Od štrajka glađu uzbunjivača do "PRAVDE ZA DAVIDA" - IV dio



Piše: Borislav Radovanović


Ovaj tekst posvećen je daljem promovisanju protestnih okupljanja u Prijedoru. Objašnjavam kako sa Stefanom Blagićem i ReStartom koordiniramo širenje protesta diljem Republike Srpske. 





ČETVRTI TEKST:

"srijeda, 28. mart 2018.

„PRAVDA ZA DAVIDA“ U PRIJEDORU – Drugi dan
  
Sinoć u 18 časova na „Malom trgu“ četrdesetak Prijedorčana po drugi put odalo je pomen stradalom Davidu Dragičeviću. Znači, građanska akcija „Pravda za Davida“ u Prijedoru se nastavlja i sigurno će svakim danom privlačiti sve više građana. I večeras u 18 časova na istom mjestu – DOĐITE i pokažite čovjekoljublje.

Zadnja dva dana su nedvosmisleno pokazala da kod građana, a posebice građanki koje su dominirale skupom, Prijedora postoji društvena osviještenost i čovjekoljublje. Obzirom da se građanska akcija nastavlja i u narednim danima, te da je juče broj prisutnih bitno uvećan (čak porodice sa malom djecom!) u odnosu na prvi dan, možemo sasvim utemeljeno ocijeniti kako će se sve više naših sugrađana javno tražiti „PRAVDU ZA DAVIDA“.

Biću iskren, u momentu kad su me kontaktirali Stefan Blagić i ostatak ekipe iz „ReStarta Srpske“, inače ključni operativci u prokretanju ove građanske inicijative, te predložili da akciju proširimo na Prijedor, nisam znao da je grupa naših mladih sugrađana već to pripremala.

Čak i kad sam juče najavio da se priključujem akciji „PRAVDA ZA DAVIDA“ nije mi bilo poznato da je prethodne večeri na „Malom trgu“ organizovan pomen. Tek popodne sam to doznao u traženju fotografija za blog. Sasvim razumljivo mi smo se samo priključili već započetoj akciji.
  
Ovo ističem samo zato što mi je posebno draga činjenica da naši sugrađani imaju dovoljno samosvijesti i društvene odgovornosti, te da su se samoinicijativno organizovali i uključili u ovu humanističku akciju. Jedino šta sam imao dodati na tom okupljanju jeste da svijeće palimo i u pomen naših brojnih sugrađana koji su nevini smrtno stradali u sličnim okolnostima kao i mladi David, te da njihove zločince nikada nije dostigla „ruka pravde“.

Kako vidim iz izjava Davidovih roditelja i drugih aktera ove građanske akcije istina i pravda u slučaju stradanja ovog uzornog mladića i studenta traži se u cilju predupređivanja budućih sličnih događaja. Istovremeno, ovu probuđenu svijest treba iskoristiti i kao uticaj na organe krivičnog gonjenja da procesuiraju počinioce desetina i desetina sličnih slučajeva diljem Republike Srpske.

Kako mi javljaju iz operative „ReStarta Srpske“ sinoć su slični pomeni održani u Prnjavoru, Čelincu i Mrkonjić Gradu, odnosno da se akcija „PRAVDA ZA DAVIDA“ širi Republikom Srpskom. Za subotu je planiran veliki skup u Banjaluci, a i u Prijedoru je fokus na dane vikenda. Pokušaćemo da ostvarimo različite oblike sinergije aktivnosti.

Ako to bude izvodivo pokušaćemo za nedelju u Prijedor pozvati nekog od članova Davidove porodice i banjalučke aktiviste „ReStarta“ i drugih sličnih građanskih pokreta uključenih u ovu akciju – inače osvjedočenih boraca za bolju i pravedniju Republiku Srpsku.

Poznavajući gospodina Đakovića, našeg gradonačelnika, očekujem da ovu akciju podrži i sa nivoa institucija lokalne zajednice. To bi trebali slijediti i ovdašnji društveni radnici, intelektualci i uticajni građani, normalno ukoliko u sebi imaju imalo čovjekoljublja.

Dakle, VEČERAS U 18 ČASOVA NA „MALOM TRGU“!

Primjedbe

  1. Budi se Prijedore,dugujemo nasoj djeci da im osiguramo sigurnu buducnost,da se ovako nesto vise nikada ne ponovi!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Budi se Prijedore,dugujemo nasoj djeci da im osiguramo sigurnu buducnost,da se ovako nesto vise nikada ne ponovi!!!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)