VANREDNO STANJE JE USPJELO: Nakon otkaza čekam i protjerivanje iz Republike Srpske

Ministar Lukač nije lagao na sjednici Narodne skupštine RS o ukidanju vanrednog stanja kad je saopštio da više nisam zaposlen u MUP RS, nego je rješenje o otkazu putovalo 20 dana. Narednih dana čekam realizaciju i druge ministrove tadašnje najave - protjerivanje iz Republike Srpske. Neću pružati otpor, pa molim bivše kolege policajce da ne koriste silu ili lažne optužbe. Posebno zbog djece. Valjda sam bar toliko zaslužio?


blog borislav radovanović

Mnogo toga sa posljednje sjednice Narodne skupštine RS, inače posvećene ukidanju vanrednog stanja, ostaće nerazjašnjeno, a posebice oko "performansa" Milorada Dodika i Dragana Lukača. No, danas sam na prilično bolan i ponižavajući način doznao pozadinu tvrdnje ministra Lukača o tome da više nisam pripadnik MUP RS.

Još 8. maja ministar je potpisao rješenje o disciplinskoj kazni "prekid radnog odnosa", ali je pošiljka putovala punih 20 dana. Dakle, ostajemo na dvije nepobitne činjenice. Prvi sam ukazao da će Dodikov režim zloupotrebiti pandemiju za obračun sa neposlušnima, pa time i prvi privođen i progonjen zbog javnih objava. Druga činjenica glasi: disciplinski postupak i otkaz provedeni su tokom vanrednog stanja.

Skandalozni disciplinski postupak proveden je 2. aprila, dakle nakon uvođenja vanrednog sanja, a tadašnjim tekstom objavio sam razloge zbog kojih nisam pristupio zakazanoj raspravi. Zamislite, optužnica je glasila da sam nenaoružan ušao u zgradu policije u kojoj boravi preko stotinu naoružanih policajaca, sve sa žandarmerijom i oklopnim vozilima, te "ugrozio sigurnost" naoružanog tjelohranitelja načelnika PU Prijedor.

Nemam predstavu koliko puta sam načelnikovog tjelohranitelja Danka Karanovića, u Prijedoru dobro znanog kriminalca i siledžiju, prijavljivao zbog fizičkih napada, prijetnji, teških uvreda i kontinuiranih provokacija. Inače, u pitanju je policajac koji me je fizički napao septembra 2016. godine, kada sam od tadašnjeg načelnika Dalibora Ivanića tražio objašnjenje zbog maltretiranja porodice. Nakon što sam pozvao tužioca i prijavio zlostavljanje djece i napad na mene uslijedila je lažna prijava o navodnim prijetnjama.

Jedino u Republici Srpskoj je moguće da se naoružani policajci u svom sjedištu prepunom naoružanih kolega boje verbalnih "prijetnji" jednog nenaoružanog civila. lako je Ivaniću i Karanoviću dati izjave kako strahuju za svoje živote, ali o kakvim mi policajcima onda govorimo? Zašto građani plaćaju takve "strašljivce"? Istina je svima znana odavno: ja sam taj koji trpi fizičko nasilje i torturu, odnosno teška krivična djela počinjena od tih što me lažno prijavljuju.

Zato sam objavio da bi sa moje strane bilo zaista glupo još jednom izložiti se opasnosti od fizičkog nasilja, nezakonitih hapšenja i lažnih prijava. Nemam predstavu koliko puta su ponovili identične zloupotrebe i primarno zato nisam bio spreman ugroziti se zbog disciplinskog postupka od kakvog ionako ništa zakonito i moralno nisam mogao očekivati. I sve u situaciji vanrednog stanja - kada se tuđoj pomoći nisam mogao nadati.

Proveli su to što nazivaju postupkom, te "odlučili" da me ovoga puta treba kazniti prekidom radnog odnosa, iliti narodski rečeno otkazom. U stvari izveli su "performans" radi ispunjenja onoga šta im je Lukač unaprijed tražio - prijedlog otkaza. Slično prethodnom postupku gdje je disciplinska komisija "utvrdila" da je savjesna ministrova odluka o iznajmljivanju na četiri godine 102 vozila Škoda-oktavija za 5,7 miliona maraka, umjesto da ista kupi u trajno vasništvo za 4,6 miliona. Predmet postupka nije bila vjerodostojnost mojih navoda, nego odakle meni uopšte pravo da koristim matematička znanja i izvodim računice oko sporne nabavke. Jadno.

Uglavnom, ministrov navod o tome da više nisam pripadnik MUP-a pokazao se istinitim. Koliko je spojiv sa njegovom istovremeno iznesenom tvrdnjom o mom "duševnom oboljenju" neka procjenjuju oni koji su mu dali takvu moć. U tom dijelu je debelo slagao parlament i javnost,  a šta najbolje dokazuju njegova rješenja u kojima stoji da sam zdrav i radno sposoban.

Pravno i logički problem je što mi zbog Lukačeve nezakonite suspenzije nije omogućeno da doista radim. Da, samo u Republici Srpskoj je moguće da zaposleni počini disciplinski prekršaj u stanju suspenzije, odnosno kada nije u poziciji da radi.

Samo u svojstvu građanina mogao sam doći u PU Prijedor i upustiti se u raspravu sa policajcem Karanovićem, zbog koje sam dobio otkaz. Nikako to nisam mogao učiniti kao državni službenik obzirom da zbog suspenzije ne mogu nastupati u toj ulozi. Nisam došao iz kancelarije, nego sa ulice - gdje me je po ko zna koji puta provocirao. I zbog čega sam se ko zna koliko puta obraćao rukovodstvu PU Prijedor i tražio da me oslobode tog terora.

Ništa nije urađeno jer su Karanovićeve kontinuirane prijetnje, uvrede i provokacije bile u funkciji produkovanja moje reakcije, a onda i novog montiranog krivičnog postupka. Jedino imaju problem šzo sam i ja za isti incident podnio prijavu protiv Karanovića, čija prijava ima jače dokaze tužilaštvo tek treba donijeti odluku.

Neće Mladen Mitrović požurivati tužioce i biti na moj strani, ali postoji i nešto šta se naziva snaga dokaza. Normalno, prijave protiv Karanovića u ovoj lakrdiji postupku nisu razmatrane, a naprosto jer je u pitanju ministrov predratni pajtos iz Bihaća. Podsjetiću da je u pitanju policajac koji je Lukaču na noge donio lažnu trenersku diplomu, nabavljenu preko starog krimosa Mirka Tufegdžije, i po kojoj je Lukač godinama nezakonito brao platu komandanta specijalne policije.

Pisao sam o toj ministrovoj lažnoj diplomi, ali i kako je predsjednica disciplinske komisije Ranka Vlajnić svojevremeno uhapšena, suspendovana i procesuirana zbog organizovanog kriminala. Istragu je razorio, a svoju poslušnicu vratio na posao opet kriminalčina Mirko Tufegdžija. Njega je MUP RS prvo uhapsio jer je tokom rata predvodio Tuđmanove specijalce, a Lukač je rat započeo kao policijski specijalac odan Aliji Izetbegoviću.

Eto dođe vrijeme da Tuđmanovi i Izetbegovićevi specijalci daju otkaze svojim ratnim protivnicima, koji stvoriše i u najtežim momentima odbraniše Republiku Srpsku. Udruženi sa ratnim profiterima! Ma cirkus kakav možete naći samo u "državi" koju je stvorio psihijatar. Mislim na "doktora Dabića", koji je nakon Lukačevog državnog udara morao pobjeći iz svoje tvorevine. No, manimo se "svijetle srpske istorije".

Nakon svega vjerujte da me najviše brine onaj dio ministrove izjave oko mog protjerivanja. Jasno je rekao da me treba protjerati. Nemam predstavu ko bi me i zašto mogao protjerati sa ognjišta stečenog još uvijek neotplaćenim kreditima, no ima Lukač na raspolaganju 7 000 policajaca, pa nije teško pretpostaviti ko će realizovati i taj "zadatak". Kao i sve ranije.

Zato javno molim kolege da samo izbjegnu silu ili već poznate lažne optužbe o nekakvim mojim prijetnjama. Prvo, imam troje djece koja su već dovoljno propatila i nema potrebe da trpe nove torture. Drugo, glupo je i pomišljati da bih pružao otpor policiji kada znam sa kakvim opasnostima i posljedicama je to skopčano. Ukoliko se ukaže kakva prilika sami ćemo otići jer nam se ovaj prostor dovoljno ogadio. Moju djecu i mene ova zemlja ionako nije zaslužila.

Na kraju za ovaj sramni čin moram se posebno zahvaliti Miloradu Dodiku, a on odlično zna zbog čega tačno.


Primjedbe

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)