Šta je to "SUD JAVNOSTI"?Piše: Borislav Radovanović

Obespravljeni ste, sistem vas je pregazio, razorio vam život, a ama baš nikog ne zanima vaša tragedija. Tražite pomoć i podršku drugih! Da bi to ostvarili morate i vi pomoći drugima. Znači, udružimo se u projektu "SUD JAVNOSTI" - solidarne borbe obespravljenih građana.
Za početak izvinjavam se zbog toga što ova zamisao kasni, a posebno onima kojima sam obećao pomoć. Ko prati moje objave zna razloge. No, krećemo!

Zamisao je u stvari jednostavna. U zemlji gdje su stotine hiljada građana teško obespravljene, čak do nivoa da su im životi uništeni, teško je pridobiti medijsku pažnju i zatražiti pomoć. Zato iskoristimo besplatne resurse društvenih mreža, masovno se organizujmo u jedinstvenu zajednicu, pa nastupimo složno - OD POJEDINAČNOG KA KOLEKTIVNOM!

U tom pogledu ovaj blog služiće za promovisanje određenih slučajeva, karakterističnih za pojedine oblasti kršenja/zaštite ljudskih prava. Međutim, njegova primarna uloga biće u vidu davanja uputstava kako se izboriti sa određenim situacijama izostanka institucionalne pravde. Pa i da javno prozovemo kojekakve bitange koje zloupotrebljavaju funkcije.

Epicentar dešavanja, bar u početku, zamišljen je na FB stranici: "SUD JAVNOSTI" . Svako ko to želi već sad može postati članom Fejsbuk zajednice (klikni prednji naziv), pa čak i podijeliti objavu, ali nije žurba. Za dan-dva stranica je biti u "punom pogonu".

Cilj je da članovi zajednice sami promovišu ono šta ih je zadesilo i kako su institucije odreagovale povodom njihovih prava. Da zatraže podršku, SAVJETE, informacije i slično od drugih članova. Istovremeno, tamo gdje svojim iskustvom mogu drugima pomoći - da to i urade konkretnim savjetom, prijedlogom ili jednostavnom podrškom.

Vrhunac ovakvog djelovanja jeste da svaki član zajednice može organizovati različite događaje (proteste, peticije, sastanke...), da to direktno dogovara sa drugima, pa čak i da unaprijed može kalkulisati sa tim kada, kako i u kom obimu može realizovati svoju zamisao. Znači, svako ko se više angažuje na promovisanju svog problema i pridobije druge za svoje aktivnosti imaće svojevrsnu "prednost". Uostalom, najlakše je pomoći onima koji su spremni na borbu i znaju kako to izvesti, a jedino im treba što masovnija podrška.

Istovremeno, svi oni koji nisu vični sami adekvatno odreagovati mogu računati na pomoć drugih članova, pa sve do mene lično. Zar treba nekom bolja pomoć ako mu sačinim krivičnu prijavu, tužbu, žalbu i slično, te dostavim na mejl u elektronskoj formi (da može to eventualno doraditi, prepraviti...)? Samo potpiše i preda naslovljenom organu. Nadam se da će u zajednici biti i drugih koji će pomagati ovakvim konkretnim procesnim radnjama.

Decenije sam proveo u državnoj upravi i odlično znam kako sve to funkcioniše. Znači, za mnoge situacije (česte!) mogu načiniti UNIFICIRANE OBRASCE u elektronskoj formi, te ih jednostavno objaviti kako bi ih koristili svi kojima to može konkretno pomoći. Baš kao u slučaju unificirane prijave ubistva Davida Dragičevića, dovoljno je samo popuniti svoje podatke i potpisati.

No, tu postoji jedna "kvaka". Primjera radi, sačiniću unificirani obrazac predstavke Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS). Kao zajednica normalno je da ćemo razmjenjivati informacije. Šta kad se dogodi situacija da je neki tužilac ili sudija prijavljen pet ili osam puta od stranaka u različitim postupcima? Tu nastupamo sa jedinstvenim upitom VSTS šta je preduzeto prema tom nosiocu pravosudne funkcije. I sve uz medijsku podršku.

Kad smo već kod medijske podrške, krajnja zamisao ovog projekta jeste da registrujemo svoj PORTAL (imamo domen). Ukoliko dovoljno ojačamo neće biti problem da imamo i svoju TV stanicu, svoju televiziju. Ništa danas nije nedostižno, ako nas ima mnogo i ako smo dobro organizovani.

Elem, i u tom segmentu slijedi svojevrsna originalnost. Vremenom će se unutar zajednice izdvojiti određeni broj članova, posebno mladih, sa afinitetima ka novinarstvu. No, nikako ka ovome šta danas imamo u našoj zemlji. Sami ćemo profilisati SVOJE NOVINARE i postaviti standard na mnogo višem nivou nego što je ovog trenutka - od istraživačkog do slobodnog novinarstva.

Za kraj, već sad razmatramo opcije da naši članovi dobiju i "LIČNE KARTE". Da dobiju članske legitimacije sa fotografijom, pa kad uđu u neku instituciju da mogu službeniku predočiti koja zajednica stoji iza našeg člana, a pobrinućemo se da službenici unaprijed znaju kakve sankcije slijede ako povrijede zakon ili prava našeg člana.

Ovog trenutka to djeluje utopistički, ali sačekajmo dok javnost dozna kako je neki sudija sankcionisan, neki policajac ili službenik dobio otkaz, pa sve do toga da je neki težak zločin adakvatno procesuiran i mimo volje moćnika. No, o ovom projektu biće još mnogo pisanja, objašnjavanja, organizovanja...

Primjedbe

  1. Bravo BOKI,TOOO,SUD JAVNOSTI ME ASOCIRA NA PRAVNU ZAŠTITU SVIH GRAĐANA,,KOJE GAZI NEPRAVDA,https://www.cap.ch/de/privatkunden/ ,NA ZAPADU IMAMO JAKA,PRIVATNA OSIGURANJA,POPUT ,CAP -ARAG

    OdgovoriIzbriši
  2. Fenomenalna ideja!Za sve grdjane da zastite svoja prava,a vremenom kad pravosudno policijske strukture shvate da postoji ovakva kontrola sami ce se vratiti u okvire zakona.

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka cast Boki,narod treba da ima nekog kom ce se obratiti u vezi svojih problema jer narod je obespravljen a nezna kome da se obrati.To ti je super ideja,da znamo da smo na neki nacin i mi zasticeni od raznih bandi i propaliteta ove drzave.Clan sam tvoje i nase nove organizacije.Idemo zajedno u nove pobjede.PRAVDA za sve narode ove napacene zemlje.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

MEGA-AFERA: Glavna inspektorica vibratorom nokautirala ministra (FOTO)

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

SUROVA ISTINA: Po pozivu ministra Lukača stavljen sam na "crnu listu" BN TV! (VIDEO)

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)