SUVERENISTI ODAHNULI: Vučić nije poklekao pred pritiscima i mantrama

Obraćanje predsjednika Vučića otklonilo je strahove oko radikalnih političkih zaokreta, a onda i donijelo dodatnu sigurnost svim protivnicima globalizma i zapadne hegemonije. Iako političare po difoltu kritikujem, ovoga puta moram iskazati zaslužene pohvale. 


borislav radovanovic blog

Strpljivo sam čekao današnje obraćanje Aleksandra Vučića još od njegove prve najave povodom tabloidnih nebuloza da je Putin "priznao nezavisno Kosovo". Odlično sam razumio argumentovanje predsjednika Putina i njegovo korištenje mišljenja Međunarodnog suda pravde po zahtjevu UN-a kao PRAVNOG IZVORA, nečeg sasvim uobičajenog u domenu međunarodnog i nacionalnog prava. Drugi su obilato koristili ovaj pravni presedan, a kad ga Putin potegne za ukrajinsku situaciju najrađe bi da ga nema.

Uglavnom, po Vučićevom tumačenju Putinovog poteza dalo se naslutiti i kako će teći dalji tok predstavljanja srpske politike ovog momenta i nekoliko predstojećih ključnih mjeseci (najmanje do septembra). Pritom apostrofiram da nije u pitanju adhok dodvoravanje radi dobijanja bolje cijene gasa u predstojećim pregovorima sa Rusijom, nego doista racionalno i sveobuhvatno sagledavanje dešavanja i situacije. 

Vučić je odlično shvatio da će ovaj globalni sukob za godinu, pet ili deset godina okončati se nekom "novom Jaltom", iliti pregovorima velikih sila, a kako to ukazujem od prvog teksta na temu ruske intervencije u Ukrajini. Mnogi su posprdno komentarisali moje najave da Rusija pokreće dugo i pomno planiranu operaciju uspostavljanja drugačijeg svjetskog poretka, uz posebno apostrofiranje rušenja dolarskog sistema plaćanja šta je kao tema došlo nekih mjesec kasnije. Ili, kada sam objašnjavao sposobnosti Rusije da London "izbriše sa lica zemlje", a onda smo od njih čuli više mogućnosti uništenja kompletne Velike Britanije.

Danas smo na polju odmjeravanja snaga kosmičkog ratovanja Rusije i SAD, odnosno neobranjivosti američkog satelitskog sistema od napada Sarmatom, šta u par minuta iz temelja mijenja današnji svijet. Poenta je da Rusija ne može izgubiti ovaj sukob jer raspolaže cijelim spektrom novih oružja od kakvih bukvalno nema odbrane i ima predsjednika koji odlično zna koristiti raspoloživu moć. Iz te vizure smiješno je baviti se "stavovima" raznih zemalja koje u ovoj situaciji nisu sposobne riješiti sopstvene probleme.

Vučić voli "zamotati" činjenice i davati na značaju individuama poput njemačkog kancelara Šolca, no, bar po mom mišljenju, treba narodu reći istinu. Svi strani investitori od Srbije su dobijali zemljišta, potrebne dozvole i priključke, pa čak i do vrtoglavih 100 000 eura podsticaja za jednog radnika. Zato niko neće "pokupiti fabrike" i proizvodnju premjestiti u druge zemlje, nego svima valja sa Srbijom razjasniti imovinske odnose. Pored interesa kakve smo vidjeli oko najava proizvodnje električnih automobila, gdje ćemo neminovno doći do 10 odsto svjetskih zaliha litija u Srbiji kao važne pretpostavke proizvodnje litijskih baterija. Zaokruživanja proizvodnje.

Nije poenta da citiram Vučićeve navode, nego dati nešto šire tumačenje aktuelne situacije. Primjera radi da Srbija odavno povećava zlatne rezerve kao pokriće dinara, čime pokazuje pripremanje za nove osnove svjetskog platnog sistema, koji u tekstovima oko ukrajinskih dešavanja pominjem još od njihovih začetaka iz marta 2014. godine. Do nekih stotinu tekstova i analiza sam objavio za proteklih osam godina i mogu se pohvaliti sa gotovo svim kasnije potvrđenim pretpostavkama budućih poteza Vladimira Putina. Sve je dostupno i provjerljivo.

Iz takve vizure bilo mi je važno ispratiti dugo najavljivano Vučićevo obraćanje i provjeriti koliko su na njega uticali snažni i bezobzirni pritisci hegemona Zapada. Posebno nakon informacija da samo čeka okončanje izbora kako bi realizovao nametnute ultimatume oko priznanja Kosova, uvođenja sankcija Rusiji i otklona prema Miloradu Dodiku. 

Sad znamo da oko Kosova i sankcija Rusiji ostaje na poznatim stavovima, a Dodik će još neko vrijeme biti u naizvjesnosti. Draško Stanivuković mu je svojim flertovima sa strancima uveliko pomogao, jer bez toga Vučić ne bi imao imao zrno zazora oko Dodikovog nasljednika. Uobičajeno Nenad Stevandić u ovome traži svoju šansu, ali o tim stvarima u nekoj drugoj objavi.

Da ne bi bilo kakve zabune, ovo su pogledi jednog euroskeptika i dektarisanog protivnika globalizacije i zapadnih hegemona, koji godinama objašnjava da su Britanci od lokalnih budalaša Musolinija i Hitlera načinili svjetske moćnike, pa time se smatraju idejnim kretatorima fašizma i nacizma kao sredstvima svojih geopolitičkih interesa. Od početka prošlog vijeka bukvalno ništa se nije promjenilo i do danas čovječanstvo krvari samo zato što nezajažljive bitange ratovima otimaju tuđe energente (primarno nafta i gas). Znamo tumačenje Bžežinskog kako Slaveni kao relativno malena etnička zajednica posjeduju ogromne teritorije i prirodna bogatstva, te da im "Zapad to ima pravo oteti".

Vjerovatno bi zamisli Bžežinskog davno bile realizovane do krajnjih granica da se nije pojavio lider poput Putina, a danas znamo kako je iz vrlo uspješne defanzive prešao u ofanzivna dejstva. Jeste da djeluje odmjereno i daleko ispod raspoložive moći, no to je tek dio taktike i godinama pripremanih planova. Nisam objavljivao, ali pratim dešavanja i shvatio sam nove doktrine ratovanja kakve Rusi uvode i preko Ukrajine uvježbavaju za potrebu mnogo većih dejstava. Biće na tu temu veoma zanimljivih objava, pa moguće i u video obliku kako bih na mapi lakše objašnjavao konkretne poteze.

Možda djeluje surovo ovakvo tumačenje jednog bratoubilačkog rata, no Ukrajinci moraju malo samokritički promisliti i preuzeti odgovornost za sopstvene patnje. Godine učenja i istraživanja posvetio sam geopolitičkim aspektima rata u kom sam učestvovao i uvijek krećem od toga da smo se mi dograbili oružja i sopstvene živote pretvorili u pakao. I zato ključne krivce trebamo gledati u ogledalu, a onda se baviti drugim akterima.

Čovječanstvo je doseglo vrhunac postojećih društvenih odnosa i tektonske promjene su stvar neminovnosti. Sa jedne strane dolaze nam matrice globalnog porobljavanja, dok sa druge sporazum bar tri velike sile (SAD, Rusija i Kina) šta automatizmom podrazumijeva očivanje dostignutih ljudskih prava i sloboda. Pritom ne mislim na trenutno stanje sloboda u Rusiji, Kini ili ma kojoj drugoj zemlji, nego na osnovu sa koje će pregovori započeti. Koncept globalizma neminovno gubi od koncepta suverenizma, a to znači i uvažavanja svega po čemu se društveni kolektiviteti razlikuju. Iliti uvažavanje različitih mišljenja, sloboda mišljenja i prednje pomenutih temeljnih sloboda.

Kako reče Vučić čekaju nas ogromni izazovi i problemi, idu teška vremena, no mogli smo po sopstvenim životima vidjeti kako odgađanja promjena ništa dobrog ne donose. Baš kao ni ishitreni potezi. Valja pribjegavati sistemskim promišljanjima. Mislim da je 90 dana služenja vojnog roka i više nego dovoljno za ostvarivanje efekata kakve znamo svi mi koji smo godinu i duže služili u JNA. 

Vjerujem da Vučić već sada razmišlja o rezervnom sastavu, civilnoj zaštiti i drugim komponentama sistema bezbjednosti u kakvima mali narodi mogu uspješno materijalizovati suverenitet. Za neupućene: suverenitet je SPOSOBNOST očuvanja ustavno-političkog poretka i od te sposobnosti razlikujemo suverene zemlje i kolonije. Baš kao što je SFRJ bila suverena dok je postojao unutrašnji konsenzus njenog očuvanja, a nestala je kad smo iz čiste obijesti zloupotrebili distignutu demokratizaciju društva. 

Zato je važno da Srbija u datim prilikama čuva svoj suverenitet i postavlja ga iznad izazova ili spoljnih uticaja, da vodi računa o sopstvenim interesima. Svi drugi, ma odakle dolazili, poštovaće vas kada vide da imate jasan i čvrst stav, kad shvate da niste puko sredstvo tuđih interesa. Jedino sa te pozicije Vučić se može nametati kao garant mira cijelog Balkana, kako to neskriveno pokušava, a kad-tad doći će ta "Jalta" koju pominje. I zna se ko će biti subjekti, a ko objekti pregovaranja. Kako reče: neka Kurti prekrši Vašingtonski sporazum, pa će naučiti razliku između Brisela i Vašingtona. 

Sve u svemu zadovoljan sam Vučičevim izlaganjem i jedna briga je značajno otklonjena. U ovako komplikovanim svjetskim odnosima teško je uopšte promišljati o ličnim planovima, tako da je od nemjerljivog značaja kad znate da bez baš teških spoljih napada neće biti promjena u širem okruženju. Odnosno da stvari idu u pravcu koji vidite kao mnogo bolju opciju od svih drugih u opticaju. Nakon ovolikih godina nemam potrebu ponavljati zašto sam fasciniran potezima Vladimira Velikog, kako sam ga u tekstovima nazivao prije podosta godina. 

Primjedbe

  1. Shvatio je Vucic da mu je najbolje drzati se Mileta, s obzirom da zna kako su Stanivukovic i ekipa iz opozicije redovno na sastancima po britanskoj ambasadi, koji narusavaju preko Kurtija i mir na Kosovu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I pride da Lavrov čuva Dodika, a znamo njegov uticaj kod Putina. Ima i jedna šema naše SPC kao patrijarhu Alekseju, kog Putin izuzetno uvažava, a drži je Dodikov kum (onaj malo poznati).

      Izbriši
    2. A što je naš Dodik kada ga toliko štiti Rusija odbio poziv Putina da prisustvuje paradi za Dan pobjede 09.05 Režimski mediji tvrde da niko od državnika nije pozvan za Dan pobjede.Sve će se vidjeti a sigurno će biti snimak na you tube

      Izbriši
  2. Borislave, gdje se mogu pročitati ti Vaši rani tekstovi koji se tiču Ukrajine i Putina? Pretraga ovdje na blogu ne daje mnogo rezultata a arhiva ne seže dalje od 2018.god. Imate li tekstove koji su stariji od toga?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukucajte borislav radovanovic blog i vidite da nudi ovaj sadasnji i drugi stariji. Idete na taj drugi i tu imate arhivu od 14. do 18.godine. U stvari moji najbolji radovi na tom su blogu, a kada pregledate 14. i 15. godinu vidite linkove uglednih portala kojo su uh preuzimali. Znači, ne ideta na ovaj sadasnji blog, nego na sljedeći koji vam nudi pretraživač i naći cete mekih petbstotina tekstova od kokih su bar petina strucne analize.

      Izbriši
    2. Pronašla. Hvala!

      Izbriši
  3. Joj Boro, zar ima neko sa IQ većim od 60 da vjeruje i riječ Vučiću? Možda si jedini. On se bori za narod u Srbiji, a oko sebe postavio hrpu nesposobnih, ali slijepo poslušnih, sve od vrha pa do sekretarica mjesnih zamjenica? Sve u korist naroda? Alo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kažem da obično kritikujem Vučića, ali sam se bojao ovog nastupa i zato sam ga tako dugo čekao. No, pored onoga šta me zanimalo oko odluka ispratio sam i argumentaciju, te to uklopio i informacije kakve su meni bile relevantne. Pohvalio sam ga zbog onakvog nastupa, za koji znam da se nece dopasti mnogima i da će mu se obiti o glavu, ali to je po meni dugoročno gledano ispravna politika.

      Izbriši
    2. Njegov jedini i isključiv interes je da ostane na vlasti što duže. Lični ekonomski interes. Beograd na vodi ili pod vodom, njemu je svejedno. Ko fol arapi investiraju, a perilica pere li pere. Dugoročna politika? Do sutra, eventualno prekosutra.

      Izbriši
  4. MEN.: Ne mogu vjerovati da je Vucic dogurao do toga da Srbi u njemu vide nekog mesiju Ovaj gornji komentator je dobro spomenuo koga Vucic postavlja na neke rukovodece funkcije Pa tu imamo nekog Vulina pa nekog Vesica pa nekog da ne kazem balavca Stefanovica itd Ovo se moze uzeti u obzir ali recimo ja sam ga otpisao odmah na pocetku njegovog preuzimanja Srbije Recimo zasto je bez potrebe uzeo SPS za koalicionog partnera (mislim zato sto mu je neko rekao da mora) Pa onda iskljucivanje Nikolica iz cijele price (mislim da Nikolic nije hteo da ucestvuje u svemu tome) Pa onda ona silna hapsenja na pocetku nekih Srbijanskih tajkuna od kojih nije bilo nista Jos je Miskovica uzeo za nekog svog savjetnika A da se ne prica o medijskoj reziji i spasavanju djece iz snijega ili u nekoj emisiji pomaganju gledaocu u gledalistu posto je ovom pozlilo To mi sve lici na americku reziju ali nebitno cija je bitno da vrijedja intiligenciju coveka Veoma je tesko bilo sta reci negativno o Vucicu na bilo kome portalu kod nas i da se to objavi Sto se tice vase objave i nekako bi mozda sve i moglo proci ali da ne bi onih elektricnih automobila Vec smo zaboravili da bi morali izbaciti Njemacki Mercedes ako ce mo proizvoditi el. automobile Sta bi sa mercedesovim kamionima i autobusima Najvjerovatnije isto sto i sa ovim el. automobilima Da malo skratim Mislim da su Vucic i Dodik kao i mnogi politicari na ovim prostorima na istim koncima i da zbog toga Vucic mora da prelazi preko svega i daje podrsku Dodiku Znam da Srbi vole da imaju svoga velikog vodju i lidera ali mislim da to definitivno nije Vucic Moguce da danas i u skorijoj buducnosti bude bolje za Srbiju uz njega ali u daljnjoj buducnosti sigurno nece Milosevic je imao ta saznanja i "vizije" i mislim da je on bio zadnji nezavisni politicar na ovim prostorima I zato je prosao kako je prosao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidjeli smo ko se pojavio oko električnih auta, a sta je bilo očekivati kada znamo za litij. Ni meni se ne dopada sto Vučić sve pretvara u dramu, no postoje neki interesi koji nadilaze pojedine politike. Nedavno sam raspravljao sa Darkom Trifunovićem i podsjetio ga da bar ofarba ovaj krak gasovoda kroz Srbiju. Sjećate se kada se sprdao da će četkicom za zube ofarbati Južni tok. Tada sam objasnjavao da slijedi Turski tok kao Putinov odgovor i znamo kako ke Vučić pridobio Bugarr, Rumune, Mađare i Grke za ovo sto imamo u radu. Mi u BiH tek čekamo dva kraka autoputa BG - SA i gasovode uz njih kao pretpostavku prave gasifikacije. Nadam se da ce naše bene prepoznati i prednosti Otvorenog balkana, a da ne govorimo o priključku Srbiji u informacionim tehnologijama. Kao čovjek Vučić mi je totalno antipatican, alo realne rezultate mu ne mogu osporavati.

      Izbriši
    2. MEN.:Auuu pa zaboravi ja još i Brnaricku i gej lobi Pa protiv toga se Putin bori A uz to ona je radila za neku americku firmu prije nego je postala premijer

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić