Izvještaj sa suđenja ubicama načelnika Bašića i jedna ekskluziva

Svjedočenja prijedorskih policijskih inspektora na suđenju Daliboru Railiću i ostatku kriminalne organizacije donosi nove potvrde davnašnjih navoda mojih tekstova povodom ubistava svjedoka Stupara i načelnika Bašića, a detalje imate u tekstu - uz objelodanjivanje informacija javnosti potpuno nepoznatih.

borislav radovanovic blog

Bukvalno po narodnoj izreci "Kud svi Turci tu i mali Mujo" ponašaju se novinari naše zemlje. Prije par dana nijedan medij nije propustio zbivanja ispred i unutar Suda BiH u slučaju protiv Milorada Dodika, baš kao što nijedan medij nije ispratio jučerašnja dešavanja u istom sudu povodom mafijaškog ubistva policijskog načelnika Radenka Bašića.

Kao što sam obećao prenosim detalje sa novog ročišta održanog protiv Dalibora Railića i drugih optuženih za organizovani kriminal i teško ubistvo Bašića, a nakon više ovakvih "izvještavanja" vidim da interesovanje javnosti postoji. Jednako kao i za druga dešavanja iz date problematike kojom se odavno bavim.

Nakon sprovedene financijske istrage i privremenog oduzimanja imovine za koju se sumnja da je stečena organizovanim kriminalom i prodajom droge Tužilaštvo BiH preko svjedoka i dokumntacije prezentuje ovaj segment kriminalnog djelovanja. Tako je kao prvi svjedok saslušana P. M. od koje je Danica Railić za 17.000 KM kupila zemljiste u Orlovcima. 

Svjedočenje je bitno zbog objašnjenja da je Dalibor Railić kod prijedorskog notara isplatio zemljište u gotovini, a za porijeklo novca naveo "usteđevina", dok je isto samo formalno uknjiženo na njegovu majku. I drugi svjedok S.Đ. iznila je identičnu priču oko kupovine stana iznad diskokete "Coco" (Koko) u Svetosavskoj ulici za 47.000 KM od Railićeve "ušteđevine", isplaćenog kod istog notara i uknjiženog na suprugu.

Tek treći svjedok, prijedorski inspektor Danijel Muzička, donosi javnosti nešto zanimljivije detalje. Muzička je pričao u susretima sa Railićem i njegovoj prijetnji kad je jednom prilikom izlazio iz OJT Prijedor i optuženi mu rekao da "sve dobro izvjestači da ne bude ljepilo za pločice nego droga". Kako bi shvatili kontekst ovakvih opaski Railića u drugom dijelu teksta ekskluzivno otkrivam jedan raniji slučaj.

U daljem svjedočenju Muzička navodi kako mu je Railić jednom prilikom prišao s leđa i rekao da "od njega i kolega ne može da diše, ali ipak uspije prodati koju kilu" droge. Tužilac ga pitao za Mihajla "Šmita" Stupara, ali je sud uvažio prigovor Railićeve advokatice da se ništa ne pita iz izjave koja tek na narednim ročištima treba čitanjem biti izvedena kao dokaz. 

Međutim dozvoljeno je da svjedok ispriča o neformalnom razgovoru sa Stuparom, koji je vođen prije davanja izjave i gdje je Muzička bio prisutan. U tom razgovoru Šmit Stupar rekao je inspektorima da je pronađeni i oduzeti heroin kupio od Railića. Na suđenju dolazimo do još jedne u nizu potvrda onoga šta godinama pišem, a dva mjeseca po ubistvu Šmita i deset mjeseci prije ubistva načelnika Bašića objavio sam tekst udarnog naslova Ubijeni Mihajlo Stupar bio je svjedok protiv narko-mafije!

U daljem svjedočenju inspektor Muzička je pomenuo prestavku nakon racije u prijedorskom noćnom klubu "Black&White", kada je Railic izveden napolje, pretresan i obrađivan. Optuženi je preko advokatske kancelarije koja ga brani na ovom suđenju podnio predstavku protiv policijskih rukovodilaca Sretoje Vujanovića, Radenka Bašića i Srđana Bosančića zbog uznemiravanja, stalnog pretresanja i zaustavljanja.

Četvrti svjedok tužilaštva na ovom ročištu, kao što sam i najavio za njega i Muzičku, bio je inspektor Damir Hasanagić. Takođe je svjedočio o svojim kontaktima sa Railicem, tvrdio da mu je nudio novac/mito, te kako je bio takođe prisutan prilikom prednje pomenutog razgovora sa Šmitom kad je kod njega pronađen heroin kupljen od Railića.

Hasanagić je ispričao kako bio pozvan u bolnicu od strane Šmita kad je izboden i kako mu je rekao da su mu to uradili Vanja Vuković i Dalibor Railić. Govorimo o još jednoj potvrdi mojih navoda oko skandalozne optužnice i još grđe oslobađajuće presude za brutalan napad noževima na svjedoka koji sam baš detaljno objasnio tekstom Javno demoliranje pravosudno-policijske narko mafije

Još bolje potvrde mojih tekstova slijede na narednom ročištu kada je planirano čitanje izjave Mihajla Stupara povodom tog pokušaja ubistva sramno okvalifikovanog kao "tjelesna povreda", a planirano je i čitanje svedočkog iskaza pok. Nedeljka "Hansa" Vukića. Ne bih o narednim svjedocima zbog izbjegavanja bilo kakvih uticaja ili problema.

Elem, kako sam prednje nagovijestio slijedi ekskluzivna informacija koja objašnjava Railićevo pominjanje "ljepila za pločice umjesto droge". Svojevremeno prijedorski inspektori tajno su postavili nadzorne kamere na putu koji vodi ka placu Dalibora Railića na kom drži svoje pse za borbu ili za šta mu već služe. 

Tako su upratili njegov dolazak i krenuli u akciju hvatanja sa drogom, no neke dvije bake slučajne prolaznice načinile su takvu uzbunu da je Railić pobjegao sa lica mjesta, a iza njega je ostala tegla sa HEROINOM. Nakon lišenja slobode inspektori su mu predočili pronađenu teglu i kazali da je napokon dolijao, odnosno kako mu ne gine robija.

Prvotno ih je iznenadila Railićeva ležernost i kad im je rekao da će tek vidjeti koliko im je "jak slučaj". Kad su dobili nalaz vještaka u kom je stajalo da sadržaj u tegli nije heroin, niti je uopšte droga, bili su zaprepašteni. Znali su odlično šta su pronašli i poslali na vještačenje, a ko je manipulisao dokazima i nalazima do danas je nepoznanica.

Pisao sam o zamjeni uzoraka DNK Vanje Vukovića sa onima Nemanje Matijaša i kako je godinama robijao zbog majmunisanja vještaka, a ovde sam uvjeren da se dogodila slična zamjena uzoraka. No, Railić se još prilikom hapšenja uzdao u svoje zaštitnike u pravosuđu i policiji, pa je i ležerno najavio "iznenađenje" za inspektore.

Više puta sam objašnjavao kako kriminalizacija pojedinih prijedorskih inspektora nije nastupila "preko noći", nego da je posljedica dugogodišnjeg nakaradnog kadroviranja i nametanja nenormalnih uslova rada policije. Koliko je "normalno" policiji nametati da od dilera droga i okorjelih kriminalaca okreću glave, a kontinuirano progone svog kolegu - potpisnika ovih redova?

Nemam predstavu koliko krivičnih postupaka su protiv mene pokretali zbog "ugrožavanja sigurnosti" ministra Dragana Lukača, načelnika Dalibora Ivanića, bodigarda Danka Karanovića i ko zna koga još, a mafijaške likvidacije slijedile su jedna za drugom i na svakoj su bitange u organima štitile ubice i naručioce. Zaista, kako neko zamišlja da radi policija kad joj rukovodioci objave na blogu tretiraju "ugrožavanjem sigurnosti" težim od ubistava i dilanja droga?

Kako sam najavio idem sa još jednom serijom tekstova i novim informacijama o zločinima koji su potresli javnost regiona i šire, a započeto tumačenjem da nakon Emilija Balda na ponovljenom suđenju planiraju osloboditi i Benedija Đukanovića i Rodoljuba Gajića, tako da ubistvo Slaviše Krunića ostane nekažnjeno. Očekivano, na tekst ŠOKANTNO: "Fazno oslobađanje" ubica Slaviše Krunića prozvani Saša Milaković nije izdržao i počeo je pisati anonimne komentare.

Ma divota kako se Milaković sam "namješta" za nove tekstove i ekskluzivne informacije prikupljene tokom istraživanja posljednjih mjeseci. Pa ćemo preći na njegove političke i institucionalne zaštitnike i sve lijepo uvezati sa dosad nerazjašnjenim ubistvima i mafijaškim likvidacijama. Znate zašto pratite ovaj blog i šta možete očekivati nakon ovakvih najava.

Primjedbe

  1. Ko drzi taj Black&White

    OdgovoriIzbriši
  2. Hoće li ikad kraj tom sudjenju,hoće li biti osudjen? Sta je sa Vanjom i ekipom, sad ce i oni van za koji dan

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

Poznat identitet uhapšenih policajaca u akciji "Robokap"

Kikboks baza regrutovanja narko mafije (FOTO)

ANONIMNI KOMENTAR TRESE DRŽAVU: Dodikov nećak skrivao ubicu Aleksandra Miljatovića?! (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

SUD U NEVJERICI: Ko "ucjenjuje" našmrkanog piromana Dražena Vrhovca?!