"ŠIFRA LJUBAČEVO": Gdje se krije Darko Ćulum?


Piše: Borislav Radovanović

Direktor policije Darko Ćulum danima izbjegava da razgovaramo oko mog hapšenja, no meni nije problem da mu neka pitanja postavim i javno. Zar on misli da sam naivan kao Boško Vučenović i čekam da me nađu (samo)obješenog u pritvoru? Je li nesrećni Boško nakon hapšenja banjalučkoj policiji pominjao Davida Dragičevića? Ili, je li pričao o vikendici u Ćulumovom rodnom Ljubačevu i mučeničkim kricima koji su se iz iste čuli?



Kad tragam za istinom uvijek slijedim hijerarhiju i svima ostavljam dovoljno vremena za pitanja koja postavljam. Obzirom da sam nezakonito uhapšen voljom načelnika PU Prijedor Dalibora Ivanića (onog kog sam "pokušao ubiti" nepostojećim pištoljem), a njemu su nadređeni jedino direktor policije i zamjenik, normalno da sam objašnjenja zatražio od istih.

Do danas nisam dobio nikakav optužni akt, niti doznao zbog čega sam uhapšen. Eto, sproveli me na suđenje po hitnom postupku, a bez da su mi uručili ikakav optužni akt, ili da su mi bar saopštili razloge hapšenja i zadržavanja. 

No, navikao sam već na slične situacije. Kad su me 29. septembra 2016. godine slično uhapsili gotovo godinu i po prijedorsko tužilaštvo mi je nezakonito uskraćivalo pristup dokazima i spisima. Zamislite, potvrdio sud optužnicu i pokrenuo suđenje, a ja pojma nemam ni zašto sam uhapšen (ponajmanje po kakvim dokazima). I danas mi isti taj Ivanić, sa pozicije "oštećenog", nezakonito odbija dostaviti dokaze iz kojih se nedvosmisleno vidi da sam tada jedno ja bio ugrožen i čak nezakonito fizički napadnut. Može im se!

Evo i ovoga puta šalju mi nekakve prekršajne naloge, naredbe za vještačenja i slično, ali nema šanse da mi saopšte zašto sam uopšte uhapšen. I da mi, kako to zakon nalaže, predaju dokaze i spise. Ponajviše mi nedaju policijski audio-video zapis hapšenja iz čega se nedvosmisleno može vidjeti jesam li počinio nekakav prekršaj ili sam nezakonito uhapšen.

Zato sam otišao do Banjaluke i zatražio prijem kod direktora Ćuluma. Da mi objasni zašto sam uhapšen, a posebice zašto sam stavljen u prostorije za zadržavanje. Odlično oba znamo zašto izbjegava da se pogledamo oči u oči. Za njega mi nikada nije trebao poligraf. Zalud mu toliko iskustvo kad reaguje kao "semafor" (na svako neugodno pitanje zacrveni se). 

Samo zato mi je važno da ga direktno priupitam od kad se u prostorijama za zadržavanje stavljaju čaršafi? U PU Prijedor ih nisam zatekao. Elem, mnogo više me je zanimalo: šta je Boško Vučenović radio u njegovom rodnom Ljubačevu? Saopštili su da je nekom seljanu razbio glavu, ali ne i razlog. Doznali smo i da je imao preko dva promila alkohola u krvi. Utvrdila je naša policija i da je David Dragičević bio "alkoholisan", samo još nije utvrđeno gdje je uopšte konzumirao alkohol. Pokušali su podvaliti i da je David bio nadrogiran, ali to sam im razvalio još na Anketnom odboru.

Prednjepomenuto su samo "uvodna pitanja" kakva želim postaviti vajnom direktoru policije. Ono šta me najviše zanima jeste: da li je pokojni Boško Vučenović u policiji pominjao Davida Dragičevića? I to u vrlo nezgodnom trenutku - samo dva dana prije održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS upravo posvećene Davidovom ubistvu (tada još uvijek "zadesu").

Zanima me i je li nesrećnik pominjao policiji i kakva pogovaranja kolaju Ljubačevom? Zamislite: rodnim selom Darka Ćuluma! Pričaju li tamošnji mještani kako su se u vrijeme Davidovog nestanka iz jedne vikendice čuli stravični krici, karakteristični za monstruozna mučenja? Pričaju mještani, ali izgleda nemaju povjerenja u Darka Ćuluma, pa njemu to ne pominju. 

Doduše, možda mu je neko i pominjao, ali je on velemajstor u "gluvoći". Sjećam se kad sam ga novembra 2007. zvao telefonom u vezi pripremanja moje likvidacije. Moj hitan zahtjev za zaštitu sigurnosti tadašnjem načelniku CJB Banja Luka Zoranu Stanišljeviću, predan utorkom, moji šefovi dostavljaju Ćulumu četvrtkom. Otkriveno je da sam prije toga inicirao istragu oko desetak samoubistava zbog prijedorskih zelenaša i napadnut sam od istih svojih pretpostavljenih obuhvaćenih istragom. 

Znajući kakav je Zoran Stanišljević profesionalac odmah sam se njemu obratio pismeno. Međutim, mangupi to tek treći dan dokumentaciju predaju Ćulumu, a ovaj to preuzme iako jasno vidi da na njega nije adresirano. Nakon toga uzme slobodan dan, da bi upravo u Ljubačevu "pekao rakiju".

Zovem ga telefonom i pitam zašto nije dokumentaciju predao Stanišljeviću, a on meni kaže da će to učiniti u ponedeljak. Deset puta mu ponavljam kako me primoravaju da subotu i nedelju radim u Kozarcu nekakve "specijalne noćne zadatke", odnosno da mi pripremaju zasjedu. No, on neće da čuje ono šta njemu odgovara, nego samo plete o rakiji. Zbog "rakije" nije mogao ni telefonirati Stanišljeviću.

I ja munjen kakav jesam, samo kako bih dokazao da nema nikakavog "specijalnog zadatka", repetiram pištolj i sprašim za Kozarac. Tamo me u čudu gleda dežurni policajac - nikom nije poznato da postoje nekakve "akcije". Zovem operativno dežurstvo CJB Banja Luka i obavještavam kako sam potvrdio sumnje da sam upućen na nepostojeći zadatak, ali i o okolnostima pod kojima sam upućen.

Nakon reakcije dežurnog operativnog centra oslobađaju me tog "zadatka", ali već sutradan ista priča - moraš biti u Kozarcu od 23 do 05 časova (sam, bez naloga i plana, bez službenog vozila, sredstava veze i bez ikakvog konkretnog zadatka). Toliko lud ipak nisam bio pa da ponovo srljam gdje mi mjesto nije.

Dođe i ponedeljak: Stanišljević poništava sve prethodne nezakonite naredbe i reče kako će biti istraženo šta se dogodilo. Zna Ćulum je li išta istraživao, a ja i danas imam dokumentaciju o tome šta se stvarno događalo. 

Nadam se da je nakon ovoga mnogo jasnije zbog čega Darko Ćulum izbjegava da me pogleda u oči, ali i zašto sam se isjekao u pritvoru. Za kraj samo još jedno pitanje: je li Ćulum naredio unutrašnju istragu oko toga šta se doista dogodilo u vezi mog nezakonitog hapšenja? Normalno da nije kad mu je sve odlično poznato! Vjerovatno ovih dana "peče rakiju" u Ljubačevu. 

  

Primjedbe

  1. Hrabre i pоstene,cuva dragi Bog.Tebi je moj brate ime odredilo zivotni put.BORI-SLAV.Tako da BORI-znaci borba do kraja zivota,a SLAV-ostati slavan i poznat po svojoj borbi!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hrabre i pоstene,cuva dragi Bog.Tebi je moj brate ime odredilo zivotni put.BORI-SLAV.Tako da BORI-znaci borba do kraja zivota,a SLAV-ostati slavan i poznat po svojoj borbi!!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo BOKI,TOOO,SUD JAVNOSTI ME ASOCIRA NA PRAVNU ZAŠTITU SVIH GRAĐANA,,KOJE GAZI NEPRAVDA,https://www.cap.ch/de/privatkunden/ ,NA ZAPADU IMAMO JAKA,PRIVATNA OSIGURANJA,POPUT ,CAP -ARAG

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!