ZATAŠKANI SKANDAL POLICIJE: Javno saslušanje ministra Lukača

Ministar Lukač i rukovodstvo PU Prijedor pokušali su prikriti detalje "krađe" droge i oružja iz službenih prostorija, iliti kako se Duško Z. drsko narugao kriminalističkoj policiji. Od ministra Lukača javno tražim odgovore na postavljena pitanja ili - podnošenje ostavke!


borislav radovanovic blog


Zahvaljujući portalalima javnost zna poneki detalj skandalozne krađe droge i oružja iz službenih prostorija PU Prijedor, ali ni približno onome šta se doista dešavalo noću 25.11.2021. godine. Zato dobro upućena prijedorska čaršija nastavlja zbijati šale na račun poslovično nesposobne policije i još jednog u nepreglednom nizu skandala. Sa druge strane sugrađaninu Dušku Z. "skidaju kapu" zbog drskog podviga kojim se narugao policiji. Jeste, ništa Zgonjo nije uradio do na sebi svojstven način rugao se inspektorima za droge ili "svetio" se zbog progona. 

Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović ekspresno je suspendovao uniformisane policajce zadužene za obezbjeđenje objekta i nižerangorane rukovodioce, te na taj način označio "odgovorne" za ovaj nesvakidašnji blam. Elem, u predstojećim disciplinskim postupcima ključni problem biće činjenica da je zadnjih desetak godina ko zna koliko hiljada raznih kriminalaca na identičan način prošlo do prostorija kriminalističke policije. Danju, noću, praznicima i posebice tokom radnog vremena osumnjičeni, oštećeni, svjedoci i razne druge kategorije lica bez ikakve procedure prolaze do inspektora i to je naprosto pitanje rutine. 

Suspendovani policajci nisu uspostavili ovakvu praksu, niti je njihovo da određuju unutrašnje protokole. Za takve stvari njihovi rukovodioci mjesečno inkasiraju preko 2 500 maraka plata, odnosno 150 odsto više od ovih na koje krivicu svališe! Najmanje su policajci krivi što imaju krajnje nesposobne rukovodioce - postavljene po političkoj liniji. Nemojmo se lagati, ministar je kao visokopozicionirani član SNSD-a svojim rješenjem imenovao načelnika Sretoju Vujanovića, inače seljače iz Kostajnice koje tokom cijele karijere nije radilo ništa do uvlačilo se u guzice raznim rukovodiocima i moljakalo unapređenja. Ničim zaslužena!

Suočen sa brukom kakvu mu je priredio Duško Z. načelnik Vujanović po ustaljenoj navici moli ministra da skandal zataškaju koliko je to moguće u datim prilikama. Zato prvo pitanje ovog "javnog saslušanja" ministra Lukača glasi: da li je odobrio zataškavanje slučaja i aboliranje od odgovornosti načelnika Sretoje Vujanovića, Radenka Bašića i Igora Egića? Odnosno, da li je odobrio skrivanje činjenica i dokaza od ključnog značaja za razjašnjavanje ovog skandala?! 


borislav radovanovic blog


Na gornjoj fotografiji vidite saopštenje policije povodom ovog događaja, a prezentujem ga kao konkretan dokaz zataškavanja. Pogledajte navod: "Navedeno lice je prethodno lažno se predstavljajući iskoristilo situaciju te DOŠLO U POSJED predmeta iz prostorija Policijske uprave Prijedor, koji su pronađeni prilikom lišenja slobode". Prijedorska čaršija prepričava urnebesne detalje ovog događaja, a šta je objektivna istina neka nam kaže ministar kroz dalja vrlo konkretna pitanja,

Znači, čekamo ministrov odgovor na pitanje: je li Duško Z. provalio zaključana vrata kancelarije načelnika odjeljenja za droge Igora Egića? Potom: da li je obio metalnu kasu, šta nije nimalo jednostavna rabota, i kako mu je to uopšte uspjelo? Zato se u službenim prostorijama zadržao oko 45 minuta! Znači, nije riječ o "policijskom depozitu" kako neimenovani izvori lažu novinare, nego govorimo o kancelarijama odjeljenja za droge. Dakle, navod iz saopštenja da je lice "došlo u posjed" predmeta podrazumjeva višestruke složene radnje provaljivanja i obijanja u trajanju od 45 minuta, a apsolutno nikakve "situacije" nije bilo, zbog čega odgovorno tvrdim da je izdato manipulativno saopštenje u cilju zataškavanja teškog skandala.

Pozivam ministra da javnosti saopšti stvarnu težinu marihuane koju je Zgonjo pronašao u kasi i odnio iz službenih prostorija. Čisto da znamo radi li se o "nekoliko stotina grama" kako pišu mediji ili čak o kilogramu marihuane po čaršijskim prepričavanjima. Pritom: da li je Zgonjo u kasi pronašao više paketića drugih droga (taških) i lijekova? Kažu da je uviđaj trajao dva dana jer nisu mogli razjasniti šta je sve urađeno i kakvo je uopšte bilo početno stanje.

Kada smo kod ovog segmenta problema slijedi logično pitanja: kako se predmetna droga uopšte našla u kasi načelniku? Zašto je tu držana? Po Zakonu o krivičnom postupku i važećim propisima narkotici kao materijalni dokazi krivičnog djela MORAJU biti dostavljeni u sudski depozit. Čekamo da ministar objasni porijeklo sporne droge i zašto je držana tamo gdje joj nije mjesto. 

Maksimum koji policija smije zadržati pronađene ili oduzete dokaze jeste 24 sata, dokad uz izvještaj moraju biti predani sudiji koji je izdao naredbu za pretresanje i oduzimanje predmeta, te odloženi u sudski depozit. Iz te vizure zanima me porijeklo sporne droge i kada je pronađena i oduzeta. Znate, postoji još jedan način držanja narkotika u službenim kasama, ali ukoliko govorimo o savršenom "šteku" droge namijenjene za nelegalnu prodaju. Decenijama policija Republike Srpske tavori sa problemom prodaje oduzete droge i njenog "vraćanja na ulicu" od strane policije!

Idemo dalje. Čekamo ministrov odgovor na pitanje: je li Zgonjo ključem pronađenim u obijenoj kasi otvorio drugu i tu pronašao vatreno oružje? Posebice: da li je otuđio automatsku pušku sa pet okvira ili 150 metaka pripadajućeg kalibra? Kažu da je išetao iz policije tako teško naoružan, pa vi vidite kakvu opasnost je objektivno predstavljao. Direktnu ili indirektnu opasnost - davanjem oružja drugome, ko umije rukovati istim. Po svjedočenju policajaca koji su ga lišili slobode, sat i po nakon napuštanja službenih prostorija, Duško Z. nije uspio oružje aktivirati, a još kako je imao namjeru upotrebiti ga. Baš protiv policajaca koji su mu prvi prišli!

Policija je reagovala po prijavi građana da neko razbija parkirani automobil. Kad su prišli počiniocu i upitali ga šta radi Zgonje im je rekao: "Čekam da dođete po svoje stvari". I predao im drogu i oružje kao dokaze njegovog "podviga". Okolo je na tlu ležalo nekoliko metaka koji su ispali kada je pokušavao okvir za municiju staviti u pušku. Po njegovoj izjavi planirao je pucnjavom "pozvati policiju po svoje stvari", ali pošto nije uspio aktivirati pušku krenuo je u razbijanje auta. Jeste čudan način pozivanja policije, ali i Duška Z. poznajem odavno i nisam začuđen ovim činom. Zato i govorim o njegovom načinu ruganja inspektorima ili ličnom "obračunu".

U konačnici moram potegnuti ključna pitanja. Vidite, godinama pišem o tome kako mene od ulaza u PU Prijedor kroz objekat sprovode policajci kao opasnog teroristu. Svog radnog kolegu sa ubjedljivo najviše dobijenih priznanja i pohvala za stručnost u radu i postignute rezultate (VIDI PODNASLOVNI FOTO) policajci po naređenju načelnika Vujanovića sprovode kroz objekat ma u kom svojstvu došao, dok poznati narkomani i višestruko osuđivana lica noću slobodno šetaju zgradom, provaljuju kancelarije i kase, otuđuju drogu i oružje... Kako ministar Lukač ovo objašnjava? Da ne ulazimo u bolne teme kada su me nezakonito hapsili, zatvarali, podvrgavali fizičkom nasilju i verbalnom zlostavljanju (vidi: DOKUMENTARAC: Svojom krvlju sam pisao "PRAVDA" (POLICIJSKI VIDEO)) .



 

Ponovo postavljam zastrašujući snimak nezakonitog lišenja slobode i nasilja kakvo sam pretrpio 03.09.2018. godine, 13 dana nakon što sam ministra Dragana Lukača i druge prijavio za ubistvo Davida Dragičevića. Uhapšen sam samo zato što sam došao na svoje radno mjesto u namjeri da radim i tako prehranjujem troje djece! Načelnika Vujanovića ne vidite u kadru jer cijelo vrijeme stoji iza snimatelja, ali zna se da je rukovodio ovim teškim krivičnim djelom policije. Na kraju sam otkinuo česmu, isjekao se po rukama kako bih živu glavu izvukao iz prostorija za zadržavanje. Kad ovo pogledate promislite o "slobodi kretanja" kakva je omogućena mom sugrađaninu Zgonji, a sad znate i šta je doista počinio date noći.

Nikad nisam za zlo uzeo policajcima koji su godinama sramoteći i sebe i mene sprovodili me kroz objekat PU Prijedor kao opasnog teroristu, pa čak ni onima koji su primjenjivali fizičku silu ili pokretali montirane postupke, jer su sve činili po naređenjima pretpostavljenih. Poseboce se u nezakonitim naređenjima isticao Sretoja Vujanović. Isti pristup imam i kad je u pitanju odgovornost suspendovanih kolega. Decenijama unazad radili su na takav način i bez ikakvih procedura ko zna koliko hiljada osoba propustili u hodnik kriminalističke policije. Ovaj problem funkcijski trebali su riješiti načelnik PU Prijedor Vujanović i načelnik Sektora kriminalističke policije Radenko Bašić, zajedno sa "pokradenim" načelnikom za droge Igorom Egićem. Policajci rade po procedurama kakve nameću rukovodioci!

Najmanje su policajci krivi što im je ministar kao "malog boga" postavio budaletinu poput Vujanovića, a ovaj je za svoje saradnike odabrao nesposobnjakoviće poput Bašića i Egića. Oni nisu u stanju sačuvati "nacrtanu kravu", a sad vidimo ni službeno naoružanje i pronađenu drogu. No, u "specijalnom zadatku" progona svog bivšeg kolege vrlo su agilni i dokaze toga imamo u desetinama nezakonitih i montiranih postupaka. Iz te vizure potegao sam ovakvo "javno saslušanje" ministra i traženje odgovora na postavljena pitanja i navode teksta, odnosno podnošenje ostavke jer njegova je odgovornost što nekompetentni kadrovi nisu sposobni organizovati rad policije. To što su vrlo revnosni u kršenju zakona i prava ljudi koji javno iznose mišljenje o radu policije i objelodanjuju ovakve skandale ne spada u domen profesionalnih kompetencija.

Možda neko smatra da su imenima prozvani "kadrovi" časni i odgovorni profesionalci, možda pojedinci smatraju da sam ih oklevetao ili uvrijedio. Sa te pozicije svima stojim na raspolaganju za dalju javnu raspravu, pa sve do suočavanja na sudu po tužbama. Onda bi vidjeli sa kakvim dokaznim fundusom nastupam i kakve idiote građani plaćaju po 2 500 maraka mjesečno da bi čuvali njihovu ličnu i imovinsku sigurnost. Dokazano svoje objekte nisu sposobni čuvati, a čemu se onda narod ima nadati?! I biće tako dok ministar ne da javnosti odgovore na postavljena pitanja - ili podnese ostavku.

Nastaviće se...


 




Primjedbe

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću