PUTINOV CILJ: Rusija sa Ukrajinom ponovo svjetska super-sila! (FOTO)

Sve više stručnjaka bezbjednosti iznosi mišljenje da je Putinov plan vojno zaposjedanje cijele Ukrajine, jer je u pitanju prostor koji Rusiju određuje između regionalne i svjetske sile. Šta to praktično znači prezentujem vlo jednostavnom mapom.


borislav radovanovic blog

Zbignjev Bžežinski, vodeći ideolog Zapada u projekcijama imperijalnih širenja zastupao je mišljenje da Slaveni kao relativno malobrojna etnička grupa posjeduju ogromne teritorije i svjetski vrijedne prirodne resurse. I da im Zapad to ima pravo OTETI! Već početkom 90-ih godina prošlog vijeka imali smo priliku vidjeti šta to praktično znači, sve sa podjelama i zavadama na kojima je Bžežinski zasnivao svoje ideje. Zato smo umjesto uspostavljanja čvrstog panslavenstva kao okosnice samoodbrane postali puke kolonije zapadnih hegemona.

Pomno sam ispratio svaobuhvatno izlaganje Vladimira Putina o istorijskoj nepravdi kakvu je boljševička vlast načinila Rusiji i ruskom narodu. Neke Putinove navode pominjao sam u tekstovima o aferi "Ikona" i značaju tog majušnog predmeta za kozačku tradiciju. Zamislite šta tek Rusima znače crnomorski gradovi koje su oslobađali od turske imperije i čak sami izgradili, kako sam tada pisao (vidi: DODIKU NA ZNANJE: Ikona svetog Nikole je predmet ruske nacionalne baštine ). Ovim dolazimo do suštine problema.

Još od antičkih vremena datira geostrategija po kojoj uspostavljanje kontrole nad Crnomorskim regionom čini pretpostavku OSVAJANJA SVIJETA. Znamo kako su "NATO jastrebovi" manipulativno ubjedili čovječanstvo da su Sjedinjene Države super-sila i apsolutni svjetski gospodar - pored činjenice da vojnički nikad nisu zagospodarili Crnomorskim regionom, pa čak ni "Tradicionalnim Balkanom" koji neki stručnjaci svrstvavaju u taj region. Znači, Amerikanci nisu stvorili ni elementarne pretpostavke globalnog zaposjedanja u onom realnom i vojničkom smislu, a mantre dođu i prođu. 

Kako vidite na podnaslovnoj fotografiji najvećim obalnim pojasom Crnog mora gospodarile su Turska i Ukrajina - koja je do 2014. godine bila pod kakvom-takvom ruskom kontrolom. Znamo koliko je Turska posljednjih godina osamostalila se u odnosu na SAD i NATO, iliti zbližila sa Rusijom. Za mjesec-dva pogledajte kako će Erdogan dočekati Putina u već utanačenoj posjeti i pozdraviti novog sugospodara Crnog mora. Nakon ruskog zaposjedanja Ukrajine, kada i čime Rusija vraća status globalne super-sile, gdje se priobalje Crnog mora na mapi predstavlja crvenim i zelenim linijama. Turska ovim novouspostavljenim odnosima na terenu jača poziciju regionalne sile, dok Rusija izlazi iz tog statusa i prelazi na fazu etabliranja super-silom budućnosti.

Amerika je hiljadama milja daleko, a Nova Rusija postaje prvi susjed, pa vi vidite hoće li "Sultan" Erdogan nastaviti savezništvo sa Vladimirom Velikim - kako sam u svojim tekstovima davno nazvao Putina. Objašnjavajući kako Južni tok postaje "Južni-Nabuko tok" pod nazivom Turski tok, odnosno kako interesi određuju budućnost takvih geoenergetskih projekata. Jednako kao i Koridor 10 (cestovno-željeznički). Koga zanimaju moje tadašnje procjene spram današnjih realnosti može na mom blogu i brojnim specijalizovanim portalima potražiti nekoliko desetina analiza. 

U shvatanju značaja Ukrajine valja prvo razjasniti zašto su "NATO jastrebovi" prije osam godina započeli FID operaciju tada objašnjenu tekstom Ukrajinska zamka za Putina. Na mapi podnaslovne fotografije plavom linijom označio sam današnje granice evropske Rusije i vidite kako Ukrajina čini "meki trbuh" ili položaj budućih zaposjedanja tog najvažnijeg dijela ove ogromne zemlje. Državnim udarom i uspostavljanjem marionetske vlasti Sjedinjene Države i saveznici ispoljili su agresorske namjere prema Rusiji, nakon sličnih pokušaja preko Gruzije i brojnih postsovjestkih država današnjih članica NATO. Plavim strelicama na mapi pokazani su pravci ugrožavanja i napada, tako da svako može procjeniti kakvu prijetnju su pomenuti potezi predstavljali za evropsku Rusiju.

Kada određeni prostor uvedete u ratno stanje valja račinati i sa posljedicama poput temeljno promjenjenih odnosa u slučaju pobjede vašeg protivnika. Sad na mapi pogledajte granice Nove Rusije u neraskidivom savezu sa Bjelorusijom i zaposjednutom Ukrajinom. Zapad je neuspjelom "obojenom revolucijom" i svojim sankcijama Lukašenka doveo u današnju poziciju - saučesnika u osvajanu Ukrajine. Vidite kako Rusija postaje neposredni komšija Evropskoj uniji, dok crvene strelice na gornjoj mapi pokazuju predstojeće pravce vojnog djelovanja u slučaju širenja rata. 

Znači, Putinovu prijetnju o razaranju svakog ko ugrozi njegove snage i operacije ne treba posmatrati samo u kontekstu aktuelnog zaposjedanja Ukrajine, nego i spram daljih "ideja" suprotstavljanja kada izbije na granice EU. Svi su imali priliku vidjeti kako oružane snage munjevito na terenu sprovode Putinove dekrete. Jesu li u potpunosti ili u najvećem dijelu već uništene ukrajinske vazdušne i protivvazdušne snage prilično je irelevantno obzirom da sa te strane neće biti ozbiljnog otpora. Svakog momenta stižu nove informacije o zaposjedanju aerodroma. Normalno, takve operacije nisu u cilju "odbrane" Dombasa, koji Putin nekonvencionalnim snagama sasvim uspješno brani osam godina.

Jedan od važnih poteza jeste rusko iskrcavanje u Odesi, šta uz već osvojeni Krim, pokazuje namjeru preuzimanja pune kontrole nad Crnim morem ili bar dovođenja u jako nepovoljnu poziciju Rumuniju i Bugarsku kao članica NATO. Na donjoj fotografiji vidite kako sam u jednom ranijem tekstu predstavio raspoređivanje dva baraljoina sistema S 400 na tlu Srbije, pored već postojećih u Turskoj (4 bataljona) i Siriji (2). Kada ovako pogledamo te moćne ruske PVO sisteme nije teško pretpostaviti ko kontroliše nebo nad Crnomorskim regionom - sve sa "Tradicionalnim Balkanom". 


borislav radovanovic blog

Znači, poučeni iskustvom sa Lukašenkom na strani Zapada trebali bi ozbiljno promisliti o posljedicama pritisaka na Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Niko normalan ne priželjkuje da Srbija i Bosna i Hercegovina postanu baze ruskih geostrateških planova, ali bi za sve bilo korisno ispoštovati srpsku vojnu neutralnost. Valjalo bi da Željko Komšić i Šefik Džaferović pročitaju ovaj tekst i promisle o svojim nebuloznim izjavama "svrstavanja" uz Ukrajinu. Posebice u kontekstu činjenice da Putin ima izvanredne sporazume i čvrsta savezništva sa desetinama većinsko muslimanskih zemalja, preko kojih će "disciplinovati" južnoslavenske muslimane. 

Nakoko nije "normalno" da Bakir Izetbegović odbija u pregovore o budućnosti Bosne i Hercegovine uključiti svog kuma "Sultana" Erdogana, no kada ga gledamo kao puku marionetu američke i britanske ambasade (ne nivoa države nego ambasade!) imamo mnogo jasniju sliku. Njemu bih, kao i svima drugima, preporučio da pročita nedavni tekst HOĆEMO NAŠE PARE: Dodik na dobrom putu sa pogrešnim putokazom gdje iz ugla monetarne politike objašnjavam globalne probleme i kakva nas budućnost čeka. Tekst je kompatibilan sa današnjim tumačenjima geopolitičkih promjena preko rata u Ukrajini.

U završnici valja objasniti i suštinu Putinovih planova. Vrlo precizno je kazao da je jedan od njegovih primarnih ciljeva osloboditi Ukrajinu od neonacističkih snaga koje su državnim udarom preuzele vlast i zemlju uvele u oružane sukobe. Neće ih morati mnogo goniti obzirom da će ti "protivnici" sami pobjeći, kao što su Ukrajinu već napustili njeni milijarderi. Nakon slamanja aktuelne vlasti možemo kao u slučaju Krima očekivati referendume u kojima će se stanovništvo svrstati uz nove gospodare. Ovde ćemo imati mnogo više političkih poteza i specijalnih operacija, negoli klasičnih ratnih dejstava, a naprosto jer prosječnom Ukrajincu je zadnjih osam godina teško dozlogrdio jaram zapadnih kvislinga. Pravoslavni Ukrajinci i pravoslavni Rusi lako će se dogovoriti oko budućnosti države.

Na gornjoj mapi crnom isprekidanom linijom označio sa Turski gasovod, ali i grubu liniju obnove ukrajinskih gasovodnih postrojenja prema Evropi. To nas vraća na raniju okosnicu ukrajinske ekonomije, pored poljoprivrede i metalske industrije, šta je odreda uništeno. Ima Ukrajina razvojnih potencijala u domenu proizvodnje, čak i visoko softiciranih tehnologija, a njen geografski položaj sam po sebi određuje tržišta - i evropska i ruska. Sa tim faktorima Putin mnogo više kalkuliše, negoli promišljanjima o klasičnoj okupaciji i enormnih troškova takvog oblika gospodarenja. U tom smislu ima zaista respektabilna iskustva i znamo kako je ranije neprijateljske etničke ili vjerske grupacije pretvorio u "veće Ruse od samih Rusa". Vidite kako Čečeni čine njegove udarne snage.

Znam da će prednje navode mnogi protumačiti kao "utopističke", no ubjeđenja su vrlo diskutabilna kategorija. Eto čovječanstvo su uvjerili da postoji samo jedna super-sila, koja suvereno vlada svijetom, a primjenom elementarnih bezbjednosnih doktrina vidimo da Sjedinjene Države nisu zagospodarile ni Crnomorskim regionom kao POLAZIŠNOM TAČKOM takvog pozicioniranja. Smiješno. Vidim da po "londonskoj berzi" vrijednost dolara raste, dok rublja vrtoglavo pada, na šta se Rusi mogu samo nasmijati obzirom da je u pitanju njihovo unutrašnje platežno sredstvo, a nagomilanih dolara u svojim trezorima imaju poprilično. Elem, Kinezi su velemajstori u korištenju dolara protiv njihovog "vlasnika" i poslovično trljaju ruke zbog ovakvih financijskih manipulacija. I kupuju zlato u pripremanju za eru elektronskog novca.

Nije moguće ovakvim tekstovima uvjeriti ljude u složene društvene procese globalnih razmjera, no to meni nikada nije bio cilj. Ključno je ljude navesti na razmišljanje, jer onima koji razmišljaju nije lako manipulisati. Nezapamćenu kontaminaciju kolektivne svijesti jedino je moguće savladati razmišljanjem, a takav proces najbolje se postiže ČITANJEM. Odlično znam kako lako se na ljude utiče primjenom audio-vizuelnih sadržaja, pa čak do metoda hipnoze i sugestije, kao i zašto takvi oblici javnog diskursa imaju mnogo više pregleda od mojih pisanija. No, nije mi cilj ljude mantrati, nego NATJERATI na razmišljanje kroz čitanje, ma kako bila malena ciljna grupa sa kojom komuniciram. 

Nastaviće se...

Primjedbe

  1. Боро, на мапи си заборавио Калињинград....како то да ти се деси?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izvini molim te, priznajem tu "grešku". Normalno, pod pretpostavkom da je u pitanju dobronamjerna šala.

      Izbriši
  2. Lj947
    Poštovani Borislave, svaka čast na analizi postojeće situacije u odnosu Rusije i Ukrajine i ostatka svijeta (velikih sila). Mislim da nisu dorasli Putinu u situaciji koju su sami isprovocirali.
    Srdačan pozdrav i svako dobro Vama i Vašoj porodici.

    OdgovoriIzbriši
  3. Toma,
    Borislave, sa zadovoljstvom čitam tvoje tekstove, imaš dara za analizu, a kao rezultat tvojega obrazovanja i iskustva...
    Valjda će ova dešavanja oko Ukrajine, mnogima otvoriti oči da počnemo stvari nazivati pravim imenom( mislim kod nas u BiH). Vrijeme je da se dogovorimo na osnovama Dejtona i da krenemo raditi na ekonomiji i razvoju.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala i slažem se da moramo dobrano razmisliti o svojoj budućnosti. Uostalom, od prvih protesta u Ukrajini objavio sam kako je sve to u funkciji eskalacije sirijskog rata i jačanja Islamske države, pa sve do toga kako će se ta dešavanja reflektovati na Balkanu. Znate, te 2014. godine objašnjavao sam da će Crna Gora i Makedonija ući u NATO, a da je Bosna i drugačijem statusu pošto je NATO u našoj zemlji. I da je sve to u cilju opkoljavanja Srbije. Tada se nije moglo znati kakvu politiku će sprovesti Vučić, odnosno hoće li iskoristiti mogućnosti kakve donosi takva situacija. Sa DOS-ovom politikom danas bi bili u ozbiljnim problemima iako tek u funkciji marionete Zapada. Sa Vučićem vidimo koliko se Srbija digla i na unutrašnjem i na međunarodnom planu. Ja Vučića često kritikujem, ali ne pada mi na pamet osporavati njegove očigledne uspjehe.

      Sto se tiče Dejtona mislim da bi taj format trebali početi PREVAZILAZITI, a najbolji koncept koji imamo kao nadgradnju je OTVORENI BALKAN. Ukoliko bi BiH u punom kapacitetu ušla u program Otvorenog Balkana samo po sebi došlo bi do smanjivanja potrebe za konceptom dva entiteta i tri naroda, te jačanja ingerencija države, ali na onim zdravim osnovama jačanja ekonomije, pojednostavljivanja odnosa među državama i jačanja institucija. Da ne govorim kako bi se sve to odrazilo na planu investicija jer sigurnost i jednostavnost u djelovanju su najbolji faktori privlačenja ozbiljnih investitora - ma odakle dolazili.

      Izbriši
    2. RASPUCHIN : Боро , тешко си ме разочарао. "превазилажеље" Дејтона је по нас погубно а тек је то она Вучићева небулоза позната као "Отворени Балкан". Ако неко жели потпуни нестанак Срба , са тзв. Балкана , онда је то најбољи рецепт. Једино нисам сигуран , да ли је то Вучићева идеја или му је неко написао сценарио који он проводи?

      Izbriši
    3. RASPUCHIN-u Vidi, Republika Srpska nastala je kao ad hok sredstvo samoorganizovanja Srba u situaciji raspada ili razbijanja SFRJ. I nije to naš "izum" nego je prepisana ideja Srba u Hrvatskoj. Da nije postojala ugroženost srpskog naroda nikom ne bi padalo na pamet mijenjanje dotadašnjeg stanja. Znači, Republika Srpska je posljedica nečega šta po difoltu ne bi trebalo trajati vječno, odnosno kad Srbi u BiH budu sigurni do nivoa prestanka potrebe za ovakvim "sredstvom" Republika Srpska biće formalno ukinuta ili PREVAZIĐENA. Posebno zbog postulata da svaka država teži ka što jednostavnijem i funkcionalnijem uređenju, a ti procesi uvijek podrazumjevaju ukidanje nepotrebnih administrativnih i budžetskih subjekata. Za zaštitu prava naroda u državama sa više konstitutivnih činilaca dovoljni su domovi naroda u parlamentima. Mi smo daleko od toga, ali problem nije u procesu, nego u dužini trajanja SUKOBA. Nismo mi okončali etničke sukobe i to nam valja priznati kao polazište, a kad u tome uspijemo struktura institucija biće sasvim drugačija. Ili ćemo otići u drugu krajnost labave konfederacije ukoliko se država ne uspije razviti onako kako bi trebalo po DOBROJ PRAKSI modernih društava. Znači, imaš samo dva puta (koncepta) u kom će jedan kad-tad nadvladati drugi.

      Izbriši
    4. RASPUCHIN : Историја је показала да има више начина рјешавања кризе , почев од NDH па до акције "Drina 95". Бивша држава је накарадно направљена јер је потпуно аболирала усташке злочине а то су урадили "револуционари". Скоро 1,5 милиона Срба је убијено (или погинуло) али и више од 300.000 Италијана у Истри је нестало у фојбама или протјерано у Италију. Забрањен је повратак за више од 250.000 Срба на властита огњишта на Косову и Метохију а насељен је огроман број шиптара. И да не набрајам даље "искуства" из прошлости. Да су формиране бар две поркрајине у 'рваЦкој , Крајина и Истра , никада се не би "распала" та држава је би је , управо 'рвати чували. Овако ...
      Мислим да те идеологија малчице кочи у потпуном сагледавању ствари али и , евентуални , недостатак обавјештености о неким битним чињеницама? Или ... , можда су ти чињенице и познате али манипулишеш , из само теби знаних разлога.

      Izbriši
  4. Sav slobodarski svijet treba da bude na strani Rusije. Ta patološka želja, bolesnog Zapada za svojom izuzetnošću treba da bude srušena ko kula od karata. I oni koji su bili na strani Hitlera mislili su da je to "slobodarski" novi svijet i baklja nove demokratije. Tako i danas, ovi klinički idioti sa Zapada bruje ko Hitler da su oni ti koji su "dobri momci" a činjenica je da su oni replika Trećeg rajha. Više nego ikada Rusija treba da ih samelje. Više nego ikada treba javno biti na strani Rusije koja udara po nacistima i fašistima. Kakve su to bolesne glave u prilog tome govori činjenica da je umobolnik Soroš napisao, parafraziram: svaka čast hrabrim Ukrajincima koji se hrabro bore isto kao što su to činili Mađari 1944. godine protiv sovjetske invazije i Sarajevo 1993.
    Dakle, klinički idioti Soroš javno hvali mađarske fašiste i povlači paralelu između njih i današnjih nacista u Ukrajini. Pametnom dosta, a Rusija takve treba da samelje!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)