HOĆEMO NAŠE PARE: Dodik na dobrom putu sa pogrešnim putokazom

Dodikov prijedlog doštampavanja 800 miliona vraća nas na moju ideju dijeljenja pomoći od 1 000 KM po stanovniku Bosne i Hercegovine. Iz samo ovog izvora moguće je podijeliti 300 KM po glavi, a ima prostora i za veće iznose. Doznajte probleme o kojima "ekonomisti" ćute.


borislav radovanovic blog

Ideja Milorada Dodika o doštampavanju 800 miliona maraka kakvima Bosna i Hercegovina "štiti" domaću valutu dopala mi se u njenom prvom dijelu. Zamisao da se tim novcem stvore robne rezerve Republike Srpske nikako mi se nije dopala i to iz više razloga. Prvo, znamo kako izgleda Dodikov sistem robnih rezervi i da je to unaprijed osuđeno na propast. Nema mogućnosti precizno izračunati koliku materijalnu štetu je Srpska pretrpila usljed prethodne pljačke robnih rezervi, ali zasigurno možemo govoriti o stotinama miliona maraka. Možda čak o 300 miliona maraka kao iznosu koji Dodik ovoga puta pominje da "pripada" Republici Srpskoj, koju je odavno izjednačio sa svojom personom.

Potom, sistem robnih rezervi ne bazira se na novčanim ulaganjima, nego prevashodno na kvalitetnim ugovorima sa domaćim proizviđačima i upravljanjem viškovima proizvoda, a po sistemu poticanja proizvodnje u onim esencijalnim granama ekonomije. Treba li podsjećati kako su na Farmalendu krave krepale od gladi? No, vratimo se na temu smislenosti ideje stavljanja u opticaj domaćeg novca do nivoa neto deviznih rezervi Centralne banke BiH.

Prvo valja istaći da je Zakon o Centralnoj banci BiH iz 1997. godine (bez obzira na dopune i izmjene)  davno prevaziđen, disfunkcionalan i direktno štetan. Ideja karensi borda (currency board) u odnosu na realnost globalnih financijskih tokova postala je notorna glupost. Danas nepobitno znamo da se od svjetske krize iz 2008. godine euro, kao ekvivalent vrijednosti naše marke, štampa bez pokrića i to u enormnim količinama. Hiljade i hiljade milijardi eura stavljeno je u opticaj tako što su štamparijama dati nalozi izrade novca mimo svih poznatih i priznatih međunarodnih sporazuma i pravila. Mi znamo da jednan euro vrijedi 1,955 KM, jer tako stoji u zakonu, no valja utvrditi vrijednost eura. Koja je stvarna vrijednost tih neto deviznih rezervi deponovanih kod Centralne banke?! Eura i dolara?!

U svojim tekstovima probleme nastojim predstaviti u njihovoj esenciji, ljudima objasniti suštinu iz koje mogu spoznati objektivnu istinu. Svjetska ekonomija kakvu danas poznajemo utvrđena je sporazumom iz Breton Vudsa (Bretton Woods) od jula 1944. godine. Dogovoreno je da dolar postane globalni ekvivalent obračunavanja plaćanja, ali po "zlatnom standardu" koji Američku centralnu banku (FED) obavezuje na deponovanje utvrđene količine zlata za svaki emitovani dolar. 

Niksonovim zakonom iz 1971. godine ovaj standard je ukinut i kreće štampanje i distrubucija dolara u enormnim količinama bez pomenutog pokrića u zlatu. To se posebno odrazilo na planu potonjih kreditnih mahinacija poznatih kao "evro dolari" i "petro dolari", a kulminiralo je razaranjem ekonomija ko zna koliko država iz vremena 90-ih godina prošlog vijeka. Najgore su bile pogođene države tadašnjeg Istočnog (socijalističkog) bloka i znamo kako se to odrazilo - jednom od najvećih pljački u istoriji čovječanstva.

Znači, preko pola vijeka planetarno prometujemo u "vakumu" izostanka valjanog međunarodnog sporazuma i pravila, a Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka predstavljaju lakrdije nad kakvima možemo i smijati se i plakati. Ova dva financijska instrumenta formirana sporazumom iz Breton Vudsa nastavili su vršiti svoju "funkciju" i nakon ukidanja dolarskog standarda dogovorenog 1944. godine. Onda financijski maheri pišu memoare u stilu "Bio sam plaćeni ekonomski ubica". Ukoliko ovakvo ukazivanje problema nije dovoljno možemo se vratiti na ranije oblike svjetske ekonomije po "standardu funte" i britanske globalne hegemonije, pa da povežemo period od slamanja Napoeona od danas kao jedinstvenu matricu PREVARA kakve trpi vaskoliko čovječanstvo. Govorimo o stvarima mojih stručnih specijalizacija.

Elem, vratimo se na onaj dio Dodikovih ideja koje mi se "dopadaju", gdje opet moram načiniti svojevrsni uvod. Moram javnost podsjetiti da sam 20. marta 2020. godine uhapšen jer sam dva dana ranije objavio tekst u kom sam upozorio javnost da će domaći vlastodršci "korona-ludilo" iskoristiti za novu pljačku. Danas je bespredmetno raspravljati jesam li bio u pravu kada sam ukazivao na predstojeće lopovije "u zaštiti zdravlja" ljudi. No vrlo brzo sam izašao sa idejom mnogo radikalnijom od ove Dodikove uz promišljanje da se u Centralnoj banci BiH nalaze naše pare. Nije to novac samosvojne banke, nego zajedničko dobro svih građana Bosne i Hercegovine!

Tekstom SJAJNA VIJEST IZ PREDSJEDNIŠTVA BIH: Svakom stanovniku po 1 000 maraka donacije već aprila 2020. godine zaintrigirao sam javnost mogućnošću doniranja novca radi premoštavanja krize nastale pandemijom korona virusa. Po preko 47 500 pregleda na blogu ovaj tekst privukao je očekivanu pažnju javnosti, a posebice jer je djelimično koncipiran kao "lažna vijest". Jedno vrijeme nisam htio priznati da je u pitanju čista izmišljotina jer je tekst sadržavao ideje kakve smo kao društvo trebali dobrano razmotriti. Nadao sam se da bi tako kreirana "vijest" mogla postati realnost. Pročitajte tekst pa ćete shvatiti i pravnu i ekonomsku osnovanost tadašnje ideje, pa čak i do nivoa tih "velikodušnih" TRI MILIJARDE maraka. Danas imamo mnogo grđu situaciju od onoga tada analiziranog, odnosno štetne posljedice ukazane tekstom.

Ovoga puta govorim o mnogo jednostavnijoj varijanti slične operacije - da odštampamo 800 miliona maraka i po stanovniku podijelimo oko 300 maraka. Nema Bosna i Hercegovina tri miliona stanovnika, određeni dio populacije naprosto neće aplicirati za ova sredstva i usljed drugih okolnosti možemo sasvim osnovano donaciju zaokružiti na 300 maraka po glavi stanovnika. Kako sam tvrdio aprila 2020. godine kao najbolji model suzbijanja ekonomskih kriza pokazalo se upumpavanje u potrošnju preko donacija stanovnicima, a šta smo najbolje mogli vidjeti iz zemalja čije valute su dolar i euro.

Uostalom, zna li neko državu koja radi premoštavanja krize izazvane korona pandemijom nije ovakvim donacijama pomagala odreda ili pojedine kategorije građana? Mislim da je na evropskom kontinentu Bosna i Hercegovina posljednja po tom vidu pomoći. Jok, nas uvjeravaju kako bi Dodikove "ideje" zemlju uvele u kategoriju kreditnog smeća, po viđenju Svjetlane Cenić. Nisam imao živaca pogledati tumačenje Jelene Trivić, a posebno jer se slažem sa Dodikom da ona pojma nema o ekonomiji. Ili ono "pojma" što ima ne iznosi javno kako se ne bi zamjerila pomenutim plaćenim ekonomskim ubicama. Možemo ući i u dublju analizu jednih i drugih stavova, pa neka javnost ocjeni čiji argumenti su jači.

Meni nije problem dokazivati da su "plaćene ekonomske ubice" 2006. godine na vlast dovele Milorada Dodika upravo računajući na prethodno uvedeni PDV i ekonomsko snaženje zasnovano na tom sistemu oporezivanja. Kada su iscrpili mogućnosti PDV-a prešli su na činjenicu da je naša zemlja bila jako malo zadužena i jednostavno primjenili matrice "grčkog scenarija" na novostvorenom srednjem staležu iz struktura budžetskih parazita. Nećete takve optužbe na Dodikov račun čuti od doktora ekonomskih nauka Trivićke, Radovića ili Cenićke jer to podrazumjeva zamjeranje sa centrima moći koji su produkovali današnju vlast, a njih jedino zanima da oni "zajašu" isto ekonomsko roblje. Da nije tako govorili bi o strukturalnim problemima i konkretnim rješenjima oslobađanja stanovništva od ekonomske prinude.

Ponavljam da sam protivnik Dodikovih nastojanja da novoodštamanim novcem ponovo mulja sa robnim rezervama, ali sam spreman braniti mišljenje da doniranje 300 maraka iz tog izvora svakom stanovniku Bosne i Hercegovine donosi vrlo konkretne benefite. Baš kao i da su sve te tvrdnje o opravdanosti karensi borda čiste idiotarije. Ljudi moji, novac u današnjem formatu je nešto prevaziđeno i biće zamjenjeno elektronskim novcem - čim velike sile okončaju trenutno odmjeravanje snaga. Nemaju Amerikanci čime slomiti Kinu i Rusiju, zbog čega će morati sjesti za pregovarački sto i dogovoriti nove odnose globalnog plaćanja. Sa zlatnom podlogom elektronskog novca. 

Nastaviće se...



Primjedbe

  1. Koliko dugo bi trajao efekt ove mjere?
    Pitam se, da je BiH normalna država, koliko bi razumnim upravljanjem moglo da se uštedi novca na mjesečnom nivou i usmjeri na prave adrese. Da li je to ikad iko računao?

    OdgovoriIzbriši
  2. RASPUCHIN : Прочитах овај текст и мораћу реаговати као онај “анонимни” који форсира цитате. Бориславе , упадаш у контрадикторности а оправдање се може наћи само у добрим намјерама па кажеш :

    “Potom, sistem robnih rezervi ne bazira se na novčanim ulaganjima, nego prevashodno na kvalitetnim ugovorima sa domaćim proizviđačima i upravljanjem viškovima proizvoda, a po sistemu poticanja proizvodnje u onim esencijalnim granama ekonomije. Treba li podsjećati kako su na Farmalendu krave krepale od gladi?”

    Ово би значило да у Р. Српској нема производње осим гаса који испуштају запослени на “државним јаслама” , при томе мислим на прдеже које немилице пуштају. Како онда можемо сватити слиједећу тезу :

    “Kako sam tvrdio aprila 2020. godine kao najbolji model suzbijanja ekonomskih kriza pokazalo se upumpavanje u potrošnju preko donacija stanovnicima, a šta smo najbolje mogli vidjeti iz zemalja čije valute su dolar i euro.”?

    Те земље које упумпавају у потрошњу имају властите производе и помажу своје фабриканте па и чобане (као што сам и сам) а код нас би се новац упумпао само у увозничке лобије и ту би све стало. А ти “увозници” увозе сво смеће и отпад који се не може продати у Европи. Али баш све почев од хране , одјеће , обуће па све до технике. Када би народ знао колико од свих нас , ти увозници , праве будале свако би дао тих “својих” 300КМ да се направе нови затвори за све те лопове и битанге.
    Да , поменуо си , у прошлом тексту , Вилијама Енгдала (на кога сам упућивао слушаоце некадашњег БИГ-радија прије десетак а сигурно и више година) и то је добро али и он није баш све написао па тако и у твојој анализи финансијских малверзација , кроз историју , недостаје неколико битних ставки. Прва од њих је “дојч-марка” а сљедећа је начин на који је уведен “Евро”.
    Са осталим бих се и сложио а посебно са БН-економистима који имају властите калкулације исто као и Додик. А Додик? Па он је , са својим ментором пок. Бориславом Микелићем , пљачкао “Робне резерве РСК” много прије него се дочепао истих у Р. Српској а то сви избјегавају поменути. Дакле , и истина је селективна у зависности од интереса оног који исту презентује. Или да , можда , поменем “ране радове” друга Милорада Додика у спрези са , горе поменутим , ментором Микелићем? Ти “рани радови” су му обезбједили оних пе’-шест станова у Београду као што су и Микелићу обезбједили вилу у , истом том , Београду а човјеку којим им је уновчио силне вирмане су обезбједили стан у Великој Горици и нови аутомобил више класе.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)