DODIK ZAPJEVAO PUTINU: "Ne može nam niko ništa"

Voljeli ili ne Milorada Dodika moramo priznati da nikad nije bio moćniji. Nakon što je onako drsko odje*ao Bajdena iskazana diplomatska pažnja u Rusiji, uključujući i sastanak sa Putinom, naprosto se očekivala.


borislav radovanovic blog


Taman je godina od pooštravanja američkih sankcija Miloradu Dodiku, nakon čega su politikanti, "analitičari" i ostrašćeni mediji horski kokodakali da je to njegov politički kraj. Moja malenkost ukazivala je dijametralno suprotnu situaciju. Krajem oktobra prošle godine napisao sam: "Medijski ispinovana američka 'ofanziva' protiv Dodika u suštini je samo pokazatelj nemoći i pukog politikantstva. Sasvim realno možemo očekivati Dodikovu dalju i još dublju radikalizaciju političke krize, odnosno nova 'pokazivanja mišića'."

Znači, pogledajte tekst DODIK (NE) J**E BAJDENA: Na šta se srozala američka "buldožer" diplomatija?! i biće vam mnogo lakše shvatiti aktuelna dešavanja. Kontinuirano sam objašnjavao da se američke sankcije moraju jasno ispoljiti ukoliko žele ostvariti svoju funkciju, a taj momenat je nastupio širenjem sankcija na Alternativnu televiziju (ATV) i njenim uklanjanjem sa Youtube platforme. Tada sam objavio kako Dodik neće čekati sankcionisanje Prointera i posljedice koje bi takav čin proizveo, nego da će se ekspresno vratiti u državne institucije. I bi tako.

Elem, na nesreću desetina miliona, ali Dodiku na sreću izbija rusko-ukrajinski rat, iliti specijalna operacija demilitarizacije i denacifikacije tog prostora. Mjesec i nešto Dodik je "taktički ćutao" i čekao dalji razvoj situacije, a sad vidimo njegovo paktiranje sa novim svjetskim vladarom. Dan nakon upada ruskih snaga u Ukrajinu objavio sam tekst PUTINOV CILJ: Rusija sa Ukrajinom ponovo svjetska super-sila!, sve sa mapom i objašnjenjima geostrateških promjena koje ta operacija produkuje.

Administracija predsjednika Bajdena već javno saopštava Vladimru Zelenskom da će morati načiniti "terirorijalne ustupke" Rusiji, šta samo po sebi dokazuje nemoć pred Vladimirom Velikim, kako sam Putina nazvao prije četiri-pet godina. Teritorijalne ustupke Poljskoj zasad niko ne pominje kao krajnji ishod, no Galicija je regija koju Rusija ne želi i tu treba tražiti prostor budućih političkih preokreta odnosa Poljaka i Rusa.

Među prvima sam počeo ukazivati kako od septembra ove godine kreće širenje sukoba na nove države i danas vidim kako razni vojni stručnjaci ukazuju na Moldaviju kao prvu žrtvu. Prilično sam siguran da će taj poduhvat Putin izvesti bez ozbiljne primjene "tvrde moći", odnosno da ključni udar priprema za Litvaniju. Već je započeo osporavanje litvanske nezavisnosti, a u vojnom smislu ići će na podjelu te zemlje između Rusije (zapadni dio, širenje Kalingradske eksklave) i Bjelorusije (istok). 

Zaposjedanjem sjevera crnomorske obale, odnosno podjele kontrole sa svojim sve izraženijim saveznikom Erdoganom, ruski predsjednik završava ovu fazu dejstava spram "toplih mora". Za izdizanje Rusije kao nove svjetske super sile mnogo važnija je kontrola Baltika. Na putu mu je Litvanija i tu nalazimo udarac NATO na kakav ovaj vojni savez nema adekvatnog odgovora. I Finskoj i Švedskoj valja razmisliti o prednostima vojne neutralnosti, a posebice nakon ruskih javnih stavova da i Finska svoje postojamnje ima zahvaliti Rusiji.

Valjelo je prednje projekcije dešavanja aktuelne 2022. godine istaći kako bi bolje razumjeli temu teksta, odnosno Dodikove političke poteze. Sastanak sa Čavušogluom treba posmatrati u kontekstu potonje posjete turskog ministra Hrvatskoj i razmatranja mogućnosti dogovora Hrvata i Bošnjaka. Ne treba podsjećati kakav tretman Dodik ima kod Erdogana, a već sam objavio kakve instrukcije je od kuma dobio Bakir Izetbegović. Izostanak sankcija Bosne i Hercegovine prema Rusiji nije Dodikova zasluga i to Putin zna mnogo bolje od njega.

Niz sastanaka u Sankt Peterburgu Dodik je započeo sa svojim mentorom ili poslovnim partnerom, kako sam to detaljno objašnjavao preko afere "Ikona", ministrom Lavrovom. Nikad Dodik nije imao direktnu "vezu" prema Putinu, gdje se oslanja na crkvene velikodostojnike, a Sergej Lavrov je ključan za njegovu ulogu unutar "ruskog svijeta". Moć Lavrova na Balkanu je presudna, a posebice jer je zasnovana na poslovnim vezama.

Vidjeli smo Dodikov srdačan zagrljaj sa Aleksejem Milerom, premoćnim predsjednikom upravnog odbora Gasproma. Pogledate hrvatske tajkune (poput generala Ivana Čermaka!) i njihove veze sa Gaspromom, bez onoga čemu smo svjedočili u slučaju Ivice Todorića, pa nadalje prema Lavrovu i Dodiku, ukoliko želite shvatiti stvarne poluge moći. Zato se Milanović i Plenković slažu u samo po jednom pitanju - "ljubavi" prema Dodiku. Pisao sam o tome mnogo puta.

Treba podsjetiti na nedavnu izjavu Dimitrija Rogozina, opet premoćnog direktora Roskosmosa (ruski kosmički program), kako će "svoje prijatelje Karadžića i Mladića izvući iz haških tamnica". Mislim da je besmisleno ponavljati nebrojeno izjava ruskog državnog vrha o "presedanu" Kosova i Metohije, gdje se Dodik polako pozicionira kao agilniji saveznik od Aleksandra Vučića. Uostalom, za razliku od Vučića, Dodik je imao petlje otići na Ekonomski forum u Sankt Peterburgu, a onda i nastupiti kao govornik. 

U sublimiranju teme moramo istaći da je Milorad Dodik još jednom naoko hazarderski zaigrao u "partiji" koja uveliko prevazilazi bitnost nekakve Republike Srpske. Kažem naoko jer ipak govorimo o njegovim direktnim vezama sa malobrojnim preostalim DRŽAVNICIMA na globalnom nivou. Bez obzira šta mislili o njihovim politikama Vladimira Putina, Redžepa Erdogana i Viktora Orbana moramo podvesti pod kategoriju državnika u punom smislu tog pojma. 

Sa druge strane imamo "glumce" poput Džoa Bajdena, Borisa Džonsona, Olafa Šolca, Emanuela Makrona... pa do Vladimira Zelenskog. U pitanju su obične marionete nečega šta žargonski nazivamo "duboka država" i sa te strane nemojmo se zavaravati. Uostalom, Dodik dokazano ima "nos" za prepoznavanje globalnih igrača - od Madlen Olbrajt do Sergeja Lavrova, a nije njegova krivica što se svjetski centri moći mijenjaju.

Nakon Dodikovog "nastupa" u Sankt Peterburgu ostaje nam da sačekamo reagovanje Zapada, odnosno nereagovanje za koje sam ubjeđen da će uslijediti. Najranjiviji je oko Prointera i sa te strane može pretrpiti ozbiljne posljedice (obaranje svih informatičkih sistema Republike Srpske), kako sam to već objašnjavao, pa znamo po kojim potezima se možemo orjentisati. Priče o sankcijama bez konkretnih šteta još nikog nisu politički oštetile. Dodiku su, naprotiv, više puta donijele izborne pobjede. Uključujući i ovogodišnju!

Znači, preko osam godina pišem o geopolitičkim uspjesima Vladimira Putina, pri čemu sam prvog dana upada u Ukrajinu nagovjestio finalno uspostavljanje novog svjetskog poretka. Mantre o "Novom svjetskom poretku" uspostavljenom od strane Sjedinjenih Država krajem prošlog vijeka razjasnio sam u svom specijalističkom radu prije više od decenije, odnosno dokazao da je u pitanju samo jedna faza viševjekovne kontinuirane hegemonije Velike Britanije i Sjedinjenih Država. 

Zaključak rada bio je da savez/sporazum Pekinga, Moskve, Berlina, Pariza i Ankare znači kraj dominacije Zapada i uspostavljanje novog i realnog svjetskog poretka. Zasad imamo čvrst savez Pekinga, Moskve i Ankare, kao ključnih aktera trougla kontrole Evroazije, a Berlin i Pariz su odistinski gledano tek "privjesci" starog hegemona. Danas raketa Sarmat određuje ko ima suštinsku i represivnu moć, a "dolarski sistem", kako to godinama objašnjavam, raspao se kao i svaka druga manipulativna pojava. Veliki igrači preko dvije decenije gomilaju zlato, a naivnima prodaju maglu o "vrijednosti" dolara i eura - čije štampanje je skuplje od stvarne vrijednosti.

Milorad Dodik je, dakle, prvi odbrusio Bajdenu: "Je*i se!" i pokazao koliko su američke sankcije tek prevaziđena i neutemeljena priča. Pisao sam kako je Kim Džong-un izmajmunisao Trampa, no nije koristio ovakve psovke i uvrede, a znamo i razliku moći Sjeverne Koreje i Republike Srpske. Za ispoljenu drskost valjalo je sačekati par mjeseci i forum u Sankt Peterburgu, ali je zato "aplauz" bio adekvatan. 

U više tekstova objašnjavao sam kako su moćni mediji Zapada od tamošnje javnosti morali sakriti činjenicu da je jedan mali balkanski kabadahija grubo uvrijedio predsjednika Bajdena i pokazao koliko doista vrijede njegove "sankcije". Kolika je Džo Bajden budaletina, sve sa svitom istih takvih savezničkih budaletina, pokazalo se nametanjem sankcija ruskim moćnicima. Već danas pokazuju žaljenje za tom kobnom greškom.

Milorad Dodik načinio je poprilično političkih poteza o kojima sam intenzivno pisao, kao što su potpisivanje ANP-a ili afera "Ikona", a kakve su ozbiljno uzdrmale njegovu poziciju kod Putina. Sa Lavrovom kao izuzetkom jer su njihove poslovne veze iznad političkih. Elem, jednom vulgarnom psovkom i međunarodnim poniženjem Bajdena Dodiku je uspjelo anulirati sve štete. Ponovo uz bok ima najmoćnijeg čovjeka današnjice, Vladimira Velikog, pa zna kako dalje politički plivati. Sad mu preoostaje da do izbora pjeva onu njegovu omiljenu: "Ne može mi niko ništa, jači sam od sudbine!"


paypal.me/borislavradovanovic

PODRŽITE PROJEKAT - DONIRAJTE BLOG



Primjedbe

  1. "Neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj"!
    Tako jedino mogu protumačiti odnos Bore prema Dodiku.
    Boro će razumeti, a za one koji su u nedoumici, razjasniću.
    Ukratko...
    Svi znamo da Lukač polako gubi moć u MUP-u RS.
    A znamo ko je Lukač... Borin Neprijatelj No.1!
    Ko je odgovoran što Lukač gubi moć?
    Pa, Milorad Dodik, zna se...
    I, koje je naravoučenije iz ove priče?
    "Neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj"!
    Ovo nije kritika za Boru, podržavam ovo što Boro piše,
    bilo nekome drago, nekome mrsko, to su činjenice...
    Činjenice koje moramo prihvatiti, hteli ili ne hteli.
    Svi čekamo tamo neke izbore u oktobru, da promenimo mrsku nam vlast.
    A, hoćemo li? Voleo bih promene, da se razumemo, ali skeptičan sam.
    Ima li opozicija kapacitete za to? To je veliko pitanje.
    Ko god da odnese pobedu na izborima, nastaviće mo da teško živimo u RS...
    Daj bože da sam u krivu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima logike u ovoj opservaciji, ali ja nikad ne djelujem kako se očekuje, pretpostavlja ili priželjkuje. Zato nema paktiranja sa Dodikom protiv Lukača, a posebno ne nakpn toliko hodina. Punih 15 godina nisam ušao u slične paktove pa ne vidim razloga zašto bih sada. Jesam li sa Dodikom rušio Milana Tegeltiju ili Darka Ilića? Kada sam 2008. otjerao iz policije Gorana Milanovića stigla su mi izvinjenja Dodikobog šefa obezbjeđenja Cubrija, koji se umiješao i napravio mi ozbiljne probleme. Imao sam deset ljidi oko Dodika da mu prenesu sta Čubri radi i da ga "prevaspita" a pomislio nisam na takve stvari. Ni danas Dodik ne zna sta mi je Čubri uradio niti kako se kasnije izvinjavao i vadio. Potukao sam ih i bez njega, a time je moja iskonska snaga najbolje provjerena. Lukaču sam razvalio posao oko stotinu radara i to tako sto je obome dostavljena odeedjena dokumentacija, posredno i bez mog uticaja na odluke. No, pokazalo se da je to dovoljno. Zna to Lukač i zato je na mene krenuo prije ubistva Davida Dtagicevicau, kako sam objavio i prezentovao video snimkama. Zna i da je na moj nagovor Davor Dragičević trazio Kostreševića da vodi istragu, ali opet nisam pomislio da ja kontaktiram sa Dodikom. Zato Lukač i jeste toliko silan i bezobrazan, a da ja doista paktiram sa Dodikom ne bi se on tako silio. Eto neka javno napadne Kostreševića ako smije za kog odlično zna ko stoji iza njega. Ili ikog drugog iz vladajuće koalivije. Sa mnogoma on ima ptoblema, ali ne smije nista jer zna ko tu koga štiti. Kao sto zna da ja stojim sam i snalazim senkako umijem.

      Izbriši
  2. Poštujem tuđa mišljenja, nikome se ne uvlačim, nikoga ne omalovažavam!
    Ako nismo istog mišljenja, uzimam sebi (za) pravo da vas kritikujem.
    Kritikovaću, ali neću biti zloban!
    Ako ste vulgarni u svojim komentarima, ja ću biti još vulgarniji.
    Ako ostavljate pristojne komentare, biću pristojniji i kulturniji od vas.
    Ako se ne slažete sa mojim komentarima, slobodno me kritikujte, izrazite svoje mišljenje.
    Što me više kritikujete, više ću vas poštovati.
    Ako budete vulgarni i nekulturni, sa zadovoljstvom ću vam zagorčati život!
    I da se razumemo! Za ove neverne Tome, što moje komentare pripisuju Bori!
    Ja nisam Borislav Radovanović! Tačka!
    Ovo su samo moja mišljenja i samo moji stavovi.
    Sve sam objasnio gore, na početku komentara!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ko ne razumije razlike u stilu pisanja, razmišljanja i reagovanja, pa misli da sam pišem komentare na svoje komentare, sta bih mu ja. Ne uspevam odgovoriti ni na približno komentara koliko ih ima na svim mojim nalozima, a kamoli da stignem sam sa sobom "raspravljati". No, ko vjeruje drugačije neka to vidi sam sa sobom, a druže moj na to ne treba trošiti vrijeme.

      Izbriši
  3. Stiče se utisak da je Lukač jedini problem u državi. Nema njega - nema korupcije, kriminala, dolaze investitori, Republika Srpska u ekspanziji. Dajte maknite tog Lukača više, nema smisla da kvari idilu. Jer Dodik je dobar, ali zli Lukač daje pare Prointeru, zadužuje Republiku Srpsku, vređa novinare, okupirao sve institucije. Potpuno neverovatno, ali zaista neverovatno. Nema tu borbe za pravdu, demokratiju, osnovne postulate, samo lični animozitet koji nema granice i zaslepljuje.

    OdgovoriIzbriši
  4. De se ti mani politike, ne ide to, samo se glupiraš. Nastavi u Lukaču i kompaniji, tu si ekspert

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću