Komšić kao pudlica britanske premijerke "Keri Antoanete" (FOTO)

Kako nazvati kada član predsjedništa jedne suverene države, članice UN, oduševljeno pozdravlja odluku premijera druge države o slanju vojnih stručnjaka - bez konsultacija zemlje "domaćina"? Možemo li Željka Komšića nazvati BRITANSKOM PUDLICOM?


borislav radovanovic blog

Za podnaslovnu fotografiju odabrao sam karikaturu Željka Komšića koju sam prije par godina nacrtao sa namjerom prezentovanja njegove realne uloge u Predsjedništvu BiH. Karikatura mi se učinila adekvatnom spram njegovog oduševljenja odlukom britanskog premijera Borisa Džonsona o slanju vojnih stručnjaka u Bosnu i Hercegovinu. Kao svaki "pisar" ovu odluku evidentirao je kao fakt o kom nema rasprave.

Milorad Dodik pokušao je problematizovati ovu odluku britanske vlade sa razumljive osnove da bi jednu suverenu državu i članicu UN-a trebalo elementarno upitati za saglasnost ili bar mišljenje o instaliranju vojnih snaga druge zemlje. Nazvao bih Komšića nekakvim Dodikovim kolegom iz Predsjedništva BiH, no više mu priliči uloga pisara, a nakon posljednjih izjava i "britanske pudlica" naučena da laje i maše repom pred svojim gospodarom.

Reče Komšić da Britancima nije potrebna nikakva naša dozvola ili saglasnost za dolazak njihovih vojnih snaga, jer to je "po Dejtonu". Koliko znam Bosna i Hercegovina mirovnim sporazumom nije postala članica Komonvelta, gdje moram istaći kako i taj savez poštuje suverenitet država članica i nije moguće da vlada Britanije nekom nameće svoje odluke ili politike. Nakon Bregzita pojavila se ideja "Globalne Britanije" i vraćanja Ujedinjenog Kraljevstva na poziciju velike sile, ali i njeni zagovornici u to ne vjeruju kao realnost.

Željku Komšiću, Šefiku Džaderoviću, Sifetu Požiću i sličnima Britanija djeluje kao nekakva sila, no sa druge strane odbijaju stav ruskog državnog vrha po kom je jedna raketa Sarmat i više nego dovoljna za totalno uništenje ovog ostrva. I da od Sarmata bukvalno nema zaštite! Sutradan po ruskoj intervenciji u Ukrajini objavio sam kakva "sudbina" čeka London ukoliko nastave ponašati se po viševjekovnoj analogiji, odnosno ukoliko odbiju shvatiti novu svjetsku realnost. 

Kad smo na ovoj temi valja naglasiti činjenicu da su američki i britanski "stručnjaci" oko deceniju unazad kontinuirano obučavali ukrajinsku vojsku. Kakav kvalitet "obuke" imaju vidimo na terenu i po činjenici da ruskih oko 200 000 vojnika bukvalno uništava svoje protivnike strategijama i taktikama kakve tek treba doktrinarno izučiti. Po američkim i britanskim doktrinama za napad na Ukrajinu trebalo bi između 2 i 3,5 miliona vojnika, a Putin je dokazao kako sa 200 000 čini čuda. 

Pošto mu dešavanja u Ukrajini nisu podobna za spoljnopolitička isticanja premijerskih uspjeha dosjetio se Boris Džonson da pokrene nekakav imaginarni "sukob" sa Rusijom u Bosni i Hercegovini. Ima to veze sa pripremama gadnih dejstava na Kosovu, ali ćemo o tome u narednom tekstu. Ovde, objektivno, vidimo prastaru političku manipulaciju kojom unutrašnju krizu maskiraju izazivanjem spoljne krize, a britanska vlada odavno je u nagomilanim i strukturalnim problemima.

Znači, unutar britanskog društva, a posebice vojne i geopolitičke struke, sve češće su kritika ne odluke i rad premijera Borisa Džonsona. Kažu Britanci da su za premijera izabrali Borisa, a nikako njegovu suprugu Keri, koju optužuju za negativan uticaj na muža. Nakon brojnih afera slavlja i žurki unutar premijerskih odaja tokom lokdauna mediji su joj dodijelili nadimak "Keri Antoaneta", aludirajući na francusku kraljicu Mariju Antoanetu.


borislav radovanovic blog


Vidite čuvenu karikaturu Borisa Džonsona i supruge "Keri Antoanete" gdje se kao neizostavna našla i pudlica (zeleni pravougaonik). Karikaturista je simbolički označio "ljubimce" britanskog premijerskog para - kakvima se pridružio i Željko Komšić. Problem je što Borisa Džonsona malo ko shvata ozbiljno. 

Prvo, nije gospodar u sopstvenoj kući, a šta najbolje znamo po činjenicama da ga je prva supruga izbacila iz kuće nakon saznanja o dugogodišnoj nevjeri sa sadašnjom "Keri Antoanetom". Kakav odnos ima sa drugom suprugom najbolje zna londonska policija koja je desetak puta morala intervenisati zbog bračnih obračuna i čak prekršajno kažnjavati izgrednike.

Drugo, unutar sopstvene zemlje izgubio je kredibilitet do mjere da ga malobrojni doživljavaju premijerom i sve češće optužuju kao "papučara" agentice CIA. Treće, na svjetskoj sceni jedino još "britanske pudlice" poput Komšića bave se njegovim odlukama i politikama. Bar u smislu veličanja, a onih koji ga nipodaštavaju spisak je nepregledan. Kako vrijeme omiče Boris Džonson svojim oponentima daje sve više afera, gafova i nakaradnih političkih poteza, odnosno povoda za napade.

Tako je to u krizi srednjih godina pod kakvom se našao britanski premijer kada je u njegov život ušla mlada aktivistica, kojoj odmah dodjeljuje poziciju potparola stranke. Nakon pristupanja Davosu to više nije bio onaj Boris Džonson koji je kao novinar kritikovao bombardovanje Jugoslavije i branio Gavrila Principa. Postao je tek potrošno sredstvo raznih Davosovaca, Trilateralaca ili Bilderbergovaca, odnosno još jedna maskota na čelu evropskih država. Dobro poznata priča na koju ne treba trošiti prostor.

Znači, bivši žestoki propagandista prava Srba postao je politička ikebana kojoj se još jedino "dive" likovi poput Komšića, koji takođe ima problema sa suprugom - zbog koje ne umije djeci objasniti "šta su". Sam se žalio stranim diplomatama o tom svom porodičnom problemu, a na šta je svaka normalna osoba pomislila da djeca svojim roditeljima jedino mogu biti djeca. Jedino šta je teško objasniti jeste kako neko svakih četiri godine na jedan dan može biti etnički Hrvat, a poslije toga cijeli mandat natporučnik Armije BiH i Zlatni ljiljan Alije Izetbegovića.

Nemojmo se lagati, Komišić i danas sprovodi ratnu politiku (za koju se borio) i samo iz te vizure može ovako ponižavati i političku funkciju i sopstvenu zemlju. Nada se da će britanski vojni stručnjaci uspjeti u ciljevima kakve ratom nije uspio ostvariti. Inače nije normalno da se predsjednik jedne zamlje ovako dodvorički povinuje premijeru druge zemlje i pristaje na spoljno nametanje vojnih struktura. Imamo još jedan paradoks: bosanski muslimani dizali su bune protiv Osmanlija, a Džaferović i Požić bi da nas uvedu u Komonvelt. To su vrhovni komendanti Oružanih snaga BiH.

Kažu da se ovim vojnim pozicioniranjem potire ruski "maligni uticaj", a bez razmišljanja da time Putinu daju pravnu osnovu upućivanja ruskih vojnih stručnjaka u BiH. Možebitno i Dodiku za obraćanje Rusiji i traženje uspostavljanja vojne ravnoteže. Ne sluša Dodik moju malenkost inače bi obratio se Ramzanu Karirovu i tražio čečenske vojne stručnjake za uspostavljanje adekvatne "ravnoteže". Sa druge strane, ne bi iznenadio ponovni dolazak njegovih poznatih kozaka.

Za Bosnu i Hercegovinu bitno je očuvanje suvereniteta i subjektiviteta, pa me živo zanima šta bi to od britanskih vojnih stručanjaka mogli "naučiti". Možda kako radi pljačke potamaniti milionsku populaciju cijelih kontinenata ili ogromnih prostranstava. Ima li genocidnije nacije u svijetu od britanske?! Znam da zvučim grubo kada pominjem kako će raketa Sarmat "trajno riješiti" britansku globalnu hegemobiju, no svijet je sa Britancima bukvalno iscrpio sve pokušaje humanizovanja i zaključio da tu pomoći nema. Zločinaštvo je izgleda nasljedno.

Uglavnom, Boris Džonson je svojom odlukom o upućivanju vojnih stručnjaka u BiH uspio u očima svoje "Keri Antoanete" ispasti svjetska faca, sa nadom da će mladenka primjetiti lajanje i mahanje repom pudlica Komšića, ali u sopstvenoj zemlji to mu neće podići rejting i vratiti poštovanje funkcije koju obavlja. Na brojne prigovore o arčenju narodnog novca na Ukrajinu teško da će mu ova "bosanska avantura" donijeti kakve promjene. Posebice ukoliko uslijedi kakav Putinov kontrapotez.

P.S. Tekst je poučan i za "britanske pudlice" Republike Srpske.

Primjedbe

  1. Bravo Boro!!!
    Da li ce geopoliticke promjene dovesti do stvaranja pravog i realnog suda za zlocinr protiv covjecnosti voljela bih znati, zaista. Hocemo li dozivjeti sudjenja za bombardovanja, visedecenijska tlacenja , ponizavanja i iskoristavanje bukvalno citavih nacija i prostora od strane engleza i drugih, za proizvodnju i upotrebu biohemijskog naoruzanja u vidu prskanja iz vazduha, kroz vakcinisanje populacije i mnoga druga zlodjela? Nadam se....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dovoljno govori ruski odgovor na traženje razmjene zarobljenih britanskih i americkih oficira. Tražili su u zamjenu Mladića, Karadžića i drugr haške suznjr.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću