ANALIZA: Ljubiša Petrović demolirao političke protivnike!

Čestitke doktoru Petroviću na zaista izvanrednom rezultatu pobijanja opoziva gradonačelnika. Prezentujem podatke zbog kojih se vladajuća koalicija Republike Srpske treba ozbiljno zabrinuti.


borislav radovanovic blog

Iskreno, zbog slabog poznavanja situacije na terenu nisam se usudio prognozirati rezultate referenduma o izglasanom opozivu bijeljinskog gradonačelnika Ljubiše Petrovića. Da sam se oslonio na podatke posljednjih lokalnih i opštih izbora u Bijeljini načinio bih identičnu grešku kao ovi što su izglasali opoziv, pa im sad valja pravdati se stranačkim šefovima zbog ogromnog političkog promašaja.

Po glasačkom potencijalu 15-ak stranaka koje su izglasale opoziv bilo je za očekivati obrnute rezultate od onih ispoljenih, zbog čega je njihova odgovornost nepobitna, a veličina Petrovićeve pobjede neočekivana i za njega samog. Pobjedu sa dvostruko više glasova sumnjam da je očekivao u najsmjelijim maštanjima ili željama.

Normalno, rezultati ne dolaze sami po sebi zbog čega gradonačelnik i njegov tim svakako zaslužuju čestitke, baš kao i zbog demonstracije MOĆI nad kojom se vladajući još kako imaju razloga zabrinuti. Prema jutrošnjim preliminarnim rezultatima Komisije za provođenje opoziva gradonačelnika Petrovića poržalo je 32.294 glasača, dok je opoziv prikupio svega 14.954 glasova građana Bijeljine. Dvotrećinska većina!

Po preliminarnim rezultatima 47.248 važećih listića predstavlja očekivanu izlaznost spram nekakvog prosjeka oko 54.000 važećih glasova sa zadnjih opštih i lokalnih izbora. Elem, već na planu izlaznosti treba čestitati gradonačelniku. Petrović je očigledno uspio motivisati građane mnogo više negoli 2020. godine kada je na lokalnim izborima pobjedio sa "svega" 24.470 glasova

Moram podsjetiti da su SDS i PDP, kao Petrovićeva stranačka baza, na tim izborima dobacili do nekih 8.800 glasova ukupno, no opšti izbori iz 2022. godine bilježe mnogo bolji rezultat opozicije. I SNSD je tada u Bijeljini uveliko popravio izborni rezultat šta je pojedine vjerovatno zavaralo u pogledu izglasavanja opoziva. Elem, prateći rezultate i trendove ovih izbora vidimo dvostruko veću dominaciju vladajućih, a juče smo svjedočili dijametralno suprotnoj situaciji.

Pazite, 15-16 stranaka koje su izglasale opoziv gradonačelnika uspjelo je mobilisati tek svakog trećeg birača svoje izborne baze. Bolje rečeno uveliko manje od trećine! Sa druge strane sada potvrđeni gradonačelnik mogao je kalkulisati sa oko 17.500 glasova koliko su SDS, PDP i Vukanovićeva Lista osvojili za entitetski parlament na opštim izborima 2022. godine, a šta je udvostručavanje osvojenoga na lokalnim izborima 2020. godine. 

Kontinuiran trend pozitivnih rezultata bijeljinske opozicije pod "dirigentskom palicom" doktora Petrovića ističem kao odrednicu koju je vladajuća klika morala uobziriti prije izglasavanja opoziva. I političke greške sa kojom se režim sad mora ozbiljno pozabaviti. Stoji da lokalni izbori sadrže specifična svojstva, ali ovakvi PORAZI kod racionalnih političkih subjekata pale crvene alarme na svim nivoima.

Imati dvotrećinsku nadmoć unutar izborne baze, a izgubiti sa dvotrećinskom većinom na strani političkog oponenta znači da je neko izveo maestralne poteze dok su protivnici PRESPAVALI kao medvjedi. Čak i da je Aleksandar Vučić ponovo umješao "svoje prste" govorimo o ogromnoj razlici snaga i nečemu šta se ozbiljnim politikama ne smije dogoditi.

Sad, koliko se Dodikovo konfrontiranje sa narodom preko ograničavanja slobode mišljenja ili sve izraženije sukobljavanje sa novinarima može podvesti pod "racionalnu politiku"?! Ratne i poratne traume isuviše su svježe da bi narod bez zebnje prihvatao Dodikova nagonjenja sa velikim silama, a obećanja o suzbijanju kriminalizacije u sopstvenim redovima očigledno nije održao. Zato bi ovu "bijeljnsku poruku" trebao ozbiljno shvatiti i samokritički usvojiti. 

Govorim hipotetički jer mu nisam savjetnik da bih brinuo o Dodikovim političkim potezima. Za te stvari ima Milana Tegeltiju i Jelenu Pajić Baštinac - sa grešnošću koja će ih kad tad stići. Uglavnom, doktor Ljubiša Petrović utvrdio je adekvatnu dijagnozu, a hoće li pacijenti prihvatiti liječenja i terapije - njihova volja. Bijeljinska operacija je uspjela, a nekim pacijentima je bolje da ne prežive. Mislim u smislu političkog preživljavanja!

 

Primjedbe

  1. Ja cu samo da dam kratko komentar.Čestitam pobjedu Gradonačelniku,pre svega SDS- pravom i prvom.Ali da nije za gradonačelnika"NIJE"Čovjek jednostavno nije za politike,kako ga Zeljka ispreskaka za 1 minutu,ko zna zna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije politika "ispreskakanje".

      Izbriši
    2. Ispreskako je njih Vukan,pa dzaba.

      Izbriši
    3. Tamo gdje ga najbolje poznaju Ljubiša je potvrdio dominaciju, a nismo svi rodjeni za televizijske nastupe. Crnjelovo i ta bijeljinska sela su prilično specifična i narodu nije lako ugoditi, a doktoru očigledno uspjeva. Tamo je narod posebno radišan i ne voli neradnike, pa im prija kad vide svog doktora na traktoru ili kako radi na ocevom imanju.

      Izbriši
    4. Vise oni ne vole Dodika nego sto vole Ljubisu Petrovica. I svaka im cast Dodik i ta bagra oko njega je samo za bukagija bar 25 godina

      Izbriši
    5. Ispadose kupusari pametniji od rudara,izgleda ruda oslabi IQ.

      Izbriši
    6. A i kupus je bolji za testosteron,pa im jaca jajca.

      Izbriši
    7. Opet se narod prepao da ce ostati bez posla,al im je sekta utjerala strah u kosti,pa ima javna kuhinja,to sektase najvise brine,samo se prijavite,pa dajte krmcima.

      Izbriši
    8. Treba nam 5000 ispred javne kuhinje i 5000 sa usranim motkama,i dzaba im 5 milijardi evra.

      Izbriši
    9. Ma i 500 motki al u falange.

      Izbriši
    10. Ima da opet zovu engleske tenkove u pomoc.

      Izbriši
    11. Nek oni iscu od Engleza tenk,dace Putin Vukanu dva.

      Izbriši
    12. Anonimno20. 03. 2023. 22:04

      A i kupus je bolji za testosteron,pa im jaca jajca.

      Sve je rečeno, prava dijagnoza uspostavljena. Ništa dodati ili oduzeti.

      Izbriši
  2. Ili je zaradio kod naroda ili opet Duduku koalicioni partneri i unutarstranacki blokovi rade o glavi... da ima pametnih slucaj bi se detaljno analizirao. Vjerovatno nece niko analizirati dok god sviraju u istu tikvu sa visokim predstavnikom i americkom ambasadom. Steta. Steta i za poziciju i opoziciju sto tako plitko razmislja... nece podrska jos dugo biti prisutna na nasem podrucju. Raspadaju se i propadaju americke, svicarske, kanadske i engleske i dr.banke... ako budemo imali srece da i sa Balkana pobjegnu kao iz Avganistana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima i jednog i drugog iz vašeg komentara, baš kao što stoji da niko neće analizirati ova događanja kako bi izveo pouke za ubuduće. Posmatram objave pojedinih koji proslavljaju ovu pobjedu i kako stvari predstavljaju ispade dr Ljubiša najmanje zaslužan.

      Izbriši
    2. Milicevic stao za govornicu pa prica li prica, hvali i sebe i Vukana Tukana i ko zna koga jos.. pa na kraju kaze: Prepustam Ljubisi mikrofon da izrazi svoje emocije... strasno, prestrasno koliko taj SDS veze od zivota nema i ne cijeni nista na ovome svijetu. Majmunima se podrazumijeva da neko svoj trud, rad i obraz baci njima pod noge.

      Izbriši
  3. Neka je on pobedio Dodika glavnog baju pa da je i sam djavo, zar moze biti neko gori od ovog Dodika koji je pokrao od drzave i naroda za narednih 50 godina...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste, a problem je veći jer Mile Alibaba pljačka sa 40 razbojnika. Ili 40 000 razbojnika

      Izbriši
    2. Ukratko Boriša, natego vas Ljubiša kao Begić Draška onomad kad su se snimali

      Izbriši
    3. Jest, jest Borisa pljačka on sa 40 razbojnika, ali zmija se u glavu tuce, sklonis Alibabu na zasluzene bukagije i razbojnika pola pa je narod miran bar 5 godina dom ne dodje drugi alibaba. Najbolje da ga se pusti jos 20 godina da otima

      Izbriši
  4. Mislim da je ovaj rezultat referenduma više protiv vlasti a manje za Ljubisu Petrovića.Ovaj SDS sova nije ništa napravio u "sopstvenom" gradu. U Republici će još manje. Žali Bože.......

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)