prihvati izazov, pa možemo to odraditi i serijalom tekstova na različite teme, ono kao autori.

      Izbriši
  15. Postovani, na koju adresu se moze poslati dopis za gospodina Dodika?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukoliko se Dodiku želite obratiti poštom u vezi nečeg šta je u nadležnosti Predsjedništva BiH adresa je Maršala Tita 16, 71000 Sarajevo. Ukoliko je obraćanje druge prirode onda je najbolje nasloviti na njegovo ime i to poslati na adresu SNSD-a Краља Петра II Карађорђевића 15, 78000 Бања Лука. Prekopirao sam adrese sa sajtova, a ako vas zanima više možete na sajtovima naći imena njegovih savjetnika i drugih saradnika, pe pokušati preko njih. Imate i brojeve telefona, i šta je još bolje brojeve faksa. Imate i linkove ukoliko se želite obratiti mejlom. Sve zavisi od toga kakve prirode je taj dopis, ali mislim da su ove dvije adrese najsigurniji načini da nešto dođe do njega. Normalno je da će to neko pregledati ranije i prenijeti mu šta je upućeno, pa zato ukazujem da je možda bolje obratiti se nekom od savjetnika ili šegu kabineta Dragičeviću, odnosno preko stranke. Nije mi problem napisati njegovu kućnu adresu, ali nikom ne bih savjetovao da se tako obraća jer vjerovatno postoji neka procedura kod pošte i šta znam šta iz toga može proizaći. Govorim hipotetički jer nisam sa njim komunicirao mimo jedne prilike kada je još bio entitetski predsjednik i samo da mu se proslijedi dokumentacija - nakon koje je zabranio onaj projekat postavljanja 100 radara, a o čemu sam više puta pisao na blogu. Čime sam raspametio Lukača. Tada sam jednostavno iskoristio mejl njegovog kabineta koji sam našao na sajtu. I uspjelo je pošto je nekih 5-6 dana od slanja te elektronske dokumentacije objavljeno da je tender poništen.

      Izbriši
    2. MeN. Vidim da vec u par navrata naglasavate kako ste zaustavili taj posao sa radarima Jeste tender za te radare je ponisten ali mi se cini da su na kraju oni ipak instalirani Da li znate na koji nacin je taj posao odradjen (ko je u tom poslu da li samo drzava i MUP RS ili ima i nekih privatnih firmi) ako ste vi prvobitni plan raskrinkali Ili mozete li to istraziti ili ispitati

      Izbriši
    3. Zaustavio je on moj...

      Izbriši
    4. Evo ja pouzdano znam da jeste i kako je Boro došao do Mile i kako je onda ovaj zaustavio taj posao.

      Izbriši
    5. Hahahahahahahahahahahahahahahaha

      Izbriši
    6. RE: Men: Radari su kasnije nabavljani od strane Vlade RS i u potpunom vlasništvu su Srpske, pa tako i sav prihod od kazni ide u budžet. U Lukačevoj prethodnoj muljaži trebalo je za 9,2 miliona maraka kupiti i instalitari oko stotinu radara gdje se prihod procjenjivao na 200 miliona maraka kroz 10 godina, dok se trebao poloviti između budžeta i privatnog "partnera" (Lukač, MEDI kompani Alije Izetbegovića, turske firme koja radi pod njihovom obavještajnom službom). Znači na uloženih manje od 10 miliona ovaj privatni partner trebao je kroz 10 godina zaraditi 90 miliona i još pride da klasičnu spijunsku opremu instalira pod saobraćajnu - šta se inače radi u takvim muljažama. Pored radara išao je projekat sa nadzornim kamerama koji je realizovan od strane vlade i lokalnih zajednica, čime je dobijen jedan jedinstven sistem u potponoj kontroli Srpske i sa prihodima koji se slivaju u budžet. Eto prije par dana Lukač je zbog tih projekata podjetio Prijedor i Dubicu, bar po onome šta je zvanično saopšteno.

      Što se tiče mog učešća u razvaljivaljivanju Lukačevih lopovluka napisao sam kako je Dodiku dokumentacija dostavljena preko kabineta i to elektronskim putem (mejlom). Znači da posjedujem nepobitne dokaze i kad sam to poslao i šta sam poslao, a kako rekoh ubrzo je uslijedila rakcija Dodika i ostalo je istorija. Šta sam tačno dostavio Dodiku ostalo je na serverima googla i kad bi htjeli to ne možemo ukloniti, a ja sve mogu objaviti pošto je u elektronskoj formi. No, ništa neću ubjaviti iz prostog razloga pto sam Dodiku napisao da takav potez povlačim zbog OPASNOSTI spornog posla sa radarima po Srpsku i nekih drugih dešavanja koja nisu za javnost, te da sa moje strane nemam namjeru ništa objavljivati po principu džentlmenskog dogovora. Preko dvije godine nisam objavio snimak mog posljednjeg učešća u BN programu kada sam Branu Borenovića prozvao zbog neosnovanog pripisivanja "pobjede opozicije", niti da imam veze sa poništenjem tog tendera, a cijelo vrijeme sam znao kako je do raskida saradnje BN portala i mene došlo zbog RADARA i te emisije na koju je Lukač kontaktirao ih i objasnio da sam težak duševni bolesnik. Imate na mom youtube kanalu sve te snimke i objašnjenja, ali objavljenih tek 2-3 godine nakon dešavanja. Znaju u Pravdi za Davida koliko puta sam upozoravao da nas BN zloupotrebljava u političke svrhe, ali svaki puta prevladao je stav da ta televizija pomaže našu borbu. I zbog opšteg interesa ja sam ćutao iako sam još 10. maja 2018. godine povezao da je Lukač saznao šta sam uradio sa Dodikom i zbog toga zvao svog starog druga Vladu Trišića. Tek kada su iz Pravde za Davida prozvali BN TV zbog prevare i ja sam otkrio pozadinu dešavanja, ali samo do nivoa kojim ne kršim ono šta sam istakao u obraćanju Dodiku - da će sadržaj dokumentacije i mojih navoda ostati među nama. Vjerujte da bi taj sadržaj bio medijska bomba, mnogi bi bili šokirani, ali bi i brojna dešavanja postala svima jasna. Ukoliko su javnosti dešavanja iz 2018. godine djelovala komplikovano i haotično šta bi bilo da otkrijem pojedine tajne - gdje su sporni radari tek djelić mnogo kompleksnijih i opasnijih okršaja. Nije bez razloga kada me je kompletna pozicija brutalno napala zbog izmišljenog "pokušaja ubistva" načelnika Ivanića jedino Dodik komentarisao kako je to "komplikovana i nezgodna situacija" - bez svrstavanja na moju ili Lukačevu stranu. Završiću time da je njegova glava bila u gadnom riziku, šta je odlično razumio.

      Izbriši
  16. Planovi za raspad bivše su stvarno postojali a za situaciju u Ukrajini ko je pitao svaka mu čast jer si si pogodio elema i njegovu malenkost ! Na početku IZLAGANJA reče ,, nisam se mnogo bavio Ukrajinom " Onda je u svom stilu počeo i nije se zaustavio dok alu u sebi nije nahranio ! Takođe njegoova ,,elem malenkost"po svom pisanju nikako da objasni sam početak(kako,zašto)piše protiv sebe samog takođe uvlačeći se svom Bakiru ! Kako nikad ništa za Bakira nema svi se pitaju ? Umjesto da napišeš da smo kao narod stali uz Ruse kao što jesmo i da su to naša braća kao što jesu i da objasniš narodu ko je Putin koji nas brani a ne govori nam to uopšte , ti opet napisa ne znaš ni ti šta !Da li si ti normalan , pretpostavljam po greškama koje IZLAŽEŠ da nisi ,jer da jesi objavio bi tekst sa nalazom da si posjetio psihijatra i objasnio nam šta je sa tvojom alom u tebi ! Pišeš li memoare ponekad se ljudi zapitaju ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. RASPUCHIN : "План за распад"? Распад је спонтано дешавање као и спонтани побачај. Ако је нешто планирано , а планирано је , онда је то разбијање. Дакле , бивша држава је разбијена уз знање и свесрдну помоћ свих Брозових служби и службеника.
      Наш проблем , бар нас - Срба , је што те службе и даље нама владају а ми им свесрдно вјерујемо. Додуше , свако безгранично вјерује својој политичкој опцији а тим опцијама се , углавном , управља из једног центра.
      Ствари треба називати правим именом без калкулација типа : "мало сам трудна" , све остало је тешко паламуђење јер настоји замаглити чињенице тј. истину.

      Izbriši
  17. U nekim svojim promišljanjima pošten i dobronamjeran čovjek (prosječnog intelekta) uvijek polazi od sebe.Da je tebi,Borislave,Jelena Trivić (namjerno ne navodim njenu akademsku titulu,zvanje) zakazala TV duel iz kriminologije(kriminalistike) šta bi ti sve njoj napisao i "poručio"?A ,vidiš,ona tebi -ništa.Ništa,jer si nebitan.A toliko se trudiš.Kao u onoj pjesmi od "Prljavog kazališta":"...Uzalud vam trud svirači..."Ah,da..ti to ne slušaš,samo one "izvorne" sa druge strane Vlašića,uz šargiju isaz,npr. "Gara,Gara,gariš li se sada...?Uživaj u svojoj megalomaniji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. RASPUCHIN : Да ли сте Ви схватили поруку те пјесме коју изводи "Prljavo kazalište"? Можда Борислав није слушао такву музику али ја јесам. И не да сам слушао него сам знао и пијуцкати у истом кафићу на Горњем Граду гдје су и они знали пијуцкати па ми је апсолутно јасно да не гријешим у вези поруке коју шаље та пјесма.

      Izbriši
    2. Zašto bi jedna profesorica ponižavala samu sebe idući na tv duel sa priučenim drotom koji je umislio daje stručnjak za sve i svašta

      Izbriši
    3. RE: Vezano za izbore jedino sam objavio prognozu rezultata i za koji dan čemo vidjeti koliko sam "promašio". Iako sam to najavio ipak nisam demaskirao Jelenu, Stanivukovića, Begića, Vukana i mnoge druge koji su mi se direktno zamjerili. Razlog je vrlo prost, nisam htio zarad svoje sujete pomagati Dodiku. Tako da ćemo se nekim temama baviti poslije izbora, a posebice oko EKONOMIJE. Mnoge teme ću kandidovati da javnost pokuša uticati na formiranje koliko toliko stručne vlade i reformi kakve moramo započeti. Onda ćemo se pozabaviti i problemima koje Jelena Trivić nikad pomenula nije, koliko zbog neznanja toliko i zbog servilnosti prema svojim sponzorima. Tako će javnost moći shvatiti dokle sežu moja stručna znanja, a Jeleni Trivić uvijek ostaje mogućnost da to javno pobija ili bolje objasni.

      Normalno, mislim na one koji doista čitaju moje tekstove, umjesto bolesnika koji ovde istresa svoje frustracije i zbog kog sam u jednom momentu morao onemogućiti opciju komentara na blogu. Eto idiota ponovo, gdje mu moram ponoviti da od google-bloger kompanije mogu zatražiti njegovo identifikovanje i to ću doista morati učiniti. Potom će uslijediti ono šta sam mu davno obećao.

      Izbriši
  18. Jbg .... kakav si ti to čovejk , kad tebe neko kupi za WC papir mali ? Ti onda kao piśeś 😂 laźeś izmiśljaś 😂 😂 o EFENDIJAaaaaaa !!!!

    OdgovoriIzbriši
  19. 😂😂😂😂😂😂 pa on je Bajro nije Boro više

    OdgovoriIzbriši
  20. 😂😂😂😂😂

    OdgovoriIzbriši
  21. Imaš li kakvu informaciju kad idemo na mars ? I pitanje još jedno koliko je 7×1 ? Eto dva pitanja Bajro nisu teška pa ti odgovori kad mogneš ja ću saćekati odgovor efendija Bajro #

    OdgovoriIzbriši
  22. Bolje ga pitaj ima li papir da li je uračunljiv a ne to lako je budalu zajebavati pozdrav za Efendiju Bajru nadam se da ćeš napokon objaviti svoje nalaze da si bio na remontu glave i svu dokumentaciju da si validan ! Kad to a mozda i jesi skoro zasto ne objaviš to a ne lagati i petljati imam ,pa nemam ! Imas li papir da si validan i koliko je sati na tvom racunaru tj glavi ,i zasto je poceo drugi svjetski rat eto toliko od Nene iz Primiga u Stau kod Novog Mesta ! Ćusss Bajro

    OdgovoriIzbriši
  23. Efendija Bajro ja imam jedno pitanje a to je koliko je 2×3 ? Eto toliko ćuuuuus Bajro !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!