ŠOKANTNO: Ubica načelnika Bašića pod zaštitom prijedorske policije

Avgusta 2021. godine Aleksandar Miljatović, zajedno sa još tri teško naoružana kriminalca, usred dana i pred svjedocima počinio je otmicu Jasmina S. iz Novog Grada. Prijedorska policija pohvatala je osumnjičene i ekspresno ih pustila, a slučaj zataškala. Time su iz prijedorske policije pomogli Miljatoviću za kasnije dobijanje uslovnog otpusta - koji je života koštao načelnika Radenka Bašića. 


borislav radovanovic blog

Po sopstvenom priznanju kao neposredni počinilac surove egzekucije načelnika Radenka Bašića osumnjičen je Aleksandar Miljatović, pri čemu su njegove navode potvrdili saučesnici-pomagači. Detalji su mi poznati, ali ih ne objavljujem zbog sigurnosti ljudi i interesa istrage. 

Miljatović je u svom priznanju, sa prisutnim advokatom, ustvrdio da je načelnika likvidirao za obećanu nagradu od 50 000 eura, od čega je po svemu sudeći unaprijed dobio samo 5 000 eura. Kako stvari stoje to je iznos zbog kog je život izgubio Radenko Bašić, jer teško da će ubica dobiti obećani ostatak novca. Najmanje od naručioca ubistva Dalibora Railića zvanog Dugi, kog je u tu ulogu svojim priznanjem svrstao Miljatović.

No tema ove objave su događanja od ljeta prošle godine. Prema još uvijek nepotvrđenim, odnosno "sirovim", informacijama prijedorska policija je avgusta 2021. godine privela grupu kriminalaca koja je usred dana počinila otmicu Jasmina S. iz Novog grada. Četvorica teško naoružanih kriminalaca, predvođenih Miljatovićem, na benzinskoj pumpi i pred svjedocima strpali su Jasmina S. u prtljažnik vozila i odvezli prema selu Volar kod Prijedora

Ova očigledna otmica prijavljena je prijedorskoj policiji i osumnjičeni su privedeni. Elem, ekspresno su i pušteni iz policije, a događaj je zataškan. Provjerio sam taj period i na sajtu MUP-a  nisam našao saopštenje kakvo je moralo uslijediti kada je ovako teško krivično djelo u pitanju. Naredni problem proizilazi iz činjenice da je policija morala istražiti ovu otmicu sa prethodnim paljevinama automobila Jasmina S. i njegovog kriminalnog saradnika Radomira B.

Noću 15.06.2021. godine u Novom Gradu zapaljena su dva BMW-a vlasništvo Jasmina, da bi sat kasnije planuo i golf Radomira B. Mediji su tada prenijeli kako se ovaj novljanski dvojac bavio ilegalnim krijumčarenjem migranata, no Jasmina sam davno radio povodom narkotika i odlično znam u kakvim kriminalnim poslovima se kreće. Odnosno da su paljevine posljedica sukoba narko klanova.

Treća činjenica glasi: Aleksandar Miljatović tada je još uvijek služio kaznu zatvora od 16 i po godina zbog ubistva Saše Ilića. Na kakvom vidu privremenog otpusta se tada nalazio valja utvrditi, ali svakako govorimo o periodu prije njegovog uslovnog otpusta. Prilično sam uvjeren da prijedorska policija o otmici Jasmina S. nije obavjestila zatvorsku ustanovu u kojoj je Miljatović služio kaznu, jer u protivnom nema šanse da bi mu potonje odobrili uslovni otpust. Ili je ovim krivičnim djelom "zaslužio" takvu nagradu?!

Uglavnom, kada četiri naoružana kriminalca, od kojih je jedan na izdržavanju kazne zbog ubistva, izvrše tako teško krivično djelo, pred svjedocim i bez hajanja za posljedice, valja sumnjati na "leđa" u policiji. Kako su ekspresno pušteni i po tome što je cijeli slučaj zataškan vidimo da je zločin počinjen pod zaštitom policije. I vjerovatno povezan sa prethodnim paljevinama vozila oštećenog Jasmina S. iz Novog Grada, odnosno sa obračunima unutar organizovanog kriminala.

Za kraj jedino ističem kako ove "sirove" informacije nadalje ne bi trebala provjeravati moja malenkost, posebno zbog činjenice da Aleksandru Miljatoviću pored ubistva načelnika Bašića neće biti problem priznati i ovo krivično djelo. Sa druge strane imaju dokumentaciju oko paljevina vozila i otmice Jasmina S., pa neka dalje provjere rade oni koji za takve stvari primaju plate. Ja sam još uvijek nezaposleni novinar-bloger, koji je udaljen iz policije da bi uniformisani kriminalci mogli raditi ovakve stvari.

Podsjećam i da do 15 časova čekam reagovanje ministra Lukača na ultimatum koji sam mu dao tekstom Suspenduj kriminalizovane policajce ili podnesi ostavku. Upratio sam i njegovu izjavu da će iz MUP-a udaljiti sve koji su imali kontakta sa Daliborom Railićem i tim kriminalnim strukturama, no nisam "strpljiv" kao nekada i spreman na selektivnu pravdu. Ovaj tekst je tek uvod onoga šta sam obećao u slučaju neispunjenja datog ultimatuma.


Primjedbe

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)