OTKRIVAM ZNAČENJE DODIKOVOG "KECA NA DESETKU": Portal Istraga objavio dokaze lažne istrage tužioca Čavke (FOTO)

Portal "Istraga" objavio je dokumente koji dokazuju da tužilac Oleg Čavka protiv rukovodstva Republike Srpske vodi montiranu i teško nezakonitu istragu. Sad definitivno vidimo da se Tužilaštvo BiH stavilo u funkciju Dodikovih političkih i izbornih ciljeva. Doznajte i temu posebne sjednice Narodne skupštine RS, gdje će Dodik već naredne sedmice potegnuti najavljenog "keca na desetku".


borislav radovanovic blog

Jedva dan je prošao od mojih preliminarnih ukazivanja da "princ kriminala" B-H pravosuđa Oleg Čavka vodi montiranu i nezakonitu istragu kojom politički pogoduje planovima i ciljevima Milorada Dodika. Od potvrđivanja opravdanosti zaključka Narodne skupštine RS o vraćanju pravosuđa na entitetski nivo do zloupotrebe državnog tužilaštva u svrhu predizborne kampanje "prvoosumnjičenog" Dodika. Odnosno prognostičkih procjena iznesenih u tekstu: TAJNI DIL DODIKA I ČAVKE: Tužilaštvo BiH uključeno u predizbornu kampanju .

U tekstu sa prednjeg linka iznio sam pravno tumačenje da bez upotrebe sile ili prijetnje upotrebom sile nema krivičnog djela "Napad na ustavni poredak", zbog čega se za istragu tužioca Čavke može zaključiti da je dokazno neosnovana i teško nezakonita. Ukazao sam zakonsku obavezu tužioca da akterima postupka MORA predočiti dokaze primjene sile ili ozbiljne prijetnje od strane osumnjičenih Dodika, Cvijanovićeve, Vuškovića, Šulića i ostatka danas već poznate "grupe udružene za počinjenje krivičnog djela". I desilo se da portal "Istraga" već sutradan objavi dokument iz krivičnog spisa koji razjašnjava pravni meritum.


borislav radovanovic blog
IZVOR: Portal "Istraga"

 

Gornja fotografija preuzeta je sa portala Istraga , čiji tekst i druge objavljene dokumente možete pročitati klikom na naslov Dokumenti Tužilaštva BiH dokazuju da je sve farsa: Tužilac Čavka naredio da se od Vlade Republike Srpske izuzme nepostojeći dokument. Odličan novinarsko istraživački tekst! Na gornjoj fotografiji podvukao sam ključne riječi koje potkrepljuju moju ranije objavljenu sumnju u zakonitost istrage.

Vidite navod: "... javnom deklamacijom upotrebe sile kao sredstva za rušenje najviših institucija Bosne i Hercegovine...". Znači, tužilac Čavka kao "prijetnju" pozicionirao je sijaset Dodikovih izjava koje su mediji prenosili  posljednjih mjeseci. Ili, vjerovatnije, dijelova izjava izvučenih iz konteksta. Kako god, ispratio sam Dodikove konferencije za štampu i druge javne nastupe zbog čega odgovorno tvrdim da tu nema dokaza na kojima bi se mogla zasnivati optužnica, a kamoli presuda. 

To što Dodik nastupa robusno ili na neko pitanje njemu nesimpatičnih novinara odgovori u svom stilu nije upotrebljivo u istrazi za krivično djelo "Napad na ustavni poredak". Svaki pokušaj u tom pravcu osuđen je na propast, no, kako rekoh u uvodnom tekstu Oleg Čavka u dogovoru sa Dodikom izvodi ovu pravosudnu lakrdiju. To da slobodno možemo govoriti o lakrdijašenju ili muljanju vidimo iz daljeg "dokaznog povezivanja" kakvo izvodi Čavka, a šta nam objelodanjivanjem tužilačkog zahtjeva za izdavanje sudske naredbe prezentuje portal Istraga.

Sud BiH moraće ozbiljno ispitati koji sudija i pod kojim okolnostima je izdao naredbu po kojoj imamo ovakav javni blam pravosudnih institucija. No, vratimo se na suštinu problema. Na jednoj strani imamo javno izrečene Dodikove "prijetnje" pojedinim institucijama državnog nivoa i to bi samostalno gledano mogli podvesti pod nekakvo pozivanje na promjene ustavnog poretka. Elem, tužilac Čavka izuzima dokumentaciju parlamenta, vlade, stranaka i šta znam kakvih subjekata, kakvi ovoj pravnoj stvari daju potpuno drugačiji činjenični opis.

Ono šta Dodik populistički mantra u suprotnosti je sa dokumentacijom koju tužilac Čavka pribavlja, odnosno to su esencijalni dokazi nepostojanja krivičnog djela. Kako sam u prethodnom tekstu objasnio: legitimno je zagovarati i čak u parlamentarnu proceduru stavljati prijedloge zakona koji na drugačiji način uređuju rad organa i institucija. I ovde su ustavom i zakonom ovlašteni predlagači tražili raspravu i odlučivanje skupštine povodom njihovih zamisli reformi, a parlament je u skladu sa svojim ovlaštenjima donio odluke. Sve zasnovano za ustavu i zakonu, ma kako se to nekom dopadali ili ne. 

Ukoliko je Milorad Dodik javno izvalio nekakvu "prijetnju" toga u materijalima koje Oleg Čavka izuzima naprosto nema, pa možemo zaključiti da je tužilac više fokusiran na dokazivanje NEPOSTOJANJA krivičnog djela negoli njegovog počinjenja. U pitanju je obična farsa po kakvima je "princ kriminala" Čavka odavno poznat, iliti njihov dogovor u cilju jačanja Dodikove pozicije tokom političke krize i predstojećih izbora. Tužilaštvo BiH se stavilo u Dodikovu službu!

Današnjom izjavom da su potezi tužilaštva "kec na desetku" Dodik odlično potvrđuje moje prvotne procjene. Najavio je da će za koji dan otkriti šta to konkretno znači, no i u tome ću ga preduprijediti i stvar objasniti prije njega. Ponovo je u Predsjedništvu BiH glasao protiv odluka koje su očigledno u interesu Republike Srpske i time prekršio ranije zaključke skupštine, a sa vrlo jednostavnim ciljem - zakazivanja hitne posebne sjednice Narodne skupštine povodom njegovog veta. Održavanje sjednice već naredne sedmice iskoristiće da OPTUŽI TUŽILAŠTVO BIH za napad na ustavni poredak Republike Srpske.

Da, dobro ste razumjeli: Dodik će državni sud i tužilaštvo, zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu - SIPA, optužiti za počinjenje krivičnog djela "Napad na ustavni poredak" Republike Srpske. Zato je "iskulirao" da inspektori SIPA vršljaju po institucijama i strankama, da pozivaju i saslušavaju svjedoke i čine šta gledamo ovih dana. Upotreba policije za ovakve farse predstavlja tu silu i prijetnju upotrebom sile kao određujućeg elementa bića krivičnog djela "Napad na ustavni poredak" propisanog Krivičnim zakonikom RS. 

Zarad dokazivanja nepostojećeg krivičnog djela tužilaštvo, sud i državna policija iskorišteni su za počinjenje tog istog krivičnog djela, ali sa razlikom što je ovoga puta doista upotrebljen reprezent sile u vidu policije. Jeste, inspektori SIPA samo su tražili izuzimanje dokumentacije po nalogu suda, svjedoci su pozivani pod prijetnjom privođenja i novčanog kažnjavanja i učinjene su naoko bezazlene procesne radnje, no kad ih Dodik predstavi na sjednici parlamenta neće to djelovati ovako "nevino". I to je namjerna ili nehatna greška tužioca Čavke na kojoj će Dodik bazirati nove skupštinske zaključke. Jednostavna, a opet vrlo perfidna podvala.

Dodik će posebno isticati da su bukvalno svi dokumenti koje SIPA izuzima po sudskoj naredbi odavno dostupni javnosti, te da je tužilaštvo moglo tražiti dostavljanje istih poštom. Nije bilo pravne i faktičke osnove za upotrebom policije kao reprezenta sile ili prijetnje silom! Vjerujte da su svi pripadnici državne policije snimljeni i njihovo prisustvo u parlamentu, vladi, prostorijama stranaka i ino će prije sjednice biti prezentovano javnosti. Baš kao što donjom fotografijom predočavam još jedan od Dodikovih najavljenih "kečeva na desetke".


borislav radovanovic blog

Na gornjoj fotografiji vidite link na zvaničnom sajtu Narodne skupštine RS, gdje su još 12.11.2021. godine objavljeni materijali koje Oleg Čavka sad izuzima posredstvom policije. U pitanju su javno dostupni dokumenti čiji sadržaj je mogao sa dva-tri klika preuzeti prije 40 dana, kao i sve druge dokumente koje policija izuzima (oduzima) kao "dokaze". Svaki iole ozbiljan novinar ili analitičar unaprijed zna o čemu će raspravljati parlament jer se prijedlozi blagovremeno objavljuju. I ponavljam: u ovim dokumentima možete samo naći dokaze nepostojanja krivičnog djela i odgovornosti ovih koje Čavka goni u svojoj kvaziistrazi! Kako sam to unaprijed najavio.

Dakle, Dodikov "kec na destku" jeste ovo šta izvode tužilaštvo, sud i SIPA posljednjih dana, a šta će predstaviti kao NAPAD NA POLITIČKI POREDAK Republike Srpske, šta ujedno podrazumjeva i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Entiteti su esencijalni i nedjeljivi subjekti države podjednako zaštićeni krivičnim pravom. I državni i entitetski zakoni jednako tumače ovo krivično djelo, a upotrebu policije kao reprezenta prinude nije počinio Dodik, nego tužilac Čavka. Po meni to je učinjeno u okviru ranije postignutog dogovora, ali i čak ako mu to nije bila namjera tužilac je zloupotrebio policiju protiv najviših institucija Republike Srpske. Naoko ortodoksna glupost, ali sačekajte Dodikov performans u skupštini, pa ćemo onda razmjeniti mišljenja.

U konačnici ističem da, baš kao i Dodik, čekam još jednog "keca na desetku", nakon čega ide ono šta sam najavio u prethodnom tekstu. Moramo malo taktizirati. Uostalom, i ovaj tekst "taktički" remeti Dodikove planove jer neće mu biti drago da sam prozreo i blagovremeno objavio njegove igrokaze, dok, sa druge strane, nema previše manevarskog prostora mijenjanja onoga šta ovde opisujem. I šta tek planiram objaviti na ovu temu.


Primjedbe

  1. Bravo na opservaciji tekućih događaja, a i onih koji slijede. Čekamo sjednicu NSRS, da vidimo da li će se obistiniti vaša predviđanja (u koja, uzgred rečeno, uopšte ne sumnjamo).
    Srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Postovani Borislave, jos jednom se potvrdjuje vase znanje i informisanost u vezi svega
    sto objavljujete, a posljednji dogadjaji u vezi i oko izbora u Prijedoru to najbolje potvrdjuju.
    Sve sto ste rekli i prognozirali u vezi tih nazovimo ih "opozicionara" (Nesica, Predojevica, Jovicica)
    se potvrdjuje iz dana u dan, cak se i Vukanovic zali kako se zrtvovao i 4 puta dolazio u Prijedor, a kako
    mu Nesic i Predojevic( u koga se kleo uoci izbora) vracaju. Ponovo se ispostavlja da ste jedina osoba
    od povjerenja u ovim prevrtljivim vremenima. Sve najbolje Vama i Vasoj porodici u Novoj godini.

    OdgovoriIzbriši
  3. zdravo ovo je moja priča! Bila sam sedam godina u braku bez djeteta, zbog čega se moj muž počeo čudno ponašati, u zadnje vrijeme dolazi kući i više ne provodi vrijeme sa mnom i rekao je da želi razvod. Tako sam postala jako tužna i izgubljena u životu jer mi je doktorica rekla da ne postoji način da zatrudnim to mi stvarno zagorčava život. sve dok nisam naišao na prijatelja koji mi je s interneta pričao o DR Alabi kako je pomogao mnogim ženama sa sličnim problemima kroz koje sam ja prolazila pa sam ga kontaktirala na:(dralaba3000@gmail.com) i objasnila mu je sve mi je rekao trebao biti osiguran prije nego što je mogao baciti čaroliju na ponovno okupljanje kako bi vratio mog muža, što sam i učinila, a on je poslao snažnu molitvu koju sam morala izgovoriti usred noći dok je bacio čaroliju ljubavi. Bilo je čudo 24 sata kasnije moj jedini muž mi se vratio i ispričao se za sve što je učinio i rekao mi da je u potpunosti spreman podržati me u svemu što želim, brzo nazovi DR Alabu i reci mu što se događa trenutak i također mi je pripremio i poslao biljni lijek za koji je rekao da će izliječiti svaku neželjenu bolest ili infekciju koja me spriječi da zatrudnem i potom me uputio kako da ga koristim prije susreta sa svojim mužem. Evo nakon korištenja ove autohtone biljke i korijena, nekoliko tjedana kasnije počela sam osjećati znakove trudnoće svuda po sebi, bila sam stvarno trudna i upravo sam rodila dječaka u 1 mjesecu. Kunem se da će cijeli svijet saznati za DR Alabu jer je spasio moju vezu i koji mi također daje djecu koju danas mogu s ponosom zvati svojom. Za svaku ženu koja misli da je to nemoguće, evo prilike da se nasmiješi i donese sreću svojoj obitelji, ljubazno kontaktiraj DR Alabu putem e-maila na: (dralaba3000@gmail.com). Ili ga WhatsApp/Viber putem +1(425) 477-2744, On je doista Bog poslan da donese izgubljene ljubavnike i donese sreću..

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)