Dodik definitivno potpisao ANP!

Objavljivanjem "Programa reformi BiH" Milorad Dodik potvrdio je moju procjenu da će javnosti ponuditi "srpsku verziju" tog dokumenta. No, prevara mu nije uspjela. Iz strukrure i sadržaja dokumenta nedvosmisleno vidimo da je u pitanju Godišnji nacionalni program (ANP) daljeg provođenja Akcionog plana članstva u NATO (MAP). Upravo kakve su godinama u Brisel slale Crna Gora ili Hrvatska.



Najavio sam da će javnosti biti predstavljene najmanje tri verzije "Programa reformi" potpisanog od strane Predsjedništva BiH, ali tek nakon "prevođenja" dokumenta sa izvornog engleskog. Ili neko doista vjeruje da su Džaferović i Komšić potpisali ćirilični dokument - kakav Dodik pompezno predstavlja?!

Samo krajnje naivni mogli su vjerovati kako će predsjednički trojac kopirati originalni akt i takav predstaviti javnosti. No, nema potrebe čekati "verzije" dokumenta na bosanskom ili hrvatskom jeziku jer iz Dodikove prezentacije vidimo o čemu je riječ.

Bar struku nije moguće prevariti. U pitanju je Godišnji nacionalni program (ANP) kojim Bosna i Hercegovina nastavlja realizaciju MAP ugovora sa Sjevernoatlanskim vojnim savezom. Za neupućene ANP u biti i jeste program reformi određene države za datu godinu u procesu pristupanja NATO, tako da naziv dokumenta odgovara i u Dodikovoj verziji (Program reformi).

Kako sam to u tekstovima objašnjavao, ANP je standardizovani dokument sa jasno propisanim sadržajem i strukturom. Uvijek sadrži poglavlja: Političko-ekonomska pitanja, Odbrambena i vojna pitanja, Resursna pitanja, Bezbjednosna pitanja i Pravna pitanja.

Ovako postavljena poglavlja pozicionirana su i u Dodikovom "ćiriličnom programu reformi", baš kao što su različite oblasti niže precizirane po standardnom ANP obrascu. Upravo smiješno djeluju pokušaji da se kroz sadržaj prikriju stvarni navodi, a sračunato da se javnost dovede u zabludu.

Po Dodikovoj vezriji u sadržaju za poglavlje 2. stoji "ODBRAMBENA I BEZBJEDNOSNA PITANJA", dok poglavlje 4. nosi podnaslov "BEZBJEDNOSNA PITANJA", šta je pokušaj prevare prilagođen nivou retarda. Iz samog teksta nedvosmisleno vidimo da poglavlje 2. ipak nosi podnaslov "ODBRAMBENA I VOJNA PITANJA", a kako to inače glasi u standardizovanom obrascu ANP-a.

Međutim, Dodikov pokušaj prevare bazira se na nešto ozbiljnijoj ravni, a primarno jer dokument predstavlja samo u formi pisanog teksta. U najvećem dijelu standardizovani obrasci ANP-a sačinjeni su u Exelu, odnosno tabelarno. Da bi ljudi lakše shvatili o čemu je riječ postavljam fotografiju dijela ANP Crne Gore iz 2010. godine (FOTO DONJI).



Znači, standardizovani AMP razrađuje se kroz rubrike: Ciljevi, Nosioci, Realizacija aktivnosti, Vremenski rok i Napomena. Za svaku aktivnost utvrđuju se nosioci (parlament, vlada, organi...) i rokovi, dok u napomenama stoje dodatna pojašnjena. I to je suština kakvu Dodik ovom svojom "verzijom" pokušava sakriti.

Istini za volju treba ukazati kako su ANP-i Crne Gore ili Hrvatske sadržavali bar dvostruko više stranica od onoga šta imamo i našem programu, ali ostaje mogućnost da će Ministarstvo odbrane BiH uputiti davno sačinjen ANP ili kakvu dopunu sa konkretnim podacima. Kako sam ranije ukazivao.

Međutim, ostaje činjenica da je Milorad Dodik potpisao dokument kakav sadrži sve elemente standardizovanog ANP-a, od poglavlja do odnosnih pitanja. Uvodni dio kako se dokumentom "ne prejudicira konačna odluka o članstvu" treba tumačiti kroz činjenicu da punopravno članstvo u konačnici određuje NATO, a nikako država aplikant.

Hoću reći kako Bosna i Hercegovina prvo mora u petogodišnjem periodu izdvojiti najmanje tri milijarde maraka za jačanje oružanih kapaciteta, a od čega 600 miliona za kupovinu američkog naoružanja i opreme. Opisao sam kakve zahtjeve je Donald Tramp ispostavio svim zemljama članicama NATO i na kakvima insistira (2% BDP-a za odbranu, od čega 20% za kupovinu naoružanja).

Ovim u stvari dolazimo do esencije problema. Punopravno članstvo u Sjevernoatlanskom savezu podrazumijeva dostizanje "standarda" za čije ispunjenje valja potrošiti milijarde. Nakon toga svake godine morate izdvatati stotine miliona i ispunjavati sve šta "NATO jastrebovi" smisle, a od njih dolaze samo računi, računi, računi...

Neće se zabaviti objavljivanje ostalih " jezičkih verzija" ovog dokumenta, pa moguće i originala, ali ostajemo na činjenici da je Bosna i Hercegovina  u Brisel uputila svoj prvi ANP - nakon čega slijede drugi, treći, četvrti... Razlika je u tome što će naredni biti objelodanjeni na zvaničnim stranicama institucija i striktno formalizovani.

Što se tiče "Nevjernih Toma" ukazujem koliko je jednostavno ući na sajt Ministarstva odbrane Crne Gore i vidjeti kako izgleda standardizovani obrazac ANP-a, te provjeriti navode ovog teksta.

DONIRAJTE BLOG






Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću