DODIK PONOVO IZMAJMUNISAO SKUPŠTINU: Odluka Predsjedništva BiH o agremanu njemačkom ambasadoru već stupila na pravnu snagu! (FOTO)

Ma kakvu odluku donijela Narodna skupština neće imati pravnog  dejstva zbog uveliko prekoračenog prekluzivnog roka. Odluka Džaferovića i Komšiča o dodjeljivanju agremana njemačkom ambasadoru već je stupila na pravnu snagu i jedino možemo govoriti o dilatantizmu poslanika spremnih na učešće u Dodikovoj novoj farsi.


borislav radovanovic blog

Nešto se odužilo održavanje 34. posebne sjednice Narodne skupštine RS povodom zahtjeva srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pa sam provjerio materijale za sjednicu objavljene na zvaničnom sajtu parlamenta. I tako otkrio pozadinu nove Dodikove političke prevare, na koju nisam upratio adekvatno reagovanje političkih subjekata Republike Srpske. Istine radi, nisam upratio ni reagovanja Šefika Džaferovića i Željka Komšića šta budi sumnje na unaprijed dogovorenu farsu.

Konkretno: Džaferović i Komšić 12.09.2022. mogli su svoju odluku o dodjeljivanju agremana njemačkom ambasadoru proglasiti pravno važećom obzirom da do tog datuma nisu dobili nikakav akt Narodne skupštine RS vezan za istu. Tim danom prekoračen je desetodnevni rok entitetskog izjašnjavanja i njihova osporavana odluka automatizmom stupila je na pravnu snagu. Preostaje im samo formalno uručenje agremana.

U slučaju sumnji ili nerazumjevanja ovakvog tumačenja pravne stvari na donjoj fotografiji objavljujem sadržaj člana V 2. Ustava BiH na koji se pozvao Milorad Dodik i koji vrlo precizno utvrđuje rokove odlučivanja nadležnih tijela. Ovde nema govora o fakultativnom roku od 10 dana čije propuštanje nema pravnih posljedica, nego o prekluzivnom roku čijim istekom osporavana odluka stupa na pravnu snagu. I to će javnosti saopštiti nakon okončanja Dodikove ujdurme.


borislav radovanovic blog

Iz kopiranog člana ustava vidite da je Milorad Dodik imao trodnevni rok dostavljanja izjave o proglašenju štetnom odluke Predsjedništva BiH kojom se novom njemačkom ambasadoru dodjeljuje pravo vršenja funkcije u našoj zemlji. Poslovnik o radu predsjedništva mnogo je precizniji po pitanju rokova i nalaže dostavljanje izjave najduže 72 sata od okončanja sjednice na kojoj je odluka ponovljenim glasanjem donesena.

Po mom ubjeđenju Dodik planski nije čekao sa mehanizmima pobijanja odluke donesene preglasavanjem, nego je 02.09.2022. godine, NA DAN SJEDNICE, iskoristio svoje pravo. Ispod postavljam fotografiju njegovog podneske datiranog kako je prednje navedeno i sa te strane nema prostora za drugačija tumačenja. Znači, sa 2. septembrom počeo je teći desetodnevni rok u kom je skupština morala održati sjednicu i donijeti svoju odluku. Čak i kad bi hipotetički govorili o narednom danu kao početku propisanog roka opet je Narodna skupština najkasnije 12.09.2022. godine morala odlučiti.


borislav radovanovic blog

Vidite da sam crvenom linijom podvukao datum dostavljanja Dodikove izjave generalnom sekretaru Predsjedništva BiH kom je ustavom i poslovnikom naloženo da ODMAH istu proslijedi ostalim članovima predsjedništva i Narodnoj skupštini. Ponavljam: kad bi rok "odmah" hipotetički podveli pod naredni dan UPUĆIVANJA PODNESKA Narodna skupština je zasjedanje i odluku morala realizovati najkasnije sa 12. septembrom. Održavanje posebne sjednice zakazane za 14.09. o.g. nema nikakvog smisla zbog prekoračenja prekluzivnog roka.

Poslovnik o radu predsjedništva preciznije propisuje rok od 240 sati od momenta upućivanja izjave unutar kog parlamentarno tijelo mora donijeti odluku. Kada ustav i poslovnik utvrđuju da odluka donesena preglasavanjem neće imati učinka (postaje ništava) podrazumjeva kumulativno ispunjenje oba uslova - i dvotrećinske većine i roka do 240 sati od momenta upućivanja. Prekoračenje roka ima istu pravnu posljedicu kao i izostanak dvotrećinske većine potvrđivanja izjave člana predsjedništva - osporavana odluka stupa na pravnu snagu.


borislav radovanovic blog

Sa gornje fotografije vidite da je Dodikov zahtjev Narodnoj skupštini jednako datiran sa 2. septembrom, zbog čega opet možemo jedino govoriti o prekoračenju roka kojim ovo tijelo gubi mogućnost donošenja validne odluke. Propuštanje roka, po svemu sudeći namjerno, za posljedicu ima stupanje na pravnu snagu ranije odluke kojom se njemačkom ambasadoru dodjeljuje agreman. Šta i jeste bio Dodikov krajnji cilj - uz još jedno majmunisanje skupštine na kakva smo od njega davno navikli.

Ukoliko odnarođeni poslanici sutra potegnu pitanje besmislenosti održavanja sjednice i donošenja neustavne odluke Milorad Dodik ima "izlaznu strategiju". Naime u svom podnesku jasno je naznačio krajnji rok u kom se sjednica mora održati, na osnovu čega može iskritikovati skupštinsko rukovodstvo za štetne posljedice. Mlađani Šulić će biti "žrtva" napada i pozicije i opozicije, no već je navikao na slične marifetluke svog stranačkog šefa.

Po meni najveći problem proizilazi iz pitanja: jesu li narodni poslanici adekvatno protumačili propisane rokove i posljedice njihovog propuštanja? Ili će to shvatiti tek nakon ove objave? Kažem: nisam upratio adekvatne izjave, ali uz mogućnost da sam to naprosto propustio. Žali bože društva ukoliko se uspostavi da su moja pravna tumačenja i predviđanja ispravna, jer kako startno ukazah, provjere materijala za sjednicu preduzeo sam samo zbog utiska da se ovaj proces predugo odvukao.




Primjedbe

  1. Жали боже права да га свако узима у уста...текст да не може бити глупљи тако да је коментар сувишан...углавном аутор нема појма, у најмању руку, о управном поступку и роковима, од када теку и када престају. Према његовом тумачењу нпр. нико неби стигао да се жали на некакво рјешење јер рок тече од датума доношења а не од датума пријема. Е сад би аутор требао одговорити на питање шта ако је Народна скупштина запримила акт 5.9.2022.године и ако се тај дан рачуна као дан упућивања што би било сасвим нормално пошто је 2.9.2022. био петак након кога је услиједио викенд, као што би било нормално и да се од дана пријема рачуна рок од 10 дана . Па да није тако мислите ли да Џаферовић и Комшић неби већ реаговали ,,на сва уста,,. Јадно да јадније не може бити.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo !!! Vidi se da ste skolovani pravnik, a ne kao Boro pravnik iz zandarske prakse iz njegove generacije 85 % policajaca ne znaju vise od 20 % zakonskih tacaka pa ni sam on, dokazao u vise tumacenja !!! Ali za 90 % naroda to prodje jer ljudi ne znaju a kad naidje pravnik kao Vi stjera ga u misju rupu ! Tako Boro pravnik tumaci saobracajku slijetanje sa puta bio pjesak na putu, nije bilo dovoljne udaljebosti od asvalta i bankine a zakon striktno kaze prilagodi brzinu uslovima na cesti jer po borinom pravu ako na auto putu vidis udes ti zagaj i dalje 130 km/h jer taj udes ne smije biti na auto putu kazem pk borinom zakonu. Svaka cast za Vas komentar

      Izbriši
    2. Slažem se da je jadno kad IDIOTI tumače pravo. Idioti bi pravo veta clanova predsjedništa podveli pod upravni postupak. Ne znam samo da li bi promjenili entitetski ili drzavni ZoOUP. Kakvi retardi. Ova pravna materija propisana je ustavom i poslovikom čije norme navodim u tekstu, a koliko je rok strogo propisan vidimo po krajnosti od 240 sati od MOMENTA UPUĆIVANJA. Generalni sekretar Predsjedništva u roku ODMAH, znači istog dana izjavu Dodika proslijedio skupštini. I kako kazem i tekstu kada bi HIPOTETIČKI taj rok odložili do narednog dana 12. septembra je isteklo 240 sati, nakon čega slijede posljedice propustanja roka. Kakav vikend i kakve gluposti vo valjate iz upravnih postupaka kojo sa ovom materijom nemaji blage veze.

      Izbriši
  2. Evo dakle jedno stručno pitanje ili bolje rečeno pitanje sa kojim muku muče policajci a i tužioci pa da nastavim danas sam čitao da je u policiji priveden neki čovjek kod koga je pronađena automatska puška i 96 metaka municije.Šta je interesantno da je to lice uslikano i stavljeno na društvene mreže sa automatskom puškom u rukama.Dalje to lice koje je držalo pušku prijavilo je toga koji ga je fotografisao i okačio tu sliku na društvene mreže.Po onome što pišu novine tužilac je naredio da se i protiv lica koje fotografisalo drugo lice sa puškom i okačilo na društvene mreže podnese prijava za nezakonito fotografisanje.Pitanje za Boru da li je lice koje je fotografisalo drugo lice sa sa automatskom puškom u rukama i okačilo fotku na društvene mreže počinilo krivično djelo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lice sa puskom u zatvor, a fotografa isto na malo manji rok !!! Cuj slikao drugog sa puskom pa objavijo na fb sta je poruka te slike ?!

      Izbriši
    2. Kako ne bih davao diskutabilne odgovore nasao sam to saopstenje i pročitao. Ne mogu vjerovati da je tužilac mogao izvaliti takvu gkupost. Jeste dankpd neovlaštenog fotografisanja stoji okolnost po kojoj je "žrtva" dovedena u posebno nepovoljan položaj, a pokretanje krivicnog postupka jeste posebno nepovoljan polozaj. No mi ovde ne govorimo o žrtvi fotografisanja kakva neskrivljeno trpi posljedice, nego o počiniocu krivivnog djela. Pocinjenjem djela sam je sebe doveo u "posebno neugodan polozaj" odnosno u skrivljenu stwtu. Pored toga vidimo neiskustvo tuzioca jer ce imati dva osumnjicena u postupku koji imaju motiva da se dogovaraji, medusobnp pomazu i brane kako znaju i umiju. Umjesto da ima jedno djelo, jednog pocinioca i jednog svjedoka koko razjasnjava kako je policija otkrila krivicno djelo. Ja sam u situacijama kada imam vise osumnjičenih a nemam svjedoka i tanak sam sa dokazima znao cak prepoloviti grupu i završiti priču tako da imam bar svjedoke. I to svjedoke koji odrađuju sta smo prethodno utanacili.

      Izbriši
  3. Meni laiku koliko je poznato, u rokove za podnošenje pismenih podnesaka javnim organima uprave, sudovima, tužilaštvima, itd, se ne ubrajaju dani vikenda i državnih praznika..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da je ovu pravni stvar moguće tumačiti kroz to sto vi pominjete ne bih ovako istupao. Rokovi su prekluzivni i propisani ustavom i poslovnikom o rafu predsjednistva, usljed cega nema mogućnosti primjene srugih propisa i princioa. Znam ja sve tebrokove koje pominjete i u kojim zakonima su propisani, pa i kakp se mogu "probijati" ili vracati na prethodno stanje. Nebrojeno puta sam to uspijevao pri pružanju pravne pomoći. No, ovob je materija kojase tice ustavom definisanih organa i njohovih medusobnih prava i obaveza, kalvu nije moguće tumačiti kroz druge propise ili pravna pravila. Imate tri clana predsjednostva i tri parlamenta kojima su dodijeljena posebna prava, nesto sta nema veze sa nicim drugim. Svako kompariranje sa drugim situacijama je notorna gkupost.

      Izbriši
  4. MeN. Mislim da je on izmajmunisao samo sebe kao sto to radi cijelo ovo vrijeme Ali ajde recimo da se drzimo naslova pa da nam odgovorite ako je on izmajmunisao NSRS ko bi danas poslije skupstine trebao da bude najveci majmun U stvari titula pripada Zunicu koji je sa veoma dobrim zeludcem dobio zadatak da istakne bijelu zastavu Ali koji bi redoslijed bio iza njega (drugo trece mjesto itd)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. MeN. Mogli bi i citaoci dati neki svoj sud Da napravimo neko glasanje Racunali bi se samo poslanici

      Izbriši
    2. Eto ja sam u tekstu naveo da ce se kola slomiti na Šuliću, a vi navodite Žunica i to mu dođe na isto. Kada sam kazao da će izmajmunisati skupštinu onda se podrazumjeva ko tamo čini većinu, a znamo kako opozicija već neko vrijeme reaguje na posebnim sjednicama. Dodik pravi majmunima one koji mu to dozvoljavaju i to čini tolikl dugo da se već jasno zna na loga se tu miski. Eto nobi podatam je da veto nije imao dvotrecinsku vecinu, ali je pozivija donijela zaključak kojim daje agreman. Tim zakljuckom mohu obrisati guzice jer taj akt nemaju kome poslati. Ono sta moraju dostaviti Predsjednistvu BiH jeste rezultat glasanja i time činjenicu da jr prethodna odkuka Džaferovića i Komšiča o postala pravno važeća. Jedan dio javnosti prepoznaće to kao Dodikov novi poraz, neki poput mene reći će da je u pitanju politikanstvo, no nkrgobim glasačima obo ce biti nobi "dokaz patriotizma" ili sta znam već. I to je naš najveći problem, ali nema šanse da sami sebi kažemo da smo narod niske kulture i još nižeg obrazovanja. Kad to shvatimo onda možemo početi raditi na obrazovanju i kulturi, pa nakon dosta truda nadati se prvim rezultatima

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću