TUŽILAŠTVO JEDINSTVENO: "Dodik laže, a policija nije zaštitila načelnika Bašića"!

U odgovoru na Dodikove prozivke iz republičkog i prijedorskog okružnog tužilaštva potegli su ključni problem. Konkretno: policija je znala za životnu ugroženost načelnika Radenka Bašića, a propusti u njegovom obezbjeđenju doveli su do tragičnog ishoda. Dodatno tvrde da Dodik istragu ometa i skreće u pogrešnom pravcu, zbog čega očekujemo da mu odrede mjeru pritvora.


borislav radovanovic blog

U istragu egzekucije prijedorskog načelnika Radenka Bašića uključeni su svi policijski i pravosudni kapaciteti naše i zemalja okruženja, kao i više svjetski poznatih i međunarodnih policijskih agencija. Jedino ministar Dragan Lukač ima "neodložna posla" u Izraelu ili gdje se već krije. Nije li sumnjivo što ministar počesto biva u inostranstvu kada se u Republici Srpskoj dešavaju najteži zločini? Znate na šta aludiram.

Prednje pitanje ima smisla u kontekstu odlučnog reagovanju tužilaštva na prozivke Milorada Dodika, koje jeste primarna tema ovog teksta, ali moram dati i malo širi pogled na ovaj decenijski društveni problem. Govorim o reagovanju na koje je Dodik zanijemio i odustao od najavljenog obračuna sa "kriminalizovanim tužiocima", a potegao drugi zločin kakavim je zabio gadan autogol. Konkretno: u nedostatku argumenata prozvao je tužilaštvo na djelovanje povodom ubistva Davida Dragičevića.

Izgleda da jedino Dodiku nije poznata činjenica po kojoj je Tužilaštvo BiH preuzelo krivični predmet ubistva Davida Dragičevića, zbog čega više nije u postupanju republičkog i banjalučkog okružnog tužilaštava. Entitetski tužilački resursi nisu dali djelotvornu istragu iz prostog razloga što su voljom Dodika i režima ključni osumnjičeni za Davidovo ubistvo ostali na pozicijama ORGANA PRINUDE - sa kojih mogu sprečavati istragu sopstvenog zločina. 

Znate, nema prava ukoliko iza njega ne stoji represivni organ u vidu naoružane policije i koja jedina ima ovlaštenje da lišava slobode ili narodski rečeno hapsi. Javnost to slabo zna, ali tužioci i sudije nemaju ovlaštenja da hapse, niti su uopšte osposobljeni za takve radnje. Bukvalno ovise o volji policije, a to u daljem znači i o volji izvršne vlasti u kojoj je policija sastavni element. Policija je ta koja za ubistvo Davida Dragičevića formalno treba uhapsiti ministra Dragana Lukača, sadašnjeg direktora SIPA Darka Ćuluma, načelnike tipa Darka Ilića ili tužilačke bitange poput Želimira Lepira i Dalibora Vreće. 

Iz iste vizure u Tužilaštvu BiH imaju problem po pitanju: od koga zatražiti lišenja slobode prednje navedenih policijskih moćnika? Od podređenih da hapse svoje nadređene?! Glupost samo po sebi. Elem, čijom voljom se nalogodavci i organizatori ubistva Davida Dragičevića nalaze na pozicijama moći sprečavanja istraga sopstvenog zločina? Do nivoa onako brutalnog prebijanja građana koji su samo tražili da institucije djeluju po zakonu i pravu.

Svi tužioci i sudije ove zemlje imali su prilike svojim očima gledati kako Narodna skupština RS izglasava da je David Dragičević "nakon što je opljačkao kuću pijan i drogiran pao s mosta i utopio se u Crkvenoj". Nasuprot onoga šta su prethodno vidjeli na prenosima rada anketnog odbora i mogli pročitati u izvještaju tog tijela parlamentarnog nadzora. Na vrhuncu spornih dešavanja tužioci i sudije svojim očima gledali su kako parlament mene javno presuđuje za nepostojeće ili izmišljeno krivično djelo. Nakon što sam tužilaštvui podnio prijavu za krivično djelo "teško ubistvo" i pobio navode o zadesnoj smrti nesrećnog Davida.

Odlično se zna kako je teškim zloupotrebama parlamenta svakom časnom profesionalcu iz sistema krivičnog gonjenja odaslana prijeteća poruka ili "demonstracija" kako se valja ponašati u vršenju funkcija. Znamo i kakva poruka je odaslana onim brutalnim gaženjem naroda na banjalučkim ulicama. Zato kažem da je Dodik zabio gadan autogol pominjanjem ubistva Davida Dragičevića i neka moli boga da mu tužilaštvo ne odgovori adekvatno kao u aktuelnom slučaju ubistva načelnika Bašića.

Dva navoda iz saopštenja tužilaštva su ključna. Kazaše da po prvi puta nadležno okružno, republičko i državno tužilaštvo nastupaju jedinstveno u nekom konkretnom krivičnom predmetu. Aman 19 godina je od donošenja važećeg zakona i uvođenja koncepta tužilačke istrage, a po prvi puta u praksi imamo djelovanje tužilaštva kao JEDINSTVENOG SISTEMA. Upravo na primjeru ubistva Davida Dragičevića kroz brojne tekstove objašnjavao sam kako tužilaštvo predstavlja jedinstven sistem sa tri nivoa djelovanja. Tri godine trebalo je da krivični spis pređe iz okružnog, preko republičkog do Tužilaštva BiH!

Vjerujem da Miloradu Dodiku nije mila situacija u kojoj tužioci sva tri nivoa istovremeno i jedinstveno nastupaju po nekom krivičnom predmetu, a sa mogućnošću upotrebe svih raspoloživih policijskih agencija ove zemlje. Iz saopštenja tužilaštva vidimo tvrdnju da je Dodika informisao neko ko očigledno nije upućen u tok istrage i konkretna dešavanja, pa u daljem kako usljed pogrešnih informacija "iznosi neistine". Trebalo je da upotrijebe zakonom definisan izraz i kažu da Dodik LAŽE. Zakoni ne poznaju pojam "neistina", nego samo izraz LAŽ - kakav je vrlo precizno definisan.

Drugi, onaj zastrašujući, navod tužilačkog saopštenja citiram: "Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske,  pa se samim tim postavlja  pitanje ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera bezbjednosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva".

Znači, tužilaštvo potvrđuje ranije informacije da je policija znala za ugroženu bezbjednost svog načelnika i u tom pravcu preduzimala određene mjere. Povrh tvrde da su UČINJENI PROPUSTI na planu sprovedenih mjera od strane određenih policijskih službenika, za kakve sad nastoje okriviti tužilaštvo. Svuda u svijetu mjere lične zaštite ugroženih lica vrši policija, a tužilaštvo može biti uključeno ukoliko nekom treba odrediti mjeru pritvora kako bi bio spriječen da izvrši planirano ili dovrši započeto krivično djelo. Zna se kakva pismena dokumentacija mora postojati ukoliko je policija tražila pritvaranje ili kakvu drugu mjeru povodom saznanja o pripremanju ubistva ili kakvog drugog ugrožavanja načelnika Bašića.

Konkretno: tužilaštvo javno tvrdi da je policija znala za ugroženost svog načelnika i načinila propuste na planu njegove zaštite, dok se policija, sa druge strane, nije izjasnila oko ovog pitanja. Stvari koje je Milorad Dodik iznio tužilašto tretira kao NAMJERU "da se istraga skrene u pogrešnom pravcu", te kao posljedicu odavanja tajnih podataka, šta je zakonom izričito zabranjeno i čak KAŽNJIVO. Govorim o teškim krivičnim djelima za koje javnost s pravom očekuje procesuiranje Dodika ili tih što su odavali službene tajne u cilju ometanja istrage.

Ispratio sam Dodikova tumačenja toga što je Dalibor Railić pušten iz prijedorskog tužilaštva, da bi ponovo bio uhapšen na ulazu objekta. Izgleda da je "problem" što postupajući tužioci i inspektori nisu Dodiku javili šta rade i kakve službene radnje realizuju. Mogao bih nekoliko knjiga napisati o raznim "kombinatorikama" ovakvog tipa iz sopstvene profesionalne prakse, no obavezan sam na čuvanje službenih tajni, a nisam sklon odavanju tajni zanata kojim sam se bavio.

Dodik poteže i "informacije" o kriminalizaciji pojedinih tužilaca iz prijedorskog okružnog i republičkog tužilaštva. Evo javno ga pozivam da kaže postoje li ikakve druge informacije - osim tekstova na mom blogu ili objava nezavisnih medija. Kakve kriminalizovane bitange su tužioci Mladen Mitrović i Miodrag Bajić, sa svitom njihovih poslušnika, objasnio sam u desetinama tekstova, a sad podsjećam na ELITNA PROSTITUCIJA U "PARKU POLICIJSKIH PRINČEVA": Podvode 15-godišnje djevice za 500 eura. Pročitajte ovaj i vezane tekstove, pa sami prosudite o kakvim monstrumima unutar institucija govorim.

Trebala je onako surova egzekucija načelnika policije da šira javnost pozabavi se problemima kakve godinama objašnjavam sa pozicije direktnog poznavanja i osoba i dešavanja. Godinama su policijski i tužilački moćnici u pomenutom "Parku Prinčeva" svakodnevno kafendisali sa istima ovima što su sada pohapšeni - i pretvarali se slijepima i gluvima. U tekstu Policija intenzivno provjerava povezanost ubistava načelnika Radenka Bašića i Mihajla Stupara vrlo detaljno sam objasnio razloge hapšenja Dalibora Railića zvanog Dugi, a vjerujte da će se javnost tek zaprepastiti novim informacijama.

Kada analizirate mojih više tekstova o ubistvu Mihajla Stupara zvanog Šmit, a posebno Ubijeni Mihajlo Stupar bio je svjedok protiv narko-mafije, vidite da je kriminalizacija u strukturama policije direktno dovela do ovakvih zastrašujućih posljedica. Jedini koji je unutar kompletnog sistema smatrao svojom profesionalnom obavezom privođenje pravdi ubica Mihajla Stupara bio je Radenko Bašić, da bi životom platio takvo opredjeljenje. Kao i sopstvenu naivnost spram ukupnih dešavanja. 

Na podnaslovnoj fotografiji vidite zagrljene ubijenog Stupara i Marka Momića za kojim je raspisana potjernica kao počiniocem ubistva. U prvoj objavi na ovu temu javno sam predložio da provjere koliko je Momić zdravstveno bio sposoban za takvo fizičko nasilje, odnosno procjenio da je u ubistvu učestvovalo više neposrednih počinilaca. Još kako direktno zainteresovanih za sprečavanje istrage koja ih može odvesti na doživotnu robiju. Bašić nikad nije mogao shvatiti da je licima kojima prijeti doživotni ili dugotrajni zatvor potpuno svejedno koliko ljudi će ubiti. Kazna im je apsolutno ista i nemaju šta izgubiti.

Šta su u međuvremenu radili i njegovi pojedini nadređeni i podređeni - osim što su Daliboru Railiću prodavali dokaze i sve "svaljivali" na Bašića? O čemu govorim pokazuje ono šta sam direktno čuo od Dalibora Railića. Rekao mi je da su četiri policijska inspektora za 2 000 eura prodala mu fotokopiju zapisnika o saslušanju svjedoka protiv njega, a zaključio sam da se odnosilo na Mihajla Stupara. Zato sam u svojim tekstovima potezao taj problem i kasnije vezao ga sa četiri kilograma marihuane koju je policija štekala u službenim kasama.

Pored toga u objavi URNEBESNO: Načelnici zabranili policiji uličnu prodaju droge i vezanim tekstovima problematizovao sam činjenicu da nema adekvatne istrage oko droge koju su policijski inspektori nabavili za dalju prodaju. Saznao sam kako drogu kriju u službenim prostorijama kriminalističke policije i primorao ih da istu predaju tužilaštvu, no vrhunac sunovrata pokazuje činjenica da je prijavljen NN počinilac. Danas javnosti prezentuju Dalibora Railića kao najvećeg prijedorskog narko dilera, ali nisam upratio da je preduzeta jedna jedina radnja prema njegovim dilerima u prijedorskoj policiji. Problem koji sam potegao odmah po postavljenju Radenka Bašića na sadašnju funkciju i objasnio kako je u pitanju potez presjecanja davno utabanih kanala narko mafije.

Mnoga dešavanja vezana za prednje navedene zločine planiram otkriti javnosti, a sad se vraćam na temu ovog teksta. Poznajem problematiku i zato sam javnosti prvi otkrio stvarni identitet pritvorenika za pomaganje u Bašićevom ubistvu - kontraverzni Slaviša Praštalo (Vasiljević) zvani Čavka, sve sa njegovom fotografijom. Elem, ovde vidimo tu interakciju prijedorskog okružnog i državnog tužilaštva pomenutu u predmetnom saopštenju, a kakva čak uključuje i saradnju nadležnih sudova. Uz brojne zamjerke možemo slobodno konstatovati da povodom stradanja načelnika Bašića po prvi puta u istoriji Bosne i Hercegovine imamo jedinstveno djelovanje svih organa krivičnog gonjenja.

Na kraju moram ukazati na tek objavljene informacije o hapšenju neposrednog počinilaca ubistva Aleksandra Mijatovića i potvrde verzije da je naručilac Dalibor Railić, čime ćemo se vrlo brzo konkretno pozabaviti. Moja procjena da će počinioci brzo biti pohapšeni, nakon apostrofiranja javnog obećanja Siniše Kostreševića da će "prevrnuti svaki kamen", ovim se pokazala vjerodostojnom. Normalno, kad sam i konkretno pomogao u radnjama "prvog zahvata" po saznanju za ovo ubistvo. Neću dalje na tu temu, osim da sve ide u pravcu mojih ranijih procjena da je ubistvo načelnika direktno povezano sa istragom ubistva svedoka i policijskog saradnika Mihajla Stupara, odnosno sa obračunima narko mafije o kojoj pišem godinama.

Nastaviće se...



Primjedbe

  1. Savjetnik Ilić je svojim neuspjelim fingiranjem očigledno zarazio mnoge visoke funkcionere u MUP-a. Daj Bože da na kraju i ovaj "ubica" ne bude izvršilac krivičnog djela kao što je to slučaj sa Radinkovićem u predmetu Đurović. Šta je sad sa osumnjičenim sa objavljene fotografije, ili ti "fotorobota", kako to vrsni stručnjaci iz istrage prezentovaše javnosti i kako to da sat, dva nakon Milinog naređenja uhapsiše "ubicu" načelnika Bašića? Interesantno!?

    OdgovoriIzbriši
  2. Po kojim prvilima službeni podaci mogu biti dostupni članu presjedništva????Zašto se on uključio u istragu i baš na njegovu intervenciju ubica tako brzo uhapšen???


    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću