Stanivukoviću stvarno treba "doktor za glavu"!

Doktor Đajić očito nije specijalista medicinske struke koja treba gradonačelniku Stanivukoviću, a na njegove kaprice razmaženog derana sa spomenikom palim borcima Republike Srpske neko mora odlučno reagovati. I da jasno razlučimo šta jeste spomenik, a šta se pod taj pojam ne može podvesti!

borislav radovanovic blog

Javnost zadnjih par dana svjedoči histeriji razmaženog derana Draška Stanivukovića karakrerističnoj za uzrast djece do pet-šest godina. I to kada su roditelji uveliko propustili one elementarne odgojne radnje, pa se u moraju stiditi po trgovinama ili igraonicama. To što deran ima 30 godina i fizički liči na odraslu osobu ništa ne znači pored očigledno zaostalog ili nakaradnog duševnog razvoja. 

Kako sam više puta pisao Stanivukoviću je otac za dva miliona maraka kupio omiljenu igračku u vidu gradonačelničke fotelje i razummljiva je njegova mržnja prema "zločestom doktoru" koji ga kontinuirano drži u strahu od oduzimanja "igračke". Da zlo bude veće "zločesti doktor" sad mu dira u omiljenu igru - izgradnju centralnog spomenika poginulim borcima Republike Srpske. Potpuno jasan razlog nekontrolisanog histerisanja razmaženog derena kakvom javno svjedočimo.

Najveća greška doktora Vlade Đajića jeste u tome što sa djetetom razgovara o nužnosti "liječenja glave", a odlično zna da se takve stvari rješavaju sa roditeljima razmaženog derana. Bavio se deran "trovanjima kiseonikom", uslovima liječenja na UKC-u, garažom i sličnim temama - sve do nečijih "narkomanskih sklonosti", zajedno sa sličnim vječitim studentima koji su jedino dokazali koliko je problematičan nedostatak obrazovanja i opšte kulture. Znam po hiljadama uvredljivih komentara napisanih na mom blogu u nedostatku dokaza i činjenica. 

Prilikom posljednjeg zapinjanja za garažu UKC-a Stanivuković reče kako planira izgradnju tri slične u Banjaluci. Izgleda da se "Malom Velikom Čovjeku" (kultni film Dastina Hofmana) opasno dopadaju građevinski projekti, a posebice od kako mu donose luksuzne aute, jahte, milione... Ovim dolazimo do esencije današnje teme - izgradnje centralnog spomenika poginulim borcima Republike Srpske. Reče li da će sopstvenim i šta znam čijim sredstvima dovršiti izgradnju spomenika koji bi po svojoj esenciji trebao biti javno dobro?

Desetine i čak stotine hiljada nas boraca i članova porodica poginulih boraca smatra neoprostivom brukom što nemamo centralno obilježje stradanja naših najmilijih, no niko nije dao sebi za pravo "privatizovanja" spomenika kakvo čini Stanivuković. Znam kako mu je stric poginuo pošto smo taj nemili događaj odreda komentarisali na našoj vlašićkoj ratnoj zoni - istovremeno žaleći za stradalima i sa ljutnjom na one koji su "specijalce" uputili na tako zahtjevan zadatak. Žali bože uludo stradale mladosti.

Previše hrabrosti i premalo iskustva dovelo je do nepopravljivih posljedica kakve MORAMO UVAŽITI i poginulima iskazati dužno poštovanje. Mislim da doktor Đajić griješi kada "zapinje" za ime poginulog strica banjalučkog gradonačelnika jer znamo o kome je riječ, znamo da su on i saborci doista hrabro napali utvrđenog neprijatelja i tako postradali - i to je sve šta trebamo javno izgovarati. Bar mi njegovi saborci i braća u zajedničkoj odbrani naroda. 

Porodice poginulih imaju pravo na individualne emocije, dok mi pretekli znamo kakvo jedinstvo do danas moramo slijediti - upravo onakvo izraženo u ratu. Zato neću ulaziti u emocije porodice Stanivuković - uključujući i banjalučkog gradonačelnika lično. Dovoljno je podsjetiti na jedan od osnovnih postulata pravnih nauka da se nečije pravo proteže do momenta kršenja prava drugoga. Čuj, Stanivuković će završiti gradnju spomenika ma šta drugi o tome mislili.

Šta je Stanivuković dogovorio sa Dodikom, Cvijanovićevom, Viškovićem i sličnim "borcima", čija imena ne smije izgovoriti na održanom presu, ne znam koga bi uopšte trebalo zanimati. Lijepo mu je uvaženi bivši ministar policije Darko Matijašević kazao: "Postoji zakon i mora se izvršiti", a što gradonačelnik nema predstavu sa kim razgovara samo je njegov problem. Jednom prilikom objasniću kako su ministar Matijašević i njegovi najbliži saradnici na stručnom nivou srušili onu famoznu reformu policije i bitno drugačije od "zasluga" koje Dodik i slični političari sebi pripisuju.

Slično je Stanivuković odlučio sebi pripisati zasluge za izgradnju predmetnog spomenika, a jedan od argumenata protiv promjene lokacije navodi kako je dosad utrošio preko MILION MARAKA novca građana Banjaluke. Učestala druženja sa Dodikom očito su produkovala identično nakaradna poistovjećivanja javnog i privatnog. Tako smo vidjeli da je Banjalučanima postao "domaćin" u njihovom objektu lokalne samouprave i javnih službi. Ukoliko mu otac dozvoli može se predstavljati domaćinom u njihovoj vili izgrađenoj zarad razmetanja nad siromašnim narodom, a mane se svojatanja javne imovine.

Identično važi kada je spomenik palim borcima u pitanju. Na svom privatnom posjedu i sopstvenim novcem ne može graditi šta mu drago, nego ono šta nadležne službe prethodno odobre, šta je za aman tri godine gradonačelničkog mandata trebao naučiti. Poenta je na "trebao" pošto nakon decenije studiranja nije makao od druge godine i očigledno sporo uči. Je li ono Stanivuković studira ekonomiju?

Vidim da je naš "budući ekonomista" nakon usvojene žalbe firme ABC Solutions vrijednost tendera sa prethodnih 5,9 miliona KM podigao na 6,3 miliona, a samo kako bi što prije započeo sa radovima. Sad mu "izgovor" da mora tako zbog odmaklih radova i već potrošenih preko milion maraka, bez namjere objašnjenja zašto je projekat "poskupio" 400.000 KM. Jesu li u pitanju realni troškovi ili građani plaćaju njegove "izgovore" kojima nas obasipa?!

Kaže i da spomenik sadrži 62 stuba kao simbola isto toliko ratnih brigada VRS, bar za njegova "znanja" o tome. Po stubu (sa podzemnim dijelovima spomenika) prosječno trebamo platiti 101.612,90 KM, a šta me je prepalo zbog navoda doktora Đajića o nekih 150-200 jedinica oružanih snaga Republike Srpske čiji doprinos u odbrani zemlje i naroda ne smijemo zanemariti. Bojim se da će "budući ekonomista" sad broj stubova povećati za dva ili čak tri puta, te cijenu spomenika dići na 15-20 miliona maraka. 

Pobogu, sjetimo se kako je cijena teniskog kompleksa za "Srpska open" povećana tri puta i na kraju premašila 50 miliona maraka. Stanivuković je grad opteretio novim kreditom (25 miliona KM?) koji sam premašuje iznos prvih procjena ukupnih troškova izgradnje kompleksa. Kako cijena spomenika kontinuirano raste i bez Đajićevih isticanja samostalnih borbenih jedinica izvan brigada, pa policije, pa Vojske RSK... valja razmišljati o potencijalnim opasnostima "usvajanja ideja".

Baš kao što sam na Stanivukovićevu animaciju dodao svoju i povećao broj stubova na podnaslovnoj fotografiji i stvarnost bi se mogla promijeniti. Onakvih jednostavnih pravougaonih subova može "nabadati" koliko mu drago i da pritom spomenik ne izgubi zamišljeno obličje - koje ionako nema bukvalno nikakvu umjetničku vrijednost. Nisu odmakli od onih što na Zlatištu dvije betonske bandere uvezaše da čine krst!

Kad god je moguće nastojim čitaocima osigurati potrebne informacije, kako bi mogli zauzeti vlastite stavove umjesto mojih navoda, pa tako gore imate video uradak preuzet sa Stanivukovićevog naloga i u vidu animacije predstavljeno ono šta se treba izgraditi. Govorimo o animaciji urađenoj da se dopadne zainteresovanima i dobije podrška, dakle o nečemu šta je gradonačelnik naručio kao sredstvo promocije. I svoje mišljenje zasnivam po tom njegovom kompjuterskom "idealu" nedostižnom u stvarnosti.

Spomenik čiji oblik ili simbol možete spoznati samo iz ptičje perspektive (iz helikoptera, sa kamere drona i sl.) ne može se spomenikom nazvati po našem pominanju tog pojma. Zato gornja animacija započinje "visinskim" predočavanjem i demontracijom da je u pitanju KRST. Po prilici mislim da je u pitanju visina od 80-100 metara na koju se morate vinuti da shvatite stvarni oblik ili simbol spomenika. Znači, nepopravljiv konceptualni promašaj

Osnovna pozicija posmatranja ma kog spomenika jeste sa tla, odnosno iz njegovog podnožja. Mogu provjeriti, ali ubjeđen sam da istraživanja pokazuju kako 90-95 odsto posmatranja spomenika se čini sa tla, bez obzira na udaljenost od istih. Šta vidimo iz te pozicije kod banjalučkog monumenta? Mnoštvo pravougaonih stubova prostog oblika na kakvima bi trebala stajati imena poginulih boraca. Dobro Đajić upita - hoće li se pojedini morati penjati 30 metara uvis da nađu ime svog bližnjeg?

Monumentalni kompleksi takve veličine i oblika ne grade se u gustim predjelima gradova jer naprosto ne mogu izraziti željenu ideju i simboliku. Imate na Kozari spomenik takvog karaktera i možete komparirati ideje dokazanih umjetnika i banjalučkih diletanata - bez obzira odakle gledali i kakvog umjetničkog senzibiliteta bili. Spomeniku na Mrakovici upravo prirodno okruženje daje upotpunjenu sliku izgrađenih elemenata te veličine i jedinstvenost kakvu u gradskim sredinama nije moguće postići. Drugi konceptualni promašaj! 

Dalje, spomenik po svom pojmu simboliše neke osobe i događanja, pa i kada govorimo o kategorijama ljudi unutar rata kao dešavanja. Ovde iz ptičje perspektive kontamo da 62 stuba ukupno simbolišu krst, a šta nas vodi ka pitanju: je li to spomenik hrišćanstvu ili poginulim borcima? Neki su i dvije vezane bandere na Zlatištu nazivali spomenikom ili simbolom hrišćanstva, pa znamo koliko daleko sežu budalaštine, no ovde nedvosmisleno govorimo o poginulim borcima.

Neotesanom deranu Stanivukoviću čini se da zna nešto o srpskim borcima iz rata 90-ih, no jedino možemo govoriti o zamislima bez ikakvog uporišta - naprosto zbog uzrasta tokom tog perioda. Moja malenkost nije upoznala saborca koji je ratovao "za krst časni" kako se to u teatralnim govorancijama ističe. Borili smo se za zaštitu porodica i bližnjih, za narod, za teritorije i druga realna dobra, a simboli vjere možda su bili primarni motivi jedinice El Mudžahid. 

Pukovnik Matijašević je Stanivukoviću zaludno ponavljao pojam DIVIZIJA - kao osnovnog elementa kopnenih snaga po vojnim doktrinama. No, trebalo je dogurati do vojne moći nivoa divizija i primjena vojno-akademskih znanja. Krenuli smo od dobrovoljačkih i samoorganizovanih jedinica po selima i naseljima, gdje je brat stao uz brata, rođak uz rođaka, kum uz kuma... braneći sopstvenu nejač i kuće. Zato smo u istim jedinicama ostali do kraja rata i kad smo zalogaj hljeba dijelili, na smjenama straže jedni drugima rukavice ostavljali...

Stanivukovići pojma nemaju kako su srpske majke i supruge najbolji komad slanine čuvale za svog borca kad dođe na odmor, zadnji dinar trošile da mu kupe cigara ili duvana, plele kape i čarape. Pola rata smo pregrmili zahvaljujući hrani porodica i mještana u ratnim zonama, a kako smo se odijevali i obuvali mi znamo. Elem, brat ne ostavlja brata i samo zato smo izdržali tolike godine! Koliko je izginulo ili izranjavano prilikom izvlačenja tijela poginulih saboraca? Prepoznaje li neko ovu simboliku u stubovima Draška Stanivukovića?

Moja prva asocijacija na poginulog borca jeste vojnik koji leži na tlu, a drugi mu uplakan drži glavu u svom krilu. Je li problem u prirodnoj veličini izliti takva dva lika na postolju visine do metar ili merat i po? Da majka može pomilovati mrtvog sina i brata mu na uzglavlju?! Ili će se uz ljestve penjati da nađe ime stradalog sina? U projektu svakako planiraju spomen sobu, pa individualizacije poginulih možemo čak projektovati elektronski-vizuelno sa likom pored imena i drugim podacima. Mogućnosti su neograničene ukoliko nešto iskreno želimo.

Jok, razmaženi deran pred kamerama  kao dekor skupi jedne te iste vječite "predstavnike" udruženja financiranih narodnim parama, zbog kakvih su se borci davno masovno distancirali od boračke organizacije, pa ponavlja nebuloze od kakvih se svakom ko je rat upamtio utroba prevrće - DECENIJAMA UNAZAD. I histeriše u strahu da mu otmu novu "igračku". Stanivuković mora završiti "svoj" spomenik jer je već iskopao onoliku rupčagu i spiskao milion maraka narodnog novca. Je*eš i zakon i pravo kad se on dogovorio sa Dodikom, ali mu ime ne smije pomenuti.

Moj otac ima status poginulog borca Vojske SRJ i ovde nisam radio nikakve postupke priznavanja statusa pošto kao porodica nikad ništa u ime te žrtve nismo tražili ili uzeli. Prikupio sam račune i dokumentaciju za refundiranje podizanja skromnog spomenika, no nisam mogao prelomiti da to pošaljem u Srbiju. Imam osjećaj da bih uzimanjem novca uprljao njegovu pogibiju i to se za ovih 28 godina nije promijenilo.

Razmišljao sam da pokrenem postupak priznavanja prava samo kako bi mu ime bilo upisano među ostalim mučenicima, ali kad vidim ove ujdurme naprosto odustajem. Njegovih sedmoro unučadi, koje nije doživio da bar vidi, imaju dovoljno dokumenata i drugih stvari za svijest ko im je bio deda i kako je život položio u odbrani svog naroda. I da prenose sjećanje na pet generacija svojih predaka koji su odreda krvarili za ovaj narod, a uz čija imena idu odrednice: ranjen, poginuo, ranjen poginuo, ranjen, poginuo... 

Obzirom da neotesanom klipanu poput Stanivukovića ne vrijedi objašnjavati da se njegova prava protežu do granice zadiranja u prava drugih neću se time baviti, nego mu jasno i javno odručiti da potraži "doktora za glavu". Znam šta je uzrokovalo njegove poremećaje u strukturi ličnosti, no nemam namjeru spuštati se na nivo podlosti da o tome javno govorim. Pobogu, nisam Stanivuković ili njegov intimus Begić. Ni Lukač da objavljujem nečiju medicinsku dokumentaciju.

Ima smisla blagovremeno potražiti stručnu pomoć, a to mu kažem iz ličnog iskustva. Elem, suština je da izrazim stav povodom ove uzavrele atmosfere i uopšte teme. Sa druge strane imate video u kom gradonačelnik animacijom u "najljepšem svjetlu" prezentuje šta je naumio, pa sami procijenite može li se to podvesti pod spomenik uopšte. 

Naveo sam par elemenata šta spomenik mora sadržavati da bi se uopšte tako percipirao, te zašto ovakvoj skalameriji nije mjesto u centru Banjaluke, a za drugačija viđenja ili konkretne ideje imate opciju komentara. Odavno se zna gdje se na ovom blogu vode glavne rasprave, bez brisanja komentara u stilu Stanivukovića i sličnih kompleksaša koji ne trpe drugačije mišljenje. 



Primjedbe

  1. Znaš kako kažu Boro?'U svoju ti supu piri'i na kraju sta te zabole za tamo tim nekim Banjalučanima.Do jučer si bio'"pobratim'"sa Stanivukovicem.Dobro tebi kaze"Seoski policajac"vazda šuplju goniš

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Govorimo o spomeniku SVIM poginulim borcima Republike Srpske, dakle o nečemu šta je predmet SVIH NAS koji smo ključne stvari odradili prije Draškovog rođenja. U želji pozitivnih društvenih promjena jesam promovisao mlade političare poput Draška, Jelene, Vukana, Adama, Begića i druge, donio im glasove i mandate, a kad sam kasnije vidio kakve nerealne ambicije imaju, koliko su neodgovorni prema narodu i uopšte pokvareni iznio sam takav stav. Upozoravao sam prije izbora i da su privatizovanjem opozicije osigurali pobjedu Dodiku i da se postizborno neće izviniti narodu što su izostale ikakve promjene. Bez obzira koliko me oni i njihovi botovi pljuvali vidimo da sam sve ispravno prognozirao i ukazao kakve posljedice čekaju narod. Vidite šta rade jedni drugima šta ipak dokazuje da nisam lagao javnost dok su je oni lažno ubjeđivali u "jedinstvo" opozicije.

      Kako stvari stoje Vlado Đajić i ja smo trenutno najveća opozicija paktu Dodik - Stanivuković, a preko kog danas dokazano TAJKUNSKI OPOZICIONAR izvlači milione za svoj džep. Kod Radojičića samo su mogli sanjati da im prođu ovakve lopovije, dok mali prevarant potpisuje odreda.

      Izbriši
    2. Boro, ima li istine u tome da će se dr Đajić kandidovati za gradonačelnika sljedeće godine? Bilo je hiljade priča i imena, ali u zadnje vrijeme su se svi ušutili oko imena SNSD-ovog mogućeg kandidata.

      Izbriši
    3. SNSD-ov kandidat će biti Stanivuković, Đajić bi ali neda Mile. Sve ovo je sviranje kurci i igra da bi mu se popravio rejting, da na kraju ispadne kako je on istrajao i digo spomenik borcima bla bla bla. A ovo što Boro piše to ja ujutru za šoljom izaserem, čuj sad mu Matijašević dobar, oslovljava ga sa pukovnik, a napado ga po blogu za kriminal u više navrata

      Izbriši
    4. Ljudi, ovi botovi stvarno nemaju mjere u lažima. Čuj, ja na blogu napadao Matijaševića zbog kriminala? Uradio bih to da znam za njegov kakav kriminal, ali ne znam i nisam mogao pisati nešto šta ne postoji. Nije mi se dopala ta grupa kada su osnovali stranku i smatrao sam da je u pitanju režimski projekat, ali se ne sjećam da sam pisao o tome - a posebno zbog Matijaševića, Njeguša i par drugih koje sam uvažavao kao rukovodioce dok su bili u policiji. Uvažavao sam ih primarno jer su POŠTENO i odgovorno radili svoj posao. Znači i kad se ne slažem sa nečijim političkim opredjeljenjima ja poštujem časne i poštene ljude,kao i njihove zasluge. Isto kao kad je Đajić u pitanju. I nemam problem javno reći šta mislim, a cijeli svoj život sam tako nastupao

      Izbriši
    5. Nisi u tekstovima, ali si u komentarima svašta piso, nego ti pljuješ pa ližeš

      Izbriši
    6. Pošto u nekih 1 300 tekstova za 9 godina ne možete naći ništa na šta bi se pozvali u vezi Matijaševića sad laži prebacujemo u desetak hiljada komentara. Šta bih pisao negativno o ministrima i direktorima policije prije ovih Dodikovih kad sam u to vrijeme bukvalno vedrio i oblačio, a samo zato što sam imao "leđa" u vrhu MUP-a. Jeste li bar vi normalni, ako ja već nisam?

      Izbriši
    7. NegoBoro ako neznas za NEŠTO sumnjivo za Matijaševića istrazi vezu Matijasevic Integral Kongrap Beograd. Pa malo razjasni otkud on u tim vodama kad je policajac . Pametnom dosta.

      Izbriši
    8. Nesmije Boro na Matijasevica zna o sa kim ima posla ,zna koliko je velika ta hobotnica

      Izbriši
  2. Sanja.
    Ocito Boro da Djaicu i t tebi treba doktor.
    Jakav je to u tebi preokret .
    Fuj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seko draga i tebi neko kada bi ponudio Nekretninu(stan) i ti bi guzice dala ko i Borislav.Sada je režimski čovjek,sad ni Drasko,Vukan,Govedarica...nisu podobni,a do juče se lizao sa njima

      Izbriši
    2. RE: SANJA

      Nisi ovome botu dolje odgovorila na uvredu da bi "dala guzicu" za obećani stan. Inače kod mene nema "preokreta" pošto sam kao sin poginulog borca za ovih 28 godina mogao dobiti stan gdje i kakav sam htio, poput hiljada drugih. Jok, sad će mi Vlado dati nešto šta mi nikad trebalo nije, a za razliku od Draška ja sam zakonski potodica poginulog borca. Samo neki od nas nisu naplaćivali ili eksploatisali mrtve kao Stanivukovići. Pa malo po malo i spomenike je prisvojio kao svoje. Šta sam ja kriv što Đajić jedini ima petlje javno reći ono šta i sam mislim, odnosno što dijelimo mišljanje. Ili što se ovo dogodilo pa ima smisla reagovati na blogu. No, nakon ovakvih komentara tek ćete vidjeti šta sve imam za reći na ovu temu, pošto se dostojanstvo dokazuje djelima, a ne lažima i koristima kako čine Stanivukovići i ovaj bot što zna nešto šta Vlado i ja pojma nemamo (čitaj: laže).

      Izbriši
    3. Nije bilo preokreta, on je oduvijek režimski čovjek, samo od kad mu je Đajić spasio malom guzicu od tad je posto crtina kučkica

      Izbriši
    4. Objasni kako mi je Đajić ili bilo ko drugi "spašavao" sina? PU Prijedor je protiv malog podnijela izvještaj tužilaštvu i sad je na mom "drugu" Mitroviću da naloži istragu ili podigne optužnicu. Nema on ništa i davno je trebao donijeti naredbu o nesprovođenju istrage, no kalkuliše sa tim kao i Vujanović sa podnošenjem izvještaja. Nema tu mudrolija, ili će naći vještaka koji će utvrditi odgovornost mog sina ili neće, a ja ću se time baviti tek kad sinu dostave optužnicu i nalaz vještaka. Dotad me ne zanima šta rade. Ukoliko ikad dođe optužnica i nalaz onda će taj vještak dobiti zahtjev za dodatna obrazloženja od kakvih će mu se gadno zacrveniti uši. I to bez da ga "opalim" krivičnom prijavom, pa da on sebe brani umjesto što optužuje mog sina. Znaš, niko ne može izvještačini nešto šta ne postoji, a da ne ulazimo u kršenja zakona i procedura prilikom uviđaja i teško nezakonitog oduzimanja vozila. Moj sin i ja nemamo apsolutno nikakvih problema, nego su u problemu oni koji su kršili zakon i procedure u nastojanju da naštete djetetu samo zato što je moj sin. Đajiću hvala što je povrijeđenom momku osigurao najbolju moguću njegu i oporavak, a šta je očekivano dalo odlične rezultate. Uradio je on isto hiljadama drugih, samo što ja nemam problem to javno reći. Jednako kao što pohvalim druge ljekare kada odgovorno i kvalitetno rade svoj posao, odnosno što podržavam medicinsku struku načelno jer znam kakvim odricanjima se postaje ljekarom, a kao društvo slabo to prepoznajemo.

      Izbriši
    5. Ajde ne pravi se budala, za to što je tovoj mali uradio kazna zatvora je od jedne to tri godine

      Izbriši
    6. Eto i visinu kazne "znate", no samo da doznamo šta je moj sin uradio osim - slijetanja sa puta kako stoji u saopštemju MUP-a, a slijetanje nije kažnjivo. Da bi neka radnja u saobraćaju predstavljala krivično djelo posljedice se moraju ispoljiti u vidu poginulih (nema), teških tjelesnih povreda (nema), da šteta prelazi 7.000 KM (nema), da je kretanje bilo 50 km/h iznad dozvoljene brzine (nema)... Uostalom pročitajte Krivični zakon, pa sami vidite šta tačno stoji

      Izbriši
    7. Kako nema teške tjelesne povrede kad su momka ubacili u indukovanu komu, a pacjenti se u nju ubacuju kod teških povreda. Dalje, bilo je i prekoračenje brzine nego to sve stoji u fioci jer si režimski čovjek.

      Izbriši
    8. Ima li nalaz da su u pitanju teske povrede?? Teska povreda znaci lom sto nema veze sa tom komom u koju se moze staviti lice i sa lakim povredama.

      Izbriši
    9. " Teska povreda znaci lom sto nema veze sa tom komom u koju se moze staviti lice i sa lakim povredama."
      Znači da se u indukovanu komu može staviti i lice sa običnom posjekotinom? I kakva je ovo nebuloza da je teška povreda samo ona koja podrazumjeva lom? Teški potres mozga nije lom a povreda je veoma opasna po zdravlje i život pacijenta i takvi se pacijenti stavljaju u indukovanu komu. Postoje i razne unutarnje povrede (bez lomova) koje su , isto tako , veoma opasne a po Vašem se ne računaju kao "teške tjelesne povrede"?
      Doduše ja sam laik i nisam medicinske struke ali mi je komentar gore nelogičan ili je naš zakon prepun nebuloza?

      Izbriši
  3. Upravu je doktor sve. Podrska,ide opoziv

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne ide opoziv Dodik je podržao Stanivukovića

      Izbriši
    2. Na portalu BN televizije je objavljeno da 144 imaju čin glavnog inspektora.A generali su više narodni termini.Za jednu malu Republiku Srpsku prevelik je izdatak da se daju plate od 3.000 maraka 144 lica sa činom glavnog inspektora.Potpuno je jasno zašto ih je Dodik nagradio astronomskim platama dok većina radnika u realnom sektoru radi za 850 maraka.

      Izbriši
  4. Boro ipak je bolje da pises o policiji evo imas temu stoce toliki generali u policiji 144 komda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ko vas je ubjedio da u policiji postoji čin "generala" neka to i objašnjava.

      Izbriši
    2. Boro, zar nije npr Sreten Lukić policijski general? Ili si mislio da kod nas nema generala u MUPu tj. da taj čin ne postoji? Hvala.

      Izbriši
    3. U to vrijeme i mi smo imali činove generala policije i ljudi se na to pozivaju. No, to se od rata mnogo puta mijenjalo i nastao je totalni haos da svako može tvrditi šta mu drago. Elem, zakon je i kod nas i u Srbiji te činove davno ukinuo i naprosto ih više nema. I policijski činovi nikad nisu imali isti status kao vojni, nisu se mogli isto rangirati. Vojni general može preći u policiju i zadržati čin, šta smo imali u praksi, a obrnuto nije moglo. Zato se te stvari ne poistovjećuju.

      Izbriši
    4. Zavisno od "potrebe" objasnjenja idu ukratko ili prosireno u tancine Prica o 144 generala u MUPu RS se odnosi na 144 glavna inspektora (samostalna ili nesto tako) koji imaju mjesecna primanja kao i generali a ne o 144 generala Ta 144 radna mjesta je "neko" odobrio sisematizacijom radnih mjesta u MUPu RS

      Izbriši
    5. Pogledate Zakon o platama zaposlenih u MUP-u i vidite da se kod nas činovi ne obračunavaju uopšte. Samo kojeficijent propisan za to radno mjesto puta 100 KM osnovice i uvećano za procenat radnog staža. Još od 1998. godine nemamo klasičnih činova (bez obzira na naziv), pa time ni naknada za iste, a što to ne znaju neki novinari ili ko se već bavio tom temom nije moj problem. Imate ministra Karana pa sa njim raspredajte o tim nebuloznim temama.

      Izbriši
  5. On je specijalista za bijelo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste, utvrdio je to "doktor" Ivan Begić koji prediziran kokainom liže kite po Zagrebu i to snima svojim telefonom. Govorim o njegovom opisu tog orgijanja, a on zna ko mi je prenio njegove riječi.

      Izbriši
    2. hahaha, Boro pre si bio nezniji pisao si za BEGICA IVANA da "dudla penise"

      Izbriši
    3. Kada su mi Begić i Stanivuković onako bezobzirno nasrnuli na sina OBEĆAO sam osvetu kada im bude najviše trebalo povjerenje građana - kada krene postupak opoziva. I vidite kako držim obećanja, a oduvijek sam poznat po strpljenju i čekanju pravog momenta. Kada završim sa njima neće smjeti prošetati Banjalukom, a kamoli da se bave politikom ili javnim djelovanjem. Hvala doktoru što mi je stvorio pretpostavke za početak odmazde, a vidjećemo hoće li Dodik i nadalje podržavati Stanivukovića kada ga ogolim gore nego Lukača.

      Izbriši
    4. Ovo se mora rijesiti prije nego netko pokupi nezasluzene zasluge Znaci Stanivukovic je zavrsio svoju politicku karijeru tako da su bilo kakve komprotacije na njegovu stetu bespotrebne Jedino to za Dodika posto se iz vaseg komentara da naslutiti da Dodik ne zna kakve ljude ima oko sebe (da je znao ne bi ih pustao blizu sebe)

      Izbriši
    5. Boro, ako hoćeš da udariš po Stanivukoviću imaš materijala oko podizanja cijene parkinga u Banjaluci.
      Podigao je cijenu parkinga iako je to nadležnost skupštine grada. Zar to nije zrelo za pokretanje pitanja ocjene ustavnosti? Ti mozes tu inicijativu za ocjenu ustavnosti ili zakonitosti napisati za dva sata.

      Izbriši
    6. Ako je odluka javno dostupna mogu za dva sata uraditi "inicijativu" za Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da postupe mjerama iz svoje nadležnosti. Ukoliko ste mislili na Ustavni sud RS to nije tako prosta materija jer prvo moramo utvrditi karakter opšteg akta u konfrontaciji sa ustavom, pa sa kojom odredbom ustava i mnogo toga pride. Pritom nemam nadležnost pokretanja takvog zahtjeva, ali predsjednik skupštine samostalno ili odbornici skupštine grada u ne znam tačno kom broju imaju to pravo, ali i mogućnost da gradonačelnikovu odluku ponište na sjednici. Pod krivično djelo "zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" svašta se može podvesti, pa i ovo prekoračenje ovlaštenja.

      Izbriši
  6. Bravo, mali, bravo! Bitno je da imamo novu-staru fontanu, pristanište za dajak, tri uređene plaže koje su koštale nekoliko miliona, arenu od 50 mil koja zjapi prazna, pa ovo čudo od 6 mil koje kaže da su svi borci bili hrišćani... Bitno je i da su poskupile usluge Vodovoda i Čistoće, i da nam je karta za gradski prevoz 2,5KM i da će parking pokupiti duplo. Te stvari inače ne utiču na kvalitet života u gradu.
    Nisam obožavatelj Đajićevog lika i djela ali bih opoziv ovog krelca podržala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "pa ovo čudo od 6 mil koje kaže da su svi borci bili hrišćani... "
      Bravo Xi!!! Upravo sam htjela prokomentarisati da se prije svega treba voditi racuna o tome da smo u svojim redovima imali mnogo nase brace muslimana. Znam licno mnogo njih, vjerovali su slijepo da bivsu Jugu treba odrzati isto kao i mi Srbi. Vjerovali su u zakletvu koju su dali svojoj drzavi jos kao golobradi mladici. Vjerovali su da moramo ostati zajedno da nas ne bi svaka šuša bjelosvjetska zajahala, kao sto nas danas i jase.
      Oprostite braco sto za vas koji ste postradali cinimo tako malo 🙏🙏🙏

      Izbriši
    2. Spomenik treba da vizuelno odražava ono šta simboliše, pa kad su vojnici u pitanju onda da bar nekako možemo skontati da je o tome riječ. Da to shvati i Japanac kada dođe u Banjaluku. Ovo Draškovo sa zemlje asocira na muslimanske nišane ili stećke, a malo njih će ići na 100 metara visine da skonta krst.

      Izbriši
    3. Tako razmislja borac i uopsteno razuman i normalan covjek, ali ratni profiter ne zeli da se iko sjeca postradalog borca ili civila. Dok god se neko sjeca borca sjecat ce se i ratnog profitera. Po njihovoj logici, najbolje bi bilo za se ne sjecamo nicega.

      Izbriši
  7. Boro, nekad te kritikujem, nekad podrzavam. Znalo se desiti i da te izritiram da izbrises komentar. U vezi sa dsnasnjim tekstom u potpunosti se slazem sa svakom recenicom. Svaka cast za tekst.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, no ovde je ideja da raspravimo temu i iznesemo mišljenja, odnosno da razmislimo i shvatimo šta se dešava. I ja dok pišem tekst razmišljam o temi,pa često "odlutam" jer se skontam nešto novo ili povežem stvari koje dotad nisam tako shvatao. Često kroz komentare ljudi skontam nove dimenzije te teme, bilo kroz ono šta je ukazano, bilo kroz asocijaciju. Zato tekstove i komentare doživljavam kao jedinstven sadržaj ili kao PROCES, kao dešavanje ili društveno djelovanje (dijalog).

      Izbriši
    2. Re Boro.....I jeste, zato nemoj ni da brises komentare. Moji napadi ka tebi su bili samo zbog privatnog fakulteta. Opet kazem, izuzetno si posten, dobar policajac, imas sjajne ideje, dobro pises, analiziras, samo ti privatni fakuktet nije trebao u zibotu jer tako legalizujes sve ove koii su isto ili slicno uradili, a znas na koje mislim Mikana i drustvo.ali sta ces, takvih je puna drzava.

      Izbriši
    3. Ja brišem komentare smo ako nekog drugog mogu povrijediti, a kad si ti u pitanju lijepo sam ukazao da neću stotinu puta objašnjavati jednu te istu stvar. Baš kao što sam napisao da sam nekoliko komentara obrisao samo kako bih te iritirao, odnosno da na iritacije znam adekvatno odgovoriti. No, dobro si me podsjetio da objavim diolomu i sve stranice indeksa kako sam obećao, pa da "stručnjake" na državim jaslama pozovem da urade isto. Nije mi to nešto bitna tema, pa zaboravim, no ima smisla predočiti predmete koje sam položio, kod kojih profesora i kako sam ocijenjen iako nikad nisam ganjao prosjeke i slično. Odavno planiram i uslikati se sa mojom privatnom bibliotekom stručne literature, no nije to složeno pa valja desetine i desetine (možda stotinu?) knjiga naći gdje su sve godinama ostavljane. Eto Dule je jedan ili dva ispita položio koristeći moje knjige, a biće toga i u buduće. Zadnjih bar 20 godina u pravnim naukama ništa novo nije objavljeno da bi morali nabavljati literaturu.

      Izbriši
    4. Boro, ja vjerujem da si ti radan, da ucis, da mozes nauciti. Na koncu, da uzmemo da ti na ovom blogu neko diktira i da ti kucas, sta si sve obradio i napisao, ne vjerujrm da najbolji studenti novinarstva za vrijrme studija obrade po kolicini 100 dio onog sto si ti napisao na blogu. Neuzimajuci u obzir teoriju kiju uce.E sad, tamo gdje se najvise lozis Sto privatniku (znamo oba ko je vlasnik fakulteta) davati kes, praviti od njega tajkuna, biznismena, nekog organizatora i sta sve ne.....a on obicni policajac. Znaci, isto da medicinska sestra sa KBC otvori privatni Medicinski fakultet, okupi profesore, placa ih, citavo vrijeme radi na Paprikivcu a ne dolazi na posao, u medjuvremenu postane i ona doktorica i dalje nece da radi za drzavu a vodi se i prima platu kod drzave, obezbjedjuje drugim medicinskim sestrama da i ine postanu doktori i svi onako krenu kijeciti pacijente. Sta bi to bilo nego srozavanje, urinitanje po casnij orofesiji doktora?

      Izbriši
    5. Jovičić je fakultet prodao godinama nakon mog diplomiranja, a novog vlasnika znam samo po čuvenju i možda da sam ga negdje vidio bez znanja ko je uopšte. Šta i kako radi pojma nemam niti me zanima. Mene iritira što da sam bio na Jovičićevom mjestu u vrijeme mog studiranja ne znam šta bih bolje uradio, a po pitanju traženja znanja bio bih mnogo manje rigorozan. Primjera radi ne bih dozvolio da student kod pojedinih profesora izlazi 5-8 puta dok položi ispit, a šta je kod Simovića bio "standard". Ideja je da fakultet studentu omogući sve potrebno za sticanje znanja, a koliko će se on doista truditi i postići nije problem fakulteta (neće kod njih raditi). Tako funkcionišu moderni fakulteti u svijetu odavno, a mi vazda izvodimo nešto čega nigdje drugo nema. Kada je pravo u pitanju zasigurno znam da od najboljih studenata nikad dobrih sudija ili advokata, odnosno pravnika uopšte. Mladen Ivanić je stranku napravio od svojih studenata ekonomije, a neka pristanu da ih pismeno testiram u njihovoj struci, pa da vidimo koliko "znaju". Pojma oni nemaju jer su im u nastavni program uveli gradivo u funkciji razaranja ekonomije, a nikako njenog korisnog djelovanja. Njemci su u 19. vijeku bukvalno primjenjivali "teorije" tadašnjih britanskih autoriteta liberalne ekonomije i otišli u totalnu propast. Onda su 1870. godine donijeli 30-godišnji program razvoja obrazovanja i tehničkih nauka koji ih je početkom 20. vijeka vinuo na svjetski tron. Britanci su morali izazvati svjetski rat kako bi zaustavili tadašnje razvojne procese u Evropi i šire. U Britaniji liberalna ekonomija nikad nije primjenjivana kako je teorijski prezentovana i uvijek je preko kraljevskog trona i političkog vrha primjenjivan državni intervencionizam, ali opet nedovoljno čvrsto jer su im kapitalisti zbog bolje zarade početkom prošlog vijeka proizvodnju masovno izmjestili van zemlje. U Veliki rat Britanija je ušla praznog trezora i ponajviše zbog toga nije uzela značajnijeg učešća, pored toda što je to bio dio taktike. Znači, obrazovanje može biti oruđe ili oružje strašnije od ma kog drugog, a "mali problem" je što naše bezbjednjake tome bukvalno niko ne uči. Baš kao što naše učenike i studente niko ne uči KAKO TREBA UČITI da bi sa istom mjerom zalaganja postigli bolje rezultate.

      Izbriši
  8. Poenta frke oko spomenika palim borcima Vojske Republike Srpske je da se ne napravi,kao što se nije ni napravio,NIKAKAV spomenik prethodnih 30 godina. Imam osjećaj da iza svega stoji veliki Baja,koji jedno priča mladom gradonačelniku,i navodno ga podržava, a drugo priča dr Đajiću, i njega podržava. Ne znam kakve veze sa spomenikom ima dr Đajić a pogotovo Matijašević,gdje su ga samo izrovili? Zar iza svega ne bi trebalo da stoji Boračka organizacija VRS,koje nema nigdje? Ponavljam ponovo, poenta cijele frke je da se spomenik ne napravi i neće se ni napraviti jer iza svega stoji veliki Baja uz pomoć međunarodne zajednice koja je ocijenila,kako je ocijenila ovaj naš građanski rat. Živi bili pa vidjeli.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima Boracke iz Banjaluke tako sto se predsjednik iste utalio s gradonacelnikom

      Izbriši
    2. Re: Mozda i bolje da se ne napravi dok je ova izdajnicka pozicija i opozicija na polozajima... da nam se najmiliji ne prevrcu u grobu.
      Pomolimo se za njihov mir na onome svijetu i upalimo im svijecu sto cesce... mozda tako i samima sebi prosvijetlimo pamet i spoznamo sta nam je ciniti, jer nista se nece rijesiti samo od sebe.

      Izbriši
  9. Ja nisam Baba Vanga da mogu znati šta Dodik izvodi i nikad nisam dozvoljavao da se sve vrti oko njega. Đajić, Matijašević i moja malenkost smo borci i braća po oružju tih što im spomenik grade Stanivuković, Dodik, Cvijanovićeva, Višković i slični koji su sebi dali pravo odlučivanja, a bez nas koji smo rat bukvalno iznijeli na svojim leđima. Ne funkcioniše BORS? Vidi, imam rješenje kojim me mimistar Lukač kažnjava disciplinski novčano jer sam kao član BORS-a kritikovao predsjednika Svačića što ćuti na kršenja prava ratnih policajaca. Umanjili mi platu, ali bih ponovo toliko "platio" da spasim hiljadu policajaca kao što sam tada uradio i objavio sve šta se izdešavalo. Tako se stvaraju fakti i izvori po kojima će istoričari, sociolozi, politolozi i ini istraživati današnje doba. Baš kao što će i ovi komentari u HTML-u ostati sačuvani mnogo duže od materijalnih izvora. Vjerovali ili ne, ali mi ovde pišemo istoriju doslovno, a radio sam dovoljno naučnih i stručnih istraživanja da znam šta su PRIMARNI IZVORI.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U cijeloj ovoj priči niti podržavam malog niti podržavam dr Đajića. Mislim da duvaju u istu vreću i jedan i drugi. Mali je kao nešto pokrenuo nakon trideset godina vladavine Dodika u Banjaluci a ovi se kao nešto ne slažu sa lokacijom i sa idejnim rješenjem spomenika. Imali su trideset godina i za to vrijeme nisu napravili NIŠTA. Poenta cijele ove,nazovi svađe,je da se opet ne napravi NIŠTA i neće se ništa ni napraviti pogotovu u samom centru grada koji treba da bude ,,evropski" a ne,, srpski" grad što bi izgradnjom ovakvog spomenika i postala.

      Izbriši
    2. Gdje Matijasevic ratovao, 2 kilometra iza prve linije

      Izbriši
    3. Nosao torbu generalu Milovanoviću,jedinom generalu srpske vojske uz Boška Kelečevića,koji nije odgovarao za ratne zločine. Slučajno,sumnjam? Svi oni su komšije velikog Baje. Pametnom dosta,ko je patriota a ko radi za strane službe tj. Ambasade. Taj rova vidio nije,a kamoli da je učestvovao u nekim borbenim dejstvima,i takvi nam kroje sudbinu i zato smo tu gdje smo. U PM.

      Izbriši
    4. Šta je Matijašević bio u ratu nisam potezao jer pojma nemam, a ovo šta znam dok je bio ministar mogu braniti sa obiljem argumenata. Brat mi je bio u banjalučkoj korpusnoj policiji i sa Milovanovićem na ratištima, pa ću ga baš upitati zna li Matijaševića. Postoje dva Boška Kelečevića i jednom sam pred onim "drugim" rekao šta mislim o njegovom rođaku - bez znanja sa kim razgovaram. Srećom čovjek se složio sa mnom oko pomenutih lopovluka. Oko te ratno-švercerske bande pisao sam više puta i ne bih se vraćao na tu temu.

      Izbriši
  10. Doktor treba i Stanivukoviću i tebi, samo nisam siguran za tvoje izlječenje. Mali možda i ima neke šanse, prvenstveno zbog godina života. E jadna majko, što bi rekli naši stari.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ako sud potvrdi optužnicu protiv Dodika, Boro će najstrašnije da napadne na Kajganića i Debevca, pazite šta sam reko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kajganic ne stoji iza toga i razumljivo je da se protivio tome, samo su budale mogle donijeti ovakvu odluku

      Izbriši
    2. Nemam potrebe reagovati jer sam već objavio da nije moguće počiniti krivično djelo radnjom kojom se izvršava ustavna obaveza. Detaljno sam to objasnio. Elem, volio bih da sud potvrdi optužnicu samo da bi je objavili, pa da pročitam sadržaj. Ukoliko budem pisao o tome to će biti na način koji narod razumije, a Dodiku ako zatreba moja stručna pomoć zna moj broj i da za njega moje usluge koštaju mnogo mnogo skuplje negoli za druge. Skuplje negoli što su mi plaćale strane advokatske kancelarije. Šalim se, ovo pravnih sposobnosti što mi je preostalo koristim za svoje postupke i potpuno sam zabatalio poslove za druge.

      Izbriši
    3. Kakva crna optuznica... stranci ponovo i ponovo dizu cijenu svome slugi i poltronu Duduku Mili. Misle, nadaju se da cemo stati iz poznatog srpskog INATA uz njihovog izabranika i ratnog profitera nametnutog nam tenkovima, a kasnije laznim izborima.
      Amerima i ostaloj žgadiji odavno vec nedostaje kreativnosti u poslu kojim se bave. Vrijeme im je da se povuku.

      Izbriši
    4. RE: Aska

      Sve je moguće jer Amerikanci decenijama nemaju kreativnosti, kako kažete, a znamo i koliko puta su lažnim napadima u stvari pomagali Dodiku. No, opet kažem volio bih da sud potvrdi optužnicu samo kako bi je onda objavili da možemo pročitati.

      Izbriši
    5. Ponovo mu pokusavaju pomoci i to je to... ali u pravu si, bilo bi lijepo citati javno takvo sranje. Sve sto moze posluziti da im drndamo zivce i da ih slabimo dobro je doslo.

      Izbriši
    6. Bože,Bože...nista mi zalosnije nema kao nazalost borcu prve kategorije slusati ili citati kad zene pricaju o ratu, komandovanju, akcijama, borbama, profiterstvu itd...imam 2 zenske djece dakle nisam zenomrzac ali pobugu zene manite se prica tipa znam ja moj muz bio komandir, oficir, general...jedina zena koju ja znam da je bila na prvoj liniji bila je gospodja Ljiljana u 43 motorizovanoj brigadi komadanta Borislava Bojica to je zena koja je nosila pusku tacnije automacku je duzila i ucestovala u borbama i da ona nesto prica ako je jos i ziva pa ok ali kad citam ove komentare zena koje sve znaju iz papira i preko kreveta kad muz bane kuci pa tatrlja dodje mi da povracam o tom moze da pise onaj ko se valjao u blatu i rovu a ne onaj kome je bio ovaj ili onaj ovo ili ono jer to onda dodje kao trac a ne znanje i iskustvo ...pozdrav Boro za tebe znam da si dosta prozivio i znas...

      Izbriši
    7. RE.ANONIMNO
      LJILJANA SAVKOVIC,čini mi se iz Knezice,i ona i brat su bili na udarnoj liniji.
      Gle Boro;nemoj da lupetaš ko sam ja,kako da ja to tebi pisem a ti"ne znas"ko sam?A ja znam sviju ko ti pise!Nisam Braco a cuo sam da je i on u pemzi,par puto smo ja i ti radili zajedno,pisao sam ti vec.Ukratko svoju biografiju da istaknem:rodjen sam na Grmeču u jednom selu,otac mi je bio imigrirao u Njemacku posto nije mogao dobiti nigdje posao zbog njegovog oca mog đeda zato sto je bio u Četnicima(kasnije se ispostavilo da je dobro)83-će odem u vojsku,tačnije u Zagreb u Vojnu Policiju,tada u to vrijeme si mogao u drugu republiku da radis kao sluzbeno lice(i tada islo po nacionalnoj osnovi)tako posto sam na Selu ziveo i nisam bas bio zagrijan za poljeprivredu(a otac slao marke)odlucim na kurs u Zagreb(doskolovavanje)za narodnu miliciju.Dobijem SISAK,i tu sam sve do 91 u kasnu jesen kada sam jedva zivu glavu izvukao od Zengi,prijavim se u Sanski Most i tu sam sluzbovao do 95 kad sam prebačen u Czb BL.i prebacen u specialnu brigadu czb-a.98 predjem u Prijedor i tu sam sve do 2018 gde sam penzionisan.Sto se tice moga rada imam dosta pohvala,sa svima sam bio i ostao dobar.SVE STO IMAM SAD JE MOJA CACEVINA I OD ZENE CACEVINA(I TAST JE BIO POZNATI POLJEPRIVREDNIK)Od nikog nikada uzimao pare nisam ko ni ti Boro,ti si bio posten policajac.Samo sto si BENA I NEDOKAZAN

      Izbriši
    8. RE: Panter

      Iz tvoj biografije jedino sam skontao da si na šapki nosio "šahovnicu" i bio pripadnik oružanih snaga Franje Tuđmana, jer drugačije nisi mogao biti u policiji do "u kasnu jesen" 1991. godine. Kod nas u Podravskoj Slatini kada su petokrake zamijenjene šahovnicama otkaz u policiji momentalno je dao jedan Hrvat, sin partizanskog prvoborca i oženjen Srpkinjom, dok su svi Srbi natakli šahovnice i pokazali kome u stvari služe. Par mjeseci po povratku sa odsluženja JNA iz vojnog odsjeka doszavili su moje vojne specijalnosti i ponuđeno mi je da se aktiviram u tada formiranim PJP sa platom od oko 2.000 maraka i bez pohađanja kursa. Nisam bio zainteresovan jer sam super zarađivao i imao odličnu perspektivu u privatluku, no par mjeseci se povlačila ta ponuda - sve do pomenute zamjene petokraka šahovnicama. To mi odlično došlo kao izgovor da presječem priče oko te teme. Slično je bilo i kada sam došao u slatinski rukometni klub sa namjerom da nastavim trenirati, ali kad sam preko cijelog zida dvorane vidio zastavu sa šahovnicom samo sam se okrenuo i otišao. Nikad ja nisam imao problem sa hrvatskom šahovnicom jer je uvijek bila na grbu, pečatima i slično, ali sa ovom Tuđmanovom jesam i protiv nje sam ušao u rat - ono formalno i bukvalno.

      Prednje ti pišem samo kako bi shvatio razliku među nama, a kakva se povlači do danas. Kako god si prihvatio biti Tuđmanov policajac tako ti kasnije nije bio problem šurovati sa AID, OSA, SIPA i već kakvim službama sa kojima "dijeliš" informacije, dok ja kakav god bio radio sam samo za jednu službu - MUP RS. I to isključivo u JAVNOJ BEZBJEDNOSTI!

      Izbriši
    9. Boro,legendo naljuticu se kad pojedinim ljudima odgovaras,pitanje jedno... koja je to formacija ili organizacija u policiji Cz B.I ti takvima posvjecukes paznju i gubis vrijeme.A cesto Aski ne odgovoris. Volim zaista ovce ali pogotovu na raznju ali cemu veliko slovo O.Mogu zamisliti sluzbenu zabiljesku koju Panter mapise a ista ode u drige inszitucije.pozzz.

      Izbriši
    10. Aska i ja imamo vrlo slične poglede na razne teme, tako da ispod 99% odsto njenih komentara mogu samo dodati "POTPISUJEM". Što se tiče Pantera pokušavam proniknuti ko je lik i šta je njegova "misija", pa mu zato posvećujem pažnju. Pritom vezano za određene događaje moram reagovati na njegove laži. Npr. tvrdi da je "vidio" moje pravo lice na jednom slučaju nasilja u porodici gdje se fizički pojavio nisam, niti imam veze sa time, a on "zna" i koji kolega me je zvao da urgira za počinioca. Odvratno. Pritom, ne mogu da vjerujem kako postoji policajac koji je sa mnom radio, a da ima tako negativan stav o meni jer naprosto sa bivšim kolegama odreda imam dobre odnose.

      Izbriši
  12. Mentolo čitaj sta čovjek piše...i danas policija nekad zna reci czb...nego ti Boriši drzi svijeću malo između njega i dotične sto spominješ

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko puta trebam navesti da Asku ne poznajem i pojma nemam ko je u pitanju? Napišu mi ljudi u zatvorenim porukama pod kojim pseudonimom pišu na blogu ili drugim platformama, a njena volja, šta jednako poštujem, jeste da djeluje ovako. Ono šta ne mogu razumjeti jeste negativnost do nivoa kafanskih bezobrazluka i teškog primitivizma prema ženi koja očigledno ima i inteligenciju i dignitet.

      Izbriši
    2. Hvala Boro na komplimentu, ali nemoj da gubis vrijeme na bene koji svijeću mogu staviti u taj prostacki kontekst.
      Po mom skromnom misljenju velika vecina ovih anonimnih komentatora su provokatori angazovani sa jednog mjesta. Ja uopste ne bih trosila energiju da im odgovaram da sam na tvom mjestu. Zamajavaju te, gubis energiju i vrijeme i samim tim ne mozes stici obraditi neku temu, a znamo svi da ih imamo i previse koje se moraju obraditi i pravilno javnost informisati o njima.

      Izbriši
  13. Kaze radio samo za MUP pa ga izbacili,nisi ti ni za Sekjuriti.Druze SIPA I OSA dodju u sred Policijske stanice i ufate policajca na duznosti.Tako ce i sa tvojim Milom izgleda biti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovakvi komentari ne zavređuju reagovanje izvan informisanja osoba koje eventualno ne znaju međusobne odnose između navedenih policijskih agencija. Dakle, pripadnici OSA nemaju policijska ovlaštenja i zato ne mogu nikog "ufatiti", nego samo dostavljati informacije policijskim agencijama. SIPA još nije ušla u objekat entitetske ili kantonalne policije i nekog uhapsila bez NAJAVE i tužilačkog ili sudskog naloga, a onda u SADEJSTVU sa tom policijskom agencijom. Danas ne znam, ali dok sam bio u službi nikad SIPA nije hapsila, pretresala ili slično djelovala na terenu bez prethodne NAJAVE i učešća naše policije. Mnogo je razloga zašto je to tako i ne bih sad gubio vrijeme na objašnjenja, no u minimumu smo na prostoru gdje SIPA radi lišenje slobode i pretresanje imali dva policajca da spriječe moguće ometanje rada ili kakve probleme.

      Izbriši
  14. Za ovog ☝ da mu objasnim.SIPA je jedina ovlastena organizacija na čitavoj teritori BIH da sprovodi zakaon,znaci uz naloog tuzilastva dodje u policijsku stanicu i uhapsi policajca,to vrlo dobro zna ovaj"rezimski čovjek"i zna sta je bilo u Novom Gradu kako su u stanici ufatili kolegu pre par godina.E zato je ova frka oko Burle,znači dodju u predsedničku palatu i ufate "Soma"pijanog(ne trezni se zadnje vreme)i sprovedu ga u tužilaštvo.Mnogi ce misliti i protumačiti da pisem u Bosansku korist.Ali vjeruj te znam sta se u drugom entitetu desava,mogu cak reci da se vise kriminala desava nego u RS.Moje misljenje je da treba formirati jednu policiju u BIH od 11 cinimi se,pročistiti redove i krenuti u bolje sutra.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je li to tvrdiš da se inspektori SIPA prije dolaska u policiju nisu najavili našim rukovodiocima i predočili im naredbe tužilaštva ili suda? Glupost notorna. Kada su inspektori UKP-a hapsili načelnika Draška Papka prvo su došli do načelnika i predočili mu naredbe, pa je ovaj pozvao Draška da dođe u kancelariju i onda su ga uhapsili i pretresli kancelariju. Znači inspektori organizacionih jedinica u sjedištu MUP-a prvo se najave i prenesu šta im je zadatak, pa tek onda ga izvršavaju u policijskim objektima.

      Papka pominjem kako se ne bih "hvalio" istragama koje sam radio protiv drugih načelnika poput Mikanovića, iliti Voje Pelkića i Mirka Tufegdžije prije toga. Bar ja znam šta se sve može raditi u tajnosti i mimo znanja lokalne policije. Papka su pokušali ugurati u istragu zajedno sa Vojom Pelkićem, no ja sam ga maknuo iz toga, a zna se kako je Pelkić prošao. Prije toga sam razvalio "istragu" protiv preko 10 prijedorskih policajaca guranu samo da bi se Vojo Pelkić makao sa pozicije i ministar Đerić je opasno popi*dio na mene, no prevazišli smo tu situaciju tako što je Pelkića "dobio" na drugi način, ali ovoga puta sam ga prešao za Papka.

      Najgore u svemu bilo je što je Boško Pandža ostao bez novčane nagrade koju mu je ministar obećao, pa me on uzeo na zub. Kada je premješten u Unutrašnju kontrolu više puta mi je pakovao disciplinske postupke - DOK GA NISAM OTRESAO KAO SLINU i kasnije je vodio računa šta radi.

      Ne bi Papak ni drugi puta bio uhapšen da sam znao kome pakuju Goran Mikanović, Bojan Vidaković i kum mu Nedeljko Lubura. Čovjek mi je sve prenio osim ko je "meta". Draško i ja smo dva-tri dana prije toga sjedili i ja mu pričao da će neko naš ubrzo "skiknuti", da sam mogao saznati ko je u pitanju, ali da ja ne volim znati takve stvari i kad se nešto izjalovi da budem u krugu iz kog je nešto moglo "procuriti". I Draško se složio da svako odgovara za svoj posao, pa nas dvojicu nije briga šta rade "oni odozgo".

      Kako god je Ćulum poslije hapšenja Papka otišao do direktora ili ministra i objasnio šta se doista dogodilo, odnosno kako su Papku smjestili igransku, tako bi uradio i prije hapšenja da sam ga nazvao i rekao mu šta se dešava. Zato Mikan nije dobio Draškovu poziciju zbog čega su bitange sve izvele nego je šutnut u Gradišku sa ciljem da mu uvale otkaz, a Bojan Vidaković je momentalno smijenjen. Ipak, nisu ništa učinili da Drašku olakšaju i isprave nepravdu, nego je čovjek poslije osam godina sudovanja dokazao da je nevino optužen.

      Mene su trebali prvog saslušati u svojstvu svjedoka jer tog Vedu što je pobjegao u Švedsku ja sam otkrio i počeo raditi, pa sam tako znao i šta se dešavalo oko dojave da bježi. Zvali su me telefonom i kada sam im sve objasnio nikad me nisu pozvali da dam izjavu jer onda protiv Draška ne bi bilo postupka, a kako rekoh odlučili su ga "pustiti niz vodu". Bitange. Moj Panteru ja ne mogu objaviti memoarske romane jer su mnogi predmeti još uvijek "živi" i ima se tu mnogo toga za dodatno istražiti, a sa druge strane u interesu mi je da počnem to raditi - da bar plasiram prvi od najmanje tri koje planiram. Normalno, na engleskom jeziku jer mi je cilj da time nešto zaradim i djeci koliko-toliko nadoknadim ono šta su pretrpila zbog "ludog" oca.

      Izbriši
  15. Bio je jedan inspektor SIPA koji je radio ratne zločine i razvio praksu da odlazi ljudima do kuća i kao nešto "istražuje". Kada nekog ne može naći obrati se našim policajcima, pa kad nađu osobu on opet sa njom priča kod kuće ili gdje već. Onako neformalno više puta ukazao sam ljubijskim policajcima da ne smiju tako raditi, nego da "gospodinu" kažu da razgovore sa ljudima obavlja u službenim prostorijama, a zna on proceduru kako se to realizuje.

    Prenio je neko tom inspektoru moje "upute" i preko posrednika odručio mi je kako on ima nekakav dosije o meni, vjerovatno u želji da me zastraši. Iskoristim tog prenosioca poruka da njemu prenese da i ja imam dosije o njemu, kako kriminalni tako i dok je radio za AID, a ukoliko nastavi sa svojom praksom da ću ga uhapsiti, pa će njegovi šefovi morati doći i objasniti šta taj inspektor izvodi. Nisam ga uhapsio jer je narednih dana okupio grupu naših policajaca i sa njima organizovao pijanku, a u povratku za Sanski Most pregazio je pješaka i pobjegao sa lica mjesta. Uhvatili su ga i bio je udaljen iz SIPA, no AID-ovske strukture su ga vratile na posao, ali nije više radio to po čemu je bio poznat. Kasnije sam čuo da je umro od korone. Pošto je mrtav neću otvarati određene dimenzije dešavanja, ali poenta je da bih ga zaista priveo u službene prostorije, ili u slučaju odbijanja naredbe uhapsio, da nije bilo te saobraćajke i prestanka njegovog rada. I morali bi njegovi pretpostavljeni doći da objasne šta se dešava ukoliko ne žele da ga držim 24 sata i uz izvještaj predam tužilaštvu za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja. Mnogo kasnije desilo se ono samoubistvo nakon sličnih "dejstava" SIPA kada je policiji izdata naredba da se razgovori ili saslušanja smiju vršiti samo u službenim prostorijama.

    Prednje pominjem samo zbog zabluda koje postoje kod javnosti kada su policijske agencije u pitanju. U tekstovima o ubistvu načelnika Bašića objašnjavao sam kako ministar Karan štiti prijedorske policijske narko dilere tako što ih drži u aktivnoj službi, a šta je prepreka da Tužilaštvo BiH i SIPA prema njima preduzimaju operativne ili istražne radnje kao prema drugim građanima. Ukazao sam kako je dovoljno bilo da ih suspenduje, ali ni to nije učinjeno i zato imamo zastoje u istragama kakve imamo. Kako je inspektor Jurišić "propjevao" u Tužilaštvu BiH da je znao za pripremanje ubistva načelnika tako bi i drugi uradili, ali vajni ministar očigledno čuva okorjele bitange kako bi dobijao tal od narko mafije.

    OdgovoriIzbriši
  16. SVE U SVEMU STA SI GOD RADIO ILI BIO,ZNAO...STRUKA JE POTVRDILA KO SI I STA?ZNACI SA TOBOM NE TREBA IMATI POSLA.ZNAS KAKO ONO NAROD:EJ NEMOJ NJEGA IMA BIJELU KARTU.Jedne prilike u Buševicu dobijemo dojavu da čovjek(đed)pravi problem i prijeti ubistvom.Izađemo na lice mijesta,đed 80 godina nema 50 kila,ali je povaljao ljude DRVOCJEČE njih 3.Kaze meni rođak njegov on je lud i ima bijelu kartu,Ja fino kulturno priđem i kažem ĐEDE JESU TEBE OVI LJUDI DIRALI,AKO JESU NJIH ĆU POHAPSITI A SA TOBOM ĆU RAKIJU POPITI,Đed je usao u kucu i donio rakiju,u među vremenu smo zvali hitnu i dok su došli Đeda je par rakija smirila i fino otisao u Bolnicu.A vrlo dobro znaš kako TUBIN nastrada u Ljubi,radi savjesno i neboj se.E tako i sa tobom je ista stvar,imaš Bijeli karton i dok god ne Napraviš sranje dobar si.ZIVI BILI PA VIDELI HOCE LI BORISLAV RADOVANOVIC ZAVRSITI U LUDNICI ILI NE

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izgleda pored seoskog policajca da si i seoski psihijatar. Imas ti ozbiljan kompleks u vidu Bore Radovanovica kao i mnogi drugi jer su ostali jebeni seoski prasinari dok je Boro bio velika inspektorcina i gospodin. Docekan svuda kao predsjednik a i postovan. Bio ime nekad a i sada iako bije u sluzbi za razliku od vas sluga

      Izbriši
    2. Ma pijandura valja gluposti jer sprovođenja na psihijatriju uopšte ne funkcionišu kako on piše. Znači, policija samo asistira hitnoj pomoći kada je riječ o opasnim osobama, a neko od porodice prije toga zatraži uputnicu od ljekara. Bez ljekarske uputnice nema sprovođenja na psihijatriju bila angažovana hitna pomoć ili ne, a ako nema nekog srodnika angažuje se socijalni radnik radi traženja uputnice. I opet bez pismenog pristanka sprovedenog nema zadržavanja u bolnici jer se niko ne smije podvrgnuti hospitalizaciji bez njegove volje - osim osoba kojima je oduzeta pravna sposobnost pa u njihovo ime odlučuju staratelji. Mogu knjigu napisati od slučaja iz moje prakse, od onoga kada sam lično radio te stvari do toga kada bih slao policajce da odrade asistenciju. Normalno, ne objašnjavam policajcima koje procedure i prava se moraju ispoštovati jer prethodne radnje ja odradim, a zna se šta je njihov posao.

      Izbriši
    3. Ahahaahahaaa, seoski psihijatar... svaka cast, napokon odgovarajuci termin za ovog Malu Macu Pantera 😂😂😂
      De ga Boro matereti skini s ovog bloga. Volim cuti svacije misljenje, al ovaj je tesko isfrustriran, a ponasa se kao da ste, ne daj Boze bili u ljubavnoj vezi pa ga ti ostavio. Izvini Boro, iskljucivo njegovo ponasanje izaziva taj utisak.

      Izbriši
    4. Boro zna kompletan zakon,sta,kako,gdije...zna kako funkcionise sistem.Toliko zna da su ga izbacili i hapsili ko nekog Manijaka,sramota i zalosno,ko god da ga podrzava u njegovim lazima taj je lud

      Izbriši
    5. Možda Boro zna zakon a znaju li ga Cobain u uniformi što ga kao provode pitanje je veliko

      Izbriši
    6. Vidjelo se na primjeru u Gradačcu kako Cobani u uniformi znaju znanje.

      Izbriši
    7. Gradac ociti primjer gdje zivimo i kolika je sprega kriminal i policije . A ni Prijedor ne zaostaje ako i ne prednjači

      Izbriši
  17. Ministri Jovičić i Lukač, te Vojo Pelkić i Dalibor Ivanić, dva puta su me primorali da po 16 dana provedem na psihijatrijama u Prijedoru i Banjaluci. Lafo da se kliničkim ispitivanjem utvrdi jesam li sposoban za poslove inspektora (C kategorija). Jedino šta smo utvrdili bila su krivična djela koja su oni počinili, a komisije su izdale uvjerenja da sam sposoban za te poslove. Njihov problem je što su oba zahtjeva za takvim ispitivanjem uslijedila nakon mojih zahtjeva za službene razgovore oko desetina miliona teške pljačke Fonda zdravstva po kojoj sam pokrenuo istragu i nezakonitim udaljenjem sa mjesta inspektora za organizovani kriminal spriječen u njenom dovršavanju. U slučaju nepovinovanja zahtjevu poslodavca za ljekarskim pregledima moguće je prekinuti radni odnos i samo zato sam dva puta otišao na "posmatranja", a zna se kakvi su bili nalazi. Pored toga oba puta su mi ekspresno montirali disciplinske postupke.

    Na kraju sam MUP primorao da podnese prijavu po dokazima koje sam prikupio dok me nisu makli sa radnog mjesta, ali je bitanga Mladen Mitrović preko pet godina držao u ladici predmet sa kristalno jasnim i neoborivim dokazima. Znači i ja i MUP i tužilaštvo raspolažemo dokumntacijom koja decidno razjašnjava kako su bitange sprečavale istragu kriminala teškog desetine miliona maraka. I ministar Slobodan Stanić je maknut jer nije htio stati iza te pljačke u kojoj su kajmak pobrale Gorica Dodik i Nina Škrbić. Na kraju đubre Dragan Lukač u skupštini tvrdi da sam duševni bolesnik kog treba zatvoriti na psihijatriju, a odlično zna kako me je "liječio" da svoj posao ne radim po zakonu i pravilima struke. Sa druge strane u rješenjima o otkazu navodi kako sam zdrav jer bolesnom radniku nije dozvoljeno prekinuti radni odnos.

    ZNAM JA KO I ZAŠTO GODINAMA ŽELI MOJE ZATVARANJE NA PSIHIJATRIJU, A TI SE KAO BIVŠI POLICAJAC STIDI TAKVIH NAVODA. JEDINI PROBLEM KOJI IMATE JESTE ŠTO NE ODLUČUJETE VI KOGA ĆE HOSPITALIZOVATI, NEGO LJAKARI, A KOJI MAHOM POMAŽU MI PROTIV TAKVIH BITANGI. Što se tiče psihijatrije zaboravite na te ideje, a nadajte se da ćete me slomiti pritvorom ili zatvorom - šta je takođe više puta nezakonito pokušavano. Eto ispunjeni su svi uslovi da me upute na izdržavanje kazne 10 dana zatvora i tu sam jednako spreman ići samo da dokažem kako me time ne mogu ni slomiti ni zastražiti. Zašto čekaju? Osim što znaju da nevinog čovjeka šalju u zatvor samo zato što je bio prepreka organizovanom kriminalu. Ili što sam svima dao na znanje da me samo jednom nevinog mogu zatvoriti, a sljedeći puta će pojedinima majke zakukati. Osim da se "ludilom" izvučem od robije, pa ti možebitno budeš u pravu.

    Ne znam šta aludiraš oko Tubina, da je valjda radio "nesavjesno" ili šta već. Tu bih te zamolio da se maneš teme na koju sam osjetljiv i mogu vrlo gadno reagovati. Svoje "umotvorine" ostavi za neke druge teme, a čovjeka ne prevrći u grobu. Zamolio sam te, upozorio ili kako god da svoja pijančenja sa đedovima ne porediš sa radom jednog od najboljih policajaca koje sam ikada upoznao.

    OdgovoriIzbriši
  18. Ti si promasio profesiju,trebao si biti Političar.Dobro mediš,manipulises a najvise pametujes,gle kako meni kazu prate te ovde tvoji,drugo pisu ti par kolega bivsi sto inspektora sto policajaca(sprdaju se sa tobom)Ja kako kazes PJANDURA,OLOŠ,HULIGAN...pa ostao u sluzbi.A ti 007,Serloh Holms i inspektor Dragoljupče pa IZBAČEN...Jel ja terebam danas kad prolazim Prijedorom da me ljudi pljuju i j... mi mater sto sam nekom kaznu napisao,jel ja koji sto kazes kako lazem sta sam radio i kako,radio sam ja druze po svome,gle sta cu ti reci samo sto si ti MENTOL pa ne kontas,te ljude sto spominjes u MUP rukovodioce sto"NE'VALJAJU"ni za K...A i sto su kriminalci i NE'LJUDI!Sto naplacuju reket biznismenima,sto imaju po 5 ljubavnica.E ti isti ljudi sto ti laješ na njih,zasto ja da im budem lojalan,jer ja trebam nekog prosijaka sto ukrade 3 metra drva i neregistrovanim traktorom da prehrani svoju porodicu da kaznim,a onaj Sredic ili Stupar sto posjekose svu Kozaru i placaju reket tim istim ljudima njima niko nista.MAJMUNE JEDAN MALO STANI NA LOPTU,TAJ ISTI REZIM TE ISTJERAO I TI OPET BRANIS NJIH.BUDI COVJEK,BUDI DOBAR SA SVIM,POSTUJ SVAKOG I BICE TI BOLJE

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti si ostao u službi jer ako ja nisam upmtio da si nekad nešto radio, teško da su i drugi mogli. Nebrojeno put sam objasnio da su me makli jer pored mene ne bi mogli kroz Prijedor provući stotine kilograma droga (ka Evropi), a još manje se osiliti da ubijaju svjedoke i načelnike policije. Nije mene "izbacila" policija, nego pojedinci koji su odreda MILIONERI od kriminala kojim su se bavili preko funkcija koje su zloupotrebljavali. I kojima se nije išlo u zatvor zbog kriminala, a pokazalo se koga su se doista bojali.

      Jadan si ti policajac bio ako si se bojao neku kaznu naplatiti da bi kad odeš u penziju mogao "slobodno" šetati gradom. Tebi i sličnima za nauk: kriminalci poštuju inspektore koji su ih uhvatili i poslali na robiju ukoliko su profesionalno odradili svoj posao. Preko dvije decenije pijem kafe sa 90% onih koje sam poslao na robiju i nikad mi ružnu riječ nisu uputili. Posebice kada su vidjeli da kriminal ne radim selektivno, nego da istražujem i svoje šefove ili razne moćnike zbog počinjenih krivičnih djela. Malen broj je onih koji me prozivaju, ali tu realno nema pravog krimosa, nego ufurane bene ili kompleksaši, koji "zaborave" moje ime prvom prilikom kad ih sretnem i pogledam u oči. Poslije toga idu na drugu stranu ulice kad me ugledaju. Ko se iole kreće u tim krugovima zna kakvi su odnosi između mene i par stotina onih koje sam poslao na robiju, pritvarao, pa čak i prebio. Baš kao što svako vidi kako se slobodno krećem i ne zazirem od nikog. Zato tebe ne mogu poštovati jer kao policijska jajara mantraš o stvarima u koje se ne razumiješ i ne znam šta pokušavaš postići.

      Izbriši
  19. Valjda ako neko prijeti ubistvom zove se policija ili hitna.Boro ne čitaš sta ti čovjek pise,nego stvarno si Pćenik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti da čitaš šta piše shvatio bi da je policajac u pitanju, a šta znači da je policija pozvana i nadalje je asistirala hitnoj u odvoženju lica na psihijatriju.

      Izbriši
  20. Браво за полицајца из села.Ѕвака част пријатељу,буди поштен и поштено ти се врати.БЛОГЕР ЈЕ НАРЦИС

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da nije ćelavi Nikola koji me je prozivao dok se onomad nismo sreli na ulici, pa poslije toga bježi na drugu stranu kada me ugleda. Opet zaboravio da imam tešku ruku, a po ćelavici odjekuje da se nadaleko čuje.

      Izbriši
    2. To kakvu ruku imaš smo se uvjerili kad je par pjandura nabubalo i sina ti i tebe, Čače Norise

      Izbriši
    3. Jeste sina i mene istukli, pa prodajemo kokain i šta sve Stanivuković i Begić nisu izmišljali. Kako da Stanivukoviću išta vjerujem nakon takvih laži?

      Izbriši
  21. Budala i krivi drva nikad neststi,Boro se nije uklopio u taj sistem,nisko udara a i još dodaje neke nebuloze.Sta kaze'Pošao Dodik da me zagrli,kada sam ga pogledao poprijeko odmah se Ukenjao.Jojjj budale majko moja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Udri Boro jos jace, vidis da si "ubo" cim se njih ovoliko ukljucuje da provocira

      Izbriši
    2. Naravno da je "ubo"... Ubo je u pederski osinjak Draska Praska, Begica Pedercica i ko zna koliko ih je jos u onom PDPu pedera... braco rodjena.. od onog Mladena Ivanica, Borenovica, Cenadka.. ma svi mi lice na pedere

      Izbriši
    3. To sa Dodikom pamte svi stari inspektori jer se anegdota baš dugo prepričavala, a nije krenula od mene nego od kolega koji su bili prisutni i ispričali šta su vidjeli. Iz mog ugla to nije bila anegdota, nego je njima bila smiješna scena i tako su je opisivali.

      Izbriši
    4. Za mene je anegdota kad se nas desetak kolega skupilo u jednoj kancelariji i gledalo kako Marko Pavić ispred opštine dočekuje Dodika. Taman se njih dva pozdravljaju, a ja otvorim prozor i baš glasno dreknem: "Živio Toma Nikolić!". Okrenem se a ono kancelarija prazna. To je bilo za one izbore kada je Dodik Tomu i Vučića nazivao nedonoščadima, a podržavao Tadića. Sumnjam da su Dodik i Marko mogli čuti šta sam viknuo, ali su se kolege "preventivno" razbježale.

      Izbriši
  22. Boro ipak brises tekstove koji se tiču Matijasevica Integrala i Kongrapa Nemas muda da to istrazis pitaj boga sta o tebi zna Matijasevic . Ipak je istina da ti nemozes protiv hobotnice. Bar nemoj pisati kako je neko posten pa brisati komentare na ta objave . Lep pozdrav s

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ništa nisam obrisao, pa ni komentar kakav opisujete. Meni se dešava da kliknem dugme "objavi" i čim za sekund-dva ne iskoči "komentar je objavljen", znam da će za nekih 5-6 sekundi uslijediti obavještenje kako komentar nije objavljen. Pa valja ponovo kliknuti na "objavi" i sačekati. Ne znam razlog i mislim da nije do nas, nego do gugla i preopterećenosti njihovih resursa jer se slične stvari dešavaju i na drugim platformama.

      ZNAČI, SAČEKAJTE SEKUNDU I TEK KAD VAM STIGNE OBAVJEŠTENJE DA JE KOMENTAR OBJAVLJEN SIGURNI STE DA JESTE. i VIDITE GA U OBJAVLJENOM FORMATU UMJESTO U OPCIJI ZA PISANJE.

      Izbriši
    2. Ok evo ne brises komentare , ali i neodgovorni na pitanje o oostenju Matijaševića veza Matijasevic Integral inženjering i Kongrap Beograd . Možda nesmijes jer je to politika DB , ali i to postajem samo reci nesmije nemoj se praviti .Kod jedna opaska o Dodiku i optuznica ni rijeci. Ipak si se okrenuo . Lep pozdrav

      Izbriši
    3. Pokušaću istražiti to šta navodite i ako nađem išta - ide tekst. Vezano za optužnicu protiv Dodika prije par sedmica sam objavio da nije moguće počiniti krivično djelo potpisivanjem ukaza o proglašenju zakona (ustavna obaveza), a sad sam u komentarima naveo da se nadam sudskom potvrđivanju optužnice jer će onda biti objavljena i moći ću dati konkretna tumačenja.

      Dodik je čkapi, jer da nije Šmit bi prvom prilikom bio uhapšen zbog podrivanja ustavno-političkog uređenja Republike Srpske, predan u Republičko tužilaštvo radi određivanja mjere pritvora, pa da vidimo ko će napasti zatvor da ga oslobodi. Pa neka Šmit u krivičnom postupku dokazuje da ima pravo donositi zakone i krivično goniti svaog ko ne postupa po njegovim odlukama. Ne znam zašto Nešića drži na poziciji ministra i Ćuluma za direktora SIPA kad nemaju petlje uhapsiti i procesuirati Šmita, odnosno narediti službenim licima takvu radnju. Ili da bar Nešić proglasi Šmita bezbjednosno opasnim i protjera iz BiH-e. Jok, Dodik kao kakva curica kaže da će se odazivati u postupku koji smatra nezakonitim.

      Bilo je protiv mene više raznih nezakonitih postupaka i ja u istima nisam procesno participirao jer bih time dao "legitimitet" nezakonitostima. Samo im odručim da rade to što su započeli, a meni moraju dostaviti rješenje, naredbu ili presudu. I onda im žalbom oborim to što su donijeli, pa ih preko bloga sprdam. I obavezno koristim izraze poput Dodikovi "stručnjaci", a sad se ploča okrenula pa Dodiku trebaju radi sopstvene odbrane umjesto što su mene progonili. IMA TU STVARI O KOJIMA JE PRERANO DA PIŠEM, a Dodik zna koga i kako je sve nagradio zbog progona na moju štetu i tek treba vidjeti koliko su "korisni" za njegovu odbranu. Možda nema institucionalne pravde, ali "Onaj gore" ima svoje načine uspostavljanja pravde. Samo lagano.

      Pozdrav i svako dobro i vama.

      Izbriši
  23. Dobar Majstor(tesar).Policajac za 10,posten i odgovoran,bogat,dobro fudbal igra i puno je druzevan,vozi novog A6 i ima kucu na Urijama i vikendicu u Japri.Naš Novaković B. U prevodu Panter.Ziv bio 100 godina.Pozz od Joce

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima li kakav nadimak pošto se ni po ovom prezimenu ne mogu stetiti da je neko takav radio u PS PD 2 oko 2010. i 2011. godine? Inače jako malo znam o imovini policajaca, o privatnim stvarima uopšte. Isto je kad su moji prijatelji u pitanju. Znam ono šta mi ljudi kažu sami, a nisam sklon slušati priče od drugih. I nešto mi ovako nabrojana imovina nije adekvatna policijskoj plati.

      Izbriši
    2. Jojj...to je onaj lik kad je u "BRAZILU" na Urijama dosao na intervenciju i i skino sapku i uniformu i hrvao se sa nekom budalom.Nizak ima brčice,mislim da zivi gore i ima keš jer auta voza dobra

      Izbriši
    3. Joj ne mogu biti siguran oko prezimena, ali mislim da je Novaković, oniži i sa brkovima. Sumnjam da je on jer ga pamtim kao policajca kog sam zaista uvažavao i zajedno sa Iveljićem sam ga redovito hvalio. Ukoliko je to taj policajac povlačim sve negativno šta sam napisao jer je zaista riječ o odličnom policajcu i ma šta navodio protiv mene NE MIJENJAM STAV KAKAV SAM UVIJEK IMAO I GOVORIO. Bilo je milina raditi sa njim i Iveljićem jer dok mene pozovu kao dežurnog oni su već uhapsili, razoružali počinioca i prikupili bitna obavještenja. Jako pošteni i odgovorni policajci, izvanredno hrabri i sposobni.

      Izbriši
    4. Bas stoji konstatacija da imovina ne odgovara primanjima , ali to je slucaj sa 80 posto policajca .Niti imaju dodatni posao niti sta drugo ali eto imaju uniformu

      Izbriši
    5. Pardon, policajac o kom sam pisao preziva se Lajić i on i kolega mu Iveljić su za mene bili i ostali legende.

      Izbriši
  24. Ja kontam da Kevin Panter loži ljude. Niti je on seoski policajac, niti je stvarno ovako nepismen..

    OdgovoriIzbriši
  25. Boro prestao si sa kriminalnim pričama,sad se samo baviš politikom,neko ti je dao do znanja i stao na rep a znamo ko je, pozdrav..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad znate recite i meni ko i šta je u pitanju. I ovde je riječ o kriminalu pošto ne vidim gdje je Stanivuković mogao potrošiti milion maraka, a imamo rupčagu u gradu čije kopanje ne može preći vrijednost koje desetine hiljada maraka. Ugovore ne objavljuje, a jedini koji sam našao na sajtu grada ću objaviti i onda ćete vidjeti kakve muljaže se rade. Ovo je izgleda kriminal gori od pljačke preko Srpska opena.

      Izbriši
  26. Stao mu na rep SNSD.360 stepeni je napravio zaokret.Jbg.stan kada se dobija onda treba ćutiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad napravis zaokret za 360 stepeni nadjes se na istom mjestu 😂😂😂

      Izbriši
  27. Eto,sad kada smo blizu i znamo neke stvari ODUSTAJEM.Boro nisam špijun i niti radim za kakve sluzbe,vec imam dosta prijatelja svagdje ko zna svako po nešto,pokušao sam ovde da se priključim tebi i da zajedno podijelimo misljenje o ovom "Cirkusu' od sistema,ali jbg..odjavljujem se sa bloga.Ziv bio i veliki pozzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što bježiš sad kad su te identifikovali

      Izbriši
    2. Jbg... i treba da bjezi. Otkud obicnom policajcu u peMziji rapa za bijesna auta?
      Kaze htio se prikljuciti Bori u borbi protiv nakaradnog sistema, a spominje neke price u kojima Boro u najmanju ruku ispada budala. A baska sto su price smijesne i neuvjerljive. Kaze mu da je glup sto nije pognuo glavu pred Zlukačem pa docekao pemZiju. Pa to normalan covjek nikada ne bi mogao reci. Zlukač ce ostati zapamcen u istoriji ovog naroda kao nejnegativniji lik drzavnih struktura, a on ga toboze savjetuje da je bas pred nj8m trebao pognuti glavu. Strasnoooo!!!! Dzaba smo svi gubili vrijeme na tu nesuvislu budalu. Pretpostavljam da je Drasko izvukao odnekuda i malo "podmazivao" da nam trosi vrijeme.

      Izbriši
    3. Pokušao Panter da mi se "pridruži" lažima o meni da sam radio nasilje u porodici iako tu nisam bio uopšte, pa kako sam policajce cinkario šefovima, kako nikad ništa nisam radio i slično. Sad kad se počelo kontati ko je on doista "povlači se" jer se boji da ga neko na ulici prozove, baš kao što u policiji iz istog razloga ništa nije radio.

      Posebice se prepao da bi se mnogi mogli sjetiti koliko je podržavao Dodika i SNSD ako je ono Novaković B. tačno, odnosno ako se radi o šefu smjene u PD 2 za kog je Dodik bio veći bog nego za Sanju Vulić. Opet nisam siguran oko tih imena koje slabo pamtim, a posebno kad su nebitne osobe u pitanju. Bar meni nebitne, a kako oni sebe vide vidjeli smo iz ovog primjera.

      Izbriši
  28. Boro, starno sam negativno iznenađen činjenicom da još uvijek nisi objavio jedan onako ulizičko dupeuvlakački čmarolizni tekst podrške Dodiku, toj sili kojoj zapad ne može ništa kako si ga opisivo ovde na blogu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pobrkao si blog provokatoru 😂😂😂 ili bolje reci nisi dovoljno dobar za provokatora ili te dovoljno ne "podmazuju" iz nazovi opozicije. Reci im da im je pametnije nesto korisno da urade za Srpsku, pa da imamo zbog cega za njih da glasamo. Npr. mogli bi da skupe dokaze protiv Milokrada Duduka i napisu krivicnu prijavu. Imaju oni sve te dokaze pogotovu ovi matori poput Ivanica, Borenovica, a i matoraca iz SDSa. To sto navodno laju protiv Dodika narodu nista ne znaci. Odavno je ovaj narod oci otvorio. Pa, pa tzv.opozicijo RSa 🤗

      Izbriši
    2. Ljudi, ja neke stvari ne kontam. Svi vas ubjeđuju da je Dodik gotov, eto pitanje dana. Ja analiziram situaciju i objavim procjenu da od toga nema ništa i objasnim zašto. I ispostavi se da sam tačno procjenio. Od kraja 2017. godine objašnjavam da Amerikanci neće skinuti Dodika i Brajan Hojt Ji podnese ostavku kada vidi da su ga u Stejt Departmentu izradili. Pa cijelu 2018. radim na tome da bojkotujemo ili poništimo izbore jer Dodik ima dil sa Amerikancima. Pa oko sankcija svi su tvrdili da će ga Šmit skinuti ekspresno, a ja opet kažem da griješe i evo koliko godina ništa od onoga čime je narod zamajavan. Čuj kažem da neke stvari ne idu kako pojedini mantraju, pokaže se da je tako i onda mene optužujete samo zato što sam dobro procijenio. Ako očekujete da poput Vaskovića svako mjesec-dva izmislim da je Dodik gotov zbog ovog ili onog, pa tako godinama, a od njegovih najava ništa, onda prestanite pratiti moj blog.

      Izbriši
    3. Šta me briga šta piše Vasković, ne interesuju me SDS, PDP... Ja samo tebe čitam. A ti si po blogu pisao kako je Dodik sila, jak, ne može mu zapad ništa dok Vučića drže u šaci radi trgovine drogom. Zato sam očekivo da ćeš sad čvrsto da staneš na njegovu stranu, da mu daješ svoje stručne pravne savjete jer imaš iskustva sudom BiH, priveo si im jedno 150 hiljada kriminalaca bla bla bla a ti ništa

      Izbriši
    4. Kad se tema Dodikovog krivičnog gonjenja javno potegla objasnio sam da potpisivanjem ukaza o proglašenju zakona NIJE MOGUĆE počiniti krivično djelo. Sad u komentarima pišem da čekam potvrđivanje optužnije, jer će potom biti OBJAVLJENA i moći ćemo pročitati kojom "logikom" su našli počinjenje djela.

      Za razliku od Dodika i ovih što mu "pomažu" ja poprilično dobro poznajem Ustav BiH, pa tako znam da se visoki predstavnik samo na jednom mjestu pominje i to U ANEKSU II Ustava oko predsjedavanja tijelom koje ne funkcioniše možda i dvije decenije. Subjekt kog ustav "ne poznaje" daje sebi za pravo ZAKONODAVCA umjesto Parlamentarne skupštine BiH jedino nadležne za donošenje zakona. Sad, lako bi se to riješilo preko Ustavnog suda BiH, jer se već dešavalo da ovaj sud odluke visokog predstavnika ocijeni neustavnim, ali je Dodik blokirao rad suda i sad trpi štete sopstvenih poteza.

      Ne znam šta si ti "očekivao", ali Dodiku ako zatrebaju moje stručne usluge samo treba da uz dokumentaciju pripremi LOVU, pošto ja sirotini pomažem besplatno, a takvima poput njega NAPLAĆIJEM. Bar je tako bilo dok sam ranije radio takve stvari, a zadnjih godinu-dvije mahom odbijam ponude iz različitih razloga koje ne bih ovde iznosio.

      Izbriši
    5. Bar Mile ima para da plati čitavu četu advokata, taman mu treba samozvani pravnik

      Izbriši
    6. U ovoj situaciji advokatska znanja i vještine ne pomažu mnogo. Koji advokat bi posavjetovao Dodika da se Šmit uhapsi i pritvori? Ili da Nešić naloži njegovo protjerivanje? Advokati znaju kako se brani, a ovde treba napadati. Uostalom mene su angažovale i strane advokatske kancelarije i ljudi plaćali skuplje od poznatih advokata nakon što su ih izradili. Dosta postupaka sam uspio dobiti koje su advokati unaprijed tvrdili da nema šanse išta učiniti.

      Izbriši
    7. A šta je bilo kad si se probudio

      Izbriši
  29. Mozes brisati komentare, ali svi dobro znaju da si govno od covjeka i kao takav ces ostati

    OdgovoriIzbriši
  30. Boro Pantera smo razotkrili,mislim da nije toliko loš kao čovjek,izgleda zbog dosade kod ovaca je malo škrabao...nego vec kada smo kod ovih policajaca,šta je sa Borojom?Mislim da je on jedini u Mup-u a da mu taj posao nepriliči,još mu otac činove kupio?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemam pojma, čovjeka ne pamtim kad sam vidio, niti kad sam o njemu nešto čuo. Znamo se jako dugo i meni je on uvijek bio dobar čovjek i kolega, a pojma nemam ko mu je otac, kakve činove ima i bilo šta slično.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić