MEGAAFERA: Koliko je Republiku Srpsku koštao "papak" Darko Banjac?


Marko Pavić najavljuje "provjetravanje" DNS-a, ali očigledno bez hrabrosti da se suoči sa kriminalčinama odreda pod kontrolom Milorada Dodika. Bar u slučaju transfera Darka Banjca iz SDS-a u DNS odlično je Paviću poznato kakav (organizovani!) kriminal je počinjen uz Dodikov blagoslov i na štetu budžeta RS. Govorim o kriminalu zbog kakvog danas "papci-mangupi" Banjac i Nešić izvode ujdurme oko imenovanja DNS-ovog kadra u Savjetu ministara.


Bratstvo i jedinstvo "mangupa" 

Preko godine posmatram razaranje DNS-a - za kakvo sam još 2016. godine znao da će uslijediti. Naime, te godine i za potrebe lokalnih izbora MUP RS je u prikupljanju operativnih podataka posebno se fokusirao na "papke" koji su pristupili Marku Paviću.

Obzirom da na prostoru pod prijedorskom policijskom upravom nije moguće izvoditi takve stvari bez mog znanja razumljivo mogu govoriti o podacima prikupljenim za Borislava Bojića, Predraga Starčevića, Darka Banjca i niza sličnih "opozicionara". U ovom tekstu fokusiraću se na kriminalčinu Darka Banjca, a doći će na red i ostali.

Koliko je građane Republike Srpske koštalo političko konvertovanje Darka Banjca možemo prikazati kroz konkretne iznose i namještene poslove na štetu budžeta Republike Srpske. Govorim o muljažama kakve nisu bile moguće bez izričitog blagoslova Milorada Dodika.

Prvi posao vezan je za rekonstrukciju dionice magistralnog puta Prijedor-Dubica-Gradiška, koji je već poznat kao "Put Papaka". Ovu rekonstrukcija puta Javno preduzeće "Putevi RS" izveli su isključivo u funkciji kriminalno-koruptivne kupovine Darka Banjca i ostatka "papačke mafije".

Posao, koji po nekakvim opštim procjenama vrijedi 300 000 konvertibilnih maraka, "Prijedorputevi" naplatili su 950 000. Tadašnji ditektor "Puteva RS" Duško Gojić prvotno je odbio isplatiti toliki (budžetski!) novac, na šta su uslijedile direktne prijetnje Darka Banjca.

Banjac je očekivano vršio pritisak za izmirenje ovog posla jer je njemu isplaćen najveći dio dobiti ostvarene tim kriminalom. Vratiću se kasnije na ovaj posao, a prethodno moram razjasniti drugu muljažu Banjca i ostatka bratije.

Istraživački mediji (posebno "Žurnal" i "Capital") intenzivno su se bavili rekonstrukcijom Ulice Radimira Putnika u Dubici, ali, bar po dostupnim podacima, nisu uspjeli odgonetnuti o kom iznosu je tačno riječ. Čak ni o tome ko je dao pare za taj posao.

Poznato je da su suprotno zakonu "Putevi RS" nastupili u ovom poslu. Naime, nadležnost javne putarske firme Republike Srpske su isključivo magistralni i regionalni putevi, dok su ulice u nadležnosti lokalnih zajednica. Bez obzira na zakon "Putevi RS" dodijelili su ovaj posao (opet!) "Prijedorputevima".

Za neupućene: Vlada RS je za ovaj posao izdvojila 150 000 maraka, a isključivo u dogovoru sa Darkom Banjcem. Tadašnjem SDS-ovom načelniku opštine Dubica odlično je bilo poznato da su oba posla, rekonstrukcija magistralnog puta i pomenute ulice, namještena od strane Darka Banjca i za potrebe političkog konvertovanja. Kasnije je i sam Zlojutro napustio SDS i pristupio DNS-u.

Dakle, kupovina "papka" Darka Banjca samo kroz ova dva posla građane Republike Srpske koštala je 1,1 milion maraka - budžetskih sredstava. Špekuliše se da je sam Banjac zgrnuo 250 000 maraka keša i dva stana - po jedan u Beogradu i Banjaluci.

Ništa od toga Banjac ne bi prihodovao bez Dodikovog aminovanja, zbog čega danas mnogo više zastupa interese SNSD-a negoli stranke u kojoj je podpredsjednik. Posebice jer zna u čijim rukama su dokazi opisanog kriminala, pa i ko dominira policijom koja ga uvijek može optužiti za isti. Uostalom, zna ko je u posjedu njegovog "operativnog dosjea".

To je jedini motiv da se Banjac zalaže protiv oficijelnog kandidata DNS-a za Savjet ministara BiH, Draška Aćimovića, odanog Paviću. Umjesto njega Nenad Nešić i Darko Banjac pokušavaju pozicionirati nekog iz "papačke mafije" - pod Dodikovom kontrolom. Kao što su i sami.

Uvođenjem Nenada Nešića ova priča tek dobija mnogo ozbiljnije kriminalne konture. Pisao sam o tome kako su "Putevi RS" samo za 2017. godinu isplatili 6,7 miliona maraka "Prijedorputevima" i to nakon skandalozne arbitraže za koju je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija naplatio 30 000 maraka.

Moram podsjetiti da Milan Tegeltija i druga dva arbitra nisu mogli nastupiti u ovom arbitražnom sporu jer naprosto/uopšte nisu registrovani arbitri Privredne komore RS, a posebice spram pravilnika koji kaže da bar dva arbitra moraju biti registrovana pri Komori.

Tegeltija, Stanišić i Rakić nisu registrovani arbitri i ne mogu se baviti tom djelatnošću, zbog čega ni Arbitražni sud pri Privrednoj komori RS formalno nije mogao stati iza ovog postupka "nagodbe".

Međutim, to nije bila prepreka da Republika Srpska isplati "Prijedorputevima" spornih 6,7 miliona. Od narodnog novca lažnim arbitrima isplaćeno je 90 000 maraka. Toliko je koštalo da "pravni eksperti" odluče kako "Prijedorputevi" mogu bez tendera i ugovora zagrabiti u narodnu kasu Republike Srpske.

Kad je 2015. godina u pitanju, odnosno opisane muljaže Darka Banjca, "Prijedorputevi" preko poslova sa povezanim licima ostvarili su 600% ili 12 puta više dobiti od onoga šta su planirali. Interesantne su još neke stavke u dobiti za odnosnu godinu, a da imamo pravnu državu služba javne revizije i tužilaštvo bi to odavno procesuirali.

Valja još objasniti pogrešnu percepciju javnosti da su "Prijedorputevi" u vlasništvu ili pod jakom kontrolom Marka Pavića. Svi koji tako misle sa informacijama kasne dobrih 12 godina. U pitanju je mnogo gadna priča kakvom se neću javno baviti, ali mogu reći da stvari godinama nisu onakve kako to javnost vidi.

Izostanak reakcije organa krivičnog gonjenja spram prednje opisanog kriminala tek otvara apetite dubičke mafije nastale udruživanjem lopuža DNS-a i SNSD-a. Vidim kakve poslove Vlada RS planira za Dubicu u ovoj i narednoj (predizbornoj!) godini. Baš se SNSD-ov načelnik opštine dr Radenko Reljić redovito hvali izdvajanjima vlade.

Kada "papka" Banjca vidim u kombinacijama sa kriminalčinom ranga Radenka Reljića lako je pretpostaviti gdje će završiti gro narodnog novca koji Dodikova vlast izdvaja za "svoju" Dubicu. Ukoliko Darka Banjca percipirate kao kriminalca, vjerujte da je on tek "sitni početnik" spram Radenka Reljića.

Ima vremena da se bavimo Reljićevim kriminalom, ali mu prije toga moram nešto javno poručiti. Može i za mene angažovati kriminalce da mi polome ruke i noge, kako je to radio kada su prikrivali kriminal oko pustošenja šuma. No, valja mu znati da ja neću pobjeći kao vještak koji im se našao na putu povodom tog kriminala i za čije prebijanje su platili. Upravo suprotno...






Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić