ISTRAGA SVETE STOLICE: Jesu li Dodik i Vučić doušnici papa Franje?


Papa Franjo za manje od pet mjeseci primio je oba srpska politička lidera, Dodika i Vučića, šta se nije dogodilo u istoriji Vatikana. Razloge iznenadne papine zainteresovanosti za srpske "sveznadare" po svemu sudeći nalazimo u istrazi o vatikanskim financijskim malverzacijama pokrenutoj prošle sedmice. Pošten kakav jeste možda nam upravo papa Franjo donese istinu o "crnim milijardama" Miloševića i Tuđmana.  
Odavno nije tajna da su balkanski politički lideri devedesetih godina prošlog vijeka enormne sume novca izvlačili iz legalnih i ilegalnih tokova, te ih plasirali u bankarske i investicione fondove diljem svijeta. Tim opranim novcem financirali su svoje ratne, političke i tranzicijske marifetluke, a dominantno pod dirigentskom palicom Miloševića i Tuđmana.

Zna se i da je bankarski mag Borka Vučić odigrala ključnu ulogu u plasmanu desetina, pa čak i stotina, milijardi prljavog balkanskog novca. Baš kao i da cilj nije bilo tek puko pranje novca, nego i investiranje radi zarade. Jedna od najpoznatijih operacija bila je osnivanje Hypo banke!

Kasnije je "balkansko bankarstvo" preuzeo kontraverzni Martin Schlaff. Za neupućene treba istraći kako je Dodika u ratno-profitersku bratiju uveo Borislav Mikelić. Preko Mikelića postao je intimus Slobodana Miloševića, a na drugoj strani partner Gojka Šuška. Takve reference i donijele su mu poratnu titulu premijera.

Na drugoj strani Vučić je do kontrole nad tokovima prljavog novca došao preko nezaobilaznog muljatora Mladena Dinkića. Nije nikakva tajna zašto je Dinkiću obezbjedio status savjetnika, pa ni oko čega ga ovaj savjetuje.

Normalno, od naroda se pokušava sakriti da neke od najvećih "stranih invsticija" u stvari potiču od prljavog novca pod kontrolom političkih moćnika. Primjera radi na taj način je Srbija kupila Telekom Republike Srpske, pa isti i dobrano preplatila kako priliči pranju novca.

Elem, vremenom je postajalo sve teže održavati kontrolne pakete u poslovnim subjektima čija sjedišta su u drugim državama, a sa kontinuiranim fingiranjem vlasničke strukture. Tako npr. Hypo banka postaje Addiko banka, a u konačnici kontrolu preuzima američki fond Advent International.

Dodikov pulen Radovan Višković progurao je odobrenje parlamenta za nova zaduženja Srpske od čak milijardu maraka, te odobrio kupovine aviona, helikoptera, radara, "Despota"... Elem, sve zalud kad Dodiku uskraćuju pristup "kolaču" od pomenutih prljavih milijadi.

Ne samo da mu stari partner Heinz-Cristijan Strache nije mogao pomoći u deblokadi sredstava, nego je čak oborena i vlada mladog Sebastijana Kurza. Jedina Dodikova šansa nalazila se u Vatikanu, inače decenijskom partneru Miloševića i Tuđmana u pomenutim crnim novčanim operacijama.

Neće se zabaviti, a naredna dešavanja otkriće tiče li se početak istrage pravosuđa Svete Stolice upravo prednje pomenutih financijskih malverzacija. Ukoliko se ova pretpostavka potvrdi nema dileme oko razloga Dodikovih i Vučićevih sastanaka sa papa Franjom.

Podsjetiću, Dodik je imao sastanak krajem aprila, a Vučić u prvoj polovini septembra. Pamti li neko vatikansko interesovanje za srpske političke lidere takve učestalosti? Mislim, pamti li istorija takve stvari? Nešto se očigledno događa, pa je postojala potreba za ličnim kontaktima. Uostalom, već je plasirana informacija kako je istraga započeta na osnovu informacija dobijenih ljetos (Dodikova posjeta).

Znamo i šta se događa, odnosno da su Dodik i Vučić zamislili ogromne investicije, a za Dodika zasigurno znamo da mu je uskraćen pristup izvorima novca. Da li je u pitanju rusko preuzimanje pomenutih bankarskih subjekata ili Trampova blokada, teško da ćemo ikada doznati jer dogovori velikih sila za male zemlje ostaju nedodirljiva metarija.

Doduše, Vučić je najavio brzi sastanak sa Vladimirom Putinom, pa će biti zanimljivo popratiti potonja dešavanja. Ko zna, možda Dodik i dobije davno obećani "veliki ruski kredit"?! Iako je u pitanju tek pristup novcu tzv. srpskog partnera, odnosno Miloševićevih investicija, teško da će se Dodik ičega domoći. Tako stvari stoje.

U stvari mnogo veće šanse su za Dodikovu "sanaderizaciju" jer je stvarno dodijao i bogu i đavolu, a teško da mu mogu pomoći patrijarh i papa zajedno. Po tome što je papa Frano naredio unutrašnju istragu financijskog sektora uz angažovanje vodećih italijanskih istražitelja teško da će Laktašenko sa te strane dobiti pomoć. Naime, istrage su u funkciji razorkrivanja kriminala, a nikako za dalje financijske mahinacije.

Znači, od malo bolje obaviještenih osoba odmah po posjeti dobio sam informaciju da Dodik pokušava preko pape odblokirati sredstva u Austriji, pa i kako je Strache dio tih aktivnosti. Saopšteno mi je i mnoštvo detalja, ali ima vremena da to prenesem čitaocima. Sa druge strane vrlo brzo ćemo saznati kojim tačno transakcijama se bavi vatikansko pravosuđe, odnosno da li je u pitanju ovo šta opisujem.

Biće da je to ta priča, a onda nema druge nego zaključiti da su Dodik i Vučić bili doušnici po čijim informacijama je papa naredio istragu. Baš kako rekoh u naslovu teksta. Sad, kao iskusan kriminalista znam nebrojeno priča u kojima se cinkarenje obilo o glavu doušnicima, pa se nadaim nečemu sličnome i kad su aktuelna dešavanja u pitanju.

Bitno je razotkriti istinu o milijardama prljavog novca koji je decenijama izvlačen iz zemalja bivše Jugoslavije, a potom vraćan u vidu "investicija". Znaju ljudi kako su ih političari zavađali, pa je red da doznaju i kakvo "bratstvo i jedinstvo" je postojalo u financijskim marifetlucima. Takve istine dovode do pomirenja naroda, pa se i razumljivo ovako pomno skrivaju.

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

ŠOKANTNO: Osam pripadnika MUP RS direktni počinioci otmice i ubistva Davida Dragičevića

IDEMO DO KRAJA: Porodica Dodik do guše umiješana u ubistvo Slaviše Krunića

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!

VIŠKOVIĆU JAVNO: Službenim vozilima vlade prevoze drogu i ubijaju ljude?! (FOTO)

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

BOSANSKI VITEZ NERMIN ŠEHOVIĆ: Podsjećanje na zasluge u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)