Program reformi BiH potpisan na engleskom jeziku i stižu tri različita prevoda


Aktivisti SDS-a trebali su sarkastično na engeskom jeziku organizovati peticiju za objavljivanje Programa reformi BiH, a kako bi ispratili jezik na kom je ovaj dokument originalno sačinjen i potpisan. Ionako će građanima Republike Srpske biti prezentovan prevod dokumenta u "srpskoj verziji", a kakva različito glasi na bosanskom i hrvatskom jeziku. Program reformi odavno se nalazi u sjedištu NATO, a mi ćemo se baviti tek različitim prevodima i to je javnost dosad mogla shvatiti.



U organizaciji Srpske demokratske stranke (SDS) započeto je potpisivanje peticije kakvom se traži objelodanjivanje Programa reformi BiH usvojenog od strane Predsjedništva BiH. Iskreno, ovim činom opozicija samo pokazuje koliko ne razumije stvarna dešavanja oko pristupanja Bosne i Hercegovine Sjevernoatlanskom vojnom savezu.

Bilo bi neozbiljno nabrajati desetine imena zvaničnika NATO alijanse i predstavnika ambasada (posebno zemalja Kvinte), koji su se javno izjasnili oko Programa reformi BiH. Po njihovim izjavama vidimo da znaju sadržaj, a kako je to moguće ukoliko je dokument zaključan u sefu Predsjedništva BiH?

Znaju jer su u posjedu dokumenta, odnosno jer su i sačinili isti na engleskom jeziku. Članovi državnog predsjedništa potpisali su "program" za kakav samo nagađaju kako glasi u prevodu. Pa iz izjava Dodika, Džaferovića i Komšića lako je zaključiti da tek mantraju o onome šta su potpisali. I oni prvo moraju razmotriti prevod dokumenta.

Potom će svaka "strana potpisnica" dokument prevesti na jezik naroda koji predstavlja, normalno prilagođeno prezentaciji prihvatljivoj sopstvenom biračkom tijelu. Međutim, suština podvale ne leži u samom Programu reformi BiH, nego u stvarnom slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Za upućivanje ANP, tog standardizovanog dokumenta dalje realizacije MAP ugovora, nadležan je Savjet ministara BiH, a pobliže Ministarstvo odbrane. I to ministarstvo će bez velike pompe u Brisel dostaviti davno sačinjeni ANP, a na drugoj strani biće tretiran kao program za 2020. godinu.

Dakle, kontraverzni Program reformi je tek čin demonstracije moći zemalja Sjevernoatlanskog saveza, a u svojoj sadržini "govori sve i ništa". Iz Radmanovićevog pisma iz 2009. godine vidjeli smo kako izgleda ( jedna stranica sa par rečenica) dokument Predsjedništa BiH povodom vojnog opredjeljenja.

Sporni dokument aktuelnog predsjedništva napisan je na 25 stranica upravo kako bi sakrili stvarne obaveze države prema NATO, te zbog omogućavanja "jezičkih" manipulacija. U stvari sve se ionako svodi na tumačenja i to smo dosad morali naučiti.

Vjerujte da nakon objelodanjivanja ovog "programa" nećemo znati ništa više od onoga šta je već javno saopšteno. Posebno jer će se pojaviti najmanje tri verzije dokumenta, odnosno tri prevoda na jezike "konstitutivnih naroda". A znamo kako se ovde tumače "slovo i duh" svega šta politički predstavnici potpišu.

Znači, desetine i desetine međunarodnih zvaničnika već se javno odredilo spram dokumenta koji je navodno zaključan i strogo čuvan u sefu državnog predsjedništva. I to je nepobitna činjenica, odnosno dokaz kako nas predsjednički trojac laže. Nema dalje.

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)