Đenaza Bosne i Hercegovine


Piše: Borislav Radovanović


Visoki sudski i tužilački savjet BiH obavijestio je javnost kako nema namjeru ni elementarno istraživati očigledne nezakonitosti svog predsjednika Milana Tegeltije, odnosno da ga amnestira od gonjenja i odgovornosti. Čekamo odluku Parlamenratne skupštine BiH oko sazivanja hitne sjednice na kojoj će zbog takvog ponašanja razriješiti mandata svih 15 članova VSTS-a. 


Ukoliko izostane i parlamentarni nadzor jedino nam preostaje da se okupimo i organizujemo sahranu države Bosne i Hercegovine - preminule nakon duge i teške bolesti. Ili je, ipak, "zadesno ubijena" poput Davida Dragičevića i Dženana Memića. I to od strane istih i svima znanih zločinaca!



Po onome šta je javno prezentovano Milan Tegeltija van svake razumne sumnje počinio je "djelo zbog kog ne zaslužuje da obavlja dužnosti u Savjetu" - propisano članom 6. Zakona o VSTS. Govorimo o djelu zbog kakvog se ex lege ukida mandat članovima Savjeta, pa i predsjedniku tog tijela. 

Predsjednik VSTS nema pravo u svom kabinetu primati stranke i razmatrati konkretne predmete u nadležnosti pravosudnih tijela, a kamoli da to čini po kafanama. Uostalom, Tegeltija je još uvijek nosilac sudijske funkcije i mora se pridržavati kodeksa ponašanja sudija. 

Pored toga, šta će njemu broj predmeta ili imena procesuiranih, o čemu on ima da raspreda sa Dalilom Burzić? Jesu li planirali pozvati i postupajućeg tužioca, pa da svi zajedno prostudiraju šta im je činiti? Zakonski i kodeksno takve stvari su zabranjene, a propisani su modaliteti postupanja po predstavkama nezadovoljnih stranaka u postupcima. 

Odlično zna inspektor Marko Pandža da je Nerminu Aleševiću u maksimumu smio dati pravi savjet (kao neukoj stranki) kako uputiti predstavku Uredu disciplinskog tužioca VSTS-a. To je sve šta službena lica policijskih agencija Bosne i Hercegovine smiju preduzimati u predmetima sa kojima nisu zaduženi (niti su u njihovoj nadležnosti!).  

Međutim, inspektor Pandža očigledno zna da Milan Tegeltija prihvata protivpravne kontakte sa nezadovoljnim građanima, pa sve i do kafanskih dilova. Kao policijski inspektor normalno je da zna i kako se ostvaruje posredovanje u uzimanju mita. Pregledao sam javno dostupne snimke i sa pozicije struke ocjenjujem da je inspektor Pandža davno i dobro "ispekao zanat mićenja".

Uostalom svako je po snimku mogao vidjeti kako Pandža očigledno zna da sa Tegeltijom može otvoreno razgovarati o svemu i svačemu, iako zakonski nigdje nisu regulisani odnosi između policije i VSTS-a. Zakonodavac nije smatrao da pripadnici policije imaju o biločemu komunicirati sa Savjetom i njegovim članovima, odnosno širim tumačenjima to je čak zabranjeno. Stoga je problematično i Tegeltijino sastajanje sa inspektorom, a kamoli sa Aleševićem.

Kako policijsko-pravosudno marifetluci funkcionišu shvatio je i Alešević, te to dokazao audio-video snimkom. Tegeltija je sam izjavio kako se radi o za njega tipičnim situacijama, odnosno da redovito ostvaruje inkriminirajuće kontakte sa policijom i strankama iz postupaka u nadležnosti onih koje on imenuje na pravosudne funkcije (sudija i tužilaca). 

Na sve to Tegeltijina supruga javno se hvali kabrioletima, skupim ljetovanjima i provodima, odnosno luksuzom kakav sebi redovnim primanjima ne mogu priuštiti. Saberimo 2 i 2!

Sa druge strane ima i ona posprdica da su "2 i 2 uvijek 4, ako se pravnici ne dogovore drugačije". U Tegeltijinom slučaju vidimo da su se "dogovorili drugačije", odnosno primjenom matematičkog principa po kom "minus i minus uvijek daju plus". Naše pravosuđe utvrdilo je novo načelo - da beskonačno minusa uvijek rezultira "plusom" (na njihovom kontu!).

Eto svjedočimo saopštenju VSTS-a, kao institucije, da daju podršku svom predsjedniku. To podrazumijeva i da Ured disciplinskog tužioca VSTS-a neće ni u osnovi istraživati očigledne nezakonitosti i kršenja pravila struke od strane Milana Tegeltije. 

Ova institucija dozvolila je sebi pravo da bez unutrašnje istrage amnestira od odgovornosti svog predsjednika. Da su bar odglumili kakav interni postupak. Pa svih 15 članova Savjeta nakon takvog saopštenja treba razriješiti mandata! Sa tima i takvima kao država i društvo više nemamo o čemu raspravljati!

Umjesto da je Tegeltija ekspresno udaljen od vršenja dužnosti (suspendovan), da se takvom mjerom spriječi u uticaju na istrage i službena lica koja istražuju njegove inkriminacije, javnosti je saopšteno kako su predsjednik i članovi VSTS iznad zakona. 

Elem, o kakvom mi to zakonu govorimo? Znate li ko je po Zakonu o VSTS nadležan za donošenje mjere udaljenja od vršenja dužnosti predsjednika VSTS-a? Vidi samo apsurda - potpredsjednik!

Naš Zakonodavac utvrdio je da Ružica Jukić treba suspendovati Milana Tegeltiju (personalno), kao i obratno. Samo u Bosni je moguće "Fatu" zakonski ovlastiti da suspenduje "Muju" zato što je sa "Hasom" izvodio uobičajene ujdurme. I nigdje drugo! 

Na sve to ubjeđuju nas kako VSTS nije otuđeni centar moći. U takve stvari mogu povjerovati samo oni što smatraju da im je Željka Cvijanović produžila život za četiri godine.

Elem, vjerovali ili ne, dopadalo se to nekom ili ne, ali Bosna i Hercegovina ima samo još jedan pravni mehanizam reagovanja na ovakvu pravno nedopustivu i društveno opasnu situaciju. Parlamentarna skupština može razmotriti ovaj problem, te nametnuti parlamentarni nadzor nad radom ovog tijela. Jedino odlukom državnog Zakonodavca moguće je promijeniti volju VSTS da svog predsjednika abolira od progona i odgovornosti.

Dakle, Bosna i Hercegovina na ovakvu situaciju pravno može odreagovati samo na jedan način - parlamentarnim nadzorom. No, da li iko uopšte pominje mogućnost reagovanja Parlamentarne skupštine BiH? Po nesposobnosti inače prepoznatljiva opozicija traži ostavke, umjesto da zahtjevaju hitno održavanje vanredne tematske sjednice.

Te mantre kako će Tužilaštvo BiH istraživati ovu aferu služe samo za dobijanje na vremenu. I za nezakonito pomaganje Tegeltiji u izbjegavanju progona i odgovornosti! Uostalom, Tegeltija godinama na pozicijama drži "pravničke karikature" poput Gordane Tadić, Dalide Burzić, Mahmuta Švrake, Želimira Lepira... upravo da bi u kafanama "kovertirao" šta će njegovi izabranici raditi. 

VSTS je morao po službenoj dužnosti pokrenuti unutrašnju istragu, a podpredsjednik je morao udaljiti/suspendovati od vršenja dužnosti predsjednika. Umjesto toga Tegeltijine "Fate" javno iskazuju geste podrške. Uzvratno takve Tegeltijine podrške uživaju "Fate" (Jukićka, Tadićka, Burzićka...), ali i "Hase" (Švraka, Lepir, Mitrović...). Pravo Kozaračko kolo!

Dakle, na nama je da sačekamo još tu nužnu reakciju Parlamentarne skupštine BiH, a u slučaju njenog izostanka valja nam konstatovati da je Bosna i Hercegovina nakon duge i teške bolesti umrla (primjerenije: krepala). I organizovati sahranu/đenazu kako to i priliči.

Ne treba imati dilema oko toga da će "PRAVDA ZA DAVIDA I DŽENANA" organizovati masovno okupljanje i izvesti čin sahranjivanja države. Ima da joj i spomenik dignemo! Normalno, prije toga treba Ujedinjenim nacijama dostaviti zahtjev da "pokojnika" upišu u Knjigu umrlih. 

Ljudi, ovde nije pitanje da li neko ovu zemlju voli ili mrzi, da li će žalovati ili radovati se, nego imamo li mi državu ili nemamo. Samo jedan čin države dovoljan je za dokazivanje "života", a to je odluka Parlamentarne skupštine kako razrješava mandata svih 15 članova VSTS. Nakon njihovih izjava podrške i amnestiranja od odgovornosti nema prostora za bilokakve razgovore. Totalna smjena ili zaključujemo da nema države! 

Može izostati reakcija državnog parlamenta, ali sam potpuno uvjeren da će uslijediti "zvanična sahrana". Mogu nas pokušati spriječiti da državu sahranimo blizu groba Dženana Memića, no valja im znati kako pored Davida Dragičevića ima slobodno grobno mjesto. 

Možda čak nije primjereno konstatovati da je Bosna i Hercegovina umrla. Možda je primjerenije kazati da je "zadesno ubijena"?! Ubili su je isti zločinci koji ubiše Davida i Dženana!  

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)