MEKTIĆ ZANIJEMIO: Kostrešević razbija "savjetničku mafiju"!

Dragan Mektić je hapšenje savjetnika Marka Šukala zlurado prokomentarisao; "Idući tom logikom Dodik će ostati bez cijelog kabineta". Već sutradan "zanijemio" je zbog hapšenja njegovog savjetnika Bojana Cvijetića i to za - međunarodni organizovani kriminal. Slijedi analiza aktuelnih dešavanja iz mog ugla, pa do poruke ministru Draganu Lukaču da se "NEMA ZAŠTIĆENIH" odnosi i na njega.


borislav radovanovic blog


Na višemjesečnu javnu satanizaciju Direktor policije MUP RS Siniša Kostrešević odgovorio je na najbolji mogući način - prezentovanjem rezultata rada policije. Prvo je lišenjem slobode (zbog posjedovanja narkotika!) savjetnika Marka Šukala pokazao da nema zaštićenih, pa ni kad su u pitanju najbliži saradnici Milorada Dodika i Radovana Viškovića. Već sutradan slijedi razbijanje organizovane kriminalne grupe međunarodnih krijumčara droge i pronalaženjem 303 kilograma opojne droge skank. Za svaku pohvalu!

Još kako se Marko Šukalo prilikom racije pozivao na funkcije i političku moć, no policajci su ga ipak pretresli (spoljni pregled bez naredbe suda), pronašli 0,8 grama kokaina i ekstazija, te lišili slobode. Javnost je o svemu obavještena iako je policija odlično znala kakva politička afera će zbog te akcije izbiti. Odavno se u Republici Srpskoj ništa slično nije dogodilo, a takve situacije hapšenja najbližih saradnika predsjednika ili premijera država rijetkost su na globalnim razmjerama. 

Šta se u stvari dogodilo? Prosto, na čelo policije došao je profesionalac za kog postoje samo dokazi i osumnjičeni, za kog nema zaštićenih. Ta promjena produkovala je sigurnost kod policajaca kakva je ispoljena prema savjetniku Šukalu. Policajci nisu bili opterećeni pitanjima kakvu aferu će njihova službena radnja produkovati, a očigledni ni posljedicama iste po sopstvene karijere. Odlično znam o čemu govorim jer sam kao pripadnik specijalne, opšte i kriminalističke policije nebrojeno puta suočavao se sa raznim moćnicima, te pretrpio zastrašujuće posljedice svog neselektivnog pristupa kriminalu. Zato me ovakve promjene posebno raduju (vidi: NEPREMOSTIV SUKOB LUKAČA I KOSTREŠEVIĆA: Ćulumov neuspješan pokušaj "spajanja" ministra i direktora policije Republike Srpske ).

Iz daljeg teksta biće mnogo jasnija moja zainteresovanost za reakcije bivšeg Ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića na vijest o hapšenju Dodikovog savjetnika. Na svom tviter nalogu podijelio je ovu vijest uz zlurad komentar: "Idući tom logikom Dodik će ostati bez cijelog kabineta" (FOTO DONJI). Već sutradan sopstvena "logika" obila mu se o glavu. Zalud je BN televizija prećutala ime i funkciju "kapitalca" pohapšene kriminalne grupe kad su svi ostali mediji prenijeli detalje nove političke afere.


borislav radovanovic blog

Skandalozno je da Dodikov i Viškovićev savjetnik konzumira narkotike i to kokain i ekstazi, oko toga nema zbora. Svaka optužba na račun režima opravdana je jer Šukalovo ponašanje sramoti Republiku Srpsku i njene institucije, teško bruka sve koji su jednom narkomanu povjerili tako odgovorne funkcije. Jedini koji nema pravo na kritike jeste Dragan Mektić, koji je kao "dokazani profesionalac" postavljen za Ministra bezbjednosti BiH i tu funkciju vršio je punih pet godina. Preko godine u tehničkom mandatu do formiranja novog Savjeta ministara BiH.

Za pet godina mandata nije ostvario jedan jedini konkretan rezultat, ali je javnost zabavljao svojim idiotarijama i kritikama svih i svega. Pred izbore 2018. godine u oči sam rekao Mladenu Ivaniću i Vukoti Govedarici da bih se na mjestu Dragana Mektića sakrio od stida i javno priznao da sam totalno nesposoban. Čak sam i u svojim tekstovima ukazivao kako Dragan Lukač sa jednom policijskom agencijom može onako brutalno gaziti grupu "Pravda za Davida", a Mektić kao ministar sa onolikim resursima ništa ne čini na našoj zaštiti. 

Za neupućene Mektić je kao ministar upravljao policijskim agencijama: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Granična policija Bosne i Hercegovine, Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Agencija za policijsku podršku i Služba za poslove sa strancima. Sa takvim resursima nakon pet godina mandata Mektić ima "obraza" nekog prozivati, a pokazao je "rezultate" u vidu NULA poena. I to sam često isticao u svojim tekstovima oko organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, migranata...


borislav radovanovic blog

Godinama sam u svojim tekstovima kao ključni problem isticao činjenicu da međunarodna tijela i organi krivičnog gonjenja drugih država u širokom luku zaonilaze Bosnu i Hercegovinu i to zbog involviranosti visokih policijskih i pravosudnih funkcionera u međunarodni organizovani kriminal. Još 2018. godine agenti Agencije za droge (DEA) Sjedinjenih Država na zapadnom Balkanu sproveli su samostalnu istragu sprega narkomafije i političko-institucionalnih moćnika, a čije rezultate vidimo posljednjih mjeseci. Američki agenti prethodno su presjekli brojne kanale krijumčarenja droga sa Balkana ka Evropi kroz istrage o kojima sam pisao (Italija-Slovenija, Španija, Austrija...).

Danas je svakom iole inteligentnom jasno zašto su međunarodni subjekti godinama izbjegavali Dragana Mektića kao državnog ministra bezbjednosti, baš kao što su zaobilazili ministra Dragana Lukača. Za ponovno uspostavljanje međunarodne saradnje trebalo je da se "dogodi" Siniša Kostrešević, znači provjereni i dokazani profesionalac u kog se može imati povjerenja. I vidimo da je MUP Republike Srpske PONOVO prepoznat kao nosilac međunarodne policijske saradnje (vidi: JAVNI ŠAMAR LUKAČU: Ministar Vulin vjeruje jedino Siniši Kostreševiću! ).

Jesam li kredibilan analitičar spornih dešavanja govore nepobitne činjenice. Prve međunarodne istrage radio sam sa Tužilaštvom BiH u još uvijek nezavršenim objektima. Državni tužioci (tada međunarodni), kolege iz SIPA i FUP-a, po mojim informacijama i započetim aktivnostima radili smo dok su majstori još uvijek izvodili unutrašnje radove. O tome postoje sudske presude i ogromna dokumentacija tako da se dokazano mogu smatrati jednim od začetnika razvoja i saradnje subjekata krivičnog gonjenja državnog i entitetskih nivoa. 

Mnogo sam sarađivao sa Jedinicom za posebne istrage MUP RS i sa te pozicije znam da je naša policija kod međunarodnih tijela i pojedinih država godinama kotirala kao pouzdan partner kom su se prvo obraćali. Kroz profesionalnu saradnju znam kako se razvijala Federalna uprava policije FBiH, pa sve do zasluga Zlatka Miletića koji je teškom mukom uspio povezati razna kantonalna tijela. Odlično su mi pozante i razvojne muke unutar SIPA, a sa čim se MUP RS nije suočavao i zato je godinama kotirao kao ključni partner inostrane saradnje.

Gotovo od starta uspostavljanja Jedinice za suzbijanje organizovanog kriminala i droga Siniša Kostrešević me je uključio u svoj tim i zato mi je odlično poznat kontinuitet međunarodne saradnje, pa i kakav dodatni napredak je tada postignut. Smisao ove objave nije lično hvalisanje (npr. nabrajanjem sijaseta raznih istraga), nego dokazivanje kredibilnosti za temu teksta. Kostrešević je prije decenije prepoznat kao vrstan kadar i zato je na međunarodnom planu napredovao kao niko prije njega. Drugo pitanje je njegov odnos prema medijima i nedovoljno prezentovanje rezultata rada, no kad djelujete u istragama međunarodnog karaktera uvijek ste u dilemi šta objelodaniti i do koje mjere. Takve istrage u pravilu traju godinama i samo se nadovezuju jedna na drugu.

Ovdašnja javnost zna kako je ministar Lukač brutalno razbio Kostreševićev tim, a na naša mjesta doveo osvjedočene kriminalce poput Darka Ilića i svog zeta Nedeljka Lubure, šta se odrazilo da niko u svijetu sa takvim krimosima nije htio sarađivati. Pošto na državnom nivou zbog Dragana Mektića i sličnih nisu našli adekvatnog partnera Bosna i Hercegovina godinama je izolovana na planu međunarodne saradnje. Kako rakoh trebalo je da se "dogodi" Siniša Kostrešević i vidite da smo opet u igri, da smo partner koji postiže rezultate. I pored činjenice da Kostrešević nije uspostavio punu kontrolu nad policijom kao sistemom, posebice nad kadrovima koje direktno imenuje ministar (vidi: KOSTREŠEVIĆU, PAZI ŠTA OBEĆAVAŠ NARODU: Sigurnost građanima "garantuju" patološke kukavice ).

Nadam se da je iz prednje vizure jasna moja ostrašćenos po pitanju hapšenja kriminalne grupe u čijem sastavu je djelovao Mektićev savjetnik Bojan Cvijetić. O kalibru krijumčara govori podatak da je pronađeno i oduzeto 303 kilograma skanka, čija se vrijednost udvostručava svakim prelaskom granice ka centralnoj Evropi, a kazaše da je roba bila namjenjena tom tržištu. Imam pravo javno pitati: o čemu tačno je Cvijetić "savjetovao" Mektića? Kakve prirode su bile njegove "usluge?!

Često me ljudi pitaju zašto nisam angažovan kao savjetnik u domenu mojih brojnih specijalizacija. Vjerovatno zbog toga što nisam narkoman ili diler droga, a ponajviše jer me niko sklon kriminalu i korupciji ne želi u svojoj blizini. Teško je od mene sakriti malverzacije, ma koliko se nosioci moći trudili. Zato me "prepošteni" ministar Dragan Lukač preko pet godina drži izvan službe, a kakav kriminal je činjen u mom prinudnom "odsustvu" javnosti je dobro poznato. Sa 40 godina penzijskog staža u vojnim i policijskim snagama Republike Srpske, ali nedovoljno starosti za penzionisanje, ostavljen sam na "ulici" i sa gomilom problema. U Republici Srpskoj koju sam stvarao kao borac prve kategorije i sin poginulog borca!

Elem, kad je pomenutih 303 kg skanka u pitanju moram se malčice pohvaliti, čisto da "stručnjacima" koji vladaju MUP-om prkosim profesionalnim dostignućima. Prvi zasad skanka u Bosni i Hercegovini, ali koliko znam i u regionu, otkrila je upravo moja malenkost u Šušnjarima. U pitanju je bio zasad na otvorenom, oko stajskog đubrišta. Kada smo uzorke poslali na vještačenje u KTC MUP-a uslijedilo je zaprepaštenje nikad viđenim postotkom THC-a. Objašnjenje sam uputio depešom kako je u pitanju genetski modifikovana marihuana, koja se inače uzgaja u laboratorijskim uslovima i pod posebnom rasvjetom. Godinu-dvije kasnije pronađene su prve laboratorije i javnost doznaje za famozni skank. 

Na kraju moram se referirati na najave ministra Dragana Lukača oko "čišćenja sopstvenog dvorišta". Vajni ministar davno je započeo to "čišćenje", konkretno smjenama svojih "savjetnika" Darka Ilića i Nedaljka Lubure (bivšeg zeta), na šta sam ga prinudio svojim objavama i surovom istinom. Pokušao je u istom paketu "pomesti" i Sinišu Kostreševića, no ovaj se vratio u punom kapacitetu (sa svojim vjernim timom), a Lukač odlično zna šta je zajednički cilj svima - da ga smjeste na zasluženu robiju.  Valjda je iz prednjih navoda shvatio smisao poruke - NEMA ZAŠTIĆENIH. 

Primjedbe

  1. Opet dilema oko ličnosti Siniše Kostreševića: Za vas, poštovani Borislave, on je odličan policajac , koji svoje obaveze obavlja vrhunski, dok kod Sl. Vaskovića on je u vrhu NarkoKlana, kodnog imena General, koji sarađuje sa dokazanim krimosima.
    Da Kostrešević možda ipak ne igra dvostruku igru, znate ono, naš čovjek u njihovim redovima?
    Ovo oko njega mi je mnogo zbunjujuće. Bilo bi lijepo da ste vi u pravu, kad je on u pitanju. To vraća povjerenje u našu policiju. Srdačan pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vaskovic ima pocesto dobrih informacija, ali je odavno ocito da ga finansiraju stranci. A sad vidimo i po njegovim tekstovima u kojima oplice po cijeloj policiji, jedino Zlukaca ne spominje. A Zlukac ministar. Nema logike. Ako je to sve istina (a vjerujem da ima i te kakvog kriminala u policiji) nemoguce je da ministar u tome nema svoje prste. Zakljucak: Jedne placaju ameri, druge englezi, trece rusi, a mnogi primaju pare i sa vise strana.
      Kako god, cijenu ce platiti svako od nas. Kako biramo tako i dobijemo.
      Jedino sto ni na horizontu ne nazirem ljudsko bice medju tim nazovi glavonjama... sve same prodane duse. Kako pozicija tako i nazovi opozicija. Jadni su i prezalosni kad ih vidis na TVu. Glume nesto, a pitaju se manje nego ja.

      Izbriši
    2. Kako stoji u tekstu sa Kostreševićem sam dugo radio i odlično znam sve ljude koje Vasković onako bezobrazno proziva. To su najbolji policajci koje je ova zemlja imala, a to najbolje dokazuju sudske presude velikih predmeta organizovanog kriminala. Vasković lično ne poznaje niti jednog od njih i piše šta mu drugi serviraju. U tome je razlika između nas dva, a da ne pričamo o tome što sam ja školovan za policijskog inspektora (master) i imam referentno iskustvo, pa pišem sa pozicije struke. Vasković se nije školovao ni za novinara (završio baletsku akademiju), a bavi se "istraživačkim novinarstvom". Zato i piše nebuloze poput "skaj telefona" o čemu očigledno pojma nema. Znači, pouzdano znam da Dodik, Džajić, Kostrešević i gro drugih koje Vasković proziva nose one stare modele "običnih" telefona, da niko od njih nema android uređaj. I kako onda da imaju "skaj aplikaciju" na takvim uređajima? Nemoguće. No, kod neuke svjetine svakakve gluposti prolaze.

      Izbriši
    3. Zašto mislite Borislave da je nemoguće u džepu pred javnosti imati stari Alkatel, a kod kuće u ladici android koji se koristi po potrebi? Molim te obrazloži jer ovaj argument kojim želiš ubijediti mene, pripadnika neuke svjetine, je totalno glup! U suštini imam iste nedoumice kao i komentatori na čije de komentare nadovezujem. Hvala.

      Izbriši
  2. Prodao si se jeftino Boro

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa jbg... dosta smo se i mi naivno borili za "nasu stvar".... doslo vrijeme da i mi prvoborci prodamo nesto.... dosta su prodavali nazovi vodje i samozvani politikanti...
      ako je ista jos i ostalo u ovom nasem cemeru i jadu za prodati?

      Izbriši
    2. Za šta sam se prodao* Za kruške i jabuke? Puna je godina od kako sam dobio otkaz u MUP-u i to teško nezakoniti otkaz jer nisam pristao na Lukačeve ucjene da prestanem pisati o njemu. Svi u širem okruženju znaju kako porodica i ja teško zivimo preko sedam godina. Prehranjujemo se iz prodavnice koju je supruga prošle godine otvorila (kreditima) i iz koje još nije podigla marku zarade, te od onoga šta sami utovimo (svinje, pilići) i uzgojimo u bašti. Povremeno kintu zaradim pravničkim uslugama, ali to nije ništa stalno i najčešće završi za vraćanje dugova. Svi računi su mi blokirani, dva kredita su na prinudnoj naplati i samo čekam kad će mi oduzeti kuću- Da ne nabrajam dalje. A samo zato što nisam mogao okrenuti glavu od monstruoznih ubistava i organizovanog kriminala, nego sam otkrivao počinioce i privodio ih pravdi. Moj jedini "grijeh". Sa mnom se oko podmićivanja nikad nije moglo razgovarati, pa čak ni sada kada se patim kao rijetko ko. Znaju to odlično u "opoziciji" RS, ali za mene nema savjetničkih ili drugih pozicija. Vidite kako Mektić namješta savjetničku platu Cvijetiću koji ne zna šta će od bogatstva, pa mu sve malo nego se i droge dohvatio. I sad je problem što kritikujem takve lažne "saborce"?! Kritikovaću ih jednako kao i Dodika, a može mi se jer nikom ništa ne dugujem, niti me neko može platiti. Kad su odlučili da paktiraju sa lopovima poput Nešića i sličnih za mene su odreda umrli, među nama više nema konekcija. Ja sa lopužama nikad nisam imao drugog odnosa osim što sam ih slao u zatvor. I tu je sva "umotvorina" mog drugačijeg odnosa prema opoziciji. Ne mogu imati i pare i jare, a da ja na to gledam blagonaklono. Pokazali su "obraz" i sad smo tu gdje jesmo, pri čemu ja nisam jedini koji je razočaran u "našu zajedničku borbu", na kojoj su pojedinci profitirali, a svi mi drugi smo pretrpili teror. Eto im Nešićevih tri miliona (opljačkanih od naroda) i daleko im kuća bila od moje. Meni takve pare nisu potrebne, a da su me pare zanimale davno bih okrenuo glavu od monstruoznih zločina i bio bogatiji od Lukača. Problem je što neki od nas žive spram sopstvenih uvjerenja, pa ma koliko to teške posljedice imalo. Ne mogu svojoj djeci materijalno pružiti poput drugih, ali su zato sve troje najbolji učenici svojih škola, a prvenac je već student. To je moje najveće bogatstvo, a sve šta ćinim jeste da popravim društveni ambijent u kom oni stasavaju, da im koliko je u mojoj moći ostavim što manje opštih problema koje smo mi stariji produkovali. Ko to ne razumije šta bih mu ja!

      Izbriši
    3. Bravo Boro!!! Potpisujem sve sto si rekao za ovu nazovi opoziciju. Duduk mi nikada nije bio mio (kako da bude mio neko koga dovezu americki tenkovi), ali zadnjih godina tzv.opozicija je pokazala svu svoju besmislenost, ljigavost, nesposobnost i veliku podmitljivost. Niti jednu priliku nisu iskoristili da preuzmu vlast, cak sta vise zatvarali su cvrsto oci pred svakom. Okupljanje za Davida narodu je pokazalo ko je u stvari ta nazovi opozicija. Zalosno, ali je tako. A tebi Boro, kao i tvojoj porodici svako dobro od Boga zelim.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću