ODLUKA TUŽILAŠTVA: Snimanje kuće ministra Lukača NIJE KRIVIČNO DJELO!

Naredbom o nesprovođenju istrage OJT Banja Luka odbilo je policijski izvještaj protiv mene zbog neovlaštenog fotografisanja i ugrožavanja sigurnosti ministra Dragana Lukača stavom da prijavljene radnje ne predstavljaju krivično djelo. Brzom i zakonitom odlukom ovo tužilaštvo još jednom pokazalo je kako nema namjeru biti "uslužni servis" političkih moćnika. 


borislav radovanovic blog

Na podnaslovnoj prijavi vidite odluku Okružnog javnog tužilaštva (OJT) Banja Luka povodom izvještaja Uprave kriminalističke policije MUP RS protiv mene za koju smo doznali kako opisujem tekstom Zločinački RTRS u novoj epizodi srozavanja novinarstva. Podsjećam da na sajtu MUP-a nije izdato nikakvo saopštenje o spornim dešavanjima, a kako su "javni servisi" RTRS i SRNA privatna glasila pojedinih političara vidimo iz ovog primjera. Identično podaništvo iskazali su BN TV i portaloidi Ivana Begića i Draška Stanivukovića.

Moram istaći da je gro novinara i medija ove zemlje ignorisalo naručene objave ministra Lukača, odnosno nije prenijelo sadržaje podaničkih medija, na čemu se moram javno zahvaliti. I kolege novinare upoznati kako imaju pravo snimati "štićene objekte" iza kojih politički moćnici kriju sopsteni kriminal i korupciju. Sve sa stručnim i meritornim objašnjenjima kakva su u ovom slučaju produkovala tužilačku odluku - i odbijanje policijske prijave kao neosnovane.

Znači, kako bi shvatili odluku tužilaštva najbolje je citirati dispozitiv krivičnog djela "Neovlašteno fotografisanje" iz člana 156. stav 1. Krivičnog zakonika RS: "Ko neovlašteno sačini fotografski,filmski ili drugi snimak nekog lica ili njegovih prostorija bez njegove saglasnosti, povređujući time posebno njegovu privatnost, ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na neki drugi način omogući da se s njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine". 

Samo fotografisanje neke osobe ili objekta, kao i objelodanjivanja sadržaja ili ustupanja drugom, bez njegove saglasnosti ne predstavlja krivično djelo ukoliko nije došlo do posebnog povređivanja privatnosti. Današnje digitalno doba dobrano je pomjerilo tradicionalna tumačenja pojmova "privatnost" i "povređivanje privatnosti", zbog čega međunarodno i nacionalna prava duže vrijeme tragaju za adekvatnim rješenjima zaštite privatnosti kao temeljnog prava čovjeka.



Kako vidite sa gornjeg, spornog, snimka nema sadržaja unutrašnjosti ograđenog dvorišta, a ponajmanje nekog od članova porodice ministra. Znači, elementarno sam ispoštovao prava na privatnost, odnosno kako rekoh u tekstovima - kao kriminalista znam dokle mogu ići u prezentovanju određenog sadržaja, a bez povređivanja privatnosti i zajamčenih prava. U stvari snimak ponajviše prikazuje kako policija obezbjeđuje ministrovu imovinu. Uključujući i novi objekat koji gradi i čije sticanje problematizujem kroz kriminal i korupciju ministra.

Tužilaštvo se nije upuštalo u uredbu na kakvu se policija pozvala kao blanketnu normu i po kojoj inače brani snimanje "štićenih objekata", šta sam precizirao tekstom Osumnjičeni novinar pro bono edukuje policiju!. Zadržalo se na obaveznom uslovu počinjenja krivičnog djela u vidu "posebnog povređivanja privatnosti". Zato moram cinično dodati kako su se nestručnost i ljenost ministra Lukača ovde njemu obila o glavu. Upravo ministar policije ima obavezu adekvatnim propisom urediti prava i ograničenja u vezi objekata koji se posebno štite, umjesto što nam je ta oblast ostala "pravnom prazninom".

Po pitanju krivičnog djela "ugrožavanje sigurnosti" radnjom objavljivanja privatne kuće ministra tužilaštvo je jednostavno ukazalo da nema nijedne radnje kojom se ovaj delikt zakonski opisuje. Između redova kažu da su takva promišljanja elementarno budalasta. Adekvatno kakva budaletina jeste načelnik Uprave kriminalističke policije Darko Kovrlija koji je ovim skandaloznim izvještajem samo ukazao na nužnost njegove smjene. Zbog nekomptentnosti za funkciju koju mu je Lukač podario!

Ovaj dio mi je kao bivšem kriminalističkom inspektoru zaista degutantno objašnjavati. Podnijeti izvještaj tužilaštvu bez izjave oštećenog može uraditi smo korisni idiot poput Kovrlije. Ma šta stajalo u nekakvoj službenoj zabilješki koju pominju takav akt ne može zamjeniti zapisnik o saslušanju svjedoka (oštećenog), niti predstavljati dokazno sredstvo u krivičnom postupku. Elem, kako da Lukač izjavi da se zbog mog dolaska ispred njegove kuće uplašio? 

Odlično znam "tastere" emocija strašnog ministra policije i sa njima se godinama poigravam, pa sam i produkovao ovu policijsku blamažu - prijavu sa saslušanjem osumnjičenog, a bez izjave oštećenog kog su definisali imenom i funkcijom. Bruka! Pazite pravnog paradoksa: tužilaštvo je oštećenom dodijelilo pravo žalbe na ovu odluku, ali na šta se on može konkretno pozvati kad nije saslušan i ukazao kako se na njega ovaj događaj odrazio?! Možda u žalbi napiše kako se boji nekog novinara, civila ili "duševnog bolesnika" (nakon što je u rješenju o otkazu naveo da sam odličnog zdravlja)?!

Za kraj moram istaći da je tužilaštvo ovu pravnu stvar zaista brzo i efikasno okončalo naredbom o nesprovođenju istrage i stavom da prijavljene radnje ne predstavljaju krivično djelo. Ukoliko je ministar uspio policiju pretvoriti u svoj "privatni servis" sa tužilaštvom takve stvari više mu neće prolaziti i to je jasna poruka ove i ovakve tužilačke odluke. U OJT Banja Luka više nema Želimira Lepira i stvari koje su ovo pravosudno tijelo srozale na javnosti dobro znan nivo. Tužioci više nisu "daktilografi" polupismenih policijskih bitangi, kako napisah prije četiri godine oko ubistva Davida Dragičevića.

Iz ovog i drugih primjera o kojima sam pisao vidimo koliko znače personalne promjene na čelu tužilaštava. Za razliku od OJT Prijedor kojim i dalje upravlja okorjela kriminalčina Mladen Mitrović. Pazite, prijedorsko tužilaštvo godinama u ladicama drži više ovakvih nezakonitih i bukvalno nebuloznih prijava protiv mene. Neviđene idiotarije su u pitanju, ali nema tužilačke odluke zbog pokušaja da kvantitetom nadoknade nepostojeći kvalitet, odnsno kako bi nezakonita hapšenja ili pritvaranja pravdali "većim brojem pokrenutih postupaka".

Tako nikom u OJT i PU Prijedor nije poznato da novinarskim tekstom ili objavom na društvenim mrežama nije moguće počiniti "Lažno prijavljivanje krivičnog djela". Podvlačim: Nije moguće! Elem, kad objavim da prijedorski inspektori "gepekuju" ljude u službena vozila kao najgori mafijaši isti ti uniformisani kriminalci prijave me zbog tog teksta sa neodrživom pravnom kvalifikacijom - lažno prijavljivanje.

Šta rade prijedorski inspektori za droge danas zna javnost ex-Yu regiona, sve do ubijanja svjedoka poput Mihajla Stupara i načelnika koji je taj monstruozni zločin istraživao poput Radenka Bašića. Mladenu Mitroviću bilo je bitno abolirati od krivične odgovornosti tipove poput Dalibora Railića i Aleksandra Miljatovića, čime je posredno pomogao u ubistvima Bašića i Stupara. Zapamtite, krivično djelo "Pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela" mogu počiniti i tužioci, pa i kad je nečinjenje u pitanju. Ništa Mitrović nije "propustio učiniti" nego je ciljno uradio ono šta je naplatio!

Ima vremena za bavljenje montiranim postupcima protiv mene, kao i skandaloznim tužilačkim odlukama po mojim prijavama, a ovde samo želim poentirati na razlikama u djelovanju tužilaštava nakon promjena čelnih ljudi. Kao profesionalac sa iskustom kakvo se mjeri u hiljadama krivičnih predmeta odlično znam da od poslušništva u hirovima političkih moćnika do involviranosti u organizovani kriminal samo je jedan korak. 

Ovakvim odlukama OJT Banja Luka ministru Lukaču i sličnima jasno daje do znanja da mogu zaboraviti ranije prakse saučesništva u teškim zločinima i organizovanom kriminalu. Pa u daljem i kakom tretmanu se imaju nadati nakon počinjenja krivičnih djela, sve do njima omiljene korupcije. Za one koji su zaboravili tema objava zbog kojih sam procesuiran bila je imovina ministra stečena kriminalom i korupcijom, dok je policijska prijava bila u funkciji protivpravnog uticaja na mene/novinara i projekta koji realizujem. 

(klikni na linkove)


Primjedbe

  1. Boro najprije piše kako sva tužilaštva treba poravnati bagerom a sad kad je tužilaštvo donijelo jedinu zakonitu odluku piše tužilaštvo neće da bude servis u rukama moćnika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Od kad je Bulatovic glavni tuzilac, Boro OJT Bl hvali

      Izbriši
    2. Pa tako se bori za pravdu, institucije su dobre samo kad rade za njega inače bi ih rušio bagerom

      Izbriši
    3. Ojt Banjaluka radi sasvim korektno otkad je tu Zoran Bulatovic, ne znam sto ih ne bi hvalio kad je tako

      Izbriši
    4. Sve sto valja treba pohvaliti.
      Cilj svih nas, pa i Bore je bolje i uredjenije drustvo u kom ce nasa djeca i unuci zivjeti, a ne olajavanje, jos manje iznosenje neistina.
      Kome nije jasno da smo kao civilizacija totalno potonuli i da se pod hitno mora nesto poduzeti to je na zalost njegov problem tj.problem njegovog mentalnog sklopa.
      Bogu hvala ima nas jos kojima je stalo i koji se u svakodnevnoj borbi, a koja izmedju ostalog podrazumijeva i besplatno edukovanje nepismenog stranackog kadra koji nam sjedi po institucijama, borimo za bolje sutra.
      Hvala svima na trudu, ma koliko god on bio mali.
      PRIMJER iz nase svakodnevnice: Koleginica na poslu drugoj kaze da se mora pod hitno javiti predsjedniku mjesnog odbora (stranke SNSDe, ali bi vjerovatno bilo isto i sa nekom drugom strankom) ako misli da joj dijete bude upisano u vrtic. Koleginica to ne uradi, jer je zena normalna, obrazovana i sa kucnim vaspitanjem i pogodite sta? Nema djeteta na spisku. Ne lezi vraze, nadje se pismen "blesan" sroci zalbu i posalje.... jutros direktorica zove i izvinjava se, kaze doslo do stamparske greske... neka pripravnica nije bas vjesta sa kompjuterom pa joj cijelo ime i prezime djeteta i ime oca od ukupno 23 slova "ispalo", nestalo negdje u "kablovima" 😂😂😂
      Tako se to radi... Boro na svoj nacin, ja na drugi, vi na treci i doci cemo do necega, ubijedjena sam.
      Borite se ljudi, pitace vas djeca i unuci u sta vam je zivot prosao.

      Izbriši
    5. Ovakva odluka tuzilastva bila je jedina moguća, a dignitet je ispoljen kroz brzinu donošenja. Pa i takticnost obzirom na moj zahtjev tužilaštvu za pristup spisu radi prijave protiv policije. Sad i meni valja razmišljati da ce moju prijavunodbiti i tako obe strane otkantati. No o tom potom. Bulatovica znam od kad je bio tuzilac u Prijedoru i vrlo ga postujem. I ranijensam ga pominjao u tekstovima ali znanje i poštenje nikad nisam dobodio unpitanje, kaonni profesionalnu odvažnost. Zato sam namjerno izbjegao pomenuti ga unovoj obkavi imenom, dok samu naredbindonio je meni nepoznat tuzilac kog jednako nisam htio imenom pominjati. Oni ma kojensenobo odnosi znju, a šta narod misli mene prvog mnoho ne zanima. Ko su moji redoviti čitaoci manje vise znam i jedino me oni zanimaji, a šta kazuju gornji komentari to je lupetanje bez ikakvog osnova.

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Botovi se bude? 😂
      Juce su spavali ili bili zauzeti gledanjem spornog snimka? 😂

      Izbriši
  3. Wooow ovo je bilo ekspresno, kanda je neko pogurao :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ja sam "pogurao" zahtjevom tužilaštvu, ali sam sad u problemu da ce obako proci i moja prijava. Zato ću prijavu protiv nacelnkka Kovrlije poslati reoublickom tuzilastbu.

      Izbriši
  4. Postavio bi par pitanja, pošto pratim šta pisac bloga piše, kako neko reče samo istinu, pa me zanima: šta bi sa Dodikom, jel ga kidnapovaše britanci? Reče pisac da " baletan" piše nebuloze, pa što onda sve koje je spominjao da se bave nezakonitim poslovima hapse. izgleda da će na red doći i Kostrešević, Osmica, Nešić itd. Molio bi komentar od cijenjenog pisca bloga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti si sam sebe demantovao sa ta 3 posljednja imena. Na osnovu čega kažeš to "izgleda"?

      Izbriši
    2. Na osnovu dosad pohapšenih, sve je spominjao i dovodio u vezu sa ova tri.

      Izbriši
    3. A koji su to do sada pohapseni? Koliko sam ja shvatio, kod njega su svi Kavcani. To sto je pogodio da ce Keljmendi i Josilo biti uhapseni, nije neka nauka, to smo ti i ja mogli isto pretpostaviti.

      Izbriši
    4. Josilo uhapsen u Radovicevom stanu, Suvara napisao

      Izbriši
    5. ODGOVOR: Prenio sam saopštenja zvaničnih organa o tome da je više agencija iz inostranstva dojavilo o pripremanju napada na Dodika. I naglasio da nemam ličnih saznanja o tome, nego se regerišem za zvanične navode. Krajem 2006. godine spriječio sam atentat na Dodika, odnosno sasjekao plan još u fazi kada je Arkanovim ubicama ponuđeno pola miliona eura da odrade taj posao. Kasnije se mnogo medijski špekulisali sa tom temom i pominjana su brojna imena, no sve to je više posljedica postojanja namjere i nuđenja novca, pa sve do mešetarenja, negoli stvarne realizacije atentata. Prvotni plan sa angažovanjem Gagog Nikolića i Mikija Đuričića nakon mog "cunamija" u Hrvatskoj je propao, a koliko znam mediji nikad o tome pojma nisu imali jer se nekih osam mjeseci radilo u strogoj tajnosti, međutim službena dokumentacija određuje istinu. Ukoliko me zanima čitanost oko Dodikove sigurnosti imam ja materijala koliko mi drago, pa mi ne trebaju Britanci. Opet, najviše šta sam objavio o tome bilo je u kontekstu jednog vica, a sa Dodikom sam oko tih dešavanja "komunicirao" samo dokumentacijom koju su mu drugi nosili. Kao i u preko deset drugih sličnih događaja vezanih za pojedine ličnosti. Za tekve stvari postoje memoari, a pišu ih ljudi koji o svom živoru imaju šta zanimljivoga reći.

      Izbriši
  5. Boro, sta mislite o slucaju ovog momka iz PD koji je lezao 3,4 godine zbog pogresnog DNK uzorka? Moguce da je slucajno ili mislite da je nemoguce napraviti takvu gresku? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za mog znanja taj dokaz je podmetnut, ali ne sa strane Vanje Vukovića, odnosno da je on u tome učestvovao. Opet, kakve idiotarije su rađene ne treba isključiti ni mogućnost greške. Načelnik Goran Mikanović je to hapšenje spakovao Vukoviću i to sa ciljem njegovog odvanjanja od Dugog Railića, a opetkako bi njegov uticaj, pa i tal, bio veći. Drugo, mislim i da su tu advokati, ili bar jedan, gadno zatajili, šta opet nije rijetkost. Prvo tokom postupka imali su nebrojeno pravnih instrumenata da tu stvar razjasne, a onda i vanrednim pravnim lijekovima. Sjećam se kada je od jednog istaknutog člana Pravde za Davida izuzet uzorak DNA da sam objavio opširan tekst i ukazao na mogućnost podmetamnja dokaza. Bolje spriječiti nego "liječiti". Ili, vidim da je sud odbio zahtjev odbrane za rekonstrukcijom događaja na licu mjesta u slučaju ubistva Slaviše Krunića. To samo ide u prilog sumnjama da se nešto krupno krije iza tog zločina, šta se neće moći dovijeka skrivati (kao ovo sa podmetanjem dokaza koje pominjete). I meni je sud odbio zahtjev za rekonstrukcijom događaja, čime je sudija samo dao mi još jedan dokaz kada odlučim definitivno razbiti svoje progonitelje. Na moj način. Sve u svemu, vidite kako "stvari dolaze na svoje" jer neki ljudi su nepopravljivo pokvareni, a to što stradaju nove i nove žrtve pitanje je sa kojim nam se kao društvu valja suočiti. Ja sam godinama srljao kao da je to jedino moj problem i platio strahovitu cijenu, no opet to je ništa u usporedbi sa stradanjima kakva su zadesila druge koji nisu shvatali ili prihvatali ono šta sam ukazivao. Konkretno: svako iole upoznat sa problematikom zna koliko je načelnik Bašić naivno srljao u opesnost, a mene je to pogodilo jer sam njega kao rijetko koga upozoravao na takve stvari. Mnogo smo radili zajedno, pa onda i o svemu diskutovali. I stradao je, a nikad shvatio nije suštinu problema sa kojima se kao profesionalac suočavao. Da sam imao uticaja na njega nikad ne bi prihvatio ovu funkciju, a kamoli onako udarao po realno opasnim strukturama i to bez ikakvih "leđa". Prethodna funkcija načelnika za opšti kiriminalitet za njega je bila idealna (po njegovim profesionalnim karakteristikama), a i tu je nepotrebno zalijetao se u opasnost. Kada je preuzeo dužnost od Gorana Mikanovića objavio sam da je to greška, odnosno da se takvim personalnim promjenama ne rješavaju aman dvije decenije gomilani problemi. Ništa preko izraženog mišljenja na blogu nisam mogao učiniti jer su me godinama držali izolovanog od informacija i dešavanja, pa se to pokazalo kao mnogo gadna posljedica. Bez obzira što nisam u službi znam kako se sprečavaju takvi zločini i da sam znao stvari koje su od mene skrivane apsolutno ništa se ne bi dogodilo. Znam koliko takve riječi teško zvuče, ali znam i šta sam sve radio i kakav i danas imam dignitet u prijedorskim kriminalnim krugovima. Sad sam već dobrano "odlutao" od teme, ali sve je to povezano i prepleteno. Svako dobro i sdrdačan pozdrav.

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru i sve najbolje.

      Izbriši
  6. Evo sad jedna stvar pošto je Radovanović registrovan kao novinar da ne ispadne da ovde iznosi samo svoje probleme.Evo slučaj smrti izvjesnog Miletića koji je priveden nakon sukoba sa jednim licem u lokalu Banja Luka. Prema medijima Miletić je lice ubo nožem i nakon toga ga policija privodi.Miletić ubrzo završava na odijelu neurohirurgije na respiratoru I sa jako lošim prognozama o OPORAVKU.U medijima počinju da kruže informacije da je Miletić zadržan duže u policiji i nakon toga prebijan nakon čega je u besvjesnom stanju prevezen kolima hitne pomoći na klinički centar. Policija je ćutala a tužilaštvo je nakon medijskih natpisa tražilo veštačenje smrti Miletića i nakon veštačenja utvrđeno je da je smrt izazvana nasilnim putem.Kažu da su prebijali Miletića inspektori za krvne delikte Banja Luka. Može li Radovanović da pošalje upit okružnom tužilaštvu Banja Luka do koje je faze stigla istraga? Dosad su trebali da budu saslušani osumnjičeni i prikupljeni drugi dokazi DNK nalazi i ostale istražne radnje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A sto bi Boro morao svaku stvar ispitivati. Izvoli pa podnesi mejl ti tuzilastvu ako te zanima. Boro je istrazivao sve slucajeve i najebao, a sbakoga je bolio k za njega koliko sam shvatio.na kraju je dozivio da ga se proziva jer udara po ovoj smrdljivoj opoziciji.

      Izbriši
    2. Tacno tako, svako neka presavije tabak i napise 1% od onoga sto je Boro napisao i upitao bice nam bolje za 50%, najmanje.

      Izbriši
    3. Biću surovo iskren. Često pomažem nevoljnicima koji mi se obrate, akada su najteži zločini u pitanju nije mi teško ni prvom načiniti korak. Elem, kod stradanja tog momka još nisam vidio da porodica ili neko blizak pokreće borbu koju bih pomogao. Kada pomažem porodicama ja sačinim podneske koje oni potpišu i predaju nadležnim organima, gdje znam i koristim njihova prava. Onda porodice imaju i dokumentaciju koja mi je potrebna i saznanja kakava valja analizirati, nakon čega je lakše tražiti razna preciziranja. Ovde nisam vidio, a ispravite me ako griješim, nikog spremnog na borbu, pa ne znam šta bih mogao učiniti. Sve šta bih kao novinar mogao zatražiti već je objavljeno, a preko toga slijedi "ne možemo otkriti u interesu istrage". Zato je bitna razlika kada porodica nešto traži ili zatraži prijem na razgovor u tužilaštvu ili policiji. Ukoliko dođem do ikakvog podatka nepoznatog javnosti vjerujte da ću to objaviti, a ovako nemam običaj pisati samo radi pisanja. Moji tekstovi ili sadžže informacije kakvih nigdje drugdje nema ili tumačenja kakvih nema na drugim medijima, odnosno idem samo sa originalnim sadržajima.

      Izbriši
  7. Cekaj, jedno pitanje Boro ti nisi rodjeni Prijedorcanin ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skrećeš na nevažna pitanja da li je neko rođen ili ne u Prijedor.

      Izbriši
    2. Ocito si ti Boro, samo si sada odlucio anonimno odgovoriti. Drugacije ne vidim zasto bi neko dao ovako glup odgovor na jednostavno pitanje.

      Izbriši
    3. Nisam, ovde sam došao jula 1993. godine kada je moja ratna jedinica za veći broj boraca izbjeglica osigurala smještaj. Rođen sam na Vlašiću, sa dvije godine preselili smo u Slavoniju, da bih avgusta 1991. godine odatle vratio se u Bosnu. Doduše, bilo je tu i "šetnji" između republika, pa sam srednju školu završio u Novom Travniku. Za neupućene ja sam 29 godina LJUBIJANAC, koji je nakon napuštanja izbjegličkog smještaja u istom komšiluku kupio kuću i tu planiram ostati dok sam živ. Mi Ljubijanci od Prijedorčana razlikujemo se po tome što se zna da je Prijedor izgrađen u 17. vijeku za one koji su se povlačili iz Ugarske, dok Ljubija kao naselje datira unazad 2 500 godina, od kad su Feničani eksploatisali rudu i prodavali željezo antičkim Grcima, pa od rimskih utvrda pored rudišta, pa kad Slaveni postaju dominantna grupacija, onda Osmanlije, Habzburge, Hitlera... Plan za eksploataciju ljubijske rude potpisao je Hitler lično, šta znači da je znao za Ljubiju, a teško da je čuo za Prijedor koji se razvio tek nakon 1958, kada je Ljubiji ukinut status opštine i sredstva od eksploatacije rudnika usmjerena ka toj "kasabi".

      Izbriši
    4. Zasto se ti onda vuljas po toj kako ti rece "kasabi" ? Iskreno uvjek je bilo tako pomozi sirotu na svoju sramotu, rat je stao prije skoro 30 godina a ljudi se jos samonazivaju izbjeglicama, posto je Prijedor " kasaba" po tebi ti se fino vratis u travnik i svi srecni ti zato sto nisi blizu " kasabe" a posteni Prijedorcani jer imaju vise prostora. Iskreno reci kaovo je to ponasanje nekog docekas, udomis zaposlos i onda ti pljuje po kuci ? E to radi 75 % ljudi koi se nazivaju izbjeglicama cast ovoj manjini od 25 % cca koi kazu dobro mi je ovdke i zdravo.

      Izbriši
    5. RE: Šta je to neko meni DAO u Prijedoru? Da koristim kuću Bošnjaka koji je protjeran prije mog dokaska? Pa to sam i sam mogao "uzeti" kao što su mnogi učinili, ali sam uvijek išao legitimnim putem. Drugo, Moje učešće u ratu započelo je 3. marta 1992. godine, nakon što sam preko četiri mjeseca proveo u rezervi, sa ratnim rasporedom, naoružanjem i uniformom. Mogao sam zaposjesti stan u centru Banjaluke, umjesto da čekam program smještaja preko moje jedinice. I to u Ljubiji! Međutim, ja sam u ratu razmišljao kako preživjeti, a opet odbraniti svoj narod, kao što su činili i svi drugi borci. Sa svih strana. Treće, kako kažeš bez mene "pošteni" Prijedorčani imali bi više prostora? Aloo, ja sam bio među tim herojima Sedmog odreda koji su u Oštroj Luci napali deset puta brojnijeg protivnika i tako spriječili napad na Prijedor. Već tad nas je bilo preko 55% odreda izginulo i izranjavano u odbrani Srpske od Bihaća do Prijedora. Pa smo probili se do Koprivne, gdje smo pet dana izdržali kilometrima isped linija koje su iza nas uvezivane. Danas je Prijedor u Republici Srpskoj zbog tih i takvih herojstava, a zna se da je linija odbrane ukopavana kod Piskavice. Govorio je ministar Lukač u skupštini da mene treba protjerati, a vidim da ima i onih koji identično misle. Kao sin poginulog borca i borac prve kategorije trebam napustiti kuću koju sam kupio i kreditima godinama otplaćivao. Preko posla koji mi je neko "dao" u Prijedoru. Svako je mogao pristupiti u ratni sastav Brigade specijalne policije MUP RS i od prvog dana svi imamo status zaposlenih u policiji. Znači, kako sam ja "dobio" posao mogao je svako ukoliko je fizički i mentalno mogao izdržati zahtjeve koji su stavljani pred jedinicu. I sačuvati posao ukoliko uspije preživjeti, ili višegodišnje progone stranaca nakon rata. Niko meni u životu ništa nije dao, a neka kaže bilo ko u Republici Srpskoj koji zna da sam nešto tražio. Samo sam davao. Ko nije razumio zašto sam Prijedor nazvao "kasabom" u odnosu na moju Ljubiju nisam mu ja kriv što je nepismen i neobrazovan, odnosno što je glup. Idiote najgore vrste decenijama slušam kako su oni nekom nešto dali zato što je kao izbjeglica došao u NJIHOV kraj. Imam averziju prema takvima ma gdje došao. Neka kažu adresu svoje nekretnine koju su takvi nekom ustupili, neka popišu pokretnosti koje su lično dali, pa da se organizujemo i sve to im ISPLATIMO. Nema se šta plaćati jer se zna da je riječ o laprdanju običnih idiota, ali neka se pojave i kažu ima li nešto konkretno pa da ih isplatimo. Kao što smo Lukačevih sedam litara krvi isplatili 40 000 maraka. Svako govno ćemo isplatiti samo neka se javi. Na kraju samo još nešto. Ko god smatra, poput ministra Lukača, da mene treba negdje protjerati, ili da mi ovde nije mjesto, znate gdje me svakog dana možete naći. Dođite da mi to kažete u facu. Niko nikog neće protjerati ili šta već, ali nakon prvog šamara znam kako se priča mijenja. Znači, dođite i javite se sa tim svojim pričama o "dugovima", pa možda se nađe i momčina kojoj neću smjeti odvaliti šamarčinu. Sa druge strane, one pristojne, pripremam jedan projekat za moju Ljubiju, gdje je ideja ukazati kako su se sve svjetske imperije zadnjih 2 500 godina ovde "ukrstile", odnosno koliki je značaj ljubijskog rudnika za svjetsku istoriju. Pisao sam više puta o tome, a sad pokušavam nešto na međunarodnom planu. Prijedor u tome sasvim normalno ima svoju podrazumjevanu ulogu, ali bez idiota koji su ovde "primali" izbjeglice. Tri porodice su se promjenile u mojoj kući u Hrvatskoj i nebrojeno puta su me pitali zašto ne tražim deložaciju. Kažem samo da sam i ja sedam godina proveo u tuđoj kući, pa se sa ljudima odlično razumijem.

      Izbriši
  8. Koliko sam skont'o, covjek je iz Travnika dosao u PD.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tačnije Vlašićanin, kao i par stotina drugih koji su ovde ostali od rata. Ima nas poprilično.

      Izbriši
  9. Boro, šta ti kažeš na ona dešavanja oko Vidovdana?
    Galijašević-Vučić-Dodik.
    Znaš već na što mislim.
    Niko ni "a" da napiše na tu temu, a nešto se definitivno dešava.
    Danas se Stevandić zahvaljuje Vučiću za donaciju Srbije opštini Stanari. Prije par dana Vučić čestita slavu SDS-u.
    Nakon naslovnice Objektiva od 29.6.2022 sa udarnim naslovom "Neviđeni bezobrazluk: Dodik napao Vučića na Vidovdan", poslije toga nisam vidio da se pomenulo Dodikovo ime u medijima u BG, a prošlo je više od 15 dana.
    Mislim da je to top tema u tim vašim Dzejms Bond obavještajno -bezbjednosim krugovima, a ti se uhvatio pisati o vibratorima.
    Bilo bi super kada bi ti objektivno, kao nekad što si znao, obradio tu temu i otkrio pozadinu priče, naravno ako imaš dozvolu..

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)