DAVOR DRAGIČEVIĆ: "Može im se!"


Piše: Borislav Radovanović


MUP RS stradanje Davida Dragičevića još uvijek vodi kao "zades, nema elemenata krivičnog djela". Želimir Lepir i Dalibor Vrećo preko godine opstruišu sopstvenu istragu jer ih Milan Tegeltija nije suspendovao. Tegeltija je prezauzet uzimanjem mita, pa nema vremena da bar suspenzijom spriječi tužioce u daljem vršenju krivičnih djela. Davor Dragičević u tri riječi objasnio je ključ silnih nezakonitosti u našim institucijama: "Može im se!".




Evo maj prolazi, a MUP RS nikako da objavi godišnji izvještaj za 2018. godinu. Zašto odugovlače? Imaju problem objasniti zašto ubistvo Davida Dragičevića i dalje evidentiraju kao zadesno utopljenje, odnosno zašto ni nakon tužilačke naredbe ovaj zločin nisu adekvatno evidentirali. Hvale se visokim procentom rasvjetljenih ubistava, a može im se kad evidentiraju samo ona čiji su počinioci odmah poznati (ili koja ne mogu prikriti!).

Vidim da Želimir Lepir objašnjava kako istraga nije dala rezultat zato što nisu otkriveni počinioci. Otkriveni su saučesnici u prikrivanju počinilaca, a upravo Lepir je jedan od ključnih. Pritom se hvali "silnim radom", pa i rekonstrukcijom krađe iz kuće Rađenovih. Da je Đorđa Rađena pritvorio zbog lažnog prijavljivanja krivičnog djela u namjeri prikrivanja ubistva ovaj bi davno progovorio sa kojim inspektorima je to nezakonito odradio. Onda bi inspektori objasnili po čijim naređenjima su podmetali dokaze u Karanovom zavodu...

No, kako od Lepira bilošta očekivati kad se sjetimo da je preko tri mjeseca lupao notorne gluposti o nekakvom samo njemu znanom zadesu? Podsjećam da je Davor Dragičević još 17. maja ("Godina prođe, dan nikako") u našoj prijavi nepobitno oborio Lepirove i Karanove marifetluke. Naime, Lepir se nakačio na Karanov navod kako obdukcijom nije mogao povezati zaživotne povrede i uzrok usmrćenja.

Onda je naš "konobar" (Davor) u prijavi dao tumačenje kako obducent primjenom medicinskih metoda i znanja nije mogao ni isključiti povezanost zaživotnih povreda i uzroka smrti. Kako nije mogao povezati, tako nije mogao ni isključiti međusobnu vezu, samo je u nalazu to namjerno propustio etablirati. Na anketnom odboru natjerao sam Karana da to prizna, pa čak i da nije mogao utvrditi nikakav vremenski odmak između nanošenja povreda i momenta nastupanja smrti.

Pročitao je Lepir prijavu i pravilno tumačenje obdukcionog nalaza, pa sve do toga kako je njegovo tumačenje po pravilima struke neprihvatljivo. Dodatno mu je ukazano na set dokaza o tome da je David u kritično vrijeme bio u sukobu sa više osoba, da je ukazivao na životnu ugroženost, sumnjao da ga prate... Ti elementi nepobitno isključuju mogućnost ikakvog zadesnog stradanja, ali je Lepir još dva mjeseca tjerao po svome (o zadesu). U stvari Vrećo i on su odugovlačili donošenje naredbe kako bi M.tel obrisao podatke nužne za otkrivanje direktnih ubica.

Danas Lepir mantra kako ubice nisu pronađene, a Vrećo, on i policijski dio zločinačkog udruženja svojski su se trudili da onemoguće pribavljanje listinga poziva za Davidov telefon i listinga svih osoba koje se mogu dovesti u vezu sa zločinom. Znaju svi oni odlično da se ubistva dominantno rješevaju preko podataka teleoperatera, pa su zato i izvodili onakve cirkuse.

Kad smo već kod njihovih "cirkusa" moram podsjetiti da je Davor Dragičević 20. avgusta dopunom prijave kod Republičkog javnog tužilaštva procesuirao Lepira, Vreću, Lukača, Ilića i Ćuluma. Sve sa dokazima i svjedocima! Kako bi spriječili da Davor svojim svjedočenjem i predajom dokaza sve prijavljene "otpremi" u pritvor organizovali su svima znane montirane postupke protiv njega.

Znate li zašto su 25. decembra za Davorovo hapšenje pripremili preko 200 policajaca? Kad su mene 3. septembra uhapsili (kad sam se morao isjeći) vidjeli su kolika masa se sprema da krene u Prijedor. Zato je za Davorovo hapšenje valjalo dići onolike snage, a svi znaju šta se izdogađalo. Zanimljivo, oba prijavitelja krivičnog djela "teško ubistvo" hapsili su i procesuirali oni koje su legitimno prijavili. Pritom, bili su sigurni da Lepir neće pokrenuti istragu povodom onako brutalnog i nezakonitog nasilja nad građanima, ali da će procesuirati sve na koje Lukač upre prstom. Aferim!

Elem, sve bi išlo drugačije da Milan Tegeltija poštuje i provodi zakon. Završavam prijavu protiv Tegeltije zbog propuštanja dužne radnje udaljenja od vršenja dužnosti (suspenzije) Lepira i Vreće. Po zakonu i pravilima struke odavno je trebao Lepira i Vreću suspendovati, a šta podrazumijeva da ih na taj način spriječi u daljem vršenju krivičnih djela. Pored toga obradiću i nezakonitosti kojima je Davor izložen nakon sprovođenja u prijedorsko i banjalučko tužilaštvo, a na kakva je Tegeltija morao odreagovati po službenoj dužnosti.

Prijavu protiv Tegeltije ću objelodaniti, pa neka joj "traži mane" ko god hoće. Potom slijedi dopuna prijave Tužilastvu BiH i prijedlog preuzimanja krivičnog predmeta od Republičkog tužilaštva RS. Mora ići tim redom ukoliko želimo anulirati Tegeltijin nezakonit uticaj na državno tužilaštvo. Tu prijavu neću objaviti, ali mogu reći da će biti proširena na Mahmuta Švraku i još neke osobe. U prilogu te dopune prijave ići će i ova javna prijava protiv Tegeltije, da to odradimo i "pismeno". 

Davor je svojevremeno izvanredno opservirao esenciju problema našeg sistema i to u tri riječi. Reče: "Može im se!". Zašto bi poštovali zakon i pravila struke kad su u poziciji da sopstvene zločine sami istražuju, a brutalno progone svakog ko im se suprotstavi? Samo, zakonski stvari stoje bitno drugačije i to ćemo kad-tad morati ispoštovati. Ljudi moji, kad sam imao policijska ovlaštenja trebale su mi godine da razbijem pojedine kriminalne grupe, ali su zaslužene robije stigle one na koje sam se namjerio. Kad pogledam okolnosti u kakvima djelujem i na koga sam sve udario vjerujte da sam prezadovoljan dinamikom realizacije plana. 

Znači, ćeraćemo se!

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)