I Lukač je konj za trku sa Mektićom


Piše: Borislav Radovanović


Pod komandom Dragana Lukača samo je policija Srpske, ali je "PRAVDU ZA DAVIDA" gotovo uništio hapšenjima, batinanjima, lažnim prijavljivanjima, prisluškivanjima, praćenjima... Dragan Mektić u svom ministarstvu ima sedam policijskih agencija i službi, a niti jednom gestom nije nas zaštitio (kako mu zakoni nalažu). Ni pomislio nije da nekog uhapsi i pored prijava i dokaza koje smo mu Davor i ja dostavljali. Zato se u startu izvinjavam što ću propustiti Mektićev "junački čin" u Sarajevu, uz opasku da čekam sličnu manifestaciju u Banjaluci. Mektićev protest u Banjaluci i prolazak Halejevog kometa se ne propuštaju!


Na zvaničnom sajtu Mektićevog ministarstva doslovno stoji ovako: "U sastavu ovog ministarstva kao upravne organizacije su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Granična policija Bosne i Hercegovine, Državna agencija za istrage i zaštitu, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Agencija za policijsku podršku i Služba za poslove sa strancima.". Sad bi trebalo da postavim ko zna koliko stranica teksta u kojima bih nabrajao silne nadležnosti i ovlaštenja policijskih agencija pod Mektićevom "komandom". 

Znamo kojim resursima je Lukač raspolagao kad je prikrivao ubistvo Davida Dragičevića i brutalno progonio "PRAVDU ZA DAVIDA". Pošteno je prezentovati i resurse Dragana Mektića sa kojima je mogao (da je htio) procesuirati ovaj zločin i zaštititi ljude od brutalnog nasilja i nezakonitog progona. Pritom Mektić nastupa sa hijerarhijski više pozicije (državnog ministarstva), ali sve nam džaba kad ministar umjesto hapšenja organizuje proteste. Po onoj  "... lud zbunjenoga".

Zato je nakaradno da ministar bezbjednosti organizuje nekakve proteste, traži ostavke (za koje zna da ih niko podnijeti neće) i izvodi slične ujdurme. Brate, očekivao sam da SIPA pohapsi i svog inspektora Pandžu i Milana Tegeltiju, drži 24 sata i profesionalno obradi (i pendrekom ako treba!), te uz izvještaj preda tužilaštvu. Pa da se masovno dignemo na proteste ako tužilac ili sudija ne odrede mjeru pritvora. Jok, Mektić čeka da Gordana Tadić naredi Tegeltijino hapšenje, iako zna da se to u ovom vijeku neće dogoditi.

No, za shvatenje poente dovoljno je reći kako su lišenja slobode ili narodski rečeno hapšenja u izričitoj nadležnosti policije. Tužioci i sudije mogu nalagati ili tražiti nečije hapšenje, ali za direktno vršenje ove službene radnje nemaju ovlaštenja. U principu policija autonomno donosi odluke oko lišenja slobode, a nakon okončanja službenih radnji samostalno procjenjuje hoće li uhapšenog sprovesti u tužilaštvo ili sud, ili će ga jednostavno pustiti iz službenih prostorija. 

To su polažišni postulati kroz kakve nam valja mjeriti i Mektića i Lukača, odnosno sve šta su radili tokom mandata. Sa pozicije zakona i pravila struke Mektić je imao na raspolaganju resurse o kakvima je Lukač mogao samo sanjati, a drugo je pitanje sa koliko "volje i elana" su oba nastupala. Kulminaciju degutantnosti date situacije vidimo iz zakonskih odredbi po kojima su entitetske policije obavezne postupati po zahtjevima državnih agencija i organa, odnosno da su im podređene. Ko ne vjeruje neka čita zakone.

Hajde da se malo dotaknemo i prakse. Bar u "PRAVDI ZA DAVIDA" članstvo je na bolan način moglo shvatiti kako to funkcioniše. Vidjeli ste kako policija uhapsi Davora Dragičevića, drži 24 sata, sprovede tužiocu, a ovaj ga pusti. Međutim, ovi ga ponovo uhapse, drže, sprovedu... Kad je vidio u kom pravcu sve to ide Davor je napustio zemlju. 

Sa druge strane šta su Mektićevi policajci mogli činiti moramo posmatrati kroz dvije dimenzije. Prvo, imali su i više nego dovoljno zakonskog osnova da istražuju ubistvo Davida Dragičevića, sve sa laboratorijama i vještacima kakve imaju na raspolaganju. Čak smo višestruko pokušavali izdejstvovati njihovo angažovanje.


PRVA STRANICA DOPUNA PRIJAVE OD 30.05.2018. G.

Sa prednje fotografije vidite koga smo i za koja krivična djela Davor i ja prijavili još 30. maja 2018. godine. Možete jasno vidjeti da je prijava, shodno zakonu, dostavljena i Mektiću direktno. Stoji u prijavi naznaka "za informaciju", no tu nije kraj našeg djelovanja. Treba znati da je Davor potonje tražio angažovanje Agencije za istragu i zaštitu - SIPA, te da je inspektorima dao popriličan fond dokaza i informacija. Mogu, ako nekog zanima, navesti i koliko kilograma je težio materijal koji je Davor predao inspektorima SIPA. 

Eto neka Mektić kaže gdje sve šta smo im dali odavno skuplja prašinu. Da je bilošta rađeno po tome znali bi bar mi, a valjda bi i javnosti prezentovali da su nekog uhapsili. Jesmo li im "na tacni" dostavili osnov sumnje dovoljan za hapšenja i kriminalističke obrade Lukača, Ilića, Ćuluma, Lepira, Vreće, Rađena, Ćuluma (drugih), Borkovića...? Ja pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da jesmo, a volio bih vidjeti stručnjaka spremnog da pobije moj navod. Čekam da se javi.

Druga dimenzija zakonitog reagovanja koja je izostala tiče se silnog institucionalnog nasilja nad "PRAVDOM ZA DAVIDA". Cijeli svijet je svjedočio teškim zločinima nad građanima, a državni ministar se bavio tvitovima, presicama, gostovanjima u emisijama... Čak je govorio kako je to kršenje zakona i slično, samo se nije sjetio da bi nekog valjalo i uhapsiti, saslušati, uz izvještaj predati tužilaštvu. Pa neka uhapšene tužilaštvo pusti da se brane sa slobode, ali bi svi znali da su bar procesuirani. Poenta je na - procesuirani!

Policijsko-tužilački banditi jesu procesuirani za onakav težak progon građana i to kod Tužilaštva BiH i Kancelarije tužioca međunarodnog krivičnog suda u Hagu, ali to sam ja uradio. Mektića su te prijave zanimale taman kao i ona iz maja prošle godine (sa fotografije), baš koliko i "lanjski snijeg". Da je bar iskoristio zakonske mogućnosti na planu zaštite svjedoka i žrtava u krivičnom postupku. Jok, nema on vremena baviti se zaštitom građana od silnog mantranja po medijima i društvenim mrežama. Nemam vremena, a ni volje, eleborirati kakve sve gluposti je taj lik izvaljivao - bar sa pozicije zakona i struke.

Eto, dragi moji, tako stvari stoje. Neće ova moja objava ništa promijeniti na planu već zakazanog protesta sa Mektićem u glavnoj ulozi, niti mi je tako nešto cilj. Međutim, smatram moralnom obavezom da ljude upoznam sa određenim činjenicama i poznatim mi informacijama, a imam pravo i javno iznijeti svoje mišljenje. Uostalom, sačekaću da vidim šta će taj protest konkretno produkovati.

Međutim, bar kad su političari u pitanju cinik kakav jesam moram na kraju reći i ono šta mi je na duši. Četiri godine je Mektić sjedio u kabinetu državnog ministra, primao masnu platu, pozicionirao savjetnike i ko zna kakve "stručnjake", a jedino šta smo smo kao društvo od njega dobili jesu pusta obećanja. Četiri godine nam je pričao kako će sve pohapsiti, a izostanak rezultata svaljivao na druge. Na drugoj strani najbolje ga je "demantovao" Lukač, koji je hapsio i Majku Suzanu zato što je nosila sliku ubijenog Davida. Očigledno je pokazao da može i drugačije!

I sad kad mu valja napustiti udobnost kabineta i prijaviti se na berzu rada odlučio Mektić stati na čelo građanskih protesta. Pritom je smislio da to izvodi u Sarajevu, gdje su i sjedišta policijskih agencija kojima još uvijek upravlja, a ima i službeno obezbjeđenje. Ja na takvim ujdurmama zasigurno neću biti statista. 

Međutim, ako Mektić zakaže protest u Banjaluci, a posebno nakon prestanka mandata, to sigurno neću propustiti. Iako sumnjam da će se takav protest ikad dogoditi.Primjedbe

  1. Sve sami klovnovi,lopovi i ubice u balkanskoj predstavi žanra farse,pod imenom "Demokratija".
    Teritorija im doznačena, koncenzracioni logor, sa određenom mjerom relaksacije logorske discipline.
    Mora malo relaksacije, pošto bi se u suprotnom predstava prebrzo završila.
    Tada bi osim "sirotinje raje", preko grane nagrnuli i "institucionalno uhljebljeni".Kad se ovo desi, a desiće se sigurno, biće to posljednji čin balkanske farse,režirane negdje "tamo daleko", gdje su skoncentrisana sredstva za rad....

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

SUROVA ISTINA: Po pozivu ministra Lukača stavljen sam na "crnu listu" BN TV! (VIDEO)

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)

DOSTA JE LAŽI I OBMANA: Ko i kako zloupotrebljava ubistvo načelnika Bašića?!