UDARNA VIJEST: Ministri Lukač i Kasipović svjedočenjem u Tužilaštvu BiH produkovali sopstvene smjene!

Svjedočenjem u montiranom postupku protiv Dodika i drugih za "napad na ustavni poredak" ministri Dragan Lukač i Anton Kasipović saučestvovali su sa Olegom Čavkom u počinjenju ovog krivičnog djela protiv Republike Srpske. Umjesto da prepoznaju stvarno krivično djelo i štite institucije Republike Srpske od nasilne promjene ustavnog poretka "nesrećnici" su uradili suprotno i sad im valja snositi posljedice.


borislav radovanovic blog

Danas su ministri Dragan Lukač i Anton Kasipović u Tužilaštvo BiH svjedočili protiv svog formalnog šefa Radovana Viškovića. I protiv Željke Cvijanović i prvoosumnjičenog Milorada Dodika. Ni manje, ni više, Lukač i Kasipović svjedočili su za krivično djelo "napad na ustavni poredak" na štetu Bosne i Hercegovine. Od "izdajnika" Šarovića, Borenovića, Nešića, Selaka i Vukanovića ovakav čin mogao se očekivati, no kad Dodikovi "vjerni" ministri svjedoče protiv njega Republika Srpska ima ozbiljan problem. 

Lukač i Kasipović novinarima su tvrdili da ih tužilaštvo nije ispitivalo za krivično djelo "napad na ustavni poredak", no nisu pokazali pozive na kojima takva kvalifikacija krimena stoji. Uostalom, što ne kazaše za koje krivično djelo su onda saslušavani, jer ako nema krivičnog djela o čemu su mogli svjedočiti. Pazi im priče: tužioci su se interesovali za dešavanja u Vladi RS vezana za održavanje posebne sjednice parlamenta i donesenih zaključaka. Sva dokumenta o ovom procesu javno su dostupna na sajtu Narodne skupštine RS još od 12.11.2021. godine, šta sam prezentovao tekstom OTKRIVAM ZNAČENJE DODIKOVOG "KECA NA DESETKU".

Možda je Lukač pozvan kao svjedok zbog medijskih izjava o protivljenju ratnom ugrožavanju, o ukazivanju da bi glađani mogli ostati bez ličnih dokumenata ili bez mogućnosti ragistracija vozila i ino. Mediji neskloni Dodiku i aktuelnim političkim potezima prikazali su Lukača kao "glas razuma", nešto slično "novom dašku vjetra na Balkanu", šta ga je moglo predispozirati za svjedoka. Bar po promišljanju krajnje naivnih.

Javnost je u najmanjem od ova dva pravnika očekivala izjave da su vlada i parlament Republike Srpske djelovali u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti zbog čega nije moglo doći do počinjenja krivičnog djela. Čak i da jeste djelo počinjeno vlada i parlament su organi kolektivnog odlučivanja i za svoj rad ne mogu biti procesuirani - uključujući i individualnu odgovornost povodom donesenih odluka. U prvom tekstu na ovu temu TAJNI DIL DODIKA I ČAVKE: Tužilaštvo BiH uključeno u predizbornu kampanju jasno sam obrazložio zbog čega ovde nema nikakvog krivičnog djela, a najmanje "napada na ustavni poredak".

Predispozicija počinjenja ovog krivičnog djala jeste upotreba sile ili prijetnje silom, bez čega nema "napada na ustavni poredak", čak ni na nivou pokušaja. Ako pravnici Lukač i Kasipović nisu razumjeli spornu materiju mogli su na mom blogu pročitati pravna tumačenja. Ili jesu to pročitali, pa zbog toga danas tvrde kako im tužioci nisu pominjali krivično djelo. Elem, opet su zapali u pravnu zamku jer su tužiocu trebali kazati da ih nema prava ispitivati kao svjedoke - bez saopštavanja krimena i davanja obrazloženja o čemu trebaju svjedočiti. Sve sam to unaprijed objasnio i mogli su pročitati, a drugo je pitanje znanja potrebnog za razumjevanje složene pravne materije.

U prvom tekstu na ovu temu naveo sam da čekam određena dešavanja prije objavljivanja svih detalja afere. Kako sam obećao: danas otkrivam šta sam tada zatajio i na šta je Dodik mislio sa onim "kecom na desetku". Čekao sam svjedočenje Dragana Lukača i da sam prokaže kakva je fukara, pa da to samo predstavim javnosti u onom suštinskom obličju. Pritom apostrofiram: najmanji problem je što su ministri policije i pravde srozali se da svjedoče u jednoj montiranoj farsi od postupka, pristali buti svjedocima nepostojećeg krivičnog djela.

Sad mogu slobodno ponoviti objašnjenje onoga šta je Dodik nazvao "kecom na desetku". Službena lica Tužilaštva i Suda BiH, te Agencije za istrage i zaštitu - SIPA, počinili su krivično djelo "napad na ustavni poredak" Republike Srpske. Na toj strani imali smo upotrebu sile ili prijetnje silom kao ključnog elementa bića ovog krivičnog djela, a namjera je očigledna u vidu osporavanja prava predsjednici, vladi i parlamentu da vrše ustavom i zakonima dodijeljenih nadležnosti. Imamo dijametralno obrnutu situaciju: nisu politički subjekti entiteta počinili krivično djelo, nego su službena lica organa Bosne i Hercegovine zloupotrebom službenih položaja i prekoračenjm ovlaštenja počinila "napad na ustavni poredak" protiv Republike Srpske.

Ovakvo činjenično stanje više puta sam natuknuo u prednja dva teksta, no i moja malenkost je zajedno sa Dodikom čekala "keca na desetku" u vidu svjedočenja ministara Lukača i Kasipovića. Da fukare same prokažu koliko su "kompetentne" za funkcije koje su im povjerene, nakon čega možemo javno progovoriti o osnovanosti njihovih smjena. Sa pozicija ministara policije i pravde Lukač i Kasipović su po službenoj dužnosti bili obavezni prepoznati teške oblike ugrožavanja Republike Srpske, te preduzeti neophodne radnje zaštite najviših organa vlasti i uspostavljenog poretka. 

Konkretno: ministri Lukač i Kasipović prvi su morali spoznati da državno pravosuđe i SIPA pritivpravno utiču na funkcionisanje najviših institucija i ustavnog poretka Republike Srpske, te preduzeti potrebne radnje odbrane od takvih napada. Umjesto toga ovaj dvojac pravnika, šta je po njih otežavajuća okolnost, staju na stranu počinilaca napada na ustavni poredak Republike Srpske i svojim "svjedočenjima" saučestvuju u počinjenju krivičnog djela. Moja malenkost je ovim potegla "keca na desetku", a od Dodika vrlo brzo možemo očekivati posebnu sjedinicu Narodne skupštine i slično tumačenje spornih događaja.

Kada sam ukazivao da Milorad Dodik i Oleg Čavka u ovoj kvaziistrazi djeluju dogovorno, ali da ću određene detalje otkriti naknadno, imao sam u vidu još jednu okolnost. Mediji su o tome dosta pisali, uključujući i moj blog, kako Dodk planira iz vlade eliministati Lukača i Kasipovića. Oko smjene pominjan je i Petar Đokić, a vidite najave da će i on biti pozvan radi svjedočenja. Saberite sad dva i dva, pa procjenite možemo li uskoro očekivati njihove smjene. I zašto je baš njih Oleg Čavka odabrao kao "svjedoke"?!

Kako rekoh vlada odlučuje po principu kolektivne odgovornosti, a sve šta je na planu održavanja sporne posebne sjednice uradila objelodanjeno je na zvaničnom sajtu Narodne skupštine i bilo dostupno javnosti. Ministri bukvalno nisu imali o čemu svjedočiti, osim da se provaljuju kako smo danas vidjeli. Baš kao što vidimo da nisu prepoznali napad na ustavni poredak Republike Srpske i adekvatno reagovali na planu odbrane. Ključne mete ove manipulacije po svemu sudeći bili su Lukač i Kasipović, te moguće i Petar Đokić.

Znači, Šarović, Borenović, Nešić, Selak i Vukanović biće nazvani izdajnicima i poslušnicima Bakira Izetbegovića, ali to neće biti novost u vokabularu Milorada Dodika. Navedeni neće pretrpiti ozbiljne posljedice toga što su se odazivali na pozive i "svjedočili" u Čavkinoj manipulaciji, za razliku od ministara koji su odavno na piku Milorada Dodika. Bolje upućenima nije tajna Lukačevo sve češče šurovanje sa opozicijom i medijima bliskim toj političkoj garnituri, šta je sa njegove strane očekivano obzirom da se odavno nalazi u nemilosti Dodika. No, nije bilo očekivano da će upasti u ovako prostu zamku.

Hoće li doista uslijediti smjene Lukača i Kasipovića zavisi od različitih faktora ove vrlo kompleksne situacije i teško je definitivno pretpostaviti brzinu takvog ishoda. No, jedno je sigurno - Dodik će montiranu i nezakonitu istragu Olega Čavke okvalifikovati kao napad na ustavni poredak Republike Srpske i u istom procesu prozvati prednje navedene svjedoke. Poseban značaj dobiće ministri i njihovo opisano "nesnalaženje", šta automatizmom otvara pitanja njihovih smjena. Sve u svemu Lukač je upao u Dodikovu klopku i ovo je njegov politički kraj. Ili bar početak skorašnjeg neminovnog kraja.

Nastaviće se...


Primjedbe

  1. Ako hoce da sacuva svoju politicku glavu Dodik je morao davno da se rijesi tog sljama kojeg je okupio oko sebe. Da ima tri cestita covjeka oko sebe niko ga ne bi mogao dozivotno skinuti sa vladajuce pozicije. Iako ga ne cijenim moram mu priznati da je kao macka, 9 politickih zivota ima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije Dodik toliko pametan i to sam nebrojeno puta dokazao tako što sam "pročitao" njegove planove. Nije ni "nevin" jer sve bitange u svom najbližem okruženju sam je postavio na funkcije. Meni lično nikad nije učinio nažao, ali bitange kojima je dao moć uništile su mi dobar dio zivota. I to mu neću oprostiti. Jeste se mnogo puta izvukao iz raznih situacija, ali dobrano zahvaljujući nesposobnosti svojih protivnika.

      Izbriši
    2. Nisam ni mislio reci da je pametan, ali ima energiju glumca, a scenarije dobiva od stranih obavjestajnih sluzbi. A njegove "protivnike" radije zovem šljamom koji od Duduka uzima mrvice. Prosto cekaju u redu i takmice se ko ce nesto izjaviti sto ce mu zapravo rejting podici. Ako ti Boro toliko znas i tolike si krivicne prijave podnio, sta li onda zna tzv.opozicija, a ne primijetim da podnose krivicne protiv njega i drugih. Danasnja izjava Sarovica: Dodik je otjerao 50 000 mladih iz RS. Pa i babe nepismene znaju da je otislo 150 do 200 hiljada ljudi. Sto je najcrnje, zadnjih godina odlaze ljudi od 50 godina koji su imali i posao i krov nad glavom. Iligala brate, nema nam druge....

      Izbriši
  2. Poštovanje Borislava,
    Pišeš zaista interesantne tekstove, realne i razumne, bez neosnovanog napadanja bilo koga.
    Čestitam na analizi krivičnog djela: kao da obrazlažu krivičari, poput Babića. Simovića iliti Ivanke.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odkad ti najvljuješ smjenu ministra Lukača a nikad da se desi

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću