MINISTRU HELEZU: Po "Planu B" možeš Srbima popušiti ku*ac!

Zukanu Helezu, pripadniku Zelenih beretki i sljedbeniku Alije Izetbegovića, na izrečene prijetnje valja primjereno odgovoriti - da će u novom ratu "popušiti" kao i u prošlom. I da se političarska govna poput njega okanu Srebrenice!

borislav radovanovic blog

Novinar Senad Hadžifejzović od Zukana Heleza, kog bez ikakvih kompetencija postaviše za Ministra odbrane BiH, za svega par dana načinio je "narodnog heroja" kakvog ova zemlja nije upamtila. Obzirom da sa srpske strane nisam upratio žešću reakciju, moguće zbog straha od "Handžar" Heleza, nema druge do ovako odgovoriti na prijetnje ufuranog hohštaplera.

Nisam ljubitelj psovki, no kako su Hadžifejzović i Helez zaključili da bez tog elementa kontraverzna dešavanja u Konjicu nije moguće sadržajno prenijeti, slijedeći njihovu logiku reagujem baš da me primjereno "razumiju". Za početak bilo bi im obojici bolje da su "dudlali" mikrofone umjesto onakvog javnog preseravanja. Odnosno vrijeđanja srpskog dostojanstva zbog kakvog im nemam namjeru ostati dužan. 

Je li Helez doista psovao majku Dodiku, rekao mu da jede govna i krenuo u fizički obračun neka rješavaju unutar političke koalicije kojom su uspostavili vlast na državnom nivou. Jednako kao i pitanje Dodikovih psovki oko Srebrenice, genocida ili šta je već izazvalo incident. Elem, kad smo već na ovoj temi moram postaviti nekoliko pitanja.

Živo me zanima kojom presudom ili aktom su Zukan Helez i Senad Hadžifejzović okvalifikovani kao ŽRTVE ZLOČINA u Srebrenici ili ma gdje drugo? Baš kao i povodom Željka Komšića, Bakira Izetbegovića i ko zna koliko političkih govnara koji sebe redovito svrstavaju u žrtve "genocida u Srebrenici"?! Na vrhuncu ironije i Naser Orić se deklariše "žrtvom genocida"!

Postoje brojne presude za krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina uopšte na štetu LOKALNE POPULACIJE SREBRENICE iz jula 1995. godine. Žrtvama i porodicama žrtava tih zastrašujućih zločina nebrojeno puta sam iskazao dužnu empatiju, pa u ovom tekstu nemam potrebe za dalje bavljenje tom temom. Sudske presude na koje se svesrdno pozivaju jasno su titulirale i počinioce i žrtve zločina, pa ćemo se toga i pravno držati!

Znači, gledano pravno, faktički ili kako god Helez i Hadžifejzović nisu i ne mogu biti žrtve najmanjeg prekršaja iz jula 1995. godine u Srebrenici, a kamoli nečeg šta kvalifijuju genocidom.  U najširem mogućem smislu žrtve zločina mogu biti oni koji su se zatekli na licu mjesta i trpili inkrimisane radnje, dok u užem tumačenju žrtve imaju svoja imena i prezimena. 

Generalizacije tipa "bošnjački narod je žrtva genocida" i jesu kamen spoticanja koji vodi ka nama neprihvatljivim generalizacijama poput "Srbi su počinili genocid" ili "RS je genocidna tvorevina". Pa onda muljatori poput Heleza i Hadžifejzovića postanu "žrtve genocida", a moja malenkost počinilac tog monstruoznog zločina iako niko od nas u kritično vrijeme nije bio blizu Srebrenice. Gospodo zaje*ite tu "logiku".

U biografiji samoproklamovanog "narodnog junaka" Zukana Heleza stoji da je 1991. godine bio pripadnik Zelenih beretki, dakle ratne politike Alije Izetbegovića. Umjesto "Plana A" po kom je trebao biti prvi predsjednik krnje Jugoslavije Izetbegović je odabrao "Plan B" računajući na snagu paravojnih jedinica Zelenih beretki i Patriotske lige. Po činjenici da su srpske snage za par mjeseci zaposjele aman 70 odsto teritorije Bosne i Hercegovine "vojskovođa" Izetbegović je očigledno pogrešno procjenio sopstvene snage. I znamo kako se "Plan B" gadno obio o glavu bošnjačkog naroda!

Helez mi je posebno interesantan povodom predratnih kalkulacija i famoznog "Plana B", koji da ima obraza ne bi pominjao ni tada ni danas. Sa takvima poput vajnog ministra odbrane Bošnjaci slobodno mogu računati da će u novom ratnom sukobu "popušiti" - kao i u prethodnom i svakom prije toga. Kao ratni veteran odlično znam kakve Bošnjaci imaju ratnike, samo Helez to naprosto nije bio, niti će od njega ikad biti ratnika. Lako je laprdati u Hadžifejzovićevom studiju.

Znači, kada je 1991. godine trebalo izazivati ratne sukobe Helez je bio u prvim redovima Zelenih beretki, pa i kad je 1992. godine navukao uniformu u Bugojnu koje su Alijine snage zajedno sa HVO zaposjele bez ikakvih dejstava. Bio je "borčina" i proljaća 1993. godine kada Armija BiH zloupotrebljava ratna angažovanja lokalnog HVO-a i pokušava na prevaru zaposjesti Bugojno. Zbog toga se HVO bavio njime kako to danas priča.

No, sa prvim oružanim dejstvima, kada je Helezu zapucalo oko ušiju, ovaj samoproklamovani "narodni heroj" skida uniformu i bježi u prosvetu. Sredinom 1993. godine Helez je završio svoje učešće u odbrani bošnjačkog naroda, a prije negoli je srpskog borca uopšte vidio. Mislim da je za svakog čestitog bošnjačkog ratnog veterana bruka što se takvi poput Heleza svrstavaju u njihove redove, a posebnan problem produkuje činjenica da im je Dodik takvog "uvalio" za ministra odbrane.

Zato naslovno kažem da Helez po "Planu B" Srbima može jedino popušiti ku*ac, a Bošnjaci koje takav zastupa u vlasti i to sa pozicije državnog ministra odbrane trebalo bi da se zabrinu. Ma kompletna Bosna i Hercegovina ima razloga za zabrinutost sa takvim budalama na odgovornim pozicijama. Kafanske tuče su jedina "kompetencija" ovog ministra, koji u televizijskoj emisiji kazuje da se ne umije obuzdati. Lakrdija!

U svom performansu Helez i Hadžifejzović pokušavali su "Planu B" dati i nekakvo oficijelno dejstvo domaćih i inostranih faktora protiv Dodika i drugih koji se odbijaju povinovati nametnutim zakonima i projekcijama budućnosti Bosne i Hercegovine. Naivni bi iz njihovih laprdanja mogli pomisliti da doista postoje snage sposobne za nametanje nove realnosti. Posebice kada su vidjeli Dodikov nastup na Kozari i očiglednu potrebu da salijevanjem strave otkloni strahove. 

Namazani Aleksandar Vučić preko telefonskog razgovora skontao je Dodikovu potrebu za salijevanjem strave, pa je veče uoči toga najavio da će gledati njegov nastup na Kozari. Vjerujem da je uživao u viđenom. No, Dodik je vrlo sličan Helezu, a dokazano znamo koliko takvi odražavaju mentalitet Srba i Bošnjaka, koji, dopadalo im se to ili ne, čine jedan etnos prodijeljen religijom. Pisao sam o tome kako je Vučić izmajmunisao Bakira Izetbegovića povodom posjete Srebrenici, šta mu je donijelo dodatno uživanje u Dodikovim mukama zbog "jezika bržeg od pameti".

Mogao je Dodik na Mrakovici objasniti kako zapadne sile protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i njega kao deklarisanog saveznika istovremeno izvode specijalne operacije sa obilježjima puča. Upravo nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH od strane "turiste" Kristijana Šmita pokazuju IDENTIČNU MATRICU dejstava, no Dodik i sva sila njegovih savjetnika i "stručnjaka" previše su glupavi da bi prepoznali tako složenu materiju. Kada budem imao volje i vremena objasniću ova dešavanja, a dotad neka prate ovaj blog. 

Istovremeno mogao je potegnuti gore pomenutu praksu da se svaka političarska bitanga predstavlja žrtvom nečega sa čim pravno i faktički nema blage veze. Žrtve ratnih zločina u Srebrenici, Prijedoru ili ma kom drugom lokalitetu identifikovane su, baš kao i presuđeni počinioci, a među njima nema ni Heleza ni Komšića ni Izetbegovića juniora i nebrojeno drugih koji se LAŽNO predstavljaju žrtvama. Čak ih niko nije ovlastio da predstavljaju ili zastupaju stvarne žrtve.

Vrhunac morbidnosti jeste kad se "narodni heroj" Naser Orić predstavlja žrtvom genocida. Vajni komandant koji je prije napada nagulio u Sarajevo i ostavio i vojsku i narod, a pravdajući to direktnom naredbom Alije Izetbegovića. Neću trošiti prostor na dogovor Alije Izetbegovića i Bila Klintona o žrtvovanju 5.000 Bošnjaka zarad bombardovanja srpskih snaga obzirom da je u pitanju javnosti dobro znana dimenzija dešavanja.

Zato problematizujem naredbe istog tog Izetbegovića izdate 28. diviziji Armije BiH o dislociranju u pravcu Sarajeva i Tuzle. Sporna naredba podrazumjevala je napuštanje položaja oko Srebrenice i predaju zaštićene zone bez ikakvog otpora. Faktički, komandantu Oriću i njegovoj diviziji preče je bilo Izetbegovićevo naređenje od života sopstvenih porodica i kompletne populacije. Odbili su pozive holandskog bataljona na zajedničku odbranu. Rođenu djecu ostavili su na milost i nemilost srpskih snaga bez pokušaja odbrane, a znali su da bi nakon najviše dva-tri dana borbi NATO digao avijaciju i spriječio osvajanje Srebrenice

Kad je iz zaštićene zone trebalo izlaziti i činiti zastrašujuće zločine nad Srbima u okolini Orić i njegovi koljači znamo šta su činili. I Žrtve i počinioci zločina imaju imena i prezimena. Tako znamo da se srpske žrtve nisu svetile nad Srebreničanima koje su njihovi "čuvari" ostavili radi ispunjenja dogovorenih 5.000 stradalnika. Normalno, Zukanu Helezu nije palo na pamet napustiti školu i poći da brani žrtve u koje se danas sramno svrstava. Jednako kao i stotinama hiljada drugih pod komandom Alije Izetbegovića.

Ovde nastupam iz vizure pripadnika prijedorskog odreda Specijalne brigade policije MUP RS, koji je danas odlično svjestan šta su Karadžić i Mladić uradili našem narodu na prostoru od Bihaća do Prijedora. Oko 100.000 Srba bježalo je u pukom spašavanju života od udruženih snaga ABiH, HVO, HV i NATO na način koji nikad neću zaboraviti. Baš kao i scene zločinačke akcije Oluja prije toga, gdje smo takođe spašavali naš nesrećni narod.

Onako malobrojni nismo mogli odbraniti nijedan grad ili opštinu tog ogromnog prostora, ali smo svaki puta postavljali se ispred protivničkih snaga i zaustavljali napade dok se narod ne izvuče - pa makar i bježanjem pješice. Kao odred zna se kako smo postradali, jednako kao i nekoliko sličnih jedinica sa kojima smo sadejstvovali u tim zastrašujućim momentima, no sačuvali smo 100.000 života naših sunarodnika. Primjer kako se žrtvuje za svoj narod!

Kada je Prijedor došao na red, odnosno da branimo svoje porodice i drugu nejač, jedina opcija je bila da svi izginemo u odbrani najmilijeg, pa ne trebaju čuditi iracionalni napadi kakve smo izveli. Međuentitetske granice su tačno tamo gdje su ih Prijedorčani udarili herojskom borbom, a daleko od linija koje je neko po nečijem naređenju ukopavao po Potkozarju. Po zamislima pojedinih moćnika Prijedor nije trebao biti u sastavu Republike Srpske, no Prijedorčani su odlučili drugačije i svoju volju vojnički sproveli.

Ovde moram podsjetiti da su Sanjani prethodno identičnom odsudnom odbranom uspjeli sačuvati svoj grad. Izviđački odred 6. sanske brigade, Zaštitni puk i naš odred od Jesenica do Lipnika i šta više znam kakvih brda danima smo vodili neprekidne bitke dok se naše snage nisu okupile i uvezale liniju odbrane. I nekih mjesec smo bez problema branili taj prostor dok kreten Arkan sa Karadžićem i kime još nije osmislio lažni napad na Ključ, a koji je rezultirao gubitkom Sanskog Mosta i pomenutog ugrožavanja Prijedora.

Sticajem okolnosti nisam sa ostatkom odreda otišao za Ključ, pa tako do detalja znam šta se kobnog dana izdešavalo u Sanskom Mostu i upravo zbog ovih tema planiram objaviti čemu sam neposredno svjedočio. Suština je da je i Radovan Karadžić imao "projekcije" okončanja rata kao i Alija Izetbegović, ali 100.000 Srba između Bihaća i Prijedora nije ostavljeno na milost i nemilost neprijatelja - za razliku od žrtvovanih Srebreničana. Kako to detaljno TVRDI i objašnjava svedok Ibran Mustafić!

Iz meni nejasnih razloga Osnovni sud u Banjaluci preko osam mjeseci odlaže suđenje za "prekršaj" kada sam ispred vlade je*ao mater premijeru Radovanu Viškoviću. Analogno sa Helezovim psovanjem Dodikove majke i moje psovke Viškoviću ticale su se Srebrenice. Nisam otrpio da se srpskim borcem deklariše bitanga koja je iz hotela u Han Pijesku, a onda i u samoj Srebrenici, bavila se transpornim sredstvima i gorivom potrebnim za izvršenje najsramnijeg zločina u našoj istoriji.

Suočavanje na sudu sa Viškovićem bitno mi je zbog najave da ću tokom istog objelodaniti dosad potpuno nepoznate dimenzije dešavanja u Srebrenici. Javno tvrdim i to želim egzaktno dokazivati da Višković odlično zna ko je financijer i stvarni organizator napada na Srebrenicu i onog iz 1993. i drugog iz 1995. godine. Baš kao što i "narodni heroj" Naser Orić zna koji njegov veliki prijatelj i kriminalni saradnik je u tome imao svoje prste. 

Odlično znam zbog čijih ličnih interesa je bilo bitno zauzeti Konjević Polje, no intuicija iskusnog kriminaliste govori mi da bi se Alija Izetbegović mogao pojaviti kao SUFINANCIJER napada na Srebrenicu, a onda i počinjenih zločina. Ne bih isključio ni opciju upliva novca američkih poreskih obveznika, no ovde smo već u sferi karikiranja. Elem, ključno je da istina traži odgovore na brojna pitanja, a nekima od nas struka je postavljanje istih. I jedino šta me zanima jeste stvarna istina.

Objektivna istina svima nama nužna je upravo zbog tih i takvih koji prijete "Planom B", a Srebrenica je najbolji pokazatelj kako se te stvari mogu zastrašujuće okončati. Lažni heroji poput Heleza glasni su kroz Zelene beretke, glasni su kada udruženi sa HVO zauzimaju Bugojno šta vojnički gledano nije bilo nikakav izazov, a kad se zapuca utekoše kao zečevi. Identično Švrakićima (senioru i junioru) kao osnivačima Zelenih beretki o kojima sam mnogo puta pisao.

Ličnu empatiju prema stvarnim žrtvama srebreničkih zločina u svojim tekstovima jasno sam ispoljavao i oko toga nema rasprava. No, ministar Helez i svako političarsko govno koje Srebrenicu zloupotrebljava ubudiće se može nadati ovakvim reagovanjima. Mi Srbi imamo nacionalno dostojanstvo čiji reprezent zasigurno nije Milorad Dodik i baš me briga koliko će on i njegovi koalicioni partneri međusobno je*avati majke. Političari k'o političari - vazda ista govna.

No, odlično sam razumio ko su "mete" Šmitovih izmjena Krivičnog zakona BiH, konkretno svi koji se usude Bosnu i Hercegovinu poimati drugačije od njihove političke platforme. Ili se suprotno Inckovoj "zabrani negiranja genocida" usude slobodno razmišljati i izjašnjavati. Za*ebite takve ideje kad su Srbi u pitanju kao narod koji je ratovao sa svakom istorijski poznatom svjetskom imperijom. Zaključno sa NATO zločinačkom organizacijom i nakon što je Varšavski pakt mudro odlučio da 1948. godine odustane od planiranog oružanog sukoba.

Vezano za temu Ustavnog suda BiH već sam reagovao tekstom Zakon o neprimjenjivanju Dodikovih odluka, koji jednako ovako razdvaja politikanstvo od NAČELA preko kojih narod neće olako preći i bojim se gadnih problema ukoliko ovaj kvazisud nastavi sa dosadašnjom praksom. Pazite, u ustavu i zakonima Republike Srpske navodi se svaka izmjena nametnuta od strane visokog predstavnika ili ustavnog suda. Jednom referendumskom odlukom sve te članove jednostavno izbrišemo i živo me zanima ko će to promjeniti. 

Mnogo puta sam objašnjavao i čak mapama to prezentovao kako Putin jedva čeka priliku da na Balkanu instalira dva sistema S-400, pa da bez njegove dozvole od Italije do Rumunije ni ptica ne smije poletjeti. Toliko o budalaštinama da bi NATO mogao ponovo bombardovati Srbe, a za kopnene borbe ni u prošlim ratovima nije bilo petlje. Zato ljudi moji manite se "Planova B" i sličnih gluposti za kakve znate kako su u prošlosti završavale.

Nastaviće se...








Primjedbe

  1. Bravo Boro za tekst. Dosta više ovih što kukumaču, i prije rata su govorili da mi ( muslimani) jedino nemamo rezervnu državu, a vi Srbi i Hrvati imate. To pametnom govori dosta o ciljevima rata. Svezali su zastave pa im se razbilo o glavu.Mislili su prvo srediti Srbe pa poslije Hrvate.
    Što se tiče tog voditelja senada , znam kad je vodio dnevnik pred rat, sa onim pakšuom belminom, svaka druga riječ je bila AGRESOR.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidi se koliko je Senad Hadžifejzović politički ostrašćen, ali i manipulator u nametanju nerealne svijesti. Treba li da prebrojimo koliko puta je prethodnih godina u emisije dovodio Vaskovića i svaki puta po njima to je bio "kraj za Dodika", a ovaj je upravo suprotno jačao vlast i ličnu moć. I nijednom nisu kazali da su pogriješili u procjenama, nego su svaki dokazani promašaj samo zamjenili novim najavama "sad je gotov".

      Ovo sa Zukanom Helezom me je iziritiralo do nivoa reagovanja ovakvim tekstom. Jbt. kao da smo djeca, pa će nekakav politički anonimus istući i otjerati Dodika. Sirovina bez zrna mozga, a objasnio sam kako se iskazao u ratu - sa učiteljicama se sakrio u školu. Pa Dodik je dovoljno ponizio bošnjačke ratne veterane kada je ovakvu fukaru izglasao za ministra odbrane. Ne znam samo kako to trpe bošnjački ratni veterani.

      Izbriši
    2. Tuga si ti kad mislis da ce Putin nesto uradit ne moze Ukrajinu da zavrsi sto sam licno mislio da ce za 48 h bit rijeseno.Wagner je pokazao sa marsem prema Moskvi sta je Putin gotovo je njegovo prno u sisu

      Izbriši
  2. Jednu bateriju S-400 Srbija ima. Nije vraćena u Rusiju od parade u Srbiji.
    To NATO zna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislio sam na dva sistema sa ruskim posadama i kompletnom infrastrukturom poput onih u Siriji, baš sa efektima koji su tamo postignuti. Jutros sam slučajno ispratio intervju sa doktorom Nestorovićem kada kazuje da na Vučića ne treba računati, ali da bi Putin sigurno odgovorio na poziv u pomoć Dodika. I objašnjavao je bar meni vrlo zanimljive načine da se to brzo i efikasno izvede i oko Srpske i oko Kosmeta. Nestorović mnogo čita i prenosi informacije struke, a dok su takve stvari meni struka i mogu ocjeniti da doktor odlično rezonuje. Posebno oko nekonvencionalnih dejstava kakva su danas postala uobičajena i odlično se zna koliko su učinkovita.

      Izbriši
    2. Uz S-400 ide obavezno ruski poslužioci .

      Izbriši
    3. Hahahahaha evo Putin trči da ratuje za Dodika a nije mu dao kredit više puta tražen, čak ni onaj mali

      Izbriši
    4. Ne odlikuje Putin bezveze Milu, pokazao je Mile muda prema zapadu i okrenuo se Rusiji za razliku od dupelizca Vucica

      Izbriši
    5. Dobro obavješteni izvori kažu da je Putin pored odlikovanja Dodiku dao (donirao) i 300 miliona kojima je isplatio obaveznice sa bečke berze. Pogledajte zadnje potkaste sa Sinišom Ljepojevićem, Aleksandrom Pavićem i tom ekipom, pa se sami uvjerite u tu priču.

      Izbriši
    6. Kako nije, još mu reko da u povratku iz Rusije obavezno svrati u Ljubiju da pozdravi blogera Bora

      Izbriši
  3. Dodika može jedino narod smijeniti na izborima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično rečeno. Kao deklarisani protivnik njegovog režima smatam da se kad tad mora pojaviti neko sposoban da ga potuče na izborima i uspostavi vlast, a posebno kad sagledamo sve posljedice sramne smjene Nikole Poplašena. Moramo svima dati na znanje da su ta vremena davno prošla i da smo iz toga izvukli iskustva.

      Izbriši
    2. Ne, Dodika jedino može smjeniti onaj ko ga je doveo na tenkovima, i to je jedina istina. Kakvi crni izbori, pa oni mu i dopuštaju da ih pokrade

      Izbriši
  4. Desavanja u Srebrenici 1995 su organizovana iz dva razloga: 1. da se Srbima stavi kanap oko vrata da mogu da nas zajebavaju i maltretiraju i da šta god da uradimo samo stanu pred nas i kažu da smo genocidan narod. 2. Da mogu na iskopavanjima, prekopavanjima leševa, lažnim masovnim grobnicama i đenazama da uzimaju novac i da se bogate na najgori mogući način. Ono što je najžalosnije je to što su u tom izrežiranom dogadjaju učestvovale i srpske fukare( što iz Republike Srpske, što iz Srbije). Broj ubijenih ljudi se kreće izmedju 400 i 700. Nijedan civil nije ubijen, svi ubijeni u julu 1995 su bili pripadnici 28. Divizije i to je jedna jedina istina. Pitanje je samo jedno do dan danas. Zasto naše bitange i pametnjakovići ćute i dozvoljavaju da se laže o broju žrtava i da nas stalno upoređuju sa Hitlerovim nacistima?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bitno veći broj ljudi je ubijen i svakako govorimo hiljadama. Normalno, nema zbora o preko 8.300 stradalih kako se to lažno prikazuje. Meni kao Srbinu stalo je da dođeno do što je više približnog broja žrtava i pronađeno sve odgovorne, a to ću najbolje pokazati objavljivanjem informacija kakve treba uobziriti ako nas zanima stvarna istina. I nadam se da ću mnoge šokirati do mjere da reaguju.

      Izbriši
    2. Bravo Boro! To oduvijek govorim da mi Srbi moramo insistirati na istini o Srebrenici. Neka je laka crna zemlja zrtvama, ali nema mira ni na ovom ni na onom svijetu dok istinu ne dokazemo. I mi pravoslavni i nasa braca islamske vjeroispovijesti moramo zajednicki do istine doci.
      Dogovorili se magarci srpski i bosnjacki sa NATO zlotvorima da izvedu Srebrenicu i Oluju i tuzlansku kapiju i Markale svo drugo zlo sto se desavalo. Glavom svojom smjela bih garantovati.

      Izbriši
    3. Srebrenica, Ovčara, Lovas, Vase Miskina, Markale 1 i 2, Tuzlanska kapija, hladnjače na Batajnici.... laži, prevare i podmetačine.

      Izbriši
    4. Nedavno sam gledao Jugoslava Petrušića ko po ko zna koji puta tvrdi da je ta hladnjača na Batajnici žešća prevara i kako uporno traži od organa da ga saslušaju. Pušten je iz zatvora iako nikom nije jasno zašto je uopšte zatvaran, osim što u raznim slučajevima nudi svoje informacije i dokaze koji su drugačiji od oficijelnih. Vrijedi li to njegovo ili samo lupeta možemo utvrditi samo kroz validan postupak, odnosno adekvatnu istragu, a zaista mi je neshvatljivo da nadležni organi odbijaju raditi ono šta im zakon nalaže.

      Ljudi, dok sam radio te poslove krećem u provjeravanje 10 informacija u nadi da bi jedna mogla biti potvrđena i upotrebljiva u istrazi. Da odbijem uzeti izjavu od osobe koja traži da bude saslušana u nekom predmetu i da preda kakve dokaze nje se moglo dogoditi. Hoće li tužilac tu izjavu koristiti za optuženje ili hoće li je sud izoditi kao dokaz o tome ja ne odlučujem, niti tu imam šta "pretpostavljati". Tokom istrage sve se prikuplja, pa kad se razjasni događaj zna se ko odlučuje oko optuženja. Zato ne mogu razumjeti da neko odbija tako postupiti sa Petrušićem, osim ako to nije u skladu sa političkim dilovima da se sakrije istina.

      Izbriši
    5. Čovjek je proveo godinu dana u samici, nakon toga mu sudili 20 godina za izmišljeni atentat na Miloševića i navodna ubistva na Kosovu, nakon čega je oslobodjen. Otkrio planove i ciljeve za agresiju na Srbiju, donjeo sve podatke i zahvaljujući njemu je vojska Jugoslavije imala veoma male gubitke tokom NATO agresije 1999. Spasio 2 francuska pilota 1995( da su kojim slučajem ubijeni Republika Srpska bi prošla isto kao Krajina). Do dan danas se bori za istinu o Srebrenici i ostalim isceniranim ratnim zločinima. Boro, pregledaj malo njegove intervjue na internetu pa će ti mnoge stvari biti jasnije.

      Izbriši
    6. Re Anonimno 05. 07. 2023. 08:11
      Zao mi je sto moram biti gruba, ali vrijeme je da ti neko kaže istinu.. Brozove tajne sluzbe, sluzba JNA ili ti sta vec spominjes su prepune bile i sada su nas Srba. Ne znam ja za duple neke ili ti dvostruke Srbe. Zelim one koji su odgovorni za ovoliko zlo. Zelim im vratove stiskati dok ne priznaju sta su radili, ko im je naredio, ko je kome novac davao i ustupke cinio. S kim su pregovarali. Ko je bio prisutan od predstavnika drugih naroda... Zelim otvaranje arhiva. Ali treba ici u Brisel po njih i na druga mozda i dalja mjesta. Ali bice i to jednog dana.

      Izbriši
    7. Eto "Aska" koliko Borislav poštuje Vas ali i ostale komentatore pošto Vaš komentar visi u vazduhu. Što se tiče JNA , Brozovih službi i tih "Srba" u istima , mogu Vam reći da mnogo , mnogo boqe i od Vas i od Bore znam o čemu pričam/pišem. A šta ako sam ja nekada davno pripadao tim strukturama? Možda dok je Boro bio još djete i mislio da su brabonjci čokoladne praline? Nije tu bilo Srba već politički podobnih , mahom jugoslovena i/ili iz mješanih brakova ili u mješanim brakovima. Mali broj je bio nacionalno osvještenih. Ali samo veselo i samo i dalje bajkovito. Odnosno pro-jugoslovenski i anti-srbski , kako to Boro to radi. Svako ko pažljivo čita može primjetiti da Boro u naslovu i tekstu nastupa kao nekakav nacionalista a u komentarima anti-Srbin i jugo-komunista. Zar to nije malo čudno?

      Izbriši
    8. Moguće je da je Boro kao dete mislio da su brabonjci bombone. Mene više brine što vi tako stari mislite to sada.

      Izbriši
    9. Radujem se Anonimni ako ste bili ili ste jos uvijek dio tih struktura. Dajte nam bar anonimno informacije npr.o tome kako doci do informacija gdje su zavrsila nasa srpska i druga djeca sa prostora bivse Juge. Ona djeca koja se vode kao mrtvorodjena, ali i dan danas su im zivi maticni brojevi i povremeno se ponegdje pojave. Evo formirana je grupa gradjana i u BiH na tu temu. Pomozite nam i spomenite neka imena, bilo sta od cega bi se moglo poceti. Unapred hvala!

      Izbriši
    10. Nadam se da nema ni truna istine u prici da je nasih 12 BEBA zapravo prodato na mrski zapad. Izvinjavam se roditeljima, ali se mnogo o tome prica.
      Borin blog koristimo da mnoge istine kazemo, a ostanemo anonimni. Mozda bi smo i na ovu temu mogli reci ono sto znano.

      Izbriši
    11. interesantna tema i jako osjetljiva

      Izbriši
    12. Prije pisanja memoara moram mnogo toga provjeriti, pa neke stvari i u Vojnom arhivu u Beogradu. Učestvovao sam ui jednoj velikoj akciji razbijanja šiptarskih terorista kojom su formalno komandovala dva pukovnika, jedan Srbin i jedan Hrvat (1990.). Ovog Hrvata smo doživljavali kao i lanjski snijeg, a Srbina se sve pitalo, pa sam po tom i mnogim drugim događajima mnogo prije rata odlično znao ko je etnički dominirao u JNA. Baš kao što sam po etničkoj liniji odlično znao koga ću o nećemu izvjestiti, a od koga ću sakriti neki podatak. Ponavljam, služio sam 1989./1990., otišao u vojsku kao altivni član SKJ, a kad sam izašao zna se ko je bio na vlasti u kojoj republici. Mnogo sam tokom vojnog roka putovao, no kad sam se nakon odsluženja vraćao preko Splita, Livna, Duvna i tih krajeva, pa vidio one silne šahovnice na zastavama po prvi puta sam postao svjestan da je stvarnost mnogo gora od mojih promišljanja. Elem, do negdje 1993. godine nisam mogao vjerovati da Jugoslavije više nema i da nema nade za njeno očuvanje.

      Izbriši
  5. Anonimni... ti si jedan zesci idiot....

    OdgovoriIzbriši
  6. U Srebrenici nije bijo Genocid,nego ratni zločin,ko se iole razumije u pravo zna o cemu se radi.U Srebrenici i dan danas Ovčije Kosti iskopavaju i podvaljuju Strancima.U Prijedoru je bio nekakav zlocin,i to nije dobro za Srpski narod,ko bi oprostio klanja i ubijanja,pa naravno da ce se braniti i osvetu raditi.Moje misljenje je da rata nece biti i da treba Dodika smijenuti,koliko god mi EU mrzili bez nje se ne moze.Dve drzave mi imamo tamo migranata,koji odrzavaju ovu vjestacku tvorevinu,kad izadjete za vikend koliko samo Slovenacki tablica u Gradu,Njemacki,Austriski....u zadnje vrijeme Americki,sve su to nasi ljudi.Od Rusije imamo samo sta?Rafineriju i Birač u minusu 1 milijardu,koliko je Dodikovih para tu...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dodika smijeniti mi u RS pod hitno. Ne Poštuje institucije Republike Srpske, a mora se priznati da je on VD PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE, uzimajući u obzir rezultate izbora.

      Izbriši
    2. OK, stranci smijene Dodika i šta onda? Smjenili su Nikolu Poplašena i doveli na vlast Dodika. Mislite da će ovoga puta tražiti nekog poštenog i slobodarski nastrojenog Srbina? I sami znate da će dovesti najgoreg kog uspiju naći. Tražimo mi unutrašnju snagu da Dodika oborimo na izborima, a onda da ta vlast kojoj damo povjerenje njega i sve njegove bitange izvede pred sud, pozatvara ih i oduzme svu imovinu. Tako se gradi država!

      Izbriši
    3. "Krajišnik" , jesi siguran da je rafinerija i Birač djelo države Rusije? Malo provjeri prije nego što počneš pisati i uključi , pored jedne uključene vijuge , još koju ako imaš tu mogućnost.

      Izbriši
    4. Opet moram da se slozim s tobom Boro. Jedino sto bih dodala je... dodijalo mi je vise i to iscekivanje "nove unutrasnje snage". Mislim da cemo se morati organizovati tako da ove majmune sto imamo natjeramo da rade u korist naroda. Ti si mnogo uradio na tom planu. Ima nas jos dosta koji na sličan nacin povremeno natjeramo drzavu da radi svoj posao, ali je to sve tanko dok god se ne udruzimo.

      Izbriši
    5. Aska, hvala na podršci. Po mom znanju i iskustvu revolucionarne promjene donose mladi, a naš prosjek starosti je zasigurno premašio 50 godina. Drugo, prosijaci i budžetski paraziti nikad nisu donijeli društvene promjene, a takvih nam je u Srpskoj najviše. Poslije protesta iz 2018. godine ja više nemam nade u promjene, osim u slučaju globalnih promjena kakve bi se i na nas ovde odrazile.

      Izbriši
  7. Mudrov od Ozrena04. 07. 2023. 22:26

    CIK Predsednik i svi oko njega naravno i ovi iz drugog entiteta su nesposobni,mlate praznu slamu. Da su jednu noċ proveli na frontu imali bi zdrav razum.Pričali bi o ekonomiji. Ovako nas drže u začaranom krugu. Srušili smo YU a sada tumaramo,sa ovakvim političarima se nemože ni šupa za drva sagraditi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično rečeno, no šta ćemo sa onima koji Jugoslaviju nazivaju "tamnicom naroda", najgorim zlom koje se moglo dogoditi i slično? Ko god nešto pozitivno kaže o Jugi napadnu ga kao mene na ovom blogu. Ljudi, razbijanje Jugoslavije bio je projekat sa ciljem da nas dovedu u današnje stanje i valjda od toga trebamo krenuti u pozitivnim društvenim promjenama. Ili ćemo srljati po bespućima lažne demokratije dok jednostavno nestanemo i kolektivno i pojedinačno.

      Izbriši
    2. Jugoslavija je razjebana zasto što je bila na silu napravljena i slaba, nije bio potreban strani faktor da se ona raspadne, oni su samo ubrzali

      Izbriši
    3. Jugoslavija bila slaba? Mladobosanci su sa idejom stvaranja Jugoslavije organizovali atentat u Sarajevu, a taj čin je poslije Velikog rata i realizovan državom koja je kao pobjednica izašla i iz Drugog sv. rata, pa u konačnici i iz sukoba sa Staljinom i Varšavskim paktom. Za njeno razbijanje do današnjeg stanja trebala je decenija rata i angažovanje NATO saveza na znamo koji način. Vašington, Moskva, Berlin, Vatikan i svi drugi centri moći udruženi sa domaćim političkim šljamom dobrano su se napatili dok su razbili tu "slabu" Jugu.

      Izbriši
    4. Pa eto kako je jaka bila, svi čelnici vojske i policije joj se prodali za pare i radili na njenom rušenju. Da je Staljin poživo urniso bi je, ali sad ćeš ti pisati kako ga je Tito otrovo. Previše si godina u dupe srpco da vjeruješ u bajke a ti još vjeruješ

      Izbriši
  8. Najveći razbijači Bosne i Hercegovine su muslimani i komšić.
    Zdušno im pomažu visoki predstavnik za federaciju šmit i Nato.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najveći razbijači ove zemlje i svega oko nas su naše zablude i ograde u našim mozgovima. Kakva je razlika između SDA i SDP kada nastupaju prema Srbima, odnosno SNSD i SDS u nastupu prema Bošnjacima? Dođemo do toga da ove "socijal-demokrate" budu radikalnije od "narodnjaka-desničara". Znači da tu nema politike, nego puko korištenje nacionalizma za lakšu vladavinu u "torovima" izgrađenim još tokom rata. I još više manipulisanje strahom naroda.

      Kada bi razjasnili punu istinu o Srebrenici narod ne bi imao straha od sličnih zastrašujućih zločina jer bi naprosto znali na šta su sve spremni političari i razni lažni "heroji", pa niko ne bi slijedio ratnohuškačke politike. Pošto druge politike ne znaju osmisliti i danas nas zamajavaju Jasenovcem i Srebrenicom, a ovamo grade nove vile vrijedne desetine miliona, gomilaju milione i bukvalno se takmiče ko će više opljačkati. Kada nekiprofesionalac krene istraživati kriminal koji se tiče "čuvara naroda" prođe kao moja malenkost.

      Izbriši
    2. Jasenovac "zamajavanje" !?!???! Ovako nešto može izjaviti samo žešće bolestan čovjek.

      Izbriši
    3. Ovakav komentar može napisati samo nepismen čovjek (koji ne umije čitati) ili retard bez sposobnosti razmišljanja. Nisam napisao šta Jasenovac jeste, nego kako se koristi ili zloupotrebljava u političke svrhe i to namijenjeno onoj populaciji sa niskom i srednom inteligencijom - kakva je najbrojnija i ujedno čini najveće glasačko tijelo svakog društva.

      Izbriši
  9. U sta se pretvori ovaj Radovanovic Boze sacuvaj.

    OdgovoriIzbriši
  10. "Iz meni nejasnih razloga Osnovni sud u Banjaluci preko osam mjeseci odlaže suđenje za "prekršaj" kada sam ispred vlade je*ao mater premijeru Radovanu Viškoviću." Iz istog onog razloga iz kog ti sinu drže slučaj u fioci, iz istog onog razloga iz kog te nijednom nisu dirnuli dok si bio u Pravdi za Davida i tako dalje, jer si režimski čovjek. I nećeš objaviti taj tekst o Viškovićevoj ulozi u Srebrenice sve dok ga Dodik ne pusti niz vodu, onda ćeš se javiti, a do tad dok valjda vođi ne smiješ.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ono je bilo upozorenje Viškoviću da ne leti suviše visoko kao i pominjanje Viškovićeve uloge vezano za Srebrenicu iako je Višković nebitan lik i korisni idiot , kako onda tako i sada.

      Izbriši
    2. Sta bi, moze im se

      Izbriši
    3. 100 puta bravo za komentar, naravno da je rezimski poltroni da pocinje sa blacenjem kad to "tata" igrice naredi jer svi mu kad tad dodju u saku pa i Boro svi znamo da je tacno to sto ste napisali da mu je sin izazvao udes gde je decko par dana bio u izazvanoj komi da bi se oporavio i naravno da to delo bori visi nad vratom kao ostar mač

      Izbriši
  11. Sve je ovo predstava za javnost, jer kako će drugo oni dobiti izbore nego na nacionalističku priču, da neće na ekonomsku politiku? Jer jebiga mora se i osvojiti određen broj glasova pa ostalo nadomjesti krađom i eto ga. Manite me više priča o ocjepljenju, nezavisnosti i tim glupostima, od toga nema ništa. Dodik kao hoće da se ocjepi, pa onda ovi kao brane i svako u svom narodu kupi političke poene, a ti stoko plaćaj krompir 2,50 -3 KM/kg ko da je Glamoč na Kamčatki. Sve se kao svađaju a kad su imenovanja u pitanju tu nema problema, odmah se usvoji. E zato se meni mogu kurca napupšiti i Dodik i Helez i Čović i Nikšić i tako dalje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I naravno, dok se drnda u ustavnom sudu oni ispod žita daju koncesiju za Bistricu

      Izbriši
  12. Radovanovicu, umjesto ove tekst-prostitucije, zamoli Vaskovica ili Senada za poneki cas edukacije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za Vaskovića sam davno objavio koliko para je dobio od Sorošovog "Otvorenog društva", baš kao i za mnoge druge medije. Na sajtu sam našao godišnje izvještaje fondacije, pa lijepo sabirao iznose. Za njegove časopise Nova Borba, Patriot i slično zna se da su Amerikanci izdvajali pozamašna sredstva pošto je prednjačio u rušenju Karadžića i kasnije Miloševića, samo nemamo tačnih cifara. Ukoliko su ovo otrcane teme pitajte ga zašto krije koliko desetina miliona pregleda je imao na tekstovima o ubistvu Davida Dragičevića. Prije se uvijek hvalio milionskim ulascima na blog, a kad je bio na vrhuncu "zaboravio" je to pominjati jer bi onda znali KOLIKO DESETINA HILJADA EURA JE ZARADIO NA MRTVOM DAVIDU. Za razliku od njega ja na blogu nisam imao reklame sve vrijeme dok sam pisao o tom dječaku, a po broju pregleda cifra bi dobacila do 30.000 eura. Znači da kod Vasketa ipak moramo govoriti u stotinama hiljada maraka zarade.

      Što se tiče Senada najmanji mi je problem istražiti koliko je on dobio para od Soroša, Ned-a, Amera i drugih koji su plaćali anatisrpsku propagandu. Ili čija je Face tv, kako se financira i odakle početni kapital - MILIONSKI. Na Balkanu od novinarstva obogatiti se možeš samo podaništvom domaćoj politici ili smutljivcima poput Soroša, odnosno kriminalom, a pošteno radeći možeš samo naje*ati kao ja i ovako se zlopatiti.

      I onda mi neki govnar napiše da se bavim "tekst-prostituciom", a bez navođenja ko bi mi mogao biti "mušterija" za ovakve objave, i da me dokazane "medijske kurve" edukuju. Vasković i Lukač bili su udarne pesnice lude babe Biljane Plavšić i NATO, te bukvalno na vlast doveli Dodika. Normalno iz ličnih interesa, a za Vaskovića sam objavio poznate cifre dobijene od Soroša, dok za ostale pretpostavljam da nisu male. I kako je poslije državnog udara na osnovu lažne baletske diplome postavljen za urednika banjalučkog radija. No, kako uvijek kažem neka se usudi uzvratiti na moja povremena "peckanja", pa da tek onda prezentujem koliko doista znam o tome koji bi me trebao "edukovati". Ja da se želim baviti nečasnim radnjama ne treba mi jača edukacija od one stečene obrazovanjem i iskustvom kriminalističkog inspektora, no NISMO SVI ISTI.

      Izbriši
    2. Vasković ima muda za razliku od tebe, on javno napisa svoju adresu u Beogradu, napisa da će biti u Istočnom Sarajevu tad i tad i prozva Nešića da dođe. Dok ti sa druge strane busaš se u prisa, laješ na Lukača ali kad ti dođe u Prijedor pred nos nigdje te, sakrio se

      Izbriši
    3. Hahahaha, izmislja vaske na smrt. Boli Nesica uvo za njim, a i da nesto hoce da mu uradi, pojeo bi ga za dorucak, Nesic je u Sarajevu radio kao inspektor

      Izbriši
    4. Kada Vaskovic na svom blogu bude dozvolio javne komentare mozda uzmem u razmatranje njegovu novinarsku cestitost.... dotle, bolje da mu ne zna ni za ime, a kamoli adresu. Kakva korist od objavljivanja ili skrivanja adrese. Ko te treba taj te nadje.
      Kurva je za Vaskovica mala maca. Mislim da taj ni ne zna sta je i ko je ni cija je "kurva".

      Izbriši
    5. Sve sto Vaskovic objavi ima dokaze. Radovanovic pretpostavlja da je neko tamo mozda namjerno zrtvovao ljude u Srebrenici.... Srbovanje i tradicija srpskih mitova mu ne dozvoljava da se ponasa vaskovicevski. Inace, nije mu blog los.

      Izbriši
    6. Vaskovic ocigledno ima dobre izvore..ambasade, MUP itd. Ali tamo gdje on sam zakljucuje, pretpostavlja itd..nikad nista u zivotu nije ubo. Nevjerovatno mi je da novinar koji radi te vrste "vijesti" toliko veze nema.

      Izbriši
  13. Srbi, ( ne svi) u nemogucnosti da suzbiju nagon za ubijanjem, ucine to i onda decenijama ispravljaju svoju rdjavu istoriju. Sjetimo se samo cetnickog presvlacenja u partizane 43'.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Broz i Vrhovni komitet sve do oktobra 1944. godine pozivali su četnike, ustaše i ostale kvislinge da pređu u partizane i to je masovno činjeno. Mene su u djetinstvu odgajale dvije bake koje su u partizane otišle kao skojevke i dogurale do činova kapetana i poručnika. Upravo zbog tih "preletača" poslije rata su napustile partiju i srbovale gore od ikakvog četnika, a zasluge su im bile tolike da ni tadašnja vlast nije smjela na njih udariti. Tako sam još kao dijete saznao za to što navodite, ali i bio velikosrpski nacionalista pošto su me učile svakakvim ludorijama.

      Sad o srpskom "nagonu za ubijanjem" koji sramno pominjete. Davno sam ovako raspravljao sa jednim Bošnjakom i čovjek mi napiše nešto u stilu: "DA SU TURCI HTJELI DA SRBI NESTANU VAS SIGURNO NE BI BILO NAKON PAR VIJEKOVA NJIHOVE VLADAVINE". Čovjek je primarno mislio na česte političke mantre o tome da su Turci pokušavali zatamaniti Srbe, a ne na moje navode. I zamislim se nad njegovom premisom, pa zaključim da je čovjek u pravu, odnosno da Osmanlije nikad nisu imale takvih ideja, a kamoli išta slično radili. Elem, istom logikom vas pitam: da li bi drugi južnoslavenski narodi danas postojali da su Srbi tako zločinački nastrojeni? Kako u Srednjem vijeku od onako moćnih Nemanjića do Kraljevine Jugoslavije. Srbi iz dva svjetska rata izašli kao pobjednici, a onda svojim neprijateljima priznali KONSTITUTIVNOST u novim državama. Ne samo da nisu pobili te "druge" i osvetili se za genocidne zločine, nego su ih priznavali RAVNOPRAVNIMA - od Hrvata i Slovenaca, da bi onda listu širili do Muslimana (ustav iz 1974. ako se ne varam).

      Pazite, ja nikad nisam dovodio u pitanje te i takve odluke jer je prva bila volja mog prapradjeda Marka kao Solunca i istaknutog Srbina za vrijeme kraljevine, odnosno mojih djedova Jove kao partizana i Bore kao ratnog siročeta kom ustaše ubiše oca. kroz pet generacija smo kao porodica gadno postradali, no nikad nismo narode generalizovali kroz ono šta smo pretrpili. Moj otac kada je poginuo avgusta 1995. godine povelik broj komšija Bošnjaka u našoj kući u Ljubiji imalo je sigurno utočište nakon što su istjerani iz svojih kuća i dok nisu napustili ovaj prostor. Nije se imalo, ali uz zaštitu sa ljudima smo podijeli i komad hljeba koji se našao u kući. Ti ljudi zasigurno nisu mogli ubiti mog oca, a to što su se drugačije molili bogu meni nikad nije bio problem. Posebice nakon onoga šta sam pretrpio u Hrvatskoj od Tuđmanovog režima razumio sam kako je ljudima i zato sam pomogao svakom nevoljniku, a šta se odlično zna pošto 30 godina živim u istom komšiluku Donje Ljubije gdje dominira bošnjačka populacija. Ja ljude dijelim na dobre i loše, a baš me briga kako oni sebe vide unutar raznih identiteta i kolektiviteta.

      Izbriši
  14. Borisa sta imas od odlikovanja iz rata ? ja sam bio u udarnoj grupi redovni ucesnik rata od odlikovanja imam orden Milosa Obilica i pistolj sa posvetom predsjednika dr. Radovana Karadzica, za vojnicke zasluge i vrline.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kapa do poda ako imate to sto ste napisali a Bora ima sigurno bar 3 x vise cega god i sta god znate da se sa njim ne moze

      Izbriši
    2. Izvini Anonimni, ali se pitam sta si ti to radio za g-dina Psihijatra kad te odlikovao?
      Recimo moj suprug, borac prve kategorije, aktivirali ga 9 mjeseci prije nego sto je rat u Bosni zapoceo, vodio četu na mnoga "čupava" mjesta, odradili su profesionalno posao svugdje. Nigdje nisu krali, pljackali i sl.a imao za dvije godine rata jednog poginulog od granate i dvojicu ranjenih. Da ne nabrajam dalje njegov ratni put i put njegovih saboraca, ljudina čestitih koji su to bili i ostali do danas, a i stotine drugih koje licno poznajem, kratko cu reci NIKO OD NJIH NIJE ODLIKOVAN.
      Neke koje znam da jesu odlikovani i dan danas neka primanja imaju od policije i u nekoj su šemi sa Lukacem. Zasto i kako ne znam niti zelim pretpostavljati, ali mi je vrlo sumnjivo.

      Izbriši
    3. nista losije nema nego kad se jedna zena upusti u ovakvu temu tipa ona zna gdje je bilo cupavo ili gdje je pala granata a kako zna a da rekao joj muz komsija pera djura

      Izbriši
    4. Re Aska, lezao sam u stanici policije i jebavao zene po gradu, a dok sam to radio ranjen sam u toj pozadini 2 x izgubio rodjenog brata kojem smo kosti sahranili uz koji nedostatak jer je bio raskomadan i usput sam se istakao u borbama u kojima je ucestovala moja udarna grupa od gradačca pa sve do razboja zato molim Vas manite se te price kako Vas muz nije odlikovan a neko jeste da bi neko bio odlikovan kao ja mora da ga predloze saborci i tako napred pa dodjite sami do zakljucka mozda je ipak vas muz bio taj tip vojnika ali u svom misljenju sve sto sam dobio vratio bi nazad istog trena da nisam branio takve spodobe poput Vas licno

      Izbriši
    5. Izvini, nije mi bila namjera uvrijediti ni tebe ni bilo koga drugoga, ali znas i sam koliko su sve obezvrijedili ovi ratni profiteri. Pocevsi od odlikovanja, preko kategorizacije invalida, revizija rjesenja o invalidnosti.. svega i svacega samo da pravog borca i patriotu obezvrijede. Izvini jos jednom, ideja je bila da i drugi napisu slicne price. Bilo da slice tvojoj ili ovoj mojoj. Nebitan je put moga supruga, nije bas zdrav, ali je Bogu hvala ziv. Ali jeste bitno da se lazni heroji i lazni invalidi javno prozovu.

      Izbriši
    6. zbog takvih kakve ste nabrojali volio bih da nikad ni za sta nisam odlikovan a ovom pameti i iskustvom jedino sada da se zarati bio bih prvi dezerter to vam garantujem jer sam dao svoju krv i svoje porodice da bi lopovi dobili budzet...moj savjet mladima djeco od rata bjezite ganjajte cure i pravite djecu ko vas tjera u rat to vam je neprijatelj

      Izbriši
    7. IZ RATA SAM IZAŠAO BEZ ODLIKOVANJA ILI IKAKVIH PRIZNANJA. odmah poratno imao sam vanredno unapređenje u čin "stariji narednik" (sa 25-26 godina) i to rješenje je jedino šta mogu pokazati. U 22. brigadi su mi dodijelili vod, a ja sam od 56 vojnika sveo ga na 18 i interventno odjeljenje. Kada su me ozbiljno pritisli da preuzmem komandu nad nekom četom koju je trebalo formirati ja sam otišao u specijalnu policiju. Svi u prijedorskom odredu znaju koliko su mene zanimale komandne obaveze i slično, a tako sam i nastavio karijeru. Nemam predstavu koliko ponuda za razne funkcije sam ODBIO uz obrazloženje da sam ja jedino dobar u operativi, a da me zatvore u kakvu šefovsku kancelariju nema šanse. Od policajca sam "dogurao" do inspektora za organizovani kriminal, a na samu priču da bih trebao biti imenovan načelnikom karijera mi je nepovratno uništena. Najgore što sam jasno isticao da ne želim biti načelnik, no niko mi nije vjerovao, a da su me se i kao inspektora bojale sve korumpirane bitange nije bila nikakva tajna. Pobogu, jedini iz Prijedora bio sam uključen u istrage protiv mojih načelnika Pelkića, Tufegdžije, Mikanovića... a o čemu sam već mnogo puta pisao. Baš kao što je moj broj mobilnog imalo deset puta više operativaca iz cijele Bosne negoli ijednog mog pretpostavljenog. Funkcija ništa ne znači, nego kako kotiraš u profesionalnim krugovima. Šta znači biti načelnik prijedorske policije ako mene mora moliti da za nešto pozovem ministra, direktora policije ili nekog od načelnika uprava ili centara, a šta mi se mnogo puta dešavalo. Mnoge ja danas gledam kako se šepure funkcijama, a odlično znaju da sam za njihova prva imenovanja pozivan i davao pozitivna mišljenja. Nekad su od mene saznavali da će biti unaprijeđeni. Baš kao i ko će biti smijenjen ili čak uhapšen. O tome koliko njih sam spasio od najavljenih otkaza ili gadnih problema bolje da ne započinjem pričati. Meni kada je zatrebala pomoć i podrška desetine i desetine su samo obarale glave, no više puta sam izlazio kao pobjednik bitaka pa im je bilo lakše jer su znali da nisu nivo na kom rješavam probleme. Kada nisam imao moć i uticaj na kakav sam navikao jednostavno sam se sklonio iz te branše i nastavio borbu kao bloger. Nije važno kako se boriš, nego u kom rangu.

      Izbriši
    8. covjek upita za ratno odlikovanje Bora o tom napisa 3 slova a o policiji 100 reci

      Izbriši
  15. Sta kazes na ova prozivanja Nesica od strane Vaskovica, sve mi se cini da ovaj hoce da mu udara reket a Nesica zaboli ona stvar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije Nešić imun na Vaskovićeve prozivke i dosta ga to pogađa, no ne može ništa promjeniti, a kao bivši inspektor naučio je da samo budale plaćaju reket, odnosno time upadaju u vrtlog iz kog izlaza nema. Ovo znam nepobitno iz više izvora od kojih je jedan Nešić lično. recimo da sam mu poželio uspjeh nakon imenovanja za ministra bezbjednosti i savjetovao da se maksimalno posveti razvoju međunarodne saradnje, uspostavljanju odnosa sa policijskim agencijama pod njegovim ministarstvom, problemu migranata i još neke stvari, a po onome šta vidim radi upravo sve šta sam naveo da mu je bitno za razvoj karijere. Ostali smo na tome da se javim ako budem imao kakav projekat, no ništa na tom planu nisam radio, pa ga onda ni kontaktirao. Ipak, ko zna možda mi nekad i zatreba njegova pomoć, a posebno ako se nađem u kakvoj opasnosti. Veliki broj kontakata imam čisto "za ne daj bože" ili zato što naprosto poznajem ljude, no nisam sklon to koristiti za tričarije.

      Izbriši
  16. Sto ni se Nesic ista brinuo pa on je se dobro prodao i bez toga sto je narko general kao i celavi kostresevic

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad su svi narkogenerali, aj mrs, malo manje droge nek Vaskovic koristi

      Izbriši
  17. Joj teksta i gadosti, Boro ovo ti je bas promasaj. Vrati se na kriminalne teme

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tekst je super, kao i tema. Boro je sve napisao, a mi treba da potvrdimo... Helez i drugi ucesnici ove rezirane drame navodne krize u BiH neka nam POPUŠE.
      Sto rece Aska trebamo ih natjerati da rade svoj posao. Ako ne znaju neka se povuku ili nam "povuku"

      Izbriši
  18. "Ovde nastupam iz vizure pripadnika prijedorskog odreda Specijalne brigade policije MUP RS, koji je danas odlično svjestan šta su Karadžić i Mladić uradili našem narodu na prostoru od Bihaća do Prijedora." Borislav Radovanović

    A šta su vam to uradili Karadžić i Mladić?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Reci cu ti ja ono sto znam za Krupu na Uni. Gos'n Psihijatar je licno dosao i vise puta rekao narodu da je Krupa nasa, da se ide u daljnje osvajanje, da se nista ne plase i vise puta gromoglasno zaprijetio vojnim sudom i strijeljanjem ako i jedan civil krene da napusta svoj dom. Haloooo, civilima prijeti vojnim sudom i strijeljanjem i garantuje on onom svojom tikvetinom od glave da je to sve srpska teritorija i da ce tako ostati. A ratno stanje nije bilo proglaseno do samog kraja rata. Koliko sutra predali su polozaje i narod je samo sa torbicama bjezao odatle. Trebala mu je "Srebrenica" tj.mjesto pokolja, ali mjesto pokolja Srba. Aliji je trebala ona prava Srebrenica, a njemu neka srpska. Igrao se Glavati nasim zivotima i nasom djedovinom skupa sa Alijom, Franjom i drugima, naravno sve po smjernicama amera i drugih bjelosvjetskih protuva, ukljucujuci i Ruse.

      Izbriši
    2. @Aska

      Ti napisa za Karadžića i sa tim se uopšte ne slažem a navešću i zašto kada mi ti kao "portparol" Borislava Radovanovića navedeš šta vam je kriv Mladić, to ne napisa?!

      Izbriši
    3. Po meni on je bio odlican vojnik i profesionalac. Upoznala sam ga cini mi se '94. Postoje price da su ga necim kasnije ucjenjivali. Zao mi je zbog svega sto se desavalo. Msm da Mladic nista od toga nije zasluzio.

      Izbriši
    4. @Aska

      Pa kako ti napisa o Mladiću čudi me što nisi replicirala Radovanoviću vezano za Mladića? A jesi li i ti pušku nosila u ratu?

      Izbriši
    5. @Aska
      U obrazloženji presude R. Karadžiću , na sudu u Hagu , je napisano , parafraziram :

      "Karadžić nije imao efektivnu kontrolu nad snagama bosanskih Srba"

      Ako Vam nije jasno , potražite od Borislava da Vam objasni šta to znači.

      Izbriši
    6. Naravno da Karadžić nije imao kontrolu nad VRS! Vojska Republike Srpske tj. nikad izliječeni Brozovi komunistički oficiri su naredbe primali isključivo iz komunističke Socijalističke partije Srbije iste one koja je na tacni predala Srbe iz RSK. Tako površno neki koji pišu o prvom predsedniku Republike Srpske jasno ukazuje da brozovština i danas upravlja Srbima. Da nije Karadžić bio antikomunista, Republika Srpska nikad ne bi ni postojala, jer Brozovi nikad izliječeni pioniri vjerovati su samo u CK Kumrovca.

      Izbriši
    7. Re "Naravno da Karadžić nije imao kontrolu ..." Samo djelimično tačno. jer su Brozovi komunistički oficiri imali svoju partiju i to jako dugo a zvala se : "SK - pokret za jugoslaviju" i bili su bliskiji JUL-u Mire Marković nego njenom suprugu Miloševiću. Mislim da su se na prste mogli nabrojati oficiri koji nisu bili u toj anti-srpskoj partiji.

      Izbriši
    8. RE: "A šta su vam to uradili Karadžić i Mladić?"

      Februara 1995. godine vrh Republike Srpske održao je sastanak na kom je dogovoreno svođenje teritorije na 49% BiH-e koliko se znalo da ćemo dobiti na mirovnim pregovorima. Po tom dogovoru s proljeća u Prijedor dolazi Gojko Kličković sa zadatkom da se protjera još nekih 20.000 Bošnjaka i Hrvata kako bi se moglo smjestiti toliko Srba koji će morati napustiti opštine koje idu Federaciji BiH.

      Znači, Karadžić, Mladić i ostali moćnici mjesecima su pripremali prepuštanje zapadnokrajiških opština zarad okončanja rata, ali uz procjenu da to neće moći izvesti evakuacijama i slično, nego su nas uveli u jako opasnu situaciju da je narod bosonog morao bježati u pukom spašavanju života. Na vrhuncu su jedinice sa glamočkog i grahovskog ratišta digli radi zauzimanja Srebrenice, a kad smo izgubili te pozicije Knin se više nije mogao braniti. Ima još nekih poteza kojima su bukvalno izdali RSK i produkovali njen pad, a tome otvorili 150 km širok prostor za napad na zapadni dio RS i gubitak 13 opština. ISPALO JE DA SMO VOJNIČKI PORAŽENI ILI DA SU PROTIVNICI OSVOJILI TERITORIJE, A U SUŠTINI KARADŽIĆ I MLADIĆ SU SE MALO "POIGRAVALI" SA SOPSTVENIM NARODOM.

      Izbriši
  19. "Broz i Vrhovni komitet sve do oktobra 1944. godine pozivali su četnike, ustaše i ostale kvislinge da pređu u partizane i to je masovno činjeno."
    Borislav Radovanović

    Je li to ti hoćeš da kažeš da su četnici bili kvislinzi? Šta ovo pišeš veseljače?

    "Mene su u djetinstvu odgajale dvije bake koje su u partizane otišle kao skojevke i dogurale do činova kapetana i poručnika."
    Borislav Radovanović

    A jesu li ti bake bile visoko školovane? Koje su škole i gdje završile? Jesu li Sorbonu? Šta su znale o vojnim vještinama pa da dobiju oficirske činove? Jesu li se vojnički školovale sa srpskim đeneralom/pukovnikom Dražom Mihailovićem, koji je završio prestižne vojne akademije?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa je l' nije Vama jasno šta sve Boro ovdje piše? Napisao je u jednom komentaru da su Srbi masovno bili uključeni u ustaške "postrojbe".

      Izbriši
    2. Ma jasno je da partizani sa dvije babe skojevke koje nisu imale ni malu maturu a koje su pored potomaka Mišića, Stepanovića, Putnika... dobijale i oficirske činove, znaju samo da prosipaju demagogiju. Zamisli državu gdje dvije babe skojevke dobiju oficirske činove? Tako naučio i unuk pa glumi stručnjaka s kumrovačkom školom.
      "Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi".

      Izbriši
    3. Bogami i babe su se dobro zrtvovale , ne zaboravite da su one tad bile mlade slojeve i da je njihova prava pukla na Jajcu ili li..u

      Izbriši
    4. Ako pišem da poratna vlast nije udarala na bake o kojima kazujem iako su bile disidenti ZBOG RATNIH ZASLUGA onda se podrazumjeva da su bile izuzetno hrabre i podnijele gadnu žrtvu. Baka Dragica je poslije rata na neki način (ot)hranila braću Bajić, Tomu i Andriju, nekad poznate pjevače - prepoznatljive po srpskim narodnim pjesmama. Ne znam detalje jer sam bio isuviše mlad, ali znam da je zaslužna za njihovo srbovanje potpuno netipično za ta vremena. Autori su pjesme "Ko to kaže, ko to laže".

      Baka Jovanka je uticaj vukla od muža ratnog komendanta 21. slavonske udarne brigade - pukovnika Save Kovačevića (nije onaj Savo Kovačević), ali i iz ličnih zasluga pošto je dogurala do poručnika. Kao dijete gledao sam slike i jedne i druge u partizanskim uniformama, sa pištoljima oko pasa i jasno vidljivim činovima, tako da njihove priče nisam doživljavao samo kroz slušanje. Mislim da je to što su obe bile predratne skojevke, a ratne članice partije dobrano donijelo im činove, no to je samo moja pretpostavka. Moj đed Jovo dva puta je ranjavan, a ne znam da je ikad imao nekakav čin, baš kao što znam da nije bio ni "na kolometar" od partije, nego je javno upražnjavao pravoslavlje. Doduše, možda sam povukao na njega pa me u ratu nisu zanimale nikave funkcije, činovi, ordenje i slično - nego samo solidarisanje sa ratnim drugovima. Šta znam, bio sam premalen da razumijem neke stvari, ali dovoljno star da zapamtim šta sam čuo.

      Za kraj da vam kažem nešto. Niko od gore pomenutih nije završio Sorbonu, niti kakve vojne škole, baš kao što ih nisu završili ni moji ratni drugovi, nego ratne bitke biju SIROTINJSKI SINOVI i idealisti, pa i kad su žene u pitanju. Odvajkada je tako. Odlično se zna ko u ratovima stradava i podnosi žrtve, a ko kupi zasluge, pa tako svi znate vojvode Mišića, Stepu ili Putnika, a pojma nemate o desetinama hiljada izginulih pod njihovim komandama. Eto od djetinstva ja znam za te što su ratove bukvalno vodili i njima sam se divio, pa sam i svoje učešće u ratu identično gledao. Najniži rang komande mogao me je vidjeti samo u slučaju kakve potrebe, a jedino za mene postojali su moji saborci. Ko nije shvatio to ratničko solidarisanje pojma o ratu nema, a vidim da ste vi što ovo pišete odreda takvi.

      Izbriši
  20. Jugoslav Petrusic je jedan od rijetkih koji govori o temama od kojih svi bjeze.
    Samo je problem sto je nas narod neosvescen, jos uvjek zivi u komunistickom snu, moralno jako plitak, bez svesti o svojoj istoriji i ulozi.
    Komunisticka bagra iz vojske i policije je izdala ovaj narod.
    Zao mi je sto Boro jos uvjek zeli da bude posteni komunista.
    Ogromne zlocine su pocinili komunisti, unistili su narod, i jos uvjek vladaju ovim
    prostorima.
    Bavimo se posledicama, a ne uzrocima.
    U svakom slucaju Bori svako postovanje za sve sto radi, bar neko drma kavez ovom uspavanom narodu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Boro ne želi da bude pošteni komunista već , upravo , onakav kako ste ih opisali rečenicom : "Komunisticka bagra iz vojske i policije je izdala ovaj narod.".

      Izbriši
    2. Srećom pa je srpska politika pobjedila i danas uživamo u "blagostanju" iste. Danas policajci pjevaju kako u Banjaluci više name komunista, no ostaje problem što nas u "slobodi" ima dvostruko manje negoli tokom rata. Mislim na Republiku Srpsku. Čuj "uništili narod" mi koji nismo na vlasti 34 godine, a kako su Srbi postali "slobodni" od mrskih komunista dođosmo do izumiranja. U naše "loše doba" prosjek starosti Srba bio je oko 30 godina, a danas ne smiju popisa načiniti jer premašuje 50 godina (2013. bio je preko 43 godine). Pored toga bargra preko tri decenije pljačka ono šta su komunisti izgradili, a još uvijek ne prestaju, dok iza njih ostaje pustoš i jad. Ako smo mi bili loši srpskom narodu, ovima današnima ustaše nisu bile ravne.

      Izbriši
  21. "Izvini Anonimni, ali se pitam sta si ti to radio za g-dina Psihijatra kad te odlikovao?
    Recimo moj suprug, borac prve kategorije, aktivirali ga 9 mjeseci prije nego sto je rat u Bosni zapoceo, vodio četu na mnoga "čupava" mjesta, odradili su profesionalno posao svugdj." Izvjesna Aska

    Ko je tvog supruga aktivirao devet mjeseci prije rata? Obzirom da je rat počeo u aprilu, šestog dana 1992, baš me zanima ko ga je, gdje ga je i u koje formacije aktivirao u avgustu 1991. godine?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zini da ti kazem 😉 znaju oni koji trebaju znati. Znaju oni koji su ih aktivirali, oni koji su bili aktivirani i naravno stranci. Samo tada nismo znali ovo sto danas znamo i bi kako bi.

      Izbriši
    2. Ima zapisano u vojnoj knjizici kod svakoga i datum i pored pecat. Zna se ciji su se pecati "lupali"

      Izbriši
  22. @Aska

    "Izvini Anonimni, ali se pitam sta si ti to radio za g-dina Psihijatra kad te odlikovao?
    Recimo moj suprug, borac prve kategorije, aktivirali ga 9 mjeseci prije nego sto je rat u Bosni zapoceo, vodio četu na mnoga "čupava" mjesta, odradili su profesionalno posao svugdj." Izvjesna Aska

    Ko je tvog supruga aktivirao devet mjeseci prije rata? Obzirom da je rat počeo u aprilu, šestog dana 1992, baš me zanima ko ga je, gdje ga je i u koje formacije aktivirao u avgustu 1991. godine?

    Aska javi se, Aska javi se, Aska javi se...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aski je podhitno potreban psihijatar.

      Nekad su se pitomi psi nazivali Aska, Reks, Bili, Rea...

      A danas psihijatrijski slučajevi.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)