Sud u zaštiti prava novinara

Tužilac Gordana Mijatović u roku od 72 sata mora sudu podnijeti zahtjev za naknadno odobrenje oduzimanja mobilnog telefona od novinara Nikole Morače. Obrazlažem zbog čega sud treba odbiti zahtjev i uređaj vratiti novinaru. 


borislav radovanovic blog

U ovom prvom reagovanju na skandalozno ponašanje tužilaštva i policije prema novinarima Nikoli Morači, Borisu Lakiću i Siniši Trkulji dajem pravna tumačenja krivičnog djela „Povreda tajnosti postupka“ iz komentara zakona kakav se oficijelno primjenjuje u Bosni i Hercegovini. Primarni cilj reagovanja jeste uzbunjivanje javnosti povodom zabrinjavajućih kršenja zakona i prava novinara, ali i uticaj na organe krivičnog gonjenja u domenu dosega ovog bloga.

No, prethodno moram istaći činjenicu kakva nije adekvatno predstavljena javnosti. Odbijanje novinara Nikole Morače da tužiocima i policijskim inspektorima oda svoje izvore proizilazi i elementarnih postulata novinarstva i KODEKSA STRUKE. Prava organa krivičnog gonjenja nisu i ne mogu biti iznad prava drugih stranaka, šta utvrđuje načelo jednakopravnosti u postupku. Sud po službenoj dužnosti brine o izjednačavanju prava stranaka, kao i o zakonitosti preduzetih radnji tužilaštva i policije.

Za datu pravnu stvar određujući momenat biće odluka suda po tužilačkom zahtjevu za naknadno odobrenje oduzimanja mobilnog telefona od novinara Morače. Uređaj je oduzet po inače problematičnom članu 130. Zakona o krivičnom postupku RS (ZKP), bez prethodno pribavljene naredbe suda. Sad tužilac ima zakonsku obavezu u roku od 72 sata od momenta oduzimanja predmeta zatražiti naknadno odobrenje - i sud može odbiti takav zahtjev.

Odbijanje zahtjeva može uslijediti zbog ne tako značajnih propusta u vidu neadekvatnog obrazloženja opasnosti odlaganja radnje oduzimanja predmeta, pa sve do kršenja materijalnog zakona ili pravila postupka zbog kojih se procesna radnja ima smatrati protivpravnom. Obaveza tužioca je da u svom zahtjevu navede „dovoljno osnova za sumnju“ da oduzeti telefon predstavlja dokazno sredstvo ili njegovu korisnost za vođenje krivičnog postupka. 

Obzirom da tužilaštvo i policija nemaju saznanja ko je i na koji način novinaru Morači prenio podatke iz krivičnog postupka, a koje je ovaj objavio, pretpostavka da je to učinjeno korištenjem oduzetog uređaja je paušalna ili ničim utemeljena. Baš kao i pretpostavka da prvoosumnjičeni ima status službenog lica ili drugih skaradnih tvrdnji iz saopštenja MUP RS. Nepravilno je isključiti druga lica kao potencijalne novinarske izvore, baš kao i opciju neposrednog razgovora kao načina prenošenja podataka. 

Određivanje pravne kvalifikacije bez prethodno potpuno razjašnjenog činjeničnog opisa događaja predstavlja najobičniju pravnu glupost ili šarlatanstvo. Utvrđivanje statusa osumnjičenih za krivično djelo „Povreda tajnosti postupka“ pomenutim novinarima na ovakav način predstavlja opasan pravni presedan. Konkretno: tužilac u svom zahtjevu mora objasniti svojstvo novinara Morače spram pretpostavljenog i neidentifikovanog „službenog lica“, odnosno govorimo li o saizvršilaštvu ili saučesništvu. Nema vođenja krivičnog postupka na paušalnim i neutemeljenim zamislima tužioca! 

Uostalom, tužilac je u zakonskoj obavezi navesti činjenice, dokaze i saznanja na kojima zasniva „osnovanu sumnju“ na počinjenje odnosnog krivičnog djela, te iz čega proizilazi krivična odgovornosti novinara. Posebice u kontekstu činjenice da sumnjiči novinare kojima je objavljivanje informacija esencija posla kojim se bavi. Pored društvenog karaktera novinarskog zanimanja. I novinari djeluju u javnom interesu jednako kao i sudije, tužioci ili policajci.

Jedno od temeljnih načela sudskih i drugih postupaka jeste načelo javnosti postupka. Ovo načelo osigurava dostupnost javnosti informacija vezanih za tok postupka i odluka donesenih u postupku, a time i svojevrsnu kontrolu društva, javnosti u najširem smislu nad radom sudskih i drugih tijela. Novinari su ključni subjekti sprovođenja ovog načela pošto informišu javnost o radu sudova i drugih organa, pa time i spoznajno osiguravaju pretpostavke građanske ili društvene kontrole. 

Odstupanja od načela javnosti postupka, odnosno pojedinih ograničavanja, dozvoljena su samo u određenim slučajevima i sa jasno definisanim razlozima, a kakvi proizilaze iz dispozitiva krivičnog djela „Povreda tajnosti postupka“ u navodu: „Ko neovlašteno otkrije ono što je saznao u sudskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, a što se po zakonu ne može objaviti ili je odlukom suda ili nadležnog organa proglašeno kao tajna, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine“.

U saopštenju PU Banja Luka stoji da se „preduzimaju istražne radnje i mjere protiv NN službenog lica“, a šta faktički znači da pojma nemaju o počiniocu i načinu izvršenja krivičnog djela. Kako u odnos saizvršilaštva ili saučesništva sa nepoznatim počiniocem mogu staviti novinara Nikolu Moraču i njegove kolege Sinišu Trkulju i Borisa Lakića? I bez razjašnjavanja kako je nepoznati prvoosumnjičeni nešto saznao u spornom krivičnom postupku, te navodno neovlašteno otkrio. Nema validnog krivičnog postupka bez jasno definisanog činjeničnog opisa djela! 

Zakonska obaveza tužilaštva i policije u krivičnom postupku jeste neodložno saopštavanje osumnjičenom dokaza i činjenica iz kojih može razumjeti prirodu i karakter optuženja, inače govorimo o gruboj povredi prava na odbranu. Obzirom da su Morači, Trkulji i Laliću dodijelili status osumnjičenih na njih se imaju primjenjivati zakonske odredbe propisane za tu kategoriju subjekata krivičnog postupka. Ishitrenom odlukom postupajućih službenih lica novinari su dovedeni u poziciju odbrane od krivičnog progona i tu prestaje mantra o „obavezama svakog građanina“, društvenoj odgovornosti ili moralu. 

Za neupućene krivično djelo „Povreda tajnosti postupka“ načelno može se počiniti na dva načina, a kako to vidimo iz prednje zakonske norme. Najčešće se radi o kršenju zabrane objavljivanja tajnih podataka koja proizilazi iz zakonskih odredbi. Primjera radi Zakonom o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka propisano je da podaci u vezi mjera zaštite svjedoka do kojih dođe službeno lice prilikom obavljanja dužnosti u vezi mjera zaštite svjedoka predstavljaju službenu tajnu. I sudija ili tužilac imaju obavezu upozoriti osobe prisutne ispitivanju ili koje saznaju takve tajne podatke u okviru svojih službenih i profesionalnih dužnosti da je neovlašteno otkrivanje takvih podataka krivično djelo.

U slučaju ovog pojavnog oblika krivičnog djela tužilac Gordana Mijatović i postupajući inspektori osumnjičenim novinarima MORALI su saopštiti koji zakon i njegove odredbe su prekršili objavljivanjem inkrimisanih tekstova. Obzirom da se dato krivično djelo može počiniti samo s namjerom (vinost) morali su utvrditi da su novinari znali za postojanje zakonske zabrane objavljivanja podataka i pored toga izvršili inkrimisanu radnju. Svjesni da svojom radnjom produkuju štetnu posljedicu, te da zbog iste mogu biti gonjeni i sankcionisani. Iz saopštenja MUP-a nismo doznali ništa korisno povodom eventualnog ovakvog oblika počinjenja djela. 

Drugi pojavni oblik krivičnog djela „Povreda tajnosti postupka“ najčeće imamo u vidu kršenja odluke suda ili nadležnog organa kojom se zabranjuje otkrivanje podataka koji se ne smiju objaviti, odnosno koji su proglašeni tajnom (vojnom, službenom, poslovnom i ino). Shodno tome valja napomenuti kako sud ima pravo na isključenje javnosti na glavnom pretresu, no za takvu mjeru mora donijeti adekvatnu odluku i sa istom upoznati sve osobe koje neposredno ili posredno doznaju podatke i činjenice čije objavljivanje je obuhvaćeno odlukom. Identičnu obavezu ima tužilaštvo ukoliko svojom odlukom nameće zabranu otkrivanja određenih podataka.

U slučaju postojanja sudske odluke o isključenju javnosti iz ročišta o određivanju pritvora za krivično djelo silovanja opet valja utvrditi znanje novinara za postojanje iste i sadržaja zabrana. Odnosno postojanje svijesti i volje osumnjičenih da produkuju štetne posljedice u suprotnosti sa odlukom suda. Ponavljam, nehatno počinjenje djela nije kažnjivo, nego samo u slučaju dokazane namjere izvršioca. Tek po otkrivanju „službenog lica“ kao prvoosumnjičenog i na bazi razjašnjenog činjeničnog opisa djela možemo se baviti odgovornošću novinara. Nikako obrnuto.

Možemo i nadalje nabrajati komentarom zakona propisane pretpostavke počinjenja krivičnog djela „Povreda tajnosti postupka“, a koje isključuju krivičnu odgovornost novinara. I zbog kojih se započeto krivično gonjenje u ovom momentu i na postojećem dokaznom fondu ima smatrati nezakonitim. Usljed čega sud mora spriječiti dalje nezakonitosti u pogledu mobilnog telefona oduzetog od novinara Morače.

Kako je prednje apostrofirano očekujemo sudsko odbijanje tužilačkog zahtjeva za naknadno odobrenje oduzimanja predmeta i vraćanje mobilnog telefona Nikoli Morači. U idealnoj opciji nadamo se obrazloženju suda da osumnjičeni nisu počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret ili da tužilaštvo nije ponudilo adekvatne dokaze, a kao pretpostavku dalje pravne zaštite neosnovano progonjenih novinara. Pa sve do instruiranja tužilaštva i policije kakve radnje ne smiju preduzimati u budućim sličnim situacijama. U smislu generalne prevencije.

U domenu generalne prevencije očekivana odluka suda ima dalekosežan značaj. Ukoliko sud ovakve skandalozne postupke tužilaštva i policije spram novinara okarakteriše zakonitim i pravilnim realno slijede slična ponašanja prema drugim kategorijama. Pa će tako od advokata tražiti otkrivanje stvari koje su im povjerili klijenti, od ljekara odavanje medicinskih podataka ili od sveštenstva onoga šta im je povjereno na ispovjestima. 

Viđeno gaženje kodeksa novinara naprosto moramo poimati kroz mogućnosti nepoštovanja kodeksa drugih branši i to posebice onih koje se zasnivaju na uzajamnom povjerenju. U novojoj istoriji imamo nebrojeno primjera iz totalitarnih sistema kada se od najbližih srodnika tražilo odavanje „osumnjičenih“, šta nam se može ponoviti ukoliko izostane široka društvena reakcija i borba za očivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Nastaviće se...

Primjedbe

  1. Tu nema nikakvog spora oko oduzimanja telefona,ako tuzilastvo vodi istragu a umjesa se neko trece lice i objavljuje ili tačne ili netačne rezultate i njega treba hapsiti.Zna se red,ako ce novinari voditi istrage i stavljati mete na čelo drugima onda ga jebi....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Niste pročitali i razumjeli sadržaj jer ne bi pisali ovakve nebuloze. Znate, uz zakone nosioci pravosudnih funkcija moraju znati i komentare zakona, a koje sam koristio u obrazlaganji materije.

      Izbriši
  2. Znamo mi da se po zakonu svasta nesto ne smije, ali znamo i da se zakon ne postuje i da vlada zakon jeceg. I ko stane jacem na put ima da ga nema.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znate li da osnovna prava i slobode ljudima niko nije poklonio nego su rezulat milenijske borbe?

      Izbriši
    2. Valjda se ni glasovi ne poklanjaju,onda idemo na gradjansku neposlusnost i cao,ili jos bolje usrane motke

      Izbriši
    3. Tako je. Samo narod na ulice.

      Izbriši
  3. Glup narod štaš,eto da ima neko sa strane da dodje,neko sa lovom pametan pa da da po 100 evra starim i mladima,da uzme vlast pa da vlada kako hoce.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tekst je presipanje suplje u prazno.
    Da je zakona kao sto nije novinar nikad ne bi bio pozvan da otkrije izvor kad je zakon u tom smislu vrlo jasan. Tako da sve ostalo iza toga sto slijedi nema smisla. A pogotovo gubi svaki smisao dalja prica o zakonu i tumacenje zakona, i bilo kakvo pozivanje na zakon.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mene interesuje či je sin osumnjičeni za silovanje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nije zbog tog teksta, to je samo maska, prozivao ih je novinar za drogu i hapsenja sitnih riba a nikad odgovornih.

      Izbriši
    2. Pokušavam doznati ima li u priči kakvih moćnika, pa da i iz tog ugla analiziram dešavanja

      Izbriši
    3. Pitanje je da li je to razlog ili samo izgovor. Bice da je to metod za zastrasivanje svih neistomisljenika i da im bude za nauk sta ce biti ako sta progovore kontra interesa vlastodrzaca.

      Izbriši
  6. Zakon je za sirotinju.ova vlast ignoriše narod.nikad veće bezvlašće nije bilo odnosno nikad više kriminala nikad više kriminalizovanih ljudi na visokim pozicijama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako smo glasali,il je falsifikat?

      Izbriši
    2. Mi smo farsa od drzave pa je falsifikat od predsjednika sasvim logicna stvar.

      Izbriši
  7. Falsifikat.J..u narod kako hoće.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo je napad na narod.Ućutkivanjem novinara narod ostaje bez informacija što vlasti u interesu

    OdgovoriIzbriši
  9. Novinar
    Svakako stojim iza podrske kolegi Nikoli Moraci i razumijem Borinu solidarnost, ali Boro brate i ti pretjerujes u tim Zakonskim odredbama, da ti nisi radio taj posao ja bih i razumio, ali ovako razglabas i rasclanjujes ali u sustini znas da je Zakon rastezljiv, i mnogo faktora utice na okoncanje postupka koji nisu ni definisani Zakonom, kao sto si svjestan da se iza kompletnog procesa kriju neke druge ozbiljnije stvari koje obicnoj javnosti nisu dostupne.
    Sa druge strane Boro moram kriticki nastupiti prema tebi jer si u nekom od komentara naveo da Nikola nije imao NAMJERU, i da je za to obavezno poznavanja pravnih i zakonskih obaveza, sto aludira da recimo neko nije imao namjeru ubiti covjeka i nije znao da je to zakonom zabranjeno i ubije, slijedi oslobadjajuca presuda po tvom tumacenju, bar po mom laickom gledanju.
    No sa druge strane moram naglasiti da je tom istom Moraci Vaskovic idol sa kojim je opsjednut, sto dovoljno govori o kompletnosti takve licnosti, da se ne govori o gledistu sa teoloske strane, ili o gledistu tipa “pametice” Sanje Vulic. Ovim ne zelim kritikovati Vaskovica, cak ga za razliku od tebe Boro u nekim stvarima podrzavam, kao sto i tebe podrzavam u mnogo cemu, ali imas brate kardinalnih ispada, cak i onih tipa “sam protiv svih”, gdje u sustini sujetno gledano svakako ti moras biti kako ti kazes “argumentovano” u pravu, cijenim ja i tu tvoju istrajnost i tvrdoglavost, ali zastani ponekad malo, to ti je moj prijateljski savjet, jer i taj “ceh” cesto puta dodje tebi na naplatu.
    Takodje dobrih indicija i informacija ima da nije ni Nikola bez oraha u dzepu, ima njegovih tekstova za koje se sa sigurnoscu moze tvrditi da su napisani po materijalnom osnovu a veze nemaju sa realnoscu, jer on pise te “crne hronike” i onda se pravi sto bombasticniji naslov, a tako i tekst. Uostalom nisu ga ljudi postavili i predstavili na netu kao “neandertalca” tek tako iz hira, mozemo to svi naci na googlu.
    Zapitajmo se svi redom kakvi smo i sta nam je ciniti, a evo ja cu prvi poceti taj niz samokriticki i ostro prema sebi, a drugi neka rasudjuju po svom nahodjenju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo onda ispade osveta za neandertalizam, za orahe u dzepovima, za obozavanje Vaskovica, sto opet dovodi u pitanje zakonitost postupanja.
      Ne moze Moracino sr..e biti opravdanje za vece sra..

      Izbriši
    2. Zakon je rastegljiv i zavisi od onog ko ga tumaci.sto znaci da zakon je odlican za manipulisanje a to ne smije tako biti,. A kod nas glediste zakona zavisi od onog ko tumaci i za koga se tumaci. To definitvo nije zakon nego bezzazkonje.

      Izbriši
    3. Hvala na dobronamjernim savjetima i iskrenim kritikama. Biće dana za bavljenje ovom temom iz različitih uglova, no dati tekst cilja na stručnu javnost koja prati ovaj blog i različita reagovanja na objave (prepričavanja, širenja tumačenja...). Rijetko svojim tekstovima uspijem produkovati konkretne radnje unutar organa, no zbog onih uspjeha koje povremeno postižem, valja se i dalje truditi. Ukoliko kolegi Morači uspijem pomoći biće mi drago, a i nadalje mu stojim na raspolaganju za svaki vid pomoći. Zaslužio je on to kod mene davno i još kako sam spreman boriti se za njegova prava.

      Iskreno, ovo je i u mom ličnom interesu jer ako ovakve stvari prođu kod Morače, eto meni Mitrovića i Vujanovića sa istim optužbama zbog objava dokumenata i podataka oko Bašićevog ubistva, njihove korupcije i drugih radnji. Ovim prezentujem da umijem pravo štititi svoja prava u sličnim situacijama, a u cilju uzbjegavanja da svoj telefon razbijem nekom o glavu. Svako ko pokuša nezakonito se dokopati mog telegona i podataka u istom mora računati na atipično reagovanje, pa ćemo onda pravno razjašnjavati kako se braniti od nezakonite prinude (sile) tužilaštva i policije.

      Kako god još jednom hvala na komentaru i biće mi drago ukoliko slično nastavite na drugim temama, ali i ono narednih dimenzija slučaja novinara Morače. Mnogo gadne teme, a pojedine čak direktno vezane za Nikolu, planiram potegnuti, pa da vidimo ko u ovoj zemlji najteže krši zakon.

      Izbriši
    4. Eh,moj "novinaru"...znaš li ti šta je to je pleonazam u srpskom jeziku?To ti je,sinko,upotreba suvišnih riječi,kao kod tebe:"...i taj “ceh” cesto puta dodje tebi na naplatu." Ili je ćesto ili mnogo puta,više puta.Ne može biti "velika kućerina".Ili je velika kuća ili kućerina.Bježalo se sa časova.a? Ili si i ti kupio neku diplomu ili studirao kursadžijski kao Boro. "Jaki" ste novinari,zaista.Vasković je,iako,baletan,profesionalniji od vas.

      Izbriši
    5. Ne cepidlaci,nego spremi motku i okupi bar 10 komsija.

      Izbriši
    6. Aa bravooooo hahahaha.tako je

      Izbriši
  10. Daj Boro tekst o instant diploma prijedorskih zvucnih imena, od Slobe pa na dalje ..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Spisak instant diploma objaviti ispred Patrije,muzeja,ljetne baste i na Tesinicu.

      Izbriši
    2. Tako je sve nelegalne diplome koje ruse ugled legalno stecenih treba staviti na stup srama.

      Izbriši
    3. U Prijedoru je decenijama radila "štamparija diploma" i nije loša prilika da prozovem mnoge "stručnjake" sa Kondićevim diplomama.

      Izbriši
    4. U Hrvatskoj je priznato 877 diploma sa univerziteta koji su pod istragom. Sto smo zajeb...sebe no sto smo i susjede. Sad ce lijepo da zatvore sve mogucnosti za odlazak iz ove jebe..drzave. Ko ce vise nama priznati diplomu?

      Izbriši
    5. Prijedor je i prije rata bio štamparija diploma za sve stepene obrazovanja.

      Izbriši
    6. Pa nije to bas za zajeb...ciju imate ljudi na vrlo odgovornim radnim mjestima, nije to papir zguzvati i baciti, pa cu ispicetka. Mnoge "diplome" ozbiljne posljedice.

      Izbriši
    7. Druze, mislim da bi logicnije bilo traziti one sa pravom diplomom. Javor, Kabic, Vrhovac, Dragicevic..Sumnjam da su njih cetvorica zajedno procitali ijednu knjigu u toku "studiranja". Javor i Dragicevic zavrsili ono iznad Papa Joe, gdje se nalazila polunamjestena kancelarija. Aj ova trojica nesto vrte, burgijaju...Ali Dragicevic je najjaci. Toliko mutav, bezlican, nebitan, bezvezan lik. I onda takvim likovima das 70 mil KM da upravljaju (a Vrhovcu ko zna koliko stotina miliona). Ja znam da njih ovakvo pisanje ne moze skinuti sa vlasti ali mogu ih bar prozivati kad i gdje stignem..ono, za svoju dušu.

      Izbriši
    8. Ahahhaha,treba to ispred Patrije

      Izbriši
    9. Pisa je Boro skoro o fake diplomama i o tome kako Mitrovic ne da da se ta diploma istrazuje iako je dokazana. Tako ce biti i sa ovim gore nabrojanima koji su jos zvucnija imena.

      Izbriši
    10. Vjerovali ili ne, ali ja sam se penjao na sprat iznad restorana Papa Joe i tražio piše li na kojim vratima fakultet ili šta slično. Našao sam natpise Svetosavske zajednice i šta već, ali nigdje kancelarije kakvog fakulteta. Sa druge strane znam mnoge koji su "diplomirali" tu gdje nisam našao ni običnu kancelariju, a kamoli nešto više. Jedino da sam pitao konobare ima li kakve nastave u restoranu, a drugačije ne znam kako su pojedini stekli diplome.

      Izbriši
    11. Pa nisu ni sve nelegalne diplome iste. Jedno je kad radi kao trgovac a drugo je kad projektuje zgrade pa imamo Tursku. Ne kazem da su neke manje neke vise nelegalne ali neke su hitnije u svom rijesavanju.

      Izbriši
    12. Nije pisanje o diplomama samo za dusu. Imate doktora sa nelegalnom diplomom koji moze da radi samo u bolnici u Prijedoru jer jednostavno je diploma javno pokazana iako je platio tuzioca i a i direktora bolnice on ne moze nigdje da radi osim bolnica Pd. Pokusao je, Ostra Luka ga je odbila za dodatni honorar, u UKC je dobro poznat i tamo ne moze, u Sloveniji dobio odbionicu, u Austriji ne daju posao iako je jezik savladan, u Njemacku vise ne smije. Znaci vrijedi pisati, jedno sto onda takvi ostaju iskljucivo nama tu gdje su sve platili a i to je samo dok imaju para, apetiti ladicara sve veci, a dzepovi se struzu. Vrijedi pisati. Piste! Boro pisi, ni jednog ne treba izostaviti.

      Izbriši
    13. Daj gospodine Boro, pa i ti si stekao diplomu na isti ili skoro sličan način kao i ovi što su prozvani u komentarima. Završio si u ratu kurs za milicajca i to ti je vrh. Poslije toga sve si namotao kao i oni. Jedino je kod tebe mozda bila savremenija zgrada i to je kao malo ljepše na oko izgledalo.

      Izbriši
    14. To znaci da o laznim diplomama treba da se cuti? Sta ste sad dokazali? Jedino onima koji imaju nelegalnu diplomu je u interesu da se problem stisa, a Boro pokazuje bas suprotno, bori se protiv nezakonitih diploma.

      Izbriši
    15. Milion puta sam naveo da se svaki ispit iz pet godina dodiplomskih i postiplomskih studija lako može provjeriti u Banjaluci, a kome treba pomoć dobiće fotokopije svih stranica moja tri indeksa. Tačno je da sam studirao vanredno i kako mi je zaposlenje omogućavalo, no moram podsjetiti da sam nakon odsluženja vojnog roka stao na branik svog naroda i izdržao sve šta je mojim saborcima i meni sudbina namijenila. Mogao sam i ja u ratu mahati indeksom poput mnogih i izvlačiti se od ratnih odricanja, ali sam prosto odabrao drugi put.

      Vidim da nikom ne smetaju hiljade stranačkih "kadrova" koji su na lijepe oči dobili dobre poslove, a onda kupovali diplome ili se prošetali kroz fakultete da ispune potrebno obrazovanje. Nije problem kada Goranu Mikanoviću sa načelničkom platom i prihodima od droga i zelenašenja Elektrodistribucija Prijedor da 20.000 KM za magisterij, a ovaj ode i kupi lažnu diplomu. Dobro ste razumjeli, direktor prijedorskog elektra novcem preduzeća financira magistarske studije načelnika policije, a onda radi kriminal kakav mu drago. I to nije ozbiljan problem, nego je bitno moje školovanje koje sam plaćao kreditima i od 50-ak ispita jedan jedini nije problematičan sa bilo koje pozicije.

      Goran Mikanović danas uživa penziju iako nije ispunjavao uslove za to, a povelika je zbog funkcija stečenih na falsifikovanim diplomama. Ja sam kao borac prve kategorije i sin poginulog borca završio na ulici sa 39 godina i četiri mjeseca staža (bez onoga pokradenog), a priznanja i rezultati kažu jesam li bio jedan od najboljih inspektora ove zemlje. I upravo zbog toga porodica i ja godinama prolazimo golgotu! U redu, bavite se vi mojim obrazovanjem, no kad vam djeca nastradaju ili ih navuku na drogu, kada vas zadesi kakva nesreća zapitajte se kolika je vaša lična krivica.

      Ja sam dokazao kako se čisti kriminal u Prijedoru i mnogo šire, no kad sam postradao nigdje nikog od nebrojeno onih kojima sam pomogao u teškim momentima ili su imali koristi od suzbijenog kriminala. Niko nije shvatao da podrška meni znači i sigurnost za njih i njihove porodice. OK, ja sam prošao kako jesam, no gledam ubistva, stotine kila droga u opticaju, opštu otimačinu i nepravdu, a sve što mogu jeste ovakvo pisanje. Umjesto da bitange hapsim i gonim kao nekada. Vjerujte, vi ste na gubitku mnogo više negoli moja malenkost, no napretku se možete nadati tek kad to shvatite.

      Izbriši
    16. Kad je Sebiji diploma pred ponistenjem doce vrijeme za ponistenja i laznih diploma u RS. RS kasni u svemu za FBIH osim u kriminalu ali docekacemo i to. Smao ti pisi ako sebe ne ugrozavas.

      Izbriši
    17. Jedina razlika između Mikanove diplome i Borine je što je Mikanu diplomu kupika Elektrodistribucija (tokredit Boro kaze), a Boro je svoju kupio na kredit (to isto Boro kaze). Znači, dvije kupljene diplome, samo razlika u načinu obezbjeđenja para za kupovinu.

      Izbriši
    18. Koliko neko može biti glup? Zar je isto kad neko pet godina pogađa nastavu, polaže kolokvije i ispite, napiše desetine seminarskih i diplomski rad, osnovno ostavi konkretne dokaze za svaki položeni ispit, sa onima koji steknu diplomu, a ne znaju gdje se nalazi ustanova na kojoj su "magistrirali"?

      Izbriši
    19. Ma kakav Boro i lazna diploma? Prvo da ima laznu diplomu vec bi bio procesuiran jer jedva cekaju "posteni" organi pravpsudja da ga uniste obzorim da pise o kriminalu pravosudnih organa.
      Drugo upravo je neki dan pisao o laznoj diplomi hirurga i mitrovicevom ladicarenju te diplome. Trece najavio je jos eksluzivnih tekstova za tu istu "diplomu" hirurga s toga mi je nelogicno da Boro pise o tome a da je isti takav.

      Prije mi djeluje da te komentare "pucaju" upravo ti sa laznim diploma u cilju ucutkavanja pisanja o tome.

      Izbriši
    20. Napad je najbolja odbrana Boro. Klasicna zamjena teza. Napadaju ovi bez diploma u cilju obustavljanja daljeg Vaseg pisanja na tu temu.

      Izbriši
    21. Za Boru: Kupovina je kupovina, ti si nosio svojim profesorima pare, odnosno plaćao fakultetu i to velike pare. Oni su iz tih para plaćali profesore, a profesori su za te pare tebi davali ocjene. Frajer, što nisi studirao državni fakultet kad si tako pametan? Jesi vidio iz ove akcije kako su ti tvoji profesori i ti tvoji eminentni fakulteti radili. Ok, ti si mozda odlazio, kao polagao, nisi bas na benzinskoj bio. Suština je u sistemskom plaćanju nečega sto se na državnom fakultetu može dobiti skoro pa dzabe, ali treba učiti.

      Izbriši
    22. Kazu da je Boro čak skuplje platio svoju diplomu od Mikana. Milanu su dali neki popust, a Boro po punoj cijeni.

      Izbriši
    23. Ne lupetaj o razlici izmedju privatnog i drzavnog. Studirala sam ja na drzavnom i sluzila tim "postenim" profesorima za samoreklamu... te me hvalili naokolo, te moje radove prezentovali okolo, trazili dopustenje da koriste neke od mojih podataka, pitali mene kako da se uvale u projekte koji su finansirali stranci (npr.automatske mjerne stanice postavljene u BL za mjerenje odredjenih parametara vazduha), a tatinim sinovima i kcerima upisivali ocjene i na nevidjeno. Snaja moga profesora redovno od mene prepisivala, a sirota nije znala ni sta prepisuje. Prepisivala jednom prilikom na pismenom iz fizike. Kad su izasli rezultati ona na vrh liste, ja ispod nje. E tako rade na drzavnom... da zamaskiraju svoje "postenje" poklone visoku ocjenu 😂😂😂 A taj moj profesor, a njen djever poruci mi preko nje da se nista ne brinem, samo na ispitu da se pojavim 😂😂😂 pojavim se naravno i "trepćući" okicama, praveci se naivna razvalim gradivo i jos mu kulturno zabiljezim stranice u njegovim materijalima gdje su zadaci potpuno pogresno postavljeni. Smiju se i danas moje kolege tome, jer smo zajednicki lupali glavu kako mi ne mozemo dobiti rezultat kao nas profesor... jbg.ispostavilo se da nikako nismo taj nivo... Bogu hvala!
      Moj šef otvoreno prica kako je kupio magistrat i to u Novom Sadu na drzavnom fakultetu. Tehnickom fakultetu da stvar bude grdja.
      Svi mi odlicno znamo ko smo i sta smo, a ti Anonimni si botina!!!

      Izbriši
    24. Napokon da neko progovori , kao Aska , o državnim fakultetima i šta se sve tamo radilo prije rata , u ratu a naročito nakon rata. Oni pametni i bez veza i vezica su bili izloženi torturi profesora , kojih je kvaliteta decenijama opadala , oni sa vezama su prolazili na osnovu roditelja a neke (čak i neki) na "treptanje okicama" , kako Aska reče. Bilo je a i dalje ima svega i svačega a pameti i sposobnosti sve manje i manje.

      Izbriši
    25. Pa i državne su okupirali snsd kadrovi, nema tu više nekog kvaliteta ali je i dalje neuporedivo kvalitetnije od privatnog. Boro je posebna priča, on ne zna kako mu se zove fakultet koji je završio a ovamo mlati kako je išao na nastavu 5 godina

      Izbriši
    26. Re za Aska Ok, ali opet kad je tako zašto plaćati za 4 godine 12000 KM, kad se na drzavnom moze za maksimalno 1400 KM (govorim o vremenu prije deset godina). Zasto svi ovi na privatnom nisu ustediti taj novac, otišli treći put u godini na odmor, dali u humanitarne svrhe

      Izbriši
    27. Ljudi moji, studirao sam i na javnim i na privatnim fakultetima i znam ovo šta ASKA navodi. Vjerujte da cijena godine studiranja izađe približno isto gdje god vi studirali. Ili kupili knjigu od nekog profesora kao uslov da izađete na ispit ili to dobili u cijenu školarine, a kakva je razlika? Ponavljam, prof dr Dragomir Jovičić osnovao je privatni Fakultet bezbjednosti tako što je okupio kolege sa tadašnje Visoke škole unutrašnjih poslova, pa su SVOJ NASTAVNI PROGRAM malo bolje uredili i nadogradili. Studij jeste bio skup, ali su zato uslovi studiranja bili odlični. Ni naznaka korupcije, nepotizma i sličnih negativnih pojava, a svakom ko je htio postići više (poput mene) data je maksimalna pomoć.

      Par kolega je poput mene ovaj studij koristilo za treći ciklus (doktorat) na Fakultetu Bezbjednosti beogradskog javnog univerziteta sa kojim smo imali sporazum. Isto tako sa magistarskom diplomom ovog fakulteta mogao sam upisati doktorat ma kog univerziteta u svijetu. Zato jer je u pitanju DIPLOMA FAKULTETA, a ne neke škole koju pominjete i kakva je služila samo za rad u policiji Republike Srpske. Kad Srbija nije priznavala tu diplomu, a šta dalje reći?

      Koliko je teško skontati razliku između fakultetske diplome i neke škole organizovane unutar MUP-a? Sa čijom diplomom ništa dalje niste mogli upisati. Govorim o vremenu prije današnjeg Fakulteta bezbjednosti pri banjalučkom univerzitetu, a čija diploma i danas slabo kotira. Eto moj "klasić" Zorić je beogradski javni Fakultet bezbjednosti upisao bez ikakvih dodatnih obaveza (polaganje prijemnog ispita i sl.) i završio ga. a ne znam je li isto omogućeno polaznicima Ćeranićevog fakulteta. Nisam siguran da ti studenti danas imaju ono šta je nama Jovičić osigurao prije više od decenije i tu je poenta. Koliko je to teško shvatiti?

      Izbriši
  11. Majkl,prevara je na svakom cosku.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prioritet usranih motki lazni doktor i lazni tuzioc?

      Izbriši
  12. Boro ajmo u proteste masovne, svi pred patriju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U ove zimske dane nije pametno zakazivati okupljanja jer se vrijeme očas promjeni. Znači sa početkom proljeća i lijepim vremenom možemo nešto planirati ukoliko želimo izbjeći fijasko, uz ionako poznat problem nesklonosti Prijedorčana kao protestima. Sa druge strane iz istorije znam da kad se Prijedorčani okupe ni Hitleru planovi ne prolaze, a da se ne vraćamo na zadnji rat. Gadna "lutrija" i za organizatore, ali i za one koji izazivaju revolt.

      Izbriši
    2. Grad se mora braniti od okupatora.Iz svakog naselja po 250 usranih motki.

      Izbriši
    3. Motka je spremna. Recite kad i gdje.

      Izbriši
    4. Najbolje na proljece,za mjesec,dva.Iz svakog naselja prema Jerezi.

      Izbriši
  13. Novinar
    Boro, jasno je nama svima ko i koliko krsi zakon, pa zamisli samo kad bih kod nas uveli Serijatske zakone koliko mozemo racunati na vojno sposobno stanovnistvo, a naravno da je kritika krajnje dobronamjerna, kao sto ni izneseni navodi “protiv” Nikole nisu zlonamjerni, svakako cu stati u njegovu zastitu, i to javno, ali isto tako cu iznijeti mnogo ozbiljnije stvari za one koji su iznad njega itd., ali bojim se da ne bude ona stara “Nemoj da zavrsi ovako, reci im da sam nesto rekao”, koje je navodno izgovorio veliki revolucionar Frasisko Panco Vilja pred samu smrt kad je pogodjen hicem. Naravno nikom ne zelim ni takvu sudbinu, ni hitac, vec samo hipoteticki govorim sveopste stanje, i nije to bas tesko razumjeti kad se hoce.
    I da, svakako se moze ukljuciti na razne teme i sto ti kazes “argumentovano” plasirati malo poteskih rijeci, bar onoliko koliko vrijeme i prostor dozvoljava, ali svakako bih ja i ti imali mnogo tema za dijalog uz kafu…

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za kafu i razgovor uvijek nađem vremena. Odlično razumijem logiku kojom uspostavljate relacije od pojedinačnog ka opštem i obratno, odnosno koliko je teško u ovakvom formatu izraziti zaista složenu materiju. Elem, želim poentirati na pravnim postulatima koji se kod nas uopšte ne primjenjuju ili se baš ružno gaze. Primjera radi zakonska obaveza tužilaštva i policije je da sa podjednakom pažnjom prikupljaju i optužujuće i oslobađajuće dolaze, a toga u praksi nema. Potom međunarodne konvencije i naši zakoni nalažu organima da neodložno licu saopšte prirodu i karakter djela koje stavljaju na teret, te da mu predoče dokaze na kojima zasnivaju krivični progon. Takve stvari negdje su se potpuno izgubile iako su obligatornog karaktera i vrlo korisne u rješavanju krivičnog djela. Traže od ljudi da im nešto priznaju ili otkriju, a odbijaju ili izbjegavaju predočiti dokaze. Nebrojeno krivičnih djela riješio sam tako što sam osumnjičenom predočio dokaze i naprosto zatražio da se izjasni o istima. Uz obrazloženje da to nije zbog mojih službenih radnji, nego zbog cjelokupnog krivičnog postupka. Mnogo puta sam bio iznenađen kako ljudi brzo odluče reći punu istinu i sve šta znaju, odnosno oslobode se tereta skrivanja i laži. Zato me iritiraju ovakvi postupci, ili nam otkrij svoj izvor ili ćemo i tebe krivično goniti - samo zato što nam se može. Eto jedna nekompetentna tužiteljica i par inspektora svojim ponašanjem produkovalo je društveni bunt kakav samo šteti organima u kojima djeluju, a u istrazi se milimetar nisu pomakli. Totalni promašaj!

      Izbriši
  14. Novinar, a mozda i nisam
    ODGOVOR: Eh,moj "novinaru"...znaš li ti šta je to je pleonazam…
    Zahvaljujem profesore, samo da znate da postoji i figurativni pleonazam u nasem jeziku koji je cak i pozeljan, jer sagovornik najbolje razumije kad se razgovara njegovim jezikom…
    Iii…, citat “znas li ti sta je to je”???
    A da ne govorimo o nauci koja se zove PUNKTUACIJA, pozeljne su bar osnovne stvari.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. RE: Novinar

      Javi se, a lako ćemo se dogovoriti za kafu.

      Izbriši
    2. Zna li se sta o kriminalu u bivsem ribolovnom drustvu,kako je La Pontu pripala kancelarija,i kakva uloga u tome je N.Panica?

      Izbriši
    3. RE:"Novinar, a mozda i nisam": Nisam profesor ali tebe sam morao korigovati jer si,ipak,"profesionalac". "Uhvatio" se za :“znas li ti sta je to je” a vidiš da je to greška,nenamjerna,u kucanju.Ali ti pišeš s namjeom,kao da znaš...eto,to je ta "caka". A vidim ne znaš,baš zasigurno,ni šta je to punktuacija.Taj termin postoji i u medicini i označava žarišno prisustvo crvenih tačkica na površini pločasto – slojevitog epitela.Za to što si naumio da mi "pametuješ",češće se koristi termin interpunkcija.

      Izbriši
    4. Ne filozofiraj nego spremi motku.

      Izbriši
  15. Novinar, ali ipak nisam
    ODGOVOR: RE:"Novinar, a mozda i nisam"
    Dobro doktore, zahvaljujem na opseznom edukovanju iz Vaseg domena.
    Samo imamo jasan problem prilikom koristenja googla, bar sto se tice Vas, govorite o medicinskoj pojavi koja se zove PUNKTACIJA, i vidite samo jedno slovo mijenja citavu koncepciju i govori o nauci koju sam pomenuo.
    No, nije mi namjera da pametujem i nadmecem se sa Vama, jer ovaj prostor nije namijenjen za te stvari, niti se odnosi na temu.
    Ako Vam nesto znaci evo priznajem pobijedili ste, i od srca Vam zelim svako dobro…

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Posmatram začkoljice oko pravopisa ili jezičkih finesa. Elem, bio sam involviran u naučne projekte i stručne radove, pa tako znam da se stručni i naučni radivi lektorišu prije objavljivanja u zbornicima. Stručnjaci različitih oblasti napišu suštinu, dok lektori popravljaju jezičke i gramatičke greške. Meni je imponovalo kada mi napišu da nisu morali korigovati ništa u mom radu, no tada sam mnogo više pazio na te stvari. Danas, posebno u pisanju komentara, baš ne vodim računa o sadržaju, a kamoli o pravopisu. Kad mi za nešto zapnu kažem da sam učio srpsko-hrvatski jezik ne namam namjeru prilagođavati se današnjim okolnostima. Najčešće cinično, ali opet sa podlogom takvih stavova. Elem, sadržaj komentara u smislu mišljenja bar meni je vredniji od forme iznošenja. I da se međusovno razumijemo, a neslaganja dijalog čine bogatijim i kvalitetnijim.

      Izbriši
    2. Novinar

      Eee, pa to smo mi Boro, zato i jesmo tu gdje smo, dok pojedima smeta moj komentar, nekima tvoj, ili Askin, pa cak i njene godine pojedincima smetaju pa pisu prostakluke, pa onda sto Raspucin pise curilicom, i tako u nedogled, a sad kad bih takve upitali za abecedu i azbuku stali bi u cudu, jer ne shvataju da je teze pametno cutati nego pametno besjediti.
      Oduzicu malo, kod nas je ono kad je snajka svako jutro gledajuci komsijski ves kritikovala i nabacivala kako je prljav, da bi jedno jutro upitala muza da nije sta pricao vidjevsi da je napokon ves cist, a on joj je odgovorio da je samo malo prije nje ustao i oprao prozore.

      Izbriši
    3. Nađe ti mene!

      Izbriši
  16. Boro rece ti idemo do kraja sa razotkrivanjem potkovanog Mitrovica...'Ajde.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ide, taman izoštravam fotke dokaza koje ekskluzivno objavljujem, kao i kompletnu priču kakvu prevaru je Baćo izveo.

      Izbriši
    2. To volim cuti... ti izostravaj fotke, a mi cemo motke. Evo proljeca i toplijih dana.

      Izbriši
    3. Bar 150 kom.za gospodina laznog hirurga,samo da ne naguli.

      Izbriši
    4. Ima ih i koji ne mogu naguliti. Milogorcu se naročito radujemo. Samo Milogorac potpisuj zaštite, sad si i aktivni ucesnik u kriminalu.

      Izbriši
    5. Jedno ste u pravu! On jeste gospodin za sve vas koji lazno pisete o njemu.
      Da je lazan davno bi njega nagulili iz bolnice!

      Izbriši
    6. Gdje da naguli? Nema nigdje kao sto je u domacoj "prćiji".
      Primjer u Doboju: Ginekolog u DZ, cak sta vise nacelnik ginekologije u DZ Mladen Blagojevic, poznat narodu po tome sto je odnekuda u ratu dosao u Doboj, zaposlili ga kao ginekologa (ipak je sreca sto nije nikada u Bolnici radio), pa kasnije ustanovili da nema diplomu. Malo se gospodin primirio, niko o njemu vise nije pricao.. kad ne lezi vraže, eno ga sada nacelnik. Sad ima diplomu, i to drzavnog fakulteta. Zemljo, otvori se!!! Mladoj zeni od 20 godina sa takvom sigurnoscu u glasu kaze da pije kortikosteroid dok god tegoba traje. Ona mu kaze da je prosli put trajala 2,5 mjeseca. On ponovo ponavlja: Da, da... samo pij dok god to ne prestane. Svaka budala na svijetu zna, a i sam proizvodjac napisao da se koristi maksimalno 7 dana.
      Ali ne bi bio taj debil problem da mi nemamo nenormalnu drzavu sa laznim predsjednikom na celu. Dobojska bolnica ima odlicne ginekologe, ali Fond zdravstva naredio da se nikome ne moze dati uputnica za pregled u bolnici. Tako da mlade zene sa visokorizicnim trudnocama su prisiljene toj budali u DZ da idu, ako nista moraju zbog bolovanja, jer ta ista nakaradna drzava ne priznaje nalaz iz privatne ambulante.
      Sto rece Aska, ostri Boro fotke, a mi cemo motke.

      Izbriši
    7. Kao sto neko iz prethodnih komentara kaze da je pravi gospodin, slazem se, covjek koji iza sebe ima preko 1000 operacija koje ne vjerujem da je uradio bez diplome.
      Ne pisete o ljekarima koji su istovremeno dezurali u dva entiteta, ljekarima koji pogresno urade kolonoskopiji, sve se to zna ali ovima kojo pisu me odgovara da se o tome pise.

      Izbriši
    8. 1000 operacija? Ako se uzme zvanicna statistika ustanove gdje radi za 2.mj 2023 da je uradio 4 operacije sto je rekord u zadnje vrijeme,
      ako je u 1.mj 2023 imao 1 operacija
      a u 10mj.2023 niti jednu lako se moze doci ne do 1000 nego i 2000 operacija. Bravo za matematiku. I sve su komplikovanija od komplikovnije tipa sinus aterom, ali bas bas komplikovane.

      Izbriši
    9. 10mj 2022 je nula operacija.

      Izbriši
    10. Pisite ko pogrešno radi kolonoskopiju, prilozite medicinsku dokumentaciju i u tuzilastva idite. Za Vaseg doktora postoje dokazi materijalne prirode znaci nije ovaj rekao ovaj rekao, kao sto Vi pricate o broju operacija koji ste uvecali za 10 puta. A i za broj operacija ima statistika u bolnici za svaki mjesec i po vrsti oepracije i to se moze provjeri. Vi ne govorite istinu.Sto se tiče duplog rada, Andrija ima dil sa Vujanovicem i većina doktora radi u V Medico u radno vrijeme dok trebaju biti u bolnicu ako imate kakvih konkretnih dokaza tuzite, jer unistise bolnicu.

      Izbriši
    11. Andrija se ne snalazi na funkciji na kojoj se nalazi. meni ga je zao. Neki dan je pustio da zhavat u bolnici radi doktor koji tu vise ne radi. Znaci useta ljekar povede pacijenta uradi sta planira i ode. I najebace jer potpisuje sve, slusa sve, drugi pisu njegovom rukom, a on odgovoran.

      Izbriši
    12. Morao ga je pustiti zbog Slovenije

      Izbriši
    13. Milogorac uz pomoć Baćinih "operacija" pretvorit će bolnicu u stacionar Urije.
      Pacijenata je sve manje.

      Izbriši
  17. Ostri Boro fotke, a mi ćemo motke! Idemo svi!

    OdgovoriIzbriši
  18. OŠTRI BORO FOTKE A MI ĆEMO MOTKE.

    OdgovoriIzbriši
  19. Okupljanje kod Jereze i Tesinjica.

    OdgovoriIzbriši
  20. O Š T R I B O R O
    F O T K E , A M I Ć E M O M O T K E .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ostricete vi kurac

      Izbriši
    2. Moze i to da vam jeb.... majku kriminalnu koja vas je okotila i odgojila u takve skotove.

      Izbriši
    3. To ce biti iza resetaka,prvo ovo.

      Izbriši
  21. Boro kako komentarises pretres kuce Radjena nakon ovoliko vremena?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da su angažovali forenzičare iz FUP-a zbog bolje opremljenosti i mogućnosti da je David ipak prebijan ili ubijen u kući Rađena - šta kao verzija nikad nije isključeno. Očekujem i nešto konkretnije akcije oko Davidovog unistva VRLO SKORO, a Ifet Feraget (najupućeniji izvor) i dalje navodi da je zadovoljan istragom Tužilaštva BiH. Kako mi je na početku objasnio plan je otkriti počinioce ubistva, a šta se preko suđenja za Dženana Memića pokazalo mudrom odlukom.

      Izbriši
  22. Kako ih nije sramota cekati toliko.

    OdgovoriIzbriši
  23. Boro a kako komentarises ovo? cuo sam da momić ima rak i da je u zatvorskoj bolnici tamo u srbiji. Jel to neka mućka da ga ne isporuce da nebi propjevao o dugom, mikanovićima, mitrovićima i ostalima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nešto sam i ja čuo i mogao bi to biti osnov za odugovlačenje postupka.

      Izbriši
  24. Cuo sam ja da je on u Spaniji,al nije,tesko da ovima ima spasa,sve je to pakao u najavi.

    OdgovoriIzbriši
  25. Boga molim da pakao bude mikanoviću, mitriviću i ostaloj bagri

    OdgovoriIzbriši
  26. Vec jeste,al nisu svjesni,mozda ih koka i viski jos drze u zabludi.

    OdgovoriIzbriši
  27. Na cemu su oni iza brave?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sa ovakvom policijom i drzavom uopsteno ni onima u zatvoru ne manjka ni "beloga" niti interneta niti bilo cega. Vjetovatno i u ćuzi imaju vise od vecine gradjana ovih nasih banana drzava.

      Izbriši
    2. U pravu si Askice njima ne manjka nista ali tebi manjka harbija dobra pa si skolila na boruljčeta nebi li on namirio manjak 😂😂

      Izbriši
    3. Mozda,al nije smijesno.

      Izbriši
    4. Mentolski humor.

      Izbriši
    5. Pa ti onda placi ako ti nije smjesno

      Izbriši
    6. Nije ni za placa,mozda za povracanje.

      Izbriši
    7. Ponavljas se ,aj gledaj zadrugu.

      Izbriši
  28. Čudi me da se inspektor Boruljče ne oglašava povodom uhapšenih mu kolega, očekivao sam da si već ovjavio tekst kako si ti njih dvano procesuirao itd itd

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Morace tekst ici,ipak je njegov Kostresevic hapsio

      Izbriši
    2. Tekst je objavljen, ali sam sačekao reagovanja onih koje sam prozvao, pa da im uzvratim.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću