Novinarske, američke, britanske, Vučićeve i druge Dodikove marionete (FOTO)

Otkrivam Dodikov "plan i program" dezavuisanja i zamajavanja javnosti za tekuću godinu osmišljen zbog straha od masovnog bunta tokom aktuelne krize i sve grđe socijalne situacije. 

borislav radovanovic blog

Polako se stišava bura oko nacrta izmjena Krivičnog zakonika RS i inkriminacija uvrede i klevete, odnosno gušenja slobode javnog izražavanja mišljenja. Taman po Dodikovom "PLANU I PROGRAMU ZAMAJAVANJA JAVNOSTI ZA 2023. GODINU", koji nije potrebno objaviti da bi prepoznali njegov sadržaj. Kakav je Dodikov plan?

Vidimo da je preko Narodne skupštine RS javnu raspravu o nacrtu izmjena zakona "blagodario" za naredna dva mjeseca. Taman da novinare i druge aktere javnog diskursa zamajava do početka juna tekuće godine. Po proceduri usvajanja zakona potom slijedi forma PRIJEDLOGA izmjena i dopuna Krivičnog zakona, no to se podudara sa ljetnom pauzom zasjedanja parlamenta i tek septembra mjeseca slijedi dalja Dodikova ujdurma.

Vladajuća klika Republike Srpske nije imala namjeru donijeti ovakve izmjene zakona, jer bi u suprotnom to bilo učinjeno po hitnom postupku. Znamo kako Dodik inače donosi i mijenja zakone tako da nema smisla gubiti vrijeme na njegove stvarne namjere. Pored toga, po sadržaju nacrta i obrazloženju vidi se da Ministarstvo pravde RS sa ovim aktom nije imalo doticaja.

U pitanju je brzinski skalabudženi dokument koji su njegovi savjetnici poput Milana Tegeltije napisali upravo sa ciljem manipulisanja narodom. Ovako koncipirana inkriminacija klevete i uvrede nema šanse da prođe preispitivanje Ustavnog suda RS i to je još jedan pokazatelj kako nije cilj mijenjanje zakona, nego puko poigravanje sa akterima javnog diskursa. 

Svako koga je to zanimalo mogao je proučiti datu materiju i za tu namjenu objavio sam istu u tekstu ZAKONIK DODIKA SILNOG: Povratak srednjovjekovne inkvizicije?!. Po daljim reakcijama vidjelo se da protivnici ovakvih ideja nisu razumjeli odnosnu problematiku, nego su i dalje mantrali baš kako to odgovara Dodikovom "planu i programu" KANALISANJA KRIZE tokom tekuće godine. I to preko medijske zajednice kao marioneta njegove lutkarske predstave.

Milorad Dodik odlično je svjestan koliko ekonomski i socijalno teška godina predstoji, pa i kako takav ambijent sam po sebi predstavlja KRIZU. Moja struka u obaveznom nastavnom prograu ima predmete poput Bezbjednosnog menadžmenta, Kriznog menadžmenta i ino koji izučavaju UPRAVLJANJE KRIZOM kao konkretnom djelatnošću. Odatle znamo da Dodik nema namjeru suočiti se sa nagomilanom problemima, nego naprosto dobiti na vremenu i IZBJEĆI NEKONTROLISANI BUNT.

Poučen iskustvom iz 2018. godine Dodik nema namjeru ponovo na ulicama imati desetine hiljada građana, a posebno jer u današnjoj situaciji po njega bi bilo vrlo rizično kordonima policije nasrnuti na narod kao tada što je uradio. Zato je novinarima i drugim akterima javnog diskursa na vrijeme "bacio kosku" kojom ih želi zamajavati tokom "revolucionarnog proljeća" i kasnijih mjeseci metereološki pogodnih za masovne proteste.

Bezbjednosna struka odavno zna kako u krizama nije ključno jesu li nastale usljed određenih okolnosti ili su ciljno produkovane, nego da je KANALISANJE KRIZE od strane raznih zainteresovanih aktera problem sa kojim se posebno valja izboriti. Mediji i društvene mreže danas su od esencijalnog značaja za kanalisanje krize u željenim pravcima, a ponajviše ako su u pitanju akti usmjereni na rušenje vlasti. Zato Dodik blagovremeno ključne aktere fokusira na teme kakve njemu odgovaraju i u pravcu postizanja nekakve njihove "pobjede".

Živi bili pa vidjeli: tokom ljeta stiže prijedlog izmjena Krivičnog zakona bitno drugačiji od nacrta i to će biti predstavljeno kao "sporazum strana", odnosno kao "pobjeda" novinara, opozicionara i ostalih marioneta Dodikove predstave. No, cilj je aktere fokusirati na "igrokaz" kako bi se što manje bavili ozbiljnim društvenim problemima i potencijalnim UZROČNICIMA MASOVNIH PROTESTA. Vidjeli ste kako jedna pogrešna pres konferencija policije na ulice izvede desetine hiljada građana, koje onda moraju razbijati kordonima policije i zastrašujućim progonom nosilaca protesta.

Elem, ova vladajuća struktura imala je cio četvorogodišnji mandat da im je cilj bio inkriminisati klevete i uvrede, kako su 2018. godine kukumakali, ali na tom planu ništa nije urađeno. Zna se koliki kreditni "obroci" nas čekaju ove godine, kakva stopa inflacije i neminovnost teške ekonomske krize, gdje je pitanje opstanka javnost upraviti od tih tema i postojanja krize. Zato Dodik "baca koske" kakvim nas želi zamajavati.

Identičan potez imamo oko "prekida kontakata sa američkom i britanskom ambasadom". Pazite, Vlada RS je "usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja", no sadržaja tog akta nema dostupnog javnosti. I šta uopšte znači "usvojiti informaciju"? Čiju informaciju? Kakvog sadržaja? Kakav dokument će biti dostavljen ovim ambasadama i državama?

U pitanju je samo još jedno subverzivno dejstvo prema ovde dobro znanim akterima kanalisanja kriza i to odlično tempirano sa godišnjicom početka bombardovanja Srbije. Za kanalisanje kriza ove dvije ambasade mnogo su opasnije od medija i društvenih mreža, pa Dodik i njima blagovremeno "baca koske", odnosno protivsubverzivno djeluje spram očekivanih njihovih subverzivnih dejstava - da se izrazim terminologijom moje struke. 

Jedino šta je ovog momenta neizvjesno jeste kakav odgovor Dodik sprema na Vučićevo političko angažovanje protiv njega preko novoimenovanog savjetnika Adama Šukala, novog pokreta Jelene Trivić i ostatka te već javnosti poznate "ekipe". Odlično zna da mu slijedi bitka protiv čak tri protivnika (mediji, ambasade i Vučićevi "jastrebovi") i vidimo da se odlučio za taktiku "Napad je najbolja odbrana". Jedino naspram trećeg pomenutog protivnika još uvijek nije objelodanio način napada.

Naš najveći društveni problem jeste nejedinstvo Dodikovih oponenata, a onda nema govora o planiranju i koordinaciji dejstava. Svaku od pomenutih kategorija pojedinačno mu nije problem savladati ili bar držati pod kontrolom, šta pokazuje i opisanim potezima, dok u dogledno vrijeme ne vidim širu sinergiju kakva može ugroziti režim. Možda griješim, ali naprosto ne vidim adekvatnu inicijativu.

Šta imamo na javnoj sceni pokazuje podnaslovna fotografija. Vidite novinare sa trakama preko usta na protestu ispred skupštine, dok desno vidite moj protestni performans iz septembra 2016. godine. Prije šest i po godina protestvovao sam zbog grubog kršenja slobode javnog izražavanja mišljenja, a regionalni mediji jedino su prenijeli LAŽI da sam prijetio načelniku Daliboru Ivaniću. Jednako revnosno kao i kasnije plasirane laži ministra Dragana Lukača o "pokušaju ubistva" (isti događaj).

borislav radovanovic blog

Na gornjoj fotografiji vidite isječke novinskih tekstova Nikole Morače povodom mog desetodnevnog štrajka glađu iz 2015. godine, kada sam na tako drastičan način pokušao animirati javnost povodom kriminalizacije policije. Jedini koji se usudio pisati o tome bio je Morača i čak se gadno zamjerio tadašnjem direktoru policije Gojku Vasiću i njegovim banditima. Drugim novinarima bilo je "nezanimljivo" što višestruko nagrađivani i poznati kriminalistički inspektor tvrdi da organizovani kriminal "gazduje" policijom.

Danas sa gnušanjem gledam kako novinari "izvještavaju" o hapšenjima policijskih moćnika i inspektora zbog organizovanog kriminala, o stotinama kilograma zapljenjene droge i ubistvima Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića. Opet samo prenose ono šta im "zvanično saopšte" i to kopiranjem sadržaja. Novinari u ogromnoj većini nisu sposobni dvije rečenice sami sastaviti! Samo u letu hvataju "koske" kakve im drugi bacaju! 

Posmatram kako se mnogi poistovjećiju sa Nikolom Moračom, nakon sedam-osam godina kašnjenja u prepoznavanju problema i bukvalnog brukanja novinarske struke, pri čemu moram podsjetiti na nedavni događaj opisan tekstom Jeste li me planirali baciti sa zgrade vlade? Nakon mog verbalnog napada na Radovana Viškovića ispred zgrade Vlade RS vazda prisutni Morača ostao je na licu mjesta do kraja i zato nije razjašnjeno koji policajac je "htio skočiti sa zgrade vlade". 

Evo i danas javno pozivam MUP RS da saopšti javnosti kako su onoliku policiju digli povodom "dojave" da bivši policajac namjerava samoubistvo skokom sa zgrade vlade, a čemu smo Morača i ja svjedočili. Potom možemo preći na pitanje Ko čini krivično djelo - novinar Morača ili tužilac Mijatović?  u montiranom i teško nezakonitom postupku za krivično djelo "Povreda tajnosti postupka". Možda je omeo "postupak" moje likvidacije, pa sad trpi odmazdu?!

Regionalni portali masovno su prenijeli kako sam izvrijeđao Viškovića i potom uhapšen, ali uobičajenom "copy-paste metodom" preuzimanja sadržaja sa zvaničnih sajtova, odnosno kopiranjem objava drugih. Imamo li novinara sposobnih za sačinjavanje nekoliko rečenica teksta? Kakvo crno istraživačko novinarstvo možemo razvijati sa likovima bez razvijene sposobnosti pisanja? Portale komotno možemo nazvati kopirnicama!

Sa druge strane prednjim navodima želim poentirati na činjenici da Dodikov režim nema potrebe mijanati zakone zarad progona raznih struktura oponenata ili kritičara, kad vidimo kako godinama unazad obračunavaju se sa "nepodobnim" fizičkim i pravnim licima. Kao da su dosad radili po zakonu, pa imaju potrebu sa te strane nešto mijenjati?! Nismo djeca! 

Na meti režimskog progona godinama su AUTORI sadržaja, dakle oni sa sposobnošću procesa razmišljanja i javnog iznošenja mišljenja, jedna te ista mala kategorija dobro znanih pojedinaca i grupa, za koju Dodik unaprijed zna da ovim ujdurmama neće promjeniti njihovo djelovanje. Još jedan razlog zbog kog možemo jedino govoriti o manipulisanju javnošću i dobijanju na vremenu tokom krize. Upravo zato nemam namjeru ovom temom baviti se u zadanim okvirima.

Znači, po "planu i programu" za ovu godinu cilj je kvazinovinarsku zajednicu i opoziciju zamajavati nacrtom zakona koji u ovom foramtu nikad neće biti predložen na usvajanje skupštini, te da negdje od septembra ovi slave "pobjedu" nad režimom u vidu izmjena sadržaja nacrta ili čak povlačenja istog iz procedure. I američka i britanska ambasada će jednako to vidjeti kao svoju "pobjedu", a što su pogodni metereološki uslovi za proteste nepovratno prošli bitno je jedino Dodiku. Tako stvari stoje ukoliko malčice "uključimo" sposobnost razmišljanja. 

Nastaviće se...




Primjedbe

  1. Boro opet lupetas

    OdgovoriIzbriši
  2. Sta ces sad kad usvoje zakon??
    Moraces dobro da pazis sta pises
    Citiram tvoj teks: Moja struka u obaveznom nastavnom prograu ima predmete poput Bezbjednosnog menadžmenta, Kriznog menadžmenta i ino koji izučavaju UPRAVLJANJE KRIZOM kao konkretnom djelatnošću.
    SAMO MI OBJASNI GDJE SI IMAO OVAJ PREMET TI.
    Jel na Visoj skoli mupa gdje ste polagali ispite ko na traci i uniformi.
    I ko ti je ovo predavao?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kao da ce ga neko dirati, napao premijera i dobio samo 200km. Bilo ko drugi da to uradi zavrsio bi iza resetaka momentalno

      Izbriši
    2. Na Fakultetu bezbjednosti, predavao profesor Zoran Kekovic sa beogradskog univerziteta. Pored toga zabijte se u materinu seljačku sa tim pitanjima oko obrazovanja. I kad usvoje ovaj zakon idiote ću nazivati idiotima, a one koji provociraju "vraćati" u materinu

      Izbriši
  3. Lupeta da, toboze hoce da prozove Dodika al usput uzme i Vucica znas kao svi su mafija pa i Dodik. Nece vas ujesti ta buva da spasite bukagija Dodika

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad je ptocitao ovaj komentar Dodik je sam krenuo da se preda i odrobija.

      Izbriši
    2. Jebo li te on zato ces ga ti "zatvoriti" samo cu ti reci pasce i on pa ce se zavrsiti i ta era pa da vidim gdje ce onda ti "studenti" koji krljaju po skupovima i putevima pa drugi stradavaju polako Boki bog ti vec vraca alklepice te i jos vise

      Izbriši
    3. Ovim Zakonom Dodik reže grau na koju sjedi

      Izbriši
    4. Nemate blogeru sta naci pa mu udarate po djeci.. e jeste jadni

      Izbriši
  4. казне су високе. сада треба добро размислити о ономе што пишете

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sada ne treba ništa razmišljati posto bar pola godine nista neće biti usvojeno

      Izbriši
  5. Ima li ko muda da stane ispred Dodika,vide sta Milanovic napravi u Derventi danas

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajde nacionalisti sta prdite, pa prvi ga onaj nacelnik iz SDS primio i bio sa Milanovicem. Druga stvar, taj Milanovic je proruski lik, i treba da se drzimo sa Hrvatima... A svaka cast Dodiku sto ga nije napao kao opozocija a njihovi nacelnici primaju covjeka

      Izbriši
    2. Tata ti je nacionalista,bolje reži šovinista seratoru!Poljubi i Dodika i Milanovića u guzicu i...izviri malo iz Dodine guščetine,uhvati vazduha.

      Izbriši
    3. Po popisu iz 2013. godine u RS ima 2,4 odsto Hrvata, a od čega dobar dio je srpski jezik upisalo kao materinji. Danas su brojke mnogo grđe i o tome ćute i Milanović i Dodik.

      Izbriši
  6. Да ли постоји Република Српска, након данашњих дешавања у Дервенти?!🤔

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. NE.Postoji"usrana"republika,privatna i zagadjena raznoraznim Debilima poputjednog primitivca Konstantina Vasica,Dragana Čavica,Ujedinjene Srpske...jadno i ponizavajuce za ovaj narod,a kako bi fino moglo biti i da se živi ovde da nema ovih Bandita 40 na čelu sa Alibabom

      Izbriši
    2. Eh,moj sine,da je samo 40 bandita lako bi bilo.Pa samo onaj ratni zločinac Stevandić krade kao 50 bandita....

      Izbriši
    3. Republika Srpska je ad hoc sredstvo odbrane srpskih interesa,stvoreno 1990. godine po uzoru na RSK. I bitisaće dok god je kao sredstvo potrebna, a paralelno sa drugim tvorevinama tog doba. Primjera radi da Alija Izetbegović nije odustao od dogovora očuvanja "krnje" Jugoslavije davno bi nestalo Republike Srpske.

      Izbriši
  7. Sta je čudno oko Dervente , Dodik porjeklom Hrvat , Cvijamovicka polutanka sa vecinskim genima latina ( Hrvata ) pola poslanika u mjesovitim brakovima gdje muda zavrcu šokice i muslimanke ( špiric radnanovic anton kadipovic ) da dalje ne nabrajam

    OdgovoriIzbriši
  8. Boro
    Hajde objavi tu diplomu da se vise neraspravlhaju oko toga
    Narano i onu magistarsku

    OdgovoriIzbriši
  9. Sta vas briga za Borine diplome? Covjek ih ne koristi, kakve god da su, a objasnio ih je. Imate veliki broj primjera diploma koje su nelegalne i koje se eksploatiraju, konkretno u Prijedoru, a da ne spominjem sire, ali o njima cutite, ne smetaju vam iako su vrlo opasne, a Boru napadate cisto radi kontriranja, licno Bori, iako nikome u ovoj kvazi drzavi nije dobro, ali vama je Boro bitniji od borbe za licno dobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je zato sto imaju kompleks na njega jer oni nemaju muda ni za sta osim laprdanja preko anonimnih komentara

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)