TUŽILAŠTVO BIH JE NA POTEZU: Policija intenzivno provjerava povezanost ubistava načelnika Radenka Bašića i Mihajla Stupara

Razlog hapšenja, pa ponovnog hapšenja nakon puštanja iz tužilaštva, Dalibora Railića povodom ubistva načelnika Radenka Bašića proizilazi iz moguće povezanosti sa istragom ubistva Mihajla "Šmita" Stupara. Kako sam pretpostavio: Railić je predan na dalje postupanje Tužilaštva BiH.


borislav radovanovic blog

U startu, kako bi izbjegli neželjene posljedice, apostrofiram da je vrlo brzo po saznanju za ubistvo načelnika policija u njegovom stanu pronašla Dalibora Railića zvanog Dugi i po prilici nije povezan sa licem mjesta počinjenja. Odnosno, Railića već u startu možemo eliminisati kao neposrednog počinioca ubistva. Pratim radnje upravljene ka potencijalnom počiniocu sa objavljenog foto-robota, ali je to tema narednih objava.

Ne bih nastupao sa imenima, no mediji su uveliko prenijeli odlučne podatke, tako da ovom objavom mogu samo pomoći u razumjevanju spornih dešavanja. Znači, ovde se radi o Railićevoj mogućoj povezanosti (naručilac, pomagač, saučesnik...) sa ubistvom načelnika Bašića i sasvim razumljivo policija forsira ovu vrlo realnu kriminalističku verziju. Posebno zbog činjenice da je ubijeni načelnik intenzivno istraživao Railića zbog sumnje na povezanost sa prethodnim ubistvom Mihajla Stupara zvanog Šmit. 

Za shvatanje suštine dovoljno je podsjetiti da su sredinom 2018. godine Dalibor Railić i Vanja Vuković uhapšeni zbog surovog napada na Mihajla Stupara, kada su ga ubadali nožem, tukli i maltretirali kao POLICIJSKOG SARADNIKA. I tada su nakon saslušanja iz prijedorskog tužilaštva pušteni da se brane sa slobode čime imamo svojevrsnu analogiju sa aktuelnim puštanjem iz tužilaštva (nije zatražen pritvor). Mnogo toga trebalo je blagovremeno uraditi, a sad vidimo kakve surove posljedice donosi institucionalna nefunkcionalnost.

Sljedeći napad iz marta 2021. godine Mihajlo Stupar nije preživio, nego je podlegao od povreda brutalnog prebijanja bejzbol palicom i gaženja automobilom. Nakon pritvaranja dva pomagača sa marginalnom ulogom u zločinu i raspisivanja potjernice za Momić Markom javnosti su ostala nepoznata dalja dešavanja. Ponajmanje da je načelnik Bašić forsirao rasvjetljavanje ovog zločina, a na njegovoj meti našli su se sada uhapšeni Railić i njegovo okruženje. Zasnovano na sumnji da su nakon prvog napada učestvovali i u ovom kobnom zločinu.

Ono šta nesrećni načelnik nije shvatao objasnio sam u tekstu Ubijeni Mihajlo Stupar bio je svjedok protiv narko-mafije. Za shvatanje težine mog promišljanja o tadašnjim dešavanjima, sve do procjene da Stupar neće biti posljednja žrtva, dovoljno je citirati tri pasusa:

"Nije poenta da ovim tekstom razjašnjavam predmetni zločin, posebice jer tužioci i inspektori za takve poslove primaju plate, nego da objelodanim postojanje ozbiljnog društvenog problema kakav se ovde ispoljio. Zloupotrebljavani su Stuparovi svjedočki iskazi i informacije kakve je dostavljao na onaj najgori mogući način - prodajom istih zainteresovanim kriminalnim strukturama. Za novac su pripadnici policije prodavali službene akte i tajne podatke, potpuno svjesni da čovjeka na taj način životno ugrožavaju. Stupar je životom platio povjerenje iskazano službenim licima!

Zato megakriminalcu na poziciji šefa prijedorskog tužilaštva, Mladenu Mitroviću, baš kao i njegovom kafanskom jaranu Sretoji Vujanoviću (načelnik PU Prijedor) nije u interesu sprovesti brzu, efikasnu i profesionalnu istragu. Zar da na površinu isplivaju godinama taloženi problemi sprege organa krivičnog gonjenja i organizovanog kriminala?! 

Nekoliko kadrovskih promjena u prijedorskoj policiji kakve je ciljno izveo direktor policije Siniša Kostrešević zatreslo je narko-mafiju baš kako sam to najavio, a vjerujte da Mihajlo Stupar neće biti posljednja žrtva započetih obračuna. Baš kao što nije bio prva žrtva problema na koji godinama ukazujem".

Pored pomenutih odavanja službenih tajni i prodaja pismena načelnika su života koštala sramna ponašanja njegovih podređenih u stilu: "Ne bi mi dolazili, ali Bašić nam je naredio". Iole iskusni rukovodioci znaju o kakvom opasnom obliku targetiranja govorim. Tenzije su rasle i sve češće prijetile eskalacijom, no niko ih nije vidio kao potencijalnu opasnost po Radenka Bašića. Baš kao što ni on nije shvatao sa kakvom opasnošću se suočava, šta sam istakao u tekstu IN MEMORIAM: Načelnik Radenko Bašić .

Na višem nivou problema moram podsjetiti da je Stupar surovo likvidiran od strane organizovanog kriminala u koji su godinama teško involvirani dobro poznati pripadnici policije. Kada je on lično u pitanju govorimo o narko-mafiji protiv koje je svjedočio ili sarađivao sa policijom. Elem, to je tek djelić ukupne problematike taložene godinama i decenijama. Gotovo do nivoa apsurdnosti kakav ukazujem tekstom URNEBESNO: Načelnici zabranili policiji uličnu prodaju droge. Nakon što sam u nizu tekstova uzbunjivao javnost na činjenicu da policija nelegalnu drogu krije po službenim kasama.

Željka Cvijanović, Radovan Višković, Dragan Lukač, Siniša Kostrešević i mnogi drugi u svojim "govorancijama" isticali su Bašićevo opštepoznato poštenje. No, nisu se dotakli teme teške kriminalizacije u strukturama ispod i iznad njegove funkcije, ponajmanje njegovog neposrednog okruženja. Uostalom, neka odgovore javnosti: je li jedna jedina radnja istrage zahvatila radne "kolege" načelnika Bašića? Godinama ukazujem fokus rada policije treba biti organizovani kriminal, umjesto što silne resurse troše na otkrivanje mojih izvora i kako dolazim do informacija.

Ovog trenutka im javno poručujem da pored ubistva Mihajla Stupara i narko-mafije zahvate povezano djelovanje organizovane prostitucije, šta sam sublimirao tekstom Lukač je lažov i makro elitne prostitucije! . Apsolutno iste strukture stoje iza krijuimčarenja i rasturanja droga, elitne prostitucije, pranja novca od droge... 

Uhapšeni Railić tek je sitni "točkić" ogromnog sistema organizovanog kriminala čije ključne aktere treba istraživati u organima krivičnog gonjenja. To je činjenica koju je nesrećni Radenko Bašić odbijao shvatiti, zbog čega nije bio oprezan i profesionalno sumnjičav, zbog čega je bukvalno srljao u tešku opasnost. Kako rekoh u tekstu sjećanja na njega - nikad nije shvatio moja nebrojena upozorenja. 

Nakon pet pokušaja likvidacije u toku samo jedne godine odlično sam shvatio da opasnost mnogo više prijeti od radnih "kolega", negoli od kriminalaca koje sam radio. Pričao sam Bašiću i kako su skrivani svjedočki iskazi i brisani dijelovi snimaka o pripremanju moje likvidacije, kako bi "prepakovani" bili korišteni za suđenja upravo strukturama koje pominjem u ovom i vezanim tekstovima. Kao i brojne druge događaje, no on je bezrezervno vjerovao sistemu i onome šta smo teorijski naučili. 

Zato sam u startu rekao da je ovaj slučaj za direktora policije Sinišu Kostreševića "crvena linija", te da treba vjerovati njegovom obećanju da će svaki kamen prevrnuti dok ne nađe ubice. Pucanje u potiljak iz neposredne blizine je "poruka" odaslana svim policajcima, no, kako rekoh, pojedinci su malo precjenili svoju moć i načinili totalno pogrešne procjene. Jedino šta su uspjeli jeste produkovanje gadnog bijesa kod udarnih snaga naše policije i sad im se valja suočiti sa odmazdom. 

Primjećujem vijest da je Dalibor Railić na dalje postupanje predan Tužilaštvu BiH, a šta sam pretpostavio da će uslijediti nakon "puštanja" iz Okružnog tužilaštva Prijedor. Radio sam sa tim udarnim snagama naše policije i dobro poznajem njihovu metodologiju, tako da gro stvari mogu utemeljeno pretpostaviti. Elem, ponovo ističem da se paralelno prate i drugi tragovi ka počiniocima, te da ovim tekstom samo pokušavam objasniti suštinu aktuelnih dešavanja i onoga šta policija preduzima povodom ubistva načelnika Bašića. Bez ikakvih prejudiciranja krivične odgovornosti Dalibora Railića za ovaj i druge zločine koje pominjem!

Nastaviće se...


Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)