ČESTITKA POLICIJI REPUBLIKE SRPSKE

Nakon niza nikad zabilježenih rezultata suzbijanja međunarodnog organizovanog kriminala kao kruna svega dolazi ulov od 73 kilograma kokaina visoke čistoće i ogromne vrijednosti. Razlog za iskazivanje dubokog poštovanja svim rukovodiocima i operativcima policije zaslužnim za ovakve zaista izvanredne poduhvate.


borislav radovanovic blog

Nisam upratio da su zvaničnici Republike Srpske čestitali rukovodiocima i operativcima naše policije za presjecanje međunarodnog krijumčarenja 73 kilograma kokaina. Pošto je u pitanju droga visoke čistoće, koja nakon "krštenja" dostiže uličnu vrijednost između 13 i 18 miliona maraka, možda po ovom pokazatelju shvatimo kakav udarac je zadan narko mafiji Balkana. 

Potom, govorimo o rezultatu međunarodne istrage kakav još jednom potvrđuje internacionalni značaj naše policije. Bosna i Hercegovina ima poveći broj policijskih agencija različitih nadležnosti, gdje bi one državnog nivoa poput Agencije za istrage i zaštitu SIPA i Granične policije BiH po difoltu trebale biti nosioci ovakakvih aktivnosti, zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, ali toga u praksi očigledno nema.

Sa druge strane svjedočili smo akcijama hapšenja pripadnika državnih agencija (OSA, SIPA, GP, UIO...) od strane MUP RS i Tužilaštva BiH šta nam pokazuje koja policijska agencija je ključni nosilac međunarodnih akcija ili istraga nacionalnog nivoa. Baš kao i učestalim "čistkama" sopstvenih redova kakvo opisujem u tekstu O korupciji, nepotizmu i vibratorima u UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA Republike Srpske i mnogim drugim na ovu temu.

Pored brojnih hapšenja i pritvaranja organizovanih kriminalnih grupa dostupnih našoj policiji valja pohvaliti i potražnu djelatnost zbog koje čekamo izručenja više kriminalnih "kapitalaca", a sa kojima se radi i tokom ekstradicionih pritvora, pa i sa te strane stižu konkretni rezultati. Mnogo toga pripisuje se raspakivanju zaštićenih komunikacija, šta je taktički ispravno, no vjerujte da popriličan broj uhapšenika "pjeva" i sarađuje sa istražnim organima. 

Znači, pronalaze se i oduzimaju nikad zabilježene količine droge, pa "padaju" kriminalne grupe jedna za drugom sa potonjim dokazivanjima njihove međusobne saradnje i organizovanog kriminala uopšte, a akcije po pravilu razotkrivaju i kriminalizovane pripadnike policije. Uključujući i one visoko pozicionirane u ministarstvima  države ili entiteta. Zaista ogroman posao, a kako uvijek ističem odrađuje ga vrlo malen broj dovoljno hrabrih i sposobnih operativaca.

Egzekucijom načelnika Radenka Bašića odaslana je jasna prijetnja svim pripadnicima policije koji se usuđuju na ovakav vid borbe i sa te strane za društvo je od iznimne važnosti to što su aktivnosti samo pojačane i pooštrene. Umjesto zastrašivanja produkovan je dijametralno suprotan efekat i sad kriminalni milje trpi ovo čemu svjedočimo. I zbog čega pišem ovakve čestitke, pohvale ili geste podrške.

Kako vidimo izostaju institucionalne i političke pohvale, sa strane pojedinih medija i jednog dijela društva svjedočimo zaista bezobzirnoj satanizaciji profesionalaca koji nose ovu bitku sa organizovanim kriminalom, te pripisivanje rezultata subjektima koji ih niti mogu izvesti niti ih realno ostvaruju. Kada mi dojadi ubjeđivanje preko društvenih mreža pojedinima napišem da svojim objavama mnogo više govore o sebi, negoli o profesionalcima koje pominju.

Kako god, dio profesionalaca zaslužnih za ove rezultate odlično poznajem, baš kao što razumijem izuzetno teške okolnosti u kojima djeluju, pa do toga da čitaju moj blog. Ponajviše zbog toga izražavam ovakvo poštovanje. I vjerujem da im pohvale nas bivših kolega više znače od politikantstva kakvo bi "dobili" od drugih aktera javnog diskursa. 

Znači, čestitke se primarno odnose na pojedinačne nosioce ovih akcija i postignutih rezultata, a onda i na MUP RS koji se polako oporavlja od višegodišnjeg razaranja, te ponovo pozicionira kao najbolja policijska agencija zemlje i regiona. Opet kažem: otišli su KORAK DALJE i ostvaruju rezultate kakve ovaj prostor nikad nije upamtio. Pamtim dovoljno dugo i upućen sam u materiju tako da mogu izvesti potrebna kompariranja i zaključke. Bolji rezultati nisu zabilježeni i oko toga nema dilema!


Primjedbe

  1. Sada će ovu robu vratiti na tržište na isti fazon kao što su onu tonu u CG od Krstovica vratili..Ustvari nije roba njihova bila, treba pitati Nenada Kovača iz BG čija je bila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Problemi lažnih uništenja droga i vraćanja iste na ulicu decenijama su prisutni i treba o tome javno govoriti. Ja sam u tekstovima više puta navodio da je načelnik Goran Mikanović sa Dugim Railićem posao započeo upravo drogom koja je prethodno oduzeta, šta je ovoga uvelo u mnogo ozbiljnije poslove i stvotilo od njega to što je danas.

      Izbriši
    2. Kad uhapse 3 politicara koja ne mogu dokazati porijeklo imovine a ima ih 303 ili 3003 mozemo poceti pricati o "uspjesima" . Sve sto se radi ilegalno veliki dio para ako ne i najveci zavrsi kod POLITICARA. Bez hapsenja politicara, tajkuna i peraca para sve je ovo dzabe , drogu ce uvijek neka mula tovatiti i dovlaciti . Ovde cak nikog nisu ni uhapsili . 73 kg "necega" za slikanje i pred izbore dobro dodje da snijeg prekrije zgrade na Jahorini , po Banjaluci , Beogradu , Novom.Sadu , na moru itd ...

      Izbriši
    3. Njih 73 kg nekog smeca kosta par stotina hiljada maraka . Niko nije uhapsen a super zvuci da narod malo procita da ne gleda samo Netflix .

      Izbriši
    4. Ništa od zaplijene ne bi bilo da Europol nije naredio da se droga zaplijeni .Informacije nisu došle iz BiH u Europol , nego obrnuto . Što znači da je Europol zadao udarac dilerima i njihovim zaštitnicima u policiji RS .

      Izbriši
  2. Ne sjećam se da je ikada bila vijest o uništenju zaplijenjene droge.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ko će je uništiti, i ko bi bio lud da povjeruje da je droga stvarno uništena????

      Izbriši
  3. Parlamentarna skupština BiH u svakom momentu od predsjednika Suda BiH može zatražiti informaciju o uništavanju zaplijenjene droge obzirom da su najveće zapljene urađene po naredbama tog suda i isti je odgovoran za uništavanje. Može povodom toga i održati tematsku sjednicu. Zašto poslanici odreda izbjegavaju tu temu valja ih pitati, a zanimljivo je da ni mediji ili udruženja nikad ne potežu takva pitanja.

    OdgovoriIzbriši
  4. OBJAŠNJENJE:

    Vidim da se to pitanje poteže pa dajem pravno tumačenje postupanja sa ovom drogom. U ovom slučaju Sud BiH je izdao naredbu za oduzimanje i najkasnije u roku od 24 sata droga je morala biti predana sudiji koji je izdao naredbu. I deponovana kao dokaz u Sudu BiH. Kada za potrebe vještačenja budu uzimani uzorci Tužilaštvo BiH mora od ovog suda tražiti odobrenje za tu radnju i izvršiti je pod nadzorom suda, gdje se zapisnikom konstatuje šta i koliko je uzeto, da bi nakon vještačenja ta količina morala biti vraćenau depozit suda. Sud je taj koji nakon okončanja postupka donosi odluku o uništenju droge i realizuje tu radnju. Znači sa zakonske strane ne bi se smjelo i moglo dogoditi da oduzeta droga dospije na ulicu, a ako se to dogodi istraga mora krenuti od sudije koji je izdavao naredbe i predsjednika suda u kom je bila deponovana

    OdgovoriIzbriši
  5. Onaj drugi bloger opet nešto objavio!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nista od tih "uspjesnih" akcija ne bi bilo da nije bilo Skaja i pritiska iz vana Europol, Interpol itd. Uvijek oni dostavljaju informacije pa Tuzilastva i MUP vise nemaju izbora.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pobogu, ja o tome pišem godinama. Tokom 2017. godine diljem Evrope usliedile su hapšenja kriminalnih grupa iz bivše Juge, na stotine ih je pohapšeno, no tu se radilo o manjim krijumčarima i uličnim dilerima. Istovremeno su u Južnoj Americi pohapšene tamošnje veze, onda je fokus akcija DEA iz 2018. bio Balkan i ovdašnja logistika iz institucija i politike. Danas gledamo rezultate tadašnjih aktivnosti, a kripni kapitalci su tek na redu. Jedan od njih je Nebojša Stefanović za kog je trebalo vremena da se presjeku dokazi prema Vučiću, da bi sad poslije formiranja vlade bio pušten niz vodu. Ako ga Vučić sada ne eliminiše onda znajte da se osigurao jakim dokazima po kojima je sve radio po Vučićevim nalozima. Kada puste niz vodu Stefanovića logično je da isto čeka i Lukača sa kojim je ovaj sve odrađivao. Zandarmerija Srbije je drogu pratila do Zvornika gdje je istu preutizimao naš SAJ, šta sam objavio prije 4-5 godina, sve sa time kako se Višković provalio kod Dodika. Isti inspektori koji su tada presjecali drogu Nasera Orića, Lukača i Stefanovića danas rade aktuelne istrage, a vjerujte da holivudske filmadžije ne mogu smisliti kakve su tu bitke vođene. Rado bih objavio pojedine pikanterije, ali ne mogu ugrožavati ljude koji su već gadno nagrabusili. Ako pojdinci odluče otkriti svoja herojska djela vjerujte da ću imati šta dodati, no prije toga mora ovako.

      Izbriši
  7. I da nisu stranci javili u kojim vozilima se nalazi droga, naša policija bi dočekala te kamione. I bezbjedno ih sprovela do planirane destinacije. Ili možda griješim?

    OdgovoriIzbriši
  8. Kakav sky kakva picka materina imate zvanično saopštenje Mup-a samo što oni misle da je narod glup kaze ovako "droga je zaplijenjena putem međunarodno pravne pomoci i sky aplikacije (koja je ugašena odavno) a onda dole kaže ispod "radnici su otvorili pošiljku i vidjeli da se unutra nalazi nesto sto nisu naručili ",pa sta je ovim ljudima oni ne mogu da se dogovore sta da slažu javnost a kamoli nesto drugo

    OdgovoriIzbriši
  9. Полиција и држава увијек раде заједно. Овдје су полицајци дилери,који штите исто дилере који су на власти. Поздрав из мртвог Добоја.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa organizovani kriminal po definiciji podrazumijeva povezanost kriminalaca sa državom

      Izbriši
  10. I danas je uspjesno obavljeno još jedna akcija, oduzeto 8000 paklica cigareta bez markica ,pola kg sitnog duvana, 3 kutije filtera i papirica i ni manje ni vise nego 3 punili punilice za duvan ,e to je ta naša policija,više troška 100 puta za akciju nego što to sve ukupno vrijedi hahahaha hahahaha

    OdgovoriIzbriši
  11. Koa i obično,opširan tekst bez konkretne misli.Zbog ličnog animoziteta prema "onom drugom blogeru" mnoge stvari ne pominješ.Drogu je uvezao "Fructa trade",zna se ko je vlasnik a sa otkrivanjem droge policija RS ima veze kao i ja sa NASA-om.Dojavio Interpol Tužilaštvu BiH i tako su ovi tvoji "profesoinalci" (kojima upućuješ čestitke) stavljeni pred svršen čin....Da,nešto mi muljaš oko tvog omiljenog Đajića,ne pišeš da je dao pa povukao ostavku...da ga čak i kriminalci iz njegovog okruženja "puštaju niz vodu"...Srećno,sa takvim mentalnim sklopom.Ti mora da si,zaista,"srećan"-ravno ti do mora.A to što si bio borac VRS-a,pa bio sam i ja,još od Plitvica i Dvora i Gline pa ne"trubim" unaokolo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vaskovic lupa da je Djajic dao ostavku, ide Djajic za premijera, zivi bili pa vidjeli i to.iz INATA

      Izbriši
    2. Đaja za premijera? Iz inata? Nadam se da je sarkazam u pitanju.

      Izbriši
    3. RASPUCHIN : Ђајић да буде “калиф умјесто калифа”? Мислим да ће се ови избори завршити мало другачије него што већина мисли. Имали смо већ сличну ситуацију. Опозиција је сувише убјеђена у побједу и не увиђа да су упали у замку звану : “инокосне функције”. Додик је свјестан да ће изгубити изборе од Тривићке а свеједно му је да ли ће Бисерка побједити Шаровића или изгубити. Он игра на већину у парламенту и зато је опозицији убацио “тројанског коња” и “тројанског магарца” који ће , ако им странке пређу цензус (а убјеђен сам да ‘оће “уз малу помоћ пријатеља”) поново стати уз свог газду и заштитника. А опозиција? Па они ће остати изиграни јер ће “велики баја” као премијер поново бјесомучно летјети “слободним” небом Српске.
      Волио бих да гријешим али ...

      Izbriši
    4. Slažem se sa raspuchinom 100%.

      Izbriši
    5. Đajić je prosle godine odbio ponudu da formira vladu umjesto Viškovića. Ja sam to najavio jer su takve informacije bile potvrđene, a pomislio nisam da bi ovaj mogao odbiti takvu ponudu. Danas mi dobro obavješteni izvori tvrde da Đajić neće nijednu drugu funkciju osim direktora UKC, a ni to mu vise nije toliko bitno nakon blata kroz koje su ga provukli. Zna Dodik oko cega su se gadno posvađali i sta je morao peglati onim tvitovima. Mislim da ce se Vlado poslije izbora polako izvlačiti iz politike.
      Sto se tiče Lukaca i Vaskovića, odnosno Reljića sa kojim sam ukrstao koplja, to su teški idiotizmi. U stvari to su reakcije likova kojima smetaju rezultati i sto ovakve stvari dokazuju njihove laži. Reljic je okorjeli krimos, ali ovo mi djeluje malo previše providno da je on bio organizator krijumcarenja. Uostalom medjunarodna istraga je u toku pa ce se ispratiti ruta kretanja droge te i ko je sta radio. Najmanji problem je optužiti Duška Reljića. Kolika je ono bila zapljena na brodu u Hrvatskoj, oko tonu i po, pa se niko nije pojavio po robu jer su shvatili da ih policija ceka. Tako je i ovde roba puštena dalje da se isprati ko ce je preuzeti, a pošto su je našli radnici više se nije moglo kriti. Vrlo cesta situacijai kod običnih istraga, a kamoli kod ovako složenih. Samo Lukač je prvi ministar koji izgovara ovakve stvari od kad je MUP-a, a znamo i zbog cega. Muka mu što je preko zeta Lubure dobio po ušima kako se nije nadao.

      Izbriši
    6. Nije providno, kiksao čovjek, desi se, jbg.

      Izbriši
    7. Ma Đajić je odbio i ponudu da bude predsednik SAD pa su morali Bajdena reaktivirati hahahahaha

      Izbriši
  12. Pobednik dana ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. I to je tako :)

    OdgovoriIzbriši
  13. A kad je nađena droga u ćupovima koje je Šolajina firma naručila za aranžiranje prostorija Dodikove Vlade tada je Šolaja dobio 8 godina. Koliko će dobiti Dušan Reljić?

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja se moram nasmijati nad ovom borbom protiv droge i svim tim vijestima zadnjih 30 a možda i više godina..kao zaplijenili ovo zaplijenili ono,našli uzgajalište, našli laboratorij..pohapsili neke šefove glavne ( ko fol ti šefovi tamo čuče za stolom i štancaju pakete droge) i kažu to je sad kvazi gotovo,nema više proizvodnje od šest tona mjesečno jer eto njih 8 je uhapšeno..
    Moje mišljenje je; da im postava nije odgovarala i opa ajmo novi podobnici.
    "Pored toliko tehnike" oni ne mogu kao uhvatiti tamo neke seljake u džungli koji imaju kalašnjikove, a interesantno većina njih dolazi iz južne Amerike .
    Interesantno i to da je došla do nas "pored toliko tehnike" ..u zadnje vrijeme mašala je ima i putuje a sve završava u bih..nekad mi se čini da je nigdje nema kao kod nas

    OdgovoriIzbriši
  15. Zašto čestitati policiji Srpske. Kako ministar reče, radnici u magacinu su nešto posumnjali i pozvali policiju. Šta je tu za pohvaliti? To što su po prijavi izašli na lice mjesta i što sad ni sami ne znaju šta će dalje. Ne smiju na Rudonjine tajkune, a Europol i Tužilaštvo BiH im za vratom. Šta je tu za pohvaliti? Ili hoćeš opet da kažeš kako je ovo zasluga direktora policije!? E moj jadni Boro! Ništa ti nisi naučio od života, a toliko godina si radio u policiji.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)