Fajter na čelu policije!

Postavljanje diplomiranog oficira policije Dragana Milojice na čelo PU Prijedor tek je prvi korak širokih društvenih promjena kakve nam valja realizovati ukoliko mislimo na sopstvenu budućnost. Dosta je Prijedor bio balkanski Medelin!

borislav radovanovic blog

Tekstom Ministar Karan mandat započeo udarnički! objasnio sam da dugo očekivne kadrovske promjene čelnih pozicija policijskih uprava unutar i izvan sjedišta MUP RS možemo očekivati sa krajem januara, nikako prije toga obzirom na tekuće obaveze i zaista složenu problematiku. Pošto dvije godine prije toga nije promjenjen nijedan načelnik koje svojim rješenjem imenuje ministar, a zbog poznatih neslaganja ministra Dragana Lukača i direktora policije Siniše Kostreševića, nataložilo se i šljama i problema kakve sad valja rješavati.

U kontekstu aktuelnih promjena ističem zakonsku odrednicu po kojoj ministar mora dobiti saglasnost direktora policije za svako postavljenje u njegovoj nadležnosti, a poznavaocima prilika jasno je kakva "izbalansiranost" je postignuta oko novih načelnika čija imena su objelodanjena. Moram dodati i kako je u pitanju tek "prvi talas" i u narednom periodu slijede dalje promjene, kako personalne, tako i u pogledu organizacionih jedinica, baš kako sam objašnjavao u brojnim tekstovima.

Suštinska bitnost načelnika policijskih uprava proizilazi, opet, iz zakonskih i podzakonskih normi nižeg kadroviranja. Direktor policije svojim rješenjima raspoređuje sve policijske službenike, od policajca do rukovodioca, ali na formalni prijedlog načelnika date policijske uprave. Znači, kompletna organizacija novoa policijske uprave zavisi od njenog načelnika i zato su personalna rješenja tog nivoa upravljanja od iznimne važnosti. 

Morao sam dati prednje napomene kako bi čitaoci bolje shvatili suštinu današnje teme, a to je (pretpostavljate!) Policijska uprava Prijedor. Poenta je da novoizabrani načelnik Dragan Milojica mora odlučiti hoće li sa sadašnim podređenim kadrovima nastaviti rad ili će promjeniti kompletnu rukovodnu strukturu. Zakon tako nalaže, ali po povjerenju koje su mu ministar i direktor policije ukazali očekivati je i popriličnu primjenu ovlaštenja.

U pogledu ovdašnjih političkih subjekata i dešavanja Dragan Milojica poznat je kao potpuno apolitičan profesionalac, čime predstavlja ogromnu promjenu naspram političkih marioneta koje su deceniju upravljale prijedorskom policijom. Očekivano obzirom na njegovo osmogodišnje policijsko obrazovanje u kom je političko nesvrstavanje POSTULAT od kog se, bar u to vrijeme, nije odstupalo. 

Policajcima je zakonski zabranjeno političko angažovanje i profesionalci se toga pridržavaju u dominantnoj većini i uvijek postoje otkloni ka "političkim kadrovima", kako u ranijem socijalističkom tako i danas u "demokratskom" uređenju. Jedan od ključnih razloga masovnog očekivanja policajaca PU Prijedor oko imenovanja Milojice jeste taj profesionalni stav naspram raznih spoljnih uticaja. Pretpostavljam da su se ministar i direktor policije vodili baš tim jasno izraženim stavovima policajaca koga žele na poziciji načelnika.

Vezano za obrazovanje kao okosnicu profesionalnog formiranja ističem da je Milojica 1999. godine završio srednju policijsku školu MUP-a, nakon čega započinje karijeru kao policajac. Potom upisuje Policijsku akademiju u Beogradu i stiče zvanje "diplomirani oficir policije", zbog čega govorim o ukupnom osmogodišnjem obrazovanju za zanimanje koje je odabrao. 

Dalju profesionalnu karijeru gradi na poslovima inspektora za privredni kriminalitet, zamjenika komandira i komandira Policijske stanice Prijedor 1, da bi 2015. godine dogurao do pozicije načelnika Sektora policije tadašnjeg CJB Prijedor. Znači najvišeg rukovodica linijskog upravljanja uniformisanom policijom. Mnogi misle da znaju razlog njegove smjene sa ove funkcije, taj kontraverzni incident sa načelnikom, no postoji i jedno potpuno drugačije objašnjenje.

Nije Dragan Milojica jedini maknut sa rukovodne funkcije iz struktura koje su prethodno vodile prijedorsku policiju, nego su odreda posmjenjivali referentne profesionalce i na pozicije doveli poslušnike. Uključujući i "kadrove" poput Gorana Mikanovića koji je unutar kriminalističke policije formirao kriminalnu grupu za dilanje droga, te istu povezao sa grupom narko dilera i krajnje opasnih kriminalaca predvođenih Daliborom Railićem i Vanjom Vukovićem.

Govorim o procesu kriminalizacije policije do nivoa koji je sad predmet suđenja pred Sudom BiH za organizovani kriminal i ubistvo načelnika Radenka Bašića, te brojnih povezanih krivičnih predmeta u radu Tužilaštva BiH. Sa ranijim rukovodnim kadrovima prijedorske policije nije bilo moguće izvesti ovakve poduhvate i produkovati zastrašujuće posljedice, pa o tom suštinskom razlogu moramo govoriti kada su predmetne izuzetno opasne pojave u pitanju.  

Povjerenje iskazano Milojici tek je pretpostavka uspostavljanja jake osovine unutar rukovodstva PU Prijedor, a onda i stvarnog obračuna sa teško kriminalizovanim bitangama i ogromnim problemima godinama taloženim - i "guranim pod tepih". Zbog zastrašujućeg iskustva sa načelnikom Radenkom Bašićem nema prostora za ranije greške ili "kalkulacije" od strane vrha MUP-a. 

Nakon smjene Gorana Mikanovića i na poziciju načelnika Sektora kriminalističke policije postavljanja Radenka Bašića objasnio sam kako je u pitanju konkretan potez novog direktora policije Siniše Kostreševića na planu razbijanja prijedorske narko mafije. Uz isticanje složenosti i opasnosti tog poteza, a šta se potvrdilo u onom najgorem mogućem obličju. Tada je bilo pokrenuto i pitanje smjene Sretoje Vujanovića, pa niza novih kadrovskih rješenja, šta je vajni ministar Dragan Lukač odbio i ne može se oprati od odgovornosti za pogubne posljedice.

Odlično je Dragan Milojica svjestan u kako opasnu "fotelju" sjeda i šta se sve izdešavalo njegovim prethodnicima koji su pokušavali raditi zakonito i pravilno, pa sve do ličnih iskustava oko pomenute smjene i degradiranja. Radili smo zajedno i odlično znam kakve zablude je imao, slične onima stradalog načelnika Bašića, pa zato govorim o krajnjem činu profesionalnog sazrijevanja preko sopstvene kože. Sami su preživjeli mnoge stvari koje meni prethodno nisu vjerovali i kroz to se razvili do nivoa potrebnog iskustva, onog sa ličnim posljedicama.

Prednje pominjem čisto zbog neupućene javnosti i pojašnjavanja složenosti dešavanja, a najbolji primjer jeste predstojeće hapšenje desetak pripadnika prijedorske policije i procesuiranje za organizovani kriminal. Moje najave oko tajminga mogu imati nekakva odstupanja, ali nikako u pogledu njihove suštine i to smo dosad valjda utvrdili. Znam koliko javnost voli razne "pikanterije", no nikad se nisam vodio takvim oblicima dizanja čitanosti.

Iz te vizure ponavljam da novog načelnika Dragana Milojicu odlično poznajem i nije mi problem pretpostaviti u kom pravcu će ići njegovi naredni potezi, a koordinirani sa vrhom MUP-a gdje opet odlično poznajem i ključne aktere i procese koje realizuju. Procese u ukupnosti obaveza koje je Bosna i Hercegovina kao država preuzela i niko pojedinačno nema moć zaustaviti njihovu realizaciju. Digresije radi zna se da Milorad Dodik gadno zamjera Ministru bezbjednosti Nenadu Nešiću nedavno potpisivanje dvadesetak dokumenata, ali nema mu druge do naprosto prihvatiti stvari kojima se ne može suprotstaviti.

Ranije sam objavio kako se ministar Siniša Karan uklopio u planove širokog zahvata razbijanja balkanske narko mafije kroz međunarodne istrage, a gdje je "čišćenje" organa krivičnog progona od kriminalizovanih pojedinaca PRIORITET daljih dejstava. Zato je u izboru novog načelnika PU Prijedor razmatrao samo dokazane profesionalce, baš one koji su u ranijem periodu skrajnuti kako bi se policija podredila organizovanom kriminalu. 

U komentarima čitaoci bloga često pominju prisustvo raznih službi na našem području, gdje redovito odgovaram kako su na vidjelo izbile grozote o kojima godinama pišem, zbog kojih se Prijedor našao u fokusu aktera angažovanih na planu suzbijanja organizovanog kriminala. Faktički ponavlja se situacija od prije 20-ak godina kada sam bio u epicentru sličnih procesa i na tom planu nemam nepoznanica. 

Struka zna šta joj je činiti kad joj politika to omogući, a ovde govorimo o procesima na koje lokalni političari ne mogu suštinski uticati i šta mi je takođe dobro poznato iz profesionalnog iskustva. Odlično pamtim kako smo se izborili sa teško kriminalizovanom bitangom Draganom Čavićem na čelu Republike Srpske i pisao sam kako je kapitulirao pred "promjenama" u liku Milorada Dodika. Pa sve do toga kako je Dodik preuzeo kriminalnu infrastrukturu od Čavića i u jednom momentu "proširio" se na Beograd. 

Dodikov režim usljed raznih okolnosti održao se mnogo duže od očekivanog i zacementirao određene procese, no "malj" za razbijanje takvog temelja našao se usljed neminovnosti promjena kao generatora opšteg civilizacijskog napretka. Određenim procesima može se prikloniti ili naprosto nestati obzirom da čovječanstvo nikad nije ovisilo od nekog pojedinca, a posebice od nekih balkanskih lokalaca. Nismo djeca.

U našem mentalitetu jeste podređivanje vlastodršcima, pa iz vizure pojedinaca tumačimo različite društvene procese. Stari policajci teško mogu izbrojiti koliko načelnika su tokom karijere promjenili, a kamoli niže nivoe rukovođenja. Jedini kriterij po kom određuju stav o službi jeste omogućavanje ili onemogućavanje rada kako propisuju zakoni i struka. Nigdje u svijetu policajce ne treba tjerati da rade svoj posao, nego im naprosto to OMOGUĆITI.

Sa lošim ili kriminalizovanim rukovodiocima policajci se naprosto "povuku" i distanciraju od negativnih pojava, dok pozitivno pamte jedino one pretpostavljene koji stanu iza onoga šta rade, koji uvažavaju policajca kao ključnog činioca službe. Milojicu su prepoznali kao takvog i odatle prilično masovna podrška njegovom imenovanju, no to doživljavaju kao pretpostavku pozicioniranja nižih kadrova u pravcu jačanja službe i njenog funkcionisanja na zakonit i pravilan način.

Dakle, vraćamo se na temu PROCESA kakvi trebaju iznjedriti novi kvalitet rada policije, a koji se direktno reflektuje na pitanja opšte sigurnosti. Sistem spojenih sudova. Valja nam vratiti odnose na razini "naša policija" i "naš narod", kako bi se ove dvije kategorije trebale međusobno poimati. U takvom poimanju inspektori koji prodaju drogu nisu opšte prihvatljive pojave i neminovno im je mjesto u zatvoru. 

Očekivano "diplomirani oficir policije" ima nultu stopu tolerancije ka drogama i već sa te pozicije dobijamo kvalitetnu promjenu. Nije pozanat kakav slučaj korupcije vezan za načelnika Milojicu, šta je osnovana pretpostavka daljeg poštenog i čestitog rada. Obzirom da je riječ o rođenom Prijedorčanu normalno je da svoj grad i njegovo stanovništvo doživljava drugačije od nametnutih "pridošlica" poput njegovih prethodnika. 

U konačnici govorimo o vrlo hrabrom čovjeku koji zasigurno neće sa sobom voditi "tjelohranitelje" od kojih se građani masovno gnušaju, kako smo punu deceniju gledali od Pelkića, Ivanića i Vujanovića. Možete danas-sutra pročitati vijest da je Milojica mene nokautirao, ali nema šanse da prijavi "ugrožavanje sigurnosti" povodom stvarnih ili izmišljenih prijetnji. Od Milojice jednako se mogu nadati nokautu u slučaju objava kakve sam iznosio za njegove prethodnike.

Odlično se zna kako reaguju ljudi sa izgrađenim ličnim dignitetom, a kako fukare ogrezle u nemoralu i kakve ću još dugo javno prozivati. Daleko bilo da se bojim Milojice ili da neću objaviti neku njegovu nezakonitost ili nečovječnost, nego neke stvari sa njim nisu spojive. Bar ne nakon onoga šta je naučio iz sopstvenog iskustva, zajedno sa velikim brojem sposobnih i čestitih profesionalaca koji su tretirani kao "prepreka" organizovanom kriminalu.

Danas je kristalno jasno šta je svako od nas činio i kakve posljedice produkovao, pa je red da potegnemo pitanja odgovornosti. Mislim preko hapšenja i procesuiranja kakva predstoje zbog involviranosti pripadnika policije u organizovani kriminal. Mnogima se MUP jednostavno treba "zahvaliti" na dosadašnjoj službi i uručiti otkaze - ili ćemo čekati dok ponovo ne ojačaju i policiju podrede svojim kriminalnim naumima. 

Nema tu "velike nauke" i tačno se zna šta valja činiti u datim okolnostima, baš kao i kakvim posljedicama se možemo nadati u slučaju odlaganja nužnih promjena. Kome je u interesu da Prijedorom prolaze stotine kilograma teških droga ili da mafija ubija svjedoke i policijske načelnike? Imamo priliku da svoj grad, pa čak i prijedorsku regiju, očistimo od bitangi kakve su nam bukvalno prepolovine populaciju i zagorčale živote. I to nije pitanje ovog ili onog pojedinca, službe ili civilnog društva, nego opšti cilj kakav moramo realizovati zarad sopstvene budućnosti.

Znači, to što smo na čelu policije dobili dokazanog fajtera, koji neće uzmicati od kriminalnih struktura, nego napadati i bukvalno patosirati svakog ko mu se ispriječi na zacrtanom putu. Pa i kad zna da će zbog toga biti profesionalno degradiran, šta je davno dokazao. Elem, nije Supermen ili junak bajki, nego profesionalac kog valja podržati u onome šta nužno mora realizovati da naš grad više ne bude balkanski Medelin. 




Primjedbe

  1. Ako bude fajer moze zavrsiti kao kao gore spomenuti posteni insoektor, ili moze da postane supozitorija sistema i da napreduje. Ne moze pojedinac protiv sistema. Kvrave su ruke vrha vlasti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pokušao sam tekstom objasniti kako određene procese ne može promijeniti ni Dodik ni bilo koji pojedinac, odnosno da je Bosna i Hercegovina preuzela konkretne obaveze koje mora realizovati. Imao sam dosta posla oko međunarodnih istraga i odatle znam da nijedan balkanski političar nema petlje miješati se u istrage kakve vode DEA, FBI, Skotland jard, Europol, Interpol... pa onda međunarodna saradnja tužilaštava i sudova i ino. Prevelika je to koncentracija moći da bi nekakva politika usuđivala se na sukobljavanje, čak i kad su moćne zemlje u pitanju.

      Drugo, neće Milojica sad udarati po članovima SNSD-a, ali neće ni raditi stvari poput njegovih prethodnika (npr. progon dr Maje Dragojević Stojić zbog "širenja panike"). Drugačije je kad nastupate kao stanovnik nekog grada u kom ste rođeni i živite spram ovih koje dovedu iz šta znam kakvih sredina i bez mrve povezanosti sa sredinom u kojoj rade. Mnogo puta sam pisao o stvarima koje prijedorski kadrovi nikad ne bi činili, dok "bitange u prolazu" ništa ne ograničava.

      Izbriši
    2. Ne ocekuje se ni da napada SNSD kadar niti nonSNSD kadar. Ocekuje se da policajac radi svoj posao, a to je da ide u borbu proiv kriminala, ne u borbu protiv clanica stanke. Biranje kriminalaca spram partijske ili dubine novcanima smo imali do sad.

      Izbriši
    3. Za Milojicu vjerujem da je takav kakvim ga opisuješ, ali o tebi znamo puno više moj nesretni blogeru. Isti su naredbodavci bili i pokojnom Bašiću i sad postavljenom Milojici. Nadam se da će Milojica pročitati ovaj komentar i razumjeti o čemu govorim. Inače, hiljadu mu sreća želim u poslu. Ali, ali, ali....

      Izbriši
    4. Sto mu sreca i postenja i uspjeha u poslu, ali daj boze, vezi konja gdje ti aga kaze.

      Izbriši
    5. Smijena načelnika koji za svoje kolege kaže da su njegovi radnici a ne kolege , je bila prijeko potrebna . Promijene kompletne po dubini u PU Prijedor iz temelja su potrebne odmah. Novi načelnik ne bi smijeo da radi ono što je radio ovaj prije njega , da uzima talove od agencija za obezbedjenje i da ih favorizuje , da šalje racije ljudima u kafiće i klubove zato što ne puštaju narko dilere da valjaju drogu u njihovim lokalima , da postavlja na ulazu da rade kao izbacivači oni koji će dopustiti njegovim doušnicima - dilerima da ulaze i valjaju drogu u te lokale . Da ne pravi talove sa privrednicima -tajkunima , da bi im činio razne usluge . Sve smjeniti policajce u PU Prijedor koji ne prolaze poligraf na veze sa kriminalom , postaviti nove , uvesti poligrafsko ispitivanje na svakih 6 mijeseci . Preispitati sistem doušnika - vezu kriminalaca i policajaca , ko može biti doušnik ? Zašto , po kom osnovu ? Ne mogu viši članovi kriminalne grupe biti doušnici . Doušnik mora biti evidentiran od strane , direktora policije i ministra, tužilaštva . Iz kog razloga se sprovode racije , pretresi , da li svaki policajac može da predloži raciju ako mu vlasnik lokala ne plaća reket ! Nulta tolerancija narkotika , u svim lokalima i ispred vikendom prisutnost policajaca u civilu . Prema narko dilerima dopuštena primjena sile u svim oblicima . Staviti pod opservaciju sportske klubove , sportiste izbacivače koji pod maskom sporta valjaju gudru . Ne moguće je da u malom gradu poput Prijedora prodajete gudru a da niste u talu sa prijedorskom policijom . Vidjećemo u vremenu pred nama da li će novi načelnik nastaviti stopama starog ili će iskorijeniti gudru u Prijedoru, pohapsiti narko dilere i policajce koji ih štite, pokazati da pošteni Bašić nije bio uzaludna žrtva i da ma još poštenih policajaca u PU Prijedor .

      Izbriši
    6. RE: "Smijena načelnika koji za svoje kolege kaže da su njegovi radnici..."

      Svaka čast na komentaru i izloženim problemima. Nadam se da će Milojica ovo pročitati i svojim podređanima prenijeti - DOSLOVNO!

      Izbriši
    7. To je to. Nista vise ni manje od toga.

      Izbriši
    8. Moj Boro očigledno da ti proricanje budućnosti dobro ne ide. Tvoj Milojica je još samo jedan kadar poslušnik Dodika jer ako bude drugačije preko noći će biti smijenjen. Kako ne vidiš da je Dodik kupio sve i jednog Visokog predstavnika pa i ovog Šmita. O kakvim ti crnim obavezama Bosne i Hercegovina pišeš. Oni imaju u planu da ovde dovode radnu snagu iz Bagladeša, Indije, Nepala. Ima ih sve više i biće ih sve više. Nije samo tako nasi u Bih tako je i u Srbiji.

      Izbriši
    9. RE: "Moj Boro očigledno da ti proricanje budućnosti dobro ne ide..."

      Ljudi, vi mene sad ubjeđujete u stvari koje sam ja tvrdio unzad par godina, a vi me optuživali da sam Dodikov plaćenik. Neki drugi ubjedili su vas da će američke sankcije otjerati Dodika, da će Kristijan Šmit uraditi ovo ili ono, šta je bilo masovno prihvaćeno. Strpljivo i detaljno sam obrazlagao da od tih stvari nema ništa i da nam serviraju jeftinu predstavu za javnost.

      Na svaki tekst išlo je desetine komentara da sam plaćenik i Dodikov bot, jer samo ja tvrdim suprotno od onoga šta svi "znaju". Sad kad se pokazalo da su moje procjene bile ispravne mene ubjeđujete u ono šta sam ja pokušavao ubjediti vas, a čisto da ne nasjedate na laži raznih mešetara.

      Izbriši
    10. Ma ko vjeruje realno da si Dodikov bot? To su glupe provokacije. Neko ko radi za dodika ne dozivi sudbinu kakvu si ti dozivo od Dodikove vlasti. dodikovi ljudi su zasticeni kao bijeli medvjedi. Pusti provokatore.

      Izbriši
    11. Kakvu sudbinu? Šta je on to doživio loše od Dodikove vlasti? Osto bez posla? Pa šta

      Izbriši
  2. Dok je nama Dodika i SNSD-a nema promjena .čovjek je poklopio RS

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može doći 5 MILOJICA, ali dok je Dodik na vlasti, nema napretka.
      Sjetite se kako je on ratovao sa ronhilom.
      Zar sam ja, moj brat i pok otac za ovo krv prolijaveli? Pa sad i ovaj zakon da zaštiti opljačkano-neće mu pomoći.

      Izbriši
    2. Bolje Srbima u Hrvatskoj?

      Izbriši
  3. Firme koverte neplacaju porez peru pare pa kud će organizovaniji kriminal jebes to sto se sa vremena na vrjeme uhapsi neki neposlusni i javnosti se demonstrira da se radi nadamo se da će direktor sa novim timom uspjeti nesto al vetrenjace su to ti to znas najbolje.Ratnik skolovan policajac i vidi sta ti bagra uradi sta onda da kaze neka sirotinja kome se natovare zbog 500maraka muljanja.Treba zakon da bude isti za sve i kad uhapsis kriminalca samo da ti pruzi ruku i da kaze svaka cast,a ovi do sad ocrnuli policiju da 55% ljudi kaze to su lopovi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste li upratili koliko su učestala razna hapšenja pripadnika policije, raznih inspekcija, pa do malo rjeđih situacija hapšenja direktora institucija. Pratim dešavanja oko jednog ovde po korupciji dobro znanog "inspektora" i čekam objavu da je uhapšen na djelu. Čak sa mogućim prikrivenim istražiteljem ili nečim sličnim. Godinama su prijave protiv njega gurane u ladice, a sad je pod intenzivnim nadzorom i akcijom hvatanja. Stvari koje su do prije par mjeseci ili godinu dana bile nezamislive. Pomaci postoje, ali su maleni spram ogromne količine problema i teško primjetni.

      No, pratim i par velikih istraga koje će vrlo dogledno uslijediti i pokazati nešto interesantnije promjene. Tiče se najave Milanka Kajganića da se radi na čišćenju organa krivičnog progona od kriminalizovane bande, kakvu često pominjem. Nije to pitanje volje Kajganića nego onoga šta mu je naloženo i šta mora biti odrađeno, odnosto tih obaveza koje je Bosna i Hercegovina morala prihvatiti kao država. Ili kako rekoh u tekstu dvadesetak dokumenata koje odavno skupljaju prašinu, a Nenad Nešić ih je nedavo potpisao bez mogućnosti da o tome uopšte raspravlja. Dodik laprda okolo da zamjera Nešiću zbog toga, a u javnosti ni muka. Ili, zašto su svi zanijemili na činjenicu da je Tužilaštvo BiH u kuću Rađena dovelo forenzičare i policiju iz Federacije BiH, a ovamo mantraju kako "oružane snage" nemaju pravo prelaziti entitetsku granicu. Mogao bih ovako nabrajati štošta, ali poenta je valjda jasna.

      Izbriši
    2. Joj kakav Kajganic, pa da je borba protiv kriminala Kajganic ne bi bio na celu toga nego na kontra strani. Brat mu okorjeli kriminalac i bjegunac a on se bori protiv toga...mos si misliti
      Niko od tuzioca nikad nije rekao necemo cistiti svoje redove, niko od policajaca nije rekao ja saradjujem sa kriminalcima, niko od doktora nije rekao ja uzimam pare..ali u praksi je malcice drugacije.

      Izbriši
    3. Svaka ti cast kralju iz tvojih usta u Božije uši

      Izbriši
  4. A jel ce sad ove sto su smjenili kazniti i nagrditi, ili ce ih nagraditi s novim bolje placenim pozicijama, PITAM ZA DRUGA

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drug ce biti nagradjen. Drz se druga.

      Izbriši
  5. Dragan Milojica je olicenje pravog i cestitog prvo covjeka pa onda i policajca ! Elem, kako rece ovaj buzdovan u gornjem komentaru KRVAVE SU RUKE VLASTI SA VRHA !!! Nazvao sam ga buzdovanom jer je zapoceo sa komentarom AKO BUDE nema tu ako nego neko mora dovrsiti poceto iza pokojnog Basica, pouceni zalosnim iskustvom sa kim imaju posla tako da tu nema ako nego udariti sto snaznije i sto prije da ne bude da je pokojni Baaic pao za nista !!! Dragane 100 ti sreca, pametan si i hrabar, udaraj sto jace i sto prije po tom Prijedorskom olosu a prvenstveno cuvaj sebe jer imamo primer da nije sala krenuti u obracun sa tom bandom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa kažem da je sad određujuće kakav tim će Milojica formirati u rukovodnim strukturama, pa u operativnom sastavu krim službe - do nivoa unapređivanja policajaca koji postižu dobre rezultate. Govorim o potencijalu od najmanje 50 dobro obučenih i iskusnih kadrova koji može udariti bukvalno na svakog. Samo treba ljude izvući iz "rupa" u koje su ih raniji rukovodioci zakopali kako ne bi ometali organizovani kriminal. Znam sa kim bi ja udario, a Milojica zna mnogo bolje obzirom da ja ne radim godinama i ne pratim dešavanja - za razliku od njega koji je u tome svakodnevno.

      Primjera radi sjećam se kad je Radomir Dukić kao mladi načelnik išao ispred inspektora i patosirao ko nam se nađe na putu, šta sam i prenio Urošu Peni, nakon čega je za par dana stiglo rješenje za načelnika SJB Prijedor. Pena je tražio moje mišljenje jer se prethodno isprovaljivao sa Goranom Mikanovićem i znao je da sam ja morao tu bitangu otjerati iz službe, pa se nije htio zalijetati. Kasnije je ova banda momka šutnula u unutrašnju kontrolu, a koja je takođe bila pod kontrolom narko mafije. Mogu takvih primjera nabrajati danima.

      Izbriši
    2. Jedina dva lika koja su spremna i psihicki i fizicki da se suprostave svemu trenutno su Milojica i njegov stariji kolega iz sada bivse kancelarije.Pozdrav od starog kolege.

      Izbriši
  6. Tesko se njima moze da omakne da postave postenog na poziciju. Takvi nisu poslusnici. A neposlusnici prave probleme, tako da nadam se ali sumnjam u neke pozitivne promjene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste, ali su posljedice ranijih "kadroviranja" takve da sad Prijedorom svakodnevno kruže pripadnici raznih službi iz cijelog regiona. Mogli su rizikovati sa nekim koga bi ubrzo uhapsili i optužili za organizovani kriminal, pa da i Karan i Kostrešević dobiju po ušima. I to sa međunarodnog nivoa. Mislim da su se vodili interesima službe, ali su morali razmišljati i o svojoj odgovornosti.

      Izbriši
  7. Podržavam promjene na bolje. No, policija je samo jedna karika. Na redu je tužilaštvo u Prijedoru

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čuo sam da je ovih dana veoma burno u OJT PRIJEDOR.
      LJ M se buni protiv šefa jer mu prijeti disciplinska
      zbog krivične prijave protiv "hirurga", a MM kaže neka još čeka u ladici.
      Boro šta znaš o ovome?

      Izbriši
    2. Znam da Mitrović ne spava mirno, a i da mnogi sa apetitom čekaju priliku da mu stave lisice na ruke. Trenutno može malčice računati na Miodraga Bajića, ali i taj hajduk ima svojih problema cijelu gomilu. Mimo toga ne znam ko bi mogao pomoći Mitroviću oko kog se krug polako zatvara. Doktor Baćo mu pravi probleme, no najviše ga muče riječi Dugog Railića: "Ja Mitroviću ne mogu nadavati para, ali zato mogu raditi šta hoću" - potkrijepljene sa više teško nezakonitih odluka kojima mu je pomagao u kriminalu.

      Izbriši
    3. Dugi ako progovori rijesice se mnogo kriminala u Prijedoru sa stavljanjem lisica Mitrovicu. Baco je sitni kriminalac i u slucaju diploma je on glavni akter ali nije jedina istraga u ojt gdje se Baco istrazuje. Kurci se po bolnici da iza sebe ima Mitra i pravi probleme preko pacijentima i familija pacijenta lazuci na kolege, ali sve je to kratkog daha.
      Sjebace njega druge istrage.Dugi je kljuc. Kad on prigovori rijesice se mnogi predmeti iz ladice. I ukloniti megakriminalac iz fotelje

      Izbriši
    4. Ko ce ga pitati ista,odgovarace za svoje mafijanje,a i ko ce njemu sta vjerovati.

      Izbriši
    5. Slažem se da je Dugi veći kriminalac od "hirurga" u pokušaju. Nešto što Mitrović ne zna koliko je teška "Hirurgova" marka.

      Izbriši
    6. Re Znam da Mitrović ne spava mirno;
      To on ne spava zbog žene koja mu nabija rogove i koje će nabijati dok bude u prdekani. A što se tiče kriminalni radnji on se pomirio sa tim da je gotov, čak se oleši alkoholom na poslu.

      Izbriši
    7. Ma zabole njega,zato i sluzi dugi,da odlezi za sve.

      Izbriši
    8. Jasno je da se krug oko Mitrovica zatvara, ali bas bas polako, tako da ce jos mnoge zivote i sudbine da taj zlotvor unisti i promjeni nepovratno. Sporo, presporo. Dohakalo se i Kajmakovicki ne sumnjam da ce i on sam osjeci granu na kojoj sjedi, ali cekaj i cekaj i moli se da se ne nadjes na putu zlotvoru ili onima koji ga placaju.

      Izbriši
  8. Boro, sta je sa Goranom Rodicom alijas Rodom ?! Zna li se za koga je radio, koliko je radio, sta je radio i po tvojoj zandarskoj njuski zasto je jos u mardelju ?! Zato sto ne pjeva ili zato sto ce odguliti tamo u asrbiji kaznu i koliko ce ga odrezati cca ?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iz pritvora Rodu ne puštaju zbog mogućnosti bjekstva i količine sa kojom je uhvaćen. Znam za koga je radio, ali o tome neću javno pošto je vrlo "delikatno".

      Izbriši
    2. Koliko ga tako mogu kiseliti u pritvoru ? Jel mu boss iz Prijedora ili ?

      Izbriši
    3. Može do pravosnažnosti presude i upućivanja na uzdržavanje zatvorske kazne. Ne bih o njegovim bosovima da ne prođem kao Pavić i Mućak kad su im spalili vikendice.

      Izbriši
    4. Hahaha, dobar si Boro, sve si mi odgovorio onako kulturno i mudro, nista nisi rekao a ipak sve jasno kristalno

      Izbriši
    5. Spaliti toj dvojici vikendice je kao da meni neko zapali kantu za smece.

      Izbriši
    6. A znaci ona dvojica,sto se ne prica o njima?

      Izbriši
  9. Boro jel Kajganic radio u PU Banja Luka,Ako je bio u istom košu sa Mikano, zasto su onda on i načelnik za droge u BL.Tadasnji Rodić.B.Pravili sranja kod Mikana u kancelari gde umalo nije došlo do potezanja oruzja,a ti si u to vrijeme radio kao inspektor?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pisao sam o tome kada me je isprovocirao sa opstrukcijama istrage ubistva Davida Dragičevića i gadno ga isprozivao. Pošto se kasnije bitno popravio sad ga podržavam, a naprosto svjestan značaja i težine onoga šta radi. Ne znam za taj događaj, ali znam da je tada radio kod Mikana. Koga zanimaju detalji neka ukuca njegovo ime i moj blog, pa će mu na prvom mjestu pokazati traženi rezultat.

      Izbriši
    2. Kajganić je kriminalac moj Boro.

      Izbriši
    3. Europol i razne međunarodne organizacije sa Kajganićem rade, sumnjam da su toliko glupi da sarađuju sa kriminalcem. Ako Europol nema takvih informacija, a kako da ja jadan mogu imati. Ponavljam, kad je trebalo na njega vršiti pritisak zbog istrage Davidovog ubistva ka sam iskopao sve šta sam mogao naći i to objavio. Pošto se "popravio" sad ga puštam da radi svoj posao. Ponešto, koliko ne ometa istrage, čak objavim i to pohvalno jer sam poprilično svjestan i šta radi i koliko je to složeno.

      Izbriši
  10. Koji si ti bolestan čovjek bože saćuvaj

    OdgovoriIzbriši
  11. Čisto sumljam da ce doci do promjene?I dalje ce Rajlicevi ljudi placati reket,Reket ce placati i Marijanovic(Mucak)32 kamijona"Ne"registrovana,placace i Bobana,placa ce i Mg Mind doduse on ne placa samo policiji,vec i opstini i poreznoj,a ovaj gore sto u Malom Palančistu i Bozicima pravi kamp naselje i vec ima u planu 60 porodica Ukrajinaca dovesti...i tako dalje i tako dalje da sve ne nabrajam.Tesko da ce ovdije biti napretka teško

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da bi neko plaćao reket ili podmićivao prvo mora doći u priliku da o tome razgovara, a vjerujte da postoje policajci kojima sa tim temama ne možete prići. Znači na početku karijere profesionalac da do znanja o kojim stvarim sa njim ne možete razgovarati i to se brzo shvati, pa sa nekim temama nemate problema. Što se tiče Milojice bio je inspektor za privredni kriminal, komandir najveće prijedorske stanice, pa načelnik Sektora policije u CJB, šta su odreda radna mjesta na kojima se uzima mito. Elem, za njega nikad ništa oko toga nisam čuo i to ne samo u direktnom smislu, nego i preko njemu bliskih osoba. Ovaj period od kako ne radim on je proveo na radnom mjestu koje nije podesno za muljaže, tako da mogu govoriti o kompletnoj karijeri i nekom opštem stavu da je momak POŠTEN.

      Izbriši
  12. Slazem se sa komentarem Muckovi kamioni voze niko ih ne vaze imaju pretovara satrase magistralni put neplaca gradu kamen sa majdena itd.Na vlasti SNSD ako ne slusa gradsku vlast ode nacelnik Milojica radio sam taj posao nesmijes dirati vozila komunalnog vodovoda elektricnog samo privatne kamione i to sitnih privatnika.Profofesionalna policija je samo u evropi mi za sad nismo niti cemo biti a vi pricajte pricu nekom drugom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Objavio sam koliko je Sretoja Vujanović dobijao po kamionu ili danu nelegalnog prevoza ili kako je dobio stan da ne prijavi muljaže oko gradskog stadiona. Ukoliko Mućkovi kamioni i dalje budu neometano išli, a posebno ako Milojica uzme kakav mito, prvi ću to objaviti. Ukoliko mislite da u evropskim policijama nema sprege sa organizovanim kriminalom onda stvarno pojma nemate.

      Izbriši
    2. Iznudjeni prihodi za sektu.

      Izbriši
  13. A sta je sa Momićem, nema ni njega

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svuda u svijetu su ta izručenja spora i komplikovana, osim kada izlevate likove kao što su uradili Darku Elezu - od uvaljivanja advokata do političkog dila Dodika i Vučića.

      Izbriši
    2. Batalice oni sve to i ganjati ove za "klevetu",kad se krenu puniti sudovi nece Momara doci na red za 5 godina.

      Izbriši
  14. Borislave, sta se desava sa Zeljkovićem i njegovom grupom, kolike bi im kazne mogle biti odrezane?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam pratio, ali mislim da je tu suđenje uveliko počelo. Dobiće zatvorsku, ali onda idu žalbe i razvlaćenja godinama

      Izbriši
    2. Mjesec dana i idu na "ljecenje".

      Izbriši
    3. Jok sad je "popularna" godina zatvora koju mogu zanjeniti za novčanu. Mislim da će Zele dobiti više, a morao bih provjeriti nekoliko detalja da kažem približnu kaznu.

      Izbriši
    4. Sta je sa Rokijem Gickom alias Stevandic?

      Izbriši
  15. Sretno Milojica i da Mitru stavis bukagije.

    OdgovoriIzbriši
  16. Jebo vas u mucak i mm i ljm i kajganic i svi ovi sto spominjete u guzicu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A zasto molicu???

      Izbriši
    2. Nije lepo tako se ponasati!

      Izbriši
    3. mm se pise MM jer on je mega i ne zaboravi da ih i ti spominjes.

      Izbriši
    4. Koga može iznervirati pominjanje Mućka i tužilaca pa da ih trpa u isti koš? Intrigantno zar ne?

      Izbriši
    5. Ahahahahaa

      Izbriši
  17. Sistem je jedna velika nula i teško da se nešto može učiniti dok god imamo iste ljude ogrezle u kriminalu na vlasti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U političkoj teoriji prevladava stav da loša vlast nikad nije dogoročan društveni problem, nego je problem u nesposobnoj opoziciji. Sposobna opozicija lako obori režim i to važi kao polazišni postulat. Naš problem je što svi političari ponavljaju iste mantre, a narod čuje one koji su glasniji u tome. Pritom,politika, baš kao i obrazovanje, pravosuđe, javna uprava i ino odražava opšte stanje naroda. Kad zauzmemo stav da smo narod niske kulture sa tog polazišta možemo započeti društveni razvoj, kako to kaže profesor Šijaković.

      Izbriši
  18. Boro nekoliko pitanja?Kako mogu dve struje da se odrzavaju u pitanju droge,a da se"ne"poubijaju kao skaljarci i ovi drugi.Jedna Nesiceva a druga Selakova.Jedan radi za Sarajevskog Sanđjakliju a drugi za Vulina.Drugo jel istina da su Bakir i Vrljavi Burle dogovorili razmjenu teritorije,nije tu sad nesto puno,ali zna se da to nije u skladu sa Dejtonom,iako Vrljan iz Laktasa stalno se vadi na Dejton.Trece!Jel istina da BIA odsjeda u Pd.I da su navodno njihove ove novokompanovane kamere sa nalepnicom MUP Republike S.sto snimaju svaki ulaz i izlaz iz grada?Koga prate i STA?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovako, ko tvrdi da postoje kakve Nešićeve ili Selakove narko grupe neka to i objasni. Ja obrazlažem samo ono šta tvrdim, a to kako neki blogeri pokušavaju reketirati Nešića znam površno, no nije predmet mog interesovanja.

      Drugo, Burle i Bakir nemaju o čemu pregovarati kad ovaj više nema poluga vlasti da bi nekom bio bitan. Bakir je bio problem Dodiku i Čoviću oko konektora gasa kod Zvornika i Broda, gdje ova dvojica prave kriminal vijeka, ali je sad potpuno izbačen iz igre. Eto dok nas zamajavaju inkriminacijama klevete mangupi rade posao da stave pod kontrolu gasifikaciju cijele BiH i to preko privatnih firmi.

      Vezano za BIA svašta čujem, ali milion puta sam na ovom blogu naveo da sam se uvijek držao podalje od tih tajnih službi ili državne bezbjednosti. Radio sam u JAVNOJ BEZBJEDNOSTI i nisam se petljao gdje mi nije mjesto. Ukoliko dođem do nečeg zanimljivog javnosti to ću svakako objaviti, ali kontakta sa tim strukturama neće biti, pa time ni provjerenih informacija. Nadam se da razumijete poziciju sa koje djelujem.

      Izbriši
    2. Mozda broje kamione.

      Izbriši
  19. "a zbog poznatih neslaganja ministra Dragana Lukača i direktora policije Siniše Kostreševića" Nikad nisu postojala neslaganja između ove dvojice, nego je to sukob frakcija kriminalne organizacije. A "prepošteni" Boro je dio frakcije narkogenerala

    OdgovoriIzbriši
  20. Još da vidimo Srdju Bosančića na Lukačevom mjestu. Šta misliš ti o njemu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam kako bi on dospio na "Lukačevo mjesto". Studirali smo zajedno i tada sam ga malo bolje upoznao, pa imam jako pozitivno mišljenje o njemu. Ja sam bio dio te priče formiranja JzP, danas žandarmerije, od prvog dana i zato znam sve starije kolege iz tih struktura i sa svima sam ostao u dobrim odnosima. Mnogo puta sam radio akcije sa tim momcima i odatle ih još više uvažavam. Šta oni mahom znaju.

      Izbriši
    2. Boro sta imas reci o tadasnjoj jzp i danas zandarmeriji ,da li si imao problema sa njima ikako?Pitam ovo jer znam da je Srdjan komandir sad a znam i ko je prije bio ,sto se tice onih prije "incidenata" sa tobom.?

      Izbriši
    3. Bosančić je dobar lik,kvalitetan.A ti,"blogeru" o svemu "pišeš" i "polemišeš" osim o onom zbog čega sam te već "prozivao": nacionalnoj sramoti i izdaji epskih razmjera u Deventi.Pa je.ali te i Dodik i Milanović ako ti sa tog mjesta(privatni blog),kao bivši borac VRS,ne smiješ ni pisnuti već zamajavaš narod glupostima i mijenjaš teme.Hajde,"gukni golube" ili nastavi da "mudro" ćutiš kao pokisli pacov,pardon govnjavi usranko.

      Izbriši
    4. A sta je to bilo?

      Izbriši
    5. Nikad nisam imao problema sa žamdarmerijom, a posebno ne prijedorskom. Davno sam nasrnuo na tim banjalučke JzP kada su u raciji u Prijedoru brz ikakvog smisla tukli ljude, ali to se odmah smirilo. Kada sam išao snimati Lukačev stan ispred mene su postabili tim pod punom spremom da me zastraše, no samo sam prošao između njih, a to nije bio njihov potez nego su iskorišteni. Eto sve čega se mogu sjetiti, no ovako ne znam kakav bih sa njima uopšte mogao imati problem. Danko Karanović jeste nosio uniformu žandarmerije, ali ni ti momci ni ja nikad ga nismo poimali kao nekog ko tu pripada.

      Izbriši
    6. Ti,opet,kao "mačak oko vruće kaše",ko te pita za žandarmeriju,šta je sa Derventom i da li će se šta po tom pitanju raditi.Od BORS-a do zadnjeg borca.Piši.

      Izbriši
    7. Satrase nas hrvatski agenti,mozda bgd spasi Bjeljinu al nas tesko.

      Izbriši
    8. Srđo Bosančić je trenirao dzudo, a djeca koja treniraju dzudo definitivno nisu tog intelektualnig kapaciteta da obavljaju top visoke funkcije

      Izbriši
    9. Koliko debilan komentar hahahahahahhahahahhhh,svakakvih bolesnika ima ...

      Izbriši
    10. Pa kad si vidio džudistu intelektualca

      Izbriši
    11. To poredjenje je bas glupo ,ali vjerovatno se salite vise nego sto ste ozbiljni haha.Inace Vladimir Putin je dzudista hahahaha

      Izbriši
    12. Putin nije primarno džudista

      Izbriši
    13. ........ Hahaha

      Izbriši
  21. Mislim da mi u RS zaslužujemo bolje životne uslove. Kad pogledam zašto se oni u Francuskoj bune dođe mi da na sav glas plačem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Previse je ovde dupelizaca,a i slaba jajca.

      Izbriši
    2. U RS zasluzujemo tacno takav tretman kakav imamo. U francuskoj je Makron prevario birace pa oni pale svjetsku metropolu a Dodik vec 25 godina vara cjelu drzavu pa niko da stane uz ovog munjenog Boru i da kaze idemo paralisati sistem mirnim putem vec svi su zadovoljni srecni e pa tako i treba da nam dostojanstven zivot bude samo pusta zelja

      Izbriši
    3. Nismo zreo narod,ipak smo bosanci.

      Izbriši
    4. Nije poenta da neko stane uz "munjenog Boru" nego da se pojave ljudi spremni i sposobni za nove političke ideje i vizije. To prvo znači da se imamo oko nekog okupiti, pa da pripremimo kvalitetne programe i iskristališemo ideje, a onda da se to sve lijepo predstavi narodu. Ljudi, ja sam logističar, podrška, pomoć ili neko ko kreira ambijent "iza zavjese", ja čak ne postojim za nekakve široke mase. Pritom imam ekipu stručnjaka raznih profila i mogu doći do mnogih koji bi pomogli, ali KOME?

      Jelena Trivić je naoko dobar "materijal" i samo zbog toga sam joj bjanko i bez ikakvih obaveza pomudio pomoć i podršku. Elem, uradila je sve suprotno od onoga šta bi od nje stvorilo simbol narodne borbe protiv režima i tu joj naprosto nismo mogli pomoći. Šta je trebalo, valjda da je otmem i držim zatočenu dok ne nauči stvari bez kojih nema dugoročnog političkog bitisanja? Da ne pričam o mnogim drugim osobama sa kojima sam nešto pokušavao. Na kraju se čak ptovaljivao kao sa onim Tomićem i Trećim blokom. Vidjelo se da mogu od nekog anonimusa od kog je sva Banjaluka okretala glavu dok je bio u parku, za kog je javnost saznala preko mog bloga, napravit priču kojom se bave i mediji regiona. No od lošeg "materijala" nema dobrog proizvoda.

      Dajte mi nekog mladog, inteligentnog i spremnog da uči, pa gledajte za koliko ću obrisati pod sa Dodikom kao krpom. No smisao je da uspostavimo nove i potpuno drugačije odnose u zemlji i regionu, da realizijemo potpuno drugačije politike od sadašnjih, a onda za Dodika i slične naprosto nema mjesta, osim u zatboru.

      Izbriši
    5. Željka Cvijanović će pod pritiskom (ucjenom djece) stranaca da postane Jadranka Kosor. Ko će biti Sanader zna se.
      Taj scenarij se sprema.

      Izbriši
    6. Jel realno da neko Dodika uhapsi ?

      Izbriši
    7. Ne misli na Dodika, to je tesko da se desi

      Izbriši
    8. Sećate se one priče o žabi koja odmah iskoči iz posude sa ključalom vodom? Ili, ako je ubace u hladnu vodu pa dok dostigne tačku ključanja, ona i ne skonta da je polu-skuvana i da više ne može van? Porediti Francusku i Bosnu je kao porediti te dvije žabe. Francuzi odmah iskaču a mi se kuvamo već 30 godina.

      Izbriši
    9. Pa Budimir je uhapšen kao entitetski predsjednik, ša Čović kao član predsjedništva i oba su pritvorena. Šta mislite da bi se dogodilo nakon Dodikovog pritvaranja? Osim brojnih fešta u samom SNSD-u? Kad specijala SIPA dođe na kapiju imanja sa nalogom Suda BiH za pretres možda će naši policajci pucati na njih? Eto bio sam na Palama i ručnim raketnim bacačem OSA trebalo je da dejstvujem po svakom ko krene ka Karadžiću. Nije bilo potrebe, a i da jeste nije mi padalo na pamet da izvršim takvo naređenje jer prvo oni koji su ga izdali to bi negorali, a ne znam gdje bih se poslije sakrio od odmazde Amera ili Britanaca što sam pucao na njihove vojnike. Zato znam da nijedan policajac iz Dodikovog obezbjeđenja neće zapucati kada ga budu hapsili. Ko je lud da za njega robija ?

      Izbriši
    10. Budala i krivih drva nikad nestat nece. A da ce Dodik biti uhapsen je na nivu bajki, cak ni tamo. Ko u to vjeruje i ko moze izdati nalog za hapsenje? Kajganic?? Ne budite smijesni. Sistem stiti sam sebe. Sad ce Dodik imati pravo da kaze Vukanovicu da je konj, u to ce biti ok, ali Vukanovic nece smjeti njemu progovoriti za vilu to je kleveta. Kad se prijeti novinaru to je neozbiljna prijetnja, kad se prijeti dodiku to je ozbiljna prijetnja. Da li zakon poznaje ozbiljne i neozbiljne prijetnje? Zakon je u rukama kriminalaca. Ubrzo ce doci do najmasovnije upotrebe hadzijinog zakona, jer drugi ne postoji za obicnog gradjanina.

      Izbriši
    11. I ja sam za hadžijin zakon dosta Dodikovog zakona

      Izbriši
    12. I ne treba Vukanović da govori Dodiku zato što je on stvarno KONJ.

      Izbriši
    13. Evo ga Boro bio i u Karadžićevom obezbjeđenju, šta ćemo sledeće saznati

      Izbriši
  22. Ovdje je tema postavljanje novog načelnika.Bijo je tu školovani Stevo,Knežević,Miladinovic...sve su to školovani sada vec Generali,ali ljudi ko je god da je dosao biti ce isto,pa i taj Miloica i treci,peti.Ne moze se neko postaviti a da nece slusati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aposlutno se slazem. Kad prodju test poslusnosti tek tad mogu na funkciju.

      Izbriši
    2. Stevu nece Kostresevic

      Izbriši
    3. Dobro, ali stoji pitanje koga načelnik prijedorske policije treba slušati? I u čemu? Može kao Vujanović što je slušao Mirka Tufegdžiju, ali to su njihove muljaže, a nikako nekakvi uticaji. Ili što je slušao pojedince koji su mu davali mito za razne stvari. To je njegov lični kriminal, a nikako da je "slušao" nekog.

      Vujanović kaže da je on "skinuo" Mikana i progutao Bašića. Po tome ispada da je Kostrešević "slušao" njega. Jedino ne kaže da je na rušenje Mikana krenuo kada je saznao da ovaj ruši njega kako bi zasjeo u tu fotelju. I da je nesrećnog Bašića zbog svoje guzice gurao u smrt. Nemojte meni gurati floskule koje ste pokupili po kafanama.

      Izbriši
  23. Karan i Kostresevic ako misle ozbiljno raditi pod broj 1 moraju sve nacelnike od Novog do Trebinja povuci i vratiti u B.Luku odakle su i dosli, a postaviti domace, ali provjerene kadrove. Prvi slucaj dovodjenja nacelnika iz Banja Luke od pripadnika policije i od naroda okarakterisan je kao kriminalizacija policije. Vrijeme je pokazalo da su i narod i posteni policajci bili u pravu.
    Na Karanu je i na Kostresu da poprave sto se popraviti moze ili cemo i njih prokleti kao sto smo Zlukaca.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobar komentar gospodjice Askice

      Izbriši
    2. RE ASKA

      Karan je zamislio organizovati policiju kao prije rata, u vrijeme kada je počeo raditi. I kada je policija izvanredno radila svoj posao. Na njegovom mjestu isto bih uradio jer svi modeli koje su nam stranici nametnuli pokazali su se kao ptopast, a znamo kako je nekad 3.500 milicionera održavalo mnogo bolju sigurnost od današnjih oko 20.000 u cijeloj BiH. Koliko će mu to poći za rukom ostaje da vidimo.

      Iskreno, kada bi preko nekakvog ugovore o djelu i za pristojan novac dogovorili se uradio bih par pravilnika i više instruktovnih akata preko kojih bi posao policije iašo glatko i vrlo konkretno. Jedan sam od rijetkih koji to zna izvesti, a posebno jer sam davno odradio potrebma istraživanja i razradio tu materiju u nadi da bih poslije uradio udžbenik i predavao taj novi pristup kriminalistici kakav proizilazi iz zakonskih rješenja. Pokušali su neki odraditi tu moju ideju pa sam se slatko nasmijao kada sam pročitao njihove gluposti. Morate imati ogromno iskustvo da bi se bavili standardizacijom nekih poslova.

      Izbriši
    3. Zaboravijo si da kazes glavni razlog sto se je tad moglo sa 3500 policajaca odrzati red i mir...evo ti odgovora, prije 30 i vise godina nije bilo Dodika i te bagre pa je 80 % naroda radilo.i zaradjivalo sasvim pristojno onih 20 % ili nisu hteli ili nisu bili za rad. Samim tim bila je manja potreba da se omladina upusta u kriminal pa se moglo lako ocuvati mirovno stanje a sada je obrnuto 80 % je gurnuto.u propast a 20 % zivi dobro i svakako tih 20 % je Dodikova stoka e tu ti je razlog a ne to sto su tad policajci bili supermeni a sad nesposobni. Da omladinu pk slolovanju ceka sivuran i placen posao ne bi se oni vatali utoke pa krk na banku ili u postu, sad sam ti razjasnijo razlog ali jbg to tebe zulja malo jer Dodo je zasluzan za te proizvode a ne neki Dejan jurisic ili dugi da ima drzave od vrha ovih ne bi ni bilo Boro

      Izbriši
    4. RE: "Zaboravijo si da kazes ..."

      Nisam. I tada je Dodik bio u epicentru najvećeg kriminala bivše Jugoslavije. Kada su Laktaši snizili opštinski porez, pa su firme iz cijele Juge tu registrovale ili radile poslove. No, niži porez bio je samo u funkciji primamljivanja firmi i ogromnog kriminala kakav se kasnije manifestovao. Zna to odlično Gojko Vasić koji je bio inspektor za privredni kriminal u Laktašima, pa do danas ima Dodika u šaci.

      Izbriši
    5. Pa kakav je to kriminal bio u Laktasima prije i za vrijeme rata ? Koliko znam i za vrijeme rata su neke firme koliko toliko radile i poslovale u Laktasima.

      Izbriši
    6. Re: Nisam I tada je Dodik.

      Vasić nije ništa drugo do Dodikov saučesnik, sa ove vreme ske distance
      Što je do sada čekao?

      Izbriši
    7. U Laktašima ste imali nebrojeno "Agrokomerca" koji je iskonstruisan kao velika afera, pa vidite šta se činilo. Načelno znam priču, a onda nije teško doći do detalja. No, onda bih to morao povezati sa nekim stvarima iz Dodikovog ličnog života, a koje teško da bi prošle bez reagovanja. Jbg. nešto nisaam "zainteresovan" da me nađu obješenog ili pregaženog pored puta, pa znam i gdje su granice udaranja po nekim stvarima. Uostalom, stotine su danas žive koji tu problematiku znaju bolje od mene, jer su tome direktno svjedočili, pa niko ne progovara, a vjerovatno kontajući kako i ja to činim. Za one upućene rekao sam dovoljno, a za širenje priča valja razmisliti.

      Nisam rekao da neću nikad o nekim stvarima pisati, nego sam naprosto dao do znanja koliko znam, a kako će se stvari razvijati to ćemo vidjeti. Ukoliko procjenim da Dodika valja udariti tamo gdje ga posebno boli to ću uraditi bez odlaganja, ali za sve postoje i razlozi i tajminzi, bar kad vodite dugoročne bitke i znate kako se to radi.

      Izbriši
    8. U prevodu, ne smiješ udariti na Dodika dok on ne padne pa da ga onda ko pička dotučeš

      Izbriši
  24. Bravo majstore, komentar savrseno tacan. Nisu ti inspektori i policajci odlazili u kriminal jer su oni to organizovali, vec im se pustilo od samog Dodika pa sve ispod njega. Oni su samo pokusali iskoristiti priliku, jer su gledali kako to rade mahom svi iznad njih pa dosao red da i oni pokusaju. 👏👏👏

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedino mogu dodati da je Dodik sve ovo naslijedio od Dragana Čavića, a ovaj opet neke stvari od Dodika iz prvog premijerskog mandata. Negdje 1999. godine, možda i ranije, oko Ljubije smo našli prve velike plantaže marihuane koje su zasađene pod kontrolim DRŽAVNE BEZBJEDNOSTI Republike Srpske. Ili valja priču započeti od toga kako su mladi vojnici Garde i Zaštitnog puka, znači pod direktnom komandom Ratka Mladića, u ratu na neki volšeban način dolazili do droga. Mnogi su ostali ovisnici do danas i ja lih lično znam podosta, odnosno znam šta su mi lično svjedočili. Ne volim potezati tu bolnu temu, ali ne znači da mi nije poznata. Ništa nije jednostavno kako se na prvi pogled čini.

      Izbriši
    2. Druze Boro, dodik je zavijo u crno i narod i republiku Srpsku toliko da je nece oporaviti nikad niko to je istina ziva a to sto ti sad prelijevas krivicu na covjeka iz 99 godine a sad 2023 jbg sta reci sem da Dodik bi posten mogao je sve to voditi domacinski.

      Izbriši
    3. Neko koristi moj nik 🤗

      Izbriši
    4. Askice bitno da ti je izmamilo osmeh na lice 😁 jedno pitanjce za vas Askice kad procitate ovo prezime KARAN na sta vas asocira 🫠🫠🫠

      Izbriši
  25. Bogami Boro ti ocuta prozivku da sutis i nista ne pises o Derventi . Sta je razlog jeli neces ili nesmijes preci crvenu liniju .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne smije, kao što ne smije niko iz sekte, njegove gazde rade za Milanovića

      Izbriši
    2. A jes narod glup,mislim na 20 % sto su glasali za sektu.

      Izbriši
    3. Pa realno nisu dobili ni tih 20 % na posten nacin ali ajde, tito je bio tito pa dodje kraj. Docice i njima ubrzo vjerujte.

      Izbriši
    4. Al da se zna ko su bili poltroni i lopovi,napraviti im spomenik.

      Izbriši
    5. Nakon devet godina bloga niste shvatili da pišem samo o temama gdje imam informacije ili tumačenja kakvih nema u drugim medijima ili na društvenim mrežama. Kada nemam šta dodati onome šta javnost masovno zna naprosto se ne oglašavam. Sa druge strane preko afere "Ikona" detaljno sam objasnio i političke i poslovne veze Dodika sa Hrvatskom, stvari kakve nigdje nisme mogli naći, a sad bih trebao ponavljati ono šta sam davno objavio. Pa nisam ja Vasković da tekstove "sklapam" tako što kopiram dijelove ranijih i to prezentijem kao "novo". Od mene možete dobiti maksimalno koji link na raniji tekst, pa neka čita koga zanima.

      Znači, upratio sam informaciju da je Todorić uspio pravno pobiti ranije postupke, pa sad moram naći kakve dokumentacije iz koje se jasno vidi šta se dogodilo. Onda to mogu povezati sa ranijim informacijama koje sam objavio o Dodikovim vezama sa ttim stvarima, da sve to povežem i objavim. Ima u tome i Milanovića i Plenkovića, ali je sve povezano i sa Dodikovim i Čovićevim muljažama koje trenutno izvode. No kad budem imao nešto novo i konkretno to će "osvanuti" na blogu.

      Izbriši
    6. Sa ili bez Agrokora, Dodik, Čović, i Milanović su u istom kolu već godinama. Zajedno sa Čermakovim Croduxom i rafinerijom u Brodu, koja je opet ruska. Objasnio Margetić, ko hoće da čita i sluša.

      Izbriši
    7. Dodik se od afere "ikona"
      sklonio u UKC. Zato ga onaj Đajić uhvatio za damu i ucjenjuje ga.
      Sjetite se kad je Dodik rekao da niko ne može imati 2 plate iz budžeta
      Prvi se đaja pobunio.
      Druga stvar kad je Dodik poslije "korone" ispred UKC-a novinarima davao intervju, izgledao je kao da je bio GO.
      koronu sam preležao pa znam.


      Izbriši
  26. Ocuta on i prodaju Monumemta na Mrakovici ess hajduk je to bjelosvjetski da to radi neko ko nije mio Dodiku graknuo bi Boro kao crni gavran da se arci i munta drzavno. A ovako cuti dok ne prodje ta gigantska prevara slobodno mozemo reci prevara vjeka u nasoj Republici Srpskoj jer svako upucen zna sta znaci oteti od drzave i prodati Turcima ili Svabama vise od 10 dunuma zemlje na prelepoj Kozari-Mrakovici

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na mojim nalozima objavljeni su kontakt opcije i svako mi može poslati korisne informacije, a naprosto kako bi mi pomogao da brže i lakše istražim dešavanja. Ovako vjerujte da ne znam odakle početi kada je taj đavolji Monument u pitanju. Šta da radim, da dođem na recepciju i pitam kakav se tu kriminal odvija? No, i to podrazumijeva da natočim gorivo u auto, a zna se koliko godina sam bez ikakvih primanja. Više ne pamtim koje godine je bila zadnja donacija ovog bloga, a i to su uvijek bili simbolički iznosi. Meni je kao čovjeku mnogo značilo kada neki penzioner uplati 20 maraka donacije, svaki taj primjer ganuo me je baš ono pozitivno i stimulisao na dalju borbu. Značilo mi je što ljudi razumiju u kakvim uslovima djelujem i pomažu na sve moguće načine. Onda su se botovi svojski potrudili da narod uvjere kako mene plaćaju Dodik ili Vlado Đajić, kako lažem narod zbog ličnih interesa i slično.

      OK, sve može, ali ne možete me prozivati zašto nisam uradio ovo ili ono. Eno vam Nebojša Vukanović, koji nema ni "kučeta ni mačeta", a ubire 3.500 poslaničke plate i još veći od reklama sa bloga i youtube kanala na kom postavlja svoje performanse iz skupštine. Pošto ga plaćate (iz budžeta) onda i pišire da ovo istraži i objavi. Čak ima mnogo veći uticaj u javnosti i politici od mene, pa može i više doprinijeti. Normalno, ukoliko ne obriše vaše komentare kako inače praktikuje.

      Izbriši
    2. A ne kazes da je Dodikova policija tom Nebojsi Vukanovicu do sada natovarila minimum 200.000 km kazni i sudski troskova !!! Ti ces sada reci da sam je kriv, e pa nije sam kriv vec zato sto se bori protov ZLA SNSD I DODIKA da je drugaciji sad bi imao bar milijon na racunu i bio "opozicija korisna"

      Izbriši
    3. Brises ih i ti Boro, nemoj da ti postavim skrin sot na blog gdje odredjenog dana imas 89 komentara a sutradan 65 naravno svi oni gdje nesto direktno za Dodika ti obrises, Monument nije djavolji vec su ga djavoli uzeli pod svoje a ti vrlo dobro znas koji bizMismen ga kupi pa prodaje nakon mj. Dana kurva si ti boro al ona jeftina fuksica dodikova ne treba tebi benzin i pare da napises ko ga kupi, sta obeca u ugovoru a sta sada radi

      Izbriši
    4. Vukanovića policija ni za šta nije gonila preko sitnog prekršaja u saobraćaju. Nemojte lupati gluposti. On je izgubio brojne PRIVATNE PARNICE ZBOG KLEVETA na sudu, a ponajviše jer je ufuran u svoju "pamet" parničio se bez advokata. Unazad nešto više od pola godine sletio se da angažuje advokata i par parnica je tako oboreno. Ja nisam kriv što niko nema prtlje tužiti me, a i ko je to htio nije mogao naći advokata spremnog da se parničimo. Ljudi me masovno znaju dok sam bio inspektor i da sam jak pravnik, pa neće da ulaze u postupke koje mogu izgubiti ili da ih ja uvdem u materiju kojom se ne žele baviti. Znate,ja kad nekog nazovem kriminacem onda to zasnivam na vrlo zeznutim krivičnim postupcima od kojih svako pametan bježi glavom bez obzira. Maknite se stvari u koje se ne razumijete.

      Izbriši
    5. Jest jbg jedini si ti opozicionar u RS niko do tebe nista ne uradi a i ako neko nesto uradi opet je to tvoja zasluga, takvi kao samo na kulturan nacin "ciste" put Dodiku i bagri, ti to licno radis na ovom blogu pravis dirigovane hajke na ljude koji Dodiku postanu kamen u cipeli tako.si i pljuvao pokojnog Basica pa kad ga ubise posta tvoj pobratim pljuvao bi ti i Milojicu al znas ti vrlo dobro da bi te taj izvratio u roku dana da pocnes nesto u tvom stilu jer on nije pokojni Basic koji je bio jedino malo mekan nazalost jer da nije prvo slovo kad si napisao da je nesposoban i to ostalo sto si ispisao o njemu on bi te u roku kratkom nasao i sasuo ti zube pa ti ajd na sud a svakako je on imao tu mogucnost da ti to uradi ali se vjerovatno nije htjeo obazirati na nesrecu koja sjedi i smislja koga ce popljuvati al zato stati u odbranu dr. Crta i slicnih sad ne smeta Stanivukovic kad ga je dodik stavio u dzep ljiga si ti ona sluzava Monument nazivas djavolskim i pozivas se na troskove goriva a na guglu imas i kupca i zainteresovane da ga odkupe al se u to ne dira rekao Baja

      Izbriši
    6. Šta bih ja sad trebao raditi? Da pišem o nebrojeno situacija kada sam Bašiću stao iza leđa ili bio mu zaštita od prijedorskih kriminalaca? Ili da otvaram neke po mene bolne teme? Čovjek je stradao i postoje stvari koje se nakon toga mogu činiti, baš kao i one koje ne mogu, bar ako smo odgojeni u duhu Svetosavlja. Meni je važno da tamo gdje treba imam kristalno čistu situaciju, odnosno da njegovi najmiliji znaju istinu, a šta koja isfrustrirana budala mantra ne dotiće me.

      Što se tiče Milojice opisivao sam njegov mentalni sklop i kako bi on reagovao na neke stvari koje su se ticale Ivanića ili Vujanovića. Smradovi godinama ćute jer znaju da pišem ISTINU, a Milojica se ne može povezivati sa tako ogavnim stvarima jer čovjek naprosto nije takav. ELEM, DA SE BOJIM MILOJICE ILI BILO KOGA SMIJEŠNO JE I POMIŠLJATI. Napisao sam kad prvi puta uradi nešto nezakonito ili nemoralno prvi ću to objaviti. I ništa se neće desiti jer kad je istina u pitanju ljudi to moraju prvo sa sobom rješavati. Uostalom, prozvao sam stotine neuporedivo moćnijih i opasnijih od Milojice, pa se ništa nije dogodilo.

      Ljudi, objavite vi za Dodika ono šta sam ja tolike godine objavljivao, pa tako provjerite svoju "sudbinu". Ili otiđite ispred zgrade vlade i opsujte majku Viškoviću, bez drugih uvreda koje sam mu rekao, pa vidite šta vas čeka. Što niko 20 godina nije smio uslikati Lukačevu kuću, a ja sam snimao prilog kako se sprdam sa policajcem koji je čuva. Pa sam prošao kroz tim žandarmerije pod punom opremom (duge cijevi) kada sam mu išao snimati stan. Ili protiv tih zločinaca podnesite prijave i svjedočite kako sam ja činio, pa da vidimo kako ćete proći. Pritom pojma nemate na šta su pojedini ljudi spremni, a ja ih znam pola života i mnogo više negoli javnost to može zamisliti.

      Znači, postoje likovi koji meni drže pridike pod krinkom anonimnosti i postoje moja konkretna djela koja govore i ko sam i šta sam. Pritom nemam namjeru otići sa ovog svijeta bez da iza sebe ne ostavim cjelokupnu istinu o mojoj borbi, pa onda neka svako pismen sudi i o meni i o drugima. Tak onda će svakom biti jasno zašto sam neke stvari pretrpio ili zašto sam nešto uradio onako kako jesam, a ništa ne radim bez razloga i smisla. Baš kao što mi neke stvari nisu interesantne jer se naprosto ne uklapaju u moje prioritete, a da ispunjavam želje - pa nisam ja "zlatna ribica".


      Izbriši
  27. Dragan Milojica je za Respekt u svakom smislu .Prvo gradsko djete skolovano mislim iz tukova 😂.Al mancipovani tukovljani pravedan realan oce se i poudarati .Samo mi je krivo sto tu par postenih momaka koji vole svoj grad nisu uzeli te mongolide radne kolege i masakrirali ih.Sretan rad Glavonja samo se sjeti da smo svi znali da ces biti jednog dana cuvar nase djece i grada .Nemoj samo da se pokvaris jel to oni i hoce .Boro tebi svaka cast za tekst.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. No, ko kaže da okršaj neće uslijediti unutar prijedorske policije? Kad ovi pošteni preuzmu funkcije od onih koji su ih godinama degradirali i šikanirali. Odlično znam koliko sam pomogao da sa "trona" skinu Vujanovića i postave nekog iz te garniture prijedorskih kadrova, a sad bi se i oni mogli malo potruditi da iskoriste priliku koju su dobili. Mene ti procesi zanimaju kao stanovnika i oca troje djece, a preko toga ne želim se uplitati. Nemam baš ništa od tih promjena preko nivoa ma kog stanovnika Prijedora, pa tako i nastupam. Eventualno to što kao bloger pokušavam javnosti ukazati na određena dešavanja ili informisati ljude

      Izbriši
  28. Boro jel istina da dole jedan dio Gorazda i dio Čelica kod Tuzle ide za zamjenu za Japru,Palanku i Biljane!To su Borenovic i Ivanic rekli pre par meseci na Jednom mitingu u Sanskom Mostu.Jel to istina?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste,vracaju se svi u Palanku.

      Izbriši
    2. Palanka je srce R,S.

      Izbriši
    3. Sjećam se kada je Otoka zamijenjena za Hašane 1996. godine i poslije toga više sličnih dešavanja nije bilo. Danas mislim da je to nemoguće jer u Federaciji dominira jedna percepcija teritorije entiteta, dok u Srpskoj druga i zbog kakvih je besmisleno ulaziti u takve priče. Kada bih nabrajali sve gluposti kakve su Borenović i Ivanić izjavljivali trebali bi nam dani i dani.

      Izbriši
  29. Ministar Karan jeste sposoban kao polismen da vodi tu istituciju ali nista napraviti nece.Boro imas znjanje u vezi rada policije to je nesporno ali ti si teoreticar dok ti je praksa slaba .Rad policije u uniformi je sektorski rad i dok to ne zazivi nista od nase policije.Voda sektora komandir u malom onda dalje ti je sve lako.Ko vidi policajca pjesak u gradu pijedoru castim ga .Otisli smo predaleko samo daj statiskiku u racuna daj je u excelu daj ovako to su metode ovih novih komandira i nacelnika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Boro je bio i vođa patrole na patrolnom reonu i policajac na bezbjednosnom sektoru koji je obuhvatao naselje i desetak sela, odnosno par hiljada stanovnika. Prije pet-šest godina bili su u ljubijskoj stanici u kontroli iz Uprave policije iz Banjaluke, pregledali dosije sektora i kazali kako je odličan, a moja malenkost ga je oformila "od nule" davne 2000. godine po tadašnjem praktikumu direktora Gaćeše. Prije više od dvije decenije sam realizovao akcije suzbijanja kriminogenih i kriminalnih žarišta - SA EGZAKTNIM REZULTATIMA. I danas mogu naći dokumentaciju iz tih akcija i koristiti je baš kao što koriste moj dosije sektora, pa imati OGLEDNE PRIMJERE kako se to školski radi. Ono šta sam tada učio na VŠUP odreda sam primjenjivao u praksi.

      Izbriši
    2. Boro, samo i kod vas u Ljubiji je bilo mrake svakakve. Sjecam se da se jedno vrijeme samo u Ljubiji stvari mogle zavrsavati. Doduse, ovaj jedan kod kojeg se islo je nedavno umro...jedan vidim da je u poljoprivredi..jedan se vrti svuda..mada mislim da si ti tada bio pred kraj karijere, da ne grijesim dusu. Necu da ofiram ljude pa ne pisem imena ali znaces ti na koga se misli. Boro vazio za zajebanog inspiša. Ono, radio ozbiljne stvari, nije se vozao u Polu 192 tablica i gledao puše li klinci travu..Ovo nisam ironican.

      Izbriši
    3. Nije Boro od tog posla sto bi se reklo “da komsiji crkne krava” valjda su zemu skinuli sa zida u stanici odkako je ovjerijo

      Izbriši
    4. A sta je sa onim najludjim,jel istina da je protjeran iz grada?

      Izbriši
    5. Mada,nema damu da se vrati u grad,a i trebalo je djubre oterati.

      Izbriši
    6. Re Boro je bio vođa
      Čujem da u stanici Ljubija radi presretači oblovine i
      I drva za ogrjev i na licu mjesta naplaćuju kazne
      Šta znate o tome Boro?

      Izbriši
    7. A u Ljubiji je bio poznati dvojac koji je naplacivao kazne na licu mjesta bez fiskalnog racuna. Jedan je zrtvovan, sad drugi radi sam, inace stric svjestki poznatog hirurga.

      Izbriši
    8. Šta reći o ljubijskoj policiji? Siromašno mjesto da bi se tu zagrabio kakav kapital ili vidjelo vajde od kakvog posla. Meni je bilo idealno jer sam mnogo putovao i mnogo radio, pa kad dođem u tu oazu mira mogao sam se opustiti kako valja. Pritom ove godine punim 30 godina življenja u Ljubiji i navikao sam na ovu sredinu i ljude. Dobar je to narod, nema nekih problema i onda ni policija nema mnogo posla.

      To što su pojedinci iz Prijedora opustošili ljubijske šume ne treba kriviti ljubijsku policiju. Znalo se ko zaustavi Mikin kamion ide mjesec dana na Korazu da "čuva" - ni sam ne zna šta tačno. I nisu se imali kome žaliti jer se znalo da taj ogromni kriminal realizuju prijedorski moćnici. Ovo sa policajcem Jurom Komljenom je OGROMNA BRUKA MUP-a nakon što se odlično znalo ko i kako pustoši ljubijske šume, a policija je to samo nijemo posmatrala jer su im nametnuli takve uslove, da bi sad priču srozavali na nekog Juru ili šta znam koga. Uostalom, nije Juro isjekao Kozaru, a znamo kakvo se tu pustošenje šuma godinama čini.

      Izbriši
    9. Nije Juro isjekao šumu,niti ko od policajaca oni samo traže da naplate okretanje glavu kad kamion prilazi. Jure i njegov kompanjon konkretno. Sada kompanjon sam OPERISE po šumskim putevima, inicijala ŽB.

      Izbriši
  30. Koliko ima nepismenih pametnjakovica...koji nesto laprdaju i prave se da su kao pametni...a pojma nemaju...Cestitke za Milojicu i novu ekipu skolovanih,pametnih i postenih ljudi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slaba vajda od čestitki ako nećemo kao šira zajednica produkovati nužne promjene. Primjera radi da sa javnih skupova ili čak protesta iskažemo volju da kriminalac ne može biti na čelu OJT Prijedor, pa da tako policiji pomognemo u postizanju boljih uslova rada. Ili da preko društvenih mreža masovno prozivamo ministra što policiji godinama kasne uniforme, pa ljudi rade u raspalima.

      Izbriši
  31. Sretno svim poštenim policajcima, ali uzalud vam trud kad vam je Mitrović na čelu OJT.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gotive oni njega.Zato ga ne tuku,ima boranije.

      Izbriši
    2. Onda ne mozemo pričati o postenim policajcima, nego o udruzenim sa kriminalcima.

      Izbriši
    3. Ukoliko policija koristi svoja ovlaštenja kako valja i drži do interesa službe tužioci nemaju prostora za vrdanja. Ja kad čujem da tužilac za nekog neće da odredi pritvor nakostriješim se jer mi je to nezamislivo. Imao sam više takvih situacija, no ja naprosto kažem da će policajci čekati ispred i ponovo lice sprovesti tužiocu, pa ko izdrži duže. Kažu da to ne može tako, a ja samo upitam: "Gdje to piše?". VSTS je bio tek osnovan kada je jednom tužiocu demonstrirano koja su ovlaštenja tog tijela, a onda je dugo vodio računa šta radi.

      Znači, to što je policija POPIŠALA samu sebe drugo je pitanje u odnosu na to ko ima veću moć - policija ili tužilaštvo. I što kojekakve bene mantraju o "konceptu tužilačke istrage", a samo zato što ne umiju protumačiti zakone. Policija ima i istražna ovlaštenja po ZKP-u i opšta ovlaštenja po Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, gdje jedne te iste radnje može primjenjivati kako joj odgovara u datoj situaciji, odnosno svaki predmet finalizovati do sprovođenja lica tužilaštvu uz izvještaj sa prikupljenim dokazima. I to dokazima prikupljenjim po naredbama suda, gdje je sudija za prethodni postupak mnogo značajniji od tužioca.

      Mitrović je u Prijedor došao kada ja već nisam radio i samo iz te vizure mogao je raditi ovo po čemu je poznat. U PRETHODNOM PERIODU TU BITANGU BIH DAVNO UHAPSIO I UZ IZVJEŠTAJ SPROVEO U REPUBLIČKO ILI ČAK TUŽILAŠTVO BIH. Eno Darka Ćuluma živog, pa može potvrditi kada sam CJB Banja Luka zaprijetio da ću uhapsiti svog načelnika Gorana Mikanovića, držati ga pod krim obradom 24 sata i onda sprovesti tužiocu, a ko mi od njih otvori vrata kancelarije da će biti uhapšen kao i on. Prost zahtjev, ili da ga oni rješavaju ili ću ja na takav način. I riješili su ga bez odlaganja! Kasnije su i mene "riješili", no ostali smo na tome da se zna razlika između poštenih policajaca i kriminalizovanih bitangi.

      Izbriši
    4. Ne slazem se. Dzaba vama hapsenja i pritvori kad ih tuzilac pusti. Dzaba vama hapsenja za ubistva kad tuzilac kvalifikuje krivicno djelo kao nanosenje teske tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, dzaba vama hapsenja kad tuzilac napravi namjernu proceduralnu gresku i optuznica padne. A VSTV je svrha samom sebi, a na kraju i kazne koje se dese u rijetko, jako rijetko su 10%od plate par mjeseci, za sta je dobio 30hiljada, racunica je jednostavna.

      Izbriši
    5. Sve stoji, no hoćemo li zbog toga odustati od borbe? Najlakše je naći izgovore i ne boriti se uopšte. Za pobjedu je nekad dovoljno da druge uvjerite da njihova borba nema smisla.

      Izbriši
    6. Ne, naravno da necemo. Samo ukazujem gdje je kljuc rijesenja. Ja sam za proteste, za motke, sva sve da se kriminalci stave tamo gdje im je mjesto a to definitivno nisu ojt fotelje. Dok se pravosudne isntitucije ne rijese kriminalaca nema od drzave nista.unistili su pravosudje unistili su skolstvo unistili su zdravstvo, za sve imate primjer bas u Prijedoru. Motke Boro!!!

      Izbriši
    7. Bar 3 najveca gada prebiti motkama ispred Patrije,al ko su ta trojica.

      Izbriši
    8. Ma neka se zajebavaju. Mizes kako hoces alu ne u dokle hoces. Nije najgora stvar otići u zatvor ili život izgubiti, ali sve ima svoje granice. "Nemoj Hadzija nećemo vise. Mislim se i necete" Svako ko trpi današnju "pravdu" na svojoj koži doce do hadzijinog zakona. Drugi ne postoji.

      Izbriši
    9. Sad cekam da Dodik isamara Satlera, pa da krene u samaranje kojih ja želim.

      Izbriši
    10. Re Boro u koliko policija
      koristi svoja...
      Pa stvarno onaj MEGA KRIMINALAC MM je onda sretan. Pa on neće biti ni u HALI gladan, jebo svoju..

      Izbriši
    11. Da dodam i ja za MM jebo još jednom svoju ...

      Izbriši
    12. Bojanu P? Ili?

      Izbriši
  32. Starlete su mule!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drze koku u silikonima?

      Izbriši
    2. Jeste i to su bile decenijama prije rata, a kamoli poslije toga.

      Izbriši
  33. Treba malo istražiti i objaviti šta se dešava i po drugim Policijskim upravama van sjedišta mupa

    OdgovoriIzbriši
  34. Boro Vas komentar na izbor Milocni saradnika.Stevo zamjenik pomocnik Duka nac.sek.polic.Jez

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stevo Gacesa zamjenik il ?

      Izbriši
    2. To je nešto šta se moglo očekivati. Ima dosta godina kada sam ukazao da Stevo kao načelnik PU, Milojica kao nećelnik Sektora policije i Duka kao načelnik Sektora krim policije su garancija da će prijedorska policija sasvim pristojno raditi svoj posao. Takav moj stav bio je u kontekstu teme da Vujanovića neko treba zamjeniti i logike da unaprijede njegovog zamjenika Stevu, a za kog se znalo da je u dobrim odnosima sa Milojicom i Dukom. Prosta stvar.

      Duka je logičan izbor za pomoćnika jer je od starta karijere vezan za krim policiju i tu odlično može pomoći Milojici koji je gro karijere proveo u opštoj policiji. Normlno, u opciji da Karana nisu mijenjali sa pozicije načelnika SKP-a pošto je nedavno postavljen i vlada materijom na terenu, pa se išlo sa ovakvim pozicioniranjem Duke.

      Zoran Jež možemo slobodno reći dvije decenije ubjedljivo je najbolji poznavalac propisa i poslova policije opšte nadležnosti, a ima i dokazane rukovodne sposobnosti. Izvanredan izbor. Vidim pominju Gaćešu za kog se nadam da će naći mjesto u ovoj postavci jer je takođe odličan kadar.

      Ukoliko se ovo obistini IMAMO NAJBOLJU POTVRDU NAVODA MOG TEKSTA jer sve su to prekaljeni kadrovi i garancija da će prijedorska policija ponovo biti najbolja u Republici Srpskoj. Imate mnoštvo priznanja i raznih dokumenata po kojima je vrh MUP-a hvalio našu policiju kao najbolju, a moja malenkost zna i za mnoštvo neformalnih takvih stavova obzirom da sam godinama imao kontakte u vrhu.

      Jedino moram dodati da imamo još najmanje 20 odličnih kadrova i među starom gardom i među ovima mlađima, a koji bi trebalo da zauzmu niže funkcije i konkretno sprovode ono šta vrh postavi kao prioritetne ili stalne zadatke. Sve su to obrazovani, sposobni i POŠTENI profesionalci koje je mafija skrajnula jer sa njima nije moglo biti dogovora ili "poslova".

      Izbriši
    3. Ajmee pa onaj Dukić nesmije pisnuti, boji se sjene svoje. Okrece glavu od svega, nece problema i nece da se kaci nisakim... on je odavno za penzije

      Izbriši
  35. Smjene se desavaju u cilju sklanjanja Lukacevih i postavljanja Dodikovih ljudi. Tu prestaju sva ocekivanja od novih nacelnika u smislu postenja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Postenje je prvi korak ka siromastvu.

      Izbriši
    2. Ne bih se složio jer sam u gornjem komentaru opisao kolege koje su PRIJE DODIKOVOG VAKTA, znači prije 2006. godine bile na ozbiljnim funkcijama, pa odreda maknute i zamjenjene političkim i kriminalnim poslušnicima. Kako sad ljudi mogu postati "režimski", a do juče to nisu bili?

      Izbriši
  36. Lako je biti pozicija ajde budi opozicija .Gdje nestadose silni DNS ovci Markovi cim nisi direktor napustas stranku i ides u stranku na poziciji da budes direktor.Tako je i u policiji ajd nek rade po PS paces vidjeti kako lete sa mjesta nacelika i komandira .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vecina Chmarkovi presla u isti samo veci,da izvines...vire pertle,imaju krmece glave lako ih je prepoznati.

      Izbriši
    2. Sve stoji, ali kad "dogori do nokta" neće politički poslušnici vaditi službe iz septičke jame, nego to mogu samo dokazani profesionalci, a šta se dogodilo sa prijedorskom policijom i ovim promjenama. Marko Pavić kako je vodio računa o interesima građana, donosno kako se jedino interesovao za svoje kriminalne interese, tako je i završio karijeru. Podsjećam da sam najavio raspad DNS-a iako su osvojili rekordan broj glasova, odnosno da će Dodik razbiti tu stranku zbog dugogodišnjih Pavićevih ucjena. Nije u Prijedoru bila velika tajna šta će se dogoditi.

      Izbriši
  37. Da mi je samo znati hoce li se pojedine persone i dalje setati polugole po Policijskoj upravi i "upadati" kod nacelnika kad god im se prohtije?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sumnjam jer sam sa svima koji su sada u opcijama za rukovodna mjesta dugo radio i znam da ne "brljaju" sa radnim kolegicama, a nisu seljačine poput Vujanovića ili njegovih "učitelja" poput Mirka Tufegdžije. Ili morona Voje Pelkića koji je svoju švalerku htio dovesti iz Banjaluke, nakon što ga je moj drugar prebio u podrumu bijele zgrade kada je Pelkić zbog te flundre glumio "moćnika". Ili Ivanića koji je kupio stan da se može sakrivati sa švalerkom, a šta sam opisao u tekstovima da legalizujemo "budžetsku prostituciju.

      Izbriši
  38. Silikonska, naduvana Nikolina Plavsic moze samo tako kod Sretoje ulaziti! Na nju mislite?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaka je i ona sto hoda koda jos je kolac uteralo,nosa kese po gradu,digne glavu,para nosem nebo.

      Izbriši
    2. Ja nikad nisam objavio njeno ime, a mnogo puta sam "eksploatisao" tu temu, no neka ostane da i drugi ljudi znaju da sam pisao ISTINU. Posebno oko toga da mi je Vujanović nezakonito prekinuo radni odnos kako bi svoju ljubavnicu doveo na radno mjesti visoke stručne spreme i mnogo veću platu od dotadašnje i sadašnje.

      Izbriši
    3. Samo mafija i kurve imaju pare.ahaha

      Izbriši
  39. Ko finansira proteste po Evropi,zna li se sta,posto kod nas to rade "stranci"???

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću