"PRAVDA ZA DAVIDA" traži sudsko odlučivanje - u Strazburu!


Piše: Borislav Radovanović


Vidim da unutar "PRAVDE ZA DAVIDA" postoji zbunjenost povodom masovnog dostavljanja prekršajnih naloga od strane policije. Kako je to Ozren Perduv lijepo objasnio - sve šta nezakonito progonjeni članovi treba da urade jeste da na prekršajnom nalogu potpišu kako traže sudsko odlučivanje i jedan primjerak predaju na pisarnicu suda (za prekršaje). Nakon toga slijede instrukcije u pravcu adekvatne pravne odbrane, ali i traženje pravne zaštite od naših i međunarodnih institucija. 

Upravo na planu traženja međunarodne zaštite postoji originalan način da upotrijebimo sporne prijave i to u Strazburu. Iskoristimo prijave i druge papire našeg progonjenja da načinimo ogrtače, prsluke, suknje i slično, pa to lijepo obučemo i izložimo modnu kolekciju "PzD - ljeto 2019.". To bi bio medijski hit godine. Time egzaktno pokazujemo i zašto nema rezultara u istrazi ubistva našeg Davida. Kako će ih biti kad policija i pravosuđe jedino gone one koji od njih traže da poštuju zakone i odrađuju plate? 


Primijetih objavu o stvaranju fonda za plaćanje kazni povodom aktuelnog institucionalnog nasilja nad "PRAVDOM ZA DAVIDA" slanjem prekršajnih naloga. To je prihvatljiva ideja, ali samo u domenu manjih sredstava i za slučaje kakve ne uspijemo sudski oboriti. No, vjerujte da će sudovi gro prekršajnih naloga odbaciti kao neosnovane, baš kako je to objasnio i Ozren Perduv.

Najveća greška koju svaki naš član može načiniti jeste da prihvati odgovornost i plati kaznu. Nakon toga doista je teško pravno reagovati. Međutim, valja shvatiti da policija može izmišljati šta joj drago, ali da je zakonodavac konačnu odluku/moć ipak dodijelio prijavljenom. I to na zapanjujuće lak i jednostavan način.

Shodno Zakonu o prekršajima svako ima pravo potpisati se ispod ponuđene opcije da traži sudsko odlučivanje. Može prihvatiti odgovornost i platiti kaznu, ali i tražiti da njegov slučaj razmotri sud, pa i da donese prvostepenu presudu. Ponavljam - prvostepenu. Onda slijedi pravo žalbe, pa sve do apelacija vrhovnim i ustavnim sudovima entiteta i države. 

Moramo jednom naučiti da pravo ne počiva na nekakvom Zakonu o javnom redu i miru ili nekom njegovom članu, nego na jednom vrlo složenom i razvijenom instrumentariju - sve do međunarodnog prava. Znaju li naši građani da je Evropska konvencija o ljudskim pravima  direktno implementirana u Ustav Bosne i Hercegovine, a pravno ima jaču snagu i od samog ustava? 

Sa druge strane policija mora na sudu dokazati da je uzvikivanje: "Pravda za Davida!" ili nošenje nekog simbola traženja istine i pravde prekršaj koji treba sankcionisati. Potom i da je neka osoba počinila baš taj prekršaj. Može se naći sudija-idiot poput onog koji je našeg Acu Gluvića kaznio zatvorski, ali nisu baš sve sudije retardirane i spremne na takva kršenja prava. Ponajmanje u slučaju kad ih suočimo sa čvrstom i pravno zasnovanom odbranom.

Dakle, od volje je svakom da prihvati odgovornost i kad smatra da je to pogrešno i neutemeljeno. Kad zna da je prekršajni nalog instrument zločinaca u nezakonitom progonjenju ljudi koji traže pravnu državu i vladavinu prava. Ipak, koliko ja znam članovi "PRAVDE ZA DAVIDA" nisu zajednica retarda i maloumnika (takvi su na drugoj strani), nego prekaljenih boraca.

Stoga računam da će jednostavno potpisati opciju prekršajnog naloga o traženju sudskog odlučivanja, jedan primjerak naloga predati na pisarnicu Osnovnog suda (prekršajnog odjeljenja) u Banjaluci i jednostavno čekati poziv da se rasprave sa onima koji ih optužuju. Čuo sam da su neki već dobili sudske odluke da neće biti suđeni za ranije prijave (kad smo protestvovali ispred PU Banja Luka), ali bih volio da to bude potvrđeno. 

Mnogo lakše je sudiji naći osnov za odbijanje policijske prijave, negoli organizovati suđenje protiv preko dvadeset osoba, sve sa silom argumenata protiv prijave i straha od javnosti suđenja. Vjerujte da će mnogi postupci biti tako okončani jer sudije primarno vode računa o sopstvenom hedonizmu, a jako malo njih je spremno ulaziti u "curkus-suđenja".

PRAVO ODGAĐANJA SASLUŠANJA I SUDSKOG ROČIŠTA RADI PRIPREMANJA ODBRANE (zajamčeno u krivičnim i prekršajnim postupcima)

Što se tiče pravnog reagovanja na uručene prekršajne naloge valja znati još jedno neotuđivo pravo svakog procesuiranog - pravo na pripremanje odbrane. Znači, i kad dobijete poziv suda sve šta trebate učiniti jeste da saslušate za šta ste procesuirani, a potom da zatražite odgađanje suđenja dok ne pripremite odbranu. Vjerujte, kad druge sudije čuju za ovakvo reagovanje još ozbiljnije će prioniti na traženje osnova za izbjegavanje suđenja našim članoviam ("generalna prevencija").

Druga važna stvar koju valja znati jeste da se radi o identičnim prekršajima, gdje možemo instrukcijama objavljenim preko grupe svakog uputiti šta treba kazati, na koji pravni osnov se pozvati, koje dokaze predložiti... Gro toga već znam kako treba obarati, a uvijek imam koga konsultivati za dodatna tumačenja. 

Međutim, moja praksa nije da sebe i druge branim od optužbi, nego da napadam svaki proces i prije njegovog započinjanja. I tu sam umjetnik - dokazano. Normalno, po onome šta stoji u sudskim spisima, a izjavama budaletina poput Dragana Lukača i medijskim mantrama se ne zamaram. Znači, postoji nebrojeno načina traženja pravne zaštite od nezakonitog progonjenja i prije suđenja, pa sve do toga da sporne prekršajne naloge koristimo kao dokaze za procesuiranje odgovornih.

Samo ne treba srljati! Kad zatražite sudsko odlučivanje imamo vremena osmisliti i institucionalna i vaninstitucionalna reagovanja. Posebno vaninstitucionalna po čemu smo već globalno poznati. 

Primjera radi, jednostavno iskopiramo prekršajne naloge, prijave i druge akte kojima nas nezakonito progone. Pa te papire polijepimo kao plaštove, jakne, hlače, suknje, sombrera, kišobrane... Da se adekvatno "odjenemo" za traženje pravne zaštite.

Već znamo da nije neki problem naći donatore za naše akcije, a to se primarno svodi na obezbjeđivanje prevoza. Zato u startu možemo računati na organizovani prevoz jednog ili čak više autobusa do Strazbura. 

Potom ispred Savjeta Evrope obučemo naše "modne uratke" od Lukačovih prijava i akata progona, te izvedemo protest kakav još niko nikad nije smislio. Pa jesmo li originalna pojava ili nismo? Već samo naše pojavljivanje ispred Savjeta Evrope privući će medijsku pažnju diljem svijeta, a kad se ovako "prilično odjenemo" biće to medijski hit godine.

Onda u istom gradu organizujemo šetnju do Evropskog suda za ljudska prava, da bi i pred tom institucijom izložili našu "modnu kolekciju ljeto 2019.", sašivenu od najboljih materijala Dragana Lukača i Želimira Lepira. Pritom sudijama ovog suda ukažemo kako je rak-rana naše zemlje pravosudna mafija. Nemamo mi pravosuđe, nego jednu mafijašku organizaciju na čelu sa  Milanom Potkovanim.

Kad smo već u Strazburu ništa nas ne košta da zatražimo prijem naših predstavnika u Savjetu Evrope. Valja ljudima objasniti koliko međunarodne institucije i pojedine države griješe kad doniraju naše pravoduđe. Eto Francuska im nedavno dade 2,4 miliona evra samo kako bi "dosolili već preslano more". Da svima jasno kažemo: "Ako već ne pomažete nama, nemojte ni mafiji!". Pa i da im pokažemo našu "modnu kolekciju" - da vide na šta banda troši njihove donacije.

U končnici takvom modnom paradom svakom iole razumnom pokazujemo zašto nema rezultata u istrazi ubistva Davida Dragičevića. Kad ste zadnji put čuli da je u tom predmetu nešto urađeno? Koliko sam ja upratio, a pomno pratim, zadnje službene radnje preduzimane su prije godinu i više. Sa druge strane na planu progonjenja nazadovoljnih građana imate na stotine razno-raznih postupaka i radnji institucionalnog zlostavljanja. Ako je nekom takvo ponašanje institucija normalno - aferim!

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)