Teroristi oteli Kristijana Šmita?!

Pripadnici SAJ i žandarmerije Republike Srpske izveli su taktičku vježbu sa zamišljenom situacijom otmice visokog predstavnika od strane terorista. Vježba je "propala" jer su teroristi na volšeban način (opet!) uspjeli pobjeći iz obruča oko vikendice bivšeg ministra Lukača.

borislav radovanovic blog

Za policajce Republike Srpske, posebno ove mlađe i fizički spremnije, posljednjih mjesec-dva bukvalno nema odmora. Pored redovnih poslova i povećanog obima obezbjeđenja javnih skupova muku muče sa učestalim taktičkim vježbama, a posljednja na podnožju Kozare trajala je čak dva dana, te po mnogo čemu jeste interesantna.

Prema planu vježbe teroristička grupa trebala je na autoputu kod Gradiške presresti eskort visokog predstavnika Kristijana Šmita, te nakon otmice pobjeći ka šumama Kozare. Obzirom na pustošenja šuma za potrebe vježbe trebala je poslužiti velika plantaža lješnjaka u Šimićima bivšeg ministra Dragana Lukača, a našim specijalcima ovaj teren je odlično poznat zbog ranijih utreniravanja sličnih situacija.

Policajci su pratili tragove koje su njihove kolege "teroristi" ostavljali u vidu paljenja vozila kojim je napad izvršen na autoputi, pa zakopavanja oružja i opreme, sve do vikendice Dragana Lukača koja je poslužila za skrivanje žrtve i počinilaca. Policiji dobro znana vikendica opkoljena je po preliminarnom planu vježbe, no tu nastupa šok za pripadnike SAJ-a i žandarmerije. 

Konkretno: teroristi sa zamišljenim visokim predstavnikom na volšeban način "nestaju" iz policijskog obruča iako su nedvosmisleno došli do vikendice bivšeg ministra Lukača i tu opkoljeni. Mladi policajci bili su mahom zaprepašteni datom situacijom i bjekstvom terorista u naoko nemogućoj situaciji, dok su se starije kolege sjetile identičnog ishoda nakon pljačke nad blindom Sektor sekjuritija iz septembra 2015. godine.

I tada su specijalci pljačkaši satjerani do vikendice ministra Lukača, jednako ovako opkoljeni i na volšeban način uspjeli "nestati", šta se konstatuje u brojnim presudama izrečenim za tu pljačku, ali bez objašnjenja kako im je to pošlo za rukom. Očekivano kad nisu procesuirani svi akteri filmske pljačke, a posebice organizatori i pomagači kako sam to decembra 2020. godine objasnio tekstom SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!.

Podsjećam na mnogo puta ponovljene navode kako je pok. Slaviša Krunić otkrio da su pljačku nad njegovom blindom počinili pripadnici specijalne policije i ZAPRIJETIO rukovodstvu MUP-a da će dići svoje ljude i pohapsiti razbojnike. Tek tada i samo zato uslijedila su javnosti poznata hapšenja specijalaca - uz istovremeno dogovaranje oko oslobađajućih presuda, razvlačenja postupaka i eventualno malih kazni. 

Iz današnje vizure znamo da organizatori, nalogodavci i drugi saučesnici kasnijeg ubistva Slaviše Krunića jednako nisu otkriveni, baš kao i u predmetu pljačke kojom sam se poslužio za cinični uvod ovog teksta. Ko god je u MUP-u osmislio da policijsku vježbu izvodi na lokalitetu Šimića mogao je pretpostaviti moje reagovanje i podsjećanje na to da je opljačkani novac ostavljen u Lukačevoj vikendici, gdje su se pljačkaši sakrili dok vajni ministar kao ORGANIZATOR krivičnog djela ne skloni snage i omogući im "izvlačenje" iz obruča.

Sa druge strane zna se ko personalno uzrokuje ovolike vježbe policije, pa sam logično kao "metu" terorističke otmice izabrao Kristijana Šmita. Analogno sam mogao pisati o "pravcu izvlačenja" Milorada Dodika u slučaju pokušaja hapšenja, slično onome šta smo 1996. godine radili u okviru obezbjeđenja Radovana Karadžića, no opet bih došao do bitange Dragana Lukača i državnog udara protiv Republike Srpske objašnjenog u tekstu DAN SRPSKOG STIDA: Policija salutira izdajniku.

I danas je Lukač vjeran NATO i stranim centrima moći, te koristan protiv svojih političkih pokrovitelja poput Karadžića ili Dodika, pa sam zato išao sa "opcijom" otmice Kristijana Šmita i povezivanja sa pljačkom koju je lično organizovao. Ukoliko logika izlaganja nije jasna iz prednjih navoda pogledajte tekst LUKAČ MIJENJA STRANAČKI DRES i informacije kako Lukač direktno ili preko svog ortaka Slavena Ristića održava kontakte sa subjektima koji danas predstavljaju najveću prijetnju po Milorada Dodika. 

Znači, nije nužno da u planu vježbe MUP-a stoji kako se zamišljena meta terorističkog napada zove Kristijan Šmit kad svi znamo zbog koga i oko čega se mjesecima izvode ujdurme. Šmit je krenuo u eliminaciju Dodika preko montiranog krivičnog postupka i nije nikakva mudrost pretpostaviti kakve će dalje poteze povlačiti. Bar meni ovakve procjene nisu problem.

Februara 2014. godine povodom tadašnjih masovnih protesta u Bosni i Hercegovini uradio sam baš sveobuhvatnu analizu "prelivanja krize" na Srpsku i sa fokusom na načine eliminacije Milorada Dodika. Još tada sam objasnio kako će uslijediti opcija hapšenja i pritvaranja Dodika u funkciji političke eliminacije, a danas vidim koliko sam kvalitetno pretpostavio aktuelnu situaciju. Uostalom, postavljam navode analize vezane za opciju Dodikove eliminacije preko krivičnog postupka:

"Nadalje, političke manipulacije i zloupotrebe konvencionalnih subjekata bezbjednosti ove države treba posmatrati i kao mogući instrument ugrožavanja političkih predstavnika RS-e, a primarno Predsjednika Republike. Kako je prednje navedeno, eliminaciju predsjednika Dodika iz budućih političkih procesa ne treba posmatrati samo iz ugla trajnih posljedica, nego i kroz prizmu privremenog onemogućavanja/sprečavanja u vršenju funkcije i političkog uticaja. Već smo se susreli sa situacijom hapšenja i pritvaranja Predsjednika FBiH-e Budimira, pa možemo postaviti jednostavno pitanje – da li RS ima razrađen institucionalni odgovor na eventualni takav postupak u odnosu na predsjednika Dodika?

Ovdje je nužno uobziriti nekoliko važnih momenata koji ukazuju na primjenu FID operacija. Kako je već pomenuto, moderni oblici bezbjednosnog djelovanja, a posebno u kontekstu primjene FID operacija, primarno su usmjereni na svijest populacije o objektu napada, pa tako ne treba začuditi činjenica da se nekoliko posljednjih godina preko medija, društvenih mreža i javnog diskursa stvara percepcija o teškoj kriminalizaciji na prostoru Republike Srpske. Na jednoj ravni djelovanja stvara se percepcija o poistovjećivanju RS-e sa njenim najvišim funkcionerima ili političkim predstavnicima; da bi se potom ti politički predstavnici kvalifikovali kao ratni zločinci, kriminalci, manipulatori i tako štetni po narod i entitet koji predstavljaju; a na zadnjoj ravni manipulacije i sama RS predstavljana kao genocidna, zločinačka, kriminalna i slična tvorevina. 

Osim medijskih manipulacija, tu posebno treba uobziriti i nepravilnosti ili neprofesionalnosi u ponašanju pojedinih konvencionalnih subjekata bezbjednosti (primarno policijskih agencija i tužilaštava). Naime, profesionalno je krajnje neprimjereno da se na medijima i društvenim mrežama objavljuju policijski izvještaji i optužnice u kakvima se Predsjednih RS-e „prijavljuje“ kao prvoprijavljeni za krivična djela u oblasti organizovanog privrednog kriminala. Takvo ponašanje u profesionalnom smislu nema nikakvog utemeljenja, pa je valjda shvatljivo kako je cilj istog delegitimiranje političkih predstavnika i umanjivanje njihove političke moći. 

Posebno je indikativno to što takvo činjenje ima za cilj dezorjentaciju građana RS-e, međusobno konfrontiranje populacije; proizvođenje otklona građana prema entitetu koji su sami stvarali, te narušavanja homogenizacije srpskog naroda oko ove najvažnije pretpostavke institucionalnog štićenja  etničkih prava. Obzirom na ranija iskustva o tome da se ovakva činjenja uvijek pojačaju u momentima rješavanja važnih političkih pitanja, to je shvatljivo da je posljednjih mjeseci došlo do eskalacije manipulativnog djelovanja upravljenog protiv političkih predstavnika RS-e, pojedinih funkcionera, ekonomskih i socijalnih subjekata, kao i drugih nosilaca uticaja".

borislav radovanovic blog

Koga zanima kako kako sam prije devet i po godina u analizi sa gornje fotografije tumačio dešavanja i procese čije kulminacije danas jasnije vidimo dovoljno je da klikom OVDE otvori cio dokument u PDF formatu. Vjerujte da će vam mnogi događaji ili procesi biti jasniji nakon uvida u ovaj dokument, pa dotle kakve greške Dodik ne bi činio da je pročitao i razumio isti. Baš kao što ne konta ni aktuelnu situaciju.

Ukoliko se Dodik uzda da će satiranjem policije po vrletima i nebuloznim vježbama nešto postići na planu samozaštite grdno se prevario. Da bi policija uspješno djelovala u kriznim i složenim situacijama na odgovornim pozicijama mora imati sposobne i odlučne rukovodioce, a ponajviše spremne da na licu mjesta predvode dejstva. Od foteljaša i kriminalčina koje je Lukač imenovao na ključne pozicije zarad svima znanih ličnih interesa Dodik se jedino može nadati IZDAJI i šurovanju sa onima koji ga ugrožavaju.

Vrijeme prolazi i politički moćnici se mijenjaju, ali nepisani zakoni zasnovani na zdravom razumu su vazda isti. To što prosječan policajac svoj život neće rizikovati za političara najmanji je problem u ovakvim situacijama, nego valja računati sa spremnošću policajaca na dejstva prema drugim policajcima i čak međunarodnim vojnim snagama. U slučaju da specijalna jedinica SIPA krene u hapšenje Dodika pripadnici MUP RS samo će dići ruke u vis, a slobodno računajte da će snage EUFOR/Altea biti podrška u realizaciji akcije.

Pucati na pripadnike drugih policijskih snaga i "mirovnjake" može samo notorni idiot, a sumnjam da takvih ima unutar MUP RS. Jedno je klimati glavom na razna naređenja, a nešto sasvim drugo sopstveni život razoriti za nekog političara. U okviru obezbjeđenja Karadžića nikad nisam rekao pretpostavljenima da ručnim raketnim bacačem OSA neću dejstvovati po američkim ili britanskim specijalcima jer sam znao da se poslije toga ne bih imao gdje sakriti, nego sam klimao glavom na nebulozne naredbe i nadao se izostanku takve situacije.

Istine radi Radovan Karadžić se najviše uzdao u sporazum sa Holbrukom i dilove sa Francuzima, a kad je situacija krenula u pravcu naših ugrožavanja "nestao" je na danas dobro poznati način. Dodik se izgleda odlučio na opciju "zveckanja oružjem" preko intenziviranja taktičkih vježbi policije šta je pokazatelj koliko loše procjenjuje dešavanja i razne subjekte. Bar po onome šta mogu procjeniti iz svojih saznanja i iskustava u ovakvim "nagonjenjima". 

Odlično je Dodik svjestan stvarnih posljedica potvrđivanja optužnice i time formalnog pokretanja krivičnog postupka. Najmanje pet godina će razvlačiti suđenje, a samo u nadi da će im dati osnova za hapšenje i pritvaranje zbog "ometanja postupka". Slijede mu identični problemi sa kojima sam se punih pet godina borio tokom montiranog krivičnog postupka za "ugrožavanje" krivokletnika i bitange Dalibora Ivanića - možebitno do nivoa samopovređivanja kako bi se izvukao iz pritvora. 

Kako kontinuirano ukazujem čekam potvrđivanje i onda objavljivanje optužnice protiv Dodika, čisto da vidim kako je tužilac "uspio" ustavom obaveznu službenu radnju podvesti pod krivično djelo, pa da to detaljine razjasnim. Elem, uvjeren sam da ćemo doći na prethodne navode kako tu nema krivičnog djela, nego politički montirani proces. 

Bez imalo zluradosti kažem da mu se vraća ono šta su meni činile Dodikove bitange i tek će morati naučiti nositi se sa određenim problemima. Tu novac, skupi advokati i lažne podrške bukvalno ništa ne znače, nego valja na svaki napad smisliti brz i efikasan odgovor - ili si "pušiona". Upravo na mom primjeru mogao je shvatiti koliko se može pouzdati u policiju Republike Srpske. 

Imam obilje njihovih izjava, rješenja i inih dokumenata u kojima ministar, načelnici policijskih uprava i "specijalci" procesno tvrde da ih ugrožavam. Konkretno: policijske uzdanice tvrde da se boje nenaoružanog civila usred policijskog objekta i opkoljenog naoružanom policijom. Par godina su to kontinuirano ponavljali usljed različitih situacija. Koliko su onda "upotrebljivi" za stvarna ugrožavanja kakva mjesecima uvježbavaju?

Sve u svemu čeka nas zanimljiv period i biće povoda za ovakva pisanja, pa i cinizme poput početnog sa terorističkom otmicom Kristijana Šmita. No, svaku priliku valja iskoristiti za podsjećanja na teška krivična djela koja zbog zloupotreba pozicija i moći režimskih bitangi nisu u potpunosti rasvijetljena. Baš kao što koristim prilike za objelodanjivanja stručnih radova, analiza i dokumenata sačinjenih tokom aktivne službe, a koji protekom vremena sve više dokazuju kvalitet opservacija i procjena. 

Primjedbe

  1. Koliko je realno da SIPA i EUFOR krenu da hapse Dodika? Tu već dolazimo do pitanja kako će reagovati Srbija i ruske strukture koje podržavaju Dodika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Srbija i Rusija prstom neće mrdnuti povodom hapšenja Dodika, baš kao što ni ranije nisu zaštićeni srpski lideri, nego su čak izručivani. Uostalom Vučić reče da mu je Šmit prijatelj, a nisam vidio nikakve promjene povodom aktuelnih dešavanja. Prijemima Šmita Vučić je davno pokazao na čijoj je strani.

      Putin je uvijek enigma i nikad niste sigurni šta će izvesti,, no najviše čemu se Dodik može nadati jeste azil i to dok ima para. Gdje su sad oni kozaci da izvode "folklor" kao 2015. godine? Rado bi Dodik opet platio njihov dolazak, ali Gazda se pita.

      Izbriši
  2. Boro,dali ce ikada doci taj dan da se rasvijetle ubistva Vukelica Krunica Davida a i mnogih drugih....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za te zločine zastare nema, a time ni mirnog sna za počinioce. Jednog dana Dodikov režim mora pasti, a onda ćemo se moći i tim stvarima baviti u nekim drugim okolnostima. Posebice jer se mnogo toga zna, a onda struka zna šta treba činiti.

      Izbriši
    2. A ti se toga i najviše bojiš jer kad padne Dodikov režim paćeš i ti, ma da ćeš pokušati da se priližeš drugom gazdi

      Izbriši
    3. Kako ja mogu "pasti" sa Dodikom? Objasnite to ako je ikako moguće

      Izbriši
    4. Jednostavno, jer radiš za njegov režim. Kad on padne, pada i narkogeneral za kog direktno radiš i koji te štiti.

      Izbriši
    5. U čemu mene "narkogeneral" ima štititi? Ne bavim se kriminalom, niti sam se ikad bavio, da bi mi trebala "zaštita". Jesam ranije trpio progon zbog onoga šta sam pisao na ovom blogu, no nema više Lukača, a onda ni njegovi poslušnici nemaju raniju moć, pa ne rade nezakonita hapšenja i montirane postupke kao prije. Ima i jedan drugi razlog zašto se likovi poput Ivanića ili Vujanovića paze u odnosu na ranije zločine jer znaju šta ih čeka ako pokušaju sa gadostima poput počinjenih. Konkretno: može se i njima dogoditi kakvo gadno zlo, pa neka slobodno istražuju stojim li iza toga ja ili neko drugi. To što neke stvari nisam činio ne znači da ne umijem ili da ih neću počiniti kada ja odlučim, a nikako od klošara koji su "hrabri" kad pod komendom imaju pet-šest hiljada policajaca koji slijepo slušaju sve šta im se naredi. Ako su pametni shvatili su "poruku" poslanu preko incidenta sa Viškovićem, a ako nisu - ima vremena...

      Izbriši
  3. Nesto gadno prdiš protiv Dodika,mora da ti je stao na zulj,do sad si ga hvalio.POLICIJA RS JE NEMOĆNA DA BILO STA URADI.SIPA I DGS SU JEDINE OVLASTENE DA HAPSE NA CITAVOJ TERITORI BH UZ ASISTENCIJU EUFORA.Tako da neće do toga doci jer Didik je njihov čovjek.Pre neku noc su dvojica iz BIA u jedno ugostiteljskom objektuktu u PD pravili nered,zataškano sve,čak i video snimak ima,e sad problem sta rade oni tu?A vidilismo kako Zandarmerija i SAJ zaobilaze 2 momka sa značkama u pijanom stanju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nista ovdje nema protiv Dodika, cak mu se govori gdje mu je najveca prijetnja. Ovo je tekst protiv Lukaca najvise a Dodiku samo moze posluziti kao pomoc

      Izbriši
    2. Tema teksta su učestale vježbe policije, a drugog razloga osim Dodikovog straha od krivičnog progona nema pa u tom kontekstu i pišem. Pritom ukazujem na različite događaje ili štetne uticaje na policiju zbog kojih su "treninzi" uzaludni iz vizure da će policajci ma šta rizikovati zbog Dodika. Uvijek postoji GENEZA koja je nešto uzrokovala i to pokušavam ukazati. Možda na specifičan način objašnjavam određene teme, ali pokušavam biti OBJEKTIVAN, a zbog čega ne mogu biti "za ili protiv" nekoga. Još manje mi j cilj druge uvoditi u prizmu "za ili protiv", nego naprosto svoja razmišljanja dijelim kako bih ljude potakao na razmišljanja IZVAN okvira koje im zadaju sami akteri događaja ili razni zainteresovani subjekti.



      Izbriši
  4. Gdje si ti čuvao Karadžića majke ti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pogledaj malo objave izmedju Sonje Karadzic i Bore i vidi se da se poznaju dugo i dobro, a jednom je i navedeno da joj je Boro cuvao oca ali vjerovatno ti bolje znas od nje ko im je bio obezbjedjenje.

      Izbriši
    2. Banjalučki i prijedorski odredi su se na 15 dana cijelu 1996. godinu mijenjali na Palama i bar to nije nikakva tajna.

      Izbriši
  5. Za;SALETA
    Nisu oni bili pijani,nego je Puza udario na njih prvi i onaj majun sto je bio sa njim,kad je došla patrola i momci kad su izvadili sluzbene ona zenska u patroli ko PIČKA se smješka,imam osecaj da bi Pušila u wc odmah.A tu su stalno,nikog ne diraju,znam da se nesto oko Sane motaju,nekad ih federalni mup doveze ispred zgrade

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. cekaj koji puza je udario na njih i u kojem kaficu je to bilo ?

      Izbriši
  6. Ništa bez Pantera,niti komentara niti vise ko čita sta pise ova nesreca!Sta kaze policija hapsi Šmita,majko moja budale

    OdgovoriIzbriši
  7. Panter otisao veceras na tekmu,kakav mu je klub takav je i on..sve lopovi do lopova

    OdgovoriIzbriši
  8. tekst je klasicni putokaz Dodiku,od kud mu najvise preti opsasnost. jednostavno mu je Boro kulturno sugerisao na sta da pazi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Otvorite analizu na koju sam postavio link i vidite kako sam prije devet i po godina ukazao odakle Dodiku prijete opasnosti, a što se do danas ništa suštinski nije promjenilo drugo je pitanje. Baš kao što linkovi na ranije tekstove vode ka ukazivanju na probleme kakvi se sve više ispoljavaju. Ne bavi se Dodik mojim objavama i nemam mu šta sugerisati, bar ne preko bloga, nego pokušavam ljude navesti na razmišljanje o aktuelnim dešavanjima kroz svojevrsnu genezu prethodnih uzroka. Kakve će neko izvesti zaključke meni je nebitno, nego samo da ljude navedem na razmišljanja izvan okvira koji dominiraju javnim diskursom.

      Izbriši
  9. Zar je moguće Boro da se nećeš očitovati povodom ovog debilizma od skupovana granici sa Federacijom, valjda bi ti ko istaknuti protivnik režima trebao jednim tekstom pokušati otvoriti narodu oči

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve su to krivi glupi muslimani, i nek ih kara Dodik u mozak, jos ministar federalni Ramo nesto prijeti....

      Izbriši
    2. Sloboda kretanja zajamčena je još mirovnim sporazumom i ako je Dodiku cilj da poveća prisustvo NATO u BiH na odličnom je putu. Meni doista nije jasno koja budala može izaći na cestu i izvoditi ovakve gluposti, mislim od naroda. Kad pojedini sutra budu kukali da su negdje prolazili i dobili batine od ovih što nisu mogli ići svojim putem prvi ću reći - ko se mača lati od mača i gine

      Izbriši
    3. Pa naravno da je Dodiku cilj da poveća prisustvo NATO-a a to prisustvo će doći iz "lijepe njegove" i napokon će Hrvatska ponovo biti na Drini. Nakon toga im samo malo nedostaje da dođu i do Zemuna. Sve je to , još davnih dana , objasnio Tuđman.
      Ajde što će zahebati nas , Srbe ali najveći zaHeb će doživjeti muslimani-Bošnjaci , ili bar oni koji nisu za novu "nezavisnu".

      Izbriši
  10. Kako bi ti Borislave riješio problem sa visokim predstavnikom i stalnim nametanjem nečega? Pa jel normalno da u 21 vijeku fašista Šmit i medjunarodne hijene dodju i pišaju po nama i mi još treba lijepo da im se na*uzimo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To zapišavanje traje od početka prošlog vjeka a i mnogo ranije samo smo mi mislili da je to rosa (ali ne Vlasinska , naravno).

      Izbriši
    2. Već sam pisao o tome da bih sa Šmitom uradio dvije stvari. Uhapsio bih ga zbog napada na ustavni poredak Srpske i pritvorio mjesec dana da vidim ko će upasti u zatvor i osloboditi ga. Drugo, Nenad Nešić može donijeti rješenje o protjerivanju 8 zabrani ulaska u BiH, te to spustiti policiji da izvrši. Kako je ministar u prošlom mandatu desetinama iz Srbije zabranio ulazak u zemlju i niko to nije mogao promjeniti tako sad može i Nešić. Umjesto što zamajavaju narod neka malo pokažu hrabrosti i "turistu" protjeraju. Nisam ministar, a da jesam Šmit ne bi bio u BiH ili bi bio u pritvoru.

      Izbriši
    3. Neće ga oni protjerati sigurno, on im je aminovo krađu izbora, i sledeće će isto

      Izbriši
  11. Sviđa mi se što je schmit pričao o stevandiću i umiješao se u politiku ko pravi bosanac..pokazao ljudima da je malo dublje integrisan u politiku bih i da zna koješta, a samim tim da zna takve stvari kao stranac, znači ima dobre veze i po r. srpskoj tj bl.
    Pošto njemce ne volim evo vam jedan dobar video kako ismijavaju schmita na njemačkoj javnoj televiziji 'zdf'.
    Slike govore hiljade rijeci ali bi trebali sebi prevesti da bi shvatili sprdačinu.
    https://youtu.be/IsU4-USVI08?si=SZ1I3vqtwZDtRqPP

    OdgovoriIzbriši
  12. boro gdje su to u Pd ovi iz bie imali okrsaj sa nekim puzom ?

    OdgovoriIzbriši
  13. nece narod da cita kad su nebuloze u pitanju, gledam prosli blog 63 komentara ovaj 27 za 4 dana...ulazi u materiju okrsaju puze i bie u pd tu cutis a pises smita "oteli" ko jebe smits narod zanimaju lokalne teme a ne smit

    OdgovoriIzbriši
  14. Nije vise Boro interesantan jer pise nekakve nebuloze

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Boro trpi ogromne bolove od išijasa i reume, a osiguranje preko boraca vrijedi koliko i ovim migrantima iz Sirije. Pored toga ipak moram održavati i svoje i tazbinsko imanje jer je bolest pokosila ženine roditelje. Nemam vremena za ništa, a da budem iskren premontiravam neke alate za frezu pa mi je najpreče snimiti video kako vadim krumpir , kasnije kako orem i slično. Možda snimim i kako rušim i izvlačim šumu i sličnih stvari. Ili kako čuvam ovce, tražim kezmicu da oformim krmaču i tako to... Samo da me ovaj išijas popusti da mogu bez nesnosnih bolova raditi pokazao bih i neke druge moje "hobije", a sad zaista poljoprivredu imam u planu dići mnogo jače negoli ranijih godina. I godi mi mir u prirodi toliko da nekad po cio dan ne uzmem telefon u ruke, a kamoli laptop

      Izbriši
    2. svaka cast Boro, dugo vremena te kritikujem po blogu i "nasrcem" na tebe likacijo sam te iz svih uglova ali vise necu...bori se legendo oformi jedno pristojno imanje seosko imas zenu djecu sigurno ces uspjeti od toga u miru pristojno zivjeti...srecno Boro

      Izbriši
    3. Bravo.Skola seoskog polismena,vidiš da te nasavjetovao fino,ovce,drva,rakija...jos da ides na tekme kao Panter

      Izbriši
    4. Eto vidiš, srao si po Panteru jer čuva ovce, kako je u nekoj pripizdini i slično, a to isto i tebe dočeka i to veoma brzo

      Izbriši
    5. Kako vas Boro dobro sprda a jos nabija komplekse. I ovaj gore sto pise da ce pasti kad i direktor policije... Smijurija

      Izbriši
  15. Sere da.Novakovic je za njega ljudina bio i ostao,gledm na zboru u Japri je donirao janjce i bio sponzor.Skoro je bio navratio u jedan kafic u PD i castio sviju.Jedini sto ga mrze su Mucak,Stupar sumokradica i ova ološ sto drze pilane raznerazne,jednom kad smo isli na tekmu u BG svima u Avtobusu je platio ručak.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači "ljudina" je onaj ko ima para da časti. Zanimljivo. Samo ko je pošteno živio od policijske plate i nije koristio razne benefite nema para za čašćavanja i drugu reprezentaciju, a još manje za skupa auta, imetke i slično. Pošten policajac sretan je ako uspije kredite izmiriti prije penzionisanja, a bez kredita ne bi imao kuće ili stana, krntije od auta i da odškoluje djecu.

      Poenta je da Panter nikad nije bio policajac, nego mu je uniforma služila za druga "snalaženja", a plata mu je liegala iako je nije zaradio. Elem, hoćemo li svi krenuti njegovim primjerom? Posebno ovi mladi što tek pokako preuzimaju službu? Pa kad vam kćerke siluju ili sinove navuku na drogu, odnosno kad vas neki tatin sin nekažnjeno zgazi autom dok idete na posao, vi se žalite "upravi vodovoda" poput Pantera i sličnih.

      Na kraju šta se čudite što Dodik vazda pobjeđuje na izborima! Vama je SUPER kad vas policajac počasti ručkom, a kao "gadite" se ića i pića koje Dodik organizuje pred izbore. Nije problem u Dodiku ili Panteru, nego u pologuzijama kojima nije bitno ko i odakle časti jelom. Za 20 godina službe u Prijedoru sam 10-15 puta pristao da me neko časti ručkom. Poslije rata cijeli dan obezbjeđujem zborove, desetine zovu na pečenja i slično, a ja pojedem ćevape i obavezno platim. I ne moram gazdi ili nekom bahatom mamlazu zbog ćevapa gledati kroz prste ako izbije tuča pod šatorom i slično. Svako ko me zna taman zna da ja maksimalno popijem ekspreso sa mlijekom i to je bila jedna marka koju sam maksimalno dozvoljavao da me časte. Zato sam hapsio koga sam htio, nikad nikom nisam "oprostio" krivično djelo, a svakog sam mogao pogledati u oči. Baš kao što i danas SLOBODAN šetam i Prijedorom i gdje god me put nanese bez brige na koga bih mogao naići i šta bi neko mogao uraditi. I, još važnije, djeca izlaze kao i svi mladi, a ja se posebno uzdam u ljude koje sam hapsio, zatvarao i čak maltretirao, koji su ili obezbjeđenje ili gosti klubova u koje moja djeca izlaze i znam da im se pored njih ništa loše neće desiti. Oni koje sam najviše radio ujedno najbolje znaju kakav sam bio inspektor i to POŠTUJU, a pojedini su mi pomagali i kad sam bio životno ugrožen. Dovoljno je reći da je mali Samardžija ubio sebe jer nije htio ubiti mene, a nije mogao trpiti pritiske da to uradi. Nakon toga valjda je razumljivo zašto više vjerujem hudima koje sam hapsio od službe u kojoj sam radio.

      Izbriši
    2. Koji stari žandar Nikolić?

      Izbriši
  16. Taj lik ima para ko salate,cerka mu x6 trulu visnju voza.Ja mislim da je njemu brat u Ministarstvu sugurnosi u Sarajevu niki K...c.Ako nije čak i glavni gore.On i stari zandar Nikolic su u Kozarcu nafatali nekog lika iz Svedske i prebili ga ispred dzamije,tu su popusili disciplinsku.Mislim da on u Sani radi one drvene kuce da ima firmu svoju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. a o kome je rec, po komentarima ne razumijem ?

      Izbriši
    2. Može raditi u Sanskom Mostu kakve mu drago privatne poslove kad ujedno radi za njihove službe, a kako se sam hvalio na ovom blogu ili razotkrivao "informacijama iz službe". Hoćemo li malo raspravljati koliko raznih velikih poslova ministar Lukač preko Tigra Abdića i sličnih osigurava u Unsko-Sanskom kantonu. Ovaj veletrgovac lijekovima Pilipović iz Novog Grada za Lukačevog vakta opasno se proširio na ovaj kanton i mnogi su protiv njega, ali zna se čiju zaštitu uživa. Zato je za vozača i bodigarda morao zaposliti Danka Karanovića koji pazi na Lukačeve talove od poslova i muljaža. Isti tajkun plaća da Ivanić i Vujanović moraju imati načelničke pozicije kako bi u Srpskoj pazili da ne padne na lopovlucima poput one pljačke Fonda zdravstva čiju istragu nikad nisam završio jer su me "farmako mafijaši" makli sa organizovanog kriminala. NEMOJTE ME SAMO UBJEĐIVATI DA SE PARE MOGU POŠTENO ZARADITI, A POSEBNO DA SU PARE I ČAST SPOJIVVE KATEGORIJE. Neka svako radi šta mu drago, ali nemamo svi želudac da radimo za Alijin AID ili Tigra Abdića, niti možemo imati "jarane" u tim strukturama.

      Izbriši
  17. Pricaj ti sta hoces Boro, tebe je Danko postavio na mjesto a ti kao kakva picka, sutis. Kad si takav mudonja, zasto probleme nisi rjesio sa Dankom, sad ste obojica van Mupa

    OdgovoriIzbriši
  18. Ja znam da je komšo PANTER pre 15 godina u mjesnoj zajednici na Urijama upao na sastanak DNS-a.Onako pijan u uniformi i kaze Rodicu i Djakovicu(kile nije bio).HOCU ASFALT NA URIJAMA DO OKTOMBRA,AKO NECE BITI UHAPSICU MUCKA I CAROKALA I SVE NJIHOVE VOZACE...Mi se onako smijali tome,ali do Oktombra dodje asvalt.Kako god bio je posten policajac sigurno,imao je para stalno,otac mu je bio i prije rata Gastejrbajter a brat mu je savjetnik Nikole Spirica mislim ili vec dole nekog.Boro treba nekad i policija da časti a ne sirotinja ili ulizivači,tebi su Šula pedofil i Pop placali meze da ih stitis(a vjerujem da i ti imas umjesane prste oko maloletnica)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko ljudi mogu biti idioti to nije normalno. Ja sa Šulom nekih 13 godina nisam govorio, sav Prijedor zna za naše ratove i da sam upravo ja zaustavio to iživljavanje nad ženama koje je kulminiralo sa više zataškanih ubistava koja sam istražio i procesuirao. Odnosno ja sam uhapsio Radu Radinovića, meni je priznao ubistvo Doris Bajilo i odveo me do leša, a onda je priznao i ubistvo Gordane Milosavljević za koju su bitange tvrdile da se utopila . U konačnici našao sam dokaze i za ubistvo starice Dušanke Stanković za koju su tvrdili da se ugušila dimom. Kada je Rade trebao priznati podvođenje maloljetnica plaćeno je 50.000 maraka da više živ ne dođe na saslušanje i znate šta se dogodilo. Ove činjenice znaju ptice na grani, no botovima odgovara da lažu i mute. Jeste Šula na kraju progovorio i nakon pet dana je otrovan, a o njegovoj smrti nikad nije bilo istrage.

      Izbriši
  19. Taj Panter nije sigurno posten ali nije ni glup pa zato ima para ' a posten i glup policajac kad ode u pemMziju radi kao nocni cuvar u sklafistima i kaficima tajkuna koje su cuvali za rucak .Takvih koji ce cuvati skladista je puno medju ovom generacijom danas a cuvanu tajkune i lopove Snsf i ostale . Bog im dao kako radili .

    OdgovoriIzbriši
  20. Evo Dodik govori da ce uraditi Smitu ovo sto Boro predlaze. Imaju ista razmisljanja...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je sviranje kurcu i dogovorena predstava za javnost, da nije tako bile bi oštre reakcije iz EU. Ovako, kad niko ne reaguje znaš da je dogovor u pitanju

      Izbriši
    2. Nema Dodik petlje za ono šta ja pominjem, nego zateže situaciju sa ciljem još jednog trulog kompromisa. Sa druge strane Njemačka je u go*nima do guše i posljednje šta ih zanima jesu Šmit i Dodik. Već mjesecima su formalno u recesiji, ogroman broj malih i srednjih preduzeća prelazi u Francusku ili širom svijeta, automobilska industrija koja čini petinu ukupnog izvoza za pola godine ili najkasnije za godinu imaće gori krah od američke iz 3008. godine, a za korjenite političke zaokrete vidimo da nema potencijala. Šmit neka Dodiku ljubi ruke što mu "čuva posao" sa platom koju Njemci mogu samo sanjati. Mislim da kancelar i predsjednik Njemačke zajedno nemaju platu kolika je Šmitova.

      Izbriši
  21. Boro, zasto nisi rjesio problem sa Dankom, pa niste policajci ni jedan ni drugi? Samo laprdas, stari kurton, jajara si obicna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kojim Dankom, gdje taj živi, na kom kontinentu? Druga stvar, Danko je bio tek obično sredstvo Lukača i kompanije kakvih su imali mnoštvo i šta bih ja sad trebao juriti miševe? Danko je bio "hrabar" u uniformi i naoružan, a još više kad je u objektu policije. Of kako nema uniforme i policije njega nema u Prijedoru kao ni lanjskog snijega. Uostalom, njemu su ostali kompleksi kada sam sa njim "čistio" tatami tako da ja problema nemam, pa time ni potrebe da se bavim klošarom.

      Izbriši
  22. Kad vidis Danku u gradu, bjezis kao mis u rupu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ko moze vidjeti Danka u gradu??

      Izbriši
    2. Baš sam htio napisati gornje pitanje? Volio bih da ga sretnem u gradu pa da se malo sprdam sa njim jer dobro znam koliko je "hrabar" bez uniforme i bar još nekoliko policajaca u blizini. Kako prednje rekoh ja sam sa njim meo tatami pred 30-ak policajaca i ostavio mu komplekse za cijeli život, a sumnjam da smije ponovo provjeravati moje vještine.

      Uostalom javite mi gdje mu odgovara kakav sparing, pa organizujte opklade i kladite se na njega ako ste tako sigurni. Dobro bi mi došla lako zarađena lova - za par sekundi fizičkog napora.

      Izbriši
  23. Nego Boro ti nikako da napises jel znas sa cime je Ivic ucjenjen kad je sa onim postenjacinom Nesicem.lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A sta fali Nesicu, i Boro je napisao da ne radi lose zasad

      Izbriši
    2. I ja sam upućene pitao zašto Nešić ne računa na Ivića i nisam dobio ništa konkretno. Baš kao i vezano za suštužnike Sovilj i još neke provjerene kadrove DNS -a. Nešić traga za nekim ko bi preuzeo Prijedor, ali totalno izvan dosadašnjih struktura. Ovo su informacije od proljeća i koliko vidim ništa se ne mijenja. Jbg. ja sam posredno dao do znanja da mogu naći ljude kakvi mu trebaju i napraviti im solidnu platformu, ali bi prvo morali pričati o pozamašnoj cifri. Ja u toj priči ne bih formalno postojao,niti od toga imao druge koristi do pukog naplaćivanja svojih usluga, a zadnja isplata bi bila kada kaže da je zadovoljan rezultatima.

      Nema tu nikakve tajne da nudim konsultantske i operativne usluge od formiranja do razvoja udruženja i stranaka, hoće li samostalno ili sa timom ljudi stručnih u raznim oblastima, a što se niko ne javlja žao mi je jer ja nemam para dok drugi nemaju rezultata kakve bi mogli ostvariti. Pro bono ili iz ideala sam dovoljno dokazivao koliko mogu i umijem, pa nemam potrebe za sličnim "reklamama".

      Hajde da i to otkrijem. Nešiću sam posredno dao do znanja da je sa mnom trebao dogovarati lokalne izbore 2020. godine umjesto sa svitom koja je onako "popušila" izbore. Ja sam dokazao šta mogu kad u Prijedoru pokušaju bez mene, a da su samo javili se iz solidarnosti protiv režima zna se čiji kandidat bi pobijedio. Normalno sa izborom kvalitetnijeg kandidata u vidu nestranačke ličnosti umjesto Predojevica.

      Izbriši
  24. Napisao Boro ha ha ha . Pa za sebe neradi lose to je sigurno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nešić je mene oznenadio kako se dobro snašao na poziciji ministra, a jedina greška mu je što premalo poentira za DNS iako bi boljom reklamom mogao napraviti i tu poene. Valjalo bi mu da malo manje podržava Dodika, a više za svoju stranku, no kako god odradio je stvari koje nijedan njegov prethodnik nije na planu međunarodnih obaveza i potreba, a koga zanima istina lako prati zvanični sajt ministarstva i vidi kako Nešić radi. Sad voli li neko njega kao osobu i šta mu medijski rade drugo je pitanje.

      Izbriši
  25. Lupas Boro ko otvoren prizor ' pa samo pjana vrana zaboravlja izjave Nesica oko Dodika a sad su i zvanicno obznanili da nikada nisu bili jedni protiv drugih .A licno i ne poznam Nesica da mi se svidja ili ne a ti si se svstao na pravu stranu . Vaskovic za nesica pise svasta. Nego ti nisi odgovorio oko toga kakva je muka Ivica natjerala u to kolo a on je nekad bio pmmdrugaciji . Lep pozdrav Boro i nadam se da ces fino odgivoriti.

    OdgovoriIzbriši
  26. Borisa jesi saznao koji puza i gdje se u Prijedor sukobio sa dva inspektora iz bie ?

    OdgovoriIzbriši
  27. Ma otkud da to zna Boro ' njega sada interesuje Nesic misli vratice ga u drzavnu policiju ili specijalna obezbedjenja . Stvarno sam mislio da Boro nesto zna ali sad nakon par blogova vidim da nema informacije i da lupa bez veze . Toliko novih desavsnja oko barikada na granicama ' oko Smita oko Dodika Prizgona i cega sve ne a on ni be.

    OdgovoriIzbriši
  28. pa gdje Danko Karanovic zvani mazga, mislim kazete nema ga u Prijedoru, jel radi, premjesten ili...

    OdgovoriIzbriši
  29. Poštovani Borislave, jeste li dobro, šta se dešava?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da nije otišo u tvorza na onih famoznih 10 dana

      Izbriši
    2. Ima objave na fejsbuk, dzaba se radujete da je otisao u zatvor...
      Mozda je prodao blog

      Izbriši
  30. STUPIO NA SNAGU ZAKON O K.D. UVREDA I KLEVETA, PA SAD NEMA TI NJEGOVIH LAZI I IZMISLJOTINA. BOJI SE KRIVICNE ODGOVORNOSTI I ZATVORA, A DISTA SE I NLAGAO.

    OdgovoriIzbriši
  31. Stari lazov i ludjak, Boro strasni

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić